PARTNER SERWISU
fxkjxwzv
1 2 3 4

Gwiazdy przyszłej hossy.

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 24 stycznia 2009 23:12:44
konik napisał(a):

a byc moze najwiekszej gwiazdy nie ma jeszcze na rynku albo sobie skacze na NC.

toothy7 toothy8
"Fortuna favet fortibus"

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 25 stycznia 2009 01:08:29
dariusz72 napisał(a):
Widzę Teresa,że poszerzasz grono "wystrzałowych"branż,ostatnio było zdrowie,ubezpieczenia,szpitale i coś tam jeszcze,teraz doszła energetyka tzn.modernizacja starych bloków,budowa nowych mocy,piszą o tym sporo w prasie ekonomicznej i wszyscy już o tym wiedzą,nic orginal,podpowiem,EPN,RFK no niby ELB,tylko pytanie czy przyszłe zyski nie są już w cenach?Te spółki nie są tanie,ok. mogą być baloniaste,ale co tu wiele pisać,jak wróci hossa taka z prawdziwego zdarzenia,tzn.o akcjach będzie można pogadać z fryzjerem w trakcie strzyżenia to wtedy prawie każda branża będzie wystrzałowa i modna,niektóre trochę bardziej,jak policzę ile % zarobiłem na PNF czy LTX podczas którhossy i porównam ze wzrostami takiego GTC,czy MSW`to te dwie ostatnie wyglądają bardzo przeciętnie.

Tak jestem zdania że szeroko rozumiana ochrona zdrowia ma szanse być koniem napędowym następnej hossy. Czy tak się stanie nie wiem. W każdym razie ma potencjał. Społeczeństwa się starzeją, rozwija się edukacja zdrowotna, podnosi stopa życia społeczeństwa. Te aspekty umożliwiają ponadprzeciętne wzrosty w szeroko rozumianym sektorze. W końcu kiedyś służba zdrowia będzie prywatna. Firmy które wystartują jako pierwsze zwiną masę rynku. Popularniejsze się także robią prywatne ośrodki lecznictwa. Firmy biotechnologiczne też coś z tortu ugryzą. Czy będzie nie wiem, ale jest to możliwe. Oczywiście jak w każdej branży są podmioty większe i mniejsze. Mniejsze mają większy potencjał, ale są mniej pewne. Podobnie w energetyce. Nie trzeba od razu brać Polimexu, aby mieć elektrotim, energomontaż, energoinstal czy remak. W końcu jednak nadejdzie dzień kiedy niezbędna będzie modernizacja sieci przesyłowych tak u nas przestarzałych. Te mniejsze z tortu coś ugryzą ale wielokrotnie mają szansę zwiększyć przychody. Nie we wszystkich to jest w cenach, bo to na razie marzenia. Nikt przetargów nie ogłosił, nikt ich nie rozstrzygnął, ale branża ma potencjał. Czy będą to trafione sektory nie wiem..., natomiast widzę potencjał aby sie tak stało. Nie ma znaczenia iż się pisze, bo do tego potrzebne są jakieś działania, a tych na razie brak...
Konik może mieć rację. Perły mogą byc na NC, tylko która? Więcej z nich może paść niż być perłą...
Tadek, MCI fajnie opisał mkk. W zasadzie się zgadzam mimo iż jestem anty :) Taka spółka ma szanse zrobić zysk, ale może nie 10 a 8. Chyba też fajnie?

tadekmazur
9
Wpisów: 1 151
Wysłane: 25 stycznia 2009 10:32:46
Dziękuję wszystkim za cenne uwagi. Z pewnością przyjrzę się wzmiankowanym przez Was spółkom i branżom.
Mam dosyć mało kasy i zamierzam zagrać bardzo agresywnie. Jak stracę to mała strata, krótki żal. A zyski kilkukrotne średnio mnie interesują. Szukam nadziei na kilkunasto- lub kilkudziesięciokrotny. Pewnie mi się nie uda, ale przynajmniej próbuję.
Obmyślam sobie jedną lub dwie spółki. Branża oczywiście jest istotna, ale jakoś ciągle mam w głowie że 100 lat temu były wspaniałe perspektywy aby inwestować w amerykańską branżę motoryzacyjną, a ci co tak zrobili przeważnie potracili pieniądze bo trzeba było inwestować w Forda (miał mnóstwo konkurntów którzy zbankrutowali).
Nie wiem jeszcze czy wejdę w MCI, ale kusi mnie trochę jego wewnetrzna dywersyfikacja. Przydałaby się skoro nie stać mnie na prawdziwą dywersyfikację.

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 25 stycznia 2009 11:26:46
tadekmazur napisał(a):
Szukam nadziei na kilkunasto- lub kilkudziesięciokrotny. Pewnie mi się nie uda, ale przynajmniej próbuję.

bom Dlaczego ma się nie udać? Właśnie, że szansa jest i to bardzo duża i co najważniejsze jest jeszcze trochę czasu na namysły. Osobiście będę pakował się właśnie w deweloperkę i biotechnologię. Wszystko może jeszcze ulec zmianie ale jakiś punkt zaczepny już jest:binky: . Co do pozostałych sektorów na razie trzeba się zastanowić i przeanalizować.
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 25 stycznia 2009 19:04:03
Jeśli prawdą jest, że "wszystko jest w cenach", to gwiazdą będzie ta spółka, która pozytywnie zaskoczy rynek.
Może gdy wszyscy postawili krzyżyk na jej modelu biznesowym, ona pokaże nowy sposób na osiąganie wysokich zysków.
Albo gdy rynek uznał, że przejęcia albo się nie udadzą, albo są bez sensu, ona dopnie swego i zbuduje wartość dodaną przez dobrze zarządzany kilkukrotny wzrost skali działania.

Branży szukałbym podobnie. Może nie jutro i nie za rok, ale mam czujne oko na deweloperów. W końcu zaspokajają te najważniesze potrzeby człowieka - mieszkanie. Tam jest uśpiony duży popyt i wrócą zyski.
Drugi temat: internet. Przyszłość mediów. Tam się przenosi czytelnictwo prasy, oglądactwo telewizji, i tam się przenoszą reklamy. Oraz handel. Tylko nie wiadomo jak wybierać. Na razie tylko Google wydaje się ustawiony dziobem w przyszłość, a reszta mniej lub bardziej błądzi.

Jest natomiast pułapka taka, że nie każda przyszłościowa branża daje zyski. Czy to kolej żelazna przed ponad 100 laty, czy współcześnie linie lotnicze, okazały się bardzo szybko rosnącymi branżami, ale (z pojedynczymi wyjątkami) nie dały akcjonariuszom zysków proporcjonalnych do tempa wzrostu, o ile dały je w ogóle. Dużo też było bankructw w obydwu wypadkach. Podobnie samochody: glob się masowo motoryzuje, a spółki od lat w problemach. A górnictwo? A rolnictwo? Po prostu wzrost i umasowienie to nie wszystko aby trwale rosła wartość firm o rosnących przychodach.

Wracając do spółek, dywersyfikowałbym portfel na trzy części:
- monstra w silnie regulowanych, kluczowych branżach (energia),
- spółki malutkie w rozmaitych branżach, niedowartościowane i zarazem zdrowe (mogą wzrosnąć po wielokroć),
- spółki z różnych powodów sławne, sexy i właśnie takie, o których rozmawia z tobą fryzjer, bo mu się kojarzą z niszowym produktem czy usługą, którą lubi - ale dopiero zaczynające, najlepiej w przededniu tej sławy. Albo, najlepiej, kojarzące się z całą tą niszową branżą. Np. mówisz: karma dla psów, myślisz: Pedigree Pal.

We wszystkich wypadkach wydaje mi się jednak, że poza wyborem branży, czynnikiem dla mnie NAJWAŻNIEJSZYM jest akcjonariat i jakość kadry zarządzającej.
Edytowany: 25 stycznia 2009 19:21

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 25 stycznia 2009 20:09:51
WatchDog napisał(a):

Branży szukałbym podobnie. Może nie jutro i nie za rok, ale mam czujne oko na deweloperów. W końcu zaspokajają te najważniesze potrzeby człowieka - mieszkanie. Tam jest uśpiony duży popyt i wrócą zyski.
Drugi temat: internet. Przyszłość mediów. Tam się przenosi czytelnictwo prasy, oglądactwo telewizji, i tam się przenoszą reklamy. Oraz handel. Tylko nie wiadomo jak wybierać. Na razie tylko Google wydaje się ustawiony dziobem w przyszłość, a reszta mniej lub bardziej błądzi.
We wszystkich wypadkach wydaje mi się jednak, że poza wyborem branży, czynnikiem dla mnie NAJWAŻNIEJSZYM jest akcjonariat i jakość kadry zarządzającej.

[/quote]
Dla mnie kompetencja zarządu ma mniejsze znaczenie, jeśli chodzi o potencjał/szał wzrostów. Podczas ostatniej hossy jeśli jakiś walor ogłaszał iż stanie się deweloperem to z miejsca rósł parędziesiąt procent. Nie miało znaczenia co robił do tej pory, bo i tak był "wizjonerem"...
Poza tym jestem zdania iż dwa razy do tej samej rzeki sie nie wchodzi. Internet i deweloperka już były...

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 25 stycznia 2009 20:28:08
dwa razy do tej samej rzeki sie nie wchodzi. Internet i deweloperka już były...

Nie cała branża,tylko coś z niej.Tak jak kiedyś nie cała motoryzacja,tylko...Ford. ;)
"Fortuna favet fortibus"

dariusz72
0
Wpisów: 94
Wysłane: 25 stycznia 2009 20:37:14
Teresa co do tematu deweloperka,to ja podzielam zdanie WatchaDogda,tam popyt jest i to spory,powiem a raczej napisze tak,miałem ostatnio kilka spotkań w Expanderze,no niby ruch na rynku nieruchomość zamarł,a tu co pół godziny spotkanie na temat sposobu finansowania zakupu mieszkanka czy dokończenie budowy chałupy,banki powoli luzują cugle,a firmy wstrzymują inwestycje i jakoś nie palą się do sprzedaży mieszkań PKC.No wiem,zaraz napiszesz,że banki czeka ciężki okres,idzie spowolnienie gospodarcze itp,ale popatrz ilu Twoich znajomych czycha na własne lokum,bo moich masa,fakt,że kilku odeszło z banków z kwitkiem,ale tak jak pisze WD popyt jest a deficyt miszkań w Polsce jest faktem a nie wymysłem analityków.Profilaktycznie cały czas trzymam PND i ostatnio zakupiłem DomDevelopment,Twoja ocena JWC trochę mnie odstraszyła od zakupu,zresztą podzielam Twoje zdanie na temat spółki P.Wojciechowskiego.

mkk
mkk
0
Wpisów: 477
Wysłane: 25 stycznia 2009 21:56:09
A może, szukając gwiazdy przyszłej hossy dobrze byłoby zwrócić uwagę na to, jak budzi się zwykle gospodarka po ciężkim kryzysie. I tak sobie myślę, że skoro na Zachodzie bardzo szybko i mocno pokiereszowana została branża odzieżowa - najłatwiej jest na ubrankach oszczędzać - to też będzie jedną z tych, która najszybciej się obudzi. Samochód czy dom po ciężkich czasach kupić jest trudniej. Ubranko łatwiej... I parę innych rzeczy - może takie spojrzenie no to coś wnosi :)

tadekmazur
9
Wysłane: 25 stycznia 2009 21:58:46
Wypowiedź Szefa badzo fajna, ale wątpię aby wszystko było w cenach. Rynki ulegają zbyt silnym emocjom aby tak było.
Po pierwsze nasz rynek spadł za bardzo jak na nasze realia gospodarcze. Zbytnio zapatrzył się na Wall Street, padł ofiarą zbierania gotówki przez Zachód oraz silnej paniki naszych leszczy-funduszowców. Obecnie cały polski rynek jest grubo niedowartościowany (a całkiem prawdopodobnie że Jankesi są wycenieni efektywnie).
Po drugie jak już cały rynek leciał to też za bardzo pociągnął w dół mocne spółki.
Zatem obecnie mamy dobrą okazję do długoterminowych zakupów. Szczęśliwi ci co dopiero wchodzą na rynek, bo większość grających wcześniej dostała trochę po piórach i są nieco skopani przez zeszły rok.

Dla mnie właśnie niedowartościowani są niektórzy deweloperzy, bo rynek dziś patrzy na nich jakby świat się kończył w 2009r (gdy rzeczywiście wiele nie osiągną), a przecież następne lata to znowu będzie dobra pogoda dla deweloperki.
Polska będzie gonić Europę, a jest jeszcze mocno niewybudowana.
MCI to też niedowartościowaniec. Po prostu spółka w obecnej sytuacji jest na dłużej pozbawiona przychodów i to robi fatalne wrażenie i sprowadza cenę na ziemię. Moim zdaniem jak jeszcze odrobinę ten nóż spadnie (do 2.0-2.1 - poziom techniczny)
to warto go łapać nawet wbrew regułom.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 25 stycznia 2009 22:51:32
Ja troszkę nadinterpretowałem temat. Widzę iż piszecie raczej o pojedynczych spółkach, a ja się odniosłem do sektora. Oczywiście w każdym się da znaleźć coś co da ponadprzeciętne zyski i co jest za surowo przez rynek wycenione. Premia rośnie proporcjonalnie do ryzyka, a ryzyko najczęściej odwrotnie do wielkości spółki. Da się znaleźć perły wszędzie w deweloperce i informatyce także, tak jak napisał Szooler. I z pewnością niektórzy przedstawiciele osiągną stopę zwrotu większą niż WIG. Ja szukam raczej branży, subindexu z największą potencjalną siłą. Dlatego zdeprecjonowałem deweloperkę. Tam uraza będzie największa, dlatego ciężej o wzrosty. Jest też spore ryzyko, dlatego stopa zwrotu może być pokaźna. Ja bardziej szukam i odnosiłem się do branż o najwyższym współczynniku wzrostu do ryzyka. To takie zboczenie z techniki. Nie łapie noży, lub bardzo sporadycznie. Ważę ryzyko. Życzę wszystkim aby znaleźli swoją perłę.

tadekmazur
9
Wysłane: 26 stycznia 2009 19:38:34
Do rozważenia IDMSA mogę zaproponować. Papiery ryzykowne, ale wielokrotne wzrosty podczas przyszłej bessy mogą to ryzyko wynagrodzić. Sporo zależy od tego jak długo potrwa ta dekoniunktura. Ale giełdowa zapewne skończy się sporo szybciej niż gospodarcza stąd ten mój wpis z tym papierem.

dariusz72
0
Wysłane: 27 stycznia 2009 10:46:18
Wystarczył jeden artykuł w gazecie Parkiet,jeden dobry komunikat z Ganta i od wczoraj mamy mini-hoske na akcjach spółek z tego sektora.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 27 stycznia 2009 12:12:01
dariusz72 napisał(a):
Wystarczył jeden artykuł w gazecie Parkiet,jeden dobry komunikat z Ganta i od wczoraj mamy mini-hoske na akcjach spółek z tego sektora.

Darek najbardziej przecenione walory mają największy potencjał w ruchu korekcyjnym. Zerknij na Remaka... Poleciał jeszcze bardziej niż JW...

tadekmazur
9
Wysłane: 31 stycznia 2009 22:55:35
Może Bankier.pl wystąpi w roli gwiazdora. Przyszła dekada może stać pod znakiem usług finansowych w necie, a oni już są na tym rynku całkiem mocni. Zatem czemu nie?

greg12
0
Wysłane: 1 lutego 2009 00:48:50
Oponeo lub mocne spółki eksportowe,może z sektora produktów rolnych,słaba złotówka mocno nakręca koniunkturę na te produkty za granicą.

enforces
0
Wpisów: 1 506
Wysłane: 2 lutego 2009 09:31:03
tak sobie przeczytałem cały topic. zgadzam się z tezą o przyszłości energetyki. aktualnie jedna z fajniejszych branży. dodatkowo niedlugo będzie debiut energii (z tego co wiem akcje wyceniane są po 1zł a po cichu skupują pracownicze akcje już po 2zł w górę, co świadczy o pewnym zainteresowaniu inwestorów w tej branży i tanim przejęciem akcji spółki z branży energetycznej w oczekiwaniu na dobre perspektywy branży).

Nikt z was nie wspomniał o branży chemicznej. W styczniu zakupiłem Synthosa. Jak narazie żałuję bo poleciał w dół. Mimo wszystko jest niedowartościowany i czekam na wyraźny ruch w górę.

Nikt też nie polecił branży farmaceutycznej. Wg mnie dobra propozycja średnioterminowa.

tadekmazur
9
Wysłane: 2 lutego 2009 09:53:22
Synthos ma szanse na gwiazdorstwo. A branża farmaceutyczna to chyba zależy która spółka, bo wszystkie w kosmos nie pójdą. Ale nie siedzę w farmaceutykach - może podrzuć jakąś konkretną firmę z branży.

enforces
0
Wpisów: 1 506
Wysłane: 2 lutego 2009 16:36:10
tadekmazur napisał(a):
Synthos ma szanse na gwiazdorstwo. A branża farmaceutyczna to chyba zależy która spółka, bo wszystkie w kosmos nie pójdą. Ale nie siedzę w farmaceutykach - może podrzuć jakąś konkretną firmę z branży.

torfarm - chyba najlepiej wyglądający dystrybutor leków w tej branży

kolastyna - zawsze mi się podobała ta spółka. zdobywa kolejne rynki i ma ciekawy portfel produktów,

hygenika - restrukturyzacja, można zaryzykować jesli im wyjdzie. aktualnie strata.

tadekmazur
9
Wysłane: 3 lutego 2009 19:48:03
Nie będzie już hossy? Człowiek już zapomniał jak to to wygląda. Jak na razie to gwiazdą jest gotówka.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,342 sek.

okmdxxhw
ydeohrjn
tecknfoo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vtxozero
fwobfzyh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat