cyzo napisał(a):Zależy mi na zdobyciu "świadomości" wpływu podstawowych danych makro na rynki finansowe. Chciałbym wiedzieć jak podniesienie/spadek stóp procentowych może wpłynąć na spółki - a przez to na cały indeks. Chciałbym poznać mechanizm działania banku, żeby po przeczytaniu w PB :)informacji o tym, że poziom depozytów w PKO BP zwiększył się o 3% r/r wiedzieć, że za chwilę może bujnąć kursem PKO w dół / w górę. Albo np. jak wzrost importu surowców może wpłynąć na kurs KGHM.
Często czytam na forum jak koledzy piszą "(...) za chwilę publikacja danych makro z za oceanu" - ja też chcę wiedziec - o co kamon :)
To wszystko to wiedza, którą kiedyś posiadałem zakuwając do egzaminu z Makro metodą 3xZ. Wtedy rynki finansowe i ekonomia nie leżały w kręgu moich zainteresowań - teraz do tych samych informacji będę podchodził zupełnie inaczej - bo zupełnie innych informacji w tych książkach szukam.
Więc podstawowe pytanie brzmi - czy typowo akademickie podręczniki typu Begg czy Samuelson wyjaśnią mi powyższe problemy ?
Myślę, że takim wymaganiom lepiej sprostają książki autorstwa CFA Institute niż Begg czy Samuelson. Są redagowane co roku, więc zawierają aktualny materiał i świeże przykłady z ekonomii, a wszystko opisane i wytłumaczone jest na prawdę przystępnym językiem. Do wad należy to, że ten język to angielski oraz może być je ciężko dostać. Nowe można kupić chyba tylko zapisując się na egzamin na CFA (nie jestem tego jednak pewien), dlatego trzeba szukać używanych od kogoś kto zdał egzamin i nie są mu już potrzebne.