PARTNER SERWISU
ekqkpnjz
67 68 69 70 71

Swing trading na kontraktach

Gecko
0
Wpisów: 177
Wysłane: 17 lutego 2011 13:08:52
Oczywiście L'ki już mam.
Ale jeszcze się nie cieszę.

Po L2674 to ja się ustawiałem, ale wczoraj.

Nie wygląda to źle, jak na razie. Miedziak rośnie, WIG wywija właśnie parabolę. Czekamy.
Edytowany: 17 lutego 2011 13:15

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 17 lutego 2011 14:22:15
Gecko - jedna prośba. Pisz o swoich przmyśleniach z uzasadnieniem i najlepiej przed faktem by inni mogli wyciągnąć wnioski analizując na bieżąco sytuację.
Byłbym wdzięczny, bo łatwiej by mi było znalęźć moje błędy. blackeye
Z pisaniem po fakcie jest trochę jak z musztardą po obiedzie.

Jak wyczaiłeś te L 2677 (1pkt pow dołka) i 2710 dla S (1 pkt poniżej H)
Jestem pod wrażeniem, więc uchyl rąbka tajemnicy. Pray
Edytowany: 17 lutego 2011 14:23

buldi
0
Wysłane: 17 lutego 2011 14:45:27
Jestem ciekaw jak zachowały by sie nasze futy gdyby przypadkiem doszło w usiech do ruchu korekcyjnego.
Jaki byłby minimalny wymiar kary dla nas biorąc pod uwagę fakt, że od kiedy nasze drogi się rozjechały mamy juz prawie 12% zaległość do S&P500.
Dane o 14,30 nie były może tragiczne, ale jednak inflacja, choć w niewielkim stopniu daje o sobie znać i w Usiech.
Tego sie tam chyba najbardziej dzisiaj obawiają? Think

Edit: zlecenie na 2772 wpadło
Czakam teraz na wywalenie kolejnego stopa. Not talking

Edit2 : już nie czakam
Edytowany: 17 lutego 2011 14:54

Gecko
0
Wysłane: 17 lutego 2011 14:53:19
Przepraszam. Poprawię się.
/może to wydać się dziwne, ale ja jeszcze pracuję, tzn. w pracy jestem/

No właśnie tak łapałem jak i Ty teraz.
Po prostu było 'tanio', ustawiłem się punkt niżej, i wpadło. Bez wysiłku. A, i przestało spadać - to był główny argument.

Ale co to się teraz dzieje Ty mi powiedz?
To Bahrajn w rewolcie? Czy coś innego?

A miałem się eLek nie imać, i eSki trzymaćd'oh!
Tyle grosza się zmarnowałopuke_l Przecież ja od zawsze o tym 2670 pisałem, a dziś 'wymiękłem'.
Eh...
Edytowany: 17 lutego 2011 14:58

buldi
0
Wysłane: 17 lutego 2011 14:58:27
Nie łam się ,na razie zatrzymało się w punkcie mojego wywalonego stopa, więc może odbić w góre.
To by mnie chyba zabiło.

Gecko
0
Wysłane: 17 lutego 2011 15:08:29
buldi napisał(a):

[...]
Jak wyczaiłeś te L 2677 (1pkt pow dołka) i 2710 dla S (1 pkt poniżej H)
Jestem pod wrażeniem, więc uchyl rąbka tajemnicy. Pray

Sam jestem pod niemałym wrażeniem. Przecież taką 'strzelankę' do celu uprawiam skutecznie 4 dzień z rzędu. Wczoraj jednego punktu przecież mi zabrakło tylko. Więc od razu 'zmodyfikowałem swoją metodologię', czego efektem jest dzisiejszy hit, znowu w 10-tkę.

A jak to zrobiłem?
Pisałem rano. Jeśli jest tam coś niejasnego, proszę pytaj.
Nawet zatytułowałem to 'swoją AT'.

Nie mogę przeboleć tych 22pkt. na dzisiejszym pierwszym pakiecie. Drugi był deko mniejszy. Nawet nie wiesz jaka kasa mi przeszła koło nosa d'oh!. Wpakowałem dosłownie wszystko co miałem w S'ki. Więc musiałem być pewnym swojej decyzji.
Dlatego puściłem o 3:00 w nocy, po analizie, 33% PKC'em na otwarcie, resztę na 2710.
No i trafiłem. Po prostu.
Przeczytaj jeszcze raz pierwsze moje posty z rana.

Oh my Goodd'oh! , again&again.
Edytowany: 17 lutego 2011 15:20

Gecko
0
Wysłane: 17 lutego 2011 15:55:14
No i wszystko w normie: oni -0.2%, my -1.5% blah5

Gecko
0
Wysłane: 17 lutego 2011 16:08:30
buldi napisał(a):
Jestem ciekaw jak zachowały by sie nasze futy gdyby przypadkiem doszło w usiech do ruchu korekcyjnego.

No to już z grubsza wieszAnxious

A gdzie się podział tawariszcz Krewa?
Przydał by się w takim momencie.
Edytowany: 17 lutego 2011 16:23

buldi
0
Wysłane: 17 lutego 2011 16:24:44
Wiem i aż się boję pomyśleć co będzie kiedy tam zacznie się korekta. d'oh!

Wiem też że przewaliłem dzisiaj 31 pkt/kontrakt na tych pieprzonych eLkach bo dodatkowo chciało mi sie uśedniać i to jest k... straszne.

Błąd polegał na tym, że miałem zagrać pod opór o którym rano pisałem, miałbym mozliwość ustawienia krótszego stopa i kierunek byłby zgodny z trendem krótkoterminowym.
Nawet mi to po głowie chodziło.
Niestety zwyciężyła głupota.

Gecko napisał(a):

A gdzie się podział tawariszcz Krewa?
Przydał by się w takim momencie.

Pewnie sie znowu na jakis czas na Sybir zesłał, bo coś ostatnio pisał o 20' mrozie.
Też mi Go tu brakuje.
Jak by był, pewnie by mi na czas te elki z głowy wybił.

A co z twoimi longami, miałeś tam jakiegoś stopa?
Edytowany: 17 lutego 2011 16:35

daniel93
0
Wpisów: 469
Wysłane: 17 lutego 2011 17:09:48
Ja się nie odzywam, ale cały czas Was czytam i jestem pełen podziwu dla Gecko thumbright

Ja skosiłem 89,4% zysku na Skach i się obróciłem na Orlenie, gdy było 2660 na FW. Orlen ma ważny Dołek na 44,10 którego przebicie aktywowało by Mke z zasięgiem na 38,ileś tam dlatego widzę stąd możliwość korekty. Myślę, że 2655-60 nie zostanie łatwo przebite, to aktualnie dla mnie kluczowe wsparcie, bo tu wynika 76,8%AB = CD formacji XABCD. Więc Lki z tych poziomów i gram na korekte spadków, jednak za połowę portfela niż przy Skach, bo jakby nie patrzeć mamy krótkoterminowy trend spadkowy, wiec na Lki trzeba uważać (Buldi wave )
Edytowany: 17 lutego 2011 17:10

Gecko
0
Wysłane: 17 lutego 2011 17:20:40
L2657 weszło, i mi rośnie blackeye

@daniel:
Witaj!
a mówiłem, że jeszcze lepiej zarobisz na FOrlenie blackeye

@Buldi:
/co to miałem na końcu języka/
edit: zero SL
Jeszcze na nich zarobię jutro/pojutrze.
20 punktów to nic. Radziłem sobie z 90 thumbright
Dzisiejszy zysk mam i tak potężnyDancing /new car/
Mógł być jednak historyczny.

edit2: brawa, brawa, wielkie brawa dla Buldiego: za superprecyzyjne określenie wsparcia na Miedziaku: 165.00
Też go uważam za głównego sprawcę dzisiejszego pogromu. A i przyglądam się mu na równi z WIG'iem i F20

edit3:
ogłoszą: cena miedzi wzrosła na LME do $10.000+/T, i znowu będziemy rośli jak na drorzdźach.
Edytowany: 17 lutego 2011 17:30

Gecko
0
Wysłane: 17 lutego 2011 17:56:28
daniel93 napisał(a):
Ja się nie odzywam, ale cały czas Was czytam i jestem pełen podziwu dla Gecko thumbright

Ja skosiłem 89,4% zysku na Skach i się obróciłem na Orlenie, gdy było 2660 na FW. Orlen ma ważny Dołek na 44,10 którego przebicie aktywowało by Mke z zasięgiem na 38,ileś tam dlatego widzę stąd możliwość korekty. Myślę, że 2655-60 nie zostanie łatwo przebite, to aktualnie dla mnie kluczowe wsparcie, bo tu wynika 76,8%AB = CD formacji XABCD. Więc Lki z tych poziomów i gram na korekte spadków, jednak za połowę portfela niż przy Skach, bo jakby nie patrzeć mamy krótkoterminowy trend spadkowy, wiec na Lki trzeba uważać (Buldi wave )

Wiesz, mi się udało zjechać na S'kach z 2750, przedwczoraj oddałem wszystkie na fix'ie po min. 2dni: 2705. Wczoraj chciałem je odkupić po 2719, ale przestrzeliłem jeden punkt. Dziś zagrałem Va Bank: wszystko na S'ki. Trzy razy tyle co w pon. Cieszę się że udało mi się je ustrzelić, ale mniej się cieszę że oddałem je za pół darmo. A pytałem wszystkich o wsparcia poniżej 2700 już dwa dni temu.
Naprawdę szkoda.

eL'ek dziś też łyknąłem 2/3 ilości z jaką zjeżdżałem, więc będzie to ok. 50% kapitału po rozliczeniu sesji. Nawet jak się jeszcze zrąbiemy te 50-100 punktów to farby i tak nie puszczę.

Zapomniałem dodać, że we wtorek jeszcze dobierałem eS'ek na oporze po 2726/22 +100%, i też je oddawałem po 2709 i 2708 Więc nie straciłem dziś na łykaniu po PKC.

@Buldi:
hm... był u mnie wczoraj kolega, który chciał zobaczyć czym to ja się teraz tak fascynuję.
Pokazałem mu ostatnie 3-m-ce na F. A pewnie doświadczenie ma, tyle tylko że na kasowym. Bez mrugnięcia okiem powiedział: toż to trend spadkowy. Ja się nic nie odzywałem, nie chciałem niczego sugerować. Moją opinię znasz od kilku dni, z postów. Dziwiło mnie że tak wszyscy wierzą w te wsparcie długoterminowe, dla mnie ono nic nie znaczyło.
Nie chciałem się jednak wychylać przed ludzi z dużo większym doświadczeniem.
Gdzie jest tow. Musen? Jego też wywiało na Sybir?
Edytowany: 17 lutego 2011 18:09

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 17 lutego 2011 18:00:52
dobry wieczór.
zazdroszczę Wam w dniu dzisiejszym. marazm się skończył, wybiliśmy dołem z trójkąta symetrycznego z podstawą ca 160 pkt.
wróciłem do hotelu tuż przed ogłoszeniem danych o nowych bezrobotnych. włączyłem notowania i ... zasnąłem (codzienna krioterapia i różnica czasu zrobiły swoje).
ale nie wszystko jeszcze stracone. liczę na powrót do wybitej linii.

nie rozumiem naszej "korelacji" ze światem.

daniel93
0
Wysłane: 17 lutego 2011 18:14:21
krewa: Na rynkach emerging markets mamy zacieśnianie polityki pieniężnej i presje inflacji, a na rynkach rozwiniętych mamy "wyluzowaną" politykę. Dlatego wszystkie rynki wschodzące zachowują się dużo gorzej od np. USA. Do tego u nas sytuacje pogarsza sprawa z OFE, przez co na niskich poziomach nie będzie miał kto długoterminowo skupować akcji od spanikowanych, więć bardzo możliwe, że nasz rynek stanie się rollercosterem xD Ale to dobrze, bo większa zmienność to większe pole do popisu Dancing

Myślę, że glebniemy do 2400 co najmniej, ale wydaje mi się, że więcej - 2200? Think

Gecko
0
Wysłane: 17 lutego 2011 18:17:40
Witaj Krewa!

Nawet nie wiesz jak bardzo brakowało nam Ciebie blackeye
Ale sobie radziliśmy, z różnymi rezultatami jak widać.

Korelacja ze światem jest. CZytałem, i pisałem tutaj, że nasz rynek, należący do grupy Emerging Marktets i tak zachowuje się względnie mocno w porównaniu do innych. Więc ja bynajmniej nie byłem bardzo zaskoczony.

Powiem coś więcej. Czytałem że niektóre EM, już się odbijają od dna, np Turcja.
Uwzględniając ew. korektę w usa, to uważam że jeszcze te 50pkt. możemy polecieć, ale tragedii nie będzie.

A, i napisz może gdzie jesteś? Zmiana czasu... poważnie gdzieś w Tomsku bawisz?

Gecko
0
Wysłane: 17 lutego 2011 18:19:37
daniel93 napisał(a):
Myślę, że glebniemy do 2400 co najmniej, ale wydaje mi się, że więcej - 2200? Think

Tak mówisz? Think
Byłbym za thumbright
Tylko niech najpierw wzrośnie te 50 punkciszyblackeye
Edytowany: 17 lutego 2011 18:20

daniel93
0
Wysłane: 17 lutego 2011 18:34:43
Gecko: Niech Twoje słowa będą prorocze, bo chciałem zamknąć połowę Sek, a tak się rozpędziłem, że zamknąłem wszystkie i jeszcze się obróciłem na L (wielkością też połowa) puke_l

Chciwość normalnie, chciwość d'oh! już nie raz mnie sparzyła... Shhh

[EDIT]

Spojrzałem na RSI na 1h i wywaliłem SL blackeye niech się dzieje co chce xD

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 17 lutego 2011 18:40

buldi
0
Wysłane: 17 lutego 2011 23:33:31
Gecko napisał(a):

@Buldi:
hm... był u mnie wczoraj kolega, który chciał zobaczyć czym to ja się teraz tak fascynuję.
Pokazałem mu ostatnie 3-m-ce na F. A pewnie doświadczenie ma, tyle tylko że na kasowym. Bez mrugnięcia okiem powiedział: toż to trend spadkowy. Ja się nic nie odzywałem, nie chciałem niczego sugerować. Moją opinię znasz od kilku dni, z postów. Dziwiło mnie że tak wszyscy wierzą w te wsparcie długoterminowe, dla mnie ono nic nie znaczyło.
Nie chciałem się jednak wychylać przed ludzi z dużo większym doświadczeniem.
Gdzie jest tow. Musen? Jego też wywiało na Sybir?

Nie znam Twojego kolegi, ale nazywanie tego trendem spadkowym jest z lekka naciągane.
Do wczoraj sytuacja była w miarę klarowna bo zgodnie z wykresem:

kliknij, aby powiększyć

...pozostawaliśmy w długoterminowym trendzie wzrostowym, co prawda w oklicach wsparcia ale jednak.
To że wtedy kombinowałem z długimi pozycjami nie było więc błędem zgodnie z zasadą chronologi ważności trendów, natomiast dzisiejsze moje ruchy nie były juz tożsame z wiedzą książkową. Na rysunku widać jak ładnie rano powróciliśmy pod linię trendu (ciemnozielona) by z impetem wbrew wszystkim światowym rynkom wyrysować dramatycznie czarną święczkę.
To był mój podstawowy błąd, gdyż zamiast poruszać się zgodnie z trendem, mając na uwadzę nadrzędną rolę trendu długoterminowego, zagrałem ślepo pod wsparcie jakie od paru dni rysowałem. Te czerwone kreski są zbieżne z moimi wcześniejszymi rysunkami i zdaje się tworzą trójkąt o jakim wspomniał Krewa.
Kiepską zatem decyzją było również to że wczoraj źle ustawiłem stopa, zamiast tuż pod długoterminowym wsparciem ustawiłem go na dolnym ograniczeniu trójkąta.
Kolejnym grzechem było to o czym wspomniałem w swoich wynurzeniach, czyli chęć odegrania się w tym samym dniu. Zamiast ustawiać się z trendem dalej kombinowałem z długimi pozycjami próbując złapać dołek, co skutkowało kolejnym wywalonym stopem.
Niewątpliwie na moje błedy wpłynęło to co widziałem na zewnątrz naszej GPW, gdyz zachowaliśmy się dzisiaj na tle całego świata jak ostani bankruci rozrywani wewnętrznymi przewrotami stanu.
Ciężko to dociera do świadośmości, szczególnie kiedy inni podbijają szczyty, że mamy u Nas korektę, a dokładniej to widzę tak:
W trendzie długoterminowym - korekta
Srednioterminowo mamy boczniaka z dolnym ograniczeniem w okolicach dołka z 10 stycznia na 2646
Krótkoterminowo - trend spadkowy.
Co jutro?
Jeżeli dane nam będzie powrócić pod linie trendu - S z czystym sumieniem.
Mimo że poziome wsparcia po poprzednich dołkach kuszą do zaryzykowania L z krókim stopem, mam nadzieję że wytrwam w postanowieniu i nie tknę długich. Pray
Dzisiejsza świeca przeraża swoją szpetotą, gdybym miał przewidywać przyszłość w oparciu o jej kształt powiedział bym że czeka nas kolejna ostra jazda w dół, mimo że jesteśmy w tym opadaniu pewnie niesłusznie odosobnieni.

Edytowany: 17 lutego 2011 23:35

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 18 lutego 2011 00:11:08
sytuacja techniczna chyba wyklarowała się. nastąpiło wybicie dołem z symetrycznego trójkąta. zasięg wybicia skłonny jestem szacować na 160 pkt, gdyż za podstawę trójkąta należy uznać wyższy prostokąt, sądząc po odległości miejsca wybicia od apeksu.
teraz należałby się powrót pod wybitą linię (tam z pomocą czeka też linia przyśpieszonego trendu spadkowego i tam też podąża EMA55). za powrotem przemawia również solidne wyprzedanie szybkich wskaźników. teoretycznie w miejscu zaznaczonym kółkiem można zająć krótką pozycję - łatwo ustawić bezpiecznego SL.
tyle AT i moje spojrzenie, rynek jak zwykle ma inne zdanie i plany.

kliknij, aby powiększyć

Buldi, bez fałszywej skromności proszę. wynik masz dodatni i to jest najważniejsze. poznaliśmy - i Ty i ja - niebezpieczeństwo kontraktów na własnej skórze a nie z opowiadań. stąd dużą wagę przywiązujemy do ochrony kapitału i cięcia ewentualnych strat spowodowanych niewłaściwie zajętymi pozycjami. dobrze wiesz, że ja często z powodów własnej łosiowatowaści potrafię zgarnąć tylko 1/3 bardzo przewidywalnego, książkowego ruchu. a wyników DT też nie należy demonizować. 12-20 pkt uznaję za wynik absolutnie satysfakcjonujący, chociaż często, gdy ekstrema sesji oddalone są od siebie o 20 punktów - kończę dzień z poczuciem bycia oficjalnym sponsorem DM. dodatkowo każdy wyjazd do matecznika Niedźwiedzi eliminuje mnie z DT co najmniej na tydzień.

miejmy nadzieję, że okres nudy i marazmu mamy za sobą i kurs zacznie poruszać się żwawiej, wznosząc wskaźnik ATR na wyżyny ;)

edit: przepraszam, pisałem post zbyt długo i nie zauważyłem, że Ty wkleiłeś identyczny wykres, Buldi Anxious
Edytowany: 18 lutego 2011 00:16

buldi
0
Wysłane: 18 lutego 2011 00:27:21
No cos Ty, Twój jest okraszony świeżością i szczegółami których mi tu brakowało.
Wracaj zdrów czym prędzej, bo mi się wynik porfela pierdyka. Angel

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

67 68 69 70 71

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,173 sek.

zhhjfzzs
kwkzqxcy
bnevddwf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qcvwxekp
pnlecxry
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat