0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
21 marca 2010 01:01:55
przy kursie: 24,95 zł
@ fidelio77
Ponieważ to ja pisałem o KNFie, napiszę raz jeszcze: Pożyczenie akcji tuż przed ukazaniem się info nasuwa przypuszczenie, że doszło do wycieku informacji i tzw. insider tradingu. Patrowicz jest "niepokojony" przez prokuratora o 360 000 pln zarobionych przez "kolegę". Tutaj może chodzić o od kilku do kilkadziesięciu mln. Naprawdę nie chodzi mi o tych, których nerwy nie wytrzymały i utopili kasę na ostatniej mini hossie. To ich sprawa. Natomiast "pożyczanie" akcji, pojawianie sie informacji ważnych dla spółki i zbieg tego w jednym czasie budzi poważne wątpliwości czy nie doszło do naruszenia prawa - wykorzystywanie informacji poufnych (jaki numer paragrafu by to nie był).
|
|
Wysłane:
21 marca 2010 18:25:55
@ Przemcio79,
Niby masz rację, walka z wiatrakami. Ale dlaczego mamy godzić się na machloje Rychów, Mariów czy innych Karków ? Pozostawiając takie akcje nawet bez komentarza sami sobie strzelimy gola. Szczególnie na forum takiego portalu jak Stockwatch, gdzie mamy rozmawiać głównie o fundamentach (danej firmy, całej gospodarki) powinniśmy piętnować mataczenie naszych "grubych". Na marginesie - wzrostu cen akcji w ostatniej godzinie w piątek nie uważam za podejrzany przypadek godny prokuratora. Po prostu za normalne zachowanie grubasa na eLkach. Jednak KNF chce się pochylić nad tym przypadkiem, bo nic nie wiadomo było wcześniej o tak dużej koncentracji kontraktów w jednym ręku. Ktoś używał kilku rachunków by ukryć swoje zaangażowanie i udawał, że on to nie on. Lub (czyli ?) doszło do zabronionej zmowy. Brak podobieństwa w sprawie Petrolinwestu ? Wg mnie ewidentnie to ten sam przypadek tyle, że grożniejszy, bo dodatkowo doszło do przecieku informacji poufnych.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
21 marca 2010 18:33:48
fidelio77 napisał(a): Także dopóki ktoś nie wskaże konkretnego przepisu, który został naruszony przez konkretne zachowanie się, nie można traktować takiego zarzutu poważnie.
USTAWA z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi (Dz. U. z dnia 23 września 2005 r.) art.39 pkt 1-8 (z wyjątkiem pkt4)Zastanawiam się czy w związku z wypożyczeniem akcji nie zostały naruszone powyższe punkty. I ani ja, ani lajkonik a nawet Ty nie mamy uprawnień czy możliwości w zakresie sprawdzenia tego. Natomiast cała ta ustawa zabezpiecza i chroni min nasze interesy jako inwestorów, więc co złego w tym że ktoś się zaczął nad tym publicznie zastanawiać? To nie są zarzuty tylko raczej obawy o możliwość manipulacji, chyba że masz jakiś inny pomysł w jakim celu pożyczono akcje.
|
|
|
|
Wysłane:
21 marca 2010 19:00:25
@fidelio, To twoja obrona oskarżanych przeze mnie finansistów zmusza mnie do biadolenia Czyli biadolimy razem Odpowiadając za Buldiego - wypożyczenie akcji, całkiem legalne powinno mieć swoje uzasadnienie np. jako zabezpieczenie transakcji. Co robił z nimi pożyczkobiorca też jest ważne. Czy akcje te mogły posłużyć do manipulacji kursem ? To powinien sprawdzić KNF. Nie przesądzamy o winie. Może KNF czyta nasze forum i zajmie się tematem ? Prokuraturze często wystarczył artykuł w prasie
|
|
Wysłane:
21 marca 2010 19:00:48
fidelio77 napisał(a): W ogóle co masz na myśli mówiąc "wypożyczanie"? Na czym to ma polegać i dlaczego jest bezprawne?
Cytat:Zarząd spółki PETROLINVEST S.A. z siedzibą w Gdyni ("Spółka"), informuje, że w dniu dzisiejszym otrzymał od Pana Ryszarda Krauze oraz Prokom Investments S.A. z siedzibą w Gdyni ("Prokom") zawiadomienia o zmianie udziału w ogólnej liczbie głosów w PETROLINVEST S.A w wyniku czasowego przeniesienia w dniu 26 lutego 2010 roku przez Prokom na Nihonswi AG z siedzibą w Hergiswil w Szwajcarii ("Pożyczkobiorca") 1.000.000 akcji Spółki, na podstawie umowy pożyczki 3.000.000 akcji, zawartej pomiędzy Prokom i Pożyczkobiorcą w dniu 26 lutego 2010 roku A na czym to ma polegać i czemu służyć ta ja się pytam? I nie twierdzę że jest bezprawne. Po prostu pytam. edit: nie wklejam linka do gpwinfostrefy bo ma 2km i rozwala stronę
Edytowany: 21 marca 2010 19:03
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
21 marca 2010 19:21:01
Toż to najbardziej klasyczne na świecie shorty. I to nie gołe! (naked) Nie zrobił Sobolewski, to sobie niektórzy zrobili sami. Plus rozwiązania: jako taka przejrzystość tego zjawiska. Minus: dostępne tylko dla niektórych. Ciekawe czy p. Krauze pożyczałby też indywidualnym, gdyby zaczęli się do niego zgłaszać.
|
|
Wysłane:
21 marca 2010 19:32:32
Najlepsze jest to że w ramach tej samej umowy pojawiło się wcześniej info: Cytat: Zarząd PETROLINVEST S.A. ("Spółka"), informuje, że w dniu 4 marca 2010 roku Spółka została zawiadomiona przez: dwie osoby pełniące funkcje członków Zarządu Prokom Investments S.A. z siedzibą w Gdyni ("Prokom"), a jednocześnie członków Rady Nadzorczej Spółki, osobę pełniącą funkcję członka Rady Nadzorczej Prokom, a jednocześnie członka Rady Nadzorczej Spółki, że na podstawie umowy pożyczki 3.000.000 akcji, zawartej pomiędzy Prokom a Nihonswi AG z siedzibą w Hergiswil w Szwajcarii ("Pożyczkobiorca") w dniu 26 lutego 2010 roku ("Umowa"), Prokom przeniósł czasowo na Pożyczkobiorcę 1.000.000 akcji Spółki. Akcje zostały przeniesione w dniu 26 lutego 2010 roku w drodze czynności poza rynkiem regulowanym, na podstawie umowy cywilnoprawnej. Akcje zostaną powrotnie zwrócone Prokom w terminie do dnia 1 marca 2011 roku, zgodnie z warunkami Umowy. Co to za umowa, jak jest obwarowana? Ja nie znalazłem. Ani me ani be ani kukuryku. A ewentualna krótka sprzedaż przez dwóch członków zarządu mających dostęp do informacji poufnych to nie przypadkiem insider trading o którym pisał lajkonik?
Edytowany: 21 marca 2010 19:34
|
|
Wysłane:
21 marca 2010 19:36:45
@ WD,
Shorty, nie shorty. Dla mnie nie chodzi tylko o pożyczenie akcji, ale o dwa dodatkowe czynniki: 1. Czy do pożyczki w ogóle doszło, czy może chodziło o fakt ukrycia dokonywania transakcji akcjami na giełdzie przez pożyczkodawcę, bo wtedy inside trading byłby ewidentny ? Czyli pożyczka miała by być kamuflażem. 2. Czy pożyczkobiorca szwajcarski miał dostęp do informacji z firmy ?
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
21 marca 2010 20:25:15
Co ciekawe, wszystko jest jak na talerzu. Wystarczy wyguglować jakie hasła jak Nihonswi, Marcel Rappaport, aby znaleźć lekko szokującą lekturę na wiele godzin. Pierwszy z brzegu przykład z Sejmu sprzed pięciu lat orka2.sejm.gov.pl/IZ5.nsf/main...Lajkonik, nie wiem czy ja się czytelnie wypowiadam: dla mnie zjawisko pożyczania jest na szczęście tylko naukowe, bo nie gram na akcjach i tym bardziej nie dotykam niepewnych. Bessa wypatroszyła wiele gruubych portfeli. Natura nie znosi próżni. I tak powstały "polskie shorty". Wracam do swojej roboty.
|
|
Wysłane:
21 marca 2010 23:09:52
@fidelio77, Masz rację. Też uważam, że tego kontekstu nie ma co dyskutować. Ale warto pamiętać i sprawdzić who is who w tym biznesie. Moje wpisy o KNFie były pisane zanim zacząłem za radą WD googlować. Po prostu tak to czułem. Teraz wiem, że szkoda czasu, bo panowie z KNFu nie kiwną palcem w bucie w tak ewidentnej sprawie. @Disco, Wracając do fundamentów, którymi tu się posługujesz. Pogoogluj za radą WD i znajdziesz wpis z połowy 2009, że POTWIERDZONYCH złóż Petrolinvest ma na 8,8 mln, a owe 2,8 mld o których piszesz to może, ewentualnie będzie. Pomiędzy potwierdzoną ilością, a szacunkami jest jeszcze kategoria pośrednia. Coś mi się zdaje, że na dziś ów komunikat z 2009 jest aktualny. Poza tym jak sobie przy okazji zrobiłem resume ceny emisyjnej, redukcji przy zapisach i wystrzału przy debiucie okraszonego 200 mln obrotu to ... dziękuję. Beze mnie  . Kupię sobie Total. Może  .
Edytowany: 21 marca 2010 23:10
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 745
Wysłane:
21 marca 2010 23:26:04
morfeusz napisał(a):WatchDog napisał(a):Co ciekawe, wszystko jest jak na talerzu. Wystarczy wyguglować jakie hasła jak Nihonswi, Marcel Rappaport, aby znaleźć lekko szokującą lekturę na wiele godzin. Pierwszy z brzegu przykład z Sejmu sprzed pięciu lat orka2.sejm.gov.pl/IZ5.nsf/main...Lajkonik, nie wiem czy ja się czytelnie wypowiadam: dla mnie zjawisko pożyczania jest na szczęście tylko naukowe, bo nie gram na akcjach i tym bardziej nie dotykam niepewnych. Bessa wypatroszyła wiele gruubych portfeli. Natura nie znosi próżni. I tak powstały "polskie shorty". Wracam do swojej roboty. Po przeczytaniu tej interpelacji (jeżeli wszystko co tam jest napisane jest prawdą...) robi mi się nie dobrze... Swoją drogą od razu odświeża mi się upadłość Lehman Brothers Heh, wow. A niby jak powstawały fortuny w tamtym czasie? Wczoraj się urodziliście, czy jak? Przecież to co powstało w Polsce po 89 określane było mianem kapitalizmu politycznego, nie liczył się business plan ale to czy znasz Ziutka, który zna Cześka, który załatwi Ci koncesję. Także takie historie z pogranicza służb etc. nie robią na mnie wrażenia. Nie na darmo zresztą mówi się, że pierwszy milion trzeba ukraść. Kapitalizm i rynki finansowe to nie jest Disneyland.
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
21 marca 2010 23:28:26
faktycznie interesujaca lektura, nawet jezeli cos jest przeinaczone, a cos wymyslone to i tak daje pewien obraz sytaucji - taki postPRLowski businessman super, ze WD wygrzebal ta interpelacje - moze napaleni na OIL po przeczytaniu zorientuja sie 2x z kim maja do czynienia  chociaz, czy ja wiem czy im na tym zalezy? @lajkonik - o tych zlozach pisalem juz chyba ze 3x i jak grochem o sciane. chyba nikt z kupujacych akcje OIL'a nie czytal ani tego lipcowego raportu, ani tez prospektu emisyjnego. a jesli czytal, to chyba nie staral sie zrozumiec co tam jest napisane - sieszno i straszno zarazem Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
1 Dołączył: 2009-08-17 Wpisów: 86
Wysłane:
22 marca 2010 00:45:02
Ponieważ widzę co się dzieje na tym wątku, i niejako zauważam totalne zboczenie z kursu i idei tego forum, chciałbym zwrócić uwagę, że oprócz waszej 4-ro osobowej gromadki misiów gagadków, zarobionych na petrolu, jeżdżących po tych którzy utopili, znajduje się tu mnóstwo innych inwestorów.
Tak, zostałem z papierem. Tak, to było moje najkretylniejsze z możliwych zagrań. Tak, nie śpie. Ale uwierzcie dość mam czytania waszego przemądrałego wywodu, które totalnie nic nie wnosi. Ludzie, którzy są MOCNO zaangażowani teraz w temat ( a takich jest mnóstwo, wystarczy sprawdzić na dole online) boją się cokolwiek napisać, bo cwaniaki spłodzili mądrą tezę.
Czy obchodzi mnie Rysiek? Tak, jest ważny. KNF również. Pożyczka akcji to ewidentne inside, pożyczyli 1mln akcji. To mówicie wszyscy. Gratuluje. Tylko dlaczego na tym temat pada? Ok.
Już tłumaczę. Rysiu omijając prawo wyprowadził pakiet z akcjonariatu. Czemu? Żeby zarobić. Przed info pożyczył, trafiło na rynek, generowalo zysk itd. I to, co interesuje Petrolowiczów, to co dalej.
Żeby generowało zysk, musiała być transakcja sfinalizowana. Sprzedaż. Ale z natury słowo pożyczka znaczy coś o czym nikt jeszcze nie wspomniał. O tym, że trzeba tą bańkę akcji oddać...
To co mnie interesuje na teraz to jak kurs się zachowa dzisiaj, jutro, za tydzień. Jaki Rysiu jest już wiem, wszyscy wiedzą. Skończmy ten temat proszę:)
|
|
0 Dołączył: 2009-08-28 Wpisów: 1 035
Wysłane:
22 marca 2010 09:44:59
przy kursie: 25,50 zł
My się tu nie zajmujemy świadectwami moralności. Wrzodak jest pojechany na maksa i równie dobrze mógł pytac o talibów w Klewkach. Nie oczekuję że w firmie tego typu będą pracowały same dziewice. Tam muszą byc ludzie służb specjalnych. To oczywiste i normalne. Prawdopodobnie także Rysiek i wiele innych ludzi z pierwszej setki Forbes byli wspierani brzydkimi służbami itp. Jednak to nie bardzo ma związek z tym czy uda im się znaleźc to czego szukają.
|
|
0 Dołączył: 2009-08-11 Wpisów: 444
Wysłane:
22 marca 2010 11:19:38
Petrolinvest otrzymał finansowanie w wysokości 127,5 mln zł od międzynarodowych funduszy DM BZ WBK - Biznes 22 Mar 2010, 11:00
Finansowanie zostało nabyte poprzez wyemitowanie niezabezpieczonych obligacji zamiennych na akcję o łącznej wartości nominalnej 112,5 mln zł lub przedpłaconych warrantów subskrypcyjnych za łączną kwotę 15 mln zł. Petrolinvest jest zobligowany dostarczyć Kingsbrook Opportunities Master Fund LP, Iroquois Master Fund Ltd. oraz GEM Global Yield Fund Ltd. 2,4 mln warrantów uprawniających do objęcia 2,4 mln akcji emitowanych za cenę 35 zł za akcję w pierwszej transzy (1,2 mln warrantów) oraz po 47,5 zł za akcję w drugiej transzy.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
22 marca 2010 12:34:37
Zwrot będzie jak nastąpi prawdziwa panika. Jak na razie trend krótkoterminowy jest spadkowy - zjazd o 20%, podbitka, zjazd o 20%, podbitka i kolejny zjazd. Niestety obawiam się że może spadać jeszcze naprawdę długo - paniczny wolumen jeszcze się nie pojawił, RSI jest wysoko - na Petrolu odbicia następowały zawsze po panicznym zjeździe który ustanawiał minimum na RSI. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-08 Wpisów: 477
Wysłane:
22 marca 2010 12:55:21
szamot-kb napisał(a):no tak ale ile moze spadac ?
Wydaje mi się, że na to pytanie można spróbować odpowiedzieć. Na krótko, bo nie chcę się powtarzać, wróćmy do wykresu z 19 marca - zamieściłem go kilka stron wcześniej. Pozwala zrozumieć przyczynę spadków i zobaczyć pewne ograniczenia. Znając go, można zastanowić się co dalej. Poniżej widzimy wykres dzienny - bez dzisiejszej rysowanej dopiero świecy. Czerwone linie to moim zdaniem kluczowe wsparcia. Pierwsze to dół świecy z 11 marca i w zasadzie początek niemniej istotnej luki cenowej. Co ciekawe, to wsparcie odpowiada mniej więcej połowie dużej białej świecy z 12 marca na wspomnianym powyżej wykresie tygodniowym. Spadek poniżej tego wsparcia - co chyba właśnie się dzieje - jest złym znakiem, ale jeszcze nie dramatem. Gorzej gdy wyjdziemy z luki cenowej - drugie wsparcie - druga czerwona linia. Wtedy będzie hmmm... nieco gorzej i droga do budowy kolejnych minimów stanie otworem. Tak to widzę. :)  kliknij, aby powiększyć
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
22 marca 2010 13:42:24
Uwierz że są reguły, nie było rokowań na żadną stabilizację kursu.  kliknij, aby powiększyć Od biedy można tam szukać klina... The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 22 marca 2010 13:42
|
|
0 Dołączył: 2009-01-11 Wpisów: 127
Wysłane:
22 marca 2010 15:32:10
Petroinvest zbiera żniwa, czy kupować ? Uważnie przypatruję się Petroinvestowi już od dawna. Nie mam jego akcji. Nigdy też ich nie kupię. Chciabym naswietlić parę kwestii, które mogą pomóc w podjęciu decyzji co do zakupu. Po pierwsze: AT na nic tu się zda. To poprostu jest specyficzna spółka. Wydobywczo-poszukująca. Nie ma tu nic pewnego na 100%. Analizowanie trendu jest tu nieporozumieniem. Bo jakby znależli tam dużo ropy to kurs się wybije pod niebiosa. Jakby się okazało, że są jakieś problemy to spadnie na łeb. Wszystko to niezależnie od trendów. Po drugie: Jestem jak wiecie krytykiem inwestycji w Petroinvest. Ale stwierdzam, że da się na tym zarobić(ale częściej stracić dużo pieniędzy). Problem, że tylko czystym szczęściem lub mając dostęp do zblazowanego byłego pracownika służb specjlnych obecnie pracującego na rzecz sprawy Petroinverstu. Zwykły szarak to nic u sobie nie przeanalizuje. Nie zastosuje żadnej metody aby to zrozumieć. Łud szczęścia albo dostęp do żródła. po trzecie: Na Petroinveście będą duże skoki. To będą wzrosty i spadki dwucyfrowe. Nawet 5% dziennie w góre czy w dół to dużo ale przy tej spółce to "delikatne ruchy". Czemu to piszę ? Bo jak pisał B. Graham w inwestowaniu trzeba też brać pod uwagę koszty psychiczne. Czy inwestor wytrzyma aż taki roller coster. Każdy musi znaleść odpowiedz. po czwarte: Rysiek.....i może już bez komentarza. Tyle zostało o tym napisane. po piąte: spółka rozpala wielkie emocje. Jest na świeczniku wszystkich. To co się teraz dzieje to wynik tarcia: chciwość -strach.po szóste: wielu inwestorów na tym traci bo nie wytrzymują tych tompnięc po - 20. Wielu sie włącza bo widzą te wzrosty + 20. Bierzcie pod uwagę ten mechanizm. po siódme: ropa to w historii ludzkości zawsze była brudna gra. Tu czegoś takiego jak dbanie o interesy zwykłych akcjonariuszy nie będzie. po ósme: na podstawie dodruku akcji w Petroinveście dzieci mogą sie uczyć alfabetu.
Edytowany: 22 marca 2010 15:36
|
|
0 Dołączył: 2009-08-28 Wpisów: 1 035
Wysłane:
22 marca 2010 15:57:42
@ Kraul
Prawie się zgadzam z Twoją wyliczanką. Przy czym ostatni punkt jest niemądry. Kpin z dodruków Ryśka było co nie miara, ale to jest jedyna skuteczna metoda finansowania tego koszmarnie drogiego przedsięwzięcia.
Długo obserwujesz spółkę, ale EBOiR przyjrzał się uważniej niż Ty i wchodzi po 35.00, a fundusze po 47.50. Owszem znowu będą nowe literki i dodruk, ale to raczej pozytywne infa.
Jeszcze raz przypominam że obecna kapitalizacja to równowartość 2.5 miliona baryłek ropy. Tymczasem na samym OTG jest 2 miliardy baryłek prawdopodobnych. Pomiędzy milionami a miliardami jest sporo miejsca na koszty, dodruki itd. Jest tanio!
|
|