PARTNER SERWISU
gbkctqoe
5 6 7 8 9

Koronawirus kontra giełdy. Co to będzie?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 15 kwietnia 2020 11:40:04
krewa napisał(a):
@1ketjoW
a powiedz jaki jest cel w fałszowaniu danych? Co w ten sposób Niemcy osiągną? Może warto zacząć od tego.
Ja pokazuję na podstawie dostępnych danych, że sytuacja w Niemczech nie odbiega od średniej w regionie a Ty nadal o fałszerstwach.

Krewa - podałem Ci moje wyliczenia i źródło. Nie odniosłeś się do nich. Wyliczenia są poprawne. Podniosłeś argument, że za wcześnie na takie wnioski. To subiektywna ocena.

Mogę oczywiście gdybać dlaczego Niemcy to robią, ale to będą tylko dywagacje.
Mam natomiast z Niemcami kontakt codziennie z racji wykonywanej pracy. Boją się - bardzo się boją.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 15 kwietnia 2020 11:45:41
Adagio napisał(a):
Logiczne argumenty i fakty nie do wszystkich docieraja. Niektorzy lubia po prostu teorie spiskowe.

Nie ma sensu powtarzac, ze w Niemczech na samym poczatku epidemii zarazlili sie glownie mlodzi ludzie i dopiero teraz wiek zarazonych idzie w gore, co przeklada sie na liczbe zgonow.

Przykladowo w Niemczech tydzien temu meldowano 112000 zakazonych i 2200 zgonow. Wczoraj bylo to 132000 zakazonych i 3500 zgonow.

Kolega od spiskow moze sobie teraz zestawic
112000 chorych 2200 zmarlo
dodatkowe 20000 chorych i niespodziewanie kolejne 1300 zmarlo

Pewnie przestali falszowac dane.-)

A moze jednak struktura zakazen i wiek chorych graja kluczowa role...Speak to the hand

Zadałem pytanie więc je powtórzę. Dlaczego w Niemczech jako jedynym kraju w Europie na początku epidemii głównie jak twierdzisz chorowali ludzie młodzi? Podałeś że średnia wieku ludzi zarażonych to 59 lat w Niemczech. Pytam więc kolejny raz. Gdzie Ci młodzi? Niemcy mają średnią wieku jeżeli chodzi o nację najwyższą w Europie - przewyższają inne kraje o 3 lata. Podaje fakty i je interpretuje. Jeżeli wyciągam błędne wnioski proszę udowodnij to. Chętnie zmienię zdane.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 15 kwietnia 2020 11:47:36
majama napisał(a):
Ja myślę, że Niemcy nic nie fałszują, przyjęli inny sposób liczenia zgonów i to pewnie ma swoje skutki w zauważalnych różnicach statystyk. Nasz minister tez o tym wspominał, Niemcy inaczej liczą co daje mniejsze wyniki zgonów w epidemii..

Jeżeli mają inną metodologię liczenia zgonów, to mamy odpowiedź dlaczego ich wskaźnik jest niższy niż w innych krajach. Wtedy nie mamy zachowanej porównywalności danych z innymi krajami. Pytanie. Jaki jest powód stosowania innej metodologii? Może psychologiczny - dowód że państwo niemieckie działa na tle innych krajów znacznie lepiej.
Edytowany: 15 kwietnia 2020 11:49

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 15 kwietnia 2020 12:11:42
1ketjoW napisał(a):

Krewa - podałem Ci moje wyliczenia i źródło. Nie odniosłeś się do nich. Wyliczenia są poprawne. Podniosłeś argument, że za wcześnie na takie wnioski. To subiektywna ocena.

Odniosłem się, uzasadniłem, ale Ty nie przyjmujesz tego do wiadomości. Ja widzę tutaj zaciekłą obronę postawionej tezy a nie chęć wyciągnięcia w miarę poprawnych wniosków.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 15 kwietnia 2020 12:34:54
Cytat:
Liczbę zgonów w stosunku do liczby zakażonych można będzie porównywać po zakończeniu epidemii.
Używając najbliższej mi terminologii - trzeba zaczekać do końca sesji a nie bazować na świecy, która nie jest jeszcze w pełni ukształtowana.

Czy to o ten komentarz i uzasadnienie Krewa Ci chodzi? Chcę się upewnić, bo taj jak pisałem zaniżania wskaźnika śmiertelności przez Niemcy to trwała od czasu trwania pandemii. Zawsze mieli niższy wskaźnik niż inne kraje. Ile czasu musi minąć Twoim zdaniem, bo nie wiem dlaczego mam czekać do zakończenia pandemii.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 15 kwietnia 2020 13:23:17
Przede wszystkim z tego powodu, że istnieje coś takiego jak okres inkubacji a szczyty dziennych przypadków zachorowań wypadają w różnych krajach w różnych terminach. Trendy znajdują się w różnych fazach.
Stosując Twoje podejście do analizy danych mógłbym powiedzieć, że polska służba zdrowia to kompletne dno, bo wyzdrowiało zaledwie 9% zakażonych, podczas gdy w DE ten wskaźnik jest na poziomie 55% a w CH 56%.

edit: poza tym w każdym rankingu będzie lider i autsajder. I teraz co, z założenia oskarżamy lidera o fałszowanie danych?
Edytowany: 15 kwietnia 2020 13:48

Adagio
48
Wpisów: 843
Wysłane: 15 kwietnia 2020 14:09:57
Zadałem pytanie więc je powtórzę. Dlaczego w Niemczech jako jedynym kraju w Europie na początku epidemii głównie jak twierdzisz chorowali ludzie młodzi? Podałeś że średnia wieku ludzi zarażonych to 59 lat w Niemczech. Pytam więc kolejny raz. Gdzie Ci młodzi? Niemcy mają średnią wieku jeżeli chodzi o nację najwyższą w Europie - przewyższają inne kraje o 3 lata. Podaje fakty i je interpretuje. Jeżeli wyciągam błędne wnioski proszę udowodnij to. Chętnie zmienię zdane.[/quote]
Nie podales zadnych faktow, podales kilka liczb i postawiles pewna teze, ktorej bronisz jak niepodleglosci. Jestes w slepej uliczce i nie masz odwagi sie przyznac, ze sie myliles.

Srednia wieku podalem 49 lat a nie 59 jak Ty napisales.
Musze zreszta skorygowac ta liczbe, bo sie niestety pomylilem, srednia wieku zdjagnozowanych przypadkow w Niemczech wynosi nie 49 lat jak pisalem a 45 lat
We Wloszech to 63

Na poczyatku epidemii we Wloszech zarazilo sie bardzo duzo chorych ludzi, ktorzy juz przebywali w szpitalach. Wiekszosc zmarla.
W Niemczech natomiast najwiecej zachorowan na poczatku bylo u osob, ktore byla na nartach w Tyrolu.
Glownie mlodzi. Wiekszosc przezyla.
stad masz na poczatku niska wartosc wskaznika.
Wiek populacji nie ma tutaj nic do znaczenia.
Tak na marginesie oczekiwana srednia dlugosc zycia w krajach poludniowych jest WYZSZA niz w Niemczech
Hiszpania 83,5
Wlochy 83,4
Francja 82,9
Szwecja 81,9
Holandia
grecja
...
miejsce 17 Niemcy 81
Nie wiem skad sie u Ciebie Niemcy znalezli na pierszym miejscu Think

Wniosek pozostaje ten sam, tam nie bylo co falszowac, bo faktycznie smiertelnosc byla niska.
Obecnie niestety liczba zgonow rosnie, bo doszlo do zarazen w domach opieki, jak wczesniej napisalem tylko w jednym zmarlo w ciagu kilku dni 34 pensjonariuszy.
Choroba jest niebezpieczna dla wszystkich i wszedzie. kropka
Edytowany: 16 kwietnia 2020 10:37

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 15 kwietnia 2020 14:19:38
Cytat:
Przede wszystkim z tego powodu, że istnieje coś takiego jak okres inkubacji a szczyty dziennych przypadków zachorowań wypadają w różnych krajach w różnych terminach. Trendy znajdują się w różnych fazach.
Stosując Twoje podejście do analizy danych mógłbym powiedzieć, że polska służba zdrowia to kompletne dno, bo wyzdrowiało zaledwie 9% zakażonych, podczas gdy w DE ten wskaźnik jest na poziomie 55% a w CH 56%.

Jaki wpływa ma okres inkubacji i szczyty dziennych zachorowań wirusa na wskaźnik śmiertelności? Rozumiem, że chcesz powiedzieć, że ponieważ Niemcy identyfikują najwięcej zarażonych mają najniższy wskaźnik umieralności. Zapewne w początkowej fazie rozwoju pandemii to prawda.

Jaki wpływ na wskaźnik śmiertelności mają trendy, które znajdują się w różnych fazach? Dane jakie podałeś w przypadku Niemiec i Szwajcarii oraz dane dostępne na stronie www.worldometers.info/coronavi...
wskazują, że trendy nie znajdują się w różnych fazach (przesunięcie może wynosi kilka dni).

W przypadku Polski moim zdaniem istotny wpływ mają działania podjęte przez rząd. To zaburzyło rozwój pandemii w porównaniu do innych krajów. Z tym mogę się zgodzić. Dziwnego, że nie wziąłeś tego pod uwagę w swoim komentarzu o polskiej służbie zdrowia.

Adagio
48
Wysłane: 15 kwietnia 2020 14:27:43
www.worldometers.info/coronavi...

Przegladam tabelki i widze, ze Austriacy falszuja jeszcze bardziej, no ale przede wszystkim Kanada i Korea Pld Eh?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 15 kwietnia 2020 14:39:34
Klika razy pisałem, dlaczego Włoch i Hiszpanii nie biorę do porównania. Nie wiem też jak to napisać. Odsyłam do swoich wpisów.

Rozumiem, że to Twoje źródło danych, bo odnoszą się do Włoch:

www.welt.de/vermischtes/articl...

Zgadzam się, że na wskaźnik może mieć wpływ liczba zidentyfikowanych chorych w związku z dużą liczbą testów jaką wykonują Niemcy.

Kwestie Tyrolu pominę bo tu masz mapkę, która pokazuje jak wygląd sytuacja w Niemczech.

www.tagesschau.de/inland/coron...

Oczekiwana średnia długość życia. Wydaje mi się, że spadnie - tak na marginesie.
Edytowany: 16 kwietnia 2020 10:37

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 15 kwietnia 2020 14:45:03

Według mnie średnia wieku obecnie żyjących osób w danych kraju i średnia oczekiwana długość życia w danym kraju to dwa różne wskaźniki.

Tu masz moje źródło danych:

www.dw.com/pl/badania-niemcy-o...
Edytowany: 16 kwietnia 2020 10:36

Adagio
48
Wysłane: 15 kwietnia 2020 14:58:46
Co nie zmienia faktu, ze sredni wiek osob zainfekowanych jest jaki jest, lacznie z tego skutkami.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 15 kwietnia 2020 15:23:14
Na zakończenie.

Zgadzam się, że faza rozwoju choroby ma wpływ na wskaźnik śmiertelności.
Zgadzam się, że wskaźnik śmiertelności w Niemczech jest niższy niż w innych krajach, bo wykonują więcej testów i mają więcej chorych, co powoduje zaniżenie wskaźnika w stosunku do innych krajów.

Widzę również, że Niemcy będą szły w górę jeżeli chodzi o wskaźnik śmiertelność. Wczoraj 301 zgonów.

Czy duża liczba łóżek i respiratorów oraz średni wiek chorych (podobno 49 lat) zatrzyma ten trend? Zobaczymy.

Wniosek:

Niemcy nie fałszują wskaźnika śmiertelności tylko wykonują więcej testów, co powoduje zaniżenie tego wskaźnika ponieważ wykrywają więcej chorych.

Adagio
48
Wysłane: 15 kwietnia 2020 15:51:22
thumbright

Wracajac do koronawirus kontra gieldy.
Powoli beda widoczne skutki zatrzymania gospodarki w danych i wynikach firm.
Szanse na odbicie w postaci V sa znikome imo Think
Fala b/2 na gieldach powinna sie skonczyc na poziomach zblizonych do obecnych imo Think
Czyli gdzies w okolicy 10900-11200 DAX 2900 SP500
Tam przebiegaja istotne srednie i poziomy fibo, z reguly tak konczyly sie rajdy niedzwiedzia.
Byc moze nawet wczoraj byly juz szczyty tej fali Think niewiele by brakowalo...

Edytowany: 15 kwietnia 2020 16:01

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 15 kwietnia 2020 21:12:43
I jeszcze te samoloty sprowadzające rodaków z zagranicy, którzy potem bez przeszkód wracali sobie do domów bez żadnych obostrzeń. I nawet dum(r)nie się tym w mediach chwalili.
Edytowany: 16 kwietnia 2020 10:36

Ammianus
52
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 688
Wysłane: 16 kwietnia 2020 07:35:16
flesz napisał(a):

I jeszcze te samoloty sprowadzające rodaków z zagranicy, którzy potem bez przeszkód wracali sobie do domów bez żadnych obostrzeń. I nawet dum(r)nie się tym w mediach chwalili.

Wszyscy ? Po mojego sąsiada przyjechał ojciec i następnie wylądowali na kwarantannie w ośrodku pare km za miastem. Ale wiadomo, że gro tłukło się komunikacją przez pół Polski bo to była akcja o charakterze prewencyjnym, zorganizowana już prawie z miesiąc temu, więc jak ktoś liczył, że pod każdego z kilkunastu tys. podjedzie taksówka żandarmerii wojskowej z dowozem do domu, to ....sorry....

Można Twoim zdaniem oszacować jakie to konkretne skutki przyniosło dla rozprzestrzeniania się Covid w Polsce ?

A co ważniejsze - jakie mogło było przynieść, gdyby to całe towarzystwo wracało na własną rękę przez pół Europy, a czasem i więcej i to przez xx dni ?

Jaki jest wynik takiego "rozegrania" tematu?

Bo jeśli nie można, to temat jest czysto futurologiczno- spekulacyjny, w sam raz na forum internetowe.
Poszła taka, a nie inna kalkulacja, a sama akcja wymagała interwencji dyplomatycznych, dodatkowych umów, zgody wielu państw. Pomogli przylecieć źle, nie pomogli - byłoby jeszcze gorzej.

Adagio
48
Wysłane: 16 kwietnia 2020 08:47:23
@ammianus

przykład był na marginesie dyskusji, dotyczył skali ograniczeń w Polsce i w innych krajach, brat, kolega, czy kuzyn wszystko jedno, chodzi bardziej o sposób podejścia władz do problemu. Nie chciałem rozwijać tematu, dodałem tak na marginesie...
Może nie zrozumiałeś przesłania, proste przekazy są niby najłatwiejsze do przyswojenia,
Pisze często między wierszami, z niedopowiedzeniami, inteligentni ludzie rozumieją.

Czy dyskusja z moderacją jest polemiką? Każdy popełnia błędy. Regulamin tez ma luki. Zreszta w regulaminie jest tez raki punkt...

! Do moderacji:
Za ten wpis kolegi należy się przynajmniej żółta kartka.
Jeżeli chcemy trzymać poziom forum takie skandaliczne wypowiedzi są niedopuszczalne,

Kolega ammianus bawi się w domorosłego psychologa, wymądrza się i obraza innych.
Cytat:
Nic, tak jak i z większości Twoich "bardzo prostych" dywagacji będących co najw. opisem Twojego życia wewnętrznego,

.....

Gim
Gim
2
Wpisów: 300
Wysłane: 16 kwietnia 2020 15:30:47
A taka informacja?

Cytat:
Becker has called many of the tests "crappy." His association represents 125 state, county and municipal public health labs in the United States. Those labs, along with private labs, would be responsible for running the tests.
But Becker initially said his labs wouldn't use the tests that are on the market because he's concerned about inaccurate results that might mean people mistakenly believe they're immune to coronavirus and can return to work or stop social distancing.

edition.cnn.com/2020/04/14/hea...

Ciekawe ile covidowców tak faktycznie nie chorowało?

_olo_
30
Wpisów: 690
Wysłane: 17 kwietnia 2020 10:27:12
Jest sobie takie czasopismo dla dzieci pt. Programista Junior , to dwumiesięcznik który zaczął się ukazywać od końca zeszłego roku. Okazuje się, że Empik nie przyjął kolejnego numeru (04) do dystrybucji.
Cytat:
Uwaga! Z powodu stanu epidemii w Polsce większość Empików jest zamkniętych. Dystrybutor nie przyjął nakładu tego numeru.

Ciekawe czy tytuł przetrwa i jak inni wydawcy? Mają też wersje elektroniczne, ale pewnie najwięcej sprzedaje się w Empiku.

Adagio
48
Wysłane: 17 kwietnia 2020 12:42:51
Niewiadomo, czy sa grozne Eh?
Zastanawiam sie po co te badania, skoro jedyny wynik tach badan do tej pory to stwierdzenie faktu, ze to cos istnieje.i dodatkowe jest zagrozenie, ze w trakcie badan wirus ucieknie z laboratorium Think
Wirusy SARS, MERS, COV-19, COV-xx sa, szczepionki brak.

Naukowcy odkryli sześć nowych szczepów koronawirusa wśród nietoperzy w Birmie. Nie wiadomo, czy są groźne

Cytat:
Naukowcy zbadali ślinę nietoperzy i znaleźli tam sześć nowych koronawirusów, które należą do tej samej grupy, co SARS-CoV-2. Nie wiadomo, czy mogą przenosić się na ludzi i czy stwarzają dla nas niebezpieczeństwo. By to ustalić, potrzebne są kolejne badania.

www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/k...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

5 6 7 8 9

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,232 sek.

htbtdcst
zqxzgwcr
espnpetl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qmlmwjsy
iylvqkmn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat