GieKSa napisał(a):pop napisał(a):
Już Pietrewicz z PSL-u zrobił "przywilej"dla polskiego kapitału,tzn.sprzedał PBK "pewnemu polskiemu kapitaliście" po ok.80zł za akcję,choć oferta Samsunga wynosiła znacznie więcej,bo 120zł(zapłacił za akcje biorąc kredyt w PBK).I co się później stało...?Otóż po ok.roku polski własciciel sprzedał PBK austriackiemu Creditanstadt z niemal 2-krotną przebitką.
Tak po prawdzie, to z całości tych transakcji Państwo i tak pośrednio pewnie miało 120 zł a dodatkowo prawie 40 trafiło do POLSKIEGO kapitalisty, a nie zagranicznego. Bo gdyby już potem samsung dalej nie odsprzedał lub pieniądze popłynęły prosto do Korei w Polsce zostało by tylko 120 zł za akcje. Jak już ma ktoś na tym zarabiać a ja nie tracę, to wolę, żeby to był "Polak" niż "Cudzy".
Mylisz się niemal w każdym punkcie swego postu...
1.Skąd masz informacje,że różnicę 40zł na akcji dostał SP,podaj na poparcie swych słów jakieś konkrety,może nawet link potwierdzające Twe słowa.Dla mnie jest jasne-znany polski miliarder skoro zapłacił mniej o ok.30% od konkurenta,to własciciel jest w plecy i to jest skrajnie niesprawiedliwe wobec podatników,czyli Ciebie ,mnie i innych forumowiczów.
2.Jesteś w błędzie,że na tej transakcji Ty nie tracisz,bo Państwo-to również Ty i my wszyscy.Niedobory SP budżet musi sobie odbierać chociażby poprzez późniejsze zaciskanie pasa,czyli wyższe podatki,mniej wydatków na infrastrukturę,mniejsze emerytury,czy chociażby wolniejsze reformy,więc skoro mówisz ,że Państwo kradnie,to w wyniku mniejszych wpływów będzie musiało kraść jeszcze bardziej...
3.Mylisz się,że Polak lepszy niż cudzy-bo różnie z tym bywa,często cudzy jest lepszy jeśli zarobiony kapitał reinwestuje tworząc nowe miejsca pracy i nakręcając koniunkturę w kraju.W czasach,gdy SLD Z PSL-em było u władzy nie przyjęto oferty zainwestowania przez Volkswagena w FSO,skutek taki,że miliardy euro zostały zainwestowane w Czechach ,a nie u nas,a my dzisiaj kupujemy nowoczesne Skody dając zarabiać Czechom,a nie Polakom...
A wymieniany ów "polski kapitalista",który zarobił na PBK,zainwestował wedle niedawnych doniesień mediów kilkaset milionów USD m.in.w Kanadzie.Być może tak duże kwoty miał dzięki zarobkowi na PBK-u,a to wszystko kosztem SP,Twoim i moim...
Podsumowując:
Dla mnie najlepszy inwestor to taki,który za nabywany pakiet płaci najwięcej,ewentualnie zobowiązuje się do jak największych inwestycji tworzących miejsca pracy wraz z przenoszenie know-how...!