PARTNER SERWISU
kckenmms
88 89 90 91 92
Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 2 września 2010 10:37:34 przy kursie: 47,20 zł
Poniewaz pytania do pani prezez mozna skladac do 15tej wiec mam kolejne :)
1. Jakie warianty sfinansowania ewentualnego przejecia kolejnej firmy sa Brane pod uwage??

makary
0
Wpisów: 85
Wysłane: 2 września 2010 10:39:09 przy kursie: 47,20 zł

Boryszew startuje po zakłady Cablelettra

SZYKUJE SIĘ KOLEJNY ZAKUP Po Maflow, dużej firmie z branży podzespołów motoryzacyjnych, polska spółka przymierza się do kupna majątku kolejnej upadłej włoskiej firmy posiadającej zakłady w kilku krajach. To może uczynić z Boryszewa potęgę na tym rynku
Zobacz także:

* Boryszew stanie się światową firmą motoryzacyjną

Maflow pomoże wynikom

Potwierdziły się nasze informacje z końca lipca. Spółka kontrolowana przez Romana Karkosika przygląda się kolejnej firmie operującej na rynku globalnym. Boryszew nie chce zdradzić nazwy spółki, w której właśnie zaczyna przeprowadzać due diligence. – To jeden z większych europejskich producentów m.in. wiązek do samochodów – mówi Michał Kujawski, rzecznik prasowy Boryszewa.

Jak dowiedział się „Dziennik Gazeta Prawna”, chodzi o firmę Cablelettra. Przychody tego włoskiego przedsiębiorstwa w 2009 r. sięgały ok. 150 mln euro. Zajmuje się ono projektowaniem i produkcją komponentów elektrycznych i elektronicznych dla sektora motoryzacyjnego. Oferuje też elementy stalowe do silników, komór silnikowych, a także systemy kontroli jazdy i hamowania. Cablelettra ma 16 fabryk we Włoszech, w Brazylii, Chinach, Polsce (w Mikołowie) i Tunezji.

Cablelettra zbankrutowała. Przejechała się na inwestycjach w turystykę. Po nieudanej restrukturyzacji dostała się pod kuratelę syndyka, który 6 lipca tego roku zaprosił inwestorów do kupna wybranych części majątku. Oferty zostały złożone przez pięć podmiotów. Nie wiadomo, ile z nich zostało dopuszczonych do due diligence. Badanie, które jest niewiążące, potrwa najprawdopodobniej do końca września.

Jak się dowiedzieliśmy, Boryszew jest zainteresowany całym majątkiem włoskiej grupy.

W przypadku gdyby doszło do transakcji, polska spółka przychodowo powiększyłaby się o 600 mln zł. Jeżeli dodać do tego sprzedaż niedawno przejętego Maflow (jeden z liderów w produkcji przewodów gumowych, końcówek stalowych oraz przewodów giętkich do zastosowań w motoryzacji), które w ubiegłym roku przekroczyły 880 mln zł, to Boryszew wyrósłby na jedną z największych globalnych firm w branży automative ze sprzedażą w tym segmencie przekraczającą 1,5 mld zł. Cała grupa Boryszew miałaby ok. 4 mld zł przychodów rocznie.

– Transakcja z Maflow była bardzo korzystna dla akcjonariuszy Boryszewa, co widać po kursie. Kryzys, jaki przetoczył się po świecie, daje obecnie duże możliwości okazyjnych zakupów w tym sektorze. Co do potencjalnej nowej transakcji trudno mi się wypowiedzieć. Na razie wiemy bardzo niewiele – mówi Sebastian Buczek, prezes zarządu Quercus TFI.

Akcje Boryszewa tylko od 10 sierpnia zyskały ponad 30 proc. Wczoraj po wzroście o 4,8 proc. kosztowały 3,9 zł.

Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Artykuł z dnia: 2010-09-01, ostatnia aktualizacja: 2010-09-01 11:53

biznes.gazetaprawna.pl/artykul...

kliknij, aby powiększyć

damkal
0
Wpisów: 29
Wysłane: 2 września 2010 10:55:38 przy kursie: 47,20 zł
Taurus80 napisał(a):
Poniewaz pytania do pani prezez mozna skladac do 15tej wiec mam kolejne :)
1. Jakie warianty sfinansowania ewentualnego przejecia kolejnej firmy sa Brane pod uwage??

Pamiętam jak pytali o to przewodniczącego Rady Nadzorczej Boryszewa w TVNCNBC. Dla mnie odpowiedź - na tym etapie - może być jedna: "NIE wykluczamy żadnych możliwości (tj. emisja akcji, waranty, kredyt, emisja kierowana do konkretnego inwestora itd itp.) Decyzję podejmie RN."

Ale kto pyta nie błądzi ;)

pozdr

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 2 września 2010 11:54:32 przy kursie: 47,20 zł
pablo_n napisał(a):
broker_ns napisał(a):
Panowie zapinamy pasy i rozsiadamy się wygodnie bo zaczyna się znów ostra jazda w górę. Dziś będziemy zapewne testować poziom 4,5. Na razie cały czas obieramy jedynie kierunek północ!

Poczytaj najpierw o PP, PDA o Boryszewie, o Karkosiku, o innych spółkach Karkosika, o wrześniu też poczytaj....kup sobie książkę Murphego...zacznij może od wigu20...a jak juz stwierdzisz ze nic nie wiesz to właź w Borka :P

Drogi kolego do Borka wsiadłem już przed pierwszą planowaną emisją z PP więc doskonale wiem co to jest. Ja uważam że obecne wzrosty mają jednak mało wspólnego z PP. Bardzie mają związek z info o nowym potencjalnym przejęciu. Ale muszę powiedzieć, że spólka mnie mocno ostatnio zaskakuje. Chyba dołączę do @style i zapisze się do fanklubu miłośników pana Romka love4

Taurus80 napisał(a):
Doncarlos za to bedziesz zyl dluzej :) chyba kazdy dzien na borku kosztuje mnie rok zycia :) zazdroszcze tym co nie maja dostepu do notowan salute Cisnienie rosnie w strasznym tepie ciekawe jak kiedy mi wysadzi :)
Pierwszy raz od paru lat modle sie o korekte :( ostatni raz takie cyrki widzialem chyba na Skotanie i Gancie Eh?

Widze ze mamy podobny problem bo mi obserwując notowania też ciśnienie wzrasa - chyba zrezygnuje z drugiej kawki już dziś blah5

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 2 września 2010 12:06:51 przy kursie: 47,20 zł
Ja sie powoli od wczoraj wypisuje, ale jak widac za wczesnie, reszty nie ruszam.. jest parcie na atak na szczyt historyczny +/-5,60 zl..

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 2 września 2010 12:08

leszkong
0
Wpisów: 77
Wysłane: 2 września 2010 12:19:57 przy kursie: 47,20 zł
Czy wiadomo coś na temat terminu zakończenia badania due diligence firmy Cablelettra i ewentualnego podtrzymania dalszych starań o nią? Czy jest szansa, że stanie się to przed odcięciem praw poboru? Pzdr.
PS. Ja jeszcze na pokładzie od ostatnich PDA.

Klincewicz
0
Wpisów: 69
Wysłane: 2 września 2010 13:49:43 przy kursie: 47,20 zł
spokojnie jak na wojnie. Nie sa to wystrzaly jak na karenie czy komputroniku albo beefsanie, ze przyszla informacja i od razu kurs pompowano w gore po 15-20%. Zauwazcie, ze tam pojawialy sie plotki o "nieznanym amerykanskim" inwestorze, albo o planach przekszalcenia spolki wiejskiej-miesnej w finansowe cudo. Boryszewa sytuacja pokazuje co innego: wybicie jedynki od poziomu 2,21 nastepnego dnia luka hossy i jazda w gore tego dnia spowodowana 26 sierpnia- dobrym sprawozdaniem finansowym, teraz kolejne przeslanki o przejeciu firmy. Inwestorzy bardziej w to wierza niz w beefsan, karen czy komputronik, bo boryszew po przeslankach o przejeciu firmy maflow ZROBIL TO , nie bylo to zwykla sciema majaca podpompowac kurs, dlatego w tym przypadku dlaczego nie ma byc tak samo. Poza tym odjechalismy od poziomu 3,90 ktore dla mnie bylo bardzo wazne (38,2% odbicia od szczytu) teraz wazny jest 4,84 - 50% odbicia od szczytu a nastepnie 5,66- 61,8% odbicia.

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 2 września 2010 15:31:32 przy kursie: 47,20 zł
Chora faza. Rok temu sprzedawałem na podobnych poziomach:) Korekta będzie, ale niewspółmierna do wzrostów. Taurus naprawdę siedzisz tu cały rok?
Aktualnie: MRB(100%)

pablo_n
0
Wpisów: 358
Wysłane: 2 września 2010 15:38:51 przy kursie: 47,20 zł
Ja siedzę od kwietnia 2009 :P

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 2 września 2010 15:39:22 przy kursie: 47,20 zł
Kamil napisał(a):
Chora faza. Rok temu sprzedawałem na podobnych poziomach:) Korekta będzie, ale niewspółmierna do wzrostów. Taurus naprawdę siedzisz tu cały rok?

Tak od 2.54 przed emisja i ani jednej transakcji nie zrobilem Eh?
Ale mam takie cisnienie i niewierze w to co widze Sick jakas masakra normalnie mowilem ze 5 bedzie we wrzesniu ale myslalem ze pod koniec Think

Klincewicz
0
Wpisów: 69
Wysłane: 2 września 2010 21:20:32 przy kursie: 47,20 zł
z dziennego wykresu widze, ze stopy poszly od 15:37, nie utrzymano kursu 4,90 i zjechalismy do 4,65. Pozniej nagdonili do poziomu 4,72. Moim zdaniem sprawa wygladala tak, ze poszly stopy i czesc ludzi podkupilo na niskich poziomach czekajac na zwyzke kursu. Rano bedzie sie dzialo, wydaje mi sie ze polecimy troche na dol ale ogolnie bedziemy na + na koniec sesji. Niby teraz TKO 4,78 ale wiadomo jak to jest, rano przed 9:00 wszystko sie moze jeszcze pozmieniac.

Co prognozujecie ?

style
7
Wpisów: 333
Wysłane: 2 września 2010 21:41:56 przy kursie: 47,20 zł
tko bedzie teoretycznie na 4,78 wiec jeżeli sprawdzi sie scenariusz z ostatnich 4 dni to z rana bedzie najniżej a potem kurs bedzie rósł w góre. Jak jutro przebijemy magiczną 5 to bedziemy jechać dalej a jak nie uda sie to może dojsc do korekty..

Fakt faktem że 88 ml zł obrotu leszczyna nie zrobiła.. Po drugie dużo akcji zmieniło własciciela... Jedynym zagrożeniem mogą być stop lossy bo jak one bedą za wysoko poustawiane to puszczą zwieracze i spadnie na nas g***y deszcz Dancing

Ale badzmy dobrej mysli w myśl zasady gdzie wszyscy czekają korekty to jej nie bedzie. Korekta byłaby pewniejsza gdyby wszyscy piali że "jedziemy na 10ł" a tak jest duża szansa że wsrosty beda kontynuowane 3some

stefanek
0
Wpisów: 134
Wysłane: 2 września 2010 21:57:58 przy kursie: 47,20 zł
Siedziałem w Boryszewie tyle czasu i wyszedłem ostatnim pakietem przy 3,5:)

Serdecznie gratuluję wytrwałym, bo teraz to dopiero nadeszła dynamiczna zwyżka!

mariooo
0
Wpisów: 8
Wysłane: 2 września 2010 23:21:13 przy kursie: 47,20 zł
To mój pierwszy post, więc witam serdecznie szanowne grono.
Czytam od dawna ale się nie udzielam bo jestem kompletnym lajkonikiem. Nie kumam tych świeczek, analiz, wskaźników, etc., nawet nie bardzo potrafię ustawić stop lossa na e-maklerze... Angel
Ale jakoś udało mi się dotrwać z Borkiem do teraz (również dzięki Wam salute ) z pakiecikiem 5k po średniej cenie nabycia ca. 1,15 (zacząłem od 300 szt. rok temu).
W sumie mógłbym to sprzedać na obecnym poziomie ale trochę martwi mnie wizja oddania skarbówce niemal 4 tys. podatku z jednej spółki. Dlatego kusi mnie możliwość wygenerowania "straty" dzięki PP, co było opisane kilkanaście stron wątku wcześniej, tylko problem w tym że tak jak wielu inny mechanizmów giełdowych, tego też nie rozumiem bandhead crybaby.
Mam więc pytanie: czy, zakładając kurs na stałym poziomie, w moim przypadku dałoby coś poczekanie na prawa poboru? (Oczywiście rozumiem, że podatek trzeba będzie zapłacić, ale sympatycznie byłoby ten przykry obowiązek odwlec Dancing )

Pozdrawiam i życzę wszystkim wytrwałym dalszych wzrostów a szukającym okazji – pięknej korekty
mariooo
Portfel: 60% BRS, 40% PGN

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 3 września 2010 00:31:20 przy kursie: 47,20 zł
Jeśli chcesz wyjść z papieru całkowicie to czekanie nic nie pomoże. Pomoże natomiast, jeśli chcesz sobie zostawić część akcji spółki.

Jeśli nabyłeś jedną 4 akcje po 1 zł, a ich cena wzrosła do 4 zł, masz 12 zł. zysku do opodatkowania (po 3 zł. na akcji).

Jeśli nabyłeś te same 4 akcje po 1 zł., ich cena wzrosła do 4 zł, po czym akcje te zostały podzielone na 4 (tak, że za każdą ze starych akcji dostałeś 3 nowe, a stare akcje wciąż masz na rachunku) masz teraz razem 16 akcji, z których każda jest warta złotówkę. Ich łączna wartość to wciąż 16 zł, a więc jeśli je sprzedasz, do opodatkowania masz zysk 12 zł. Ale jeśli sprzedasz tylko 4 akcje po 1 zł., nie wykażesz zysku, bo nabyłeś cztery akcje po złotówce i tyleż akcji za złotówkę sprzedałeś. Wychodzisz na zero, nie płacisz podatku, a w portfelu wciąż masz 12 akcji za złotówkę. Jeśli jednak kiedykolwiek sprzedasz i te pozostałe akcje, ponieważ dostałeś je za darmo podatek zapłacisz od całej uzyskanej ze sprzedaży kwoty (niezależnie od tego, za ile akcje sprzedasz), gdyż cała ta kwota to Twój zysk.

To powyżej to oczywiście uproszczenie. W rzeczywistości na Boryszewie nie dostajemy nowych akcji, ale musimy je za parę groszy kupować, znacząco to jednak obrazu nie zmienia.

Istotne jest, że masz możliwość częściowego wyjścia ze spółki bez podatku. W opisanym przykładzie z jednej czwartej akcji. Zauważ, że w pierwszym przypadku, w którym nie było podziału akcji, nie możesz wyjść z żadnej ilości swoich akcji bez podatku. Posiadasz cztery akcje po 4 zł. każda, sprzedajesz jedną czwartą towaru - jedną akcję za 4 zł. - i masz 3 zł. zysku do opodatkowania.

Podobnie jeśli chcesz wyjść z połowy wszystkich akcji, w wersji z podziałem akcji sprzedasz 8 akcji (za złotówkę każda) i wykażesz łącznie 4 zł. zysku do opodatkowania, a bez podziału sprzedasz 2 akcje (po 4 zł. każda) i wykażesz 6 zł. zysku do opodatkowania.

Stratę będziesz mógł wykazać w innym od powyżej zarysowanego przykładu: np. gdy cena akcji wzrośnie ze złotówki do dwóch (a nie do czterech) po czym nastąpi "przydział" 3 nowych akcji do każdej starej. Jeśli pierwotnie nabyłeś 4 akcje po złotówce każda, obecnie masz 16 akcji po 0,5 zł. każda. Gdy sprzedasz mniej niż 8 nowych akcji będziesz miał podatkową stratę. Np. jeśli sprzedasz 4 akcje, uzyskasz za nie łącznie 2 zł., a ponieważ za owe 4 akcje dałeś łącznie 4 zł. (najpierw zawsze sprzedaje się akcje nabyte jako pierwsze, najstarsze) wykazujesz 2 zł. straty.

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 3 września 2010 00:53:35 przy kursie: 47,20 zł
Jeszcze dla jasności: starałem się wyjaśnić Ci mechanizm. W podanych przykładach akcje zawsze rosły, a Ty miałeś wybór między zyskiem na papierze a opodatkowanym zyskiem zrealizowanym. W realu czasem możesz też mieć wybór między stratą na papierze a stratą zrealizowaną.
Edytowany: 3 września 2010 00:54

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 3 września 2010 08:23:21 przy kursie: 47,20 zł
Klincewicz napisał(a):
z dziennego wykresu widze, ze stopy poszly od 15:37, nie utrzymano kursu 4,90 i zjechalismy do 4,65. Pozniej nagdonili do poziomu 4,72. Moim zdaniem sprawa wygladala tak, ze poszly stopy i czesc ludzi podkupilo na niskich poziomach czekajac na zwyzke kursu. Rano bedzie sie dzialo, wydaje mi sie ze polecimy troche na dol ale ogolnie bedziemy na + na koniec sesji. Niby teraz TKO 4,78 ale wiadomo jak to jest, rano przed 9:00 wszystko sie moze jeszcze pozmieniac.

Co prognozujecie ?

Oj stopy poszły, poszły. Wczoraj jak kurs podszedł pod poziom 5 zł jeszcze podciągnąłem moje SL. A potem mnie wywaliło na 4,79 salute . Czy się dobrze stało to się wkrótce przekonamy. Nadal podtrzymuje swoją tezę o tym, iż przed PP powinno dojść jeszcze do korekty. Zresztą byłoby to bardzo pożądane nawet w kontekście przyszłych wzrostów. Nie wiem czy wczoraj nie doszło do apogeum tej fali wzrostowej. Dziś rano jeszcze może być próba przetestowania poziomu 5 ale wszyscy którzy maja w pamięci końcówkę wczorajszego dnia mogą w pobliżu 5 wstrzymać się z zakupami. Jak 5 nie będzie zdobyta to będzie korekta. Ja bym wszedł znowu chętnie w spółkę ale dopiero gdzieś w okolicach 4- 4,2 zł. A na razie to z boku będę się przyglądał. Muszę przyznać że wczoraj miałem już duże ciśnienie. Miłej zabawy Panowie życzę. Ja teraz poczekam na korektę i wówczas znów chętnie wejdę. wave

style
7
Wpisów: 333
Wysłane: 3 września 2010 08:42:09 przy kursie: 47,20 zł
broker_ns napisał(a):
style napisał(a):
no to Panowie dzisiaj znowu trzymamy mocno ręke na pulsie, chociaż jeżeli ktoś jest tu na longa tak jak ja, nie boi sie korekt bo co to za korekta 10-15% gdy w tydzien zarabiamy 40% king

No jak takie tko sie otworzy to tak jak luka startuDancing . Może grubasy wiedzą coś o czym my malutcy jeszcze nie wiemy a dowiemy sie dopiero niebawem Think

Na 4,99 macie poważne zasieki - choć w przypadku Borka to słowo "poważne" ma częstokroć małe znaczenie...

wisz , jak patrze teraz na arkusz to mam wrażenie że w pierwszych minutach bedzie straszny kocioł. Boje sie tylko bo mam w głowie zasade że na poczatku graja drobni a na konu wieksi i wolałbym żeby na poczatku było źle a na koncu w góre a nie na odwrót

pablo_n
0
Wpisów: 358
Wysłane: 3 września 2010 09:20:56 przy kursie: 47,80 zł
Po dzisiejszym zachowaniu kursu nie mam wątpliwości co do 5 z przodu. Widać specjalne zejście do tych poziomów...na Borku w tej chwili jest esencja giełdy - można wiedzę czerpać łychami...

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 3 września 2010 11:39:52 przy kursie: 47,80 zł
Klincewicz napisał(a):
Dobrze sie dzieje, tranzakcje z rak do rak. Od niedowiarkow, spekulantow napalonych na ogromne wzrosty do wlasciwych rak. Dobrze, ze dzis wyplewieni zostali Ci co znalezli sie tu przypadkiem na borku. Jak tak sie zakonczy dzisiejszy dzien to bede bardziej spokojny o wzrosty

Z rąk spekulantów w ręce innych spekulantów, a nie rośnie bo sternik na chwilę odpuścił Angel

Fundamentaliści jak Taurus kupowali w zeszłym roku, ewentualnie po dwa złote z kawałkiem. A nie po tygodniu szaleńczych wzrostów za prawie pięć złotych wave
Klika się i sprzedaje ;-)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE BORYSZEW
  • Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.
    Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.

Boryszew odnotował 3,18 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w II kwartale 2025 r., wobec 38,94 mln zł rok wcześniej. Przychody spadły do 1 231,14 mln zł z 1 306,42 mln zł rok wcześniej – podała spółka w raporcie.

• Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji
    Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji

Unibax - akcjonariusz Boryszewa posiadający 37 654 159 akcji, reprezentujących 15,69 proc. ogólnej liczby głosów w spółce - nieskutecznie zakończył proces przyspieszonego budowania księgi popytu (ABB), którego celem była sprzedaż łącznie do 24 mln sztuk zdematerializowanych akcji zwykłych na okaziciela Boryszewa.

88 89 90 91 92

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,329 sek.

bbortrzr
xyufunxg
hexzeaoi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kmvoyllk
edjcbtlj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat