PARTNER SERWISU
kvmxuztj
1 2 3
Radziwil
0
Wpisów: 7
Wysłane: 11 grudnia 2008 08:07:17 przy kursie: 74,00 zł
Jak sądzicie, jaki maksymalny kurs w najbliższych dniach może osiągnąć KETY ? 74,00 zł to szczyt możliwości na obecną chwilę ?

Sprzedałem po 76. Mam nadzieję, że się za bardzo nie pośpieszyłem. Nizależnie od tego, zysk w okolicach 20 % uważam za niezły wynik.
Edytowany: 11 grudnia 2008 15:31

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 2 stycznia 2009 16:22:42 przy kursie: 60,00 zł
Odważni są :blackeye: .W okresie zaciskania pasa oni wdrażają nowe technologie.Dobrze to o nich świadczy.Środki na inwestycje mają,część pożyczą.Tradycyjnie,wysoka ocena za zarządzanie
"Fortuna favet fortibus"

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 2 stycznia 2009 19:27:04 przy kursie: 60,00 zł

kliknij, aby powiększyć

Kurs spółki wyszedł dołem z kanału wzrostowego i obecnie nie widać żadnych przesłanek na odwrócenie trendu spadkowego.

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 3 stycznia 2009 23:47:05 przy kursie: 60,00 zł
Z technicznego punktu widzenia,pewnie będzie test 50 zł.
Co nie zmienia faktu,że to dobra spółka,i przy zmianie trendu da zarobić więcej niż Miedź.
Bardziej chodzi,a są z tej samej parafii ;)
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 3 stycznia 2009 23:52

BartXXX
0
Wpisów: 1
Wysłane: 30 stycznia 2009 14:45:41 przy kursie: 60,00 zł
Mam pytanie czy sEVA na poziomie -67,07% wynika z tego że produkcja jest kapitałochłonna i okres zwrotu inwestycji jest bardzo długi czy coś nie gra w spółce i inwestycje są kiepskie?

--edit
czy może zupełnie źle interpretuję ten wskaźnik? bo rozumiem że z każdej 1zł zainwestowanego kapitału - koszt tego kapiatału mają 67gr straty???
Edytowany: 30 stycznia 2009 14:47

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 30 stycznia 2009 15:02:44 przy kursie: 60,00 zł
Oops, rąbnięte dane w bazie. W dwóch kwartałach wpisany błędny zysk operacyjny. Wielkie sorry, siadamy to poprawić, dam znać za moment na wątku.

Przy okazji, jak to liczymy:
EVA = zwrot z kapitału minus koszt kapitału
Żeby odrzucić ew. kombinacje finansowe, bazujemy na zysku operacyjnym.
Zwrot z kapitału = zysk operacyjny minus podatek dochodowy przez kapitał własny
Koszt kapitału = koszt odsetek przez kredyty razy udział kredytów w kapitale całkowitym plus koszt kapitału własnego przez kapitał własny razy udział kapitału własnego w kapitale całkowitym.
Sekretem jest wyliczenie kosztu kapitału własnego. z CAPM jest to stopa wolna od ryzyka plus beta razy premia za ryzyko.
Tu z kolei sekretem jest premia za ryzyko i przyjmujemy większą z wartości: zwrot WIGu z kwartału lub oprocentowanie bonów skarbowych.

Jak interpretować wskaźnik:
dodatni - bardzo dobrze
lekko ujemny czasami - zdarza się, nienajgorzej
ciągle ujemny, szczególnie mocno - niedobrze

EDIT: już poprawione. sEVA jest ponad 5% - bardzo ładny wynik.
Przepraszam za usterkę i dzięki za jej wykrycie.
Edytowany: 30 stycznia 2009 15:19

kmk
kmk
0
Wysłane: 12 lutego 2009 14:49:15 przy kursie: 60,00 zł
Serdecznie witam wszystkich i zapraszam do lektury kilku przemyśleń o wczoraj opublikowanym raporcie spółki. Zaskoczenia nie ma. Wyniki finansowe Grupy Kapitałowej Kęty SA za IV kwartał, są tak złe, jak deklarował wcześniej jej zarząd. Zysku brutto nie ma – to strata w wysokości ponad 3,5 mln zł. Zysk netto w kwocie 2,5 mln zł uratował podatek dochodowy. Przychody operacyjne spadły o 11,5 procent w porównaniu do III kwartału 2008 r. przy podobnym poziomie kosztów operacyjnych. Przez to zysk operacyjny spadł aż o 30 proc. Zastanawia wysoki wzrost kosztów pracowniczych – wzrosły o ponad 10 mln zł r/r. Ma się to nijak do wrześniowych deklaracji zarządu o przeprowadzeniu racjonalizacji zatrudnienia do końca 2008 r. Informacja o planowanych zwolnieniach grupowych pojawiła się dopiero trzy dni przed ukazaniem się raportu za IV kwartał.
Z trudem wypracowany zysk operacyjny w całości pożarły koszty finansowe w tym różnice kursowe i zabezpieczenia na transakcjach terminowych. Brawa dla zarządu, że nie są to głośne AZIP.
To co złe widać na pierwszy rzut oka. W raporcie można znaleźć jednak nutkę optymizmu. Spółka ma silne fundamenty. Widać, że zarząd realizuje program na czas kryzysu. Część kredytów krótkoterminowych zamieniono na długoterminowe. Znacząco ograniczono inwestycje. W efekcie poprawiło to płynność spółki. Po dwóch kwartałach na minusie pojawił się dodatni kapitał obrotowy. Wskaźnik Altmana wzrósł z 6,88 (A+) w III kwartale 2008 r. do 7,16 (AA-) w IV kwartale.
Bardzo dobrze prezentują się przepływy pieniężne. Przybyło ponad 25 mln zł. Na koniec 2008 roku środków pieniężnych było ponad 47 mln zł. Zmniejszyły się zapasy i należności handlowe.
Raport wysyła więc silny sygnał dla inwestorów - kokosów z tego nie będzie, ale jesteśmy silni, jak skała i kryzys nas nie zmiecie.

kmk
kmk
0
Wysłane: 12 lutego 2009 14:50:51 przy kursie: 60,00 zł
Do powyższego jeszcze kilka przemyśleń o tym co w przyszłości :) Rok 2009 dla Grupy Kęty ma być zdaniem zarządu gorszy od minionego - www.gk-kety.com.pl/index.php?s... Osiągnięcie nawet takich wyników jest jednak przy obecnej koniunkturze zadaniem ambitnym. Fatalny będzie pierwszy kwartał tego roku:

- pierwszy kwartał z natury zawsze mają gorszy (cykl w budownictwie)
- pojawił się problem ze sprzedażą (brak popytu na wyroby firmy) – szczególnie w segmencie SWW (profile aluminiowe, rury, druty i pręty). Segment SWW do tej pory był lokomotywą firmy, teraz stał, się jej piętą Achillesa. Zapewnia 29 proc. przychodów spółki ze sprzedaży.
- dekoniunktura na rynku UE, szczególnie Niemiec.
- załamanie na rynku Ukrainy, Rosji i Białorusi, gdzie firma ostatnio mocno się zaangażowała (problemy z pozyskaniem euro przez kontrahentów spółki).
- dekoniunktura w polskiej branży budowlanej (sztandarowa inwestycja dl grupy Kety jaką była budowa Sky Tower we Wrocławiu została wstrzymana)
- niski poziom cen aluminium na rynkach światowych i związana z tym konieczność obniżenia cen na produkty grupy
- wysoka zmienność kursów walut – cyt. z raportu QSr IV – „Osłabienie złotego może zadziałać wspierająco dla poziomu sprzedaży i marż. Z kolei dalsze osłabienie EURO w stosunku do dolara będzie miało negatywny charakter dla spółki ze względu na posiadaną przez Grupę Kapitałową pozycję walutową. Przy analizie wpływu walut należy brać również pod uwagę fakt, iż spółka ok. 30 proc. kredytów utrzymuje w walutach obcych.” Na dzień 31.12.2008 r. z tytułu tych kredytów firma „zarobiła w plecy” prawie 9 mln zł. Przy obecnych kursach walut , dzisiaj oznacza to kolejne ponad 10 mln straty. Terminy i kursy realizacji instrumentów futures i forward, można zobaczyć w raporcie za czwarty kwartał, ale na pierwszy rzut oka większość też w plecy.

Problematyczna będzie też wypłata dywidendy za 2008 rok. Uzależniona jest od zgody obydwóch kredytujących Kęty banków – PKO BP i Pekao SA.
Pozytywne jest natomiast to, że spółka znając swój najsłabszy punkt, inwestuje restrukturyzację i podniesienie atrakcyjności produktów segmentu SWW, co spowoduje wzrost konkurencyjności jej oferty na coraz trudniejszym rynku. Grupa Kety otrzymała dofinansowanie z funduszy unijnych w kwocie około 47 mln zł, co ma stanowić 50 proc. planowanych inwestycji. Z powyższej kwoty 40 mln przeznaczy na wdrożenie innowacyjnych technologii właśnie w segmencie SWW – za te pieniądze powstanie między innymi centrum badawczo-rozwojowe. W przyszłości to poprawi wyniki spółki.
Jak dotąd spadają przychody głównie z SWW. Zarówno segment systemów aluminiowych (SSA – drzwi, rolety – udział w przychodach ok. 35 proc.), jak i segment usług budowlanych (SUB – ok. 7 proc. udziału w przychodach) oraz segment akcesoriów budowlanych (SAB – ok. 6 proc. udziału w przychodach) nie zanotowały spadku przychodów. Ale trudno powiedzieć, czy tak będzie również w najbliższej przyszłości. Dekoniunktura w budownictwie raczej się nasila. Niemniej pewnych szans dla Kęt można upatrywać we wzroście zamówień z sektora budownictwa infrastrukturalnego (firma dostarczała np. architektoniczne systemy aluminiowe do budowy stadionu w Dniepropietrowsku).
Najbardziej stabilny wydaje się segment opakowań giętkich (SOG) powiązany z przemysłem spożywczym. Jego udział w przychodach firmy to 22 proc.

WatchDog
50
Wysłane: 12 lutego 2009 16:49:41 przy kursie: 60,00 zł
Gratulacje. Świetna robota analityczna cheers
Dodam od siebie, że metodą szwajcarską można wycenić 1 akcję na 56,35 zł.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 24 kwietnia 2009 20:35:34 przy kursie: 67,00 zł
Maniek napisał(a):
angry9 Program motywacyjny dla kadry menedżerskiej

Coś mi tu śmierdzi, do zorientowanych mam pytanie, jak często spółki stosują taki manewr? Nie ukrywam że trochę się wkurzyłem że jako akcjonariusz mam finansować kadrę kierowniczą.

Niestety stosują często... Dla mnie to okradanie akcjonariatu i skłanianie do kombinowania przy wynikach.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 25 kwietnia 2009 18:02:39 przy kursie: 67,00 zł
Maniek napisał(a):
A zastanawiałem się czy nie uśrednić, ale po tym komunikacie ta opcja całkowicie odpada.

Takie komunikaty raczej nie wpływają na kurs. Spora liczba ludzi uważa iż to bardziej motywujące i menegment się bardziej stara i przykłada niż w normalnym systemie premiowym zależnym od wyniku.

WatchDog
50
Wysłane: 14 sierpnia 2009 17:20:30 przy kursie: 85,40 zł
Niemała i sensownie zarządzana spółka, która nie dała się wkręcić w toksyczne zabezpieczenia i wprawdzie utraciła 20 mln zł WK na negatywnej wycenie instrumentów, ale już to z nawiązką odrobiła. II kwartał to niewielki spadek przychodów do roku 2008 i trochę większy do roku 2007. Utrzymana rentowność i struktura kosztów, mimo że wbrew zapowiedziom zarządu o oszczędnościach, nadal wydają ponad 30 mln zł na usługi obce. Rozsądna gospodarka zapasami, dodatkowo zatrzymali zysk za 2008 r., choć bez wyraźnego celu, bo jednocześnie wstrzymali inwestycje. W kryzysie to jest jednak roztropne działanie.
Tutaj się nic szokującego nie zdarzy, ani w jedną ani w drugą stronę (oczywiście fundamentalnie). Spółka jest wyceniona z niewielką premią i może zmiana polityki dywidendowej odstraszy niektórych inwestorów, ale to raczej sytuacja przejściowa. Spółka idealna do portfela OFE. Miło znów widzieć zyski, choć do pełni szczęścia brakuje wzrostu przychodów.

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 21 sierpnia 2009 14:22:32 przy kursie: 98,00 zł

samospelniajaca sie przepowiednia:

Cytat:
BDM podniósł rekomendację dla Kęt do "kupuj"

21.8.Warszawa (PAP) - Analitycy Beskidzkiego Domu Maklerskiego, w raporcie z 18 sierpnia
podnieśli rekomendację dla Grupy Kęty do "kupuj" z "redukuj", wyznaczając cenę docelową
jednej akcji spółki na poziomie 103,4 zł.

Rekomendacja została wydana przy cenie 86 zł, natomiast na zamknięciu czwartkowej sesji
jeden papier spółki wyceniany był na 89,60 zł.

"Spodziewamy się wypracowania wyników lepszych niż w oficjalnych prognozach zarządu
(...). Prognozujemy osiągniecie 1,06 mld zł przychodów, 122,9 mln zł zysku
operacyjnego oraz 63,9 mln zł zysku netto. Nasza obecna wycena jest o około 20 proc.
wyższa od aktualnej ceny rynkowej. Naszym zdaniem spółka jest niedowartościowana na tle
grupy porównawczej i podnosimy naszą rekomendację do +kupuj+" - napisano w rekomendacji.
(PAP)

Mardog
0
Wpisów: 74
Wysłane: 28 października 2009 17:19:05 przy kursie: 107,10 zł
Podali już termin prawa do dywidendy?
Kto jest bykiem to niech sprzeda drogo i niech będzie twardy!

cyklotyk
0
Wpisów: 47
Wysłane: 28 października 2009 23:45:35 przy kursie: 107,10 zł
Jako akcjanariusz Kęt postanowiłem sprawdzić, co tak naprawdę mam. Zagłębiłem się więc w fotelu i przeczytałem raport za III kwartał. Lektura może zostać podsumowana przeze mnie krótko - "jest git". Mam nadzieję, że WatchDog napisze tu coś bardziej merytorycznie. love4

A z własnych obserwacji powiem tylko, że rozmowy przeprowadzane w środowisku architektów (znam ich sporo) jednoznacznie wskazują na ożywienie w branży projektowej. Po okresie bryndzy nagle zaczął się duży ruch w interesie. Ożywił się głównie szeroko rozumiany biznes (biurowce itp.) i infrastruktura komunalno-państwowa. Podobnie domy jednorodzinne. Tylko z większą mieszkaniówką jest gorzej. Wskazuje to nieodparcie na to, że w jakiejś perspektywie ruszą budowy i wzrośnie zapotrzebowanie na materiały i akcesoria budowlane. Czego sobie i innym akcjonariuszom Kęt życzę.

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 29 października 2009 23:13:35 przy kursie: 106,50 zł
Witam. Nie będzie od WatchDoga ale ode mnie wave Mam nadzieję, że będzie się czytało równie miło. salute

I przyznaję, wyniki prezentują się pięknie.

Przychody ze sprzedaży rosną systematycznie co kwartał od początku tego roku. Są one nieznacznie niższe od przychodów za 3q2008. Dużo bardziej rośnie rentowność. Za analizowany kwartał wyniosła ona 14%, za 2q2009 10% a za 3q2008 tylko 9%. Jest to tendencja najlepsza z możliwych – nowe przychody generują wyższą rentowność. I warto zaznaczyć, że grupa około 50% przychodów ma w Euro a zanotowaliśmy ostatnio umocnienie Złotego. Jeśli te tendencje się utrzymają, to 4q też powinien ładnie wypaść – wtedy spółki realizują największe obroty.
W porównaniu do poprzedniego roku zmieniła się struktura przychodowa segmentów. Wzrosło znaczenie segmentu opakowań.

Na aktywa składa się głównie majątek trwały i należności. Większych zmian ani niczego niepokojącego nie ma. Z drugiej strony widać zwiększenie kapitału własnego przy spadku sumy bilansowej. Mamy bowiem spadek wartości kredytów. To stało się na skutek umocnienia Złotego (niższa wycena kredytów w euro) oraz dużych spłat.

Na zwiększenie wartości kapitałów wpływ miała dodatnia wycena instrumentów zabezpieczających (głównie dotyczy cen aluminium z Londyńskiej Giełdy Metali). Oznacza to, że taka wycena nie jest księgowana w przychody lub koszty, czyli nie ma wpływu na wynik finansowy. Moim zdaniem jest to metoda, która mniej zafałszowuje zysk. Pieniądze z wyceny takich instrumentów są jednymi z najbardziej efemerycznych wartości w sprawozdaniach: raz do góry raz w dół. Dlatego uważam, że nie powinny podlegać dywidendzie.

Przez to, że największą pozycją aktywów są środki trwałe, korekta amortyzacji w przepływach jest bardzo duża. Dlatego przepływy z działalności operacyjnej są wysokie. Z kolei te z inwestycyjnej i finansowej są ujemne, na skutek inwestycji i spłat kredytów. W samym 3q2009 przepływy netto są ujemne (właśnie te kredyty). W 2q2009 były jeszcze dodatnie.

Istotne są zmiany dokonywane w grupie. Poza prostymi organizacyjnymi niedługo nastąpi transakcja sprzedaży zorganizowanej części przedsiębiorstwa. Czyli należy się spodziewać znaczącego wpływu gotówki. Ta informacja pojawiła się wczoraj i uważam, że powinna być ujęta w tym sprawozdaniu jako zdarzenie po dniu bilansowym. Sprzedawaną działalność należałoby wykazać jako działalność zaniechaną. To chyba jedyny minus informacyjny tego sprawozdania.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 30 października 2009 00:17:21 przy kursie: 106,50 zł
Kasia Stefanska napisał(a):
Witam. Nie będzie od WatchDoga ale ode mnie wave Mam nadzieję, że będzie się czytało równie miło. salute

I przyznaję, wyniki prezentują się pięknie.

Przychody ze sprzedaży rosną systematycznie co kwartał od początku tego roku. Są one nieznacznie niższe od przychodów za 3q2008. Dużo bardziej rośnie rentowność. Za analizowany kwartał wyniosła ona 14%, za 2q2009 10% a za 3q2008 tylko 9%. Jest to tendencja najlepsza z możliwych – nowe przychody generują wyższą rentowność. I warto zaznaczyć, że grupa około 50% przychodów ma w Euro a zanotowaliśmy ostatnio umocnienie Złotego. Jeśli te tendencje się utrzymają, to 4q też powinien ładnie wypaść – wtedy spółki realizują największe obroty.
W porównaniu do poprzedniego roku zmieniła się struktura przychodowa segmentów. Wzrosło znaczenie segmentu opakowań.

Na aktywa składa się głównie majątek trwały i należności. Większych zmian ani niczego niepokojącego nie ma. Z drugiej strony widać zwiększenie kapitału własnego przy spadku sumy bilansowej. Mamy bowiem spadek wartości kredytów. To stało się na skutek umocnienia Złotego (niższa wycena kredytów w euro) oraz dużych spłat.

Na zwiększenie wartości kapitałów wpływ miała dodatnia wycena instrumentów zabezpieczających (głównie dotyczy cen aluminium z Londyńskiej Giełdy Metali). Oznacza to, że taka wycena nie jest księgowana w przychody lub koszty, czyli nie ma wpływu na wynik finansowy. Moim zdaniem jest to metoda, która mniej zafałszowuje zysk. Pieniądze z wyceny takich instrumentów są jednymi z najbardziej efemerycznych wartości w sprawozdaniach: raz do góry raz w dół. Dlatego uważam, że nie powinny podlegać dywidendzie.

Przez to, że największą pozycją aktywów są środki trwałe, korekta amortyzacji w przepływach jest bardzo duża. Dlatego przepływy z działalności operacyjnej są wysokie. Z kolei te z inwestycyjnej i finansowej są ujemne, na skutek inwestycji i spłat kredytów. W samym 3q2009 przepływy netto są ujemne (właśnie te kredyty). W 2q2009 były jeszcze dodatnie.

Istotne są zmiany dokonywane w grupie. Poza prostymi organizacyjnymi niedługo nastąpi transakcja sprzedaży zorganizowanej części przedsiębiorstwa. Czyli należy się spodziewać znaczącego wpływu gotówki. Ta informacja pojawiła się wczoraj i uważam, że powinna być ujęta w tym sprawozdaniu jako zdarzenie po dniu bilansowym. Sprzedawaną działalność należałoby wykazać jako działalność zaniechaną. To chyba jedyny minus informacyjny tego sprawozdania.

Kasiu, taki raport nawet jak ja bym opisał to czytałoby się przyjemnie, ale wiadomo w tym przypadku tort jest wyśmienicie opakowany ;)
Tylko mała uwaga, bo nie napisałaś tego wprost. Wycena instrumentów zabezpieczających jest odnoszona na kapitał własny, ale tylko tych jeszcze nie zamkniętych. Transakcje zabezpieczające czy to na LME czy walutowe, które już się zakończyły są odnoszone na RZiS. W tym kwartale było to chyba około 10% zysków. To wszystko jest zgodne z rachunkowością zabezpieczeń jaką prowadzi spółka, a informowała o tym w raporcie rocznym. Pozwoliłem sobie uzupełnić aby mieć to jasno napisane.

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 30 października 2009 23:49:38 przy kursie: 106,00 zł
Kurczę, dzięki za zwrócenie uwagi. Zupełnie nie pomyślałam o napisaniu tego tak dokładnie. Faktycznie wszelkie transakcje zamknięte odnoszone są bezpośrednio na wynik. W takim przypadku nie można jednak mówić o wycenie instrumentu tylko o rozliczeniu transakcji. Mój błąd.

No i też racja, że jak wszystko rośnie to się człekowi jakoś tak milej robi. To pewnie z tego wynikają właśnie wszelkie bańki.
Pozdr!!

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 11 lutego 2010 15:14:00 przy kursie: 115,10 zł
Ostatnio o spółce pisała Kasia, a teraz ja wtrącę swoje trzy grosze :)
Ukazał się raport za IV kwartał. Wyniki nie były rewelacyjne w porównaniu do poprzedniego kwartału, ale znacząco lepsze od osiągniętych przed rokiem. W IIIq2009 grupa zarobiła na czysto ponad 32 mln złotych, a obecnie tylko połowę. Stało się tak ponieważ wynik został mocno pogorszony na poziomie operacyjnym. Przyczyny tego są dwie.

Mniejsze przychody w 4kw oraz przede wszystkim wzrost pozostałych kosztów operacyjnych. Spółka utworzyła odpisy na spadek wartości zapasów oraz należności w kwocie przekraczającej 7mln PLN. Należy też zauważyć, że zaraportowana sprzedaż spadła bardziej niż wynikałoby to ze sprawozdania. Spółka zbyła w międzyczasie sporo udziałów w spółkach zależnych a przede wszystkim nieruchomości. Faktycznie więc przychody spadły bardziej niż to wynika ze sprawozdania. Spadek przychodów w Ivq miał miejsce również w latach poprzednich więc znacząco raczej tym się nie należy martwić.
Wynik nie jest do końca potwierdzony przepływami, które są istotnie mniejsze niżeli w poprzednim kwartale czy też w poprzednim roku.
Przed 12 miesiącami spółka zaraportowała wynik netto w pobliżu 0, co było efektem odpisów aktualizacyjnych na wartość kredytów na ponad 15mln. Operacyjnie prezentowała się lepiej. Obecnie ceny EUR kształtuje się na podobnym poziome co rok temu, natomiast wzrosła istotnie cena surowca, czyli aluminium.

Spadek dochodów najbardziej dotknął 2 koni sprzedażowych grupy, a mianowicie segmentu wyrobów wyciskanych oraz systemów aluminiowych, przy czym segmenty te odnotowały znaczące pogorszenie rentowności operacyjnej, w szczególności segmentu WW, gdzie przy spadku sprzedaży o 20% EBIT spadł o 80%. Spadek w segmencie SA był mniej drastyczny ale także dotkliwy.

W wyniku sprzedaży części spółek zależnych aktywa trwałe spadły o 12 mln do poziomu 822PLN. Aktywa obrotowe pozostały na podobnym poziomie , ale zmieniła się istotnie ich struktura. Należności spadły z 243 mln do poziomu 205 mln, co zaowocowało zwiększeniem gotówki w kasie z 76 do 108 mln PLN.

Dalszemu obniżeniu uległo zadłużenie. Zobowiązania krótkoterminowe spadły z 371 w IIIq2009 . do 345 mln PLN obecnie Przed rokiem ta pozycja w bilansie wynosiła ponad 390 banieczek.
Spłacono także 10 mln zobowiązań długoterminowych. Rożnica ze stanem sprzed roku jest znacząca. Obecnie zadłużenie długoterminowe wynosi 144 mln w porównaniu do 207 sprzed dwunastu miesięcy. Dzięki spadkowi zadłużenia spada oczywiście obciążenie odsetkowe. Obecnie wynosi ono 10 mln wobec 20 przed rokiem.
Jednym słowem bilans się poprawia i jest dostosowywany do obecnej sytuacji ekonomicznej.

Wycenę z uwzględnionymi wynikami można obejrzeć tutaj:
www.stockwatch.pl/gpw/kety,wyk...

W tym kwartale operacyjne przepływy pieniężne były stosunkowo niskie, natomiast w całym roku spółka wygenerowała naprawdę sporo gotówki, ponad 180 mln, przy zaraportowanych zyskach w kwocie około 100 mln. Wynik jest więc zdrowy i pochodzi z operacyjnej działalności spółki.

Kęty mają większość przychodu z eksportu, a w surowce – aluminium zaopatrują się w głównie w USD. Wobec tego są mocno narażone na wahania walutowe oraz ceny aluminium. Grupie sprzyja mocne EUR i słaby dolar, czyli rosnący kurs EUR/USD. Waluty posiadają także wpływ na wartość księgową poprzez kredyty zaciągane w Euro. Spółka ogranicza ryzyko kursowe za pomocą kontraktów forward na sprzedaż EUR i kupno USD. Posiada także długą pozycję na aluminium notowanym na londyńskiej giełdzie metali.
Zarządzający mają wyczucie. Spółka przerolowała w pierwszym półroczu część zobowiązań złotowych na denominowane w Euro i to po bardzo korzystnych warunkach.
Zabezpieczenie jest skuteczne, ale należy pamiętać iż to tylko odwlekanie problemów w czasie. W latach 2006-2008 rentowność kapitałów własnych spadła z 14 na 8%. Obecnie dzięki relatywnie słabemu złotemu wynosi ponad 9% co należy uznać za wynik bardzo dobry. Generalnie spółka jest dochodowa i zyskowna.

Problemem pozostaje dalszy rozwój. Przychody od paru lat w zasadzie nie rosną. Kęty chcą rozwijać segment opakowań i na razie powoli się to udaje na przestrzeni ostatnich kwartałów, ale z pewnością nie będzie to wzrost dynamiczny.

Spółka przed rokiem postawiła sobie ambitne cele - zakładano wzrost przychodów:
Segment Opakowań Giętkich z 200 do 350 mln zł w 2009 roku
Segment Wyrobów Wyciskanych z 400 do 750 mln zł w 2009 roku
Segment Systemów Aluminiowych z 170 do 500 mln zł w 2009 roku
Dzisiaj można powiedzieć, że nie zostały zrealizowane. O ile w SOG i SSA były duże wzrosty sprzedaży(291 oraz 388), bez osiągniętych celów to w segmencie wyrobów wyciskanych jest prawdziwa klęska – 357
Więcej na temat wyników za cały okres ukaże się po raporcie rocznym.

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

pabloskrk
0
Wpisów: 2
Wysłane: 11 lutego 2010 19:46:54 przy kursie: 115,10 zł
Dziękuje bardzo, świetna analiza, szczególnie przydatna dla początkującego gracza jakim osobiście jestemApplause

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE kety

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,442 sek.

bfbdkkda
inwfzenx
qowvpjxt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eslcnryd
xajaccho
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat