PARTNER SERWISU
kyxsmamm
7 8 9 10 11
dominikk11
0
Wpisów: 45
Wysłane: 30 kwietnia 2009 11:57:45 przy kursie: 7,12 zł
tak już do tego doszedłem ale to było po wysłaniu;P początki zawsze są trudne:)

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 30 kwietnia 2009 20:08:30 przy kursie: 7,12 zł
Mamy info:

" GRAAL RB 7/2009 Zmniejszenie dotychczasowego posiadanego udziału o co najmniej 2 % ogólnej liczby głosów.
2009-04-30 19:43

Zarząd Emitenta podaje do wiadomości, iż w dniu 29 kwietnia 2009 roku otrzymał zawiadomienie od Millennium Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. z siedzibą w Warszawie działającego w imieniu Millennium FIO, że w wyniku zbycia akcji GRAAL S.A. łączna liczba głosów na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy GRAAL S.A. posiadanych przez fundusze inwestycyjne zarządzane przez Millennium Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. zmniejszył się o co najmniej 2% ogólnej liczby głosów.
Liczba akcji i praw do akcji posiadanych przed zmianą udziału 849.018
Procentowy udział w kapitale zakładowym 10,54%
Liczba głosów z tych akcji i praw do akcji 849.018
Procentowy udział w ogólnej liczbie głosów 10,54%

Liczba akcji i praw do akcji posiadanych po zmianie udziału 827.048
Procentowy udział w kapitale zakładowym 10,26%
Liczba głosów z tych akcji i praw do akcji 827.048
Procentowy udział w ogólnej liczbie głosów 10,26%

Podstawa prawna: art. 70 pkt 1 ustawy o ofercie."

nocnygracz
0
Wysłane: 1 maja 2009 10:46:15 przy kursie: 7,12 zł
Nikt tego nie komentuje, to może ja się skuszę.

Tempo sprzedawania akcji Graala przez Millennium Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych było do tej pory niewielkie. I nie zaszkodziło powolnemu wzrostowi kursu. Być może zaszkodziło jednak gwałtownemu wzrostowi kursu, które większość silnie niedowartościowanych spółek ostatnio przeżyła, a Graal nie.

Kwestią otwartą i kluczową pozostaje pytanie co Towarzystwo zamierza robić dalej.

1) Czy skończyli już wyprzedaż? Ta informacja byłaby dla nas doskonała. Wiemy wówczas, że jeden z czynników, które przeszkadzały szybszym wzrostom właśnie zmarł.

2) Jeśli Millenium ma zamiar prowadzić swoją akcję dalej, ale nie będzie zwiększać tempa wyprzedawania mamy do czynienia z informacją umiarkowanie złą. Ale możemy dalej spokojnie i powoli rosnąć. Procent składany może uczyni z nas bogaczy.

3) Jeśli to dopiero początek, a Millenium teraz zwiększy tempo pozbywania się akcji, jesteśmy w czterech literach w najbliższym czasie. Nie byłoby to racjonalne ze strony Millenium i ich samych biłoby po kieszeni. Ale to Towarzystwo, nie muszą być racjonalni. Czasami jak muszą to muszą i tyle.

Najbardziej prawdopodobna wydaje mi się wersja 2, choć oczywiście liczę na 1.
Niezależnie od tego, w poniedziałek pozostali uczestnicy rynku mogą nerwowo zareagować na fakt mieszania przez Millenium.

"Średniofalowo" kluczowa będzie postawa Towarzystwa. Długofalowo pozytytwnego zdania o spółce oczywiście nie zmieniam. Zostaję. A w poniedziałek - jeśli będą spadki spowodowane wyżej wklejoną informacją - trochę dokupię.

nocnygracz
0
Wysłane: 1 maja 2009 13:32:08 przy kursie: 7,12 zł
Proszę WD o dopisanie GRAALA do kolejki raportów do zanalizowania.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 1 maja 2009 15:12:24 przy kursie: 7,12 zł
Jeśli chodzi o roczny - nie jest jeszcze wklepany, ale spojrzałem - to bilans zmienił się śladowo, natomiast w wyniku zdjęli 9 mln zł przychodów i tyleż z zysku na sprzedaży, zysk operacyjny bez zmian, zysk netto mniejszy o pół miliona.
Rewolucja na przepływach, tzn. zbilansowano rozliczenia międzyokresowe czynnych i biernych. Ale ich kwoty rosną i ciągle stanowią tajemnicę: o co chodzi? Tym razem jednak mamy noty nr 5 i nr 14, które pokazują, że to wszystko dzieje się na rozliczeniach handlowych (uwaga: należnościach i zobowiązaniach, nie przychodach i kosztach). Te kwoty są za duże, aby dotyczyły usług albo środków trwałych. I są dwie możliwości: albo sprzedają z prawem zwrotu na długi termin i dlatego trzymają przychody na pozycji warunkowej (a razem z nimi koszty), albo w ten sposób sobie "dokręcają" przychody. Albo jakaś trzecia, jakiej nie widzę.
Napiszę do spółki pytanie o wyjaśnienie.

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 1 maja 2009 18:12:29 przy kursie: 7,12 zł
Nie do konca rozumiem powyzszy komunikat, bo w liczbach widze zmiane 0,28%, a nie >2%...

O co cho?
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

nocnygracz
0
Wysłane: 1 maja 2009 18:27:32 przy kursie: 7,12 zł
SlawekW napisał(a):
Nie do konca rozumiem powyzszy komunikat, bo w liczbach widze zmiane 0,28%, a nie >2%...

O co cho?

Widzisz 0,28 punkta procentowego.

Dla nich to ponad 2 %.

Ale może być tu jakiś błąd tak czy owak, bo ich 2 % to przecież nie jest 2% ogólnej liczby głosów.
Trzeba będzie to gdzieś jeszcze sprawdzić. Niestety dziś nie dam rady.
Edytowany: 1 maja 2009 18:31

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 1 maja 2009 18:38:19 przy kursie: 7,12 zł
Ofkors, ale to blad interpretacyjny.

Ustawa w art. 69, ktory przywolany jest w art. 70 wyraznie mowi o OGOLNEJ liczbie glosow.

EDIT. Hihi, zmieniles troche posta, wiec i ja musze wyedytowac. O to wlasnie mi chodzilo, ze ich 2% ustawodawcy nie obchodzi, albo nadgorliwi sa, albo slabych prawnikow maja.
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
Edytowany: 1 maja 2009 18:42

nocnygracz
0
Wysłane: 1 maja 2009 23:04:03 przy kursie: 7,12 zł
Nie sprawdzałem jeszcze czy to nie błąd jakiś "w druku" z tymi cyferkami.

Ale jeśli nie, przeszedł mi do głowy taki pomysł.

Załóżmy (czysto hipotetycznie), że jakiś fundusz chce dokupić ileś tam udziałów w posiadanej już przez siebie firmy.
Załóżmy (czysto hipotetycznie), że za akcję dokupienia odpowiada ktoś z głową na karku.
Czy wówczas dokonanie transakcji sprzedaży kawałeczka tortu i poinformowanie wszystkich wokół o tym fakcie nie jest niezłym rozwiązaniem?

Ale to takie hipotetyczne gdybanie oczywiście.
Taki myk można by wykonać tylko parę razy, później już ludzie zaczęliby kojarzyć fakty. Ale - prawdę powiedziawszy - na tyle bo to nam małym namąciło w głowach - że może następnym razem - jeśliby rzeczywiście się z czegoś wyprzedawali, otrzymaliby za to tylko wyższą cenę.
Czyli jednak taki myk można by robić dużo razy, bo i tak częściej po komunikatach wyprzedawaliby się naprawdę, a inwestorzy indywidualni walczyć z rachunkiem prawdopodobieństwa za bardzo by nie chcieli.

Podsumowując, mam nadzieję, że nasze "Towarzystwa" takich cyrków nie robią. Strasznie by to nam utrudniło życie, nieprawdaż?

Pod paragraf chyba by się to łapało, ale jakoś by z tego wybrnęli pewnie (nie do udowodnienia).

Czyli jeśli dokupią teraz 1,99 punktów procentowych (Angel ) akcji, nie dowiemy się prawdy, ale jeśli więcej, spiskowa koncepcja się potwierdzi.

Żeby nie było niedomówień - za bardziej prawdopodobne uważam, że będą dalej pomalutku sprzedawać. Ale co, w tej sytuacji będą nas co chwila informować o jakichś groszach?

akp
akp
0
Wpisów: 5
Wysłane: 2 maja 2009 06:33:16 przy kursie: 7,12 zł
"Towarzystwa" są nieobliczalneThink oni mają nieskomplikowane życie:
nadmiar gotówki - szybko kupują trzeba wydać to co zalega na rachunkuDancing
brak gotówki - przy porannej kawie szybka decyzja dzisiaj sprzedajemy np. Graalahello1
płynność musi zostać zachowana, to nie są ich osobiste pieniądze a oni są w pracy.

Edytowany: 2 maja 2009 06:36

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 2 maja 2009 10:54:17 przy kursie: 7,12 zł
akp napisał(a):
"Towarzystwa" są nieobliczalneThink oni mają nieskomplikowane życie:
nadmiar gotówki - szybko kupują trzeba wydać to co zalega na rachunkuDancing
brak gotówki - przy porannej kawie szybka decyzja dzisiaj sprzedajemy np. Graalahello1
płynność musi zostać zachowana, to nie są ich osobiste pieniądze a oni są w pracy.

to nie są ich pieniądze ale nie powiesz mi że decyzje podejmują przy porannej kawie i może jeszcze na kacu. za słabe wyniki dane towarzystwo oceni rynek i ewentualni przyszli klienci. ludzie umażają jednostki to sprzedawać trzeba a jak wpłacali pod koniec hossy to trzba było kupować ale decyzje co, napewno nie są podejmowane na pałe.
EEX

pawul0n
0
Wpisów: 207
Wysłane: 2 maja 2009 11:21:37 przy kursie: 7,12 zł
wyskoczyłem z Grala, wyszedłem na zero, jak dla mnie zbyt dużo kiszenia, ale pewnie spoleczka teraz wzrosnie o kilka złociszy. ja sie zmywam z akcji (chyba ze jakos okazjonalnie - typu TEX czy jhakies tam) przechodzę na FW20 - jak dla mnie rynek bardziej przewidywalny efekt za sprawą lewara jest szybszy - nie cierpię kiszenia - od tego jest lokata albo inne fundusze inwestycyjne....

nocnygracz
0
Wysłane: 2 maja 2009 13:32:45 przy kursie: 7,12 zł
Ja tu jestem od dwóch sesji więc mam czas i cierpliwość.
Wśród najbardziej niedowartościowanych (takich gdzie cena / wartość księgowa jest poniżej 0,4 czy 0,5) i zarazem najbardziej przecenionych w trakcie bessy spółek Graal miło sie prezentuje jeśli chodzi o wyniki finansowe. Wyceniany jest właściwie jak bankrut, a wykazuje zyski (nie rosnące, ale zyski) i zwiększa udziały w rynku.

Inne spółki aby tak spaść musiały wykazać jakieś kolosalne straty itp. Dlaczego tak bardzo spadł Graal nie do końca rozumiem. Ale można to przyjąć do wiadomości, zaakceptować i wykorzystać, co czynię Angel

Spożycie ryb w Polsce należy do najniższych w Europie więc Graal ma ładne perspektywy na długoterminowy wzrost przychodów nie tylko kosztem konkurencji (co - jak wynika z raportów za 2008 - mu wychodzi: największy konkurent - Wilbo - wykazał znaczący spadek sprzedaży, a Seko i Graal ładny wzrost), ale i dzięki organicznemu wzrostowi rynku.

Ja lubię zostawać w spółkach na dłużej i czekać na zasłużoną z tego tytułu premię.

PS: TEXa też lubię.

nocnygracz
0
Wysłane: 2 maja 2009 15:23:37 przy kursie: 7,12 zł
Znalazłem w sieci takiego pdfa:

e-ryby.eu/pdf/WR9-10.07-trzy.p...

Wynika z niego, że w UE mniej ryb od nas jedli (raport jest z 2007 roku) tylko Węgrzy, Słoweńcy, Słowacy, Czesi i Austriacy Angel
Mieszkańcy krajów bez dostępu do morza (Słowenia ma dostęp symboliczny).

W raporcie zabraklo danych dla Bułgarii i Rumunii.
Edytowany: 2 maja 2009 15:39

nocnygracz
0
Wysłane: 2 maja 2009 18:47:04 przy kursie: 7,12 zł
Na forum bankiera niejaki jomat zgrzeszył pewien wpis.
Z jego opinią można się nie zgadzać, ale chyba warto ją poznać.
W części dotyczącej GRAALA wpis wygląda następująco:

Cytat:
Graala nie mam ale przy głębszej korekcie chętnie wejdę,
nie ma drastycznego spadku przychodów co sugerowałoby spore kłopoty,
wk/akcję=24,71 czyli aktualne c/wk=0,29
(analogicznie dla Seko wk/akcję=6,75 c/wk=1,26)
Nawet najebany w trzy pestki wiedziałbym, którą z tych dwóch spółek kupić.
A teraz najważniejsze:
owe infa o zmniejszeniu zaangażowania, po których Edson
stwierdził: ewakuacja
Od 17 marca średni wolumen na sesję wynosi 81600 sztuk !!!!
Mille sprzedało 21970 szt. a Trigon 4011szt. !!!!
Łapiecie sens tych inf czy jeszcze nie?
Gdyby chcieli sprzedawać to np. Trigon sprzedałby wszystkie
swoje akcje zanim nastąpiłby obowiązek informacyjny (4dni),
podobnie z Mile.
Te infa mają tylko zachęcić innych do sprzedaży (metoda stara jak świat),
jakimś dziwnym trafem kurs mimo tego ciągle rośnie i w dodatku na obrotach.
Nie dajcie się omamiać naganiackim infom,
a w każdym poście czytajcie tylko treść i nie zważajcie qrwa na formę Laughing
Reasumując.......nie sprzedawajcie, a na korektach dobierajcie (średnioterminowcy)
pzdr

Źródło: www.parkiet.com/forum/viewtopi...

nocnygracz
0
Wysłane: 2 maja 2009 22:11:13 przy kursie: 7,12 zł
Cytat:
Sukces po latach

Na tę wiadomość przedsiębiorcy czekali od 5 lat. Polska znów może eksportować ryby oraz ich przetwory do Federacji Rosyjskiej. W lutym tamtejsi inspektorzy kontrolowali polskie zakłady a teraz nadeszła oficjalna decyzja. Nasz przemysł może na tym zarobić kilkadziesiąt milionów złotych rocznie. Na początek.
Dobra wiadomość z Moskwy przyszła do Warszawy w zeszłym tygodniu.

Krzysztof Jażdżewski – zastepca GLW: otrzymaliśmy od władz weterynaryjnych Federacji Rosyjskiej listę 11 zatwierdzonych zakładów rybnych i 3 gospodarstw rybackich, które będą mogły prowadzić swój eksport na teren Federacji Rosyjskiej.

Chodzi nie tylko o pieniądze, to także możliwość lepszego wykorzystania surowca, na przykład mniej popularnych w kraju gatunków ryb.

Jerzy Safader, Polskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb: 140 tysięcy ton szproty a to jest rynek szproty. Ileś tysięcy ton śledzia w imporcie i własnej produkcji, co parę lat temu nie bardzo było z tym zrobić.

Rynek rosyjski jest tak ogromny, że będzie tam można sprzedawać praktycznie wszystkie rodzaje produktów: i droższe, i tańsze. Polskie przetwórnie bardzo na to liczą.

Grzegorz Strzelczyk - prezes zarządu Superfish S.A.: liczono, że udział eksportu będzie wyrażał się w granicach 25 – 30% i w tym znaczący udział, w tym wzroście będzie miał eksport na rynki Wspólnoty Niepodległych Państw.

Zgoda na eksport do Rosji otwiera polskim firmom praktycznie cały rynek dawnego Związku Radzieckiego.

]Hanna Moroz - menedżer ds. importu/eksportu Espersen Polska: rynek wschodni będzie coraz bardziej interesujący dla każdego zakładu produkcyjnego, dla każdej firmy handlowej i co tu dużo mówić – na rynku rosyjskim trzeba być.

Zgodę na eksport otrzymały wszystkie starające się o to firmy a więc 11 przetwórni oraz 3 gospodarstwa rybackie. Rosyjscy inspektorzy bardzo wysoko ocenili polską branżę rybną i nadzór weterynaryjny.

Źródło: Agrobiznes

www.netb.pl/news.php?artykul=2...

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 4 maja 2009 23:48:49 przy kursie: 7,70 zł
Ktos nam tu dzisiaj zafundowal ładne wzrosty, wyglada na to że fundy wchodza z powrotem
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

nocnygracz
0
Wysłane: 5 maja 2009 01:23:35 przy kursie: 7,70 zł
to nie ja Angel

andnat
0
Wpisów: 51
Wysłane: 5 maja 2009 01:52:44 przy kursie: 7,70 zł
nocnygracz napisał(a):
to nie ja Angel
to ja

Jarbas
0
Wpisów: 1 169
Wysłane: 5 maja 2009 19:07:32 przy kursie: 8,00 zł
Millennium FIO zmniejszył procentowy udział w kapitale zakładowym z 10,27% do 9,95%

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

7 8 9 10 11

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,220 sek.

fylvttlf
aqvthvuz
ellievee
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bzejntgp
ueaneyrv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat