PARTNER SERWISU
yuqizfaw
2 3 4 5 6
Szczepan Łangowski
0
Wpisów: 446
Wysłane: 4 listopada 2010 22:30:18 przy kursie: 6,99 zł
Omówienie sprawozdania finansowego za trzeci kwartał Grupy Kapitałowej TUP

TUP to firma inwestycyjna, której celem zgodnie z sprawozdaniem finansowym jest kreowanie wartości księgowej przejmowanych podmiotów, wyszukiwanie przedsięwzięć o wysokim potencjale dających możliwość wysokiego zwrotu z zaangażowanego kapitału. Działalność grupy jest specyficzna z tego powodu również analiza sprawozdania powinna odbiegać trochę od standardów, gdyż duża część wskaźników nie odzwierciedla rzeczywistej sytuacji finansowej spółki.

Przed analizą sprawozdania za trzeci kwartał chciałbym wrócić do raportu audytora za ostatni pełny rok obrachunkowy (2009). Niby opinia jest tylko z jednym zastrzeżeniem, jednakże uwag jest tam co niemiara – sam się dziwie, iż audytor przy tak wielu wątpliwościach wydał opinię pozytywną. Ale zacznijmy od początku, największą pozycją w bilansie grupy są inwestycje długoterminowe, czyli wycena nieruchomości które są przedmiotem najmu w spółce TUP Property. Nieruchomości zostały wycenione metodą dochodową moje wątpliwości budzą dwa czynniki zawarte w tej wycenie. Po pierwsze stopy kapitalizacji, które nieznacznie różnią się od siebie pomimo różnych lokalizacji: dla przykładu 7,8% dla Warszawy i 8,6% dla Sycowa - o ile pierwsza stopa jest OK. to druga w mojej ocenie jest znacznie zaniżona. Drugi czynnik mający wpływ na wycenę to stopień obłożenia wynajmowanych nieruchomości 90% to zdecydowanie za dużo szczególnie, iż firma w sprawozdaniu informuje o aktualnym obłożeniu na poziomie nieznacznie przekraczającym 80%.

Kolejną uwagą audytora jest wartość zaległych należności po byłej fabryce ZPO Modena S.A. - kwota niebagatelna 25 MPLN samego kapitału. Zarząd informuje, iż dłużnik na dzień dzisiejszy nie ma wystarczających środków na spłatę zaległości. W takiej sytuacji firma powinna zrobić odpis aktualizujący, jednakże ze względu na to iż wierzytelność jest zabezpieczona hipoteką firma odstąpiła od jego utworzenia. Ale tutaj mamy jeden mały haczyk. Z nieruchomości swoje ewentualne roszczenia musi jeszcze pokryć bank, w najgorszym wypadku firma może stracić około 10 MPLN, co w mojej ocenie powinno już być objęte odpisem.

Dwa powyższe zastrzeżenia są w mojej ocenie znaczące dla oceny sytuacji finansowej spółki również w bieżącym okresie. Wyniki po trzech kwartałach są po prostu słabe, strata wynika głównie z ponownej wyceny wynajmowanych nieruchomości w związku z renegocjacją czynszów i aprecjacją złotówki, co prawda jest to transakcja nie gotówkowa jednakże potwierdza mojej obawy co do wysokości wyceny majątku przedstawionego w bilansie. Firma od strony gotówkowej wygląda bardzo słabo, ciągle w aktywach zalegają należności po sprzedaży byłej fabryki Modeny, firma generuje nieznaczne przepływy na działalności operacyjnej. W tej sytuacji moje pytanie jest następujące: w jaki sposób TUP przy tak słabej pozycji gotówkowej oraz ograniczonej zdolności kredytowej chce sfinansować dwa projekty deweloperskie w Bydgoszczy oraz gminie Świezierz?

Aktualnych portfel inwestycji nadzorowanych przez TUP delikatnie mówiąc jest co najmniej dziwny. Nie widać tutaj żadnej strategii, pomysłu. Wiele z przedsięwzięć okazało się zupełnie nietrafionych – Euroconstruction można traktować już jako kompletny niewypał, w mojej ocenie w kolejce czekają Roda, Duncon Bikes, Port Jachtowy Nieporęt oraz X-press Couriess firmy te w większości permanentnie generują straty, dodatkowo oprócz X-press Couriers wszystkie spółki bilansowo mają zerową wartość.

W sprawozdaniu z 3 kwartał firma informuje o podpisaniu umowy zabezpieczającej zmiany stóp procentowych (IRS), które zabezpiecza 50% salda odsetkowego. Spółka zafixowała sobie stopę na poziomie 3,09%, co przy poziomie 3M EURIOR równym ok. 1% spowodowało wzrost kosztów finansowych o 1 MPLN. No comments, w długim terminie może wyjdą na tym na plus.

Podsumowując, bieżące wyniki i strategia nie ma nic wspólnego z przedstawionymi celami w sprawozdaniu. Sprawozdanie za 3Q kwartał słabe, co gorsza na dzień dzisiejszy nie widać światełka w tunelu. Rating na naszym portalu A-, w mojej ocenie z perspektywą dalszego spadku. Wycena rynkowa spółki na dzień dzisiejszy nie ma sensu, gdyż większość wskaźników przybiera ujemne wartości. Wskaźniki C/WK wskazuje na niedowartościowanie , jednakże co do wyceny majątku można mieć spore wątpliwości.

www.stockwatch.pl/gpw/tup,wykr...

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

lucznik
5
Wpisów: 241
Wysłane: 4 listopada 2010 23:25:37 przy kursie: 6,99 zł
Well done Szczepan.Ja w dalekiej emeryturze zroluje my share's of TUP na jakąś kawalerke w Siewierzu.
Pzdr z Cansas.
The Dogs of deal.

Szczepan Łangowski
0
Wysłane: 5 listopada 2010 07:56:58 przy kursie: 6,99 zł
Dzięki, tylko szkoda, że firma idzie nie w tym kierunku co trzeba. Ciekawie czy Siewierz ostatecznie powstanie - projekt ciekawy, ale nie wiem czy sobie z tym poradzą. Inwestycja spora a środków na finansowanie brak. Ale bądźmy dobrej myśli thumbright

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 5 listopada 2010 08:05:26 przy kursie: 6,99 zł
Sytuacja techniczna:

Uwaga! Treść tego wpisu jest dostępna tylko dla posiadaczy abonamentu do Strefy Premium.

Zamów abonament aby uzyskać natychmiastowy dostęp do wszystkich treści i narzędzi serwisu.

(Liczba znaków: 786)

redhairman
0
Wpisów: 52
Wysłane: 14 stycznia 2011 13:27:43 przy kursie: 6,00 zł
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 1 / 2011
Data sporządzenia: 2011-01-14
Skrócona nazwa emitenta
TUP
Temat
Listy intencyjne w sprawie sprzedaży nieruchomości.
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne

Treść raportu:
Zarząd TUP S.A. powziął informację, że w dniu 14 stycznia 2011 r. TUP Property S.A. podpisała listy intencyjne z funduszem inwestycyjnym Portico Investment Ltd, działającym w regionie centralnej i wschodniej Europy. Listy dotyczą sprzedaży dwóch nieruchomości należących do TUP Property S.A. zlokalizowanych w Katowicach na ulicy Uniwersyteckiej oraz w Sycowie przy ulicy Kolejowej. Oba lokale posiadają wieloletnie umowy najmu z koncernem Jeronimo Martins, właścicielem sieci sklepów spożywczych "Biedronka".

Przyrzeczone umowy sprzedaży zostaną zrealizowane po przeprowadzeniu due dilligence. Wartość transakcji wynosi 2 149 400 euro, która zostanie skorygowana o wyniki due dilligence.

Transakcja sprzedaży lokali w Katowicach i w Sycowie pozwoli uporządkować portfel nieruchomości TUP Property S.A. i pozyskać kapitał na prowadzenie nowych projektów.

TUP Property S.A. jest podmiotem w 100% zależnym od TUP S.A.

redhairman
0
Wpisów: 52
Wysłane: 14 stycznia 2011 13:28:44 przy kursie: 6,00 zł
Szczepan Łangowski napisał(a):
Dzięki, tylko szkoda, że firma idzie nie w tym kierunku co trzeba. Ciekawie czy Siewierz ostatecznie powstanie - projekt ciekawy, ale nie wiem czy sobie z tym poradzą. Inwestycja spora a środków na finansowanie brak. Ale bądźmy dobrej myśli thumbright

Zgodnie z powyższym postem wygląda na to że dokapitalizowanie będzie jeżeli dojdzie do tej transakcji.

bcebula
0
Wpisów: 312
Wysłane: 14 stycznia 2011 21:24:13 przy kursie: 6,00 zł
Będzie, ale to zupełnie nie ta skala, Siewierz to inwestycja z innej półki, kompletnie nie ta skala...

666
666
0
Wpisów: 319
Wysłane: 14 stycznia 2011 21:36:49 przy kursie: 6,00 zł
Czyżby prezes zaczął wyprzedawać srebra rodowe? hello1 Chyba musiało go nieźle przycisnąć bo do tej pory z tego co pamiętam nie chciał wychodzić z nieruchomości "po tych cenach", czytaj w dołku hello1, a papierowym zyskiem z przeszacowań sobie nie poobraca. Duzi deweloperzy mają niewesoło, ale mali to już bida z nędzą, dla nich kryzys trwa i końca nie widać hello1

bcebula
0
Wpisów: 312
Wysłane: 14 stycznia 2011 21:43:20 przy kursie: 6,00 zł
Kryzys to mało powiedziane w tym przypadku, to istna czarna d...ziurabootyshake , nie wiem co ja tutaj w ogóle robię już niemal 20sty miesiąc z rzędu...bandhead
Edytowany: 14 stycznia 2011 21:43

magnat
0
Wpisów: 598
Wysłane: 25 stycznia 2011 23:59:03 przy kursie: 6,70 zł
info ze spółki które poprzednio wycioł moderator

24.01.2011

TUP Property S.A. otrzymała pozwolenie na budowę pawilonu handlowo- usługowego w Katowicach. Na terenie 1,1 ha przy ulicy Bażantów firma TUP Property S.A. planuje budowę kompleksu handlowo-usługowego o powierzchni 3300 metrów2, który zabezpieczy potrzeby mieszkańców osiedli Odrodzenia i Millenium oraz przyszłych mieszkańców osiedla Forest Hill.

prawdopodobnie na to zbierają kase i sprzedają te dwie biedronki za 2,2 mln euro

http://www.tup.com.pl
Edytowany: 26 stycznia 2011 00:03

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 26 stycznia 2011 00:01:54 przy kursie: 6,70 zł
Dodaj link do źródła tej informacji.

magnat
0
Wpisów: 598
Wysłane: 26 stycznia 2011 11:47:57 przy kursie: 6,68 zł
W 2008 roku podczas warsztatów urbanistycznych międzynarodowe grono architektów i urbanistów pracujących na zlecenie TUP S.A. stworzyło koncepcje zagospodarowania położonej w Katowicach przy ulicy Bażantów 8 hektarowej działki należącej do TUP Property. W związku z sąsiedztwem osiedli Odrodzenia i Milenium urbaniści zaproponowali budowę inspirowanego architekturą modernistyczną osiedla mieszkaniowego Forest Hill. Nowe osiedle mieszkaniowe, wzbogacone o elementy usługowe miałoby zastąpić istniejące nieużytki.

Zgodnie z informacjami uzyskanymi od urzędników Urzędu Miasta Katowice, Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego dla należącego do TUP Property terenu, umożliwiający budowę Forest Hill, ma zostać uchwalony w pierwszym kwartale 2011 roku. Zgodnie z wytycznymi dokumentu na ww. terenie może powstać nawet do 50 tyś m2 powierzchni mieszkalnej.

to jest zapowiedz infa na które czekam czyli uchwalenia planu zagospodarowania przestrzennego
i odpowiedz ( dla tych co pytali ) dlaczego kupiłem TrUPa

50 000 m2 mieszkań po 4000,00 netto to 200 000 mln przychodow, zakładajać rentowność 30% to mamy 60 mln złotych, oczywiście rozłożone w czasie no chyba, że TUP sprzeda działkę z planem i projektem osiedla i np pozwoleniem na budowe

sama działka 8,7 ha bedzie warta z planem ok. 25 mln przy kapitalizacji obecnej ok. 90 mln zlotych

http://www.millenium-inwestycje.pl/ to osiedle sąsiednie, można zobaczyć skalę i ceny

czarownica
0
Wpisów: 98
Wysłane: 27 lutego 2011 22:22:56 przy kursie: 6,35 zł
jutro Rada Miasta Katowic zmienia plan zagospodarowania dla tej działki TUPa. pewnie dlatego już kurs zaczął pod koniec tygodnia rosnąć.
odmrozi się druga największa inwestycja TUPka.
kupiłam i czekam na potwierdzenie w komunikacie jutrzejszym

http://www.um.katowice.pl

dinodreptak
0
Wpisów: 8
Wysłane: 29 marca 2011 09:31:30 przy kursie: 6,40 zł
A ja nadal zastanawiam się nad wejściem.. A to dlatego, że
1) W Katowicach ma powstać osiedle mieszkaniowe - deweloperka czyli, a jakoś w czasie tej hossy deweloperzy nie bardzo dają zarobić...
2) Nieudana Emisja Pagi na NC - w sumie nie wiem za bardzo dlaczego...

czarownica
0
Wpisów: 98
Wysłane: 29 marca 2011 14:27:31 przy kursie: 6,40 zł
w ostatnim wywiadzie w tvncnbc prezes mówił raczej o sprzedaży terenu pod budownictwo w katowicach ( pewnie nie mają tyle kasy żeby iść równocześnie z siewierzem i katowicami), a zostawią sobie projekt handlowy, choć i sprzedaży tego nie wykluczają chyba
na razie rynek powoli rusza, wróciliśmy powyżej 6 zł.

maverickatowice
0
Wpisów: 68
Wysłane: 29 marca 2011 17:41:59 przy kursie: 6,40 zł
kilka informacji w sprawie poczynań m. in. spółki TUP w Katowicach

wiadomosci.onet.pl/regionalne/...

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 13 kwietnia 2011 22:19:38 przy kursie: 7,37 zł
Zarząd TUP rekomenduje wypłatę 0,05 zł dywidendy na akcję

13.04. Warszawa (PAP) - Zarząd TUP rekomenduje wypłatę 0,05 zł dywidendy na akcję z zysku za 2010 rok - podała spółka w komunikacie.
"Zarząd TUP S.A. informuje, że rada nadzorcza spółki w dniu 12 kwietnia 2011r. podjęła uchwałę, którą wyraziła pozytywną opinię dotyczącą wypłaty dywidendy z zysku za rok 2010. Zarząd spółki zgodnie z ww. uchwałą zarekomenduje najbliższemu Walnemu Zgromadzeniu wypłatę dywidendy za rok 2010 w wysokości 0,05 zł na jedną akcję spółki" - napisano. (PAP)

nie rozumiem sensu wypłaty takich dywidend

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

mnemic
0
Wpisów: 24
Wysłane: 13 kwietnia 2011 22:24:23 przy kursie: 7,37 zł
Cytat:
Zarząd TUP rekomenduje wypłatę 0,05 zł dywidendy na akcję

13.04. Warszawa (PAP) - Zarząd TUP rekomenduje wypłatę 0,05 zł dywidendy na akcję z zysku za 2010 rok - podała spółka w komunikacie.
"Zarząd TUP S.A. informuje, że rada nadzorcza spółki w dniu 12 kwietnia 2011r. podjęła uchwałę, którą wyraziła pozytywną opinię dotyczącą wypłaty dywidendy z zysku za rok 2010. Zarząd spółki zgodnie z ww. uchwałą zarekomenduje najbliższemu Walnemu Zgromadzeniu wypłatę dywidendy za rok 2010 w wysokości 0,05 zł na jedną akcję spółki" - napisano. (PAP)

nie rozumiem sensu wypłaty takich dywidend

przelicz sobie wartość 0,05 zł razy ilość akcji jaką posiada prezes itp. Kwota robi się znaczna :)

Szczepan Łangowski
0
Wysłane: 17 kwietnia 2011 18:05:27 przy kursie: 6,93 zł
Omówienie roczne sprawozdania finansowego Grupy Kapitałowej TUP za 2010

Kolejny rok, kolejne sprawozdanie, które niewiele nowego wnosi do obrazu GK TUP. Na wyniki ciągle bardzo duży wpływ mają jednorazowe zdarzenia, które nie generują przepływów gotówkowych. Bilans w dużej mierze napompowany przez wycenę nieruchomości pod inwestycję w Siewierzu, która tak naprawdę nie weszła nawet w fazę realizacji, wszystko pozostaje ciągle na papierze. Operacyjnie ciągle bardzo słabo, w wynikach grupy ciągle nie widać ożywienia na rynku nieruchomości komercyjnych.

Na początek rzut oka na raport audytora, tutaj ponownie mamy opinię pozytywną z całą listą uwag. Znaczna część ma charakter czysto informacyjny, z punktu widzenia inwestora najważniejszy jest brak pewności co do przyjętych założeń dla wyceny nieruchomości inwestycyjnych w Siewierzu. Zarząd informuje, że są one wysoko prawdopodobne, ale pewności nie ma. Tutaj w mojej ocenie należy postawić spory znak zapytania, szczególnie iż grunty w Siewierzu stanowią znaczną część posiadanych aktywów przez TUP.

Pod względem przychodów bardzo słabo, TUP zanotował spadek obrotów głównie z dwóch powodów. Po pierwsze wygasił firmę Roda operująca w segmencie odzieży głównie ze względu, iż ten biznes był permanentnie nierentowny. Po drugie co jest zdecydowanie gorszą informacja spadły przychody generowane przez core business, czy wynajem nieruchomości. Co prawda obroty spadły tylko o 2%, ale ciągle nie widać ożywienia w tym segmencie.

Analiza wskaźników rentowności jest utrudniona. Ostateczny wynik jest trochę zakłamany przez dwie bezgotówkowe operacje. Po pierwsze chodzi o ponowną wycenę nieruchomości m.in. gruntów w Siewierzu, co dało dodatkowo 28 MPLN zysku. Zmiana wartości w mojej ocenie była w dużej mierze wynikiem uchwalenia planu zagospodarowania dla tego terenu oraz zmiany charakteru gruntów z rolnych na budowlane. Druga operacja bezgotówkowa to odpis 12 MPLN trudno ściągalnych należności od Modena Sp. z o.o. . Kwestia ta była szczegółowo opisana przy ostatnim omówieniu, czy to był ostatni odpis czas pokaże. Dłużnik powinien uregulować zaległości do 11 czerwca 2011, a na dzień dzisiejszy jego sytuacja finansowa i ograniczone zasoby gotówkowe nie napawają optymizmem. Wprawdzie wierzytelność zabezpieczona jest hipoteką, ale dochodzenie roszczeń z nieruchomości może przedłużyć się w czasie. Tabela poniżej przedstawia RZiS po wyłączeniach (operacje bezgotówkowe + podatek odroczony) i pokazuje już zdecydowanie gorszy obraz spółki.

kliknij, aby powiększyć

W bilansie na stronie aktywów znaczny spadek aktywów obrotowych przy sporym wzroście aktywów trwałych. W dużej mierze jest to wynikiem dwóch operacji, które szczegółowo opisałem przy analizie rentowności. Dodatkowo spółka ze względu na uchwalenie planu zagospodarowania przerzuciła grunty w Siewierzu z zapasów do aktywów trwałych, był to zabieg czysto księgowy bez istotnego wpływu na sytuację finansową spółki. W aktywach trwałych znacznie spadły inne należności, ale to spowodowane jest odpisem wątpliwych należności od Modena Sp. z o.o., jednym słowem spółka zabezpiecza się, iż może otrzymać zdecydowanie mniej pieniędzy z tego finalizacji tego projektu.

Sporym obciążeniem dla GK TUP jest ogromne zadłużenie. EBITDA na poziomie 1 MPLN nie może gwarantować spłaty kredytów w kwocie prawie 80 MPLN. Rzut oka na CF i okazuje się, iż spółka w 2010 spłacała tylko odsetki, kapitał pozostał bez zmian. Po prostu aktualnie TUP nie ma środków na spłatę zadłużenia. Sprzedaż poszczególnych projektów (firma informowała o upłynnieniu inwestycji w Katowicach i Sycowie) w mojej ocenie zostanie w całości przeznaczone na ograniczenie długu. Instrumenty zabezpieczające stopę procentową szczegółowo zostały opisane przy ostatniej analizie, tutaj wszystko pozostaje bez zmian, także ten fakt pomijam.

Rachunek przepływów pieniężny pokazuje prawdziwy obraz spółki. Na poziomie operacyjny mamy + 1,5 MPLN co jest porównywalne z poziomem EBITDA po przedstawionych powyżej korektach oraz uwzględnieniu zapotrzebowanie na kapitał obrotowy. Jednym słowem spółka z core businessu generuje 1,5 MPLN rocznie, to musi starczyć na ewentualne inwestycje + spłatę 80 MPLN zadłużenia. Na pozostałych poziomach rachunku przepływów prawie 4 MPLN na działalności inwestycyjnej, jest to głównie wynik wpływu środków z rozliczenia aktywów utrzymywanych do terminu wymagalności (szczerze powiem nie mogłem znaleźć wyjaśnienia tej pozycji, ale tak naprawdę nie ma ona znacznego wpływu na sytuację finansową spółki) . No i poziom finansowy prawie 5 MPLN dziury - pokłosie sporego zadłużenia i konieczności jego obsługi.

Podsumowując, od strony core businessu bardzo słaby rok w wykonaniu GK TUP. Spadają obroty, pogarsza się rentowność to wszystko nie mogło umknąć naszemu ratingowi, który aktualnie spadł do BB+ i w mojej ocenie jest to chyba najbardziej odpowiedni poziom. Z punktu widzenia inwestora pozostaje czekać tylko na sukces inwestycji w Siewierzu, ale tak naprawdę dla mnie najważniejszym pytaniem na które w sprawozdaniu nie znalazłem odpowiedzi jest sposób jej finansowania, bo możliwości kredytowe spółki są ograniczone - pozostaje chyba tylko nowa emisja. No i na koniec dywidenda, 0,05 PLN na akcję, w mojej ocenie zupełnie niepotrzebna szczególnie iż nie pozostanie ona bez wpływy na sytuację gotówkową GK TUP.

www.stockwatch.pl/gpw/tup,wykr...

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 12 maja 2011 00:15:08 przy kursie: 6,95 zł
2011-04-19 Szanowni Państwo, proszę o informację, jakie jest prawdopodobieństwo pozyskania finansowania dla Kino Centrum Fordon? Mija 12 miesięczny termin zapisany w umowie wspólników.

Prawdopodobieństwo uzyskania kredytu jest wysokie. Spółka dysponuje
trzema ofertami udzielenia kredytu na inwestycje.
Spółka dołoży wszelkich starań aby realizować przyjęte założenia Umowy
Wspólników zawartej z Miastem Bydgoszcz

notowania.pb.pl/pytania/PLTRNS...

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,567 sek.

rwgmjzhx
fnsesgvd
mwgzvcol
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
scvcyktt
qpdtrawd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat