7 Dołączył: 2010-08-26 Wpisów: 278
Wysłane:
20 listopada 2010 16:04:57
przy kursie: 6,29 zł
mathu napisał(a):Krauze nie nosi ML tylko zegarki z półki mniej więcej 500-1000 razy wyższej ;) Co za bzdura. Nie ma takiej. Nie wypowiadaj sie na temat w ktorym jestes ignorantem.
|
|
2 Dołączył: 2009-03-16 Wpisów: 226
Wysłane:
20 listopada 2010 16:19:12
siekoo (11 września 2010) napisał(a):prawda umiera pierwsza, nadzieja ostatnia. juz tyle razy bylo tutaj walkowane - zadnych konkretow (ropy, czy chocby jej zapachu) co najmniej przez nastepne 3 kwartaly ... staram sie nie myslec zyczeniowo, tylko patrzec na to co jest, a co mamy?  kliknij, aby powiększyćna szczescie kazdy ma swoj rozum i sam podejmuje decyzje. edit: aaa, to w koleczkach zdaje sie nazywa objecie bessy. chyba nie bez powodu. Nie będę się z nikim sprzeczał, ani dyskutował, ale ta opinia była dla mnie najlepsza i skłoniła mnie do sprzedaży OIL ze stratą 18%. Gdybym nie sprzedał tego waloru widziałbym teraz stratę ok 50%. Dziękuję więc za tą wypowiedź siekoo. Myślę, że techniczne kreślenie jest teraz w tej spółce podstawą, bo fundamenty tak jakby stoją w miejscu. Ulubione cytaty :::
- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett - „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump - „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”
|
|
0 Dołączył: 2010-01-04 Wpisów: 594
Wysłane:
20 listopada 2010 18:19:10
Myślę że analiza techniczna nie ma tu nic do powiedzenia. Każde kolejne negatywne info sprowadza kurs na nowe minima, coś pozytywnego generuje chwilową podbitkę. Nic innego tu nie działa..
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
20 listopada 2010 20:14:06
constant napisał(a):mathu napisał(a):Krauze nie nosi ML tylko zegarki z półki mniej więcej 500-1000 razy wyższej ;) Co za bzdura. Nie ma takiej. Nie wypowiadaj sie na temat w ktorym jestes ignorantem. LOL, chyba nie wiesz, z kim rozmawiasz :) Zegarki to obecnie moje główne hobby. Maurice Lacroix to półka 2000-5000 zł (8000 za zegarki które ML sprzedaje jako "manufakturowe", co jest nieprawdą), czyli taki entry-level swiss made. Krauze nosi np. Blancpaina Chrono Rattrapante w platynie z tourbillonem, wartego około pół miliona zł. O innych zegarkach z półki od mln w górę możemy porozmawiać, ale w innym temacie, żeby nie zaśmiecać merytorycznej dyskusji o OIL ;) The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 20 listopada 2010 20:25
|
|
0 Dołączył: 2010-11-04 Wpisów: 190
Wysłane:
20 listopada 2010 22:28:18
Powoli potwierdzają się moje teorie spiskowe :) Na bankierze moj watek został zalany poprzez kilkanaście nowych nic nie znaczących wpisów. Szkoda tylko, że tutaj nie uzyskałem żadnych konkretów bo liczyłem na jakieś cyfry (ilość sprzedaży ilość kupna , przy jakiej cenie, ile można było zarobić na spadkach ?) Co do odpowiedniego dozowania informacji powodującego panikę proponuję artykuł z parkietu www.parkiet.com/artykul/24,988...Cytat:Giełdowa spółka zobowiązała się jednak zapłacić Amerykanom 2,45 mln dolarów (około 7 mln zł) zadośćuczynienia, czyli kwotę odpowiadającą nadwyżce marży, którą Morgan Stanley zrealizowałby, dostarczając LPG dla innych odbiorców. Petrolinvest na to roszczenie utworzył rezerwę w 2008 r. W związku z tym nie obciąży ona wyniku finansowego za ten rok.
Czyli spółka spadła 10% choć tak jak większość z nas wie nic się nie zmieniło. Szkolenie z Petrola zaczynam traktować jako doskonały sposób manewrowania ludźmi.Przyjąłem już do siebie sporą stratę ale akcji nie sprzedaje nawet jak zejdą do 1 grosza  - w co zdecydowanie nie wierzę ze względu na wartość jej aktywów i oszacowań przypuszczalnych złóż. Pozostawienie akcji zdecydowanie mocniej wpływa na moje zaangażowanie i szybszą naukę gry na parkiecie - dobrze, że mam tu tylko 5% portfela. Dla mnie to prawdziwy majstersztyk RK do wyciągnięcia max kasy na prywatne konta.
Edytowany: 20 listopada 2010 22:32
|
|
0 Dołączył: 2009-09-15 Wpisów: 252
Wysłane:
20 listopada 2010 23:36:07
dadek napisał(a):Powoli potwierdzają się moje teorie spiskowe :) Na bankierze moj watek został zalany poprzez kilkanaście nowych nic nie znaczących wpisów. . Też mi nowość, na wątku petrola jest taki wylew postów że żaden rozpoczęty temat długo się tam nie utrzymuje na wierzchu, nie wiem po co dorabiać do tego jakies dziwne historie. Ja za to widzę podobieństwo do sytuacji z innych spółek z przeszłości gdzie nagle akcje dramatycznie tracą na wartości to wiele osób zaczyna snuć hipotezy że napewno ktoś to "specjalnie" robi aby drobni pozbyli się swoich akcji i niebawem to będzie super info i akcje poszybują pod sam sufit. Poczytałem sobie troszkę o Oil-u ostatnio i w tym momencie mój pogląd jest taki że dopóki Rysiek trzyma władzę w spółce to nie widzę szans aby coś pozytywnego sie tutaj wydarzyło. Forsy za bardzo nie ma więc upycha się w rynek po coraz mniejszej cenie nowy papier, smutna prosta sprawa dla drobnicy.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
20 listopada 2010 23:54:04
A co tam, strzelę sobie posta. Późny wieczór, czas się zrelaksować  dadek napisał(a):1. Czy dobrze jest gdy gracze giełdowi kierują się emocjami ? - NIE ! Prawda. dadek napisał(a):2. Jakie spółki na polskiej giełdzie powodują najwięcej emocji ? - Spółki pana Krauzego Bez wątpienia. Swojego czasu jednak, w listopadzie zeszłego roku, serwis nie wytrzymał naporu akcjonariuszy Techmexu i skapitulował. To był bez wątpienia emocjonalny Mount Everest. dadek napisał(a):3. Dlaczego spółki, w których defacto nic się nie zmieniło od strony finansowej nagle generują spadki po 30 -40 % ? Patrz punkt pierwszy. Emocje, psychologiczne poziomy, analiza techniczna. dadek napisał(a):- KTOŚ GRA NA SPADKI I SIEJE PANIKĘ! Na Petrollu od IPO "ktoś gra na spadki" (z małymi przerwami). dadek napisał(a):- KTOŚ PRZECIEŻ KUPUJE TE „BEZWARTOŚCIOWE” AKCJE Jak już obszernie zostało to opisane przez kolegę Irfego, to gra w gorącego kartofla. dadek napisał(a):- KTOŚ 10 s PRZED ZAMKNIĘCIEM NOTOWAŃ SPRZEDAJE SPECJALNIE AKCJE BIOTKA PO 0.17 ZŁ , ŻEBY OTWARCIE W PONIEDZIAŁEK NASTĄPIŁO Z NIŻSZEGO POZIOMU ! Nie wiem, nie śledzę spółek. Miej na uwadze to, że pod koniec dnia mogą wywalać wszystko daytreaderzy. Na Petrollu na pewno jest ich sporo. dadek napisał(a):2. NIE PĘKAĆ ! Ustawić zlecenia sprzedaży np. dla BIOTKA na 0,22 a PETROLA dla 10 zł. Jeżeli mam rację to najpierw będą chcieli zbić kurs jeszcze bardziej, żeby jednak nasze grono „leszczy” pękło, jednak później będą zmuszeni do odkupienia akcji w cenach znacznie wyższych :) Ja bym raczej ustawił zlecenie S od spodu. dadek napisał(a):Jeżeli moje przypuszczenia są słuszne to ten wątek, który umieszczam również na forum "bankier.pl" jak i wiele innych bardziej merytorycznych zostanie tam zalany kolejnymi bezwartościowymi. A to ciekawa hipoteza  Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
Wysłane:
21 listopada 2010 00:03:56
Jak kurs zleciał na 300 zł, to co sprytniejsi przedstawiali identyczne argumenty jak dadek. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
21 listopada 2010 00:34:25
Dadek, jeszcze jedna rzecz. Przejrzyj sobie wątek Techmexu. Problemy finansowe zaczęły się bodajże wiosną zeszłego roku. Pamiętam, że definitywnie przestałem się interesować spółką (w kategoriach inwestycyjnych) po wpisach jednego z forumowiczów, który podawał się za kontrahenta Techmexu. Ów jegomość ostrzegał, że spółka nie reguluje swoich zobowiązań... Ile przeróżnych teorii od tego czasu powstało na tamtym wątku, to się w głowie nie mieści!  Na forach bankiera i podłodze pewnie jeszcze więcej. Niektórzy doszukiwali się podstępów, podwójnego (ba nawet i potrójnego) dna, wrogich przejęć... Ale życie wybrało najprostszy scenariusz z możliwych. Tak więc weź to w swoich rozważaniach pod uwagę. Dla przykładu możesz przewalić również od deski do deski ten wątek. Od razu trauma - pierwsza strona zapoczątkowana przez WD przy cenie 149, zakończyła się przy 6 dychach 2 miesiące później  Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 21 listopada 2010 00:34
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
21 listopada 2010 00:35:36
Dedek, trudno. Skoro argumenty nie trafiają do Ciebie, to pewnie dołaczysz za jakichś czas do tych, którzy przeklinają dzień, kiedy zagrali w OIL-a. Nikt nie próbuje Ci tu pokrzyżować świetnych planów na zarobek, nikt nie próbuje Cię odwieść z zawiści czy nieuzasadnionego braku empatii. Po prostu wszyscy na tym wątku widzieli jak OIL w przeszłości leciał z 40 zł na 10, więc czemu teraz lecąc z 10 miałby się zatrzymać powyżej złotówki? Jedyna cena, przy której nie musisz się obawiać dalszych spadków to 0,01. Można tu zagrać spekulacyjnie, bo z pewnością będą wzrosty takie, jak w czasie, kiedy kurs podnosił się z poziomu 10 zł. Ale jeśli akurat przegapisz dobrą chwilę na sprzedaż, to dołączysz do rzeszy tych, którzy moga już tylko uśredniać i czekać na moment, żeby sprzedać z jak najmniejszą stratą.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-11-04 Wpisów: 190
Wysłane:
21 listopada 2010 03:19:58
Narazie obserwuję choć powinienem już dawno sprzedać :) Faktycznie teraz pozostaje nam jedynie spekuła i patrzenie jak zachowa się tłum. Znając jednak trochę polskich przedsiębiorców wiem, że opisana wcześniej przeze mnie sytuacja z graniem na spadki przez pożyczkobiorców grubych akcjonariuszy jest jak najbardziej prawdopodobna, bo to jedyna możliwość wyciągnięcia z tej spółki (przynajmniej narazie)jakichkolwiek pieniędzy. No jedno jest pewne, jak już wcześniej wszyscy wspominali dla akcjonariuszy najlepszą informacją byłaby ta o sprzedaniu większościowego pakietu akcji przez RK. Jestem pewny, że skok byłby wtedy min 100% Jednak Rysio nie odpuści chyba, że go wsadzą
|
|
7 Dołączył: 2010-08-26 Wpisów: 278
Wysłane:
21 listopada 2010 07:56:22
mathu napisał(a):LOL, chyba nie wiesz, z kim rozmawiasz :) A to przepraszam. Wydawalo mi sie ze grubo przesadziles z ta "1000" razy wieksza polka, ale fakt, zapomnialem o istnieniu tourbillonow wartych oblakancze pieniadze.  Sorry. I'll take my coat ...
|
|
0 Dołączył: 2009-01-08 Wpisów: 253
Wysłane:
21 listopada 2010 14:00:02
Raz jedyny dotknąlem społki pana K. (może byc Krause choć i Karkosik tez tu pasuje) i teraz moge spokojnie wywalać na koniec roku, przynajmniej podatek do zapłacenia sobie pomniejszam;))) ale nauczyło mnie to, żeby nie bic sie z koniem, bo i tak nie wygrasz a jeszcze cie pogryzie  Dla mmnie ta spolka do wyciągania kasy, szczególnie od drobnicy która łyka bajkę o wielkiej ropie i bogactwie, a w realu właściciel (niważne czy bezposrednio czy po przez podstaiwone spóły) sprzedaje papier który z dnia na dzień traci swoja wartość. I to jest ten "złoty" interes pana K, znaleść inwestorów, zauroczyć, opchnąć papier po 800zł/akcja. a jakby cudem (w co nie wierzę) dowiercili sie do jakis pokładów to i tak zdązy odkupic po 0,80 zł/akcja. W końcu pierwszy bedzie o tym wiedział. A wtedy od nowa zabawa... Akcje są tyle warte na ile wyceni je rynek
股票是这么多的价值,市场将会尽可能多
|
|
0 Dołączył: 2008-07-27 Wpisów: 2 112
Wysłane:
21 listopada 2010 14:54:15
Jak spojrzysz na wykres Petrolinvestu to tutaj jest praktycznie non stop spadek.Pytanie jest inne:czy można stosować krótką sprzedaż na tej spółce?Nie?!To co robi akcjonariusz?Tanie emisje bez prawa poboru i wywalanie w rynek.To samo,tylko nie nazywa się się tak samo.  . Jakby tam widział już te czarne złoto,(podobno widział,ale ja też mogę ogłaszać wszem i wobec czego to nie mam w domu,może być słoń z porcelany :))to czemu nie sprzedał całego (pakietu) Biotonu,Polnordu...To,że jest ropa nie znaczy,że już ją ma,bo kupił koncesje. Myślałem,że jak zejdzie poniżej 10 to na krótko.Co dalej z emisją? Chyba się skuszę,ale trzeba być czujnym,w tym tragicznym trendzie. "Fortuna favet fortibus"
|
|
0 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 745
Wysłane:
21 listopada 2010 15:59:42
TomekP napisał(a):siekoo (11 września 2010) napisał(a):prawda umiera pierwsza, nadzieja ostatnia. juz tyle razy bylo tutaj walkowane - zadnych konkretow (ropy, czy chocby jej zapachu) co najmniej przez nastepne 3 kwartaly ... staram sie nie myslec zyczeniowo, tylko patrzec na to co jest, a co mamy?  kliknij, aby powiększyćna szczescie kazdy ma swoj rozum i sam podejmuje decyzje. edit: aaa, to w koleczkach zdaje sie nazywa objecie bessy. chyba nie bez powodu. Nie będę się z nikim sprzeczał, ani dyskutował, ale ta opinia była dla mnie najlepsza i skłoniła mnie do sprzedaży OIL ze stratą 18%. Gdybym nie sprzedał tego waloru widziałbym teraz stratę ok 50%. Dziękuję więc za tą wypowiedź siekoo. Myślę, że techniczne kreślenie jest teraz w tej spółce podstawą, bo fundamenty tak jakby stoją w miejscu. W pewnym sensie masz rację, od dłuższego już czasu fundamentalnie jest beznadziejnie i ta wiedza powinna wystarczyć do tego żeby się w tę spółkę nie pakować, AT jest tu całkowicie zbędna.
|
|
Wysłane:
21 listopada 2010 16:02:45
irfy napisał(a):SpartaN napisał(a): Strach jest kupować na krótko jak i pod wzrosty. Podręcznikowy przykład spekulacji :) Chociaż długoterminowo jednak powinna spadać ale do jakiej kwoty? Czy Krauze nie ma czegoś w rękawie?
Ma. Zegarek Maurice Lacroix. Może trochę zbyt nachalny, ale gdyby fundował taki każdemu akcjonariuszowi, z pewnością nabyłbym pakiecik. Nie wiedzieć czemu drobnica bez żadnego zegarka uparła się żeby mu takie cacka fundować kupując akcje jego spoółek ;-)
|
|
Wysłane:
21 listopada 2010 16:48:26
A ci z zegarkami trzymają się z dala ;) The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
21 listopada 2010 18:36:02
mathu napisał(a):A ci z zegarkami trzymają się z dala ;) Jak ktoś ma zegarek to widzi, że wybiła ostatnia godzina Petrola ;-)
|
|
Wysłane:
21 listopada 2010 18:47:55
O nie, nie, jeszcze naprawdę daleko. Na spryciarzy czeka jeszcze jakieś 80% straty :) Jednak mimo wszystko jakieś odbicie się tu pojawi:  kliknij, aby powiększyćOIL co jakiś czas powraca do tej linii. Obecne spadki zaczynają jednak przypominać te z końca 2008 r., więc mogą spokojnie potrwać aż do 1 zł i potem powoli odrabiać do poziomu 5 zł. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
PREMIUM
4 Dołączył: 2009-01-05 Wpisów: 303
Wysłane:
21 listopada 2010 19:22:02
Aż niewiarygodne. Zakładając , ze ktoś kupił po cenie max. tj. 842,- zł i trzyma do tej pory, to strata wynosi 99,25% !!
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.