0 Dołączył: 2009-09-26 Wpisów: 412
Wysłane:
8 września 2010 21:06:49
Taurus80 napisał(a):limagraf napisał(a):I cus jeszcze: www.bloomberg.com/news/2010-09...W segmecie (budownictwo mieszkaniowe), ktory byl glowna przyczyna tego kryzysu tez jakby zaczyna sie poprawiac. A wg wielu znawcow tego swiata powrot na sciezke rozwoju tego segmentu bedzie kluczowym czynnikiem wspierajacym recovery. Pozdr Z tymi ich drewutniami nie bedzie tak latwo i szybko :) to co banki przejmuja musi byc zrownane z ziemia bo nikt zniszczonej rudery nie kupi :) wiec mysle ze jakas wieksza poprawe na rynku nieruchomosci zobaczymy najwczesniej w przyszlym roku lub jeszcze pozniej :) Najpierw musi byc poprawa na rynku pracy a pozniej ruszy nowe budownictwo domy ktore banki przejely lub przejma zostana skasowane a to bedzie jeszcze dlugo ciazylo na bilansach :) i pewnie predzej czy pozniej sie okaze ze banki oklamuja w raportach. Dokladnie o tym mowi ten artykul. Firmy budowlane za polowe ceny wykupuja od bankow projekty, ktore nie doczekaly konca realizacji w wyniku kryzysu, domy/mieszkania sa adaptowane, zmniejsza sie ich powierzchnie z obowiazujacych przed kryzysem 3000sqf do 2100sgf i sprzedaje na rynku. Czesc z nich jest rownana z ziemia, gdyz nie byla zabezpieczona przed pogoda. Zgodze sie ze poprawa na rynku nieruchomosci nastapi za kilka miesiecy jezeli w ogole. Ale sam fakt, ze banki zaczynaja pozbywac sie ciazacych im projektow uwazam za pozytywny. Pozdr Płyń za rekinem trafisz do ludzi.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
8 września 2010 21:10:45
tak, Taurus, jam o kontraktach prawię. "pochodnej" kontraktów mniej trochę uwagi poświęcam i tu tkwi błąd jak widać zgubiła mnie pewność siebie, z utęsknieniem wypatrywałem upragnione 2497, wczoraj już wystraszyłem się, że nie dobijemy do tego poziomu i prewencyjnie krótką pozycję zająłem na 2492. dzisiaj dobrałem na 2497 i 10 punktów wyżej musiałem ciąć stratę. usiaki nie mogą jak na razie poradzić sobie z opadającą linią łączącą szczyty, lecz na GPW ich niemoc od dawna wpływu nie ma ;)  kliknij, aby powiększyć jeszcze jest nieco miejsca chyba, że zignorujemy górne cienie i wtedy rzeczywiście zatrzymaliśmy się tuż pod
Edytowany: 8 września 2010 21:21
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
8 września 2010 21:14:49
A pewnie ze pozytywy tylko te pozytywy odbija sie czkawka przy raportach Q :) zaloze sie ze banki w bilansach mialy wyceny nieruchomosci po duzo wyzszych cenach anizeli sprzedaja :) do tego tysiecy domow uzywanych i czesto starych nikt nie kupi :) zapewne i w bankowych ksiegach maja jakas wartosc jednak je trzeba bedzie zbuzyc bo ciagna tylko koszty w postaci podatkow :) a jak wiemy koszt zbuzenia dodatkowo musi bank pokryc wiec znow w d...e Niemniej jednak powinni oczyscic ten smietnik jak najszybciej bo ile lat mozna oszukiwac rynek ??
|
|
|
|
Wysłane:
8 września 2010 21:20:08
krewa napisał(a):tak, Taurus, jam o kontraktach prawię. "pochodnej" kontraktów mniej trochę uwagi poświęcam i tu tkwi błąd jak widać zgubiła mnie pewność siebie, z utęsknieniem wypatrywałem upragnione 2497, wczoraj już wystraszyłem się, że nie dobijemy do tego poziomu i prewencyjnie krótką pozycję zająłem na 2492. dzisiaj dobrałem na 2497 i 10 punktów wyżej musiałem ciąć stratę. usiaki nie mogą jak na razie poradzić sobie z opadającą linią łączącą szczyty, lecz na GPW ich niemoc od dawna wpływu nie ma ;) W zeszlym tyg albo jeszcze tydzien wczesniej byly chyba 2 sesje co bardzo duzo LOP spadl wtedy mozna sie bylo domyslec ze bedzie gra na gore :) tyle z obserwacji kontraktow :) Ostatnio patrze tylko na baze czyli index i tez bylo widac ze sie cos szykuje wystarczylo na obroty popatrzec :) urlopy zarzadzajacymw TFI i OFE juz dawno sie skonczyly :) Co do Usiakow to oni moga isc obecnie podobna droga jak szla japonia przez 20lat :) a my i tak bedziemy duzo wyzej. Przynajmniej od miesiaca lub dwoch widac ze jakos duzo mniej dzialaja na nas stany. A i caly czas zwracam uwage na BDI.
Edytowany: 8 września 2010 21:21
|
|
0 Dołączył: 2009-09-26 Wpisów: 412
Wysłane:
8 września 2010 21:38:57
Taurus80 napisał(a):A pewnie ze pozytywy tylko te pozytywy odbija sie czkawka przy raportach Q :) zaloze sie ze banki w bilansach mialy wyceny nieruchomosci po duzo wyzszych cenach anizeli sprzedaja :) do tego tysiecy domow uzywanych i czesto starych nikt nie kupi :) zapewne i w bankowych ksiegach maja jakas wartosc jednak je trzeba bedzie zbuzyc bo ciagna tylko koszty w postaci podatkow :) a jak wiemy koszt zbuzenia dodatkowo musi bank pokryc wiec znow w d...e Niemniej jednak powinni oczyscic ten smietnik jak najszybciej bo ile lat mozna oszukiwac rynek ?? Taurus80 - oczywiscie ze tak jest, tylko ze akurat ten artykul dotyczy tylko i wylacznie projektow, ktore nie zostaly zrealizowane w wyniku kryzysu. Co do pozostalej reszty, czyli tych juz wybudowanych to wszystko sie zgadza, tylko zeby oczyscic to bagno to potrzeba im bedzie lat. Pozdr Płyń za rekinem trafisz do ludzi.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
8 września 2010 21:56:46
Cytat:usiaki nie mogą jak na razie poradzić sobie z opadającą linią łączącą szczyty, lecz na GPW ich niemoc od dawna wpływu nie ma ;) IMHO będziemy mocni aż do rozliczenia serii wrześniowej. A potem się zobaczy...
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
8 września 2010 23:16:54
Może i tak być VOX.
Nie podzielam optymizmu Taurusa co do danych płynących z rynku. Tego odzwierciedleniem są zresztą notowania S&P. U Nas jesteśmy uzależnieni od humorów dużych graczy. Dzisiejsze cyrki wynikały wg mnie z czysto spekulacyjnych zagrywek grubego, ale podziwiam kolegę za jak na razie świetne prognozy. Nadal uważam że, by mieć realny obraz sytuacji należy patrzeć właśnie na wykresy USA. Na naszych koniach niestety możemy tylko technicznie próbować wyłapać kierunki w których podąża grubas, by - jak to mówią płynąć z rynkiem.
@Taurus - niski ostatnio LOP nie był sygnałem do wzrostu przyszłych notowań, a świadczył wg mnie jedynie o nie zdecydowaniu rynku. Potwiedzała to również baza oscylująca w okolicach 0.
Dzisiaj ewidentnie było widac że gruby zajmował długie pozycje. Pesymistyczne wieści dały mu możliwość zajęcia sporej ilości "longów" poniżej oporu na 2497. W przełamaniu tego poziomu pewnie również pomógł, a dalej dołączyli technicy. Widocznie wykalkulował że stać go by na takim ryneczku jak Nasz odpierdzielać przez kolejne dwa tygodnie podobne Muppet Show.
Póki co usiaki wciąż pod oporem, więc różowo nie ma, ale co tam - stopa podnoszę jutro do 2503 - trochę poniżej połowy dzisiejszej świeczki i H z 19 sierpnia.
@ Krewa - jak dojedziemy do 2600 odwracam się niezależnie od sygnałów i śmigam wedle zupełnie innych zasad, które kiedyś dawno temu tu opisałem.
Edytowany: 8 września 2010 23:18
|
|
1 Dołączył: 2009-06-25 Wpisów: 1 075
Wysłane:
9 września 2010 10:13:14
Dzisiaj zapowiadaja sie same kiepskie dane Za 20 minut na tapete idzie Wlk.Brytania a potem o 14.30 zza oceanu liczba nowych bezrobotnych, liczba pobierajacych zasilek i bilans handlu zagranicznego Ciekawe na ile dane beda sprawdzone i nie bedzie w nich manipulacji ?! W konsekwencji dzisiejszych danych raczej pewne jest ze skonczymy na czerwono choc rynek juz nieraz potrafil zaskoczyc ...
|
|
Wysłane:
9 września 2010 10:14:44
krewa napisał(a):w okolicach 256x przebiega linia łącząca szczyty 2600 i 2575. wybicie ponad ten poziom powinno uruchomić lawinę z zamykanych S-ek i w ten sposób wywindować kurs w okolice 2600. po dzisiejszym dniu wszytkie moje dotychczasowe koncepcje wzięły w łeb. Buldi, v3nom - macie jakieś przemyślenia na ten temat? Na dzisiaj mi wychodzi 2568 i to jest właściwie pierwszy opór jaki widzę, kolejne to poziomy poprzednich szczytów 2575 i 2600 między którymi mieliśmy dywergencje na RSI.  Chyba że grubemu się podwinie noga na niższym poziomie i wyznaczy jakiś nowy punkt na wykresie.
|
|
Wysłane:
9 września 2010 11:24:46
@buldi, na tym oporze myślę że będzie tak:
1) gruby odpuści na chwilę, wszyscy będą ładować S ze SL ciut wyżej oporu 2) jak już będzie miało co odpalać, gruby rzuci pare zleceń PKC po 500 sztuk w jednym, wylecą SL i będzie po zawodach.
ja się tylko zastanawiam jak będzie grał na nowej serii.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
9 września 2010 12:11:15
Vox napisał(a):...ja się tylko zastanawiam jak będzie grał na nowej serii... warto obserwować różnicę notowań U i Z, wczoraj +10 dzisiaj +6 jak LOP stanowczo się powiększy i notowania zrównają się - można będzie nieśmiało zakładać, że jesienią modne będą S-ki
|
|
Wysłane:
9 września 2010 14:35:26
Kanoniers napisał(a):Dzisiaj zapowiadaja sie same kiepskie dane Za 20 minut na tapete idzie Wlk.Brytania a potem o 14.30 zza oceanu liczba nowych bezrobotnych, liczba pobierajacych zasilek i bilans handlu zagranicznego Ciekawe na ile dane beda sprawdzone i nie bedzie w nich manipulacji ?! W konsekwencji dzisiejszych danych raczej pewne jest ze skonczymy na czerwono choc rynek juz nieraz potrafil zaskoczyc ... Bezrobotni 451k prognoza 470k Myslisz ze rynek dlaczego rosl wczesniej ?? Przeciez koledzy ze studiow zawsze sie informacjami wymieniaja :) myslisz ze co najpierw razem mieszkaja pija imprezuja pewnie panienkami tez sie wymieniali :) a pozniej kontakty zrywaja ??  Wiadomo ze dane sa opracowywane duzo wczesniej wiec i wtajemniczeni maja dostep do tych informacji :)
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
9 września 2010 14:54:04
buldi napisał(a):Nie podzielam optymizmu Taurusa co do danych płynących z rynku. Tego odzwierciedleniem są zresztą notowania S&P.  kliknij, aby powiększyćThe recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
9 września 2010 15:03:14
Mathu - który to już ORGR? Taurus - przyjrzyj się szczegółowo tym danym Cytat:09.09. Waszyngton (PAP/Bloomberg) - Liczba osób ubiegających się po raz pierwszy o zasiłek dla bezrobotnych w ubiegłym tygodniu spadła w USA o 27 tys. wobec poprzedniego tygodnia i wyniosła 451 tys. - poinformował w czwartek Departament Pracy USA. Ekonomiści z Wall Street spodziewali się, że liczba nowych bezrobotnych wyniesie 470 tys. wobec 478 tys. po korekcie tydzień wcześniej.
Liczba bezrobotnych kontynuujących pobieranie zasiłku spadła o 2 tys. i wyniosła 4,478 mln w tygodniu, który skończył się 28 sierpnia - podał Departament Pracy. Analitycy spodziewali się 4,450 mln osób. (PAP)
Liczba nowo pobierających zasiłek niższa od konsensusu o 19 tysięcy to pozytyw ale liczba kontynuujących zasiłek wyższa od konsensusu o 28 tysięcy to nagatyw Co Ty na to?
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
9 września 2010 15:08:08
buldi napisał(a):Mathu - który to już ORGR? A czy któryś nie zadziałał? Ten wyniesie nas na nowe szczyty. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
9 września 2010 15:13:42
Cytat:warto obserwować różnicę notowań U i Z, wczoraj +10 dzisiaj +6 jak LOP stanowczo się powiększy i notowania zrównają się - można będzie nieśmiało zakładać, że jesienią modne będą S-ki no to pewnie serię U wyciągną do 2700-2800, będzie z czego spadać...
|
|
Wysłane:
9 września 2010 15:22:09
buldi napisał(a):Mathu - który to już ORGR? Taurus - przyjrzyj się szczegółowo tym danym Cytat:09.09. Waszyngton (PAP/Bloomberg) - Liczba osób ubiegających się po raz pierwszy o zasiłek dla bezrobotnych w ubiegłym tygodniu spadła w USA o 27 tys. wobec poprzedniego tygodnia i wyniosła 451 tys. - poinformował w czwartek Departament Pracy USA. Ekonomiści z Wall Street spodziewali się, że liczba nowych bezrobotnych wyniesie 470 tys. wobec 478 tys. po korekcie tydzień wcześniej.
Liczba bezrobotnych kontynuujących pobieranie zasiłku spadła o 2 tys. i wyniosła 4,478 mln w tygodniu, który skończył się 28 sierpnia - podał Departament Pracy. Analitycy spodziewali się 4,450 mln osób. (PAP)
Liczba nowo pobierających zasiłek niższa od konsensusu o 19 tysięcy to pozytyw ale liczba kontynuujących zasiłek wyższa od konsensusu o 28 tysięcy to nagatyw Co Ty na to? Niestety moje zdanie sie nie liczy zobacz za to co mysla amerykanscy inwestorzy :) Pozatym najpierw musi spadac liczba nowo ubiegajacych sie o zasilek a dopiero pozniej spadnie liczba kontynuujacych :) tak mowi mi logika jak widac rynek ma podobne zdania.
Edytowany: 9 września 2010 15:24
|
|
1 Dołączył: 2009-06-25 Wpisów: 1 075
Wysłane:
9 września 2010 15:37:53
Taurus80 napisał(a): Niestety moje zdanie sie nie liczy zobacz za to co mysla amerykanscy inwestorzy :) Pozatym najpierw musi spadac liczba nowo ubiegajacych sie o zasilek a dopiero pozniej spadnie liczba kontynuujacych :) tak mowi mi logika jak widac rynek ma podobne zdania.
Inna sprawa pozostaje fakt ze amerykanscy inwestorzy to debile nikogo nie obrazajac Gdyby ktos teraz rozpoczal w stanach agresywna kampanie na rzecz dajmy na to ozdobnych metalowych ogrodzen przed domem zakladajac przy tym ze zysk z tego za kilka lat bedzie rzedu 300-500% to wszyscy owczym pedem rzucili by sie na ta inwestycje jak na swieze buleczki nie zastanawiajac sie ani chwili dlaczego niby tak ma byc ... To taki glupi i banalny przyklad majacy swoje odniesienie do boomu na rynku nieruchomosci ktory mial tam miejsce ...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
9 września 2010 15:56:15
Taurus80 napisał(a):...Niestety moje zdanie sie nie liczy zobacz za to co mysla amerykanscy inwestorzy :)... wg mnie inwestorzy wykorzystują zwyżki do zamykania pozycji/dystrybucji. tak jest y nas, podobnie zareagowali przepełnieni optymizmem Jankesi.
|
|
Wysłane:
9 września 2010 16:00:34
krewa napisał(a):Taurus80 napisał(a):...Niestety moje zdanie sie nie liczy zobacz za to co mysla amerykanscy inwestorzy :)... wg mnie inwestorzy wykorzystują zwyżki do zamykania pozycji/dystrybucji. tak jest y nas, podobnie zareagowali przepełnieni optymizmem Jankesi. Ot co, fakty sie sprzedaje. To co widać w tej chwili na Naszych futach daje do myślenia.
Edytowany: 9 września 2010 16:01
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.