PARTNER SERWISU
ztqihztu
18 19 20 21 22
magellan
35
Wpisów: 196
Wysłane: 19 marca 2010 09:12:29 przy kursie: 24,95 zł
WatchDog napisał(a):
magellan napisał(a):
(...) biznesowo to nikt na tym forum do pięt mu nie dorasta (...)

Pominę złośliwości, ale skąd wiesz, kto się kryje pod którym nickiem? Na giełdzie grają nie tylko "studenci", z całym szacunkiem dla tego wyczerpującego zajęcia occasion5

może wyszło złosliwie, ale nie to było moim zamiarem. Przepraszam ;) Oczywiscie, nie wiem kto się za kim kryje i mam szacunek do tych ludzi, ale wiem też, że latwo oceniac cudze dzialania biznesowe z boku i gdy coś nie wychodzi mowić, że to przekret lub manipulacja. Ja ze swojego doświadzczenia gieldowego i włascicielskiego ;), wiem że najrzadziej manipulują kursem zarzadzający/wlasciciele i inwestorzy, chociaz i oni nie są bez grzechu o ile zarabianie w ten sposob to grzech;) Każdy kto wchodzi w biznes wlaściciel/inwestor/gracz, czymś ryzykuje, wiec poniekąd jedziemy na tym samym wózku. Roznica za to jest ogromna w odpowiedzialności, gracz martwi sie tylko o swoje..a od "własciciela/zarzadzajacego" wymaga się, aby martwił się o wszystkich. Tylko w jaki sposób on ma wiedzieć kto juz kupil, a kto własnie zamierza kupic akcje, bo przecież oczekiwania tych osob są diametralnie różne ;). jedni chcą tanich drudzy drogich akcji.

Kiedyś sprzedałem dobrze funkcjonującą firme dużej korporacji i na rok przed i po sprzedaży słuchałem wielu skrajnych opini od krytyki po zachwyt (kazdy mial coś do powiedzenia;)). Od tamtego momentu firma poszla "kilkanascie razy" do przodu...i teraz z rozrzewnieniem;) wspominam te tzw "paszkwile" ;))

magellan
35
Wysłane: 19 marca 2010 09:25:47 przy kursie: 24,95 zł
a, oczywiscie, żeby bylo jasne w Petrol zainwestowalem pierwszy raz teraz i też jestem bardzo mocno w plecy. Więc łączę się w bolu, który mam nadzieję szybko ustapi ;) Na giełdzie jestem od 1993 r.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 19 marca 2010 09:36:24 przy kursie: 24,95 zł
Szacun!
Twój problem jest poniekąd... polityczny. Tzn. czy demokracja jest na pewno najlepszą opcją, skoro takie samo prawo głosu ma alkoholik, hazardzista, lekarz, profesor, itd.
Oczywiście że jest fatalnym ustrojem, ale lepszego nie ma.
[od razu zaznaczam, że polityką się nie zajmuję, nie chcę, ucinam tutaj rozmowę, nie mam żadnych sympatii, nie popieram opcji, nawet nie rozpoznaję polityków z nazwiska, ani tym bardziej z twarzy, a jeśli ktoś będzie chciał rozmawiać o polityce to odmawiam wave ]

Niestety wchodząc na parkiet, i dotyczy to w równym stopniu Petrola co dużo większej Tepsy albo dużo mniejszego powiedzmy Nicolasa, sięga się po pieniądze publiczne. Instytucje jak TFI czy OFE też przecież ładują środki, które im jakąś drogą powierzyły setki czy tysiące osób indywidualnych. [Nie chcę iść dalej co do np. społecznej odpowiedzialności private equity, ale wiesz o co mi chodzi.] W ten sposób spółka i jej właściciel oraz zarząd eksponuje się na publiczną ocenę, ze wszystkimi jej przymiotami. I nawet jeśli jest to ocena powierzchowna, emocjonalna, niesprawiedliwa zdaniem ocenianego, to każdy z osobna krytykant ma do niej po prostu prawo.

Taka jest praktyka, taki jest ten świat, jak piszesz sam tego doświadczyłeś. Powiem więcej. Jeśli zarobisz pieniądze, niekoniecznie na giełdzie, masz powinności wobec społeczeństwa, które Ci pomogło odnieść sukces. Byłeś ziarnem, trafiłeś w glebę, wyrosłeś. Kiedyś się nad tym długo zastanawiałem. Kapitalistyczne kraje zachodnie się nie zastanawiają, tylko mają to wbudowane w kulturę: dobroczynność, prace społeczne, działanie charytatywne, jest nie tylko dla marketingu i dobrego samopoczucia.

O rany, gdzie ja zdryfowałem...
Chodziło mi o to, że z każdym się trzeba liczyć. Przynajmniej ja mam taką zasadę.
Edytowany: 19 marca 2010 09:46

magellan
35
Wysłane: 19 marca 2010 10:08:44 przy kursie: 24,95 zł
Petrol i giełda dla mnie to tylko adrenalina, a i tak wiem ,że zyję z tego co sam stworzę rękoma, wiec juz wybrałem! Tworzę nowy projekt, poprzedni był ze swiata finansów, teraz na przekór obecnym czasom ;) - prospołeczny. Być może kiedyś trafi na NC :)

remee
0
Wpisów: 29
Wysłane: 19 marca 2010 14:22:15 przy kursie: 24,95 zł
Paweł Gricuk udzielił się dzisiaj w radiu PIN, oto zapis rozmowy:
www.bankier.pl/wiadomosc/Wypro...

nic nowego nie powiedział, oprócz udawanego zdziwienia wczorajszym tąpnięciem, ale tutaj to chyba też nazwisko Krauze sprawia że jest to papier spekulacyjny
chyba zacznę monetą rzucać przy okazji tego waloru, szanse na powodzenie są takie same
http://www.puzzla.pl - tym zarabiam na waciki
Ofiara petrohipnozy - leczenie wciąż trwa

IDM, FMF, CRM i kilka innych drobiazgów
obserwuję: SGR, HEL, IPX, SNS, OIL

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 19 marca 2010 14:50:50 przy kursie: 24,95 zł
@ buldi, inni

Ktoś śledzi co z tymi pożyczonymi innym akcjami ? Wróciły już do Krauzego czy są na rynku w grze ? Dziwnie się ta pożyczka z infami zbiegła. Czy razem nie może to stanowić o podjęciu działań przez KNF ? Jaka by nie była jego skuteczność ?

kraul
0
Wpisów: 127
Wysłane: 19 marca 2010 17:17:26 przy kursie: 24,95 zł
Witam ! Dzisiaj Petrol znowu zanurkował. Cóż ci co włożyli kasę dwa dni temu są mocno w plecy. A miało być tak pięknie.

Śmiesza mnie te głosy, że kolejna sesja to będzie +40 %. Skąd to możecie wiedzieć. Tu sie licza tylko wielcy gracze a Rysiek z byle kim nie gra. To, że ogracie takich "partnerów" jak GEM raczej wątpliwe. Możecie strzelać czy wzrośnie czy spadnie. Jak traficie to sie udało. Ale czy to jeszcze jest inwestowanie ?

Petrola można skwitować krótko "wóz albo przewóz". Ja nie wejdę w nic w czym palce macza Rysiek.

Kolejne emocje przed Wami drodzy akcjonariusze Petrola. Rolercoster +20, -20. Kiedy wejść, kiedy wyjść......

Niemniej jednak gratuluje spekulantom co weszli w to gdy było nisko odczekali te gigantyczne wzrosty i sprzedali nie dając się chciwości. GRATULUJE WĘCHU !!! Ja mam inną mantre inwestowania i inaczej to pojmuje ale błyskotliwe spekulacje robią na mnie wrażenie.

Moja osobista prognoza: będą jeszcze silne ruchy w górę i w dół. Raczej stabilny wzrost albo spadek nie wchodzą tu w rachubę. Zbyt dużo rozpalonych do czerwoności emocji. Zbyt dużo chciwości i strachu. Sam jestem ciekawy w którą stronę to pójdzie wszystko. Obserwuję wszystko z boku.

pozdrawiam kolege INFRY. Niejedną dyskusję stoczyliśmy o Biotonie i Petroinveście.
Edytowany: 19 marca 2010 17:20

lajkonik
0
Wysłane: 19 marca 2010 18:32:02 przy kursie: 24,95 zł
fidelio77 napisał(a):

Generalnie śledząc wypowiedzi na tym wątku mam wrażenie, że mam do czynienia z jakąś inwazją naiwnych gimnazjalistów. Pretensje do KNF? Do Spółki? Śmieszne. Mam nadzieje, że ludzie którzy tylko na sam dźwięk słowa Total władowali w OIL swoją kasę stracą jej jak najwięcej, bo sami się o to proszą zachowując jak stado baranów zamiast chociaż przeczytać komunikat, który Spółka wydała. Gdyby tak zrobili to by co najmniej dwa razy się zastanowili. Giełda nie jest dla analfabetów!

Reasumując: nie jest winny KNF, nie jest winna Spółka tylko wasza bezdenna głupota i naiwność. Wydrukujcie sobie ten post i powieście nad łóżkiem to może nie puścicie z torbami siebie i swojej rodziny.

Nie puścimy rodziny w skarpetkach, nie puścimy blackeye Zarobieni, oczywiście nie maksymalnie,ale zarobieni + 25% Dancing
Co do KNF, o którym wspomniałem i czuję się wywołany do tablicy, to w układzie z pożyczaniem akcji, graniem nimi na giełdzie, pod nowe infa to nie jest to OK. Pani Martha Stewart, nasza rodaczka, multimilionerka, zarobiła na inside trading bodaj 17 000 $. Na fryzjera. I dostała rok, z tego większość w domu z obróżką na nodze.
Każda konkretna sytuacja wymaga analizy. Nie nie piszę, że naruszono prawo. Ja zwracam uwagę, że coś jest nie tak ze spółką w kontekście konkretnych zachowań. Od tego jest KNF by takie zachowania sprawdzać.
Z punktu widzenia inwestora długoterminowego (takim w przypadku tej spółki nie byłem Shame on you ) pożyczanie akcji to jakiś niejasny interes zarządu na boku nie przynoszący chluby. Wpis o KNFie nie jest też naganianiem w jakąkolwiek stronę.

Od wieku gimanzjalisty dzielą mnie lata i niczego już nie będę sobie wieszał nad łóżkiem. W czasach gimanzjum (nazywało się to wtedy szkołą podstawową lub I licealną) miałem amerykańską flagę nad łóżkiem. Takie tam tęsknoty do wolności...

arekw99
4
Wpisów: 125
Wysłane: 19 marca 2010 19:33:36 przy kursie: 24,95 zł
z jednej strony zaluje, ze przegapilem okazje i nie wyczulem momentu na zarobienie paru groszy na mocno przecenionej spolce, z drugiej strony po ostatnich dwu dniach ciesze sie ze konsekwentnie trzymalem sie z dala spolek ryska.
bo tu jest pies pogrzebany - z tym wydobywaniem ropy jest jak z misiem im drozej tym rysio wiecej na nim zarabia, a traca drobni akcjonariusze. O znalezienie ropy chodzi tu jak najmniej i w tej chwili to drugorzedny problem. Nie wierzycie? A jak jest z biotonem? Jakie mial perspektywy i jakie rynki podbijac? I co no i nic poza miliardami akcji wyprodukowanych i milionami zlotych odpisow wartosci ksiegowej.
Porownajcie kursy biotonu i petrolinvestu - dlugoterminowy trend spadkowy z krotkoterminowymi odbiciami...
Rysiu to szczwany lis - nawet solorza w akcje ubral.
Moze chcociaz na polnordzie drobni cos zyskaja, ale przezornie przerzucilem sie na inne spolki z tego segmentu, ktory zdaje sie odzywac po tym jak ostatnio w dupe dostal . . .
Edytowany: 19 marca 2010 19:34

lajkonik
0
Wysłane: 19 marca 2010 20:20:52 przy kursie: 24,95 zł
Dlaczego nikt nie mówił o KNF-ie gdy rosło o 200% ?

1. Nie wzrosło o 200%, ale rzeczywiście od dna nie tak dużo brakowało. Jednak biorąc pod uwagę obroty to niewiele osób mogło zrobić taki maksymalny dochód.
2. Rosło, spadało, rosło, spadało. W rytm pojawiania się informacji ze spółki.
3. Już po pierwszym infie i wzroście, Buldi zwrócił uwagę na transakcję pożyczenia akcji o wartości kilkunastu milionów złotych. Wtedy jeszcze nie wiedzieliśmy, że ta informacja wpisze się w całą gamę ważnych informacji ze spółki.
4. Czy dziś spadło, czy by wzrosło dopiero teraz widać całokształt. Stąd moja uwaga, że całość nie wygląda na ucziwą.
5. Nie interesuje mnie czy panowie z KNF sobie bimbają, czy tylko są rzeczywiście bezsilni. Chciałbym jedynie by podjeli wysiłek. Jak okaże się bezowocny, a komunikat z kontroli lakoniczny można zawiadomić prokuratora, że panowie nic nie robią. Może wtedy oprzytomnieją ? A może rzeczywiście całość jest absolutnie uczciwa tylko naganna ze strony moralnej ? Wtedy nie mam się o co czepiać.
6. To, że WD pisze, że w Kazachstanie jest ropa to sarkazm. Nic ponadto wg mnie Angel
Edytowany: 19 marca 2010 20:24

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 19 marca 2010 21:00:14 przy kursie: 24,95 zł
lajkonik napisał(a):
Nie interesuje mnie czy panowie z KNF sobie bimbają, czy tylko są rzeczywiście bezsilni. Chciałbym jedynie by podjeli wysiłek. Jak okaże się bezowocny, a komunikat z kontroli lakoniczny można zawiadomić prokuratora, że panowie nic nie robią. Może wtedy oprzytomnieją ? A może rzeczywiście całość jest absolutnie uczciwa tylko naganna ze strony moralnej ? Wtedy nie mam się o co czepiać.

Ja też myślę podobnie.
Po to jest KNF, by takie wątpliwości rozwiewać. W końcu to oni ustalają zasady i to oni stoją na straży ich przestrzegania.
Wielu z Nas przyzwyczaiło się już do tego, że taka drobnica jak my to może sobie tylko pogwizdać i i tak nic więcej nie zdziała. Wyszumią się na forach to im przejdzie.
Czasami objawi się na forum "taki" co zwymyśla mających wątpliwoći od przedszkolaków sugerując by sobie jego mądrości na ścianach wieszali i sprawa przysycha.
A guzik.
Ja też bym chciał się dowiedzieć czy wszyscy grają fair w tym i wielu innych tematach zwiazanych z innymi spółkami.
Niestety czasami to co widzi zwykły Kowalski, czy inny gimnazjalista jest nie do zauważenia przez KNF. A brak reakcji ze strony Nadzoru tylko może Kowalskiego utwierdzić o objawieniu jego kolejnej fatamorgany.
Tak oto z Kowalskiego - gimnazjalisty wyrasta dorodny leszcz.
Edytowany: 19 marca 2010 21:02

JANERR
0
Wpisów: 244
Wysłane: 19 marca 2010 23:06:04 przy kursie: 24,95 zł
Panowie porównajcie sobie dwie spółki Max Petroleum i Petrolinvest

Obie mają złoża w Kazachstanie a nawet częściowo sąsiadują ze sobą i są notowane na giełdzie

- Kuknijcie na ich wyceny rynkowe i na ilośći akcji

- ile ropy wydobywają na dobe

- jakie mają oszacowane złoża wydobywalne

- jakie mają zasoby perespektywiczne

- na jakiej głębokości maja złoża podsolne

Jak się to wszystko porówna to można się przekonać że jedna z nich jest gigantynie wysoko wyceniana przez rynek do tej drugiej.

ps.Powtórzyłem bo ten post jakoś znikł przepraszam jednak jest - przeoczyłem Angel
Edytowany: 19 marca 2010 23:19

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 20 marca 2010 08:26:55 przy kursie: 24,95 zł
1.Ubrali frajerów przy IPO i później roztaczając nierealistyczne perspektywy.
2.Pozyskiwali kapitał na fatalnych warunkach.
3.Okazali się na tyle ciency w know-how że muszą się posiłkować Totalem na żałosnych warunkach. Włożyli w samo OTG 250 mln $ i większe ryzyko, a Total włoży 70 mln i mniejsze ryzyko; zaś złoże po połowie.
4.Rysiek brzydko bawi się akcjami pożyczając spekulantom.
5.Powyższe punkty wytwarzają mocno negatywny wizerunek firmy, co zawsze będzie niekorzystnie wpływało na wycenę.
6.Za półtora roku znowu będą potrzebowali setek milionów finansowania i znowu rozwodnią akcjonariat.

ale prawie na pewno mają setki milionów baryłek pod ziemią, a prawdopodobnie nawet miliardy, wybulą jeszcze z miliard dolców, poryją ze dwa lata i dobiorą się do miodu na masową skalę. Koszty wydobycia baryłki powinny się zmieścić poniżej 30$, ceny w przyszłej dekadzie są nieznane, ale eksperci mówią że istotny spadek zużycia ropy dopiero po 2020r.
Czyli pewnie ceny nie będą niższe od 70$.
Jeśli będą wydobywali TYLKO 20 mln baryłek rocznie to zysk będzie rzędu 800 mln $.
Obecna kapitalizacja jest około 215 mln $ i wszystko na temat.
Edytowany: 20 marca 2010 08:29

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 20 marca 2010 09:36:01 przy kursie: 24,95 zł
Widzę disco, że Twoja wiara w sukces Petrola umacnia się z każdą chwilą zbliżania się notowań do ustawionego przez Ciebie SL.
Mam nadzieje, że Ci go nie wywali i kurs się w końcu opamięta, ale dwa lata to szmat czasu.
Siła informacji może zrobić z kursem wszystko. Ostatnie infa o tym świadczą, ale co by było gdyby się nagle okazało, że ktoś z sąsiedniej działki w między czasie wbije żądło do tego ula z miodem? To tylko fikcyjne pytanie - bez paniki.
Wiem, brzmi niewiarygodnie i "takie rzeczy to tylko w Erze" ale na dzikim zachodzie się zdarzały.Angel

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 20 marca 2010 10:00:59 przy kursie: 24,95 zł
Jak będzie 20 to wywalę bez skrupułów i bez strat.
Liczyłem na to że pójdzie na stałe powyżej 30 i przestanie straszyć.
Nie przestało. Trudno.
W dalszym ciągu liczę na 150-200 w niezbyt odległym terminie. Może już w przyszłym roku.
Tutaj docelowo nawet kurs 500-1000 jest całkowicie realny, ale na takie coś to czekać nie będę.
Wystarczyłoby wydobycie 40 mln baryłek, cena ropy 80$ dawałoby z 5mld złotych zysku rocznie. To byłby kosmos. Kapitalizacja w okolicach 40mld. Po uwzględnieniu dalszego dwukrotnego rozwodnienia dawałoby to kurs rzędu 850zł.
Ale w takie coś nie wierzę i zwieję albo po 20 albo po 150.
Edytowany: 20 marca 2010 10:01

JANERR
0
Wpisów: 244
Wysłane: 20 marca 2010 13:16:15 przy kursie: 24,95 zł
Na poprzednich stronach pisałem o funduszach które weszły - wspomogły Petrolinvest .

a tu fragmencik i ich trafna ocena Think

Zarząd spółki poinformował o podpisaniu umowy z Kingsbrook Opportunities Master Fund LP, Iroquois Master Fund Ltd. oraz GEM Global Yield Fund Limited.
Cała trójka znana jest z "agresywnej" działalności na giełdach

www.pb.pl/Default2.aspx?Articl...

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 20 marca 2010 15:12:30 przy kursie: 24,95 zł
Jeśli ktokolwiek twierdzi z was, że KNF powinien cokolwiek badać to wskażcie normę prawną/konkretny przepis który waszym zdaniem został naruszony. Bo ja mogę stwierdzić, że dla mnie wszystkie transakcje na WGPW są podejrzane i co, tzn. że KNF ma je zbadać?

A co do samego inwestowania w OIL to nie jest to chyba najlepszy moment. Dlaczego?
Po pierwsze sam prezes twierdzi, że nowe odwierty zakończą się dopiero pod koniec roku. A to oznacza, że najwcześniej wtedy usłyszymy jakieś pozytywne wieści odnośnie ropy. Co otrzymamy do tego czasu? Raczej będą to głównie raporty finansowe, pierwszy już w poniedziałek, nie muszę chyba tłumaczyć jak one będą wyglądały, prawda? Gricuk przyznał też, że domnknęli finansowanie na okres 1-2 lat zatem nie będzie w tym okresie pozytywnych albo quasi pozytywnych informacji ala EBOR czy Total, a tym samym nie będzie bodźców do spektakularnych wzrostów.

Wniosek: kurs będzie raczej spadał, do czasu pierwszych przełomowych wydarzeń, zgodnie ze słowami prezesa minie co najmniej rok (w optymistycznym wariancie), ale może minąć też więcej (wspomniany rok 2012). W tym czasie kurs będzie miał jeszcze nie jeden raz okazję porządnie spaść, być może będziemy mieć powtórkę z kryzysu, wiele się może wydarzyć. Zatem pakowanie się długoterminowo w OIL teraz nie wydaje się czymś roztropnym, no chyba że jakiś ułamek kapitału.

A spekulacja w krótkim terminie, może drogo kosztować, o czym się pewnie teraz niejeden "gracz" przekonał.

morfeusz
0
Wpisów: 936
Wysłane: 20 marca 2010 17:05:30 przy kursie: 24,95 zł
Osobiście kupowałem akcje OIL w piątek na zamknięciu. Kupowałem ponieważ korekta dotarła do 61,8% zniesienia fali wzrostowej. Jeżeli w poniedziałek poziom ten zostanie przekroczony o 3% to oczywiście sprzedam całość.

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 20 marca 2010 17:15:58 przy kursie: 24,95 zł
discopolo napisał(a):
fidelio77 napisał(a):
Jeśli ktokolwiek twierdzi z was, że KNF powinien cokolwiek badać to wskażcie normę prawną/konkretny przepis który waszym zdaniem został naruszony. Bo ja mogę stwierdzić, że dla mnie wszystkie transakcje na WGPW są podejrzane i co, tzn. że KNF ma je zbadać?

A co do samego inwestowania w OIL to nie jest to chyba najlepszy moment. Dlaczego?
Po pierwsze sam prezes twierdzi, że nowe odwierty zakończą się dopiero pod koniec roku. A to oznacza, że najwcześniej wtedy usłyszymy jakieś pozytywne wieści odnośnie ropy. Co otrzymamy do tego czasu? Raczej będą to głównie raporty finansowe, pierwszy już w poniedziałek, nie muszę chyba tłumaczyć jak one będą wyglądały, prawda? Gricuk przyznał też, że domnknęli finansowanie na okres 1-2 lat zatem nie będzie w tym okresie pozytywnych albo quasi pozytywnych informacji ala EBOR czy Total, a tym samym nie będzie bodźców do spektakularnych wzrostów.

Wniosek: kurs będzie raczej spadał, do czasu pierwszych przełomowych wydarzeń, zgodnie ze słowami prezesa minie co najmniej rok (w optymistycznym wariancie), ale może minąć też więcej (wspomniany rok 2012). W tym czasie kurs będzie miał jeszcze nie jeden raz okazję porządnie spaść, być może będziemy mieć powtórkę z kryzysu, wiele się może wydarzyć. Zatem pakowanie się długoterminowo w OIL teraz nie wydaje się czymś roztropnym, no chyba że jakiś ułamek kapitału.

A spekulacja w krótkim terminie, może drogo kosztować, o czym się pewnie teraz niejeden "gracz" przekonał.

Po pierwsze jeśli ktoś wsadził tu więcej niż ułamek kapitału to jest ułomek.
Po drugie przedstawiasz całkiem możliwy scenariusz, ale giełda jednak będzie chciała wyprzedzić wydarzenia. Więc nie wiadomo. Może spadnie i poleży, a może poszaleje w okolicach 40-60 dyskontując częściowo możliwy sukces geologiczny.

Skoro rynek dowiedział się oficjalnie od prezesa spółki, że jeśli wszystko pójdzie z planem to wydobycie najwcześniej zacznie się w 2012 na skalę przemysłową, to ja nie widzę podstaw do dyskontowania sukcesu, za wcześnie. Raczej widzę podstawy do obaw czy zanim OIL znajdzie ropę jego kont nie wyczyszczą bankowi windykatorzy, a po kontach zabiorą się do praw do koncesji.

Wbrew pozorom prezes Gricuk wcale nie szerzy tu jakichś hurra optymistycznych wizji, wprost stwierdził że w tym momencie oszacowanie wartości spółki jest w zasadzie niemożliwe, sam podkreślił że niepokoi go zadłużenie, wielkość i ilość emisji. Skoro władze spółki są sceptyczne to na jakiej zasadzie rynek ma podchodzić do tego euforycznie?

Snake
0
Wpisów: 403
Wysłane: 20 marca 2010 20:02:40 przy kursie: 24,95 zł
Jeśli hossa będzie w pełni, to info o tym, że żona prezesa kupiła sobie nowe futro, spowoduje natychmiastowy wzrost kursu o 20%. Przewidywania jakie wiadomości pojawią się / nie pojawią przez najbliższe dwa lata i jaki będą miały wpływ na cenę uważam za wątpliwe. Przecież tu nie wiadomo, co będzie w poniedziałek - i to zarówno co do kierunku, jak i skali zmian. Nie wiadomo nic ani w najkrótszym, ani w najdłuższym terminie (może bankrut, może przyszły potentat w regionie).

Natomiast to, co wiadomo, to że na całej GPW nie było drugiego tak zjechanego kursu i że - być może - nastąpiło jakieś długoterminowe przełamanie (a być może nie, ale póki co, to najpoważniejszy taki sygnał w historii spółki).

Może ktoś kupuje spółkę poszukującą ropy na jeden dzień, albo na dziesięć procent, ale w moim odczuciu poważniejszym było by zakupienie paru akcji na dłużej właśnie i pod kilkaset albo i więcej procent. Wóz albo przewóz - ale w długim terminie właśnie. No i wtedy wiadomo, że rzeczywiście ułamek portfela.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

18 19 20 21 22

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,395 sek.

enrtsglz
roonvidf
geibrjux
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fcnbgzpv
mpisdlny
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat