PARTNER SERWISU
irhshzeu
1 2 3

Mitia & Stock - kronika giełdowa

Mitia
0
Wpisów: 142
Wysłane: 27 sierpnia 2010 21:30:25
Przyznam, że pomysł założenia własnej kroniki giełdowej, nasunęła mi lektura blog'u Frog'a. Obserwowanie zmagań z giełdą z pozycji osoby trzeciej to okazja do nabrania dystansu, a przy okazji, udzielenia kilku dobrych rad binky

Z GPW przygodę zacząłem dwa lata temu, ale dopiero niedawno wróciłem po dłuższej przerwie i bytności na Forex'ie i w funduszach. W ciągu wakacji przewietrzyłem portfel i postanowiłem zacząć wszystko od nowa. Tak miało być najlepiej. Z założeniem wątku odczekałem na dobry tydzień i oby nie były to dobre złego początki angryfire

Od razu dodam, że wyboru spółek dokonuję na podstawie analizy trendu, AT i rzadko, bo to jeszcze nie moja szkoła jazdy, AF. Daytrading kusi mnie niezwykle rzadko, ale kto wie. Obecny portfel to inwestycja krótko i średnioterminowa.

MWTrade - akcje kupione średnio po 11.90 - sprzedałem dzisiaj po 13.20 z zamiarem odkupienia po spodziewanej korekcie - ale zaczynam powoli żałować.

Cityinter - w obecnym portfelu 40 % - kupione po 14 zł.

Igroup - w obecnym portfelu ok. 10% - kupiony jeszcze w tamtym tygodniu średnio po 63 gr Dałem zlecenie na 79 gr ale nie weszło i zostałem z tym do dzisiaj.

Boryszew - 50 % portfela - inwestycja tego tygodnia po 3,40 Nie wiem, czy nie wsiadłem do pociągu za późno, ale planuję trzymać.

Obserwowane: Oponeo.pl - za długo się zastanawiałem
Kopex - oczekiwałem poziomu ok 17.20 zł
Elstaroil - na razie tylko obserwuję.

Tydzień miniony - pozwalając sobie zapożyczyć nomenklaturę od Frog'a

Mitia:
MWTrade 11%
Cityinter 8%
Boryszew 2%
Igroup 7%

wave

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 27 sierpnia 2010 22:39:52
Witam sąsiada. Wytrwałości życzę thumbright
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Mitia
0
Wysłane: 27 sierpnia 2010 22:45:17
Frog napisał(a):
Witam sąsiada. Wytrwałości życzę thumbright

Dzięki Frog. Będę nad tym pracował Whistle

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 28 sierpnia 2010 00:26:29
Mitia napisał(a):

Tydzień miniony - pozwalając sobie zapożyczyć nomenklaturę od Frog'a

Mitia:
MWTrade 11%
Cityinter 8%
Boryszew 2%
Igroup 7%

wave

Jeśli mógłbyś podawać stopę zwrotu całego portfela + poszczególne spółki byłoby czytelniej i prościej zobaczyć jak radzi sobie Twój portfel. Taka mała sugestia...a tak przy okazji to powodzenia i miło przywitać kolejną kronikę w dziale.thumbright

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

Mitia
0
Wysłane: 28 sierpnia 2010 00:36:34
Abner1984 napisał(a):

Jeśli mógłbyś podawać stopę zwrotu całego portfela + poszczególne spółki byłoby czytelniej i prościej zobaczyć jak radzi sobie Twój portfel. Taka mała sugestia...a tak przy okazji to powodzenia i miło przywitać kolejną kronikę w dziale.thumbright
Nie dziękuję Angel W tym tygodniu dokupiłem Borka za sporą kwotę, która rozmyła mi skład procentowy portfela - podałem stan na koniec tygodnia. Bez niego +9% z Borkiem ok. 5%
Będę się tym kierował.

TomekP
2
Wpisów: 226
Wysłane: 28 sierpnia 2010 00:58:15
Powodzenia również i wysokiej stopy zwrotu. salute

Ulubione cytaty :::

- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett
- „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump
- „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”

Mitia
0
Wysłane: 28 sierpnia 2010 09:50:01
TomekP napisał(a):
Powodzenia również i wysokiej stopy zwrotu. salute

Przyda się cheers
Swoją drogą, dopiero dzisiaj zobaczyłem jaka okazja mi uciekła - około połowy sierpnia obserwowałem Monnari z myślą, że tworzy się tam trend wzrostowy. Ze spółką dałem sobie spokój i zająłem się dłużej selekcjonowanym Intercity i MWTrade, oraz Groclinem - który po szale wzrostów nie spadł do akceptowalnego przeze mnie poziomu. Uciekła mi dobra okazja. Pociąg jedzie już bardzo szybko i w każdej chwili być może wyhamuje, ale przy chwilowej konsolidacji, bądź drobnej korekcie, spróbuję na chwilę się załapać... headbang
We wrześniu stąpanie po gruncie tej spółki to będzie stąpanie po bagnie. Można dostać się na skróty na drugą stronę, ale można też na dobre zostać.
Wrażenie z salonu Monnari: powierzchnia - jeden z największych sklepów w galerii, wystawa - dno, w środku - dwa wieszaki na krzyż, trzy pracownice i zero klientów confused2
Edytowany: 28 sierpnia 2010 10:02

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 28 sierpnia 2010 12:38:09
Dosyć agresywny ten portfel. Trzymam kciuki, ale obawiam się że za późno wsiadasz. Widać że po doświadczeniach z forexu została ci skłonność do ryzyka. Przy takim portfelu zarówno strata jak 3 cyfrowy wynik niewykluczony. Masz przygotowany plan ewakuacji? Określiłeś horyzont?
Aktualnie: MRB(100%)

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 28 sierpnia 2010 12:43:02
Mitia napisał(a):
Wrażenie z salonu Monnari: powierzchnia - jeden z największych sklepów w galerii, wystawa - dno, w środku - dwa wieszaki na krzyż, trzy pracownice i zero klientów confused2

ceny nie dla Polaków. ot i powód. szmaciana bluzka 200zł? dziękuję
EEX

Mitia
0
Wysłane: 28 sierpnia 2010 14:04:11
Kamil napisał(a):
Dosyć agresywny ten portfel. Trzymam kciuki, ale obawiam się że za późno wsiadasz. Widać że po doświadczeniach z forexu została ci skłonność do ryzyka. Przy takim portfelu zarówno strata jak 3 cyfrowy wynik niewykluczony. Masz przygotowany plan ewakuacji? Określiłeś horyzont?
Na Forexie po ciężkich walkach skończyłem z jednocyfrowym zyskiem. Był już moment kiedy zbliżałem się do bankructwa, dźwignia wypadała z ręki, ale udało się odbić od dna. Jak tylko wyszedłem na swoje rzuciłem to cholerstwo.

Ale rzeczywiście - skłonność do ryzyka została. Spółki dobierałem, jak już wspomniałem, wyszukując trend, a potem na podstawie AT.

Z wykształcenia jestem prawnikiem, z zainteresowania psychologiem i obie te cechy łączę na GPW. Podpinanie się pod sprawozdania, gra na emocjach - to fascynowało mnie zawsze najbardziej. Chociaż sam mam wątpliwości, czy to dobrze Think

Przy każdej ze spółek chcę ciąć straty na wysokości -15% od szczytu. Tak to sobie obmyśliłem. Zyski realizuję w zależności od rozwoju sytuacji, ale maksymalnie po solidnych kilkunastoprocentowych wzrostach. Wtedy czekam na korektę.

I właściwie z tym ostatnim łączy się horyzont inwestycyjny. Tnij stratę i zwiększaj zysk Przeskakiwanie ze spółki na spółkę mi nie przeszkadza. Staram się zawężać zainteresowania do ok. 10 spółek. W portfelu mam ok. 5, więc zawsze mam plan ucieczki. Zawsze - czyli do momentu aż wyjścia awaryjne się zatną. Zdaję sobie sprawę, że wtedy będzie cienko.

A pomyśleć, że przygodę inwestycyjną zaczynałem kilka lat temu od stabilnego, spokojnego rynku złota... king

Cytat:
To fakt, ale mamy wiele dobrze działających spółek z cenami pozornie też nie dla Polaków - Witchen, Kruk - a na rynku radzą sobie solidnie. Monnari zabrakło PR'u i w tym upatrywałbym klęski.
Edytowany: 28 sierpnia 2010 14:06

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 28 sierpnia 2010 15:43:39
Mitia napisał(a):

Cytat:
To fakt, ale mamy wiele dobrze działających spółek z cenami pozornie też nie dla Polaków - Witchen, Kruk - a na rynku radzą sobie solidnie. Monnari zabrakło PR'u i w tym upatrywałbym klęski.

Akurat monnari swego czasu radziło sobie bardzo dobrze. Dwa razy spółka zdobyła tytuł gazeli biznesu. Mój staż giełdowy nie jest na tyle duży bym znał dokładnie te wydarzenia ale wydaje mi się że monnari przeinwestowało w końcówce hossy przyszedł kryzys i te inwestycje odbiły się spólce czkawką

Mitia
0
Wysłane: 30 sierpnia 2010 12:12:48
MWTrade - oczekiwana korekta okazała się 10% wzrostem. Niech to szlag. Ale kilka obserwowanych radzi sobie tak jak przewidywałem. Oponeo, Monnari - trzeba było nie obserwować, a wsiadać. Teraz pociąg jest już za daleko. Skok groziłby co najmniej połamaniem...

TomekP
2
Wpisów: 226
Wysłane: 30 sierpnia 2010 17:13:04
Mitia napisał(a):
[quote=Abner1984]
W tym tygodniu dokupiłem Borka za sporą kwotę..

Gratulacje. Dzisiaj +6.9%, a co do MWT, to przymierzałem się do zakupów gdy występował w tvncnbc, ale wolałem nie ryzykować na szczycie i poczekać tak jak Ty na korekcie. Udało mu się jednak napędzić popyt tą telewizyjną pewnością siebie.
Ulubione cytaty :::

- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett
- „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump
- „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”

Mitia
0
Wysłane: 30 sierpnia 2010 20:16:03
Z MWT wiedziałem, że po wywiadzie będzie skok. Nie sądziłem, że aż taki i przymierzałem się do jakichś korekt najpóźniej jutro. Ale w tym momencie interesująca mnie korekta będzie trwała więcej niż jedną sesję. A wtedy postawię znak zapytania, co z tą spółką? I to jest to cholerne błędne koło. pirate
W każdym razie, pazerność gubi i tego się trzymam. Ważne, że dzisiaj:

Borek 6,9
Cityinter 2,55

Zastanawia mnie Igroup i jego -3, ale tu wciąż mam nadzieję na ponowny boom. Ot, spekulacyjnie. Poza tym nadal jestem do przodu, a ta spółka to tylko kilka procent całego portfela.

Dokonałem dzisiaj też pewnego zakupu. Jego wartość to 30% mojego obecnego portfela. Kupiłem w chwilowym dołku, dając zlecenie poniżej średniej całosesyjnej i jakimś cudem się łapiąc. Ale o tym narazie Silenced
Edytowany: 30 sierpnia 2010 20:19

kneczaj
0
Wpisów: 274
Wysłane: 31 sierpnia 2010 23:40:53
Jeśli chodzi o MWTrade, to mogę się pochwalić, że ja ostatnio wsiadałem po 11,28 i 11,32 na dwie raty, lecz w sumie czekałem na spadek do 10,70, którego się nie doczekałem. Celem był wzrost o 100% w ciągu roku.

Wtedy, gdy ty sprzedałeś akcje ja dokupiłem na końcu sesji po 13,17. Zmotywowało mnie do tego to, że już dwa razy mwtrade odbił się od tego poziomu w dół, a w międzyczasie zaliczył korektę, która dodała mu siły do przebicia tego oporu. Poza tym MACD przekornie wskazywał kupno. Przyznam się, że była to trudna decyzja, lecz na giełdzie nie można być pewnym swoich decyzji w 100%.
W tej chwili zastanawiam się co przyniesie przyszłość. Z jednej strony duże wzrosty, a więc będziemy mieli do czynienia z korektą lub konsolidacją. Dziś było widać konsolidację, ale kto wie...

Cytat:
Z MWT wiedziałem, że po wywiadzie będzie skok. Nie sądziłem, że aż taki i przymierzałem się do jakichś korekt najpóźniej jutro. Ale w tym momencie interesująca mnie korekta będzie trwała więcej niż jedną sesję. A wtedy postawię znak zapytania, co z tą spółką? I to jest to cholerne błędne koło. pirate
W każdym razie, pazerność gubi i tego się trzymam.

Przyznam się, że po swoich zakupach po 11,30 i publikacji raportu, gdy spółka nie ruszyła od razu miałem duże wątpliwości czy w ogóle ruszy.

Jeśli chcesz w to wejść z powrotem najniższy poziom na którym ci się to może udać to 14,70, choć ewentualna korekta może się zatrzymać też na 15zł. 14,70 było dziś i przy kontynuacji trendu wzrostowego nowy dołek powinien być wyższy.

Przy spółkach takich jak MWTrade (chodzi mi o duży obrót i wysoką zmienność kursów) warto obserwować wykresy intraday i dla nich robić analizę techniczną.
Ja korzystam przede wszystkim z wykresów 4minutowych z poprzedniego tygodnia. Nie chodzi tu o to, że w ciągu 4min sytuacja może zmienić się całkowicie, bo tak nie jest, ale o to, że można na nich dostrzec ważne szczyty i dołki występujące w ciągu dnia, a nie koniecznie widoczne na interwale dziennym. Przy ostatnim wzroście 16%(?) na wykresie dziennym widzisz jedynie długą białą świecę, a na intraday możesz wyznaczyć kilka poziomów wsparcia i widać, które są bardziej, a które mniej ważne.

Cytat:
Zastanawia mnie Igroup i jego -3, ale tu wciąż mam nadzieję na ponowny boom. Ot, spekulacyjnie. Poza tym nadal jestem do przodu, a ta spółka to tylko kilka procent całego portfela.

Wydaje mi się, że spekulacje już były... Przyjrzyj się wykresom poprzednich spekulacji na spółce. Dwie wysokie świece, a potem kurs spada poniżej startu ruchu spekulacyjnego. Dopiero po tym spadku zaczynają się następne. Szczyt następnych spekulacji był najwyżej tam gdzie start poprzednich.

Nie wiem jakie masz doświadczenie na giełdzie, ale pakowanie się w spółkę spekulacyjną z ujemnymi wskaźnikami i niskim ratingiem, nie jest dobre. Zwłaszcza jeśli kupujesz po kilku(nasto)procentowym wzroście. Wyjątkiem jest jakieś cudowne info o nowym inwestorze, świetnym raporcie lub czymś co może postawić na nogi spółkę.

Jestem początkującym inwestorem, więc możesz mnie nie słuchać, ale sam już doświadczyłem dwóch takich sytuacji i na obu straciłem. Od tego czasu, im większy wzrost, tym bardziej szukam jego fundamentalnej przyczyny i tylko jej odnalezienie skłania mnie do _rozważenia_ inwestycji. Jednocześnie szukam przyczyn wszystkich dużych wzrostów, bo na nich można zarobić największą kasę :)
Edytowany: 31 sierpnia 2010 23:47

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 31 sierpnia 2010 23:46:26
Mitia napisał(a):

jak juz kneczaj napisal wyzej, odradzam;

czytales cos o tej spolce? ona praktycznie juz nie istnieje. stoploss=100% inwestycji

ta firma juz od roku co najmniej uklada sie z BRE i nie jest w stanie obsluzyc dlugu; mysle, ze goscie z bre to jednak inna liga zawodnikow niz inwestorzy indywidualni i nie probowalbym ich przechytrzyc

technicznie tez jest fatalny, taka inwestycja to lapanie noza, ciezko cokolwiek pozytywnego znalezc, to, ze spolka tania to jeszcze nie powod, by ja kupowac (bo bedzie tansza)
Edytowany: 31 sierpnia 2010 23:49

kneczaj
0
Wpisów: 274
Wysłane: 1 września 2010 00:06:20
Podpowiem ci jeszcze jedno. Jeśli kupujesz akcje zawsze pomyśl ile realnie możesz jeszcze na tym zarobić - czyli jaka jest cena docelowa, a także do ilu mogą one spaść - wtedy bez gadania sprzedajesz. Do tego celu dobrze jest wykorzystać AT. Ja stosuję warunek, że stosunek potencjalnego zysku do potencjalnej straty powinien wynosić co najmniej 3:1 i dopóki się tego trzymam dobrze na tym wychodzę.

Dobrze jest także postawić się po drugiej stronie transakcji, przede wszystkim jeśli kupujesz, pomyśleć czy tak jak druga strona, ty sprzedałbyś teraz te akcje gdybyś je miał i zarobił/stracił na nich w zależności od ostatniego trendu i dlaczego byś to zrobił lub dlaczego nie. To pozwala ci ocenić czego obawiają się sprzedający, a więc czego ty powinieneś się obawiać po kupnie akcji.
Edytowany: 1 września 2010 00:14

Mitia
0
Wysłane: 1 września 2010 00:32:25
Cytat:
Jeśli chcesz w to wejść z powrotem najniższy poziom na którym ci się to może udać to 14,70, choć ewentualna korekta może się zatrzymać też na 15zł. 14,70 było dziś i przy kontynuacji trendu wzrostowego nowy dołek powinien być wyższy.
Właśnie tak to planowałem. 15 zł. Dziś przespałem ten poziom i w brodę sobie pluję.
No właśnie. MWT to spółka przekorna, więc podszedłem do niej z przekorą i... sprzedałem w najgorszym momencie. Cóż, bywa - taka jest giełda.

Cytat:
Wydaje mi się, że spekulacje już były... Przyjrzyj się wykresom poprzednich spekulacji na spółce. Dwie wysokie świece, a potem kurs spada poniżej startu ruchu spekulacyjnego. Dopiero po tym spadku zaczynają się następne. Szczyt następnych spekulacji był najwyżej tam gdzie start poprzednich.
Tak, zwróciłem na to uwagę. Ale zawsze groszowy papier kusi. Tu kilka groszy w tą, czy w tamtą robi wielką różnicę. Obrót jest. A to najważniejsze.

Cytat:
Nie wiem jakie masz doświadczenie na giełdzie, ale pakowanie się w spółkę spekulacyjną z ujemnymi wskaźnikami i niskim ratingiem, nie jest dobre. Zwłaszcza jeśli kupujesz po kilku(nasto)procentowym wzroście.
Kupiłem po średnio ok. 64 gr. Pisałem już w wątku, że nie załapałem się na sprzedaż po 78-79 gr - moje zlecenie nie weszło. Zagrywka byłą typowo pod trend i żałuję pazerności. Teraz czekam na odbicie do 69 gr i pozbywam się.

Cytat:
Jestem początkującym inwestorem, więc możesz mnie nie słuchać, ale sam już doświadczyłem dwóch takich sytuacji i na obu straciłem. Od tego czasu, im większy wzrost, tym bardziej szukam jego fundamentalnej przyczyny i tylko jej odnalezienie skłania mnie do _rozważenia_ inwestycji. Jednocześnie szukam przyczyn wszystkich dużych wzrostów, bo na nich można zarobić największą kasę :)
Słuchać i wyciągać wnioski, patrzeć i widzieć occasion5

Widzisz, dla mnie fundamenty to tło. Cyfry, które tu i teraz często nie mają znaczenia. Psychologia, trendy, technika - to liczy się dziś, a jak mamy trochę szczęścia, policzy się i jutro. Ludzie zawsze będą stadem. Nie zgadzam się z twierdzeniem, że najwięcej zarobi samotny strzelec. Nie na GPW.

Cytat:
technicznie tez jest fatalny, taka inwestycja to lapanie noza, ciezko cokolwiek pozytywnego znalezc, to, ze spolka tania to jeszcze nie powod, by ja kupowac (bo bedzie tansza)
Jak wyżej. Upieram się, że byle "pozytywna" informacja wywoła wzrosty o dobrych parę procent. W układ z bankiem nie wierzę, wierzę w mydlenie oczu indywidualnym - już 78 gr na tym było.

Cytat:
Ja stosuję warunek, że stosunek potencjalnego zysku do potencjalnej straty powinien wynosić co najmniej 3:1
Zawsze zakładam poziom docelowy. Jak pnie się wyżej cieszę się, jak zaczyna się korekta - wysiadam. SL mam około 15% poniżej szczytu, chyba że technicznie wychodzi chwilowa konsolidacja z dużymi wahaniami.

Idźcie z prądem - tyle nauczył mnie Forex. Z giełdą się współpracuje, a nie walczy Whistle

No i chyba wyszedł najdłuższy wpis.

wave
Edytowany: 1 września 2010 00:33

Mitia
0
Wysłane: 1 września 2010 00:49:00
Podliczyłem cyferki i spotkała mnie miła niespodzianka. W ciągu tygodnia (uwzględniając sprzedaż MWT) mój portfel wzrósł o ponad 13%.
Zysk zaniżyła mi spółka X, o której na razie Shhh , ale mam wrażenie, że mimo wszystko jest dobrą dywersyfikacją i w najbliższych dniach wzrośnie.
Patrząc na TKO Igroupa mam nadzieję, że pozbędę się go i doładuję środkami, którąś z pozostałych spółek. Trzeba będzie na to dobrego momentu.
Wciąż obserwuję MWT, ale moją uwagę skupia Oponeo. Wzrosty wyhamowały i... No właśnie. Pozostaje obserwować Whistle

Szykuję się też na odpalenie SL na CityInterze, ale teraz korekty wyglądam ostrożniej niż na MWT.
Edytowany: 1 września 2010 00:51

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 1 września 2010 00:56:24
na mwt uwazaj, zebys nie zalapal sie na lot powrotny z ksiezyca ;)

co to za kronika z ukrywaniem spolek?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,299 sek.

zlecuggo
feomqiaz
ktxqohjo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dhsaltxv
vgpvyhrh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat