22 Dołączył: 2021-04-07 Wpisów: 52
Wysłane:
28 października 2021 09:34:53
przy kursie: 45,95 zł
Zupełnie mnie nie zrozumiałeś. Nie podoba mi się to, że zagraniczny kapitał i luksemburskie fundusze wypuszczają na polską giełdę coś, tylko po to, żeby właściciele mogli się "skeszować" po, lekko licząc, kilkukrotnie wyższych cenach niż biznes jest (i będzie) faktycznie warty (a należy pamiętać, że to dopiero początek - mają jeszcze ponad 60% akcji do "opchnięcia"), wykorzystując do tego nasz system emerytalno-kapitałowy. Jako świadomy inwestor, gdybym był w OFE, to krew by mnie zalewała, że moje pieniądze są ładowane w tego gniota. I o ile jeszcze jestem w stanie zrozumieć kupowanie w cenach IPO, to pozwolono jeszcze zagranicznemu kapitałowi na ten numer z pakietem stabilizacyjnym i niejako zmuszono fundusze do ładowania pieniędzy (oczywiście nie swoich) w wielokrotnie przewartościowany papier. Nie mam problemu z takimi numerami, tylko niech nie robią tego na GPW.
Oczywiście podkreślam, to moje własne zdanie. Zdaję sobie jednocześnie sprawę, że gdyby polska strona nie przystała na warunki zagranicznego kapitału, to ten debiut prawdopodobnie po prostu by się nie odbył, a od strony spekulanta/inwestora każdy tego typu debiut jest czymś pozytywnym. Pozdrawiam.
Edytowany: 28 października 2021 09:38
|
|
119 Dołączył: 2021-01-14 Wpisów: 512
Wysłane:
28 października 2021 09:48:57
Rufusinski napisał(a):Z calego serca mam nadzieje, ze racje macie wy, a nie ja. Bo z mojego punktu widzenia OFE wlasnie kosztem naszych emerytur bronia nietrafionej inwestycji w potwornie przewartosciowana spolke. Pisalem o tym juz w marcu. Co mamy dzis kazdy widzi. 18ta strona tego watku.
Edytowany: 28 października 2021 09:49
|
|
23 Dołączył: 2009-12-26 Wpisów: 109
Wysłane:
28 października 2021 12:26:05
W przypadku Allegro należy odróżnić dwie płaszczyzny. Z perspektywy gracza giełdowego trudno przyczepić się do zachowania akcji: osoby, które uwielbiają oferty publiczne na pewno zarobiły, te które sprzedały swoje akcje po ok. miesiącu mogły cieszyć się nawet ze 100% zysku. Gdy kurs zaczął spadać szansę na pewno zwietrzyli grający na krótko, którzy dzisiaj są najbardziej zadowoleni. W swoim czasie każdy mógł tutaj zarobić, a nawet zarabia nadal.
Jest oczywiście druga strona medalu, tutaj pozostaje mi się zgodzić z przedmówcami, że zastosowano konstrukcję, która miała na celu pozwolić wyjść z zyskiem z inwestycji, która w perspektywie paru miesięcy miała zmierzyć się z presją globalnej konkurencji w postaci Amazona. Z pewnością wykorzystano także do tego celu polskie fundusze emerytalne. Czy jednak zagraniczne fundusze i właściciele Allegro zrobili coś, czego na naszym rynku wcześniej nie było? Właściwie to powtórzono historię choćby z okresu "akcjonariatu obywatelskiego", gdzie przed 10 laty wciskano nam na szczycie JSW czy spółki energetyczne, podlewając całość dodatkowo patriotycznym sosem. Sam osobiście czuję się tak samo kiepsko, niezależnie czy wkręcał mnie w drogie akcje Skarb Państwa czy fundusze z Luksemburga (przy czym pamiętam, że wicepremier Gowin czy minister Sasin przy debiucie Allegro też zrobili sobie parę fotek).
Jak wskazywałem, sam mam nadzieję, że w większości indywidualni gracze giełdowi na Allegro zarobili. W to z kolei, że emerytura z OFE czy PPK pozwoli mi za jakiś czas żyć godnie nie wierzę już od dawna i historia pierwszego roku obecności Allegro na polskiej giełdzie tylko mnie w tym przekonaniu utwierdziła.
|
|
|
|
45 Dołączył: 2017-09-26 Wpisów: 333
Wysłane:
29 października 2021 14:55:26
przy kursie: 45,12 zł
Ale sypią tym Allegro. Coraz bliżej ceny z IPO, może ten poziom okaże się jakimś wsparciem?
|
|
103 Dołączył: 2011-02-18 Wpisów: 1 520
Wysłane:
29 października 2021 15:57:35
Przydział akcji był po 43PLN, więc ciągle jest powyżej tej ceny... z tym, duża też była redukcja. ujeżdżam byki ===>>
Edytowany: 29 października 2021 15:59
|
|
10 Dołączył: 2020-04-07 Wpisów: 157
Wysłane:
29 października 2021 16:57:42
Szczerze mówiąc nawet przy obecnej wycenie akcje Allegro nadal są bańką.tak jak bańką była wycena CDR. Sory ale nawet przy obecnej cenie do zysku czy cena do wyceny księgowej pchanie się w tą spółkę to proszenie się o kłopoty. Tym bardziej gdy konkurencja atakuje i na pewno w jakiejś części zajmie rynek czytaj uderzy w zyski allegro.
Edytowany: 29 października 2021 16:59
|
|
Wysłane:
30 października 2021 12:57:39
Zobaczymy jak to będzie. Allegro trochę mi przypomina Play, też wchodził jako duży balon. Sypali tam równie mocno, z 36 kurs momentami spadł do 16. Wtedy pojawił się popyt i tak samo jak spółka szybko spadała, tak samo zaczęła rosnąć. Tutaj może być tak samo, pytanie tylko na jakim poziomie będzie to dno :).
|
|
48 Dołączył: 2020-12-11 Wpisów: 234
Wysłane:
31 października 2021 11:51:36
C/Z okrutnie wysokie mimo tego że kurs już bardzo dużo spadł od ATH.
Dla bezpiecznego wejścia ten kurs jest jeszcze bardzo daleki od ideału.
|
|
Wysłane:
3 listopada 2021 09:53:33
przy kursie: 43,50 zł
Coraz bliżej ceny z IPO (43 zł). Zakładam, że zejście poniżej tego poziomu może byc kluczowe, wiele osób zapewne ma tam ustawiony SL. Będąc tak blisko tego poziomu, nie wierzę by nie chcieli go sprawdzić.
|
|
Wysłane:
5 listopada 2021 00:48:09
przy kursie: 44,50 zł
Najwiekszym problemem tej spolki jest jak ktos napisal wczesniej to juz biznes "zceshowany". Tak, to jest lider w tej chwili w Polsce i dlugo pewnie takim pozostanie, bo Amazon raczej bardziej gra od niechcienia, z tytulu skoro mam juz tu tyle magazynow to moze czasami cos dowioze. Cytat:Anegdotyczna subiektywna wstawka Dwa tydodnie temu zamowilem pare ksiazek, gdzie zalezalo mi na oryginalnym wydaniu w twardej, porzadnej okladce i zaplacilem paredziesiat zlotych mniej niz gdybym probowal to kupic w empiku lub podobnych w miekkiej. Ksiazki byly wydane przez brytyjskie wydawnictwo Gollancz i takie mialy oznaczenia, jechaly zas do mnie z Poznania przez Gdansk z powrotem na poludnie Polski. Jest tu zdecydowanie miejsce na poprawe po stronie Amazona. Ale za jedna knige ekskluzywnego wydania w twardej okladce, ktora zawierala 3 tomy wydawane normalnie zaplacilem 140 zl. Naklejka na ksiazce zas miala cene 35 funtow brytyjskich, przy pojedynczych tomach wycenianych na 25. Dobry deal za twardy grzbiet ze sztucznej skory To co przytaczacie jako najwieksza zalete Allegro czyli ich dominacje na polskim rynku tak naprawde jest kula u nogi. Ten biznes nie ma gdzie isc, probowal, nie wyszlo. Wszystkie dotychczasowe proby ekspansji na kraje oscienne skonczyly sie porazka. Wycene zas zakladala kosmiczna dynamike wzrostu czy to przez covid czy ekspansje. Jedno i drugie nie bedzie mialo miejsca. Jesli jeszcze ktos z instytucjonalnych obejmujacych papier przy ipo ma go dalej, bedzie wciaz staral sie go pozbyc na kazdej korekcie. Rosnace stopy procentowe zjadac zas beda minimalny zysk, ktory spolka bedzie wypracowywac tylko z tytulu obslugi jej ogromnego dlugu (dzieki Goldman Sachs).
|
|
|
|
11 Dołączył: 2017-04-25 Wpisów: 201
Wysłane:
5 listopada 2021 00:52:23
Co do ekspansji to jak widać nadal próbują :) Chcą przejąć Mall group za 881 mln euro Cytat:Transakcja obejmuje swoim zakresem podmioty działające w segmencie e-commerce w Czechach, Słowacji, Słowenii i w mniejszym zakresie na Węgrzech, w Chorwacji i Polsce. Na koniec roku obrotowego kończącego się 31 marca 2021 r., Mall Group osiągnęła GMV w wysokości 915 mln EUR, marżę brutto w wysokości 14% i zbliżony do zera poziom EBITDA. W głównych krajach, w których prowadzi działalność, Podmiot Przejmowany posiadał wiodące udziały w sektorze e-commerce, zajmując 2 miejsce w Czechach i na Słowacji oraz 1 miejsce w Słowenii z udziałem w tych segmentach wynoszącym odpowiednio ok. 9%, 5% i 24% (na podstawie GMV w segmencie e-commerce w 2020 roku w podziale na kraje). W roku obrotowym zakończonym 31 marca 2021 r. Podmiot Przejmowany posiadał 4,7 mln unikalnych aktywnych klientów i notował ok. 350 mln wizyt w swojej domenie. Podmiot Przejmowany jest również operatorem infrastruktury logistycznej dla sektora e-commerce oraz infrastruktury ostatniego etapu dostawy przesyłek, które wspierają jego działalność zarówno w segmencie sprzedaży własnej (1P) jak i przez podmioty zewnętrzne (3P). infostrefa.com/infostrefa/pl/w...
|
|
Wysłane:
5 listopada 2021 01:01:40
Ponownie, obym sie mylil i wy macie racje, oby tym razem sie udalo, bo to nie jest ich pierwsza proba. Dotychczas wszystkie skonczyly sie porazka.
Edytowany: 5 listopada 2021 01:02
|
|
22 Dołączył: 2021-04-07 Wpisów: 52
Wysłane:
5 listopada 2021 13:04:10
przy kursie: 49,25 zł
Dla mnie to oczywiste (przepraszam za bycie takim pewnym), że cała ta akcja z debiutem Allegro jest pod wywalenie się funduszy PE (które notabene mają w swojej strategii wyjście z inwestycji).
Teraz przejmują kolejny podmiot za 4 mld zł. Kiedy oni chcą to spłacić przy już ogromnym zadłużeniu?
Ogólnie rzecz biorą zachowanie kursu wyglądało w ten sposób:
1. Podbitka na debiucie do 100 zł. 2. Zjazd o 1/3 do 67 zł. 3. Wzrost o 1/3 do 90 zł. 4. Zejście do 50 zł, czyli 50% od maksimów (w międzyczasie ABB za 60 zł na silnie wyprzedanym rynku). 5. Wzrost o 50% z 50 zł do 75,96 (poziom ceny, po której Allegro weszło do indeksu WIG20). 6. Zejście do ceny IPO.
Teraz możliwa będzie podbitka o 50% od minimów, czyli 65 zł. Jest to bardzo ważny i nieprzypadkowy poziom, gdzie Allegro bardzo lubiło się zatrzymywać i kręcić. Wydawałoby się, że to poziom 60 zł jest ważniejszy, ale mimo teoretycznie ogromnej zapory podażowej na tym poziomie kurs nie miał specjalnych problemów z przebiciem tego poziomu w trakcie majowego rajdu z 50 zł. Przypadek?
A długoterminowo nic się według mnie nie zmienia. Inwestor długoterminowy nie ma tutaj czego szukać. Pozdrawiam.
|
|
41 Dołączył: 2020-11-21 Wpisów: 197
Wysłane:
5 listopada 2021 13:17:24
Ja w ogóle nie wiem skąd ten dzisiejszy wzrost biorąc pod uwagę, że przejęcie będzie sfinansowane z emisji długu i akcji
|
|
23 Dołączył: 2011-09-15 Wpisów: 243
Wysłane:
5 listopada 2021 14:57:34
Informację tę odczytuję jako chęć pokazania inwestorom, że "coś" robią. Na rynku lokalnym ten ruch opisywany jest jednak przez dziennikarzy jako mało przemyślany, a podawane koszty jako mocno zaskakujące i zawyżone.Przejmowany podmiot nie jest bynajmniej biznesowym orłem, potrzebuje dalszego dokapitalizowania, a do tego ciężko będzie Allegro jakiekolwiek synergie wypracować.
Tak jak wspomnieliście, z czeskim odpowiednikiem Allegro kilka (czy może już kilkanaście?) lat temu próbowało postawić ten portal swoimi siłami, zbudowali nawet pod to dedykowany zespół, kilka lat serwis świecił pustkami i zakończyło się to wszystko klapą (to tak swoją drogą ciekawy case dla tych, co to wejście eBaya do Polski tak ładnie analizowali, jako oznakę super przewagi Allegro)
Swoje zdanie i krótka analizę szans na dalszy szybko wzrost napisałem w tym watku kilka miesięcy temu, niestety kolejne kwartały zdają się potwierdzać moje obawy. Obniżenie kosztu Smarta to dobry ruch, ale wymuszony działaniem konkurencji, a dodatkowo zwiększy koszty funkcjonowania. Natomiast potencjał wzrostu w PL Allegro ma tylko w dwóch grupach: wsie/małe miasta oraz silver generation, bo tu jeszcze znajomość i pokrycie serwisu jest ograniczona. Od dwóch-trzech lat komunikacyjnie stawiają na tę drugą grupę, ale jak widać to dosyć hermetyczna grupa jest i bardzo ciężko jest zmienić zachowania zakupowe i zbudować nowe zwyczaje. To co mieli skonwertować, to już skonwertowali przy pierwszych falach epidemii, gdzie obawy przed zakupami stacjonarnymi i kolejne lockdowny sklepów zadziałały jak katalizator. Łatwiej już nie będzie.
Trzecią grupą, gdzie mieli szukać klientów i potencjalnie było miejsce do wzrostu, to przedsiębiorcy i różnego rodzaju klastry branżowe, ale z jakiegoś powodu ten temat chyba nieco przycichł (albo ze względu na inne priorytety, albo już się zorientowali, że przeszarżowali w szacunkach o masowego napływu przedsiębiorców nie będzie)
|
|
140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
5 listopada 2021 16:36:47
#ALLEGRO w pogoni za szybkością dostawy traci się jakość dostawy... na 6 paczek ostatnio zamawianych..2 kompletne, 1 niekompletna bo nie mieli towaru ( przeprosili, wysłali a resztę zwrócili), 2 niekompletne bo błędy w pakowaniu, 1 kompletnie pomylony towar... ile czasu tracę na zgłaszanie problemów z paczkami.. masakra..
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
Wysłane:
5 listopada 2021 16:46:12
Piekna sesja dzisiaj, potężny odwrót. Coraz bardziej przypomina to Play. Czy skończy się to podobnie jak tam, czyli zaczynamy podróz na nowe ATH? W mojej opini na pewno dołek już ustawiony.
|
|
208 Dołączył: 2018-10-03 Wpisów: 1 287
Wysłane:
5 listopada 2021 17:06:24
bankrucik napisał(a): ile czasu tracę na zgłaszanie problemów z paczkami.. masakra..
Doświadczyłem podobnych problemów z paczkami w ostatnim czasie. Postanowiłem więc sprawdzić konkurencję zza wielkiej wody wykorzystując darmowy okres próbny i już wiem, że cześć zakupów z ALE będę realizował na Amazonie. Czy klientów mi podobnych będzie więcej ? Myślę, że tak. Na dzień dzisiejszy na Amazonie brakuje sporego pokrycia w towarze dostępnym na allegro, ale podejrzewam, że z czasem to się zmieni. Technicznie to na razie tylko re-test utraconego wsparcia, teraz w roli oporu z poziomu mocnego wyprzedania. Spekulantów łapiących RSI na poziomie 20 na pewno nie brakuje:  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 5 listopada 2021 17:08
|
|
103 Dołączył: 2011-02-18 Wpisów: 1 520
Wysłane:
5 listopada 2021 19:21:25
Amazon będzie uzupełniał Allegro. Miejsce jest dla każdego z nich. Konkurencja jest dobra dla klienta końcowego, ale jak dla mnie to dwa różne serwisy. ujeżdżam byki ===>>
|
|
52 Dołączył: 2011-07-10 Wpisów: 982
Wysłane:
5 listopada 2021 21:27:37
Allegro jest tańszy i łatwiej coś kupić. Amazon to przeżytek sprzed 20 lat i albo dostosują stronę albo nie mają czego szukać w Polsce. Może Amerykanie lubią niedopracowane serwisy, ale pod tym względem u nas pewien poziom musi być zachowany. Allegro też ma spore problemy w filtrowaniu wyników, ale i tak jest lepiej od konkurencji zza wielkiej wody. Zamawiam kilka przesyłek w miesiącu. Nic nie jest uszkodzone, wszystko jest w dwa dni w paczkomacie. Każdy ma inne przypadki to inaczej odbiera jakość transportu. U mnie jest rewelacja. Osobiście wolałbym aby Amazon poniósł porażkę. Niezdrowy jest monopol jednej firmy. Ale co będzie to będzie. Co innego kapitalizacja. Według mnie dalej jest za wysoka. Chyba że rynek dostrzega coś co się stanie pozytywnego. W końcu na każdym kroku czytam tutaj, że rynek wszystko wie co będzie w przyszłości.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.