PARTNER SERWISU
xjsfpvhj
5 6 7 8 9
Jarbas
0
Wpisów: 1 169
Wysłane: 27 marca 2009 14:08:50 przy kursie: 6,32 zł
27.3.Warszawa (PAP) - Analitycy Amerbrokers w raporcie z 19 marca wznowili od "kupuj" wydawanie rekomendacji dla Graala, wyceniając akcję spółki na 7,20 zł.
Rekomendację wydano przy cenie rynkowej na poziomie 5,30 zł.

"Głównym powodem wznowienia rekomendacji i zalecenia +kupuj+ dla Graala jest wyraźna dysproporcja pomiędzy wyceną spółki, a jej giełdowymi konkurentami i innymi podmiotami z branży spożywczej. Uważamy, że obecne dyskonto w wycenie rynkowej oraz prognozy stabilnego wzrostu wyników w następnych kilku latach, powinny skutkować wzrostem notowań Graala" - napisano w rekomendacji.

W piątek o godzinie 13:40 kurs Graala wynosił 6,07 zł.(PAP)

pabla69
0
Wpisów: 104
Wysłane: 27 marca 2009 21:03:50 przy kursie: 6,32 zł
Wywalił mnie dzisiaj SL. Poprzyglądam się rynkowi. Może się skorekci.

liczbero
0
Wpisów: 123
Wysłane: 27 marca 2009 21:18:19 przy kursie: 6,32 zł
Po wczorajszych wzrostach w USA pousuwalem stopy z moich spolek(GRL, IDM, RPC). Bylem pewien ze beda dzisiaj wzrostyd'oh! . Ale ciesze sie ze mnie nie wyrzucilo. Moze ta rekomendacja cos wniesie do sprawy.

liczbero
0
Wysłane: 28 marca 2009 18:03:46 przy kursie: 6,32 zł
Czas sprobowac cos wrzucic na forum. Ktos kiedys powiedzial ze AT jest sztuka (kazdy widzi co mu sie podobaAngel )
http://ifotos.pl/uploaded/87715.jpg
pabla69 nie wiem z jakiego programu ty korzystasz ale u mnie linia trendu przebiega troche inaczej. Tyle ze wyznaczylem go od szczytu 09.10.08r. Ja korzystam z darmowego Fibotradera. Przelamalismy linie trendu spadkowego na dosc duzych obrotach (jak na ta spolke). Teoretycznie powinien nastapic powrot do wylamanego oporu, a potem kontynuacja wzrostow. Tak moznaby potraktowac dolny cien z piatkowej swiecy. Przed nami nastepny opor na 6,70 ale raczej nie powinno byc z nim duzego problemu, a pozniej....... 8,60?! Sam nie jestem pewien.

liczbero
0
Wysłane: 28 marca 2009 18:11:18 przy kursie: 6,32 zł
Proba z wykresem

kliknij, aby powiększyć

Widac??????Angel

liczbero
0
Wysłane: 28 marca 2009 18:23:58 przy kursie: 6,32 zł
CHyba jednak nie umiem wrzucac wykresowbandhead
Bawilem sie troche srednimi i okresami czasowymi i cos przykulo moja uwage. Na wykresie tygodniowym: udalo nam sie przebic na wysokich obrotach trend spadkowy ktory poczatek ma w czerwcu 2007 roku. A na dziennym po raz pierwszy od 2008 udalo nam sie pokonac 50EMA. Ale tak jak juz pisalem wczesniej o AT, byc moze widze to co chce widziec?! Akcje GRL posiadam a to powoduje ze moja ocena moze byc subiektywna.

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 29 marca 2009 14:59:45 przy kursie: 6,32 zł
Technicznie wygląda OK. Wsparcie na 5,5 opór 6,7-7,0 Po pokonaniu tego poziomu droga do wzrostów otwarta.. zasięg 9-10..

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“

pirx
0
Wpisów: 102
Wysłane: 30 marca 2009 17:20:05 przy kursie: 5,99 zł
pytanie do WD, jeśli znajdzie czas;-)
co sądzisz o rekomendacji BGZ sprzedaj z ceną docelową 4.18 ;-/
raport można sobie pooglądać tu:
www.bankier.pl/static/att/5800...

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 30 marca 2009 18:08:36 przy kursie: 5,99 zł
Oczywiście, że znalazłem czas.
Wyniki są tendencyjne ;)
Ma się rozumieć, że każdy ma prawo do własnej oceny, wyceny, robienia założeń, prognoz i przewidywań. Ja jednolicie wyceniam spółki na bazie wyceny szwajcarskiej, co ma tę zaletę, że jest szybkie i wyklucza jakiekolwiek założenia (choć sama metoda zakłada milcząco, że zysk z ostatniego roku będzie powtarzalny w latach kolejnych).

Natomiast to nie jest tak, że im dokument dłuższy tym mądrzejszy. Z uwagą jednak przeczytałem i oto z czym się nie zgadzam:
1. Założenia, założenia i jeszcze raz założenia. Prawie dwukrotny spadek marży zysku netto Graal'a w 2009 roku i potem powolne wspinanie - za to przy jednoczesnej wysokiej stopie wzrostu przychodów - uważam za najbardziej tendencyjne z całej analizy. Bo jednocześnie dla SEKO prognozowany jest stopniowy wzrost marży zysku netto. Samo zadłużenie nie jest tutaj wystarczającym uzasadnieniem takich różnic w założeniach.
2. Błędy, skróty i niechlujstwo. Beta dla Graal'a i SEKO na poziomie 1,3?! Jakim prawem, skoro wychodzi jak byk 0,40 i 0,30 - co sprawdziłem oprócz SW, w dwóch niezależnych źródłach.
3. Średnia rentowność obligacji skarbowych jest 5,80%, a nie 6%. Premia za ryzyko rynkowe 5,5% - mógłbym się długo spierać dlaczego akurat tyle. Czemu nie 0% albo nie 20%. Ale nawet gdyby tego nie ruszać, to WACC Graal'a na poziomie 10,7% jest z powodu tendencyjnej bety znacznie zawyżony (i potem rośnie). W SW na dzień dzisiejszy wychodzi 7,65%. A to stanowczo zmienia postać rzeczy, bo suma zdyskontowanych przepływów pieniężnych zamiast 90 mln wychodzi 110 mln. Ta jedna drobna zmiana zmienia wycenę spółki o 20 mln zł.
4. To samo się tyczy SEKO, któremu przyjęli wacka ponad 13%, podczas gdy powinien być około 7,5%. Wniosek: obie spółki są w sposób nieuzasadniony zaniżone.
5. Wycena porównawcza to już jest komedia. Żeby wycenić dwie spółki, porównuje się je do trzeciej. A zatem wpływ wyceny każdej z nich na samą siebie jest 33%. Ale też nie to jest problemem. Analityk pisze, że wyszły mu "ujemne wartości EV z powodu wysokiego zadłużenia spółki w stosunku do kapitałów własnych". Ale to nie tak. Enterprise Value = Kapitalizacja PLUS Dług MINUS Gotówka. Tymczasem pan analityk chyba odjął dług od kapitalizacji i przestraszył się, że wyszło ujemne.

Co ciekawe, to co następuje dalej w dokumencie, tj. opis spółek i rynku, oraz prognozy finansowe nie jest wcale głupie. Warto przeczytać, choć to poziom studencki, ale można uzupełnić wiedzę. I nawet na str. 24 są poprawne wartości EV, bo dodatnie. Gdyby zatem poprawić błędy w kalkulacji, to by tak na oko, wyszło przynajmniej jakieś spokojne 6 zł dla Graal'a. Nawet przy tych konserwatywnych założeniach spadku marży zysku netto.

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 30 marca 2009 18:08:52 przy kursie: 5,99 zł
Wkurza mnie ta rekomendacja, cena nierealnie niska, chyba że czegos nie wiemy.
edit:dotyczy wyceny przez analityka, zanim to napisałem WD wrzucił odpowiednie wyjasnienia, dzieki za uspokojenie
To jest gra. Zabawa na pieniądze.
Edytowany: 30 marca 2009 18:13

HENRY
0
Wpisów: 253
Wysłane: 30 marca 2009 20:17:42 przy kursie: 5,99 zł
majama napisał(a):
edit:dotyczy wyceny przez analityka, zanim to napisałem WD wrzucił odpowiednie wyjasnienia, dzieki za uspokojenie
Mozna wyceniac ,analizowac ,prognozowac ,zadawac sobie wiele pytan dotyczacych dalszego rozwoju spólki-ale czasem warto popatrzec zwłaszcza w branzy spozywczej na czym tak naprawde zarabiają? Przepraszam, ale patrzac na półke sklepowa to ich ceny są 50%(powtarzarzam 50-60% wyzsze),jakosc, to choc sam rzadko korzystam jestem pewny ,iz produkty z jakis tam "inder szajsów" jest o wieeeeele wyzsza,ogólnie konkurencja pod wzgledem jakosci i ceny jest baardzo daleko przed tym badziewiem ,które myslą iż ktos to bedzie kupował.Sam osobiscie zakupy to dla mnie codziennosc,zwłaszcza rynek z"zapuszkowana rybką"jest mi doskonale znany i naprawde nierozumiem kto to ma kupowac?Biedni-drogo,bogaci-chyba ze ci ,którzy stracili zupełnie kubki smakowe.I tak bardziej powaznie to sadze, ze obroty wkrótce bardzo spadną,a ostatnią wycene wkrótce potwierdza kolejne wyniki kwartalne.Oczywiscie nie jest to dogłebna analiza tej spółki ,ale czasem moze warto spojrzec oceniajac dana spólke tez pod innym katem,bo spółek na gpw to w tej chwili jest conajmniej kilkadziesiat tanszych i majacych o wiele lepsze perspektywy rozwoju.Angel
Edytowany: 30 marca 2009 20:28

pirx
0
Wysłane: 30 marca 2009 20:36:00 przy kursie: 5,99 zł
HENRY napisał(a):
majama napisał(a):
Mozna wyceniac ,analizowac ,prognozowac ,zadawac sobie wiele pytan dotyczacych dalszego rozwoju spólki-ale czasem warto popatrzec zwłaszcza w branzy spozywczej na czym tak naprawde zarabiają? Przepraszam, ale patrzac na półke sklepowa to ich ceny są 50%(powtarzarzam 50-60% wyzsze),jakosc, to choc sam rzadko korzystam jestem pewny ,iz produkty z jakis tam "inder szajsów" jest o wieeeeele wyzsza,ogólnie konkurencja pod wzgledem jakosci i ceny jest baardzo daleko przed tym badziewiem ,które myslą iż ktos to bedzie kupował.Sam osobiscie zakupy to dla mnie codziennosc,zwłaszcza rynek z"zapuszkowana rybką"jest mi doskonale znany i naprawde nierozumiem kto to ma kupowac?Biedni-drogo,bogaci-chyba ze ci ,którzy stracili zupełnie kubki smakowe.I tak bardziej powaznie to sadze, ze obroty wkrótce bardzo spadną,a ostatnią wycene wkrótce potwierdza kolejne wyniki kwartalne.Oczywiscie nie jest to dogłebna analiza tej spółki ,ale czasem moze warto spojrzec oceniajac dana spólke tez pod innym katem,bo spółek na gpw to w tej chwili jest conajmniej kilkadziesiat tanszych i majacych o wiele lepsze perspektywy rozwoju.Angel

podobno o gustach się nie dyskutuje ;-)
Graalowe rybki mi smakują, w porównaniu cenowym wypadają dobrze. Są sporo tańsze od markowych importów i jednocześnie lepsze jakościowo od różnych wynalazków.

batu
0
Wpisów: 10
Wysłane: 31 marca 2009 13:51:58 przy kursie: 5,88 zł
Cena Graala do wakacji osiągnie ponad 9 zł.
Przy tych wskaźnikach C/WK - 0,25, marży operacyjnej sięgającej 30%, wzrastających przychodach spółka niżej wyceniona być już nie może. Ostatnie rekomendacje to farsa.
Trend spadkowy został zahamowany, wiele osób umoczyło na tej spółce i ma do niej awersję. Wielu wbijało się przy kursie
12 zł uważająć że jest do zrobienia b.d interes. Teras mamy 6 zł zaledwie złotówkę od uklepanego dna lepszej okazji do zakupów nie będzie. A to czy komuś rybka smakuje czy nie nie ma znaczenia liczą się wyniki sprzedaży.

Wg moich obserwacji amatorami rybek są emeryci i ich koty, a to bardzo stabilna rzesza klientów którzy z powodu dziwnych zawirowań na rynku o których i tak nie mają zielonego pojęcia nie zrezygnują z ulubionych puszeczek.

HENRY
0
Wpisów: 253
Wysłane: 31 marca 2009 17:25:57 przy kursie: 5,88 zł
batu napisał(a):
Cena Graala do wakacji osiągnie ponad 9 zł.
Przy tych wskaźnikach C/WK - 0,25, marży operacyjnej sięgającej 30%, wzrastających przychodach spółka niżej wyceniona być już nie może. Ostatnie rekomendacje to farsa.
Trend spadkowy został zahamowany, wiele osób umoczyło na tej spółce i ma do niej awersję. Wielu wbijało się przy kursie
12 zł uważająć że jest do zrobienia b.d interes. Teras mamy 6 zł zaledwie złotówkę od uklepanego dna lepszej okazji do zakupów nie będzie. A to czy komuś rybka smakuje czy nie nie ma znaczenia liczą się wyniki sprzedaży.

Wg moich obserwacji amatorami rybek są emeryci i ich koty, a to bardzo stabilna rzesza klientów którzy z powodu dziwnych zawirowań na rynku o których i tak nie mają zielonego pojęcia nie zrezygnują z ulubionych puszeczek.

Cos widze znów ta rybka wam dzis nie brała?Zaczekajcie, gdy bedzie po 2,30,moze wówczasblah5.A wracajac do gustów ,to fakt -kazdy ma inny,natomiast ich marza to juz przeszłosc,wzrastajace przychody?-nalezy dodac:wrastały,teraz tylko spadac bedą,a ceny ich to sa faktycznie konkurencyjne-jestem pewny ze emeryt kupi to badziewie ,tylko o 70% taniej,poniewaz w tej chwili "szproci syf" mają drozej od normalnych filecików konkurencji.Widze ze pieknie tu niektórzy posmakowali GRALL-a,kiedys moze i bedzie 9,tylko w tym czasie na wiekszosci spółek bedzie 300%.hello1

pirx
0
Wysłane: 31 marca 2009 17:49:59 przy kursie: 5,88 zł
myślę sobie tak:
jeśli WD się nie machnął ;-) i wskaźniki C/Z C/WK są prawidłowo wyliczone to warto brać te papiery bo kupuje się spory majątek za ułamek wartości. dokładnie tak samo jak np. ACE.
gdy zacznie się hossa, spółka będzie rosła bo będą rosły nadzieje na wzrost zysków (a za rok czy dwa te zyski będą rosły), w tej chwili są szanse na wzrosty bo wycena jest grubo poniżej wartości księgowej i rynek to będzie się korygował. przy okazji zobacz na jakich wolumenach dokonywały się ostatnie spadki.

majama
1
Wysłane: 31 marca 2009 21:42:01 przy kursie: 5,88 zł
Nie ma pomyłki we wskaźnikach, a jeśli jest to niewielka, sprawdziłem w innych miejscach i mimo że znalazłem gorsze to ciagle calkiem dobre. Ta rekomendacja to musi być jakaś gra psychologiczna aby fundusz skupił taniej. Dlatego podtrzymuję swoje zaangażowanie w tych akcjach i ustawiam male skupy na wypadek jakby spadało. Niestety jakies skutki echa tych krakań manipulacyjnych widać bo dzisiaj spadliśmy pomimo wzrostów wokoło.
Podejrzewam że jakby coś w spółce było nie tak to już by ktos to umiał uzasadnić, ewentualnie szukajmy starych znajomych z Wejherowa blackeye na podpytki jakie tam nastroje.

Sprawa tej pojedynczej rekomendacji przypomina mi podobny wypadek dla Lotosu gdy jednak później spadl on do 7zł (dzisiaj 100% wyżej, żaluje ze nie kupilem) a zatem jeśli to gra to też można to wykorzystać, nawet nieuzasadnione krakanie może przynieśc skutek.

Powinny być u nas jakieś większe rozliczenia za te horrory psychologiczne odprawiane przez analityków.

Z tymi 9 złotymi to są jakies podstawy? Nie potrafię tego tak wywróżyć, nie mam nic przeciw, lecz jest jedno ale: z rynków światowych wyparowały ogromne ilości pieniedzy więc wszystkie poziomy wskaźników należy proporcjonalnie obniżyc, nie można porównywać ich z tymi z hossy, teraz poprostu nie ma tylu wolnych pieniędzy wśród inwestorów. Możemy dłużej czekać, trzeba te majątki najpierw ciężko wypracować.

liczbero
0
Wysłane: 31 marca 2009 22:00:42 przy kursie: 5,88 zł
Mnie niestety dzisiaj SL zadzialal. Trudno z tym sie nie dyskutuje. Nawet nie bardzo wiedzialem gdzie go ustawic, bo mocne wsparcie jest dopiero na 5,00. Ale wydaje mi sie ze ponizej 5,4 nie powinno spasc. A z drugiej strony opor na ok. 6,4. (przebicie ostatniego szczytu). Moze wreszcie bedzie mozna jakis kanal wzrostowy narysowac.......

pirx
0
Wysłane: 31 marca 2009 23:11:25 przy kursie: 5,88 zł
dlaczego nie 5.71? ostatnio 3 razy się od tego odbijało ;-) gdyby ktoś chciał uzasadnienia: jest to 50 procent ostatnich wzrostów.

pirx
0
Wysłane: 1 kwietnia 2009 22:58:50 przy kursie: 5,80 zł

kliknij, aby powiększyć

korekta w pełni.

majama
1
Wysłane: 3 kwietnia 2009 16:50:44 przy kursie: 5,99 zł
Ktoś tu dzisiaj na koniec dnia spaskudził nam kurs, a było całkiem juz nieźle, nie jest miło spadac na wzrostowym rynku. Wyczuwam czyjes starania na obniżanie kursu, pewnie ta sama siła co wymyśla te rekomendacje wyssane z palca tu działa.
Edytowany: 3 kwietnia 2009 16:51

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

5 6 7 8 9

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,350 sek.

tiihxqnq
mcwjbkuv
yinhufxs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kbakcmgp
xiglfhlw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat