PARTNER SERWISU
kckenmms
20 21 22 23 24
koto57
0
Wpisów: 20
Wysłane: 21 stycznia 2010 08:26:22 przy kursie: 24,04 zł
jeżeli pozwolicie zabiorę głos,

po co PGE reklama za 35 mln pzl( arena),
przecież np. w moim województwie są jedynym dystrybutorem energii i jaki mam wybór?

dyktują warunki jakie chcą i na jakie pozwala im KUOKiK.

Czy się mylę?

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 21 stycznia 2010 09:21:56 przy kursie: 24,00 zł
Nie mylisz się :)

Ale zwróćcie proszę uwagę na fakt, że rozważacie jedynie działalność dostarczania energii do podmiotów. W tym zakresie na pewno nie ma szans na ograniczenie pozycji PGE w najbliższym czasie. W tym zakresie znaczenie ma długi okres.

Ja rozważyłabym jeszcze inne opcje, w które PGE może się zaangażować. Np. budowanie elektrowni atomowych. To jest już projekt polityczny, o wielkim znaczeniu dla gospodarki i wart kupę forsy. Jeśli kiedyś będzie miało dojść do jej powstania, to w procesie jej budowy będą chcieli uczestniczyć wszyscy znaczący gracze. Gdyby kontrolę nad nią przejął np. Vattenfal, to łatwiej będzie znanej i poważanej firmie podważyć taką decyzję. Kilku lokalnych i krajowych polityków, poważanych osobistości lub sportowców uzależnionych właśnie od PR-owych wydatków PGE podniesie raban, oburzenie społeczne, itd. Będzie szansa na wpłynięcie na taką decyzję.

Widzę jeszcze kolejny aspekt sprawy. Jak pisałam wcześniej, PGE zatrudnia bardzo wielu pracowników i pojawiają się głosy o koniecznej restrukturyzacji zatrudnienia. I jeśli dojdzie do momentu, kiedy trzeba będzie zwolnić 15 tysięcy ludzi pracujących właśnie na Śląsku, to nagle okaże się, że PGE nie jest taką złą firmą. Zwalnia ale: dzięki niej mamy stadion, znany klub sportowy, rozwija kulturę, ple ple ple. Lokalni decydenci mogą wedy powiedzieć: nie strajkujcie, nie blokujcie. Przecież to nie jest zła firma. I obronią choć trochę jej wizerunek.

Oczywiście nie mówię tu, że wszystkie te decyzje są słuszne lub konkretnie trafione. Chodzi mi bardziej o długoterminowe ich uzasadnienie.

Wiem, że tu na forum znajdują się ludzie racjonalnie podejmujacy decyzje. Także te dotyczące dostawy energii do domu. Ale PGe uczestniczy w wielu projektach o znaczącym znaczeniu dla państwa i istotnym zainteresowaniu społecznym. I w tym zakresie powinna tworzyć pozytywny obraz swojego działania i to w szczególności na Śląsku. A pamiętajmy, że nie całe społeczeństwo kieruje się zasadami wolnej ekonomii, efektywności i przejrzystości. A to są właśnie interesariusze PGE.

Ofkors nie musicie się ze mną zgadzać. Staram się jednak spojrzeć na firmę z innej perspektywy. Dla mnie byłaby to inwestycja długoterminowa i to bardzo.

Kasia Stefanska
4
Wysłane: 21 stycznia 2010 09:22:35 przy kursie: 24,00 zł
koto57 napisał(a):

przecież np. w moim województwie są jedynym dystrybutorem energii i jaki mam wybór?

Czy się mylę?

Sorry, jednak mylisz się co do jednego. PGE nie jest dystrybutorem energii.

ironman
0
Wpisów: 54
Wysłane: 21 stycznia 2010 09:39:30 przy kursie: 24,00 zł
Kasia Stefanska napisał(a):
koto57 napisał(a):

Czy się mylę?

Pani Kasiu ,dziękuje za przejrzyste i logiczne wytłumaczenie dotyczące zaangazowania Pge w projekt medialno marketingowy.bardzo sobie cenie Pani posty ,są merytoryczne i stanowi dla mnie Pani wzór do nasladowania.nie ma w nich tego śmiesznego zacięcia w których wszystko jest czarno-białe. w swoich postach rysuje Pani obiektywny obraz sytuacji.pozdrawiam.

2mek99
0
Wpisów: 398
Wysłane: 21 stycznia 2010 09:45:50 przy kursie: 24,00 zł
koto57 napisał(a):

Czy się mylę?

Proponuję powiedzieć o tym PGE bo oni myślą że są dystrybutoem.
Poniżej opis działalności z ich strony internetowej.

W obecnym kształcie PGE istnieje od 2007 r. Największą przewagą konkurencyjną Spółki jest jej pionowa integracja oraz obecność w niemal całym łańcuchu wartości w energetyce (z wyjątkiem przesyłu energii, którym zajmuje się spółka PSE Operator). Działalność Polskiej Grupy Energetycznej koncentruje się na następujących obszarach: Energetyka Konwencjonalna, Obrót Hurtowy, Dystrybucja, Sprzedaż Detaliczna, Energetyka Odnawialna.
Edytowany: 21 stycznia 2010 09:46

Kasia Stefanska
4
Wysłane: 21 stycznia 2010 09:45:56 przy kursie: 24,00 zł
ironman napisał(a):
koto57 napisał(a):

Czy się mylę?

Pani Kasiu ,dziękuje za przejrzyste i logiczne wytłumaczenie dotyczące zaangazowania Pge w projekt medialno marketingowy.bardzo sobie cenie Pani posty ,są merytoryczne i stanowi dla mnie Pani wzór do nasladowania.nie ma w nich tego śmiesznego zacięcia w których wszystko jest czarno-białe. w swoich postach rysuje Pani obiektywny obraz sytuacji.pozdrawiam.

love4 hello1

Kasia Stefanska
4
Wysłane: 21 stycznia 2010 09:47:55 przy kursie: 24,00 zł
2mek99 napisał(a):
koto57 napisał(a):

Czy się mylę?

Proponuję powiedzieć o tym PGE bo oni myślą że są dystrybutoem.
Poniżej opis działalności z ich strony internetowej.

W obecnym kształcie PGE istnieje od 2007 r. Największą przewagą konkurencyjną Spółki jest jej pionowa integracja oraz obecność w niemal całym łańcuchu wartości w energetyce (z wyjątkiem przesyłu energii, którym zajmuje się spółka PSE Operator). Działalność Polskiej Grupy Energetycznej koncentruje się na następujących obszarach: Energetyka Konwencjonalna, Obrót Hurtowy, Dystrybucja, Sprzedaż Detaliczna, Energetyka Odnawialna.

Tak, masz rację. Oni dystrybuują energię ale nie do odbiorców indywidualnych tylko hurtowych. Dlatego Ty masz wybór, kto Ci ją dostarcza. Przynajmniej w teorii ofkors.

2mek99
0
Wpisów: 398
Wysłane: 21 stycznia 2010 09:50:39 przy kursie: 24,00 zł

Tak, masz rację. Oni dystrybuują energię ale nie do odbiorców indywidualnych tylko hurtowych. Dlatego Ty masz wybór, kto Ci ją dostarcza. Przynajmniej w teorii ofkors.

Kolejny cytat

Spółki Sprzedaży Detalicznej, wchodzące w skład Grupy Kapitałowej PGE, obsługują ponad pięć milionów odbiorców energii elektrycznej – firm, instytucji i gospodarstw domowych. W 2008 roku sprzedały łącznie 30,2 TWh energii elektrycznej.

Kasia Stefanska
4
Wysłane: 21 stycznia 2010 09:52:41 przy kursie: 24,00 zł
2mek99 napisał(a):

Kolejny cytat

Spółki Sprzedaży Detalicznej, wchodzące w skład Grupy Kapitałowej PGE, obsługują ponad pięć milionów odbiorców energii elektrycznej – firm, instytucji i gospodarstw domowych. W 2008 roku sprzedały łącznie 30,2 TWh energii elektrycznej.

Silenced

koto57
0
Wpisów: 20
Wysłane: 21 stycznia 2010 09:56:01 przy kursie: 24,00 zł
piszę dane z rachunku Vat za przesył energi w m-cu wrzesień - grudzień 2009

" PGE Obrót Spółka Akcyjna -Rejon Sprzedaży Energii Jasło"

A moze to nie to PGE?

Jeżeli nie to prosze mnie uswiadomić.

Pozdrawiam,

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 21 stycznia 2010 21:13:35 przy kursie: 24,00 zł
Jak najbardziej sa dystrybutorem do odbiorcow indywidualnych w części Polski która widac na mapce n aich stronie. Ale jakby sie ktos uparl to w każdym miejscu w kraju moze podpisac umowe na energie z PGE (prawo energetyczne na to pozwala), powiem więcej, mozemy podpisac umowe na dostarczanie energii do domu z każdym polskim dystrybutorem mającym odpowiednie koncesje, np. zapytajcie w PKP Energetyka w wtedy placi sie niestety dwa rachunki, jeden za energie, grugi za przesyl firmie która jest włascicielem sieci u nas w regionie.
Jak wogóle przyszło komus do glowy że może być inaczej? Pionowe zintegrowanie przedsiębiostwa polega na tym aby nie było żadnych obcych ogniw (chains) w calym procesie wytwórczym az do ostatniego klienta, jeśli jakiekolwiek przesuniecia profitów na poszczególnych poziomach nastąpia to i tak zostanie ten profit w firmie.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

ironman
0
Wpisów: 54
Wysłane: 21 stycznia 2010 21:14:51 przy kursie: 24,00 zł
koto57 napisał(a):
piszę dane z rachunku Vat za przesył energi w m-cu wrzesień - grudzień 2009

" PGE Obrót Spółka Akcyjna -Rejon Sprzedaży Energii Jasło"

A moze to nie to PGE?

Jeżeli nie to prosze mnie uswiadomić.

Pozdrawiam,

oo coś nowego , do Jasła prąd doporowadziliwave
a tak serio ,to tez mi sie wydawało ze tylko produkuja a tu prosze ,zaraz sie okaze ze nie sa monopolista fiuuu

majama
1
Wysłane: 21 stycznia 2010 21:33:08 przy kursie: 24,00 zł
Tak się teraz zastanowiłem że mimo tego chainowania to pewnie musza sie wspierac na PSE na poziomie dystybucji na Polskę, bo nie słyszałem aby istniała inna siec krajowa najwyższych napięć.

Kasia Stefanska
4
Wysłane: 22 stycznia 2010 09:21:54 przy kursie: 23,59 zł
majama napisał(a):
Tak się teraz zastanowiłem że mimo tego chainowania to pewnie musza sie wspierac na PSE na poziomie dystybucji na Polskę, bo nie słyszałem aby istniała inna siec krajowa najwyższych napięć.

No nareszcie! Dzięki!!

Właśnie od dawna w przekształceniach polskiej energetyki chodzi o rozdzielenie całego łańcucha tworzenia się ostatecznej ceny. W teorii chodzi o wprowadzenie przejrzystości, ile faktycznie kosztuje nas produkcja, dystrybucja i przesył energii.

PSE-Operator jest jedynym właścicielem sieci na terenie całego kraju. Jest to monopol ze 100% udziałem SP. I to jest właśnie działalność zaniechana wykazywana w SF PGE w ostatnich latach. Zgodnie z prawem PGE musiało pozbyć się tej części majątku. Poza tym państwo nie chciało oddać infrastruktury.

majama
1
Wysłane: 22 stycznia 2010 16:07:15 przy kursie: 23,59 zł
z wczoraj: Goldman Sachs wycenia PGE neutralnie z ceną 26zł. Akurat tym szulerom to niespecjalnie wypada wierzyc ale może zagranica sie właczy?

Wildthing
0
Wpisów: 130
Wysłane: 22 stycznia 2010 19:38:34 przy kursie: 23,59 zł
majama napisał(a):
z wczoraj: Goldman Sachs wycenia PGE neutralnie z ceną 26zł. Akurat tym szulerom to niespecjalnie wypada wierzyc ale może zagranica sie właczy?

O tak!!! Zagranico, włączaj sięPray . Czas wyjść choćby na mały plusik, tak na dobry poczatek posiadania tych "obligacji"Angel

mack82
0
Wpisów: 18
Wysłane: 26 stycznia 2010 12:30:02 przy kursie: 23,22 zł
witam!

słuchajcie tkwię z tymi akcjami od debiutu i mam już szczerzę dosyć, trzeba było sprzedać w dniu debiutu i spekulować na jakichś średniakach, bo ewidentnie skarb państwa nie chce przekonać drobnych inwestorów, że warto wchodzić w prywatyzację, bo nie dopuszczą do redukcji większej niż te powiedzmy 95%...

anyway, ktoś wie kiedy jest planowane wejście pge do wig 20 (czy to już będzie wig30 może...?) i jak te akcje powinny zareagować? będzie jedna szybka jazda w górę w dniu wejścia czy raczej widzicie potencjalny wzrost w skali dłuższego czasu??

dzięki, pozdrawiam!

Pink_Floyd
0
Wpisów: 135
Wysłane: 26 stycznia 2010 12:42:56 przy kursie: 23,22 zł
I właśnie na tym polega strategia skupujących. Wiedzą, że ludzie mają dość, dołują kurs, ludzie nie wytrzymują, wysypują się z akcji, a ktoś sobie to wszystko zbiera.

adamos
0
Wpisów: 338
Wysłane: 26 stycznia 2010 13:05:58 przy kursie: 23,22 zł
mack82 napisał(a):
witam!

słuchajcie tkwię z tymi akcjami od debiutu i mam już szczerzę dosyć, trzeba było sprzedać w dniu debiutu i spekulować na jakichś średniakach, bo ewidentnie skarb państwa nie chce przekonać drobnych inwestorów, że warto wchodzić w prywatyzację, bo nie dopuszczą do redukcji większej niż te powiedzmy 95%...

Trzeba bylo,ale kto wiedzial ze zjedzie do ceny emisyjnej. Sadze,ze pojdzie jeszcze ponizej tej ceny,bo pewnie masa ludzi ma poustawiane stopy ponizej 23zl i jakis grubas pewnie je przetestuje. Poza tym lewarowcy nie mieli zbyt duzego wyboru,bo sprzedajac w dniu debiutu dali by zarobic jedynie bankom. Jedyny plus tego wszystkiego,ze moze teraz wielu z nich 2 razy sie zastanowi,zanim da sie wpuscic w maliny,przez pania z banku ktora mowila ze to swietna inwestycja i warto wziasc na nia kredyt.puke_l
"Privatize the gains,socialize the losses"

mack82
0
Wpisów: 18
Wysłane: 26 stycznia 2010 13:15:48 przy kursie: 23,22 zł
...dlatego wciąż jestem twardy i je trzymam, bo też wierzę, że chytry plan jest na wyjechanie z kursem w okolice 27 pln, ale dni lecą, środki zamrożone, zysku nie widać... :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE pge
  • PGE rozpoczyna przetarg na elektrownię gazową w Rybniku o mocy 600 MW
    PGE rozpoczyna przetarg na elektrownię gazową w Rybniku o mocy 600 MW

Polska Grupa Energetyczna uruchomiła postępowanie na zaprojektowanie i budowę szczytowej elektrowni gazowej o mocy ok. 600 MW w Rybniku. Zakończenie inwestycji planowane jest w 2029 roku, a przetarg obejmuje także 12-letni serwis obiektu.

• Trump i Putin spotkają się ws. Ukrainy, w grze CCC, Arlen i KSG Agro
    Trump i Putin spotkają się ws. Ukrainy, w grze CCC, Arlen i KSG Agro

Początek poniedziałkowej sesji na giełdzie w Warszawie przynosi realizację zysków, po tym jak w piątek WIG20 przebił barierę 3.000 pkt., a WIG zakończył tydzień na rekordach. Nastroje na rynkach globalnych wciąż jednak pozostają dobre, stąd powrót do wzrostów może nastąpić w każdej chwili. Inwestorzy liczą na pozytywne efekty rozmów Trumpa i Putina ws. Ukrainy.

20 21 22 23 24

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,282 sek.

bbortrzr
xyufunxg
hexzeaoi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kmvoyllk
edjcbtlj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat