PARTNER SERWISU
khmtcxyu
12 13 14 15 16
robkob
6
Wpisów: 185
Wysłane: 9 lutego 2010 08:26:43 przy kursie: 14,81 zł
Wypowiedziami prezesa nie ma się co sugerować... Nie pamiętam dokładnie, ale jak akcje stały na poziomach 50-60 PLN to prezio mówił że warte są ponad 300 PLN... no comment.
Rynek swoje wie i myślę że będzie jeszcze spadało. Ale jak w końcu znajdą ropę w większych ilościach, to ... ho ho!!! Wtedy kupię ich akcje. Swoją drogą trochę siedzę w branży i dziwię się że ładują tyle pieniędzy w interes i nic...
Najważniejszy jest czas...

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 9 lutego 2010 09:05:10 przy kursie: 14,81 zł
co ciekawe, na wiekszosci spolek po duzych spadkach nastepywalo odreagowanie. na petrolu tez tak bywalo (co ciekawe, ostanich kilka co miesiac), ale od 2010 nie ma nawet tych jednodniowych wzrostow.
robkob - moglbys napisac nieco wiecej szczegolow odnosnie szukania/wydobywania ropy? koszty i przecietny czas trwania poszukiwan on-shore, jak Ty rozumiesz ten lipcowy raport od OILa?
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

markuz12
0
Wpisów: 354
Wysłane: 9 lutego 2010 11:35:04 przy kursie: 14,81 zł
a oto opinia z bre
Petrolinvest - dywergencja na godzinach, duże wyprzedanie, OFE znacząco zredukowały pozycję, wniosek: doskonała spółka do spekulacji!!!

wilk13
0
Wpisów: 13
Wysłane: 10 lutego 2010 21:45:26 przy kursie: 13,80 zł
Petrol z każdy dniem idzie na dno...
Sytuacja dla inwestorów staje się coraz bardziej rozpaczliwa...
Czy te spadki będą miały kiedyś koniec??
Pozostaje jedynie zagrać marsz pogrzebowy dla Rysia... Boo hoo!

robkob
6
Wpisów: 185
Wysłane: 10 lutego 2010 22:46:27 przy kursie: 13,80 zł
Pracuję w branży potroszę bliźniaczej (wody geotermalne), więc mam znajomych ze studiów oraz znajomych znajomych którzy pracowali w Kazachstanie na wierceniach dla Petrola. Jakiś czas temu wszyscy chcieli tam jechać na kontrakt, brali bezpłatne urlopy w swoich firmach i jechali na wschód... kasa się zgadzała i wszystko wyglądało OK. Od jakiegoś czasu nastąpił odwrót i nikt ze znajomych już tam nie pracuje, a słyszałem o przypadku że ktoś wracał na własny koszt... Nie wiem czy wogóle są tam prowadzone jakieś prace wiertnicze.
Siekoo... pytałeś o koszty i czas. Niestety nie posiadam aż tak dokładnych danych, ale podejrzewam, że koszt odwiercenia otworu poszukiwawczego o głębokości około 3000 m to kilkadziesiąt (20-30) milionów złotych, a czas trawnia prac to kilka miesięcy (3-5).
Najważniejszy jest czas...

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 10 lutego 2010 23:03:33 przy kursie: 13,80 zł
v3nom napisał(a):
wilk13 napisał(a):
Petrol z każdy dniem idzie na dno...
Sytuacja dla inwestorów staje się coraz bardziej rozpaczliwa...

Niestety nie rozumiem tego. Każdy normalny krótko- czy długoterminowy inwestor powinien używać zleceń SL. Dodatkowo dzieląc portfel na 5-10 spółek (zakładam sporą dywersyfikację) i ustawiając SL na poziomie 25% (powiedzmy, że inwestor w typie pewnego swoich prognoz długoterminowca) poniósłby na Petrolu stratę rzędu 5% - 2.5% całości portfela. Praktycznie niezauważalną, bo w zakresie typowego obsunięcia kapitału.

Nie rozumiem pisania o zrozpaczonych inwestorach, o uśrednianiu w dół, o tych wszystkich ciężkich do przełknięcia stratach... To jakiś koszmar.

Chuck Norris nie umiera - on kopie w kalendarz... z polobrotu - tak mi sie przypomnialo patrzac na Twoj avatar king
zas co do meritum - oj usredniaja ludzie, usredniaja. sam nie wiem, co bym zrobil, jakbym wszedl przy 40 i nie wywalil tylko czekal do.. ile to dzisiaj mamy? normalnie czarna rozpacz. w takim przypadku, tak jak tonacy brzytwy sie chwyta, tak i ci najgorzej umoczeni trzymaja sie kurczowo mysli o fontannie czarnej mazi. zycze im szczescia - mnie OIL interesuje juz wylacznie jako przypadek (kliniczny zreszta Shhh ).
zreszta, spojrzcie na zalaczony obrazek - dla mnie tu naprawde nie ma nawet cienia optymizmu.

[IMG]media.stockwatch.pl/data/2010/..."/>
kliknij, aby powiększyć" title="Otwórz w nowym oknie" target='_blank'>[IMG]media.stockwatch.pl/data/2010/..."/>
kliknij, aby powiększyć"/>
kliknij, aby powiększyć

robkob - dzieki za odpowiedz. sam kiedys tez mialem nieco do czynienia z wierceniem dziur w ziemi, ale ze to byo kilka lat temu, warto byc up-to-date wave
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 11 lutego 2010 10:41:11 przy kursie: 13,37 zł
Krauze do pracownika:

kliknij, aby powiększyć
EEX

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 11 lutego 2010 17:59:22 przy kursie: 13,37 zł
Dzisiaj wielki dzień kolegi Kraula. Biotek i Petrol na nowych minimach wszechczasów.
Boo hoo! Boo hoo! Boo hoo!
Z samych filmów wiadomo że wszystkie Ryśki to fajne chłlopy. Więc karta się odwróci.

Biotek wbrew pozorom jest przewidywalny. Okres strat ma za sobą. W tym roku będzie szedł na remis, a w przyszłym już spore zyski. Nie wiem gdzie wyląduje kurs bo nikt już Ryśka ani jego rozwadniających emisji nie lubi, ale za dwa lata nie będzie niżej niż 0.40zł.

Petrol to niewiadoma totalna. Ropę na OTG to mają prawie na pewno, ale nie wiadomo co z tego wyniknie. Może niedługo im tryśnie i będzie git. Może finansowanie padnie zanim cokolwiek wartoścowego znajdą i wtedy prawdopodobnie ktoś ich przejmie. Ta koncesja będąca ich własnością jest całkiem konkretną wartością pod warunkiem że nabywca ma kasę na wiercenia i wydobycie. Nie wiem jaki będzie skutek takiego przejęcia dla akcjonariuszy Petrola, ale chyba gorzej niż 13zł to na tym nie wyjdą. Chyba.

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 11 lutego 2010 18:17:16 przy kursie: 13,37 zł
discopolo napisał(a):

Petrol to niewiadoma totalna. Ropę na OTG to mają prawie na pewno, ale nie wiadomo co z tego wyniknie. Może niedługo im tryśnie i będzie git. Może finansowanie padnie zanim cokolwiek wartoścowego znajdą i wtedy prawdopodobnie ktoś ich przejmie. Ta koncesja będąca ich własnością jest całkiem konkretną wartością pod warunkiem że nabywca ma kasę na wiercenia i wydobycie. Nie wiem jaki będzie skutek takiego przejęcia dla akcjonariuszy Petrola, ale chyba gorzej niż 13zł to na tym nie wyjdą. Chyba.

Nie chcę krakać, ale 13 złotych to tu "chyba" będzie już jutro. Ale fakt, jak już spadną do obecnej ceny Biotonu, potem ktoś ich przejmie i się jednak dowierci, ko kto wie? Może te 13 złotych jest realne? blackeye
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

DarthUnreal
0
Wpisów: 228
Wysłane: 11 lutego 2010 21:48:23 przy kursie: 13,37 zł
To że jest ostry trend spadkowy to ja wiem i widzę.To że jest to ogromne ryzyko to też wiem i zdaję sobie sprawę.Ale to że się nie da zrobić tego co napisałem to mi nie wmówisz.Teraz może i nie i Ty masz rację że wchodząc z taką taktyką którą opisałem skończyłoby się to fatalnie.Trend wyraźnie przyspieszył ale kilka miesięcy temu też był spadkowy i wszyscy czekali na cuda Ryśka a mimo wszystko były wybicia po 20 % i dało się odzyskać jakoś kasę.Teraz już jest troszkę inna sytuacja.Nadal mamią ropą,jest jakaś kolejna emisja akcji a do tego dochodzi korekta na szerokim,wielki niepokój na rynkach i raport w którym pewnie będzie strata a to prosta droga do dna.W każdym bądź razie ja tam żadnych pieniędzy w tą spółkę bym teraz nie wkładał a jakbym miał załadowane to wystrzelałbym się najprawdopodobniej na początku roku.No bo żeby się załadować w papier to też muszą być dla nas jakieś warunki spełnione a jak widać od początku roku na szerokim nie jest za fajnie.
Edytowany: 11 lutego 2010 21:56

0
Wpisów: 244
Wysłane: 11 lutego 2010 22:01:59 przy kursie: 13,37 zł

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 11 lutego 2010 22:10:57 przy kursie: 13,37 zł
DarthUnreal napisał(a):
mathu napisał(a):
Uśrednianie to jeszcze śmieszniejsza "strategia" od trzymania :)

Nie zgodzę się z matchu.To nie jest głupia metoda.Wyobraź sobie jedną z sytuacji jakie miała miejsce średnio raz na miesiąc że łapiesz noża ale nie wychodzi.Najpierw wstrzeliłeś na początek 800 zł ale kurs się osunął a widać leci pionowo w przepaść tak jak to się zdarzało.Więc po kolejnych -3% dokupujesz za kolejne 800 zł ale dalej leci i kupujesz ostatnią partię za 800 zł na fixie.A potem jest odbicie jak to bywało raz w miesiącu +15 - 25 %.Więc albo rozsądnie liczysz po ile masz średnio akcje i dodajesz do tego prowizję i patrzysz po ile wyjść bez straty ;ub z niewielkim zyskiem.Albo dalej klapki na oczy i liczysz na cud a kurs w tym czasie zawraca mocno na południe i wtedy taki manewr kończy się klapą.Zależy od logicznej chłodnej kalkulacji.

Przecież to bzdury. To nie jest żadne uśrednianie tylko otwieranie dodatkowych pozycji przeciwko trendowi. Przestańcie wreszcie pisać o jakimś uśrednianiu, jakby miało ono zmniejszać stratę. Kazdy zakup to osobna pozycja, jeśli tak na to popatrzysz, to zobaczysz jaka to głupota.

Co z tego że ostatnia pozycja wygeneruje zysk, skoro utrzymująca się strata z poprzednich go przykryje?

Pewnie uśredniając liczysz sobie średnią zakupu i cieszysz się że jest ona coraz niżej, ale przecież cały czas rośnie wartość twojej pozycji i twoja strata w żaden sposób się nie zmniejsza!!! Zamiast tego puchnąca pozycja generuje coraz więcej strat jeśli trend trwa. A jak nastapi odbicie, to i tak zarobią tylko te ostatnie pozycje.

W opisanym przykładzie można łapać spadający nóż, ustawiać stopa, wywalać na stopie i próbować łapać niżej. To ma już jakiś sens, bo nie trzyma się narastających strat na starych pozycjach. Jak już odbije, to się po prostu zarabia.

Tzw. uśrednianie ma sens tylko wtedy jeśli jesteś pewien że kurs już niedługo znajdzie się wyżej niż najgorsza z pozycji. Tylko że na takie działanie mówi sie "dobieranie".

Jesteś pewien że kurs Petrola już niedługo wyleci wyżej niż twoja najbardziej stratna pozycja na nim? Nie? To po cholerę ją trzymasz ze stratą?

busz napisał(a):
rafalania napisał(a):
Nie lepiej poczekać aż przestanie spadać i wtedy poprostu kupować.

A potem poczekać aż urośnie, przestanie rosnąć i wtedy sprzedać. thumbright Tu tak nie da rady, już chyba łatwiej przewidzieć punkty zwrotne w zabawach grubasów na FW20 niż punkt zwrotny (jeśli nastąpi) na petrolu.

Bez przesady. A ile to może urosnąć jeśli coś znajdą? 500%? To potrzeba na to kilkunastu sesji więc zdążycie kupić. 50%? To jest sens ryzykować tak wiele dla marnego 50% zysku?
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 11 lutego 2010 22:11

DarthUnreal
0
Wpisów: 228
Wysłane: 11 lutego 2010 22:32:50 przy kursie: 13,37 zł
Jak zwał tak zwał tą taktykę.Ty ją dzielisz (nazywasz) dodatkowo w zależności od sytuacji.I nawet mi się taki podział podoba.Ale czasami możesz postawić stopa i próbować złapać niżej.Pół biedy jak siedzisz codziennie przed kompem ale jest problem kiedy idziesz do pracy i stawiasz koszyk a on nie załapie.Wchodzisz do domu a tam na spółce +10 % na przykład.I wtedy masz tą stratę po stopie i nie masz akcji bo koszyk nie załapał.Dlatego mi chodzi w tym wszystkim o dobieranie jak nazwałeś.A nie totalne igranie z ogniem jak w przypadku Petrola.Choć masz rację "dokupywanie" to otwieranie nowej pozycji ale dopuszczalne jest według mnie wyciągnięcie średniej z poszczególnych zakupów.
Edytowany: 10 kwietnia 2010 14:18

mathu
0
Wysłane: 11 lutego 2010 22:51:04 przy kursie: 13,37 zł
Liczenie średniej jest zwodnicze.

Pozycja L otwarta od 10 i druga od 8 to teoretycznie średnia 9. Powiedzmy że kurs wynosi 9. Liczysz więc że jesteś na zerze i teoretycznie od teraz zaczynasz liczyć zyski. Ale przecież gdybyś zamknął pozycję 10 na poziomie 9.80 i otworzył tylko pozycję 8 to straciłbyś 0.20 i zyskał 1.0, czyli łącznie byłbyś do przodu o 0.80. A dodatkowo pieniądze odzyskane na stopie 9.80 mógłbyś wykorzystać do otwarcia drugiej pozycji za 0.80 i w efekcie zarobić już 1.80. A tak masz zero, bo uśredniałeś trzymając stratną pozycję od 10.

Jeśli kurs poleci na 11 to przy uśrednianiu zarabiasz 2.0, ale bez uśredniania zarobiłbyś więcej. Usrednianie zawsze zmniejsza zysk. Ma według mnie sens tylko podczas nagłego i niespodziewanego obsunięcia się kursu w trendzie wzrostowym w trakcie jednej sesji, jeśli wiemy że to tylko chwilowa panika. Na Petrolu nie ma czegoś takiego, tu jest trend spadkowy i ewentualne uśrednianie miałoby sens przy pozycji krótkiej.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Niedzwiadek
0
Wpisów: 162
Wysłane: 12 lutego 2010 08:04:32 przy kursie: 13,37 zł
mathu napisał(a):

Pozycja L otwarta od 10 i druga od 8 to teoretycznie średnia 9. Powiedzmy że kurs wynosi 9. Liczysz więc że jesteś na zerze i teoretycznie od teraz zaczynasz liczyć zyski. Ale przecież gdybyś zamknął pozycję 10 na poziomie 9.80 i otworzył tylko pozycję 8 to straciłbyś 0.20 i zyskał 1.0, czyli łącznie byłbyś do przodu o 0.80. A dodatkowo pieniądze odzyskane na stopie 9.80 mógłbyś wykorzystać do otwarcia drugiej pozycji za 0.80 i w efekcie zarobić już 1.80. A tak masz zero, bo uśredniałeś trzymając stratną pozycję od 10.

Jeśli kurs poleci na 11 to przy uśrednianiu zarabiasz 2.0, ale bez uśredniania zarobiłbyś więcej. Usrednianie zawsze zmniejsza zysk. Ma według mnie sens tylko podczas nagłego i niespodziewanego obsunięcia się kursu w trendzie wzrostowym w trakcie jednej sesji, jeśli wiemy że to tylko chwilowa panika. Na Petrolu nie ma czegoś takiego, tu jest trend spadkowy i ewentualne uśrednianie miałoby sens przy pozycji krótkiej.

Bardzo trafne uwagi - zgadzam sie, ze kazdy zakup to otwarcie nowej pozycji. Na usrednianiu mozna bardzo duzo wtopic. Problem z otwieraniem pozycji jest taki, ze bardzo wielu nie jest do konca przekonanych do kiedy kurs bedzie spadal czy rosl. Nie wiesz czy kurs spadnie z 10 do 8 - wiec otwierasz nowa pozycje po 9. Brak wiedzy wyrokuje o decyzjach. No chyba, ze znasz sie bardzo dobrze na AT, ale tu wracamy do podstaw - pracujmy nad wlasnym systemem inwestycyjnym.

pplk
3
Wpisów: 142
Wysłane: 12 lutego 2010 10:33:58 przy kursie: 14,35 zł
mathu napisał(a):

No i chyba na Petrolu tak jest (poza tym, ze ktos pomaga). Drobni kupuja tak ajk piszesz po przyslowiowe 10. Patrza, ze spada sprzedaja za twoje 9,80. Kupuje za 8. Dalej spada wiec sprzedja z amlo starta...itd

mathu
0
Wysłane: 12 lutego 2010 11:04:03 przy kursie: 14,35 zł
pplk napisał(a):
No i chyba na Petrolu tak jest (poza tym, ze ktos pomaga). Drobni kupuja tak ajk piszesz po przyslowiowe 10. Patrza, ze spada sprzedaja za twoje 9,80. Kupuje za 8. Dalej spada wiec sprzedja z amlo starta...itd

Nie ma sensu kupować jeśli nie widać oznak nadchodzącego odwrócenia trendu.
Gadki w stylu "tyle już spadło to musi odbić" nadają się do wyrzucenie do kosza.

Zawsze powtarzam że kolejność kupuję -> wyliczam gdzie ustawić SL jest bezsensowna, powinno się najpierw ustalić wsparcie poniżej którego kurs nie powinien spaść, ustawić tam SL i dopiero wtedy zastanawiać się czy warto wchodzić w taką inwestycję. Gdzie znajduje się takie silne wsparcie na OIL? Nigdzie, więc inwestycja jest bez sensu.
Edytowany: 12 lutego 2010 11:06

0
Wpisów: 253
Wysłane: 12 lutego 2010 22:47:51 przy kursie: 14,35 zł

del-20130531
0
Wpisów: 757
Wysłane: 13 lutego 2010 15:17:49 przy kursie: 14,35 zł
HENRY napisał(a):
Miałem tego smiecia nigdy nie dotykac,poniewaz gdy tylko to robiłem szybko uciekałem z niewielka stratą-ostatni raz powyzej 35.

każdy chyba to miał kto chciał szybko zarobić, bo ruchy w górę były tu całkiem niezłe. Raz w życiu to miałem i na razie mam dość Speak to the hand (jeszcze w granicach 150) i wtedy wydawało mi się, że to okazja wziąć papier po takiej przecenie (wywalone zaraz po kupnie - oczywiście z niewielką stratą do przełknięciacrybaby ). Dzisiaj z perspektywy czasu pukam się w głowę i zadaję pytanie jakim głupkiem musiałem być kupując tak drogo.Dzisiejsza cena również jest dla mnie za droga. Wg mnie ceny niedługo mogą oscylować w granicach 8-10PLN (oczywiście w przybliżeniu).Na razie nie szarpię się z trendem.Shame on you Not talking
Edytowany: 13 lutego 2010 15:22

kuzi
0
Wpisów: 40
Wysłane: 15 lutego 2010 16:34:47 przy kursie: 18,00 zł
I teraz pytanie....czy kolejna już 88298412 podpucha w ostatnich miesiącach, czy w końcu solidniejsze odbicie? Jutro się coś wyjaśni.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

12 13 14 15 16

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,348 sek.

osrmvykf
fombnngo
nsqdvrke
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 599,59 zł +383,00% 96 599,59 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hfwdysoe
dkyhipiz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat