PARTNER SERWISU
yhdkxehs
466 467 468 469 470

Kiedy dno bessy?

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 1 maja 2010 11:58:17

otoczka do spadków jest do dobra, świetne wyniki kwartalne spółek i dane z gospodarki.

co przemawia za spadkami? ostatnie dwie czarne świeczki na fw były na dużych obrotach, co świadczy o sile podaży, te wzrostowe już nie. czwartkowo-piątkowy wzrost odbył się dzięki PKO, czyli KTOŚ wyciągał na siłę indeks, by zostawić nas wysoko na weekend. a i te czarne świeczki były poprzedzone silną depracjacją złotego w szczególności wobec dolara. czyżby zagranica wychodziła? ale poczekajmy na stany w poniedziałek

wg mnie 1140 raczej pewne w ameryce, pytanie co dalej. moja niedźwiedzia natura podpowiada mi dalsze schłodzenie rynków, choć na tą chwilę nie ma ku temu podstaw, ale może znajdzie się kolejny trup w szafie.

w dalszym ciągu nie lekceważyłbym tej nieszczęsnej grecji. oni muszą wykupić w tym miesiącu dług rzędu kilkudziesięciu mld euro i muszą znaleźć na to kasę. nie będę pisał co będzie jak oni nie wykupią tych swoich obligacji. domino się sypnie, jak po lehmanach

wujek_staszek
0
Wpisów: 792
Wysłane: 1 maja 2010 13:55:27
Nigdy nie umieszczałem swoich obrazków. Czas więc na debiut. :)

Ciekawie wygląda w20 liczony w dolarze w rozkładzie tygodniowym. Jak widać mamy spore problemy z pokonaniem luki wielkiej luki bessy z 2008. Wykresu na razie broni linia trendu oraz średnia 15-tygodniowa. Niżej jeszcze wsparcia na średnich 45 i 100 tygodniowych. Przełamanie tej ostatniej spowoduje powstanie podwójnego szczytu co poprowadzi wykres w okolice 600 pkt.
Skuteczna obrona lini trendu oraz wsparcia na średniej da argument do ponownego ataku na szczyty. Jeśli będzie skuteczny powstanie nam formacja ORGR, a ta straszna luka bessy zostanie pokonana co oznaczać będzie dla mnie nowy etap hossy. Akurat tu nie widać ale świeczkach wzrostowych wyraźnie widać większe wolumeny.
Na razie widać wyraźny trend wzrostowy i nie ma powodu by go negować wiec uważam ten drugi scenariusz za bardziej możliwy. Dochodzi jeszcze sytuacja na dolarze który też już się trochę przegrzał.
Można brać jeszcze pod uwagę meczący wakacyjny trend boczny.

kliknij, aby powiększyć
Albo my ich, albo oni Was.
Edytowany: 1 maja 2010 14:02

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 1 maja 2010 14:13:26
Cytat:
Zadyszka gospodarki na horyzoncie
2010-04-29

Wskaźnik Wyprzedzający Koniunktury (WWK), informujący z wyprzedzeniem o przyszłych tendencjach w gospodarce w kwietniu 2010 r spadł o blisko 1.5 punkta.

Wskaźnik spadł po raz pierwszy od 12 miesięcy. Koniec hossy?

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 1 maja 2010 14:14

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 1 maja 2010 15:03:58
@wujek staszek,
ciekawy rysunek i dający do myślenia.
Ja bym jednak do rozumowania dorzucił aspekt kursowy. O ile, z jakichkolwiek, przyczyn na świecie złoty będzie się osłabiał do dolara to faktycznie owa luka bessy będzie nie do pokonania. Tym bardziej, że giełda reaguje spadkami kursów akcji w pln na umocnienie dolara. Co nie oznacza, że lecimy w dół. Paradoksalnie oslabienie pln wzmacnia eksporterów i ukierunkowuje popyt na wyroby krajowe. Czyli poprawia wskażniki wielu przedsiębiorstw. Stąd należałoby się spodziewać, że w perspektywie lata może i spadniemy, ale na 800 lub ciut niżej, a jesienią z ogromną prędkością pokonamy lukę.
Wyrysowaną przez Ciebie linię wsparcia zawsze można wyrysować bardziej płasko blackeye Na początek pociągnąć po dołkach czerwiec 2009-luty 2010. Wtedy spadek na 800 nam nie grozi, zyskujemy czas na odzyskanie WIGoru Dancing

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 1 maja 2010 15:09:21
Koniec hossy ??? Juz ????

Nawet nie trzeba bylo glebokiej korekty zeby wiekszosc przybrala niedzwiedzie skory ...

Sam nie wiem, mysle ze to nie koniec hossy i bardziej sie podpisuje pod tym co kiedys napisal Taurus80 ze teraz jest jest najtrudniejszy okres bo ciezko w nia uwierzyc ale jak to juz bedzie oczywiste to bedzie za pozno zeby wsiasc do tego pociagu ...

Jak cos przekrecilem to prosze autora o korekte ale idea byla cos jak to !!!

Wtedy nie do konca sie z tym zgadzalem ale pozniej sam pod to zaczalem grac i chyba sie nie wycofam choc czujnosc trzeba zachowac ...

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 1 maja 2010 15:33:50
Dlaczego od razu koniec hossy?
Ja cały czas zakładałem - obserwując inne rynki że nam również uda się pójść na 5 fali jeden opór wyżej jeżeli chodzi o fibo. Po piątej fali miała nadejść głębsza korekta której C w moich założeniach kończyło by ledwie 2 większej fali hossy.
Niestety obecnie chyba przyjdzie mi zweryfikować moje założenia, bo wygląda na to że 1 duża fala (5 podfala) była w stanie dotrzec jedynie do okolic 50% zniesienia bessy.
Może to i pierdoły i pewnie za chwilę mnie Mathu do psychiatry wyśle, ale niezależnie od tego że nalezy reagować, dobrze jest mieć też planblah5 , który niestety czasem trzeba zweryfikować.
To nie przekreśla hossy, a raczej wróży głębszą korektę (po raz wtóry na wątku) przed którą może warto zredukować portfel.
Może warto, a może nie warto.
Ilu inwestorów tyle zdań co do tego.

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 1 maja 2010 15:38:37
Podobny wykres dla WIG20 w Euro nie ma na tygodniowym aż tak mocnej luki, o ile w ogóle można mówić o luce Think Można jednak przyjąć, że na poziomie 660-690 taka luka istnieje. 3 i 4 tygodnie temu weszliśmy w tą lukę. Teraz jesteśmy poniżej, ale sporo powyżej średnich 15 i 45 tygodniowej. Dla mnie te dwa wykresy zapowiadają boczniaka. Może nie na całe wakacje, ale na maj i kawałek czerwca tak. A potem ???
Powtórka z 2009 i w górę ?

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 1 maja 2010 15:42:47
Jeśli spadek WWK potwierdzi się za przyszłe miesiące,
będzie źle. na razie może to być tylko mała fluktuacja,
ale zobaczymy.
według BIEC WWK wyprzedza gospodarkę o 3-12 miesięcy.
Licząc że giełda również wyprzedza gospodarkę, niedługo powinny nadejść spadki.

kto wie, może ta hossa którą mamy nie da rady wyżej niż 2600-3000?
Edytowany: 1 maja 2010 15:44

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 1 maja 2010 16:23:24
Co wam sie wszystkim stalo ???
Nawet Serpiko zaklada korekte 5-6% a wy juz zaczynacie biadolic o koncu Hossy Eh?
Zycze wiec wam wszystkim Tlusciutkich S-ek :) ja tam mam zdanie swoje i go nie zmieniam bo amerykancy spadli 1.5% jak znam zycie w poniedzialek odrobia a wtedy znow wasze nastroje sie zmienia :)
Poniewaz mamy dlugi weekend zycze smacznego i udanego spozywania trunkow z pysznym jedzeniem :) moj weekend majowy od 30lat wyglada podobnie no moze wczesniej nie pilem :)
Pewnie kazdy by chcial coroku miec 3 dniowa urodzinowa impreze :)
Na szczescie tylko nieliczni ja maja :)
Panowie rozluznijcie sie troche a nie wiecznie o cyferkach i zwala albo mega wzrosty :) w zyciu tez inne rzeczy sa wazne a nawet wazniejsze :) pare zlotych w ta czy w ta.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 1 maja 2010 16:29:57
Przecież WWK ma całą masę takich ząbków na wykresie który wkleił VOX, więc o czym w ogóle mowa? Ząbki muszą być żeby wzrost był wiarygodny, a nie na hurra.

Jeżeli przyjdzie teraz większa korekta, to tylko do poziomu ~1150 gdzie znajduje się poprzedni szczyt i nie niżej. Zachowujecie się jak pierwszaki na giełdzie które panikują bo się zrobiło czerwono. Oczywiście że korekty będą bo muszą być, ale korekta to nie koniec hossy. Jak przełamiemy dno z lutego to wtedy zacznę się zastanawiać czy nie uciec z rynku. Dopóki się to nie stanie, opowieści o podwójnym szczycie są pozbawione sensu i podstaw. Tak samo jak wyszukiwanie na wykresach RGR-ów w momencie kształtowania się głowy i ucieczka.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 1 maja 2010 16:30

serpico
0
Wysłane: 1 maja 2010 18:24:13

niestety nie wszyscy mają wolny weekend, nie którzy muszą pracować, by ktoś pracować nie musiał

boczniaka nie przewiduje, mam na myśli małego w zakresie 150 pkt, raczej czeka nas duży ruch. może to będzie dobra okazja, by dokupić akcje, hm..., ale na chwilę obecną w akcje nie wchodzę. w 2008 też wszystko było różowe i kolorowe, wszystkie wskaźniki pokazywały świetlaną przyszłość, aż tu nagle trach

wszystko zależy od amerykanów w poniedziałek, ale myślę, że wypełnią tego rgra i zaliczą okolice 1140. możliwe, że przewidują na ten tydzień jakiegoś trupa z szafy :) któy pociągnie indeksy dalej. patrząc na chińczyków ostatnie z 7 sesji, aż 6 mieli spadkowych, niektóre bardzo mocne, a to raczej tam przenosi się centrum uwagi gospodarczej.

atmosfera do spadków jest wspaniała, zauważcie, że w większości nikt nie widzi możliwości spadnięcia głęboko i każdy szuka okazji do zakupu akcji. atmosfera jest za dobra na dalsze wzrosty :) pamiętacie jak wszyscy kilka miesięcy temu wieszczyli spadki? teraz już nikt nie widzi ich. zobaczymy. jedno mnie zastanawia, duża ilość funduszy opuszcza małe i średnie spółki, jeszcze rok temu kupowali akcje bez opamiętania jak wszystko leciało. czerwona lampka mi się zapala z MiSiów już uciekają

a technicznie, jeśli amerykanie spadną w poniedziałek to czeka nas ciekawa sytuacja. pierwszy poważny przystanek w okolicach 2460, tam jest średnia 45 sesyjna, która powstrzymała spadki w zeszłym tygodniu. druga to 200 sesyjna na poziomie 2320-2340 i tam będzie test prawdy, tam można będzie zaczaić się na elki. a tak to widzę eski, no chyba, że amerykanie zrobią w poniedziałek +2%, ale ten spadek w piątek bez danych, bez info, wygląda podejrzanie, niech zrobią wreszcie tego rgra i tam będziemy się zastanawiać co dalej

a Buldi, Twój rysunek też daje dużo do myślenia, ta tygodniowa świeczka wygląda groźnie, a w połączeniu z RGRem jeszcze bardziej to źle wygląda, oczywiście źle dla posiadaczy akcji :) a nie dla zbierających tłuste eski ;)
Edytowany: 1 maja 2010 18:27

soczo81
0
Wpisów: 111
Wysłane: 1 maja 2010 21:36:02
serpico napisał(a):
a technicznie, jeśli amerykanie spadną w poniedziałek to czeka nas ciekawa sytuacja (...) ale ten spadek w piątek bez danych, bez info, wygląda podejrzanie, niech zrobią wreszcie tego rgra i tam będziemy się zastanawiać co dalej

Dla USA powodem do korekty może być wyciek ropy, z którym sobie nie radzą. Zwłaszcza, że sytuacja pogarsza się...

ami
ami
0
Wpisów: 197
Wysłane: 2 maja 2010 12:58:02
Pomoc dla Grecji zatwierdzona, jedyna dziś pracująca giełda w Izraelu zareagowała pozytywnie i mimo rozpoczęcia na mocnym minusie już robi piękną białą swieczkę.

Czy Waszym zdaniem sprawa Goldmanna to wystarczający powód do korekty?
Bo innych raczej nie widać.
SP miał podobną konsolidację w rejonie 1100pkt jak obecnie w rejonie 1200pkt. Z tamtek konsoli wybił sie w górę i jednym ciągiem doszedł do 1150. Teraz może być podobnie. Dane makro i wyniki spółek nie przemawiają za spadkami a już napewno nie za głębokimi spadkami.
Na załączonym tutaj niedawno wykresie W20USD można doszukać się ORGRa który jest w takim samym stadium rozwoju jak RGR widziany przez niektórych na SP Angel Któraś z tych niepotwierdzonych formacji zostanie więc zanegowana? Ciekawe która?Think
Panic sale?!! Buy! Buy! Buy!

serpico
0
Wysłane: 2 maja 2010 13:37:06

no to unia europejska wbiła sobie pierwszy gwóźdź do trumny. będziemy świadkami rozpadu tej instytucji. dwa linki w tej sprawie:

grzegorzzalewski.blox.pl/2010/...

www.nytimes.com/interactive/20...

jak wynika z powyższego to dzisiejsza decyzja nie była decyzją rządów, lecz decyzją bankierów. grecja do 19 maja miała im oddać kilka mld euro, a nie mieli z czego, więc zmuszono rządy, by dali pomoc z naszych podatków. na pomocy grekom najbardziej zależało bankierom, bo oni mieli greckie obligacje.

teraz jestem ciekawy kto kolejny wyciągnie pazurki po pomoc. portugalia, włochy, irlandia czy hiszpania? tylko ile teraz unia będzie musiała wpompować kasy? nie udźwigną tego ciężaru. pomoc dla grecji to kroplówka dla trupa.

a z drugiego rysunku wynika, to co wspominałem wcześniej, że gdyby grecy nie wykupili tych obligacji do 19 maja to posypałoby się większe domino, niż po upadku LB

Ami, giełda w izraelu nic nie znaczy, jest wielkości gpw. to lokalny grajdołek. zareagowała pozytywnie? -1% uważasz, że to pozytywnie? dziwne

ami
ami
0
Wysłane: 2 maja 2010 13:58:13
Serpico, ja wiem, że ty zawsze naciągasz fakty do swoich teorii ale nie przesadzaj. TASE rozpoczęła na -1% bo w pietek nie miała sesji i musiała odreagować piątkowe spadki ale już jest na -0,6% a zaraz po otwarciu spadła niżej więc tworzy piękny młotek i nie sądzę abys nie wiedział, że młotek oznacza odwrócenie terendu.
I choć pod względem kapiatlizacji można ja porównać do GPW to jednak tak działają inwestorzy, którzy mają głębokie powiązania z tymi z USA, nie tylko kapitałowe ale nawet rodzinne więc rzadko Wall Street udaje się ich oszukać Angel
Ja często patrzę na ta giełdę bo ona przeważnie daje dobrą prognozę wyprzedzającą nastrojów inwestorów w stanach.
Używam jej poprostu jako wskaźnika jednego z wielu bo mi sie często sprawdza.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 2 maja 2010 14:15:00
Serpico co do tej pomocy to sie z toba zgodze :) na moje to rzady europejskie powinny dac upasc Greka :) bankierzy dostali by kopa w dupe i sami doprowadziliby do ukarania GS :)
A tak nie dosc ze bankierzy szarakow rabia wiecznie w du...e to jeszcze zawsze uchodzi im to na sucho. Przez ta gowniana pomoc greccy obywatele beda musieli odpokutowac za politykow i bankierow mam nadzieje ze ci biedni ludzie zaprowadza wlasny pozadek i sie nie dadza rabac.
Jezeli u nas by taka sytuacja miala miejsce to bylbym pierwszym co zucalby kamieniami w budynki rzadowe i probowalbym zrobic wszystko aby darmozjadow obalic.

No nic ale z inwestycyjnego punktu widzenia to jest piekna wiadomosc dajaca jasny sygnal bankiera i instytucja finansowym ze moga balony pompowac ile wlezie bez zadnych konsekwencji i sadze ze USA juz w poniedzialek odrobi straty z piatku a kto wie czy my we wtorek nie bedziemy mieli duzo do odrobienia.

serpico
0
Wysłane: 2 maja 2010 14:20:23
ami napisał(a):

Ja często patrzę na ta giełdę bo ona przeważnie daje dobrą prognozę wyprzedzającą nastrojów inwestorów w stanach.

izraelska ta 100 wyprzedzająca dla s&p i dow jones? nie, no wybacz ale przesadziłeś i to mocno. odczuwam, że stawiasz pierwsze kroki na giełdzie, ale nie twierdź, że tel aviv jest centrum finansowym świata. bajki o powiązaniach rodzinnych i innych teoriach spiskowych są ciekawe, ale zupełnie nie przydatne w inwestowaniu na rynkach finansowych

serpico
0
Wysłane: 2 maja 2010 14:30:25

Taurus, to nie tylko greccy podatnicy za to zapłacą, ale także i my. pamiętaj, że jesteśmy również w unii europejskiej. owszem bankructwo grecji, byłoby najrozsądniejsze w tym wypadku. tak i z każdym przedsiębiorstwem, które jest niewypłacalne. bankructwo jest o wiele zdrowszą formą. tylko należy się zastanowić, jaki błąd popełnili bankierzy. kto teraz zapłaci za prtugalię, irlandię czy hispzanię? skąd wziąć na to pieniądze. to jak zalepianie dziurek cementem w cieknącej tamie. powinno się ją zburzyć i postawić od nowa.

idą gorące czasy, co widać po zamieszkach w grecji i w niemczech.

a co do stanów. to nie wiem, czy bardziej pomoże im grecja, czy zaszkodzi śledztwo prokuratorskie wszczęte przeciwko gs. technicznie wyglądają na spadki, ale może zareagują poztywnie na grecje. myślę, że amerykanie mają swoje problemy: plama ropy, śledztwo gs i w nocy próba zamachu w NY. grecję mogą pominąć. na pewno edek powinien chwilowo wystrzelić w górę i otworzy się luką. ale nie dzieliłbym skóry na niedźwiedziu. po za tym przejrzałem porcję danych na ten tydzień w stanach, optymistycznych \, tzn takich które mogłyby wyciągać indeksy brak. moim zdaniem piątkowe o bezrobociu będą gorsze i pokażą wartość 9,8-9,9 zamiast planowanych i to będzie juz zjazd poważny.

moim zdaniem, kolejna czarna świeczka szykuje się na tygodniowym na s&p

edit: Taurus, pamiętaj, że oni w piątek nie spadli pod grecję. w piątek porozumienie już było w cenie, bo ogłoszono, że pomoc będzie, no ale zoabczymy
Edytowany: 2 maja 2010 14:39

ami
ami
0
Wysłane: 2 maja 2010 14:42:00
serpico napisał(a):
ami napisał(a):

izraelska ta 100 wyprzedzająca dla s&p i dow jones? nie, no wybacz ale przesadziłeś i to mocno. odczuwam, że stawiasz pierwsze kroki na giełdzie, ale nie twierdź, że tel aviv jest centrum finansowym świata. bajki o powiązaniach rodzinnych i innych teoriach spiskowych są ciekawe, ale zupełnie nie przydatne w inwestowaniu na rynkach finansowych

Podobnie nabijałeś się z tego wskaźnika podczas lutuwej korekty a na drugi dzień wywaliło ci stopy na eskach podczas gdy siedziałes na bujanym fotelu z cygarem popijając drogie wino i potem zamilkłeś na długi czas Angel

Nie napisałem, ze to centrum finansowe ani że SP naśladuje Tase. Poprostu z moich obserwacji wynika, ze tase z reguły dobrze wyczuwa ruchy na SP i tyle. To tylko moje obserwace z kilku lat. Nie zawsze się sprawdzają ale na tyle często, że ich używam.

Tak, masz rację, to moje pierwsze kroki na StockWatch ale po parkiecie w Al. Jerozolimskich stąpam już od dawna blackeye

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 2 maja 2010 14:43:59
Serpico, nawet pisząc dziesięć postów na godzinę i tak nie wywołasz spadków. Odpuść, jest niedziela w środku długiego weekendu. Jak masz stracić to i tak stracisz, zaklinanie spadków tego nie zmieni.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

466 467 468 469 470

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,366 sek.

wnnjfzzf
gaftluzf
blnurvaf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jrgdmtbm
yqmjohcs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat