PARTNER SERWISU
lewwexeu
358 359 360 361 362

Kiedy dno bessy?

busz
0
Wpisów: 244
Wysłane: 4 lutego 2010 17:04:46
wujek_staszek napisał(a):
Spadamy więcej niż Grecja, Hiszpania i Portugalia.... trochę to dziwne.

pewnie powodem jest większy odsetek drobnych i mniejsza średnia portfela
„Potrafię obliczyć ruch ciał niebieskich, ale nie ludzkie szaleństwo” - Isaak Newton

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 4 lutego 2010 17:45:14
patrzac na swieczki spółek z wigu20 to wyglądają tragicznie ale obrót na nich był mizerny. gruby wywołał panike żeby taniej odebrać Angel
EEX

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 4 lutego 2010 17:51:27
Ja tu widzę ostatnią, paniczną fazę korekty. Taka bessa w pigułce.

Lepiej dla mojego portfela abym się nie mylił.

edit: Tymczasem znowu czekam na telefon od maklerów w sprawie depo. Normalnie nie mogę się od nich opędzić ostatnio :)
Edytowany: 4 lutego 2010 17:53

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 4 lutego 2010 18:08:40
nocnygracz napisał(a):
Ja tu widzę ostatnią, paniczną fazę korekty. Taka bessa w pigułce.

Lepiej dla mojego portfela abym się nie mylił.

edit: Tymczasem znowu czekam na telefon od maklerów w sprawie depo. Normalnie nie mogę się od nich opędzić ostatnio :)

w życiu jestem optymistą, ale patrząc na dzisiejszy dzień, już bym nim nie był, tyczy to się gpw.

spójrzcie na:
- koperek minus 3,5%, ropa minus 5%
- edka, kolejne minima i wsparcia przebite,
- na usd/jen panika
- i ostatnie: czy jest ktoś w stanie wskazać w tej chwili jakiekolwiek wsparcia na w20? technicznie to tylko jedno solidne widzę 2200, a przed nicość.

nie zdziwię się, gdy jutro kolejne -5%

w stanach od trzech tygodni, co tydzień przybywa 0,5 mln bezrobotnych. sporo. jeszcze czeka nas jutrzejszy odczyt ogólnego bezrobocia. to będzie główny punkt programu

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 4 lutego 2010 18:19:58
Cytat:
MPiPS: Stopa bezrobocia wzrosła do 12,8% w styczniu
ISB - Biznes
4 Lut 2010, 17:40

Warszawa, 04.01.2010 (ISB) - Stopa bezrobocia wzrosła na koniec stycznia 2010 roku do 12,8% z 11,9% odnotowanych przed miesiącem i wobec 10,4% rok wcześniej, podało w środę Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej (MPiPS), powołując się na dane z urzędów prac

u nas też wcale nie jest różowo. bezrobocie wzrosło o prawie 1% w ciągu miesiąca.

Cytat:

i ostatnie: czy jest ktoś w stanie wskazać w tej chwili jakiekolwiek wsparcia na w20? technicznie to tylko jedno solidne widzę 2200, a przed nicość.

wsparć jest wiele, ale IMHO jedyne naprawdę solidne to okolice 2000 pkt.
Edytowany: 4 lutego 2010 18:24

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 4 lutego 2010 18:29:14
Długoterminowo polska giełda nie może być słabsza od giełd zachodnich. Nasza gospodarka zmniejsza dystans do bogatszych krajów i to nasze firmy rosną (dużo) bardziej od zachodnich. W ich wycenach tego nie widać.

Czy da się jakoś fundamentalnie uzasadnić np. coś takiego?:

kliknij, aby powiększyć

Względna słabość naszej giełdy jest chyba równie zdumiewająca jak względna siła naszej realnej gospodarki.

busz
0
Wysłane: 4 lutego 2010 18:50:17
serpico napisał(a):
w stanach od trzech tygodni, co tydzień przybywa 0,5 mln bezrobotnych. sporo.

Skąd wiesz, ile przybyło bezrobotnych w trzy tygodnie?

Jeśli wskaźnik jobless claims oznaczałby przybywanie bezrobotnych, to po kilku latach nie zostałby ani jeden etat.
„Potrafię obliczyć ruch ciał niebieskich, ale nie ludzkie szaleństwo” - Isaak Newton

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 4 lutego 2010 18:51:09
Cytat:
Volkswagen, największy przedstawiciel sektora motoryzacyjnego w Europie obniżył aż o 67 mln sztuk prognozę globalnej sprzedaży aut
na całym świcie do roku 2018 - donosi tygodnik "Automobilwoche", powołując się na notatkę skierowaną do władz spółki

ciekawe prawda? wliczając oczywisty wzrost sprzedaż w Chinach i Indiach,
w Europie będzie wielka zapaść. o ile wierzymy w te prognoze.

Cytat:
04.02. Nowy Jork (PAP/Reuters) - Grecja nie planuje zwracania się do Międzynarodowego Funduszu Walutowego (MFW) o pomoc w związku z panującym w kraju kryzysem finansowym - powiedział w czwartek grecki wiceminister spraw zagranicznych Dimitris Drutsas.

prawda? czy polityczna poprawność...
Edytowany: 4 lutego 2010 18:59

serpico
0
Wysłane: 4 lutego 2010 19:43:39
busz napisał(a):
serpico napisał(a):

Skąd wiesz, ile przybyło bezrobotnych w trzy tygodnie?

Jeśli wskaźnik jobless claims oznaczałby przybywanie bezrobotnych, to po kilku latach nie zostałby ani jeden etat.

to bardzo proste. śledzę czwartkowe dane z usa :) :) :) Tobie też to radzę jak bawisz się gotówką na rynkach

jak gdzieś się dokopiesz do archiwum, to znajdziesz potwierdzenie. co tydzień 0,5 mln bezrobotnych więcej. trzeci raz z rzędu taka wielkość. nie nastraja optymistycznie przed jutrzejszymi danymi
Edytowany: 4 lutego 2010 19:44

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 4 lutego 2010 20:13:57
serpico napisał(a):

To nie tak Serpico. Co tydzień to nam anonsują ile osób występuje o zasiłek. I tych jest ostatnio pod pół miliona. Ale też nowi są przyjmowani do pracy. I na końcu mamy miesięczny przyrost bezrobotnych, który jednak spada. Przynajmniej oficjalnie.

I wg historii, gdyby dno bessy było rok temu - luty/marzec to teraz powinno zacząc ubywać. Bezrobotnych oczywiście. Jak w lutym, a potem w marcu nie ubędzie to prawie będzie pewne, że zobaczymy nowe dno bessy. Na dziś - alert. Dancing
Edytowany: 4 lutego 2010 20:14

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 4 lutego 2010 20:17:46
Ja rozumiem Grecja, Portugalia, Hiszpania to powód osłabienia euro wobec dolara, ale jakim prawem złoty w tej sytuacji traci wobec euro a WIG20 spada na ryj jak by miał jakiś podkop dyplomatyczny pod półwysep iberyjski.
Po za tym euro/dolar wygląda jak wygląda z powodu ponoć deficytów państw europejskich takich jak min powyższe, a tym czasem ogłoszony ostatnio planowany deficyt stanów to nowy rekord i dramat za razem.
Nic tu Serpico nie jest proste. Dane o bezrobociu to też tylko banalne wytłumaczenie obecnej paniki. Raz są istotne a raz nie są, tak jak i lepsze wyniki spółek raz są powodem do wzrostów, a raz pretekstem do wyprzedaży.
Na tych pieprzonych futach nie ma ani logiki, ani psychologi tłumu jest tylko jedna dupna zgadywanka i spekulacja.
Cieszę się że spada, bo już nie długo przesiąde się na normalne papiery gdzie logika i analiza mają swoją wartość. Kiełki poroża na głowie już się pojawiły, przejdzie zima to i tą niedźwiedzią skórę zrzucę.

Edytowany: 4 lutego 2010 20:30

slow2006
0
Wpisów: 132
Wysłane: 4 lutego 2010 20:20:30
pisalem 2 misieace temu o tym co sie teraz dzieje... i jak widzicie to bedzie duza zwala... nie zdziwcie sie jak bedzie drugie dno...

pozdrawiam

ps jak zloto bedzie ponizej 950 dolarow, bedzie mozna pomyslec o powrocie do wzrostow.... chociaz na pare tygodni

busz
0
Wysłane: 4 lutego 2010 20:20:51
serpico napisał(a):

to bardzo proste. śledzę czwartkowe dane z usa :) :) :) Tobie też to radzę jak bawisz się gotówką na rynkach

śledzę z uwagą czwartkowe dane, ale nie oznaczają one wzrostu bezrobotnych ale wnioski o bezrobocie. Angel

Popatrz, w okresie hossy co miesiąc jest ok 1,4 miliona wniosków o bezrobocie (tych czwartkowych), a bezrobocie spada. Albo inaczej - od marca ilość wniosków o bezrobocie systematycznie spada (pomińmy odchyłki) a bezrobocie rośnie.

serpico
0
Wysłane: 4 lutego 2010 20:39:44
lajkonik napisał(a):
serpico napisał(a):

To nie tak Serpico. Co tydzień to nam anonsują ile osób występuje o zasiłek. I tych jest ostatnio pod pół miliona. Ale też nowi są przyjmowani do pracy. I na końcu mamy miesięczny przyrost bezrobotnych, który jednak spada. Przynajmniej oficjalnie.

I wg historii, gdyby dno bessy było rok temu - luty/marzec to teraz powinno zacząc ubywać. Bezrobotnych oczywiście. Jak w lutym, a potem w marcu nie ubędzie to prawie będzie pewne, że zobaczymy nowe dno bessy. Na dziś - alert. Dancing

owszem, masz rację napisałem to w wielkim uproszczeniu. należy jeszcze dodać, że to są osoby, które zgłosiły się po zasiłek!!!!!!!!!!! zgłosiły!!!!!!! pytanie brzmi: ile osób straciło pracy i nie zgłosiło się po zasiłek? dlatego ta oficjalna liczba wszystkich przeraża.

oczywiście masz rację w jeszcze jednym aspekcie bezrobocia. wszystkich martwi, że nie spada, pomimo wpompowania tylu pieniędzy w gospodarkę. a Czarny Nobel obiecywał miliony miejsc pracy, a tu klops.

popraw mnie jeśli źle wnioskuje. te drugie dane na temat wydajność pracy wcale nie napawają optymizmem. zwiększyła się wydajność w pracy, a ta wiadomo wzrasta min w związku ze zwolnieniami. to co kiedyś robiło sześciu teraz robi pięciu. robią to samo, ale każdy z nich pracuje wydajniej. dobrze główkuje?

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 4 lutego 2010 20:47:19
serpico napisał(a):
pytanie brzmi: ile osób straciło pracy i nie zgłosiło się po zasiłek?

Dla statystyki to nie ma absolutnie zadnego znaczenia. Porownywana jest ta sama populacja danych. Nadal jest to ten sam wskaznik, tak samo badany.
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

serpico
0
Wysłane: 4 lutego 2010 20:50:38
buldi napisał(a):
Ja rozumiem Grecja, Portugalia, Hiszpania to powód osłabienia euro wobec dolara, ale jakim prawem złoty w tej sytuacji traci wobec euro a WIG20 spada na ryj jak by miał jakiś podkop dyplomatyczny pod półwysep iberyjski.
Po za tym euro/dolar wygląda jak wygląda z powodu ponoć deficytów państw europejskich takich jak min powyższe, a tym czasem ogłoszony ostatnio planowany deficyt stanów to nowy rekord i dramat za razem.
Nic tu Serpico nie jest proste. Dane o bezrobociu to też tylko banalne wytłumaczenie obecnej paniki. Raz są istotne a raz nie są, tak jak i lepsze wyniki spółek raz są powodem do wzrostów, a raz pretekstem do wyprzedaży.
Na tych pieprzonych futach nie ma ani logiki, ani psychologi tłumu jest tylko jedna dupna zgadywanka i spekulacja.
Cieszę się że spada, bo już nie długo przesiąde się na normalne papiery gdzie logika i analiza mają swoją wartość. Kiełki poroża na głowie już się pojawiły, przejdzie zima to i tą niedźwiedzią skórę zrzucę.

wcale nie są takie banalne. vide wpis wyżej. wszyscy są rozczarowani, że te wydrukowane dolce nie przynoszą poprawy na rynku pracy.

a co do fiutów logika jest :) tylko trzeba patrzeć na nie od drugiej strony lustra. spójrz, świetnie rozgryzłeś sytuację technicznie i założyłeś "niedźwiedzi obóz" na 2480, tam gdzie ja (poniekąd Ty mnie utwierdziłeś thx) gdybyś wytrzymał z eskami, byłbyś dzisiaj zarobas.

wyszedłem z założenia, że im dłuższa konsola, tym mocniejsze wybicie, a ta styczniowa trwała wyjątkowo długo, czyli wybicie liczyłem na ok 200-300 punktów. na ruch w górę to nie wyglądało, bo gdzie na 2800? konsola=otwieranie pozycji, im dłużej, tym więcej ktoś otwierał pozycji na co najmniej 3 miesiące. to było nieopłacalne, by pchać indeksy na kolejne szczyty, bo gruby, grubego mógłby zacząć kiwać, upychając akcje. drugie co mnie utwierdziło, to długa konsola na 2380-2400, czyli spóźnialscy (ofe, fundy) otwierają spóźnione pozycje. jakie? eski, bo mają akcje i już wiedzą, że będą je wywalać zwalając kursy.

do tego dochodziło carry trade na dolarze. zwróci uwagę, patrząc na wykres, że para eur/usd wyprzedziła indeksy:
- edek: szczyt, fałszywe wybicie, zjazd, flaga, zjazd, odbicie, zjazd (od wczoraj)
- giełdy: szczyt, fałszywe wybicie, zjazd, flaga, zjazd (dzisiaj)

a taki był z Ciebie poczciwy niedźwiedź :)

SlawekW
0
Wysłane: 4 lutego 2010 21:02:12
Tutaj wcale nie chodzi o pare dziesiatek tysiecy bezrobotnych.

Zastanowcie się Panowie nad tym:

With around 48% of the S&P 500 having reported results, earnings are currently on track to have risen 204% from the prior year, according to the latest estimates from Thomson Reuters. But the improvement is mostly because of cost-cutting and easy comparisons to a wretched fourth quarter of 2008.

The financial sector is expected to lead the advance, rising 73% versus a year earlier. Strip out financial sector results and earnings are only expected to rise 15%.

Revenue is set to rise about 8% year over year. Excluding financial firms, revenue is expected to rise about 3%.

Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

serpico
0
Wysłane: 4 lutego 2010 21:08:18
SlawekW napisał(a):
Tutaj wcale nie chodzi o pare dziesiatek tysiecy bezrobotnych.

Zastanowcie się Panowie nad tym:

With around 48% of the S&P 500 having reported results, earnings are currently on track to have risen 204% from the prior year, according to the latest estimates from Thomson Reuters. But the improvement is mostly because of cost-cutting and easy comparisons to a wretched fourth quarter of 2008.

The financial sector is expected to lead the advance, rising 73% versus a year earlier. Strip out financial sector results and earnings are only expected to rise 15%.

Revenue is set to rise about 8% year over year. Excluding financial firms, revenue is expected to rise about 3%.

dokładnie tak chyba jest. banki, fundusze nie widząc w krótkim horyzoncie czasowym, tj roku znacznej poprawy, postanowiły (prawdopodobnie) zrealizować swoje zyski na akcjach i zamienić je na gotówkę

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 4 lutego 2010 21:10:20
@Serpico
Zauważ, że na razie spadek na FW20 wygląda podobnie : zjazd - flaga - zjazd ( z elementami paniki ), ale tak wyglądają korekty. Spadek o 220pkt i przebicie wsparcia to chwile grozy, ale i normalne elementy korekty. Skąd więsz, czy ostatni szczyt był fałszywym wybiciem? Zobacz o ile został pobity ten po czerwcowej korekcie, jaka była ona głęboka i jaki ruch na "długich" miał miejsce po jej zakończeniu. Wtedy też zeszliśmy poniżej poprzedniego dołka.
Cały czas obstawiam jeszcze jedną falę wzrostów przed głębszą korektą, choć faktycznie dzisiejsze świeczki przypomniały mi te niechlubne, o których pisać jeszcze nie wypada.

SlawekW
0
Wysłane: 4 lutego 2010 21:19:20
serpico napisał(a):

dokładnie tak chyba jest. banki, fundusze nie widząc w krótkim horyzoncie czasowym, tj roku znacznej poprawy, postanowiły (prawdopodobnie) zrealizować swoje zyski na akcjach i zamienić je na gotówkę

Nie o to chodzilo...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

358 359 360 361 362

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,648 sek.

kzwaduau
omsnpwtl
iytthwcm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hzxuugwc
iypiyfhy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat