0 Dołączył: 2008-11-14 Wpisów: 120
Wysłane:
28 kwietnia 2010 09:20:01
Przed ofertą PKO BP też były mieszane komentarze i wątpliwości co do standingu banku, związane w skrócie z adekwatnoscią kapitałową (portfel starych kredytów mieszkaniowych). Można mieć wątpliwości co do tempa zmian w PKO (opór materii) ale zmiany te następują i jest to już inny bank niż przed ofertą. Zmiany te przyspieszą po wykształtowaniu się konkretenego, biznesowego właściciela. Są szanse, że PZU podąży podobną drogą koniecznych zmian w zarządzaniu.
PS Oczywiście o zmianach właściciela napisałem w takim sensie, że uważam to za oczywistą kolej rzeczy. Nie posiadam żadnych informacji ani nie zetknąłem się z żadnymi komentarzami/plotkami na ten temat.
Edytowany: 28 kwietnia 2010 09:22
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
28 kwietnia 2010 09:36:03
tomasz79 napisał(a):zostały wypompowane ogromne pieniądze ze spółki w postaci dywidendy, które dawały spółce zysk bo były lokowane na lokatach. Tomasz, na lokacie to każdy akcjonariusz może trzymać sobie wolne środki, jeżeli spółka nie ma lepszego pomysłu na zagospodarowanie pieniędzy to powinna wypłacić dywidendę  Faktycznie poziom wiedzy osób, które wczoraj zostały zaczepione pod biurami maklerskimi przez kamerę TV był co najwyżej kiepski. Ja z zasady nie biorę udział w IPO, poczekam na wycenę rynku. Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
0 Dołączył: 2009-01-09 Wpisów: 243
Wysłane:
28 kwietnia 2010 09:48:46
v3nom napisał(a):Tomasz, na lokacie to każdy akcjonariusz może trzymać sobie wolne środki, jeżeli spółka nie ma lepszego pomysłu na zagospodarowanie pieniędzy to powinna wypłacić dywidendę  to, że zarządzający pzu nie mieli i nie mają pomysłu na wyjście z kiepskiej sytuacji spółki, źle świadczy o nich, a wypłacanie sowitej dywidendy przed ipo pogarsza jeszcze bardziej złą sytuację, bo pieniądze, które mogłyby być zainwestowane w naprawę źle prosperujące działy spółki. "Drżyj, gdy inni są zachłanni. Bądź zachłanny, gdy inni drżą."
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-11-13 Wpisów: 55
Wysłane:
28 kwietnia 2010 10:13:20
Zapis zlozony, jaki bedzie wynik tej inwestycji czas pokaze :)
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
28 kwietnia 2010 10:45:15
paya napisał(a):addi napisał(a):paya napisał(a):Rozumiem, że ludzie stojący w kolejkach na akcje PKO BP stracili w pierwszy dzień. Nagonka była podobna. Na PKOBP nie stracili ale to było wieeeeki temu, później było np LCC a tu już sporo stracili. A ostatnie PGE można kupić poniżej ceny emisyjnej Reklamy są dla leszczy nie mających pojęcia o rynkach kapitałowych  Starzy wymiatacze nie wezmą udziału w emisji i zawsze zdąrzą wskoczyć gdy dostaną sensowny sygnał K Zgadzam się, że reklamy są dla leszczy. Ale teoretycznie PGE w dniu debiutu zyskiwało bodajże 13%. Potem dopiero spadło. A odpowiedz mi na pytanie czy ktokolwiek zarobil przy tych +13% ??? Ladnie wyglada ale niekoniecznie oznacza zyski
|
|
1 Dołączył: 2009-06-25 Wpisów: 1 075
Wysłane:
28 kwietnia 2010 11:23:06
Taurus80 napisał(a):A odpowiedz mi na pytanie czy ktokolwiek zarobil przy tych +13% ??? Ladnie wyglada ale niekoniecznie oznacza zyski a mozesz objasnic dlaczego tak sie stalo ze malo kto lub nikt nie zarobil przy tych 13% bo przyznaje bez bicia tej emisji nie sledzilem wcale ...
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 74
Wysłane:
28 kwietnia 2010 11:25:22
tomasz79 napisał(a):nie sądzę by większość "inwestorów" z ulicy analizowało raporty, prospekt pzu, bo idą za medialną nagonką... a jak będzie dramat to jak zwykle będzie winny rząd, Tusk i wyborcza... Oczywiście, ze będzie winny rząd - jeśli przedstawiciel tego rządu mówi ludziom "Często wasi rodzice, wasi dziadkowie was słuchają, pytają czy warto zainwestować. Chciałbym żebyście się szczególnie tym zainteresowali, abyście widząc ekonomiczny sens tej inwestycji zareklamowali tę ofertę publiczną" - to trzeba wziąć odpowiedzialność za swoje słowa. "Oferta sprzedaży akcji PZU została specjalnie przygotowana dla akcjonariatu obywatelskiego" mówi Grad swoim wyborcom. Gdyby okazało się, że minister sprzedaje tym ludziom zgniłe jajo, to wcale bym się nie dziwił ich rozgoryczeniu. Cytaty za: www.bankier.pl/wiadomosc/Grad-...
|
|
Wysłane:
28 kwietnia 2010 11:30:38
Kanoniers napisał(a):Taurus80 napisał(a):A odpowiedz mi na pytanie czy ktokolwiek zarobil przy tych +13% ??? Ladnie wyglada ale niekoniecznie oznacza zyski a mozesz objasnic dlaczego tak sie stalo ze malo kto lub nikt nie zarobil przy tych 13% bo przyznaje bez bicia tej emisji nie sledzilem wcale ... Popatrz na lewar jaki byl na redukcje jaka byla i mozesz policzyc ze przy 13% na plusie chyba nikt nie mogl zarobic koszty przewyzszyly mozliwe zyski :) tak to juz jest jak sie robi interesy z SP i bankami :) Podejzewam ze na PZU nie bedzie wiekszy zysk jak 20% w ciagu 2-3 tyg a pozniej tylka zjazd oczywiscie znow malo kto zarobi bo nowicjusze beda mysleli ze tak bedzie roslo co miesiac po 20% Najwiekszym pozytywem jak dla mnie tej emisji jest przyciagniecie nowego kompletnie zielonego kapitalu i to w duzej ilosci :) z tego tez wzgledu zyczylbym wszystkim aby ta emisja dala jak najwiecej zarobic :)
|
|
Wysłane:
28 kwietnia 2010 11:37:44
Taurus80 napisał(a): Podejzewam ze na PZU nie bedzie wiekszy zysk jak 20% w ciagu 2-3 tyg a pozniej tylka zjazd oczywiscie znow malo kto zarobi bo nowicjusze beda mysleli ze tak bedzie roslo co miesiac po 20%
Ja co prawda jeszcze nie podjalem decyzji ale w tej chwili jest 70% do 30% na NIE ... Za duzy szum medialny jest zrobiony a ja jakos z natury nie wierze w darmowy zysk Mowisz 2-3 tyg ??? Jesli sie jednak zdecyduje na zakup to nie zamierzam czekac nawet do 2 dnia bez wzgledu na zyski, po prostu trzeba wyjsc do tego z jakims konsekwentnym postanowieniem
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
28 kwietnia 2010 12:26:08
Taurus80 napisał(a):A odpowiedz mi na pytanie czy ktokolwiek zarobil przy tych +13% ??? Ladnie wyglada ale niekoniecznie oznacza zyski Ja zarobiłem. Jakieś 11,5%. Kapitał który został mi po redukcji od razu poszedł w obrót. Zazwyczaj zwycięski. Tyle tylko, że w moim słowniku nie istnieje takie słowo jak "kredyt". U mnie jest zero-jedynkowo - masz, to cię stać, nie masz, to cię nie staćm więc nie kupisz. Ale tutaj nie wchodzę, właśnie z powodu tej nagonki, koncentrującej się na całkowitych dyletantach. Według mnie szansa na klapę na debiucie jest, wbrew pozorom, całkiem spora, zaś SP może przy tym pozostać całkowicie bezkarny. Wystarczy tylko kolejne zawirowanie wokół Grecji czy Portugalii, nieszczęśliwy traf, debiut na poziomie... nie wiem, niech będzie i 290 PLN, żeby wszyscy ci dziwni ludzie - być może świetni fachowcy w swoich dziedzinach; znakomici kucharze, fantastyczni nauczyciele, górnicy, hutnicy, marynarze, kolejarze, a także ciocia Stefa (najukochańsza ciocia na świecie) w krótkim czasie zwalili tu kurs jeszcze niżej. A pan Grad i SP rozłożą ręce i powiedzą wtedy "miało być świetliście, ale no przecież Grecja!". Albo inne Pernambuko.
|
|
|
|
Wysłane:
28 kwietnia 2010 12:34:37
irfy napisał(a):Taurus80 napisał(a):A odpowiedz mi na pytanie czy ktokolwiek zarobil przy tych +13% ??? Ladnie wyglada ale niekoniecznie oznacza zyski Ja zarobiłem. Jakieś 11,5%. Kapitał który został mi po redukcji od razu poszedł w obrót. Zazwyczaj zwycięski. Tyle tylko, że w moim słowniku nie istnieje takie słowo jak "kredyt". U mnie jest zero-jedynkowo - masz, to cię stać, nie masz, to cię nie staćm więc nie kupisz. Ale tutaj nie wchodzę, właśnie z powodu tej nagonki, koncentrującej się na całkowitych dyletantach. Według mnie szansa na klapę na debiucie jest, wbrew pozorom, całkiem spora, zaś SP może przy tym pozostać całkowicie bezkarny. Wystarczy tylko kolejne zawirowanie wokół Grecji czy Portugalii, nieszczęśliwy traf, debiut na poziomie... nie wiem, niech będzie i 290 PLN, żeby wszyscy ci dziwni ludzie - być może świetni fachowcy w swoich dziedzinach; znakomici kucharze, fantastyczni nauczyciele, górnicy, hutnicy, marynarze, kolejarze, a także ciocia Stefa (najukochańsza ciocia na świecie) w krótkim czasie zwalili tu kurs jeszcze niżej. A pan Grad i SP rozłożą ręce i powiedzą wtedy "miało być świetliście, ale no przecież Grecja!". Albo inne Pernambuko. Mysle ze nie zarobiles :) redukcja byla za duza a zysk wedlug mnie powinienes liczyc od pierwotnej kwoty inwestycji :) a nie od zakupionych akcji, no ale kazdy liczy inaczej.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 74
Wysłane:
28 kwietnia 2010 12:42:33
irfy napisał(a):niech będzie i 290 PLN, żeby wszyscy ci dziwni ludzie - być może świetni fachowcy w swoich dziedzinach; znakomici kucharze, fantastyczni nauczyciele, górnicy, hutnicy, marynarze, kolejarze, a także ciocia Stefa (najukochańsza ciocia na świecie) w krótkim czasie zwalili tu kurs jeszcze niżej. Włączą im się stopy? Raczej wszyscy ci wspaniali ludzie będą czekać na odzyskanie swoich pieniędzy. O ile nie dojdą do wniosku, że zostali oszukani, zwalą kurs jeszcze niżej i więcej nie ruszą pieniędzy z PKO - nie chciałbym być wtedy w skórze Tuska i Grada.
|
|
Wysłane:
28 kwietnia 2010 12:44:49
Taurus80 napisał(a): Mysle ze nie zarobiles :) redukcja byla za duza a zysk wedlug mnie powinienes liczyc od pierwotnej kwoty inwestycji :) a nie od zakupionych akcji, no ale kazdy liczy inaczej.
Zarobiłem :) Ponieważ kapitał na to w ostatniej chwili uwolniłem ze śmieciowo oprocentowanej lokaty bankowej, wspartej dodatkowo środkami ze sprzedaży części akcji z portfela. Oczywiście, można by spekulować czy była to najlepsza inwestycja, i czy wrzucając środki gdzie indziej nie zarobiłbym więcej, de facto jednak - wyjąłem więcej, niż włożyłem. Więc chyba zarobiłem  Chyba, że mamy inne definicje zarobku. Dodatkowym plusem było zasilenie rachunku maklerskiego kapitałem, który dotychczas, ze względu ma moją dosyć zachowawczą politykę - leżakował na niedochodowej, ale całkowicie bezpiecznej lokacie... Oczywiście, nie był to żaden kolosalny zarobek, ale był :) edit: @laukas: Stopy? Jakie stopy, na litość boską?:) Zaczną zwyczajnie panikować. Zerkną na notowania, przeczytają kilka "przerażających" artykułów w gazetach, dodatkowo na TVN24 albo gdzie tam jakiś poważny młodzian w krawacie zacznie mówić coś niezbyt zrozumiale wprawdzie, ale z wydźwiękiem takim, że "jest całkiem źle" i ciach. Ratuj się kto może!
Edytowany: 28 kwietnia 2010 12:49
|
|
Wysłane:
28 kwietnia 2010 13:22:52
Irfy zle mnie zrozumiales bo zle sie wypowiedzialem :) oczywiscie ze zarobiles jednak te 11.5% jest dyskusyjne :) A jezeli zmienile lokate na papiery z GPW to za jakis czas sie okaze czy dobrze zrobiles :) nie zapominajmy ze lokata to marne 5% ale zawsze 5% a na gieldzie mozesz zarobic 20% albo stracic 20% :) Podam przyklad autentyczny do zony do banku przez pare dni przychodzil pacjent i wplacal na konto po kilkadziesiat tysiecy dziennie po jakims czasie zona z nim rozmawiala na co zbiera tyle kasy a on ze likwiduje lokaty i inne bezpieczne badziewia bo zbiera na debiut PGE woli zarobic 20% anizeli trzymac na lokacie :) dodam tylko ze w tym momencie mialu juz uzbierane ponad 3 miliony na koncie :) redukujac sukcesywnie lokaty pozbawial sie codziennego zysku pewnie zapisal sie na PGE ale akcje nigdy nie byly o 20% drozsze przy tym redukcja byla ogromna :) w tym wypadku mozna sie sprzeczac czy zarobil czy stracil :) Watpie ze kompletny zieleniak reszte kasy co z PGE zostala przezucil na inne papiery tym bardziej w kwocie przewyzszajacej 3mln :) oznaczaloby to tylko ze to byl kompletny samobujca.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
28 kwietnia 2010 13:25:22
Cytat:O ile nie dojdą do wniosku, że zostali oszukani, zwalą kurs jeszcze niżej i więcej nie ruszą pieniędzy z PKO - nie chciałbym być wtedy w skórze Tuska i Grada. jesli tak bedzie, to kolejna prywatyzacje bedzie z dyskontem, i trzeba bedzie w nia wejsc na 100% kapitału
|
|
Wysłane:
28 kwietnia 2010 13:41:34
Taurus80 napisał(a):Irfy zle mnie zrozumiales bo zle sie wypowiedzialem :) oczywiscie ze zarobiles jednak te 11.5% jest dyskusyjne :) Podam przyklad autentyczny do zony do banku przez pare dni przychodzil pacjent i wplacal na konto po kilkadziesiat tysiecy dziennie No dobrze:) Jeżeli podliczę stracone oprocentowanie, to te 11.5% faktycznie jest nie do utrzymania. Ale z kolei, jeśli wezmę pod uwagę zazwyczaj zwycięskie, dalsze boje z "resztówką", oraz fakt, że PGE wywaliłem pierwszego dnia, to była to całkiem niezła inwestycja. Co do tego zagadkowego "faceta", mi to raczej wygląda na dosyć prymitywne pranie a nie "systematyczne likwidowanie lokat"
|
|
|
|
Wysłane:
28 kwietnia 2010 14:17:19
Irfy specjalnie policze ile mogles zarobic bo az mnie oczy bola od tych 11.5 % :) Zakladajac ze zlozyles zapisy na akcje za kwote 100tys redukcja byla 96.5% wiec dostales akcji za 3.5tysiaca :) od tego 11.5% daje ci okolo 390zl zysku a to jest 0.39% pierwotnej kwoty :) nie licze prowizji i ewentualni niezarobionej kasy gdyby te srodki lezaly na lokacie :) Wiec nie wszystko tak ladnie wyglada :) A jezeli reszta kwoty zarobiles na innych akcjach to nalezy pogratulowac, ale tych zyskow juz do PGE nie zalicza sie :)
|
|
Wysłane:
28 kwietnia 2010 14:20:03
skoro juz tak liczycie to powiedzcie kiedy kase oddaja ktora zostaje w wyniku redukcji bo to przeciez dosc istotne przy liczeniu zysku
|
|
0 Dołączył: 2009-01-08 Wpisów: 598
Wysłane:
28 kwietnia 2010 14:32:42
5 % akcji SP dorzucił do oferty
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.