0 Dołączył: 2008-11-26 Wpisów: 120
Wysłane:
1 września 2010 14:49:15
hej mam taki problem, kiedy juz wybieram inwestycje powiedzmy tak jak tydzien temu orco + qumasek wchodze w spolke i ustawiam stopa zawsze ponizej 5% od ceny kupna
problem w tym ze np w przypadku qmaska inwestycja byla nie trafiona i stop slusznie zadzialal jednak odciazajac moj portfel o 5% + prowizje + jakies drobne % bo zostale wszytsko sprzedane PKC
*co do orco bylo tzw skalpowanie i mnie wyrzuciło z -5% sytuacja tak jak powyzej strata -5%, + prowizja i drobny %
a teraz pytanie
Jak moge ochronic moj kapital, jaki jest najlepszy sposob?? Bo jezeli postawie stopa na -2% aby ochronic jak najwiecej to przeciez beda mnie wywalac na 80 % wejsc. 2 pyanie ja np nidgy nie patrze kiedy wchodzic w spolke czy o 9 rano czy o 16.20 a odnosze wrazenie ze to bardzo wazne.
Prosil bym o jakies wskazowki jak to ochronic ten kapittal
(dzis wskoczylem w 06magne + capital, magna juz widze ze zmierza w kierunku stoop losa :) poustawialem po -5% do obydwu spolek, ale znow odnosze wrazenie ze to stanowczo za duzo, ale jak uniknac tego skalpowania? )
dzieki i pozdrawiam konrad j
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
1 września 2010 15:16:28
Przede wszystkim, wybieraj spółki bardzieś świadomie. Mam wrażenie że robisz to instynktownie, nie sprawdzając ani AF ani AT. To Twoje pieniędze i szanuj je wydając w bardziej przemyślany sposób. Podobnie jak szanuj nas, czytających (literówki, interpunkcja...)
|
|
Wysłane:
1 września 2010 22:09:13
jezeli ktos jest tak wrazliwy ze nie moze tego przeczytac to przepraszam..
Frog Nic kompletnie mi nie pomogles... wracajac do mojego pytania...jakies inne podpowiedzi?? pomijajac interpunkcje...
spolki wybieram kiedy moj system daje mi sygnal kupna, sa to spolki z calego wig, na af patrze i kiedy spolka jest "smieciem" daje ciasnego stopa, "normalna" 5% at wogole sie nie kieruje.
|
|
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
1 września 2010 22:18:02
to może najwyższa pora zacząć kierować się AT? ona pomoże wyznaczać wsparcia i opory oraz trend. wtedy łatwiej wybrać moment wejścia i wiadomo przynajmniej gdzie SL ustawić.
edit: np na Twojej Magdusi SL ustawiłbym parę groszy poniżej 0,93, które to trykrotnie stanowiło opór i został on złamany na pokaźnym wolumenie. ja ustawiłbym na 0,87. nie wiem jak to się miałoby do obrony kapitału, gdyż nie znam ceny wejścia, ale 0,88 było wybronione kilkakrotnie.
Edytowany: 1 września 2010 22:29
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
1 września 2010 23:43:37
Yago, nikt tutaj Tobie nie pomoże, bo wymagało by to napisanie referatu na kilka stron. W skrócie: polecam lekturę Van K. Tharpa "Giełda, wolnośc , pieniądze" i czegoś od AT. Mogę Cię tylko nakierować: 1. Widzę, że bardziej naturalne jest dla Ciebie AT, więc z niego korzystaj, jak napisał człowiek z barakudą w awatarze Nie kupuj w pobliżu ważnych oporów, a raczej wsparć (logiczny SL). Jeżeli kupujesz na przykład w szerokim kanale wzrostowym w pobliżu szczytów, wiedz, że ceny mogą dobić do linii trendu i to nie będzie nic złego - trend pozostanie niezagrożony. Ale dla Ciebie jednak będzie to oznaczało poważne straty. Nie zajmuj więc pozycji w nieodpowiednim momencie. 2. Zarządzanie pozycją, pozwoliłem sobie wkleić w boldzie, bo widzę, że jest to Tobie obce, a niezwykle ważne. Tak długo jak maksymalna strata jaką ponosisz to mniej niż 2% Twojego kapitału jest ok. Jeżeli na transakcji ryzykujesz 5% całości, ta będzie płacz i zgrzytanie "zembuff" (Frog, specjalnie dla Ciebie) Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 1 września 2010 23:53
|
|
0 Dołączył: 2009-08-01 Wpisów: 1 344
Wysłane:
2 września 2010 08:22:49
yogo napisał(a): Jak moge ochronic moj kapital, jaki jest najlepszy sposob?? Bo jezeli postawie stopa na -2% aby ochronic jak najwiecej to przeciez beda mnie wywalac na 80 % wejsc. 2 pyanie ja np nidgy nie patrze kiedy wchodzic w spolke czy o 9 rano czy o 16.20 a odnosze wrazenie ze to bardzo wazne.
witam stawianie stopa o 2% czy x% od kursu nie ma sensu, z dwoch chocby powodow - spolki roznia sie zmiennoscia a dana spolka tez ma rozna zmiennosc w czasie czymkolwiek bys sie nie kierowal przy wyborze spolki musisz wiedziec, gdzie sa kluczowe poziomy dla spolki; mysle, ze na tym forum na to pytanie Ci odpowiedza (case by case) upraszczajac, stop stawia sie tam, gdzie, przed wejsciem w transakcje, bedziesz uwazal, ze jednak nie miales racji. To wielkosc pozycji sie dostosowuje do stopa a nie odwrotnie. Byc moze okaze sie, ze pare transakcji nie bedzie mialo sensu, ale wyfiltrowanie cienkich okazji jest jak najbardziej celem
|
|
0 Dołączył: 2010-05-28 Wpisów: 14
Wysłane:
2 września 2010 21:15:38
yogo napisał(a):hej mam taki problem, a teraz pytanie
Jak moge ochronic moj kapital, jaki jest najlepszy sposob?? Bo jezeli postawie stopa na -2% aby ochronic jak najwiecej to przeciez beda mnie wywalac na 80 % wejsc. 2 pyanie ja np nidgy nie patrze kiedy wchodzic w spolke czy o 9 rano czy o 16.20 a odnosze wrazenie ze to bardzo wazne.
Prosil bym o jakies wskazowki jak to ochronic ten kapittal
dzieki i pozdrawiam konrad j Pytanie źle postawione. Ochronisz kapitał trzymając go na lokacie w banku z oprocentowaniem wyższym niż inflacja, lub kupując obligacje skarbu państwa. Natomiast możesz próbować inwestycji w akcje w taki sposób aby mieć szanse dość długo próbować zarobić. 1. Podziel swój kapitał przeznaczony na akcje na 6 części 2. wybierz cztery spółki, policz ile akcji kupisz każdej z nich. 3.oceń przy jakiej cenie postawisz stop loss. Policz dla każdej spółki ile pieniędzy ryzykujesz 4.Możesz kupić jeżeli ryzykujesz na jednej spółce nie więcej niż 1% kapitału, na wszystkich nie więcej niż 5% Przykład Masz 60 000 jedna część =10000 Kupujesz sp. A po 100 czyli 100akcji stop loss wychodzi ci 92 czyli dopuszczasz stratę 800zł 1% od 60 000 to 600 takiej transakcji nie możesz zrobić. Możesz kupić 70 akcji ryzyko 560 - Stop loss ustawiasz s innych powodów np średniej zmienności Takich spółek z ryzykiem 560 możesz mieć 5 bo całe ryzyko ma być mniejsze niż 3000 To jest przykład a nie porada finansowa
|
|
0 Dołączył: 2010-07-29 Wpisów: 274
Wysłane:
3 września 2010 13:34:34
Przede wszystkim musisz się nauczyć, że to, że spółka wczoraj, albo nawet przez ostatni tydzień zyskiwała to nie znaczy, że ty na niej zyskasz.
Na małych spółkach, których długoterminowy trend jest spadkowy, a rating i wskaźniki fundamentalne pokazują, że jest to "spółka śmieciowa" często odbywają się spekulacje. Cena idzie w górę przez dwa, trzy dni, a potem równie szybko spada. Jako początkującemu radzę ci traktować z dużym dystansem takie wzrosty. To, że ktoś na nich zarobił, może oznaczać, że ty na nich stracisz :].
Mimo, że analiza techniczna może wydawać ci się najbardziej naturalna dopiero połączenie jej z analizą fundamentalną daje naprawdę dobre wyniki. Analitycy fundamentalni stosują analizę techniczną do ustalania momentu wejścia, a techniczni sprawdzają, czy mimo dobrej sytuacji technicznej spółka nie jest śmieciem i jest warta zainwestowania jakiejkolwiek kasy. Niektóre sygnały techniczne są fałszywe, a analiza fundamentalna sprawdza się świetnie jako filtr, który pozwoli ci odrzucić fałszywe sygnały. Niekiedy sygnały techniczne wyprzedzają potwierdzenie fundamentalne, lecz potraktuj to jako ciekawostkę, a nie usprawiedliwienie bezpodstawnych wzrostów. Przy takim podejściu bardzo łatwo o emocje, a te na giełdzie nie służą niczemu dobremu.
Warto, żebyś stopniowo zaczął oswajać się z zyskami jak i stratami. Im większa strata lub zysk tym większą rolę grają emocje, co jest bardzo złe. Wszystkie ruchy na giełdzie powinieneś dogłębnie przemyśleć. Jeśli reagujesz emocjonalnie na straty lub zyski twoje decyzje będą złe przez co będziesz sprzedawał w dołku i kupował na górce.
Póki reagujesz emocjonalnie, przeznaczaj na giełdę małe kwoty i inwestuj je w stabilne spółki (z większą kapitalizacją) analizując je jak najbardziej dogłębnie. Możesz mniej zyskać, ale i mniej stracić. Duża ilość akcji w obrocie powoduje, że nawet rekordowe obroty nie ruszą spółki o więcej niż kilka procent dziennie. Zaleta jest taka, że będziesz miał więcej czasu na przemyślaną decyzję, co nauczy cię czym powinieneś się kierować w inwestycjach.
Najważniejsze jest przeczytanie co najmniej kilku książek o giełdzie, bez tego nie ruszysz.
Bardzo fajną książką jest: Nicolas Darvas - Jak zarobiłem 2 miliony dolarów na giełdzie. Jest to bardzo luźno napisana książka, nie nauczysz się z niej niczego z analizy spółek na giełdzie, lecz rozjaśni to co dzieje się na giełdzie.
Z analizy technicznej polecam ci: John Murphy - Analiza techniczna rynków finansowych. Tu masz w sumie chyba większość ważnych rzeczy z AT.
Poszukaj na różnych forach internetowych (także na SW), na pewno znajdziesz wiele innych tytułów.
|
|
0 Dołączył: 2010-01-11 Wpisów: 134
Wysłane:
4 września 2010 12:34:59
Zgadzam się z tym co Hornet napisał, dodając tylko w kwestii ustawienia SL. Jeżeli chcesz to zautomatyzować to o wcześniej wspomnianej średniej zmienności. Patrzysz na wskaźnik ATR, który opisuje rzeczywistą zmienność ceny i ustawiasz SL na poziomie jego wielokrotności (np. 2*ATR), dzięki czemu unikasz wywalenia przy mniejszej korekcie(wywala Cię w przypadku, gdzie faktycznie coś zaczyna się dziać). Przykład np. na KGHM:
ATR = 2,708 cena KGHM=111
SL=111-(2*2,708)=105,84 , czyli akceptujesz stratę w wysokości ok 4,64%. Ogólna strata w całym portfelu zależy od udziału KGHM, dlatego w taki prosty sposób w połączeniu z dywersyfikacją, o której pisał Hornet pozwoli chyba najlepiej ochronić twój kapitał. Oczywiście jeżeli inwestujesz w spółkę na dłużej to zalecane jest zwiększenie SL np. 3*ATR.
Wiele jest teorii i każdy powie Ci co innego. Ważne, żebyś znalazł swój system, który najbardziej pasuje do sposobu w jaki inwestujesz, to twoje pieniądze. Pozdrawiam
|
|
Wysłane:
4 września 2010 22:51:24
olshinho napisał(a):Zgadzam się z tym co Hornet napisał, dodając tylko w kwestii ustawienia SL. Jeżeli chcesz to zautomatyzować to o wcześniej wspomnianej średniej zmienności. Patrzysz na wskaźnik ATR, który opisuje rzeczywistą zmienność ceny i ustawiasz SL na poziomie jego wielokrotności (np. 2*ATR), dzięki czemu unikasz wywalenia przy mniejszej korekcie(wywala Cię w przypadku, gdzie faktycznie coś zaczyna się dziać). Przykład np. na KGHM:
ATR = 2,708 cena KGHM=111
SL=111-(2*2,708)=105,84 , czyli akceptujesz stratę w wysokości ok 4,64%. Ogólna strata w całym portfelu zależy od udziału KGHM, dlatego w taki prosty sposób w połączeniu z dywersyfikacją, o której pisał Hornet pozwoli chyba najlepiej ochronić twój kapitał. Oczywiście jeżeli inwestujesz w spółkę na dłużej to zalecane jest zwiększenie SL np. 3*ATR.
Wiele jest teorii i każdy powie Ci co innego. Ważne, żebyś znalazł swój system, który najbardziej pasuje do sposobu w jaki inwestujesz, to twoje pieniądze. Pozdrawiam
bardzo mi pomoges, dzieki dzieki wszystkim i pozdrawiam
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-08-01 Wpisów: 1 344
Wysłane:
4 września 2010 23:35:12
tak mi sie jeszcze przypomnialo, ze inwestycje dziela sie na udane i na dlugoterminowe :]
|
|
Wysłane:
5 września 2010 12:29:55
plynacyzrynkiem napisał(a):tak mi sie jeszcze przypomnialo, ze inwestycje dziela sie na udane i na dlugoterminowe :] cos o tym wiem :)..........ponar
|
|
0 Dołączył: 2008-10-03 Wpisów: 1 086
Wysłane:
5 września 2010 14:35:50
Dorzucę swoje 5 groszy. Radzę stawiać stopy po rozpoczęciu sesji. Są specjaliści, którzy przed rozpoczęciem ich poszukują (stąd te nienaturalne zlecenia przed otwarciem) i zarabiają właśnie na czesaniu stopów.
|
|
PREMIUM
30 Dołączył: 2010-09-05 Wpisów: 1 074
Wysłane:
19 września 2010 21:37:49
plynacyzrynkiem napisał(a):tak mi sie jeszcze przypomnialo, ze inwestycje dziela sie na udane i na dlugoterminowe :] Rozumię że nieudana inwestycja przeradza się z przymusu w długoterminową aby uniknąć strat spowodowanych sprzedażą po nieatrakcyjnej dla nas cenie ?
|
|
0 Dołączył: 2009-12-18 Wpisów: 74
Wysłane:
19 września 2010 22:41:31
Piszę z perspektywy daytradera
Ja nie akceptuje straty większej niż 2%, czyli jeśli po wejściu jest cofka automatycznie wywalam akcje. Widzę że te spółki które dobiera ci system są mało ciekawe no i najważniejsze że system pakuje cię na minę skoro zaliczasz kilka razy po -5%. Piszesz że znasz się na AT, jeśli tak porównaj momenty wejścia z AT na dowolnym interwale i będzie wszystko jasne. Chętnie pooglądam.
Napisałeś że 2% spowoduje że będą cię czyścić częściej , hmm wszystko zależy od momentu wejścia czyli znowu kłania się AT. Jeśli będziesz robił wszystko prawidłowo nie odczujesz tych strat zupełnie a dodatkowo będą zyski. Pisząc prawidłowo mam na myśli np, grę z trendem, grę pod ciekawą informację, grę pod wyniki, grę ze spółką na której nagle pojawiają się ciekawe obroty itp, itd
Nie zgodzę się też że analiza fundamentalna załata dziury w analizie technicznej. Oczywiście dla daytradera AF jest zupełnie niepotrzebna ale gdzie ona była kiedy spółki leciały w dół podczas ostatniego krachu ??? Co z tego że spółka zarabia skoro np: FF ogromny i nie ma zainteresowania ze strony kupujących. Kupisz sobie zgodnie z AF i zarobisz jak na lokacie bankowej ??. Są oczywiście wyjątki ale ja nie analizuje fundamentalnie bo duzi i tak zrobią plan po swojemu.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.