zqjndmhb
Advertisement
PARTNER SERWISU
pkerdjqs
29 30 31 32 33
Videoyogi
0
Wpisów: 134
Wysłane: 3 listopada 2009 10:41:31 przy kursie: 25,95 zł
no właśnie...

Videoyogi
0
Wysłane: 17 listopada 2009 16:08:53 przy kursie: 28,36 zł
wreszcie się coś dzieje :-)

akkilles
7
Wpisów: 140
Wysłane: 18 listopada 2009 08:26:09 przy kursie: 28,36 zł
Panowie, gdzie ten raport?? Chyba rano powinien byc?

akkilles
7
Wysłane: 18 listopada 2009 08:37:58 przy kursie: 28,36 zł
Dobra cos tam znalazłem...trza sie szybko wczytac
Wasze komentarze tez mile widziane

Maciek1981
0
Wpisów: 469
Wysłane: 18 listopada 2009 08:39:10 przy kursie: 28,36 zł

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 18 listopada 2009 11:05:05 przy kursie: 28,00 zł
Wskaźniki odświeżą się w ciągu godziny:
www.stockwatch.pl/gpw/newworld...

Ale już teraz zapalam ogromną czerwoną lampę nad tą spółką z powodu braku jednolitości i porównywalności wyników. Ja jestem prostym domowym zwierzęciem, ale nie dam się złapać na skórki od chleba. Wpisujemy sobie do bazy wszystkie wyniki, dzieląc je na kwartały, następnie wprowadzając korekty po audytach, tak żeby w każdym momencie mieć jedne, kompletne i porównywalne dane za każdy kwartał z osobna.
Za chwilę do tego przejdziemy, natomiast już na pierwszej stronie sprawozdania widać fałszywe uśmieszki:
"Najważniejsze Informacje:
• Postępująca z kwartału na kwartał poprawa w zakresie poziomu sprzedaży oraz przychodów w trzecim kwartale - Skonsolidowane przychody na poziomie 291 milionów euro, co oznacza wzrost o 19%"
Chwileczkę, rok temu w analogicznym sezonie, najważniejsze było zupełnie co innego:
"Najważniejsze informacje
• Wzrost przychodów o 60% (na podstawie porównania rocznego) do 1,55 mld euro"
Aha! Czyli w jednym roku liczy się to że wzrosło narastająco, w innym że wzrosło z kwartału na kwartał. Polecam odszukanie obydwu raportów w sieci i porównanie pierwszej strony: to jakby zupełnie inna spółka. Albo jakby przez rok zupełnie zmieniła swoje najważniejsze biznesowe wskaźniki.
A chodzi po prostu o jedno: pokazują tylko to co wzrosło. Sorry, tak można reklamować szampon albo krem w telewizji, a nie pisać o spółce giełdowej, która ma paręset milionów euro publicznych pieniędzy.

Przy okazji popatrzyłem sobie w ten III kwartał 2008 r. i co się działo potem. Okazuje się, że raportowali sprzedaż 515 mln €, ale już rok później, w dzisiejszym raporcie, ta sama sprzedaż w kolumnie porównawczej wynosi 455 mln €. A bieżący kwartał 291 mln €. Zysk operacyjny był 124 mln €, stopniał do 120 mln €, teraz jest strata 10 mln €. I to nazywają poprawą?
Ja się z taką spółką zadawać nie zamierzam, bo najstarsza zasada analityków mówi: Garbage In, Garbage Out. Ze śmieciowych danych, które się potem cichaczem zmieniają, i bez poszanowania siły sezonowości, będą śmieciowe wnioski. Zawiodłem się. Zachodnie standardy, dobre sobie...
Edytowany: 18 listopada 2009 11:17

akkilles
7
Wysłane: 18 listopada 2009 23:07:59 przy kursie: 28,00 zł
Dokładanie takie same wrazniem mialem jak zaczełem czytac te porówniae kw/kw.
widac ze próbowali za wszelka cenę probowali odpicowac raport, ubrac rzeczywistosc w inne słowa. WD jestem pod wrazeniem jak wychwyciles te szczegóły z roku poprzedniego.

Co by nie mowic to był moj hit tej mini-hossy. Jeszcze tam jakis pakiet mam, narazie zostawiam, rynek nienajgorzej zareagował na ten raport. Mysle ze jest sznasa na złapnie pułapu 32-34, choc papier coraz cięzy, coz zobaczymy.

Manat36
0
Wpisów: 68
Wysłane: 7 grudnia 2009 09:54:50 przy kursie: 25,80 zł
Zaciekawił mnie poranny wystrzał +5,43 Think , i znalazłem coś takiego www.wnp.pl/wiadomosci/weglowy-...

ferit
0
Wpisów: 262
Wysłane: 7 grudnia 2009 10:36:27 przy kursie: 25,80 zł
WatchDog napisał(a):
Wskaźniki odświeżą się w ciągu godziny:
www.stockwatch.pl/gpw/newworld...

Ale już teraz zapalam ogromną czerwoną lampę nad tą spółką z powodu braku jednolitości i porównywalności wyników. [...]
"Najważniejsze Informacje:
• Postępująca z kwartału na kwartał poprawa w zakresie poziomu sprzedaży oraz przychodów w trzecim kwartale - Skonsolidowane przychody na poziomie 291 milionów euro, co oznacza wzrost o 19%"
Chwileczkę, rok temu w analogicznym sezonie, najważniejsze było zupełnie co innego:
"Najważniejsze informacje
• Wzrost przychodów o 60% (na podstawie porównania rocznego) do 1,55 mld euro"
Aha! Czyli w jednym roku liczy się to że wzrosło narastająco, w innym że wzrosło z kwartału na kwartał. Polecam odszukanie obydwu raportów w sieci i porównanie pierwszej strony: to jakby zupełnie inna spółka. Albo jakby przez rok zupełnie zmieniła swoje najważniejsze biznesowe wskaźniki.
A chodzi po prostu o jedno: pokazują tylko to co wzrosło.

WD mam pytanie związane z metodologią stosowaną przez większość firm (o ile dobrze kojarzę to zaczęły to robić instytucje finansowe w USA) w 2009 z prezentowaniem danych. To miało być związane z efektem bazy r/r - przy silnych spadkach wyników i koniunktury dane ponoć nie odzwierciedlały prawdziwego stanu rzeczy i dlatego większy nacisk jest położony na dane q/q. Czy nie jest to aby tego przyczyną i czy nie było to usankcjonowane prawnie? To, że jest to oszukiwanie w białych rękawiczkach to inna kwestia (dla niektórych ma to zapobiec dalszemu pogorszeniu kryzysu poprzez wyhamowanie efektu psychologii wyprzedającego się tłumu)

Becket
0
Wpisów: 52
Wysłane: 8 stycznia 2010 12:11:21 przy kursie: 28,60 zł
jakos wpisy na tej spółce zamarły, a trzeba tu troche to ozywić, bo ładnie społka sie wybiła przez ostatnie 10 dni :-)
gra ktoś na niej ?
moge kogoś poprosić by zrobił ładne at dla niej :-)

Videoyogi
0
Wysłane: 13 stycznia 2010 12:29:10 przy kursie: 29,79 zł
Zima sroga trochę potrzyma, nwr wrociło do gry. Kto jak kto ale oni na lekkim ożywieniu i długiej zimie skorzystają.

daimond
0
Wpisów: 223
Wysłane: 21 stycznia 2010 15:27:10 przy kursie: 32,50 zł
im chłodniej tym nwr wyżej...

Becket
0
Wpisów: 52
Wysłane: 23 stycznia 2010 10:40:39 przy kursie: 30,55 zł
Cytat:
"New World Resources (NWR) informuje, że jego spółka zależna OKD podpisała porozumienie ze związkami zawodowymi. Nowa umowa obowiązuje do końca 2012 roku" - czytamy w komunikacie.

www.wnp.pl/wiadomosci/spolka-z...

myśle, że porozumienie i mrozy w Europie wymusza wzrost cen węgla i akcji nwr...

Videoyogi
0
Wysłane: 4 lutego 2010 17:55:25 przy kursie: 28,00 zł
Dżizas, co to było ? Trzęsienie ziemi ? Przy takich obrotach taka zwała nie wróży chyba nic dobrego. Czy ktoś rozumie to dzisiejsze zachowanie akcji NWR ?

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 4 lutego 2010 17:57:09 przy kursie: 28,00 zł
pomijając rozpierduche na szerokim rynku podali swoje plany co do produkcji koksu i węgla więc może to nie zostało dobrze przyjęte
EEX

akkilles
7
Wysłane: 4 lutego 2010 20:06:32 przy kursie: 28,00 zł
To co chyba rynkowi sie nie spodobało także to zapowiedz emisji obligacji na 700mln euro.
Na spłate bieżącego zadłuzenia i inwestycje. Czyli juz im trcohe brakuje w kasie, a ponadto mniejszy dług zastapia wiekszym. Nie wiadomo tez jak sie powiedzie ta emisja.

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 4 lutego 2010 21:26:42 przy kursie: 28,00 zł
Coś tu się wydarzyło i to nie tylko efekt dzisiejszych spadków:

kliknij, aby powiększyć

Czy wsparcie na 24,50 powstrzyma spadki?

Videoyogi
0
Wysłane: 10 lutego 2010 15:18:57 przy kursie: 27,30 zł
No i wycofali się z obligacji. Pan Jelinek czujnie trzyma rękę na pulsie...

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 25 lutego 2010 00:12:47 przy kursie: 27,73 zł
NWR ( www.stockwatch.pl/gpw/newworld... ) podzieliło się z nami swoimi wynikami. Skusiłem się na te skórki od chleba i postanowiłem podziobać trochę w nadziei, że nie będą czerstwe. No i co? No i wpieniają mnie firmy, które zarejestrowane są w jednym kraju, operują w drugim, a notowane są w trzecim i w ten sposób, w aurze, światowości są lekko „na bakier” ze zwyczajami na każdym z rynków. Do takich spółek należy NWR. Wkurzają mnie również władze giełdy, które nie potrafią wyegzekwować od emitentów stosowania się do przyjętych zwyczajów. O co chodzi? Otóż jak człowiek chce inwestować na zagranicznej giełdzie, to zwykle w swoim biurze maklerskim dostaje broszurkę pt. „Zwyczaje panujące na giełdzie w X”. Ja podobną mogłem sobie ściągnąć z netu. Tymczasem wg infostrefy.pl firma NWR nie publikuje żadnych raportów okresowych, ani kwartalnych, ani półrocznych, ani rocznych. Czy nie można umieścić odpowiednich tagów? W komunikatach bieżących próżno zaś szukać nagłówka „QSr”. Zamiast tego mamy „Spółka publikuje nieaudytowane…” coś tam, coś tam. A w raporcie jest „New World Resources N.V. (…), wiodący producent węgla kamiennego w Europie Środkowej, ogłasza swoje wyniki finansowe za rok zakończony 31 grudnia 2009.”. Mogę sobie wyobrazić, że w marketingu węgla można umrzeć z nudów i personel chce się jakoś wykazać, no ale może niekoniecznie w raportach finansowych. Nie chciałbym bowiem kiedyś przeczytać, że „nasz węgiel jest czarniejszy, niż zwykły proszek”. Teraz wyniki.

Tutaj następna niespodzianka. Mamy dokument po polsku i po angielsku. Różnią się między sobą o dobre kilkadziesiąt stron. W wersji angielskiej mamy załączone omówienie oraz sprawozdania finansowe, a w wersji polskiej tylko 15 stron omówienia! Niebywałe.

Generalnie q4’2009 pokazuje poprawę, ale informacje są skąpe i ograniczają się do kilku podstawowych liczb oraz koncentrują na słowno-liczbowo-procentowych omówieniach. Opisywanie tego tutaj mija się z celem, lepiej to po prostu przeczytać we własnym zakresie. W skrócie – udało się podnieść sprzedaż i wyjść na plus na wszystkich poziomach rachunku wyników. Na końcu mamy +7,4m vs. -27,6m (q4/q3).

Ponieważ odbicie przyszło dopiero w q4, cały rok jest na minusie: -61,6m. Firma ucierpiała zarówno na spadku sprzedanego tonażu, jak i spadku cen (wzrosła jedynie cena węgla energetycznego). Muszę jednak przyznać, że reakcja Zarządu w zakresie redukcji kosztów była znacząca. Ograniczono wszystkie składniki, które Zarząd uważa za główne: koszty materiałów, usług oraz wynagrodzeń. Utrzymano dzięki temu coś, co Spółka nazywa „cash costs per tonne”. Mam wrażenie, że Zarząd stara się z problemami walczyć, a nie udawać, że ich nie ma – plus! Ale rachunek wyników jest rodzajowy – następna krecha.

Co ważne utrzymano poziom inwestycji, czyli robią swoje.

Sprawozdanie jest zawikłane. Jednostki wchodzące w skład Grupy operują w koronach czeskich oraz złotych. Walutą raportów jest euro. To powoduje, że w comprehensive income występuje przemożny wpływ translacji. Firma wykazuje dwie linie akcji A i B (a jest nawet wzmianka o C!), które odpowiadają poszczególnym segmentom. Biorąc pod uwagę, że segment „Real Estate” to promile przychodów, a jego wynik napędzają przychody finansowe, muszę stwierdzić, że jest to prezentacja dość nietypowa, a wręcz dziwaczna. Następna sprawa to w/w „cash costs per tonne” – firma od razu zaznacza, że nie jest możliwe uzgodnienie tych liczb z kwotami w sprawozdaniach. Trzeba uważać analizując poszczególne tabelki, ponieważ często sedno tkwi komentarzach poniżej. Przykład na stronie 31 (wersja polska ma tylko 15) – konsumpcja energii dla wydobycia węgla wzrosła dynamicznie, ale wynika to ze zmian w strukturze Grupy. Po eliminacji tego efektu zarówno dla „wydobycia”, jak i „koksowania” wzrost wynosi ok. +3%. Wszystko oczywiście może być rozpatrywane z uwzględnieniem forexu (translacja) albo bez. Masakra!
Z ciekawych informacji – aktywa netto działalności zaniechanej (czyli segmentu energetycznego) to ok. 42m euro. W komunikacie nr RB-W 1/2010 Spółka podała, że segment został sprzedany Dalkii za ok. 122m euro. Mam nadzieję, że to będzie widać w wynikach za q1’2010.

Zarząd z optymizmem, ale i nieśmiałością patrzy w przyszłość. Piszą, że q4’2009 był lepszy, niż reszta roku, niemniej jednak pozytywne tendencje uległy osłabieniu pod koniec roku i nie wiadomo jeszcze z jaką intensywnością będą kontynuowane w roku 2010. Plan na 2010 nie zakłada spadków, ale nie mówi też o ekspansji. 11m ton węgla, 1m ton koksu. To są liczby na poziomie poprzedniego roku.

Firma rzutem na taśmę pokazała coś pozytywnego na koniec 2009. W żaden sposób nie uratowało to wyników za cały rok. Zarząd wykazuje umiarkowany optymizm na 2010. Inwestorzy muszą zdecydować sami czy ten optymizm podzielają. Fakt, że w różnych językach publikuje się różny zakres informacji, w połączeniu z faktem notowania na różnojęzycznych giełdach, jest moim zdaniem poniżej krytyki.

Powyższa treść przez 45 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 25 lutego 2010 00:21

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 25 lutego 2010 05:25:56 przy kursie: 27,73 zł
Cytat:
Fakt, że w różnych językach publikuje się różny zakres informacji, w połączeniu z faktem notowania na różnojęzycznych giełdach, jest moim zdaniem poniżej krytyki.

To niestety nie dotyczy tylko NWR... Przykładowo w sprawozdaniu KER do pewnego momentu w każdym sprawozdaniu publikowano list prezesa i omówienie wyników, ale w pewnym momencie chyba agresywnie szukali obniżenia kosztów(Angel ) i w wariancie polskim zostało to pominięteShame on you
Ach te spółki zagraniczne...Not talking
Edytowany: 25 lutego 2010 05:26

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

29 30 31 32 33

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,573 sek.

drkqzvjg
swolqysl
lykkzyyb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lacamtkd
wbyydlyi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat