PARTNER SERWISU
hmffddnd
10 11 12 13 14
mkk
mkk
0
Wpisów: 477
Wysłane: 28 grudnia 2009 23:15:30 przy kursie: 24,00 zł
Męczy mnie ten Petrol, męczy... :) A poważniej szukałem czegoś, aby pokazać jednak wyraźnie od strony technicznej jego słabość i znaleźć poziom, kiedy warto to kupić. Trochę inny, poważniejszy od poruszania się w kanale (patrz mój wcześniejszy wpis). I myślę, że fajnie na Petrolu sprawdza się wykres kagi. Na poniższym wykresie (trzyprocentowa kaga) wyraźnie widać, lepiej niż na świecowym, że spadamy od dawna w dół (nie tylko ceny są mniejsze, ale i linii jin jest zdecydowanie więcej od linii jang). Papier jest dramatycznie słaby i niewiele zmienia dzisiejszy ruch do góry. Sygnał zakupu pojawi się dopiero, gdy przebijemy poprzednie maksimum (czerwona linia), a nadzwyczaj szybko, jak widać, to nie nastąpi.

kliknij, aby powiększyć

No i powyższym wpisem zachęcam wszystkich techników do zabaw z wykresami Kagi - zajebiste. Polecam, cały szum jest odfiltrowany na wejściu.
Edytowany: 28 grudnia 2009 23:16

kraul
0
Wpisów: 127
Wysłane: 22 stycznia 2010 22:56:21 przy kursie: 20,95 zł
I jak chłopaki sie bawimy?? Interesy z Ryśkiem to jednak niepowtarzalne przeżycie co?? Nie nie naigrywam sie, ja mam Bioton.......

Jedyny Rysiek jakiemu teraz powierze swoje pieniądze to Rysiek z Klanu.

Myślicie pewnie, że Petrol zaraz odbije, co? Obyście sie nie zdziwili.

Nie wiem jak wy ale ja to bym chętnie pocałował Ryska w tą jego ładną sprytną mordkę. Kwiat polskiego biznesu wkońcu.

Mam pytanie do techników. Ja nie mam pojęcia o AT. JEstem typowym fundamentalistą: raporty, pozycja rynkowa itp.
Czy jak założę spółkę np. Goldinvest i ubzduram sobie, że w Elblągu będę złota szukał, zatrudnię pijarowców, jakiś ludzi co będą bezsensu kopali doły, wprowadzę to cudo na giełdę, będę robił emisje co pare tygodni, to będzie technicznie moment kiedy moją spółkę będzie warto kupić ?

Pytam na poważnie. Czy używanie wykresów itd. czyli mierzenie logiką absurdu daje jakieś wyniki?
Edytowany: 22 stycznia 2010 23:03

limagraf
0
Wpisów: 412
Wysłane: 23 stycznia 2010 08:49:35 przy kursie: 20,95 zł
kraul napisał(a):

Mam pytanie do techników. Ja nie mam pojęcia o AT. JEstem typowym fundamentalistą: raporty, pozycja rynkowa itp.
Czy jak założę spółkę np. Goldinvest i ubzduram sobie, że w Elblągu będę złota szukał, zatrudnię pijarowców, jakiś ludzi co będą bezsensu kopali doły, wprowadzę to cudo na giełdę, będę robił emisje co pare tygodni, to będzie technicznie moment kiedy moją spółkę będzie warto kupić ?

Pytam na poważnie. Czy używanie wykresów itd. czyli mierzenie logiką absurdu daje jakieś wyniki?

Jezeli jestes typowym fundamentalista to nie rozumiem co Ciebie sklonilo do tak szalenczego kroku jak kupno tejze spolki? Do tego biznesu trzeba miec Know-How u duuuuuzo kasy, ktorych P.Rysio nie ma, gdyby te pola faktycznie byly zasobne w rope to juz dawno siedzialby tam Shell czy BP. Zycze powodzenia.king
Płyń za rekinem trafisz do ludzi.

zxn
zxn
0
Wpisów: 2
Wysłane: 23 stycznia 2010 10:01:45 przy kursie: 20,95 zł
pplk napisał(a):
[quote=kraul]

Wg mnie AT wcale nie oddaje logiki, lecz emocje tłumu. Stara się przewidzieć przyszłe zachowania na podstawie przeszłych. Tak więc, jak najbardziej nadaje się do badania takiej spółki, jaką opisałeś, bo jeśli uzbierałaby się wystarczająca grupa naiwniaków do zakupu, inni by się do nich przyłączyli i pewnie do pewnego momentu niektórzy mieliby szansę na duży zarobek.

kraul
0
Wysłane: 24 stycznia 2010 13:21:10 przy kursie: 20,95 zł
Dzięki za odpowiedz. Moja prognoza dla Petrola - przebicie 20 zł i w dół. Niestety. A i podkreślam - ja nie mam Petrola. Miałem kiedyś i sprzedałęm z niewielką stratą. Mam za to inne cudo Ryśka - Bioton. Podobny model biznesowy. Generalnie zajmują sie tam drukowaniem akcji a w wolnych chwilach coś tam kombinują przy lekach ale nie za bardzo im wychodzi więc skupiają sie na drukowaniu.

Rysiek jest chyba jedynym mężczyzną na świecie jakiego mógłbym pocałować w usta. To z wdzięczności za wrażenia jakimi mnie obdarował. Najwięcej straciłem jak kupowałem jego spółki. Na szczescie PEtrola się pozbyłem z niewielką stratą.

Skoro są pewni, że ta ropa tam jest a podobno ktoś to autorytarnie stwierdził to czemu nie mogą jej wydobyć??

Czy orientuje się ktoś czy są jakieś granice w drukowaniu akcji. Czy można np. robić 10000000 emisji???

Czy to musi być skorelowane z innymi czynnikami?

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 24 stycznia 2010 16:14:40 przy kursie: 20,95 zł
kraul napisał(a):
Rysiek jest chyba jedynym mężczyzną na świecie jakiego mógłbym pocałować w usta.

puke_l evil4

Specjalnie dla Ciebie trzy całuśne ujęcia Ryszarda

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 25 stycznia 2010 00:45:23 przy kursie: 20,95 zł
Kraul, skoro tak błyskotliwie przejrzałeś plany Ryśka, co robisz jeszcze na Biotonie? Jak zaczynałem z giełdą to obserwowałem Bioton, ale to wynikało głównie z mojej niewiedzy i z tego, że była to popularna spółka na forach. Na szczęście szybko zrozumiałem w czym tkwi szkopuł Shhh

Petrolinvest interesuje mnie pod kątem czysto psychologicznym.

WatchDog, nie zamieściłeś mojego ulubionego zdjęcia, na którym to nasz przedsiębiorczy Rysiek dogląda interesów na Kazachskich stepach. Umorusany niczym ostatni Mohikanin prowadzi załogę do zwycięskiego boju o ropę! blackeye

kliknij, aby powiększyć

EDIT: Teraz sobie pomyślałem, jeżeli mają tam tylko tyle ropy ile widać na zdjęciach, to może niech dogadają się i wspólnie z Kolastyną opracują jakąś sprytną recepturkę na kremik na zmarszczki? binky
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 25 stycznia 2010 00:48

enforces
0
Wpisów: 1 506
Wysłane: 25 stycznia 2010 01:10:58 przy kursie: 20,95 zł
to coś na ich polikach to ropa? ja myślałem ze jakieś pijawki

kraul
0
Wysłane: 29 stycznia 2010 01:24:37 przy kursie: 18,45 zł
Witam!

Pozwólcie, że powiem parę niewygodnych prawd. Petroinvest to dla mnie jedna wielka machlojka. Wiecie w czym tkwił cały szkopuł ? Otóż wmawiało się wam, że ropa jest i zaraz nastąpi wielki wydobycie. Wszak to, że tam ropa jest to ponoć bezdyskusyjne.

Akcje były kiedyś sprzedawane za dużą kasę. I wiecie co? One nigdy nie były tyle warte i ci co Wam je sprzedawali dobrze o tym wiedzieli.

Pomyślcie. Skoro tam jest ropa to czemu jej jeszcze nie znależli ? Bo co? Jaki jest powód tego ? Oni rzekomo są pewni, że ta ropa tam jest.

Teraz jest druga manipulacja. Akcje spadają na pysk a Wam sie wmawia, że zaraz sytuacja się odwróci i będzie po 1 000 za akcję. Wierzcie mi taki scenariusz jest mało prawdopodobny a służy tylko naciaganiu ludzi. Wielu z Was trzyma te topniejące w oczach akcje z nadzieją, że usłyszy, że jest już ropa.

Petroinvest to spółka zbudowana na cyniżmie i manipulacji. Nawet jak to ropę znajdą to kurs może już tak spaść, że nawet jego parokrotny wzrost wielkich korzyści Wam nie przyniesie.

Część z Was jeszcze dokupuje "Bo jest już tak tanio". Takie głosy były na forach przy pociomach 40, 30, 20. Czy myślicie, że na 18 z groszami się skończy ??? Naprawdę?? A niby czemu ma nie spaść niżej ? Na jakich przesłankach opiera się Prezes twierdząc, że kurs jest zaniżony bo nie odzwierciedla wartości złóż ??? O jakich on złożach mówi ??? Gdzie one są ??? W jego umyśle ??? Skoro są to czemu ich nie wydobyli ? Czemu Prezes nie skupi tych "tanich" akcji. Skoro tam jest takie eldorado to czemu zagraniczne koncerny i poważni inwestorzy nie skupują tych wspaniałych akcji ???

Wiem, że sa osoby co jeszcze uśredniają. Nie wierzcie propagandzie i nie bądzcie ofiarami własnej chciwości. Myślicie, że będzie kurs po 1 000 zł i staniecie się bogaci ?? To mżonka. Takie myślenie zgubiło już dużo osób.

To Wasz wybór, macie własny rozum a ja nie jestem alfa i omegą ale radziłbym trzymać się z daleka. Jest w psychologii inwestowania zjawisko określane jako "awersja do strat". To znaczy ludzie trzymają akcje na których tracą i kiedy logika mówi im, że decyzja była błędna. Liczą oni na jakiś cud i za wszelką cenę nie chcą zaakceptować straty. Mogli by stracić mniej ale coś w umyśle każe im trzymać aż strata będzie bardzo bolesna. To ciekawe zjawisko które przerabiałem na sobie samym.
Edytowany: 29 stycznia 2010 01:27

wilk13
0
Wpisów: 13
Wysłane: 29 stycznia 2010 12:18:33 przy kursie: 16,99 zł
Zarząd PETROLINVEST S.A. ("Spółka") informuje, że w dniu 29 kwietnia 2009 roku Spółka podpisała umowę z GEM Investments Advisers, Inc ("GEMIA") oraz GEM Global Yield Fund Limited ("GEM") dotyczącą udostępnienia Spółce finansowania w wysokości do 200 milionów złotych, w formie linii zaangażowania kapitałowego (equity line of credit) ("Umowa"), oraz wyemitowania dla GEM warrantów subskrypcyjnych uprawniających do ich zamiany na 1.300.000 akcji Spółki emitowanych za cenę 60 złotych za jedną akcję, o łącznej wartości 78 milionów złotych ("Warranty").

Ponadto Zarząd PETROLINVEST S.A., w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 70/2009 z dnia 31 lipca 2009 roku, informuje, że w dniu 31 lipca 2009 roku doszła do skutku oferta akcji zwykłych na okaziciela serii R Spółki ("Akcje Serii R") ("Oferta").
Akcje serii R zostały zaoferowane GEM Global Yield Fund Limited, w wyniku realizacji uprawnień wynikających z Warrantów Subskrypcyjnych wyemitowanych przez Spółkę na podstawie uchwały Zarządu z dnia 31 lipca 2009 roku.
W ramach Oferty objętych zostało 600.000 Akcji Serii R po cenie emisyjnej 39,69 złotych każda. W wyniku Oferty Spółka pozyskała środki brutto w wysokości 23.814.000 złotych.

Zarząd PETROLINVEST S.A. ("Spółka"), realizując postanowienia uchwały Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia z dnia 31 lipca 2009 roku w sprawie warunkowego podwyższenia kapitału zakładowego Spółki w drodze emisji akcji zwykłych na okaziciela serii P z wyłączeniem prawa poboru oraz emisji warrantów subskrypcyjnych z wyłączeniem prawa poboru ("Uchwała Emisyjna"), opublikowanej w raporcie bieżącym numer 68/2009), informuje, że w dniu 19 października 2009 roku podjął uchwałę ustalającą szczegółowe warunki emisji warrantów subskrypcyjnych uprawniających do objęcia akcji serii P. Zarząd Spółki postanowił wydać 300.000 imiennych warrantów subskrypcyjnych i zaoferował ich objęcie w drodze oferty prywatnej spółce GEM Global Yield Limited z siedzibą w George Town, Grand Cayman, Kajmany ("GEM") ("Warranty Serii A"), w ramach realizacji umowy linii zaangażowania kapitałowego, o której Spółka informowała w raporcie bieżącym numer 40/2009. Warranty Serii A zostały objęte przez GEM w dniu 19 października 2009 roku. W tym samym dniu GEM zrealizował prawa do objęcia akcji Spółki wynikające z Warrantów Serii A i złożył oświadczenie o objęciu 300.000 akcji zwykłych na okaziciela serii P Spółki.

Cena emisyjna akcji zwykłych na okaziciela serii P, wydawanych posiadaczom Warrantów Serii A, emitowanych na podstawie Uchwały Emisyjnej w ramach warunkowego podwyższenia kapitału zakładowego Spółki, ustalona została przez Zarząd na 35,07 złotych za jedną akcję.

Zarząd Spółki postanowił wydać 70.800 imiennych warrantów subskrypcyjnych i zaoferował ich objęcie w drodze oferty prywatnej spółce GEM Global Yield Limited z siedzibą w George Town, Grand Cayman, Kajmany ("GEM") ("Warranty Serii B"), w ramach realizacji umowy linii zaangażowania kapitałowego, o której Spółka informowała w raporcie bieżącym numer 40/2009. Warranty Serii B zostały objęte przez GEM w dniu 11 stycznia 2010 roku. W tym samym dniu GEM zrealizował prawa do objęcia akcji Spółki wynikające z Warrantów Serii B i złożył oświadczenie o objęciu 70.800 akcji zwykłych na okaziciela serii P Spółki.

Cena emisyjna akcji zwykłych na okaziciela serii P, wydawanych posiadaczom Warrantów Serii B, emitowanych na podstawie Uchwały Emisyjnej w ramach warunkowego podwyższenia kapitału zakładowego Spółki, ustalona została przez Zarząd na 24,2856 złotych za jedną akcję.

mnie zastanawia czemu GEM skupuje po takiej cenie warranty od Ryśka?? musi posiadać jakieś przesłanki...
zauważyliście że jak GEM wszedł w tamtym roku w konszachty z Ryśkiem to akcje Biotonu i Petrola zaczęły pięknie szybować w dół??
czemu Solorz-Żak władował sie w Bioton po takiej cenie??
czemu PGNiG rozpoczęło współprace z Petrolem??
zauważyliście, że Rysiu siedzi przede wszystkim w tych dwóch spółeczkach więc zastanawiające jest czy zamierza zrobić wielki powrót i od nowa mierzyć się z Kulczykiem czy spakować walizki i uciekać z grubo wypchanym portfelem na Kajmany przed kochających go wierzycielami i akcjonariuszami....
Edytowany: 10 kwietnia 2010 14:07

wilk13
0
Wysłane: 29 stycznia 2010 12:22:47 przy kursie: 16,99 zł
ale z moich obserwacji jeszcze wynika że Rysiu sprzedaje i dodrukowuje sobie akcje zachowując ten sam poziom udziału w spółce...
tak jak i zarząd...
pięknie się "motywują" nieprawdaż angry3

Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 29 stycznia 2010 14:58:38 przy kursie: 16,99 zł
Jako, że to mój pierwszy post na wstępie chciałbym przywitać się ze wszystkimi Forumowiczami - Dzień Dobry!
Posiadaczom Petrola polecam prześledzenie historii inwestycji GEMu w Centrozap.
Ciekaw jestem czy na Petrolu powtórzy się mechanizm działania GEMu co do akcji Centrozapu. Jak tak - to może nie być wesoło. Think

kraul
0
Wysłane: 29 stycznia 2010 16:46:19 przy kursie: 16,99 zł
Petroinvest - papier głupców.

Są dwie opcje na Petroinveście

1. Spółka padnie. Okaże się, że ropy nie ma albo nie będzie czasu ani pieniędzy aby ją znaleść.
2. Ropa jest. Ktoś na maksa zbije kurs i kupi taniutko. Ale tylko najwięksi. Zwyczajny akcjonariusz nie wyczuje kiedy juz będzie dno bo niby na jakich przesłankach? Kurs może spaść jeszcze bardzo, bardzoooooo nisko. Ropa zawsze była brudną grą.

Uważam pierwszą opcję za bardziej prawdopodobną. Ale tak czy owak zwykły akcjonariusz straci. Nie ma sensu w to wchodzić. Nie bądzcie stadem baranów dającym zarobić ludziom pozbawionym moralności.

Gra nie warta świeczki dla samobójców finansowych. Teraz kupowane to jakby próba chwycenia noża spadającego z pałacu kultury.

Nikt tu nie traktuje Was poważnie. Nikt nie dba o wasze interesy w tej spółce.
Edytowany: 29 stycznia 2010 16:46

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 29 stycznia 2010 17:01:24 przy kursie: 16,99 zł
um-um, nie zgadzam sie Shame on you
mozna wejsc, ale czysto hazardowo - wyznaczyc kwote, na ktorej strate mozemy sobie pozwolic (ale tak szczerze - nie ma co sie oszukiwac, a potem modelowac tynk glowa) i zaryzykowac, majac pelna swiadomosc ze na 95% lub wiecej (juz nie chce pisac, ze na 99%) kaske stracimy.
jednym slowem - kupic sobie marzenie o bogactwie blackeye
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 29 stycznia 2010 17:01

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 29 stycznia 2010 19:40:59 przy kursie: 16,99 zł
wilk13 napisał(a):
czy ktoś wie lub może się domyśla i może odpowiedzieć mi na pytanie jakimi przesłankami kieruje się GEM???

GEM to dosyć brutalny fundusz specjalizujący się w krótkiej sprzedaży. Niewykluczone, że napiszę teraz jakieś androny, ale ja widzę to w sposób następujący:
GEM "obejmuje" kolejne rychowe emisje papierów różnych, czy to Biotonu, czy to Petrolu, następnie z miejsca puszcza całość na rynek, sprzedając wszystko co wziął, byle szybko. Jednocześnie Ryszard, jako główny akcjonariusz pożycza im pod stołem określoną, zapewne niebagatelną liczbę akcji, którą GEM też upłynnia tak szybko, jak to możliwe, po czym po nieuchronnych spadkach - odkupuje i oddaje właścicielowi, tak żeby ten nie musiał publikować informacji o zmianie stanu posiadania. W ten sposób GEM traci wprawdzie na obejmowaniu kolejnych emisji, ale odrabia sobie straty na krótkiej sprzedaży i zapewne, w końcowym rozrachunku - zarabia. Spółki emitujące akcje zyskują gotówkę, której zapewne nie zdobyłyby uzyskać w inny sposób, ponieważ nie znalazłyby chętnych na kolejne wyemitowane papiery. Przy takim układzie w tyłek biorą skuszeni widmem bogactw tzw. drobni, oraz sam Rychu, który jednak ma to gdzieś, gdyż gra va bank - albo znajdzie tą ropę i zostanie szejkiem, albo nie znajdzie, a wtedy jego udziały i tak nie będą nic warte...Eh?
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

wilk13
0
Wysłane: 30 stycznia 2010 22:00:02 przy kursie: 16,99 zł
"

"Drżyj, gdy inni są zachłanni. Bądź zachłanny, gdy inni drżą". /Warren Buffett/ Niech te karty zapisane będą szczęściem akcjonariuszy i łzami antyfanów, ale przede wszystkim budująca, rzeczową, merytoryczną dyskusją gdzie jeden drugiego szanuje
"bo pieniądze się miewa, a człowiekiem trzeba być zawsze".

Wstyd otwierać księgę Spółce człowieka który ma wizje do interesów, był i jest Pionierem w tym zapyziałym kraju, ale na elementrne miano 'człowieka' swoim zachowaniem i postępkami nie zasłuzył...

Startujemy przy cenie 23,69 zł /akcja.

LINK do poprzedniej części:

www.parkiet.com/forum/viewtopi...

Co się udało:
- przede wszystkim przetrwaliśmy światowy kryzys finansowy i żyjemy
- przetrwaliśmy prawdopodobny finansowy finansowy knock down Krauzego
- przetrwaliśmy prawdopodobne 'wojny' wykańczające Spółkę, o nie wniesione końcowe udziały w Embie
- Spółka wirtualnie wytworzyła gigantyczną tarcze podatkową, takich rzeczy się nie robi bez celu...
- aktywa naftowe są już finalnie skoncentrowane, uporzątkowane, posegregowane, zaudytowane, gazowe zaś zrestrukturyzowane by przynosiły zysk a nie straty,
- za ponad 140 mln usd został zakontraktowany LPG /ze wschodu i z zachodu/, znowu pojawią się sensowne przychody
- głupie w swej istocie spory sądowe zostały zakończone
- systematycznie, choć powolnie Spólka jest oddłużana przez Krauzego
- do 25% /slowa Gricuka/ zwiększył sie udział Kazachów w Spółce
- w akcjonariacie znowu powróciły, pojawiły się / na razie symbolicznie na łacznie 800 - 1,500 mln akcji ?/ pierwsze polskie TFI
- uchwalono formalne podwaliny pod wejście inwestorów finansowych, jakieś, oby spektakularne przejęcie i być moze inwestora branżowego.

Dotychczasowe osiągnęcia, /szczególne podziękowania dla Ryszarda Krauze/ :

- osadzony w więzieniu plastikowym widelcem przez rok potrafi kratę spiłować...., naprawdę to "przejście przez but" mniejszą rurą w większej przerasta możliwości intelektualne i techniczne oraz aspiracje człowieka inwestującego 1 mld własnych złotych... ; ) ?
- naprawdę Krauze jest 'niedorozwiniety' ? ...musiał stracić na swoich 10 mln akcji 200 mln zł ... żeby ewentualnie koniecznie 'zarobić' szalone 21 mln na sprzedaniu 1 mln akcji po 21 zł .. ; ) ? na pewno tak się 'sprzedaje' ? /...a może jednak tylko nas maluczkich 'ładuje' ...dokładnie tak samo jak 8 lat temu, zimą 2002 na Sft, aktualnie ACP/ ?
- pozyskiwanie kapitału na inwestycje poprzez emisję akcji to nic złego ...pod warunkiem, że nie robi się z tego kabaretu w 12tu odcinkach...
- zapowiedziano nam: do 10 dni inwestor finansowy ze Stanów ...mija 30 dni
- zapowiedziano nam: do 30 ty dni inwestor finansowy, EBOR ...juz opóznienie 3 sylwestrowe dni
- sponsorowane pewnikiem przez "Ryaszarda K" zepchnięcie kursu do 21 zł, zabijające ostatnią wiarę i nadzieję w uczciwych ludziach, pewno kiedyś będą encyklopedie opisywały w rozdziale "ja Ryszard K. urodziłem się tylko zachłannym ch... , wiec nie wymagajcie, że nie ćwierkałem jak kanarek..."
- danie szansy na "istnienie" i wychodowanie takich kłamliwych wykolejeńców jak ...qgen

O co gramy :
- inwestorzy finansowi-branżowi, zapowiedziano nam: inwestor finansowy ze Stanów na 40 mln usd, EBOR na min 50 mln usd, inni: PI, Nihonsvi, Kazachowie ? /żywa gotówka na kolejne projekty której pozyskanie w kryzysowych czasach samo w sobie będzie hitem/
- wsparcie know how i finansowe od mocno zainteresowanego nami podobno inwestora branżowego z "I ligi światowej" /...rozmowy wg słow Prezesa są bardzo zaawansowane, przy stoliku są podobno 3 gracze/
- ujęcie w konkretne ramy umowy z PGNIG /umowa ramowa jest, ale czyżby to on miał być naszym docelowym inwestorem branżowym, osobiście sądze, że jest ciut za 'mały' i że pojawi się jednak inny 'gracz', ...choć ostatnia skuteczność i aktywność PGNIG w zawiązywaniu aliansów z LTS, PKN, Kulczykiem w podejmowaniu projektów upstream'owych daje sporo do myslenia/
- finalne ukształtowanie się akcjonariatu /parytety: Krauze, Kazachowie, Nihonsvi, Inwestorzy Finansowi/
- zaspokojenie końcowej prywaty głównego udziałowca - wykonanie reszki call /więcej Krauzego w Firmie - jednocześnie kolejne minus 100 mln zł w pasywach firmy/
- naprawienie /rekonstrukcja zaczopowania/ odwiertu, sukses na nim czyli przeklasyfikowanie złóż flagowego odwiertu K3 na OTG /perspektywiczne zasoby blisko 2 mld mln bbl ropy/
- końcowe oficjalne przejęcie brakujących 21% udziałow naszej Spółki Emba /prezez mówi że mamy 100%, tabele pokazują 78%/ które wg mnie tak strasznie namieszały w Spólce
- o efekt na kursie czyli upragnione Eldorado, Himalaje itd

1. Która inna spółka na Gpw ma szansę chociaz teoretycznie wzrosnąć 650 % ???

W grę wchodzi ...tylko Petrolinvest /oczywiście opieram się na cenie z ostaniej transakcji chińsko kazachskiejpb.pl/a/2009/04/17/Chiny_i_Kaz... /

Trasakcja chińsko-rosyjska - wycena 1 bbl w złożu - 20 usd
Transakcja chińsko-kazachska - wycena 1 bbl w złożu 20 usd

Przy zasobach perspektywicznych OTG 2 mld bbl ropy realistyczny i realny jest zasób wydobywalnej ropy na poziomie ok 20 - 30% czyli do 600 mln bbl. Przy oczekiwanym ostatecznym oddłużeniu i zasileniu gotówkowym da to łącznie docelowo ze 40 mln akcji /na dziś kapitał akcjny dzieli sie na 19 mln akcji/ .

Prosta matematyka: 20 usd x 450 mln bbl / na dziś jest 19 mln akcji ale liczę już całościowo dla 40 mln ...Czyli wycena porównawcza na dziś wyemitowanych i uchwalonych dla nowych inwestorów akcji Petrolinvestu /dla wariantu sprzedaży złóż po ich udokumentowaniu/ ...to ponad 780 zł !

2. Wg specjalistycznej wyceny kanadyjskiej firmy audytującej McDaniels z lipca 2009 wartość koncesji i złóż perspektywicznych ważona ryzykiem to 2, 7 mld usd !

Prosta matematyka: wycena uwzględniająca jedynie dzisiejsze opisane i szacowane powyższym audytem zasoby /dla wariantu: kapitał akcyjny już max 40 mln akcji/ ...to 200 zł !

3. Wg słów Prezesa z TvnCnbc z 26 listopada koncesje kazachskie sprzedaje się w cenach transakcyjnych po 0,5 usd zawartą perspektywiczną baryłkę lub 6 usd za potwierdzona. /ceny te były w 2008 roku 2-3 krotnie wyższe!/

Prosta matematyka: wycena /uwzględniająca jedynie dzisiejsze kryzysowe wciaż ceny złoża udokumentowanego, ale zawierajacego wciąż jedynie perspektywiczne złoża wg kryteriów lokalnych jak wyżej dla wariantu: kapitał akcyjny już max 40 mln akcji ...to ponad 65 zł !

Styczeń 2010
...czekamy na wypowiedzi...

15 stycznia 2009 w Pulsie Biznesu:
"Jeśli zapewnimy finansowanie i dowiercimy się do ropy, a rynkowe czynniki będą sprzyjające, kurs powinien wrócić do wartości fundamentalnej, którą oceniam na 250-300 zł".
Kiedy tryśnie ropa, nie chce powiedzieć. Dodaje tylko, że spółka jest „w newralgicznym momencie potwierdzania zasobów surowca”. Paweł Gricuk - Prezes Zarządu

10 grudnia 2008 w Parkiecie:
"Pawła Gricuka, prezesa Petrolinvestu, cieszy ostatni wzrost notowań jednak w jego ocenie kurs spółki wciąż nie odzwierciedla jej faktycznej wartości. - Nawet przy niskich cenach ropy naftowej akcje Petrolinvestu warte są 180-200 zł –powiedział wczoraj prezes."
Paweł Gricuk - Prezes Zarządu
"
Cytowane z forum www.parkiet.com/forum/viewtopi...
Edytowany: 30 stycznia 2010 22:01

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 31 stycznia 2010 00:23:54 przy kursie: 16,99 zł
przypomne dla porzadku:

[IMG]media.stockwatch.pl/data/2010/..."/>
kliknij, aby powiększyć" title="Otwórz w nowym oknie" target='_blank'>[IMG]media.stockwatch.pl/data/2010/..."/>
kliknij, aby powiększyć"/>
kliknij, aby powiększyć

www.petrolinvest.pl/en/raport-...

zainteresowanych odsylam do lektury ostatniego raportu (koniecznie nalezy przyswoic wiadomosci nt metody szacowania zloz) jak i prospektu emisyjnego (tu szczegolna uwage nalezy zwrocic na dysproporcje ilosci linijek nt 'co juz wiemy' i 'jak znalezc rope', a 'jak swietlana bedzie wspaniale jak juz rope znajdziemy', oraz poczytac dokladnie rozdzial 'ryzyka').
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

adamos
0
Wpisów: 338
Wysłane: 31 stycznia 2010 02:34:36 przy kursie: 16,99 zł
discopolo napisał(a):
mrm napisał(a):
Niech mi ktoś pokaże historycznie spółkę, która urosła w sesję kilkakrotnie.

Nawet jeśli dotychczas nie było takiego przypadku to tutaj mamy potencjalnego kandydata do takiego wydarzenia. Wyobraź sobie teoretycznie że dziś w dzienniku poszłaby wiadomość że Rychu dowiercił się do ropy. Sądzisz że na otwarcie w poniedziałek kupiłbyś po 20-30zł?
Oczywiście że nie! To papier specyficzny. Bez ropy nic nie warty, a z ropą dużo warty.

Oczywiscie ze tak! Naprawde myslisz,ze skoczy z 16zl,na 50zl czy 100zl w jeden dzien,jak Rysiu oglosi w mediach ze dokopal sie do ropy?? Pomarzyc mozna,ale Krauze bardzo nadwyrezyl zaufanie inwestorow i jakies info w dzienniku nie podbije ci kursu o kilkaset % na jednej sesji,bo zawsze bedzie niepewnosc czy za 2 dni tego nie zdementuja Shame on you
"Privatize the gains,socialize the losses"

JANERR
0
Wpisów: 244
Wysłane: 31 stycznia 2010 11:33:23 przy kursie: 16,99 zł
Pozostaje jedna podstawowa zagadka w jaki sposób Petrolinwest spłaci kredyt bankowy (PKO)w tym roku ( pierwsza rata to przypuszczalnie - około 50 mil zł.) Think

Jak tego nie zrobią to Rysiek zacznie tracić nieruchomości

I tu jest zagadka jak to rozwiążą bo banki raczej nie będą miały kłopotu i problemu (bo odpowiednie dokumenty Prokom podpisał poręczając w nieruchomościach kredycik ) - po prostu zaczną Banki wchodzić na poręczenia
a Rysio w szybkim tępie stanie się biedniejszy o ładnych pare groszy.

A nieruchomości Ryśka - Prokomu wcześniej czy póżniej Banki spieniężą a przynajmniej nie zostaną z niczym w ręku poza akcjami Petrola

Więc jak widać sporo czeka nas ciekawostek wrażeń i rozwiązań w Petrolinweście a końcowy finał wcale nie jet taki prosty Think

del-20130531
0
Wpisów: 757
Wysłane: 31 stycznia 2010 11:36:48 przy kursie: 16,99 zł
nietrudno zauważyć, że kurs leci jak kamień w wodę. Kilka tygodni temu wkleiłem screen z poziomem docelowym 8.60 (dziś myślę, że może być jeszcze niżej). Mamy tutaj 2 trójkąty z których kurs wybił się dołem.

kliknij, aby powiększyć

AT takich formacji pozwala teoretycznie ustalić poziom docelowy (czerony 1.30PLN i szary 6.60). Osobiście preferuję poziom z dużego trójkąta (czerony 1.30PLN). Tutaj kurs zachowuje się wręcz książkowo-wybicie dołem z formacji, po czym następuje korekta do wybitej linii dalej w dół. Parcie w dół jest duże zwłaszcza że otoczenie zewnętrne nie sprzyja. Takie poziomy nie są niczym dziwnym, jest wiele spółek, które z wysokich poziomów spadły na takie grosze np Toora, immoeast, nawet PND można zaliczyć do przykładu (z 300PLN do 20PLN)

p.s nie jest to oczywiście rekomendacja sprzedaży
Edytowany: 31 stycznia 2010 11:38

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

10 11 12 13 14

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,466 sek.

fdjfkuyn
ckrhutgh
nlbkhhpd
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
scyaequj
frvkwbwt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat