0 Dołączył: 2008-07-30 Wpisów: 1 169
Wysłane:
29 października 2008 17:23:27
przy kursie: 0,84 zł
Jarbas napisał(a):owner napisał(a):kupilem troche po 1,44 Trzymasz czy wywaliłeś? Pytam, bo na wykresie który wkleiłeś nie wydaje Ci się że jest głowa z ramionami? Nie miałem racji ale kurs się zachował jak po głowie z ramionami ;) Przypomniałem sobie o spółce bo ostatnio nagoniłem "kolesia" a ten przed chwilą dzwonił że zarobił :) Z flakonem jedzie .... <olaboga>
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
3 listopada 2008 13:37:51
przy kursie: 0,84 zł
To ruch czysto wizerunkowy, jak to widzicie? Ochrona wartości LC Corp'u. Leszek Czarnecki zachował się jak dobry dowódca wojsk austriackich w osiemnastowiecznej Europie: gdy oblężenie przeciągało się i skarb przestawał płacić żołd, dowódca gwarantował żołnierzom wypłatę własnym majątkiem, np. bijąc ołowiane monety, za które później gwarantował wypłatę prawdziwej waluty - oczywiście tym co przeżyli ;) Budowa musiała zostać wstrzymana, ale ryzyko wziął na siebie autor i główny beneficjent projektu. Szacunek. Cytat:Zdecydowaliśmy się wstrzymać budowę na sześć miesięcy. Jeśli sytuacja na rynku się nie poprawi, rozważymy możliwość przemodelowania projektu" - powiedział Leszek Czarnecki, przewodniczący rady nadzorczej i główny akcjonariusz LC Corp SA. Dodał, że nie jest wykluczone zmniejszenie budynku lub zmniejszenie liczby mieszkań w Sky Tower. "Na razie nie prowadzimy żadnych prac projektowych" - powiedział.
LC Corp poinformował, że problemy inwestycji Sky Tower są m.in. efektem mniejszej dostępności kredytów hipotecznych, co z kolei przełożyło się na mniejsze zainteresowanie ofertą w Sky Tower. "Spadło zainteresowanie na mieszkania w Sky Tower, zaś klienci, którzy mieli już rezerwację zaczęli się wycofywać" - powiedział Czarnecki. Spółka wskazuje, że dodatkowo kredyty inwestycyjne są mniej dostępne i bardziej kosztowne, a część banków w ogóle wycofuje się z kredytowania deweloperów. "Z tego powodu dalsza realizacja projektu Sky Tower przez spółkę LC Corp SA narażałaby spółkę na znacznie wyższe koszty niż zaplanowane na etapie przygotowywania projektu" - napisano w materiałach prasowych.
LC Corp SA podpisała z LC Corp BV, spółką kontrolowaną przez Leszka Czarneckiego, umowę sprzedaży 99,998 proc. udziałów w firmie LC Sky Tower za 119 mln zł. Dodatkowo LC Corp BV zobowiązał się zapewnić spółce LC Corp Sky Tower do 170 mln zł na spłatę przez nią wszystkich zobowiązań wobec LC Corp oraz spółki od niego zależnej - Warszawa Przyokopowa. Umowa przewiduje, że LC Corp SA do dnia 15 lutego 2010 roku przysługiwała będzie jednostronna opcja odkupu wszystkich zbywanych udziałów za kwotę 118.998.000 zł powiększoną o oprocentowanie na warunkach rynkowych.
Edytowany: 3 listopada 2008 13:38
|
|
0 Dołączył: 2008-08-03 Wpisów: 184
Wysłane:
5 listopada 2008 14:29:02
przy kursie: 0,91 zł
WatchDog napisał(a):To ruch czysto wizerunkowy, jak to widzicie? Ochrona wartości LC Corp'u. Leszek Czarnecki zachował się jak dobry dowódca wojsk austriackich w osiemnastowiecznej Europie: gdy oblężenie przeciągało się i skarb przestawał płacić żołd, dowódca gwarantował żołnierzom wypłatę własnym majątkiem, np. bijąc ołowiane monety, za które później gwarantował wypłatę prawdziwej waluty - oczywiście tym co przeżyli ;) Tak było w XVII wieku i robił to Wallenstein który na wojnie się dorobił. W XVIII wieku było zupełnie inaczej, - warto prześledzić relacje pomiędzy budżetem a wielkością wojsk austryjackich w czasie wojny siedmioletniej. W sytuacji w której Prusy były na łopatkach austrujacy musieli zmniejszyć wojsko o 30 procent i zawiesić działania ofensywne bo ich wiarygodność kredytowa spadła w okolice zera. Pozdrawiam !:blackeye:
Edytowany: 5 listopada 2008 14:30
|
|
|
|
Wysłane:
5 listopada 2008 14:31:37
dooobra, wracam do raportów :binky:
|
|
0 Dołączył: 2008-07-28 Wpisów: 136
Wysłane:
5 listopada 2008 15:16:29
Wczoraj sam kupiłem spekulacyjnie, zobaczymy jak na tym wyjdę. Kurs póki co jest w miarę stabilny także SL ustawiony bardzo blisko.
|
|
Wysłane:
6 listopada 2008 00:06:27
Po raporcie za III kwartał: sytuację znamy więc krótko. Mieszkania przestały się sprzedawać, a w międzyczasie spółka powiększyła zadłużenie długoterminowe (kredyty, obligacje) i doszła do ściany. Za III kwartał zarobiła na spłatę odsetek i zapewne w IV już by nie dała rady - stąd szybka akcja ratunkowa. Wpompowanie 290 mln zł pozwoli wraz z posiadaną gotówką 72 mln spłacić większość zobowiązań, czyli wyczyścić pożyczki, żeby przestać płacić gigantyczne odsetki - i przezimować, przybierając formę przetrwalnikową. W ten sposób ta czysta i higieniczna spółka taka pozostanie, czekając na powrót hossy nieruchomościowej. To roztropne. Ponadto Sky Tower to nie jedyna inwestycja firmy, choć bodaj największa i najmniej zaawansowana sprzedażowo. W III kwartale przychodów zanotowano 17 mln zł, więc jeśli liczyć średnio 10 tys. za metr kwadratowy, sprzedano ich 1 700. To jest 15 średniej wielkości apartamentów. Naprawdę przyszedł kryzys.
|
|
0 Dołączył: 2008-07-27 Wpisów: 2 112
Wysłane:
2 stycznia 2009 16:15:31
przy kursie: 0,58 zł
Pogratulować dociekliwości. ;) Gdyby nie LC,to LCCorp miałoby już poważne problemy.Ale kto wie.Może jeszcze pójdzie pod młotek :evil1: Znaczy się będą licytować(przejęcie?)... "Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 2 stycznia 2009 18:42
|
|
0 Dołączył: 2008-08-27 Wpisów: 99
Wysłane:
4 stycznia 2009 18:50:43
Przejecie przejeciem... Ja jednak bym sie cofnął do wprowadzenia LCC na parkiet giełdowy.LC wypstrykał drobnych i kilka funduszy z kasy w sposób wysoce profesjonalny (czytaj:w perfidny sposób ubrał ludzi w akcje,które z góry były sporo przewartosciowane),a że był szczyt hossy to można było wszystko,no prawie:binky: Tylko pytam gdzie etyka i zasady? AAAAA zapomniałem ze gdzie $ to niestety mozna zapomniec o etyce itd:blackeye: To sie nazywa biznes w białych rekawiczkach No nie wspominajac o obecnych problemach developerki
|
|
Wysłane:
4 stycznia 2009 18:57:53
Na EFL-u gość z(a)robił podobnie.Łebski facet ten LC. A przykład idzie z góry,czytaj z Zachodu :withstupi "Fortuna favet fortibus"
|
|
Wysłane:
4 stycznia 2009 18:59:38
szooler napisał(a):Na EFL-u gość z(a)robił podobnie.Łebski facet ten LC. A przykład idzie z góry,czytaj z Zachodu :withstupi A nie uważasz że jednak nazwisko zobowiazuje?
|
|
|
|
Wysłane:
4 stycznia 2009 19:59:25
Nikt się nie spodziewał hiszpańskiej inkwizycji...
Jedno, hossa odebrała rozum. Możemy teraz sobie w tył studiować różne rekomendacje, wyceny i prognozy, i wyciągać wnioski. Trudno było nie dać się opętać. Rynek w końcu udowadniał, że niemożliwe jest możliwe. Jak nie wierzyć w to, co się widzi. Jak nie korzystać z tych wszystkich okazji naokoło.
Drugie, pamiętasz przed- albo powojenne "Kup pan cegłę"? Tylko że na giełdzie nikt nie grozi, że jak nie kupi do dostanie w łeb. A ludzie i tak kupują. Głodne bajki, kawałki, są w stanie uwierzyć w bardzo wiele niedorzeczności, widząc tylko jedno: zyyysk.
"Chciwość i strach" - celniej się tego nie da ująć. A teraz króluje strach.
|
|
Wysłane:
4 stycznia 2009 20:22:17
Mr.Madoff też był szefem Nasdaq'a.Nazwisko(posada) zobowiązuje?! "Fortuna favet fortibus"
|
|
|
|
Wysłane:
4 stycznia 2009 20:39:42
WatchDog napisał(a):Nikt się nie spodziewał hiszpańskiej inkwizycji...
Jedno, hossa odebrała rozum. Możemy teraz sobie w tył studiować różne rekomendacje, wyceny i prognozy, i wyciągać wnioski. Trudno było nie dać się opętać. Rynek w końcu udowadniał, że niemożliwe jest możliwe. Jak nie wierzyć w to, co się widzi. Jak nie korzystać z tych wszystkich okazji naokoło.
Drugie, pamiętasz przed- albo powojenne "Kup pan cegłę"? Tylko że na giełdzie nikt nie grozi, że jak nie kupi do dostanie w łeb. A ludzie i tak kupują. Głodne bajki, kawałki, są w stanie uwierzyć w bardzo wiele niedorzeczności, widząc tylko jedno: zyyysk.
"Chciwość i strach" - celniej się tego nie da ująć. A teraz króluje strach.
Własnie tak...zyyskkkkkk przysłonił wiekszosci ludzi racjonalne myslenie a wielu poprzez historyczne dane(czytaj wyniki funduszy) myslało ze to wszystko bedzie rosło do nieba.A rynek wszystko zweryfikował szybciej niż sie to wiekszosci wydawało. I teraz słysze od koleżanki,która jest dyrektorem placówki czołowego na naszym rynku banku że ludzie przychodzą i normalnie płacza(szczegolnie Ci starsi) że potracili na razie wirtualnie w wiekszosci oszczednosci swego życia.I maja poniekad do obsługi banku pretensje ze wchodzili na szczycie hossy.Jak pytam jaką mieli wiedze o funduszach to odpowiada ze praktycznie żadną!!! Liczył sie tylko zyskkkkkkk!!! Drugi przykład to facet który wszedł do tej placówki banku i wyciagnał z reklamówki siekiere i powiedział że zabije je wszystkie bo stracił ponad 100k zł w niecały rok i nie może sie z tym pogodzić.Po czym wybiegł z pianą na ustach.Takich przykładow mysle ze jest wiecej,tylko nie sa upubliczniane. Co do nazwiska to według mnie powinno zobowiazywać,ale jednak jest inaczej niestety:blackeye:
|
|
Wysłane:
4 stycznia 2009 20:46:30
Moralność i pieniądze to dwa światy.Tak było,jest i....nikt tego nie zmieni.Etyka w biznesie to teoria,nieśmiała próba,co najwyżej retusz,żeby obraz wyglądał O.K.Let"s do business. "Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 4 stycznia 2009 21:58
|
|
0 Dołączył: 2008-12-01 Wpisów: 354
Wysłane:
20 stycznia 2009 20:46:16
przy kursie: 0,61 zł
immo i jw constr odpalily..moze przyczaic sie na lcc corp liczac ze pojdzie ich tropem
|
|
9 Dołączył: 2009-01-18 Wpisów: 1 151
Wysłane:
21 stycznia 2009 05:58:38
przy kursie: 0,61 zł
Mam tego trochę, ale jestem w plery. Brałem po 1.60zł i myslałem że Pana Boga za nogi złapałem. Dziś tak nie uważam, ale nie sprzedaję. Przeczekam. Czarnecki nie da im zginąć. Sam obejmował po 1zł. Za jakiś czas będzie dużo lepiej. Myślę że za dwa lata będę solidnie do przodu. Firmy Czarneckiego słyną z walki z kosztami, a to przekonująca strategia.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-22 Wpisów: 6
Wysłane:
22 stycznia 2009 00:55:10
przy kursie: 0,60 zł
Też tak myślę -konsówka postu i chyba zkupię za 3 m-chy ( moze trzeba będzie szybciej giełda lubi wyprzedzenia faktów) , jak kryzys bedzie na całego w branży, teraz jest jeszcze w przedpokoju i czeka na gospodarza domu.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-08 Wpisów: 598
Wysłane:
22 stycznia 2009 01:00:31
przy kursie: 0,60 zł
długi czas minie zanim spolka odbije konkretnie... bardzo dlugi
|
|
0 Dołączył: 2008-07-30 Wpisów: 1 169
Wysłane:
28 stycznia 2009 16:29:11
przy kursie: 0,62 zł
Jestem... Na koniec wziąłem trochę skoro jutro i tak siedzę przed kompem ;)
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.