PARTNER SERWISU
peawkjml
90 91 92 93 94
mkk
mkk
0
Wpisów: 477
Wysłane: 6 stycznia 2010 15:14:21 przy kursie: 13,70 zł
owner napisał(a):

mkk wydaje mi sie że ta linia trendu jest poprowadzona nieprawidłowo. powinna ona iść po poprzednich szczytach a tymsamym została przebita co oczywście mogło być wybiciem fałszywym jeśli kurs wróci pod linię trendu. jeśli kurs znowu urośnie to kreske poprowadzisz po nowym szczycie utrzymując trend spadkowy w tym okresie? a czerwona linia w tym momencie może być jedynie wsparciem nie oporem. pzdr

edit: w tym momencie uwazam że spadki są jak najbardziej na miejscu. może zostać przetestowana żółta krecha i jeśli wytrzyma to kurs po przebiciu ostatniego szczytu da nowy trend wzrostowy.

Też tak chciałem narysować jak mówisz (czerwona linia) - ale narysowałem moją ze względu na jeszcze wcześniejsze wierzchołki - zabrakło ich na wykresie bo pokazywałem kawałek - teraz pełna wersja. W sumie mamy więc dwa trendy (dłuższy i krótszy) i niestety wynika z nich to samo... A za uwagę bardzo, bardzo dziękuję. Chciałbym, abyś częściej komentował moje techniczne uwagi. Bardzo je cenię - znaczy TWOJE uwagi, nie moje analizy ;) .

kliknij, aby powiększyć

Artur
0
Wpisów: 418
Wysłane: 6 stycznia 2010 17:06:48 przy kursie: 13,70 zł
iktorn napisał(a):

Zerknąłem sobie na ich stronkę www -> http://www.utilisit.pl/.
Zaczynają nieźle. Kiepskawy szablonik za free ( www.templateyes.com/html-templ... ) przeedytowany w takim sobie edytorku sprzed 6 lat. No nic, trzeba docenić wkład byłego z-cy Dyrektora Pionu Rozwoju Winuela do 2007r ( http://www.goldenline.pl/maciej-hazy ) blackeye

Jesli do reszty roboty mają takie same podejście to luzik.

Stronka faktycznie nie wyglada imponujaca, ale firma tak naprawde rusza dopiero od 1 lutego i bede tam pracowal (zgadles IDOC Angel ). Mysle, ze o nasze kompetencje nie trzeba sie martwic, bo z Winuela przechodzi do Utilis IT sporo osob, m.in. ponad 80 % zespolu, który realizowal projekt dla jednego z kluczowych klientow, czyli PSE Operator. Beda tez ludzie z samego Sygnity. Nasza pozycja w sektorze Utilities bedzie systematycznie rosla. Ciezkiej i owocnej pracy nauczylismy sie w Winuelu, ktory przez lata byl fajnym miejscem pracy a teraz bedziemy budowali od podstaw nowa firme.

Morpheus
0
Wpisów: 5
Wysłane: 6 stycznia 2010 19:35:50 przy kursie: 13,70 zł
Artur,

Na razie wygląda to trochę jak pospolite ruszenie. Rozumiem, że wszyscy są zwarci i gotowi do pracy, ale czy firma ma zaplecze finansowe, żeby konkurować na rynku o większe kąski. Do byle przetargu potrzebne są zabezpieczenia finansowe w niemałej wysokości. Myślę że stoi przed Wami kilka zagrożeń, np:
1. Finansowanie
2. Kwestia managementu - tu problemy rodzą się w czasie. To wbrew pozorom bardzo ważna działka. Mam nadzieję, że macie zdolnych managerów z otwartą głową.
3. Relacje wewnątrz: niestety koleżeńskie relacje zaczynają ustępować zwykłej ludzkiej zachłanności i gdy powstanie struktura będzie to samo co w syg. i każdej innej spółce. Wszyscy nie mogą być szefami :)

Oczywiście inicjatywa jest ok. ale póki co spółka będzie musiała chyba szukać swojego miejsca na rynku, a więc mniejsze zlecenia, outsource it, nie wiem. Zresztą mała spółka lepiej radzi sobie z zarządzaniem kosztami więc to może wystarczyć na całkiem przyzwoite funkcjonowanie.

Nie zrozum mnie, źle, życzę wam sukcesów, ale również życzę sukcesów Syg. bo tam ulokowałem pieniądzie i nadzieje :-) więc mam nadzieję, że nie będziecie wchodzić sobie w drogę :-)

mhazy
0
Wpisów: 2
Wysłane: 6 stycznia 2010 23:12:29 przy kursie: 13,70 zł
@Iktorn,
po pierwsze: podoba mi się Twoje pseudo - wiem z której jest bajki, ciekawi mnie bardziej kto jest Twoim Toadie'm utwierdzającym Cię w Twojej doskonałości.
po drugie: lepsze jest wrogiem dobrego, WebSite Pro to doskonały polski edytor, którego nie powinniśmy się wstydzić z wielu powodów, których jako nieinformatyk nie zrozumiesz
po trzecie: po to są szablony na licencji opensource żeby z nich korzystać
po czwarte: budowałem WINUEL od 1998 roku, kiedy straciło to dla mnie sens, miałem odwagę pójść swoją drogą (zrób porządną kwerendę a nie tylko w Goldeline), teraz kiedy widzę sens w powstającej nowej firmie, mam odwagę zaryzykować swoim nazwiskiem włączając się w ten proces.
Tymczasem Ty się chowasz za ksywką z dziecięcej bajki nie chwaląc się swoim dotychczasowym dorobkiem.
Możesz to jakoś skomentować?

@Morpheus
Problemy o których piszesz są ważne. Powołujący do życia ten podmiot mają świadomość tego, że biorą odpowiedzialność za los wielu osób, które dołączając do "pospolitego ruszenia" zaufały im. Zarządzanie tymi zagadnieniami będzie na pewno jednym z kluczowych obszarów pracy zarządu w pierwszym roku, a może nawet dwóch latach. Tak przynajmniej wynikałoby z doświadczeń poprzednich spółek wychodzących spod flagi Sygnity (CubeCR, Netline). Im się udało, liczymy na to że nam również się powiedzie.
My też mamy nadzieję, że nie będziemy sobie wchodzić w drogę, choć na takim rynku jak Polska, będzie to trudne. Firma nie powstaje przeciw Sygnity, tylko po to aby uratować pewne kompetencje i zespoły.

@all
A nowa strona powstanie wtedy, kiedy będzie potrzebna. Czyli pewnie za miesiąc-dwa. Kto nie uruchamiał nigdy własnej działalności, ten nie rozumie że są rzeczy o wiele ważniejsze niż serwis www za kilkadziesiąt tysięcy złotych.

Maciej Hazy

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 6 stycznia 2010 23:33:16 przy kursie: 13,70 zł
W IT firmowa strona www jest ważna, infomatykiem jestem.
Co robię i gdzie to mało ważne, bo jestem z zupełnie innej branży IT (Open Source).
Chowam się pod nickiem jak prawie każdy tutaj, nie ma mnie na Goldenlinie ani w innych portalach społecznościowych.

Moja ocena waszej www jest subiektywna jak i każda inna. Jeśli wam się podoba, to super ;)

PS. Żeby nie było, doceniam publiczny odzew samego autora. Chciałem tylko zwrócić uwagę na to jak teoretyczna konkurencja dla Sygnity zaczyna.
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.
Edytowany: 6 stycznia 2010 23:56

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 6 stycznia 2010 23:35:14 przy kursie: 13,70 zł
Witamy na forum thumbright
Szacun za otwartą przyłbicę i za odwagę konfrontacji.
Będę tylko bronił tych ukrytych za ksywkami (o, w tym też siebie) - to netowa konwencja, a nie strach przed konsekwencjami wypowiedzi.
Myślę, że wiele osób Ci kibicuje i jeśli będziesz kiedyś wchodził na giełdę, to uczestnicząc aktywnie w forum, relacje inwestorskie będziesz już miał zbudowane jak nikt inny. Bo to nie agencja PRowa, stronka czy konferencje budują relacje, tylko kontakt, szczerość, rozmowa. Wszyscy tak mocno pragniemy i tak mało mamy właśnie kontaktu z żywym człowiekiem ze spółki - i to wcale nie po insiderskie newsy.
Niezwykle trudno jest napisać cokolwiek bezstronnie będąc jednocześnie inwestorem i pracownikiem. Tutaj mega szacun dla Artura, który jest na forum od samego początku. wave

Morpheus
0
Wpisów: 5
Wysłane: 6 stycznia 2010 23:42:45 przy kursie: 13,70 zł
Chyba nie ma się o co spierać. Iktorn chciał sobie dodać otuchy bo boi się, że Wasza firma to zagrożenie dla jego pieniędzy. Innego uzasadnienia nie widzę. Cóż, miejmy nadzieję, że wszyscy znajdą dla siebie miejsce na rynku, może nawet będą współpracować :-) jak wiadomo chowając urazy nic się dobrego nie da zbudować.

Swoją drogą naprawdę fajnie, że ludzie chcą i potrafią wziąć sprawy w swoje ręce. Pierwszy krok zrobiony, co prawda najprostszy, ale bez pierwszego nie będzie następnych. Powodzenia i dajcie trochę fory swojemu byłemu pracodawcy :-) w końcu bez nich nie byłoby was tu gdzie jesteście, waszych kompetencji i doświadczenia. Jestem przekonany że za rok dwa będziecie się cieszyć, że los potoczył się tak a nie inaczej. A jak wejdziecie na giełdę to kto wie ... może z syg. przerzucę się na Utilis IT.

Jeszcze jedno pytanie jeśli można. Krótko, jak oceniasz prezesa Kardacha i zmiany w spółce , w miarę możliwości bez emocji. Przepraszam za to pytanie, wiem, że nie jest może na miejscu, ale ciekaw jestem Twojego zdania. Ja widzę w nim konsekwencję, spokój, choć brak mi trochę odwagi i przebojowości w decyzjach - taki doktor Judym.

Artur
0
Wpisów: 418
Wysłane: 7 stycznia 2010 10:11:41 przy kursie: 13,41 zł
Morpheus napisał(a):
Jeszcze jedno pytanie jeśli można. Krótko, jak oceniasz prezesa Kardacha i zmiany w spółce , w miarę możliwości bez emocji. Przepraszam za to pytanie, wiem, że nie jest może na miejscu, ale ciekaw jestem Twojego zdania. Ja widzę w nim konsekwencję, spokój, choć brak mi trochę odwagi i przebojowości w decyzjach - taki doktor Judym.

Pytanie chyba bylo do Macka, ale pozwole sobie napisac co ja mysle.
Oceniam prezesa podobnie jak Ty. Jest jeszcze jedna rzecz, ktorej mi brakuje, tzn. wizja rozwoju firmy. Przez ostatnie kilka lat byla ciagla restrukturyzacja, poprawa wynikow, ktora zreszta trwa nadal. Na razie wyglada na to, ze wiekszosc energii zarzadu szla w tamtym kierunku. Nie wiem czy istnieje wizja jak nalezy rozwijac firme. Na pewno nastepuje koncentracja uwagi na sektrorach, w ktorych Sygnity byla zawsze mocna i ma perspektywy rozwoju, czyli sektor bankowo-finansowy, utilities, publiczny, telekomunikacyjny (ostatnio problemy z kontraktami dla TP SA). Duzo zalezy od dyrektorow poszczegolnych pionow w Sygnity, czy beda w stanie nadal rozwijac swoja dzialalnosc, proponowac klientom nowe rozwiazania, ktore beda spelnialy ich oczekiwania. Na pewno Sygnity nie moze bazowac tylko na obecnych produktach, musi tworzyc nowe, bo inaczej bedzie powoli zwijac interes. Sama wielkosc spolki nie zapewni jej kontraktow, poniewaz konkurencja nie spi, a nawet wyrasta pod bokiem :) Mniejsze firmy musza byc lepsze od tych duzych aby dostac kontrakt, wiec na pewno beda sie staraly.

mhazy
0
Wpisów: 2
Wysłane: 7 stycznia 2010 11:26:03 przy kursie: 13,41 zł
@Morpheus
Ucieknę od odpowiedzi na to pytanie. (dot. P. Kardacha). Znam go z czasów sprzed prawie trzech lat. Przez te trzy lata bardziej skupiłem się na swoich projektach niż na śledzeniu losów byłego pracodawcy i jego Zarządu. Tak więc nie będę się odnosił do informacji w tym momencie historycznych.

@WatchDog, Iktorn
Dzięki za dobre słowo. Nie neguję zasadności ksywek (sam na niektórych forach też ich używam). Nie lubię tylko krytykanctwa - w odróżnieniu od krytyki, na którą zawsze zwracam uwagę. W tej chwili mam na głowie uruchomienie biur, ich wyposażenie, budowę infrastruktury centralnej i zakupy na IT osobiste, telefony , zapewnienie ludziom warunków socjalnych, zakończenie rozmów kwalifikacyjnych i dziesiątki drobnych spraw o kilkanaście rzędów ważniejszych, niż strona internetowa. Zwłaszcza, że i tak nie możemy w obecnej chwili zbyt wiele na niej napisać, skoro tak naprawdę startujemy 1.02.
Rachunek kosztów, czasu, potrzeb - wynik oczywisty, stronkę wydłubałem którejś wolnej nocy, bo nienawidzę stron "under construction" - to już lepiej by było abym wygenerował tą stronę za pomocą "Zapisz jako html" w wordzie ;-)
A stronka działa, bo po pierwsze się indeksuje po drugie dziennikarze dzwonią na numer stacjonarny. Czyli swoją rolę spełnia.

M.H.

Versace
0
Wpisów: 268
Wysłane: 12 stycznia 2010 14:56:31 przy kursie: 13,00 zł
13.00 pln pękło z łatwością... Luka dziś całkowicie zasłonięta, czyżby powrót na 11pln ???

cela22
0
Wpisów: 239
Wysłane: 12 stycznia 2010 15:25:55 przy kursie: 13,00 zł
Mozna bylo sie tego spodziewac z punktu analizy technicznej bo wytworzylo sie cos na wzor formacji RGR.
Edytowany: 12 stycznia 2010 15:28

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 12 stycznia 2010 16:07:37 przy kursie: 13,00 zł
Sygnity wkurzają mnie bardzo.angry5 bandhead
p.s sorry za mało merytoryczny post.
"Fortuna favet fortibus"

joint
0
Wpisów: 98
Wysłane: 12 stycznia 2010 16:32:47 przy kursie: 13,00 zł
szooler napisał(a):
Sygnity wkurzają mnie bardzo.angry5 bandhead
p.s sorry za mało merytoryczny post.

A co ma do tego teraz Sygnity, to raczej trzeba winić innych akcjonariuszy, że tak wyceniają spółkę. Nie było przecież żadnych złych news-ów. Sytuacja bardzo się zdeklaruje jak zostanie ogłoszony wygrany przetargu na pl.ID -albo ostro w górę albo ostro w dół.

Alexey
0
Wpisów: 489
Wysłane: 12 stycznia 2010 16:32:53 przy kursie: 13,00 zł
13,00 wszakze na fixie byki obronily
a moze to jest tak? Think

kliknij, aby powiększyć

w kazdym razie mysle ze to sie teraz szybko okaze. albo juz w gore, albo na testowanie historycznego denka
In the name of all that which does not suck!

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 12 stycznia 2010 16:37:58 przy kursie: 13,00 zł
Alexey no jest tak więc narazie trzyma się w trendzie, nie płaczmy Angel
EEX

andrzej72
0
Wpisów: 278
Wysłane: 12 stycznia 2010 17:49:56 przy kursie: 13,00 zł
owner napisał(a):
Alexey no jest tak więc narazie trzyma się w trendzie, nie płaczmy Angel

Ale jak to Sygnity z trendu może sobie wyskoczyć (oby nie Shame on you ). Być może papierek wejdzie teraz w coś podobnego do trendu bocznego ze względu na oczekiwanie na rozstrzygnięcie tematu pl.ID.
Ale tak jak joint napisał:
Cytat:
Sytuacja bardzo się zdeklaruje jak zostanie ogłoszony wygrany przetargu na pl.ID -albo ostro w górę albo ostro w dół.

To właśnie będzie dzień sądu...
Nie wiem, nie znam się...
www.stockwatch.pl/blog/andrzej...

sokol13
0
Wpisów: 1
Wysłane: 12 stycznia 2010 18:29:01 przy kursie: 13,00 zł
wiadomo kiedy bedzie ogloszenie zwyciezcy przetargu ?

krzem78
0
Wpisów: 197
Wysłane: 12 stycznia 2010 23:22:36 przy kursie: 13,00 zł

kliknij, aby powiększyć

@Alexey, owner
Poza krótkoterminowym trendem wzrostowym z którym się zgadzam, na momentum (10) przyuważyłem długoterminową powolną wspinaczkę mniej więcej od czerwca 2008, na której również doszliśmy w ostatni piątek do oporu, a dziś było odbicie.
Moja rzeczywistość subiektywna - to wszystko to, co istnieje. Rzeczywistość obiektywna to twór syntetyczny dotyczący hipotetycznej uniwersalizacji licznych rzeczywistości subiektywnych. Philip Dick.

krzem78
0
Wpisów: 197
Wysłane: 13 stycznia 2010 00:01:27 przy kursie: 13,00 zł

kliknij, aby powiększyć

Właściwie to dla lokalnych dołków (zielone pionowe linie) i szczytów (czerwone) znacznie lepiej dla Sygnity sprawdza się Momentum (oraz ROC) dla 40-dniowego okresu. W tym również ostatnie wybicie negujące długoterminowy kanał spadkowy, które jak widać nastąpiło dokłądnie przy wybiciu z trójkąta wykresów ROC i Momentum (40). I na tych 40-to dniowych okresach jeszcze trochę miejsca na spadki jest. Co nie znaczy że zostaną osiągnięte, tym bardziej że na 10-dniowych momentum i ROC doszliśmy już do linii oporu i się odbiliśmy (poprzedni mój post).

Dodatkowo na szczytach Momentum i ROC (40) można dostrzec że szczyty i dołki pojawiały się cyklicznie, w równych odstępach czasu (na moim wykresie brak co najmniej jednej czerwonej linii która powinna byc w marcu 2009). Aczkolwiek ostatnie wybicie to zachwiało (co mozna tłumaczyć przełamaniem długoterminowego trendu spadkowego na wykresie cenowym).

PS. Ciągle nie jestem zadowolony z poziomu grafiki jaką wklejam na forum; zajmuje to czas, a efekt nie jest "po mojemu":(
Moja rzeczywistość subiektywna - to wszystko to, co istnieje. Rzeczywistość obiektywna to twór syntetyczny dotyczący hipotetycznej uniwersalizacji licznych rzeczywistości subiektywnych. Philip Dick.
Edytowany: 13 stycznia 2010 12:08

andrzej72
0
Wpisów: 278
Wysłane: 13 stycznia 2010 07:54:33 przy kursie: 13,00 zł
No to już wiemy, że pl.ID zrobi Sygnity

www.bankier.pl/wiadomosc/SYGNI...
Nie wiem, nie znam się...
www.stockwatch.pl/blog/andrzej...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE sygnity

90 91 92 93 94

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,326 sek.

nhibvnas
bkreokpk
wrovrrbt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 329,64 zł +381,65% 96 329,64 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nfsrzwvu
drrwbxye
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat