PARTNER SERWISU
rmrycfcx
20 21 22 23 24
Grzegorz6018
0
Wpisów: 12
Wysłane: 6 sierpnia 2010 10:10:51 przy kursie: 4,16 zł
Może zarobili już swoje na boryszewie i teraz tu wpadli ,,coś" dorobićbinky

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 6 sierpnia 2010 10:25:28 przy kursie: 4,16 zł
Jak ktoś gra czysto technicznie to Impex wygląda korzystnie. Kurs po wybiciu z konsolidacji, co było rykoszetem wzrostów Boryszewa, zaklinował się w wąskim przedziale pomiędzy oporem na 4,40 a wsparciem na 4,15. Wiadomo gdzie precyzyjnie ustawić SL.

kliknij, aby powiększyć
Klika się i sprzedaje ;-)

del-20120121
0
Wpisów: 168
Wysłane: 16 sierpnia 2010 21:46:42 przy kursie: 3,81 zł
Wszyscy sprzedali? Niedługo wyniki, jeśli potwierdzą się prognozy zarządu to mam nadzieję, że w końcu się coś ruszy.

siwy
0
Wpisów: 130
Wysłane: 16 sierpnia 2010 22:11:36 przy kursie: 3,81 zł
antoni napisał(a):
Wszyscy sprzedali? Niedługo wyniki, jeśli potwierdzą się prognozy zarządu to mam nadzieję, że w końcu się coś ruszy.

Jak boryszew przestanie sprzedawać to może tak.

wachar
2
Wpisów: 124
Wysłane: 17 sierpnia 2010 14:40:34 przy kursie: 3,83 zł
siwy napisał(a):
antoni napisał(a):

Jak boryszew przestanie sprzedawać to może tak.

Boryszew i Karkosik sprzedają ale pozornie. Sprzedają bo konieczna jest kasa na realizowany przez Boryszew zakup. Pozornie bo wzrasta udział skupionych akcji przez IPX w celu umożenia.
Krótkotrwałe wybicie kursu z trendu bocznego jaki mamy od kwietnia było zbyt słabe albo też raczej obniżenie kursu było spowodowane informacjami o sprzedaży przez Karkosika i Borka. Jedno jest pewne, że kurs IPX nie pójdzie przeciwnie niż rynek. Jeżeli rynek wróci do wzrostów to i IPX dzięki dobrym wynikom wzrośnie i to jak sadzę znacznie powyżej rynku.

v3nom
0
Wysłane: 20 sierpnia 2010 00:01:50 przy kursie: 3,63 zł
v3nom napisał(a):
Jak ktoś gra czysto technicznie to Impex wygląda korzystnie. Kurs po wybiciu z konsolidacji, co było rykoszetem wzrostów Boryszewa, zaklinował się w wąskim przedziale pomiędzy oporem na 4,40 a wsparciem na 4,15. Wiadomo gdzie precyzyjnie ustawić SL.

kliknij, aby powiększyć

No i zadziałałby SL. No ale nie chodzi o to by się nie mylić, bo to nie możliwe. Tylko, żeby mieć plan B. Bo grunt to dobry plan Angel

Gdyby nie mała obsuwa na szerokim rynku, na IPX była by krótkoterminowa okazja inwestycyjna Think

kliknij, aby powiększyć

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 20 sierpnia 2010 00:17:00 przy kursie: 3,63 zł
I za to Cię cenie.
Zazwyczaj kiedy ktoś na forum cytuje sam siebie, odnosi się do tego w superlatywach - a tu zagwozdka.
Bo nie oto chodzi by w tym grajdole być nieomylnym tylko o określenie strategi, trochę jak u Darwina "dobór i selekcja"
Pokazałeś gdzie stopa postawić , a że wybił - samo życie.

Rysuj V3 jak najwięcej - zawsze chętnie wyłapuje Twoje wpisy.thumbright
Edytowany: 20 sierpnia 2010 00:18

v3nom
0
Wysłane: 20 sierpnia 2010 00:37:22 przy kursie: 3,63 zł
Buldi, dzięki Angel

A na Impexie zawsze można się wykręcić, że niby chodziło o eski king

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 20 sierpnia 2010 11:56:27 przy kursie: 3,69 zł
antoni napisał(a):

Właśnie ostatnio zastanawiałem się nad prognozami i szansami na ich realizację. O ile dobrze rozumiem to Impexowi zależy na jak najwyższej cenie surowców wyrażonej w złotówkach. Zapewne wiąże się to z większymi marżami i ceną już wytworzonych produktów.
Założenia cen miedzi i ołowiu były nieco zbyt optymistyczne (obecnie 7400 i 2100 wobec prognoz.) 7900 i 2400), są natomiast rekompensowane drogim dolarem (obecnie 3,10 wobec 2,70 prognoz.)

Powyżej 4zł IPX wydawał się mi za drogi i go sprzedałem, teraz jednak cena robi się co raz ciekawsza i myślę że możnaby go odprowadzić spowrotem na 4,20-4,40. Od maja kurs "całował" 3,60 cztery razy i zawsze się odbijał.

@doncarlos siedzisz jeszcze na tej spółce? Co myślisz o prognozach i ostatnim wywalaniu akcji? Jesteś tu weteranem więc liczę na w miarę obiektywną opinię:)

Aktualnie: MRB(100%)

v3nom
0
Wysłane: 20 sierpnia 2010 14:54:08 przy kursie: 3,69 zł
Kamil, moim zdaniem wywalanie akcji to pic na wodę. Całkowicie zignorowałem ten komunikat. Nie pierwszy i nie ostatni raz robią przetasowania w grupie. Dziwi mnie trochę silna reakcja rynku.

Co do prognoz, wydaje mi się, że cena kursu walutowego jaki satysfakcjonuje całą grupę to około 4 złote za euro. Pamiętam, że Pani prezes Boryszewa w jednym z wywiadów wspominała o tym (a może to był ktoś z rady nadzorczej IPX?)

Myślę, że zbytni wzrost cen surowców nie będzie korzystny. Na ile grupa będzie w stanie w przyszłości przerzucić koszty na odbiorców? Think

Co do techniki to się zgadzam, żeby tylko szeroki rynek wykazał minimum wigoru, nie miałbym żadnych wątpliwości Think

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 25 sierpnia 2010 20:35:00 przy kursie: 3,68 zł
Da rade jeszcze dzisiaj przerobic raporcik :) na pierwszy rzut bardzo ladnie wyglada mysle jednak ze przyda sie oko speca od cyferek :)

stanul
0
Wpisów: 38
Wysłane: 25 sierpnia 2010 22:35:27 przy kursie: 3,68 zł
nie wiem... ale wg. mnie cashflow wygląda słabo. cash z działalności operacyjnej wygląda słabo w porównaniu do 1h 2009, 2010 - 22,250 mln vs. 2009 - 71,043 mln. kasa z działalności inwestycyjnej wzrosła, ale głównie dzięki sprzedaży aktywów trwałych i finansowych. martwi mnie, że na działalności operacyjnej nie generują większej gotówki.

jeśli chodzi, zadłużenie to fajnie, że spada, widać że nad sobą pracują.

co wy myślicie?

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 25 sierpnia 2010 22:53:46 przy kursie: 3,68 zł
Moją uwagę też zwróciły przepływy, ale myślę że dla rynku raport jest nudny i nie wywoła większej reakcji. Być może do spółki wrócą akcjonariusze wystraszeni sprzedawaniem akcji przez Boryszewa. Jako niezaangażowany myślę że raport przyzwoity W pół roku zrealizowali dokładnie połowę prognoz (a prognozy całkiem ambitne). Życzę pozostałym spółkom takiej dokładności:)
Aktualnie: MRB(100%)

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 26 sierpnia 2010 13:34:37 przy kursie: 3,86 zł
Omówienie półrocznego sprawozdania finansowego spółki Impexmetal

Impexmetal to spółka zależna Boryszewa, która do niedawna w mojej opinii była jej największą wartością i atutem. Teraz następują większe zmiany w Borku, więc prawdopodobnie Impex nie będzie już najbardziej znaczącą częścią aktywów. W związku też z ostatnimi wydarzeniami kurs Impexu nie zachowywał się jak zwykle, czyli nie pozostawał w bliskiej korelacji z Borkiem. Czyżby następował powoli koniec ery wspólnej i zbieżnej wyceny tych spółek?

www.stockwatch.pl/gpw/impexmet... – tutaj znajdują się wyliczone już do najnowszych danych wskaźniki. Ich omówienie poniżej.

Impexmetal cały czas pozostaje właścicielem grupy Hutmen i konsoliduje jej wyniki. Czyli cała strata Hutmenu znajduje się w księgach Impexu. W tym półroczu było to 11 mln PLN.
Przychody ze sprzedaży wzrosły dość istotnie w porównaniu do pierwszego półrocza 2009 roku o prawie 40%. Udało się na ich podstawie wypracować dodatnią rentowność na poziomie 3%. To oznacza masę zysku netto w wysokości 34,3 mln PLN. Poprzednio rentowność była ujemna. To wszystko jest wynikiem wzrostu wolumenu sprzedaży o jakieś 20% połączonego ze wzrostem średnich cen metali na rynkach światowych. Trzeba przyznać, że wyniki Impexu były w miarę przewidywalne. Są one w pełni uzależnione od stanu światowej gospodarki, cen metali i kursów walutowych.

Majątkowo Impexmetal także rośnie. Wzrost sumy bilansowej wyniósł w czasie półrocza 4% ale nastąpiła korzystna zmiana struktury aktywów. Więcej jest krótkoterminowych, czyli majątek spółki staje się coraz bardziej płynny. W samym majątku obrotowym też nastąpiły pozytywne przesunięcia, a mianowicie spadła wartość zapasów przy jednoczesnym wzroście należności. Jest to naturalna konsekwencja wzrostu sprzedaży.

Z drugiej jednak strony powoduje to większe zaangażowanie gotówki w kapitał obrotowy (więcej należności oznacza, że nie mamy gotówki od odbiorców), więc ma negatywny wpływ na płynność. I faktycznie środki pieniężne netto z działalności operacyjnej są o 52 mln PLN niższe niż w pierwszej połowie 2009. I jest to wprost wynik zwiększonego salda należności. Jeśli taka zwiększona sprzedaż utrzyma się w następnych kwartałach, to oczywiście przepływy się wyrównają ze zwiększonym saldem – będzie coraz więcej spłat należności i przepływy się poprawią.

Po stronie pasywów także widoczne są pozytywne objawy – mianowicie spadła nieznacznie wartość zadłużenia netto spółki. W konsekwencji niższe będą koszty odsetek płaconych od tego zadłużenia. Zwracam jednak uwagę, że znaczna część tego zadłużenia jest krótkoterminowa. To także widoczne jest w przepływach – te z działalności finansowej są ujemne. Praktycznie zużyły one całość nadwyżki wypracowanej w działalności operacyjnej i inwestycyjnej. Istotnie ujemne przepływy w tej części będą utrzymane, ponieważ Impex musi teraz właśnie spłacać swoje zadłużenie. Można się jednak spodziewać, że będzie ono rolowane, aby zapewnić płynność. Nowo zaciągane kredyty będą jednak najpewniej długoterminowe ale za to wzrośnie stopień zadłużenia ogólnego.

Mimo iż Impex osiągnął dodatnie przepływy pieniężne z działalności inwestycyjnej, bardzo dużo zainwestował w zakup nowych aktywów. I co najciekawsze dzieje się to w Hutmenie. Ten musi dokonywać nowych inwestycji w celu zrealizowania umowy z KGHM oraz doprowadzenia do sprzedaży aktywów działalności zaniechanej, czyli HMN Szopienice. Także tutaj należy oczekiwać dalszych wydatków.

Ratowanie sytuacji płynnościowej sprzedażą zbędnego majątku jest jak najbardziej wskazane wszędzie tam, gdzie jest to możliwe. Nie można jednak od takiego dodatkowego działania uzależniać bezpieczeństwa własnej działalności. Dlatego, tak jak sami zwróciliście uwagę, konieczna jest poprawa sytuacji w zakresie przepływów operacyjnych. Ale ta wydaje mi się, że powinna nastąpić automatycznie przy zwiększonej sprzedaży.

Z tego wszystkiego potwierdza się moja opinia, że Impex jest spółką stabilną, w miarę sprawnie zarządzaną, z dobrym zarabiającym na siebie majątkiem. Ciekawa jestem, czy spółka wytrzyma konkurencję z „nowym” większym Boryszewem. Może się okazać, że Impex już nie będzie najcenniejszym aktywem tej grupy spółek P. Karkosika. To raczej nie wpłynie ujemnie na jego wycenę ale bardziej na uniezależnienie się kursu obu spółek od siebie nawzajem.

Wskaźniki wskazują raczej na niedowartościowanie spółki na tle sektora. Chociaż są to wskaźniki typowo majątkowe i przychodowe. Już EBITDA jest optymalnie wyceniona. Także nie jestem przekonana, czy to wystarczy do wzrostu kursu. To jednak w połączeniu z pozytywnymi informacjami z Hutmenu oraz dalszym wzrostem sprzedaży powinno zadziałać jak najbardziej.

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 26 sierpnia 2010 14:26:53 przy kursie: 3,86 zł
Sytuacja techniczna:

kliknij, aby powiększyć

Zakres 6M. Interwał 1D. Impexmetal znajduje się w konsolidacji od marca. Przedział to 3,50 zł - 4,10 zł. Były próby wybicia górą z konsolidacji pod koniec lipca, jednak było to fałszywe wybicie. Obecnie notowania znajdują się przy wsparciu i może dojść do jego testowania. Co do przyszłości - trzeba poczekać, którą stroną wybije się papier. Inwestorzy lubiący ryzyko mogą zajmować długie pozycje jeżeli wsparcie w okolicach 3,50 zł zostanie wybronione.

del-20120121
0
Wysłane: 26 sierpnia 2010 16:09:08 przy kursie: 3,86 zł
Impexmetal może w tym roku zwiększyć przychody o ponad 20 proc.

Cytat:
Przychody Impexmetalu mogą wzrosnąć w tym roku o ponad 20 proc. rok do roku. Spółka po pierwszym półroczu podtrzymuje prognozy na 2010 rok, jednocześnie ocenia, że nie jest wykluczone ich przekroczenie - poinformowali na konferencji przedstawiciele spółki.

link

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 30 sierpnia 2010 13:32:04 przy kursie: 3,79 zł
Kamil napisał(a):
[quote=antoni]

@doncarlos siedzisz jeszcze na tej spółce? Co myślisz o prognozach i ostatnim wywalaniu akcji? Jesteś tu weteranem więc liczę na w miarę obiektywną opinię:)

Fundamentalnie jest coraz lepiej, technicznie na razie konsolidacja i jest jakby budowana podstawa pod kolejna fale wzrostowa. Ja widze tutaj kilka czynnikow, ktore trzymaja kurs na tym poziomie: po pierwsze od dluzszego czasu ipx jest mocno skorelowany z wigiem bez wzrostow calego rynku nie ma sily rosnac, druga sprawa skup akcji, razem z ostatnia transza akcji, ktore spolka obecnie skupuje ipx bedzie posiadal 13 511 875 akcji z 213 511 875.. i moim zdaniem na tym skup sie zakonczy.. przypadkowo pozostanie rowne 200 mln akcji..
kolejna sprawa sprzedaz akcji przez Karkosika i boryszew maja dwa powody - Karkosik musial przeparkowac czesc akcji ze wzgledu na przekroczenie progu 66% w chwili umorzenia akcji, oraz ze wzgledu na zakup spolki maflow - karkosik kolejny raz quasi pozyczyl boryszewowi pieniadze.. akcje pozostaja w "rodzinie" i na pewno nie poszly w rynek..

Jest za to kilka bardzo waznych czynnikow, ktore moga wypchnac bardzo gwaltownie kurs na wyzsze poziomy:
1) sprzedaz baterpolu - nie wiem, czy to dobra decyzja - baterpol ma bardzo dobre wyniki, ale lepiej sprzedawac w hossie niz bessie.. do konca roku powinna sie wyjasnic sprawa sprzedazy na rzecz orla bialego za 112 mln zl (moze bedzie renegocjowana), impex obejmie byc moze czesc akcji orla wzamian.. wszystko zalezy od sadu a jak pracuja sady w tym pieknym kraju wiadomo..
2) umorzenie 13 511 875 (6,3%) akcji poprawi znaczaco wskaxniki, podobnie jest w przypadku realizacji lub przekroczenia prognozy zysku - nie sadze, ze rynek zdyskontowal te informacje..

nie znamy tylko ani dnia, ani godzin a najwieksza niewiadoma jest konunktura na rynku, jezeli jednak nie bedzie zadnego amargedonu licze przynajmniej na 6 zl za kilka miesiecy..salute

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 30 sierpnia 2010 13:33

del-20120121
0
Wysłane: 30 sierpnia 2010 20:21:52 przy kursie: 3,79 zł
Dzisiejszy wywiad z prezesem w TVNCNBC

www.tvncnbc.pl/impexmetal-zask...

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 2 września 2010 12:22:00 przy kursie: 3,99 zł
Think boryszew urosl juz prawie 70% w tej fali a imp zero..
kurs rojechaly sie dosc wyraznie..

kliknij, aby powiększyć

ps obroty za to ponadprzecietne..Think

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 2 września 2010 12:40

Jacob7777
0
Wpisów: 9
Wysłane: 2 września 2010 12:42:33 przy kursie: 3,99 zł
Według mnie kurs impexu tez wkrótce powinien poszybować w góre. Nie spodziewam się żeby wzrósł tak znacznie jak borek ale ruch powinien być jak najbardziej do góry. Kwestia jest tylko tego kiedy się zacznie ten ruch. Myślę że przy większej korekcie borka ludzie zaczną się interesować impexem. Kontrolnie kupiłem pakiet i czekam na jakieś mocniejsze zmiany

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

20 21 22 23 24

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,252 sek.

mkpdasfw
sjsmixvp
dvmqlfwr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fjpfhike
ohgqkpwo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat