PARTNER SERWISU
xskvcghu
10 11 12 13 14
majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 7 maja 2010 13:56:10
Wiem ze sa juz akcje przydzielone na rachunkach, może w róznych bankach pojawia sie w różnym czasie.

A spodziewam się że sam debiut teraz bedzie pokazem panicznie szybkiej wysprzedazy tych co zapisywali sie w atmosferze wzrostów a dzisiaj po kolejnym dniu spadków najchetniej pozbyliby sie wszystkiego co ma cos wspólnego z akcjami. Mysle że jak ta atmosfera utrzyma sie do debiutu to bedzie masakra i wtedy moze tez okazja do kupna poniżej cen z oferty.
Analizuje to z punktu widzenia szarego czlowieczka, całośc może byc zupelnie zaburzona przez instrytucje ktore nie reaguja tak nerwowo jak indywidualni.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

summus
0
Wpisów: 241
Wysłane: 7 maja 2010 13:56:20
świeżyna...
przypomniały mi się moje początki na PGE, jak po omacku świeżą gotówką poznawałem giełdę narażając się na duże ryzyko...
na PZU napływa kapitał nowicjuszy. ciekawe jak zniosą presję rynku, jak zdywersyfikują portfel. może wybiorą gniota, np. kolastynę albo triona; a może odnajdą swoje szczęście na NEW CONNECT...
nie chcę naganiać, dlatego radzę wszystkim nowym inwestować tylko w biznesy, które rozumieją. warto rozejrzeć się wśród firm technologicznych. szukajcie a znajdziecie

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 7 maja 2010 14:05:12
majama napisał(a):
Wiem ze sa juz akcje przydzielone na rachunkach, może w róznych bankach pojawia sie w różnym czasie.

A spodziewam się że sam debiut teraz bedzie pokazem panicznie szybkiej wysprzedazy tych co zapisywali sie w atmosferze wzrostów a dzisiaj po kolejnym dniu spadków najchetniej pozbyliby sie wszystkiego co ma cos wspólnego z akcjami. Mysle że jak ta atmosfera utrzyma sie do debiutu to bedzie masakra i wtedy moze tez okazja do kupna poniżej cen z oferty.
Analizuje to z punktu widzenia szarego czlowieczka, całośc może byc zupelnie zaburzona przez instrytucje ktore nie reaguja tak nerwowo jak indywidualni.

Ja już mam na rachunku od wczoraj...

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 8 maja 2010 14:31:17
Cytat:
PZU Akcje już w sprzedaży po 340–350 złotych
KO , OLA 07-05-2010, ostatnia aktualizacja 07-05-2010 08:24

Do polskich instytucji finansowych trafiają już oferty sprzedaży akcji PZU – dowiedział się „Parkiet”. I to nie wcześniej skupowanych, m.in. od pracowników spółki, lecz z niedawnej publicznej oferty.

www.parkiet.com/artykul/925313...

skoro teraz chodzą po 340-350 (dane z 07.05) to debiut będzie udany.king

magnat
0
Wpisów: 598
Wysłane: 8 maja 2010 16:32:24
mimo wszystko debiut bedzie udany. ale [*cenzura*] mnie to ze kolejny raz POLSKI MINISTER daje zarobic. SKORO chciały kupic polskie TFI i OFE to trzeba im było sprzedac wiecej a nie teraz beda odkupywac od zachodnich . jakby była normalna opozycja to za taki numer powinien ministerek isć pod trybunał stanu.ale pisowcy to nawet nie rozumienieja gdzie tu kasa była ukryta..
jeszcze lepiej zrobili to urzednicy i ministerek przy PGE... tam to juz szczyt złodziejstwa i manipulacji z przydzialem
ciekawe ile ktoś kto dzielil akcjami dla instytucjonalncyh dostał za to w łape...
zachodowi praktycznie bez ryzyka. powinni np wprowdzić np jakis bonus za 12 miesieczny zakaz sprzedazy dla fundow np miejszą redukcje w transzy. na zachodzie robi sie takie rzeczy.
Edytowany: 9 maja 2010 09:09

magnat
0
Wysłane: 8 maja 2010 16:33:24
POLSKI minister daje zarobic zachodnim fundom ( miało byc)
Edytowany: 8 maja 2010 17:23

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 8 maja 2010 17:26:14
No wiesz, teoretycznie mamy wolny rynek, więc fundusze krajowe i zagraniczne powinny dostawać akcje na takich samych zasadach. Teoretycznie indywidualni też powinni kupować akcje na tych samych zasadach co fundusze. Ale cóż, skoro posadzono nas przy korycie to nie ma co narzekać i trzeba żrećthumbright. Okrutny wałek był na zimowej emisji Enei, do której dopuszczono tylko instytucjonalnych, a cena (pomimo szalonego popytu) była ustalona znacznie poniżej ceny rynkowej.

ps. Pomimo frustracji nie wyrażaj się wulgarnie i nie cytuj samego siebie bez potrzebywave Odsyłam do wątku o buractwie...
Aktualnie: MRB(100%)

magnat
0
Wysłane: 8 maja 2010 19:29:31
no wlasnie MINIMUM na tych samych zasadach... ale nigdzie nie ma wolnego rynku ( niestety) wiec prywatyzujac polska firmę powinni dac naszym preferencje jezeli daja jakies preferencje to powinny one dotyczyc naszych fundów. wiele róznych preferencji maja fundy zachodnie , a mali sa w gorszej sytuacji , fundy maja preferencje chocby pierwszy podstawowy taki ze nie musza blokowac kasy na tyle dni... dopiero po przydziale płaca.

ty dostałes 30 akcji i TYLKO NA TYLE MOGLES SIE ZAPISAC !!! a fund dostał 500 000 akcji.. zachodni... uczciwie było dopuścic osoby fizyczne do zapisow powyzej 30 a z gwarancja na 30

Vox
Vox
297
Wysłane: 8 maja 2010 19:37:42
ja tam zakupiłem 180 sztuk. wymagało to co prawda trochę wysiłku
ale dało radę thumbright
rodzinna mobilizacja.

pop
pop
0
Wysłane: 9 maja 2010 01:00:03
magnat napisał(a):
mimo wszystko debiut bedzie udany. ale [*cenzura*] mnie to ze kolejny raz POLSKI MINISTER daje zarobic. SKORO chciały kupic polskie TFI i OFE to trzeba im było sprzedac wiecej a nie teraz beda odkupywac od zachodnich . jakby była normalna opozycja to za taki numer powinien ministerek isć pod trybunał stanu.ale pisowcy to nawet nie rozumienieja gdzie tu kasa była ukryta...

Bez sensu to przeklinanie(dziwię się,że moderatorzy pozwalają na przekleństwaShame on you ).Nie ma żadnej gwarancji,że PZU da zarobić,więc nie wykluczone,że polskie fundusze kupią taniej od zachodnich,poza tym mamy wolny rynek,a nie Białoruś,więc b.dobrze,że Zachód może sobie nabywać ile chce.Zresztą wiele krajów -zwłaszcza rozwijających się!-robi często różne zachęty,czy nawet przywileje by przyciągać zach.kapitał,jestesmy krajem na dorobku,więc każdy dolar tu jest potrzebny,a nie byle zawiść ,że jak zarobi-to źle,a jak straci,czy przepłaci-to wtedy ekstra...Shame on you
Już Pietrewicz z PSL-u zrobił "przywilej"dla polskiego kapitału,tzn.sprzedał PBK "pewnemu polskiemu kapitaliście" po ok.80zł za akcję,choć oferta Samsunga wynosiła znacznie więcej,bo 120zł(zapłacił za akcje biorąc kredyt w PBK).I co się później stało...?Otóż po ok.roku polski własciciel sprzedał PBK austriackiemu Creditanstadt z niemal 2-krotną przebitką.Czy o coś takiego Ci chodzi,o takie preferencje dla "polskiego kapitału",bo ja wolę,by kasę zgarniał SP,a nie polski czy zach.kapitalista.Ma być wolny rynek i tyle.
A co do pisowców-to oni przeciez nawet niczego nie prywatyzowali,już nawet postkomuniści prywatyzowali więcej,dla nich państwowe (czytaj:socjalistyczne)jest najlepsze,wyjmowali max kasy z dywidend,zamiast zostawiać spółkom na rozwój,czy przetrwanie kryzysu...3some
Edytowany: 9 maja 2010 09:09

adamos
0
Wpisów: 338
Wysłane: 9 maja 2010 02:47:32
Vox napisał(a):
ale dało radę thumbright
rodzinna mobilizacja.

A mowia,ze z rodzina dobrze wychodzi sie tylko na zdjeciu :)
Debiut powinien byc udany, jak teraz bedzie lipa to na nastepne oferty nie bedzie juz wielu chetnych i rzad bedzie mial klopot.. Problem w tym,ze na rynku zrobilo sie znacznie taniej i zamiast dokupowac PZU, fundy moga czesc kasy lokowac w inne Blue Chipy. Ja moje skromne 30 sztuk wywalam w dniu debiutu i wole poszukac lepszych okazji na Miskach.
"Privatize the gains,socialize the losses"

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 9 maja 2010 11:34:02
adamos napisał(a):
Vox napisał(a):
ale dało radę thumbright
rodzinna mobilizacja.

A mowia,ze z rodzina dobrze wychodzi sie tylko na zdjeciu :)
Debiut powinien byc udany, jak teraz bedzie lipa to na nastepne oferty nie bedzie juz wielu chetnych i rzad bedzie mial klopot.. Problem w tym,ze na rynku zrobilo sie znacznie taniej i zamiast dokupowac PZU, fundy moga czesc kasy lokowac w inne Blue Chipy. Ja moje skromne 30 sztuk wywalam w dniu debiutu i wole poszukac lepszych okazji na Miskach.
Większość drobnych ma taki plan aby wywalić w dniu debiutu. A także wielu instytucjonalnych za którymi kryje się kapitał.. drobnych.
Też objąłem akcje PZU ale co raz bardziej zaczynam się zastanawiać czy było to słuszne posunięcie. Podaż będzie ogromna a i rynek wyjątkowo nie sprzyjający.

Jest argument że przed kolejną prywatyzacją oraz wyborami rządzący nie mogą dopuścić do porażki. Tylko w jaki sposób mogą temu przeciwdziałać?

magnat
0
Wysłane: 9 maja 2010 11:52:01
w prospekcie jest opcja stabilizacyjna czyli bedzie skup zeby nie stracili ludzie. to byl powod dla którego kupiłem pakiet. niskie ryzyko a mozliwa szansza na kilkanascie %.
kontynując rozwazania nad prefereowaniem zachodu w stosunku do maluczkich polskich powiem tak..
o akcjach pracowniczych czyli tych ktorymi handlowali ludzie przed ipo.. zeby miec je na rachunku w dniu debiutu trzeba było sie zgodzić na biuro pko inaczej zapis na innym rachunku w innym biurze maklerskim trwa 2 tygodnie i bedziesz je miał kilka dni po debiucie, natomiast wiem ze dla fundów zachodnich utworzono specjalną szybka sciezke w pko z przenosinami akcji do innych biur,tak zeby zdarzyli na pierwszą sesje. bo inaczej jak to nazwał jeden z pracownikow "zasypią nas pozwami o straty" duzy moze wiecej a jak jest zachodni to jeszcze mamy w stosunku do nich jakis kompleks strachu.. bo to niby fachowcy i jak to bedzie wygladalo ze my ( celowo lub nie ) nie dalismy rady..

WOJJJO
0
Wpisów: 16
Wysłane: 9 maja 2010 16:02:16
Wzrosty z pewnością będą, ale ile, Kto wie?

Według mnie na pewno w okolicach 12-13% (ok. 351 zł), a cena na starcie pewnie bedzie dziennym minimum czyli najniższa gdyż wszyscy obawiają sie silnej wyprzedaży na początku aby nie stracić. I pewnie tak będzie, maluchy na pewno trochę sprzedadzą na początku, bo wszyscy mówią że niepewna sytuacja na rynkach, że za rok akcje będą po 100zł, a potem koło 14tej instytucje będą dokupować i zamknięcie pewnie będzie sporo wyżej.
A wy ile obstawiacie na debiucie po ostatnich spadkach?

Nosal
0
Wpisów: 42
Wysłane: 9 maja 2010 21:44:54
Śniło mi się że debiut + 12 % Anxious

MartinS71
0
Wpisów: 122
Wysłane: 10 maja 2010 09:22:10
Porozumienie rządów UE. Jest szansa >10%

GieKSa
0
Wpisów: 22
Wysłane: 10 maja 2010 12:18:44
pop napisał(a):

Już Pietrewicz z PSL-u zrobił "przywilej"dla polskiego kapitału,tzn.sprzedał PBK "pewnemu polskiemu kapitaliście" po ok.80zł za akcję,choć oferta Samsunga wynosiła znacznie więcej,bo 120zł(zapłacił za akcje biorąc kredyt w PBK).I co się później stało...?Otóż po ok.roku polski własciciel sprzedał PBK austriackiemu Creditanstadt z niemal 2-krotną przebitką.Czy o coś takiego Ci chodzi,o takie preferencje dla "polskiego kapitału",bo ja wolę,by kasę zgarniał SP,a nie polski czy zach.kapitalista.Ma być wolny rynek i tyle.

Tak po prawdzie, jeżeli uznać, że największym złodziejem jest państwo (a to chyba oczywiste), to z całości tych transakcji Państwo i tak pośrednio pewnie miało 120 zł a dodatkowo prawie 40 trafiło do POLSKIEGO kapitalisty (który jako bogaty podmiot da się okraść państwu mniej, ale państwo okrada każdego, nawet jeżeli z tych transakcji te 120 nie wyszło, to z dalszego obrotu zarobioną kwotą na pewno), a nie zagranicznego. Bo gdyby już potem samsung dalej nie odsprzedał lub pieniądze popłynęły prosto do Korei w Polsce zostało by tylko 120 zł za akcje. Jak już ma ktoś na tym zarabiać a ja nie tracę, to wolę, żeby to był "Polak" niż "Cudzy".
KATOWICE
iKandydat na Europejską
iStolicę Kultury

i2016

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 10 maja 2010 12:25

magnat
0
Wysłane: 10 maja 2010 12:28:10
zgodnie z zasada koszula bliższa ciału, to zarobiony kapitalista polak i tak wiekszą czesc wyda w Polsce( hotele nad polskim morzem bo tu go znaja i podziwiaja:-) itd) niz zachodni fund. wiec jak maja zarabiac to niech to robią nasi.
ja obstawiam wzrost 15 % - 20% na debiucie ( jestem optymistą)

Vox
Vox
297
Wysłane: 10 maja 2010 12:33:01
cóż debiut chyba będzie rewelacyjny, jak tak dalej pójdzie... powyżej 350 zł
Edytowany: 10 maja 2010 12:33

pop
pop
0
Wysłane: 10 maja 2010 13:01:20
GieKSa napisał(a):
pop napisał(a):

Już Pietrewicz z PSL-u zrobił "przywilej"dla polskiego kapitału,tzn.sprzedał PBK "pewnemu polskiemu kapitaliście" po ok.80zł za akcję,choć oferta Samsunga wynosiła znacznie więcej,bo 120zł(zapłacił za akcje biorąc kredyt w PBK).I co się później stało...?Otóż po ok.roku polski własciciel sprzedał PBK austriackiemu Creditanstadt z niemal 2-krotną przebitką.

Tak po prawdzie, to z całości tych transakcji Państwo i tak pośrednio pewnie miało 120 zł a dodatkowo prawie 40 trafiło do POLSKIEGO kapitalisty, a nie zagranicznego. Bo gdyby już potem samsung dalej nie odsprzedał lub pieniądze popłynęły prosto do Korei w Polsce zostało by tylko 120 zł za akcje. Jak już ma ktoś na tym zarabiać a ja nie tracę, to wolę, żeby to był "Polak" niż "Cudzy".

Mylisz się niemal w każdym punkcie swego postu...
1.Skąd masz informacje,że różnicę 40zł na akcji dostał SP,podaj na poparcie swych słów jakieś konkrety,może nawet link potwierdzające Twe słowa.Dla mnie jest jasne-znany polski miliarder skoro zapłacił mniej o ok.30% od konkurenta,to własciciel jest w plecy i to jest skrajnie niesprawiedliwe wobec podatników,czyli Ciebie ,mnie i innych forumowiczów.
2.Jesteś w błędzie,że na tej transakcji Ty nie tracisz,bo Państwo-to również Ty i my wszyscy.Niedobory SP budżet musi sobie odbierać chociażby poprzez późniejsze zaciskanie pasa,czyli wyższe podatki,mniej wydatków na infrastrukturę,mniejsze emerytury,czy chociażby wolniejsze reformy,więc skoro mówisz ,że Państwo kradnie,to w wyniku mniejszych wpływów będzie musiało kraść jeszcze bardziej...
3.Mylisz się,że Polak lepszy niż cudzy-bo różnie z tym bywa,często cudzy jest lepszy jeśli zarobiony kapitał reinwestuje tworząc nowe miejsca pracy i nakręcając koniunkturę w kraju.W czasach,gdy SLD Z PSL-em było u władzy nie przyjęto oferty zainwestowania przez Volkswagena w FSO,skutek taki,że miliardy euro zostały zainwestowane w Czechach ,a nie u nas,a my dzisiaj kupujemy nowoczesne Skody dając zarabiać Czechom,a nie Polakom...
A wymieniany ów "polski kapitalista",który zarobił na PBK,zainwestował wedle niedawnych doniesień mediów kilkaset milionów USD m.in.w Kanadzie.Być może tak duże kwoty miał dzięki zarobkowi na PBK-u,a to wszystko kosztem SP,Twoim i moim...
Podsumowując:
Dla mnie najlepszy inwestor to taki,który za nabywany pakiet płaci najwięcej,ewentualnie zobowiązuje się do jak największych inwestycji tworzących miejsca pracy wraz z przenoszenie know-how...!3some

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE PZU

10 11 12 13 14

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,262 sek.

aqbawqig
kjkxzszw
pvmfxhco
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
exgmozei
eymyiamq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat