PARTNER SERWISU
gyuvtjtx
167 168 169 170 171
Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 19 kwietnia 2011 16:43:48 przy kursie: 17,00 zł
Redface napisał(a):
Mieszko napisał(a):
Pytanie do Redface
Czy jeśli na WZA pojawi się ktoś z nas i w sposób rozbrajająco szczery zapyta o plany nowej emisji - czy uzyska satysfakcjonującą odpowiedż?

Satysfakcjonującą, czyli jaką?
Może inaczej podejdę do Twojego pytania...
Każda informacja, która jest cenotwórcza, musi być upubliczniona w sposób dający wszystkim uczestnikom rynku równy dostęp do informacji.
Stąd nie oczekujcie, że na WZA dowiecie się czegoś, co nigdzie indziej nie zostało powiedziane/ opublikowane. Tak się nie da.
Pozdrawiam,
JKorcza /KOV/

A czy rada Dyrektorów nie mogła by na przykład wydać komunikatu, że przed końcem testów w Brunei nie podejmie żadnej decyzji dotyczącej emisji? Wizja przyszłej emisji wisi nad nami jak miecz Damoklesa, sprawia, że inwestorzy z niepokojem myślą o przyszłości i nie są chętni angażować się w dlugoterminową inwestycję.
To mój wniosek racjonalizatorski - powiedzieć w prezentacji na WZA jak najwięcej (z tego, co powiedzieć można) o przyszłym finansowaniu, żebyśmy wszyscy mogli spać spokojnie, nie obawiając się, że nagle spółka dodrukuje 1000000 milionów akcji i puści w rynek.

MaximusMinimus
0
Wpisów: 344
Wysłane: 19 kwietnia 2011 17:02:00 przy kursie: 17,00 zł
Ja mam przeczucie, że KOV będzie się wycofywał z bloków M i L, oddając je Shell Petroleum Brunei, które to posiada prawo pierwokupu. Uzyskane w ten sposób pieniądze zainwestuje w blok OML 42, tworząc z Neconde JV. Z perspektywy Shell'a wszystko zostaje w rodzinie, a w Bruneii nie muszą się użerać z bojówkami. Shell ma także wszelkie środki by zbudować tyle rafinerii, ile sobie chce. My w Nigerii wydobywamy ropę, a mając za partnera Nestoil nie będzie problemu z budową infrastruktury.

Musicie przyznać, że przy odpowiednim dogadaniu się stron scenariusz ten mógłby być bardzo przekonujący.

lancet
0
Wpisów: 188
Wysłane: 19 kwietnia 2011 17:18:00 przy kursie: 17,00 zł
Ci, którzy zgłaszali obawy na tym forum dotyczące sytacji w Syrii. Został ogłoszony potężny pakiet korzystnych reform i sytacja powinna się po tym zdecydowanie poprawić /v.espi/.

Mieszko
0
Wysłane: 19 kwietnia 2011 17:22:38 przy kursie: 17,00 zł
MaximusMinimus napisał(a):
Ja mam przeczucie, że KOV będzie się wycofywał z bloków M i L, oddając je Shell Petroleum Brunei, które to posiada prawo pierwokupu. Uzyskane w ten sposób pieniądze zainwestuje w blok OML 42, tworząc z Neconde JV. Z perspektywy Shell'a wszystko zostaje w rodzinie, a w Bruneii nie muszą się użerać z bojówkami. Shell ma także wszelkie środki by zbudować tyle rafinerii, ile sobie chce. My w Nigerii wydobywamy ropę, a mając za partnera Nestoil nie będzie problemu z budową infrastruktury.

Musicie przyznać, że przy odpowiednim dogadaniu się stron scenariusz ten mógłby być bardzo przekonujący.

A może lepiej, żeby Shell odebrał udziały od Tap Oil i Always Expect Delays aka AED?
Bo jako akcjonariusz wolę, żeby to jednak Shell użerał się z bojówkami, bo dla spółki takiej jak KOV to byłby nóż w serce, a dla giganta takiego jak Shell jedynie powód do drobnych zmartwień.

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 19 kwietnia 2011 17:37:17 przy kursie: 17,00 zł
Ciekawy fixing. Poszło prawie milion akcji. O co tu chodzi - strasznie dużo tych "no comments" :) ostatnio czyli coś jest na rzeczy ... tylko co?

Mieszko
0
Wysłane: 19 kwietnia 2011 17:42:12 przy kursie: 17,00 zł
Poszło milion, ale nikt nie tknął poziomu 1,71.
Zlecenie K na ponad 300 tys. pojawiło się w ostatnich sekundach przed dogrywką.
Ale się ktoś obłowił - a kurs nawet nie ruszył.

lancet
0
Wysłane: 19 kwietnia 2011 17:42:38 przy kursie: 17,00 zł
A na koniec sesji wieloryb połknął day-trayderów. Piękne to było połknięcie.

MaximusMinimus
0
Wpisów: 344
Wysłane: 19 kwietnia 2011 18:07:43 przy kursie: 17,00 zł
Weźcie pod uwagę, że Doktor potrzebuje wydobycia ropy do gry o Lotos. Swap, o którym pisałem kilka postów wcześniej byłby remedium na wszelkie bolączki KOV. Konsorcjum Neconde oferowało 675 mln USD, wg africaintelligence wraz z Doktorem zaoferowali 800 mln USD. Tak więc po sprzedaży aktywów z Bruneii mogłoby zostać conieco na nowe poszukiwania złóż, bądź pełne zagospodarowanie Syrii. Nie potrzeba emisji, nie potrzeba kredytów, idealne przejście ze spółki poszukiwawczo-wydobywczej w wydobywczą.

czaka1
0
Wpisów: 50
Wysłane: 19 kwietnia 2011 18:18:08 przy kursie: 17,00 zł
Redface napisał(a):
czaka1 napisał(a):
Kiedy będą jakieś comments ?
k.
No comments....blackeye

A mnie by się wydawało, że 'mądrej głowie dość dwie słowie'...
Jak nie komentuję, nie zaprzeczam, nie potwierdzam, to znaczy, że nie mogę, prawda?
Ale wnioskowanie muszę zostawić Wam.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Pane Kubo

Też tak mi się wydaje
tyle tych no comments że zrobiło się śmiesznie bo
wszyscy dopytują o rzeczy oczywiście nie do sprzedania na forum

....Ten żarcik był dla kastaldo
Edytowany: 19 kwietnia 2011 18:20

lancet
0
Wysłane: 19 kwietnia 2011 18:56:32 przy kursie: 17,00 zł
MaximusMinimus napisał(a):
Weźcie pod uwagę, że Doktor potrzebuje wydobycia ropy do gry o Lotos. Swap, o którym pisałem kilka postów wcześniej byłby remedium na wszelkie bolączki KOV. Konsorcjum Neconde oferowało 675 mln USD, wg africaintelligence wraz z Doktorem zaoferowali 800 mln USD. Tak więc po sprzedaży aktywów z Bruneii mogłoby zostać conieco na nowe poszukiwania złóż, bądź pełne zagospodarowanie Syrii. Nie potrzeba emisji, nie potrzeba kredytów, idealne przejście ze spółki poszukiwawczo-wydobywczej w wydobywczą.
Mimo niewątpliwego bogactwa przypuszczam, że gra o Lotos to za wysokie progi. Chyba, że wydarzyło by się coś spektakularnego z pomnożeniem majątku własnego. Mnie odpowiadałby potężny wzrost wartości KOV poprzez konkretne złoża ropy. Sądzę, że Skarb Państwa nie oddałby spółki, gdy będzie podpierał się jakimś innym kapitałem /v.Enea/.

au
au
0
Wpisów: 99
Wysłane: 19 kwietnia 2011 19:51:26 przy kursie: 17,00 zł
Mieszko napisał(a):
Redface napisał(a):
Mieszko napisał(a):
Pytanie do Redface
Czy jeśli na WZA pojawi się ktoś z nas i w sposób rozbrajająco szczery zapyta o plany nowej emisji - czy uzyska satysfakcjonującą odpowiedż?

Satysfakcjonującą, czyli jaką?
Może inaczej podejdę do Twojego pytania...
Każda informacja, która jest cenotwórcza, musi być upubliczniona w sposób dający wszystkim uczestnikom rynku równy dostęp do informacji.
Stąd nie oczekujcie, że na WZA dowiecie się czegoś, co nigdzie indziej nie zostało powiedziane/ opublikowane. Tak się nie da.
Pozdrawiam,
JKorcza /KOV/

A czy rada Dyrektorów nie mogła by na przykład wydać komunikatu, że przed końcem testów w Brunei nie podejmie żadnej decyzji dotyczącej emisji? Wizja przyszłej emisji wisi nad nami jak miecz Damoklesa, sprawia, że inwestorzy z niepokojem myślą o przyszłości i nie są chętni angażować się w dlugoterminową inwestycję.
To mój wniosek racjonalizatorski - powiedzieć w prezentacji na WZA jak najwięcej (z tego, co powiedzieć można) o przyszłym finansowaniu, żebyśmy wszyscy mogli spać spokojnie, nie obawiając się, że nagle spółka dodrukuje 1000000 milionów akcji i puści w rynek.

popieram wniosek racjonalizatorski
sam sie wstrzymałem i odradzilem kumplowi zakup bo sie boje emisji...

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 19 kwietnia 2011 20:03:28 przy kursie: 17,00 zł
Redface napisał(a):

A póki co no comments, no comments i nie ma nadal żadnego info odnośnie finansowania.
Fajnie sobie pospekulować i dowiedzieć się, że na WZA nihil novi, czego nie wyczytałbym w espi i stockwath się nie dowiem. Pytanie: po co to walne? Ja wiem, że to poważna sprawa, ale Panie Jakubie, ja to prosty człowiek jestem, możecie sobie klepnąć nowe etaty i pensje na jakimś prywatnym zebranku. I na kawie i ciastkach dla inwestorów zaoszczędzimy, bo zapowiada się na stratę czasu i kasy poza jakimś bla bla.
No sorry ale gdzie odpowiedzi w jaki sposób zamierza funkcjonować jak zaraz się kończy kasa? Audytor sugerował, że KOV ma inklinacje do przekręcenia się. I co - i nic?
Kurs dołuje i czy chodzi o to, żeby niewiernym Tomaszom puściły stop lossy, czy też wiara ma mieć posmak fanatyzmu (forever z KOV do 0.01)?

"(...)Kulczyk Oil Ventures Inc. będzie potrzebowała kapitału na sfinansowanie programu działań w zakresie poszukiwania i zagospodarowania posiadanych aktywów ropy naftowej i gazu ziemnego. Sytuacja ta(...) wskazuje na istnienie istotnej niepewności, która może powodować istotne wątpliwości co do zdolności Kulczyk Oil Ventures Inc. do kontynuowania działalności."

au
au
0
Wpisów: 99
Wysłane: 19 kwietnia 2011 20:27:44 przy kursie: 17,00 zł
Tylko jak tu zrobić emisję jak pierwszej emisji polowa została objęta. Teraz nie będzie to wcale łatwiejsze.
Myślę ze cały kov ma niezły orzech do zgryzienia. My się pytamy 'jak jak jak' a co mają nam odpowiedzieć, że nie wiedzą :/ ?

Z tego walnego to dla mnie jedyna informacją będzie tylko procentowy udział grubych.. OZ, itd...

Przy okazji chciałbym wyrazić gratulacje z okazji Ukrainy od mojej skromnej osoby.
Edytowany: 19 kwietnia 2011 20:32

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 19 kwietnia 2011 22:46:29 przy kursie: 17,00 zł
Redface napisał(a):
czaka1 napisał(a):
Kiedy będą jakieś comments ?
k.
No comments....blackeye

A mnie by się wydawało, że 'mądrej głowie dość dwie słowie'...
Jak nie komentuję, nie zaprzeczam, nie potwierdzam, to znaczy, że nie mogę, prawda?
Ale wnioskowanie muszę zostawić Wam.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

OK, pospekulujmy bez pomocy Redface.
Finansowanie - jest kilka możliwości:
a. objęcie emisji przez grubą rybę lub kilka grubych ryb. Jeśli cena będzie w okolicy obecnych 1,7-1,8 to dotychczasowi akcjonariusze bedą mieli prawo czuć się rozczarowani i kurs prawie na pewno zanurkuje i to dość znacznie. Tylko dlaczego nowi akcjonariusze mieliby być uprzywilejowani w stosunku do starych?! Image firmy ucierpi - ale kto wie czy to kogoś oprócz nas obejdzie... Liczę na to że zarząd nie pójdzie tą drogą...
b. Może jednak się zdarzyć że emisja nastąpi po godziwej cenie, co oznacza wg mnie minimum 2,50 jak na teraz. Wprawdzie jest agenda na WZA ale przecież agenda może zostać uaktualniona np. na początku maja, kto to wie?! A jak nie na WZA to zawsze może miesiąc później odbyć się NWZA, dlaczego nie?!
c. emisja publiczna na gpw - mówiąc krótko - krach na kursie. Wg mnie nie jest to rozważane przez kierownictwo.
d. emisja publiczna na lse/tsx - powinno być ok, zależy po ile...Nawet jak będzie po 1,7-1,8 to zaczniemy podążać za wyceną zagranicy i kurs powinien zacząć odzwierciedlać godziwą wartość. Znów: dlaczego nowi akcjonariusze mieliby być uprzywilejowani w stosunku do starych?!
e. odłożenie emisji w czasie (o jakieś 3-4 miesiące), póki co jest jakieś 20mln usd w kasie. Starczy na odwierty w Syrii, Ukraina zakładamy że pójdzie z EBORu więc starczy też częściowo na blok L. W międzyczasie postęp prac na Ukrainie (O8,O9,O14, szczelinowanie) a zwłaszcza Syrii może zmienić sytuację na lepsze. Emisja może być sukcesem za przyzwoitą cenę.
f. odłożenie emisji w czasie ze względu na Nigerię. Potem wchodzi gruba gotówka ale nie za bardzo widzę jak to wpłynie na kurs...Nie wiadomo jaki udział będzie miał kov w tej Nigerii - jeśli duży to nowy dodruk będzie gigantyczny i potencjalne ryzyko związane z tym aktywem będzie miało ogromną wagę w całości biznesu. Jak dla mnie - największy znak zapytania i w ogóle słabo mi się to podoba...
g. prawo poboru - nierealne wg mnie. Wg mnie żadna z opcji emisji przez GPW nie jest brana przez kierownictwo pod uwagę.
h. jakieś finansowanie pośrednie - typu obligacje z terminem wykupu. redface skomentował kiedyś że chyba nie bo to droga metoda pozyskania kapitału. Ale kto to wie czy sytuacja się nie zmieniła. Zaleta jest taka że jest spore prawdopodobienstwo że w tym roku na którymś z frontów (blok L, blok M, Syria) będzie duży sukces i spokojnie te obligacje będzie można refinansować emisją po godziwej cenie.

Ktoś ma jakieś inne opcje? Później można się zastanowić nad prawdopodobieństwem tych ścieżek i podpowiemy zarządowi gotowe rozwiązanie ich problemów thumbright

k.

Gim
Gim
2
Wpisów: 300
Wysłane: 19 kwietnia 2011 22:55:57 przy kursie: 17,00 zł
Emisja obligacji chyba nie wchodzi w grę Think

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 20 kwietnia 2011 02:20:17 przy kursie: 17,00 zł
Jak wcześniej napisał Redface nie doceniacie Ukrainy i możliwości wydobycia gazu.Poczytałem troche w necie na temat zasobów gazu ziemnego na Ukrainie i są one ogromne.Jeżeli koncesje na których wierci KOV są trafione to wystarczy wiercić dziurki i dolary popłyną na konto.Ale nie po to piszę tutaj o tej godzinie bo to chyba już wszyscy wiedzą.
Znalazłem taką ciekawostkę (może już tu był ten temat wałkowany ale mnie tutaj nie było ;) )

Na mapce (link poniżej) zwróćcie uwagę na koncesja Krutogorovskoye :

ukrainian-energy.com/news/comp...

Na skraju koncesij (to jest chyba północna część) jest zaznaczone złoże ropy naftowej.Jeszcze ciekawszy jest tekst pod obrazkiem;

...Naszym celem jest dalsze stosowanie nowoczesnych i zaawansowanych technicznie procedur ropy i, miejmy nadzieję, osiągnąć poziom zbliżony do sukcesu osiągniętego w ciągu pierwszych 10 miesięcy działalności na Olgovskoye i Makeevskoye dziedzinach.

Czy te procedury ropy to pomyłka w tłumaczeniu czy może KOV ma perspektywy na znalezienie i wydobywanie ropy naftowej na tych koncesjach,a może już ma jakieś złoża,niewielkie ale ma na tej koncesji.
Jest też możliwe że tą mapkę źle interpretuję i ten teren zaznaczony na zielono nie należy do KOV.Nie wiem też czy koncesje są na poszukiwanie i wydobycie gazu czy też ropy.

Jeżeli ktoś jest w temacie to proszę o komentarz.
"Żeby wygrać trzeba grać"

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 20 kwietnia 2011 07:31:10 przy kursie: 17,00 zł
@rabbit
Możesz mieć rację choć gaz tutaj i tak pozostanie moim zdaniem priorytetem. W naszym regionie ma on ogromny potencjał, który cały czas będzie rosnąć. KOV już wydobywa ropę ale w bardzo małych ilościach rzędu chyba 50-60 baryłek dziennie przy okazji eksploatacji złóż gazu (dla porównania 6 mln stóp sześciennych dziennie). Kto wie czy być może pole Krutogorowskoye nie da nam posmakować troszkę większych ilości ropy. Na pewno pomogło by to spółce medialnie ale wtedy wydobycie musiało by raczej sięgnąć około 1000 baryłek dziennie bo mniejsze ilości mogą wydawać się śmieszne.

Zastanawiałem się nad tym co pisał (a raczej nie chciał napisać) Redface o szczelinowaniu i nad treścią komunikatu z 18 kwietnia mówiąca o testowaniu odwiertu O-8.

Cytat:
Testowanie

Rejestry otworowe odwiertu O-8 wykonane w lutym br. zidentyfikowały kilka głębiej położonych stref pod strefą będącą głównym celem, które zostały wybrane do testowania i kwasowania. Ze stref tych nie prowadzono jeszcze wydobycia na polu Olgowskoje. Chociaż wskazania z rejestrów umiejscawiały tam węglowodory, strefy jak się okazało miały niską przepuszczalność i kwasowanie nie przyniosło znaczącego napływu gazu. Udane zakończenie prac w tych strefach mogłoby ułatwić dostęp do znacznych zasobów, więc Spółka ocenia zasadność szczelinowania w kilku lub wszystkich strefach.

Głównym celem odwiertu O-8, który do tej pory nie był testowany, jest ta sama strefa, z której aktualnie trwa wydobycie przez odwiert O-7 zlokalizowany 2,1 km na północny-zachód. Wiertnica serwisowa została przesunięta do przeprowadzenia niektórych wymaganych prac przy starszym odwiercie O-6, a następnie - przed powrotem do O-8, gdzie przetestuje główny cel – zostanie wykorzystana przy testach odwiertu O-9.

Nasuwa mi się na myśl, że dalsze testy O-8 zostały odłożone w czasie ze względu na instalacje urządzeń do szczelinowania a powrót do testów nastąpi za około miesiąc czasu, po testach O-9. Wtedy to testy wykazały by skuteczność zastosowania takiej techniki i być może została by ona wykorzystana również w następnych odwiertach.

Czy ktoś ze specjalistów w branży orientuje się odnośnie wpływu szczelinowania na zwiększenie wydobycia? Redface pisał, że "znacząco" ale to jest pojecie względne. Czy znacząco znaczy 30%-50% czy np kilkukrotne zwiększenie wydobycia? Ktoś coś wie lub znalazł w tym temacie?

rabbit
0
Wysłane: 20 kwietnia 2011 07:50:09 przy kursie: 17,00 zł
To chyba zależy od wielu czynników ale wystarczy wygooglować i masz :)

www.inig.pl/hercules/reports/t...

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 20 kwietnia 2011 08:15:38 przy kursie: 17,00 zł
Cytat:
Po wykonaniu kwasowań z użyciem wytypowanych płynów w każdym z przypadków uzyskano
znaczący wzrost wydobycia gazu.

Redface chyba cytował tego pdfa blah5 .

rabbit
0
Wysłane: 20 kwietnia 2011 08:18:10 przy kursie: 17,00 zł
@kastalto

Po co na dzisiaj emisja na bieżące poszukiwania.EBOR na Ukraine plus kasa z już działających odwiertów a dojdą kwasowanie i szczelinowania i inne takie tam techniki walki o każdą kroplę gazu.W tym roku jest szansa nawet na 30-40 milinów dolarów z gazu.Jeżeli prace poszukiwawcze pójdą tak dobrze jak opisują w komunikatach to w 2012 roku KOV będzie miał 100 milionów dolarów przychodów (może to jest kwota wzięta z księżyca ale jeżeli bujam w obłokach to nich ktoś policzy wszystkie odwierty,zakładając że będą one w 100% trafione )Bardzo mnie ciekawi takie wyliczenie.W tym roku ma byś 8 to myślę że do 2012 będą wszystkie uruchomione plus to co mamy do tej pory i jeszcze chyba minimum drugie tyle w przyszłym roku.
100 milionów dolarów to połowa tego co KOV dostał z tej emisji więc po co nowa makulatura po 1,50?Poczekają na lepszą cenę i wtedy może się zdecydują.Na dzisiaj to spółka bardzo perspektywiczna i dobrze zarządzana i nie ma co się sprzedawać za grosze.
Chyba że trafi się jakaś okazja np.drugi taki KubGaz ale wtedy nie ma co się zastanawiać bo widać co się dzieje na Ukrainie.W takiej sytuacji jestem za uruchomieniem kserokopiarki ;)
Syria i Brunea mogą być sfinansowane z Syrii bo wierze w ludzi którzy zarządzają Naszymi pieniędzmi i takie strzały jak na Ukrainie.
Pytanie do znawców tematu;ile kosztuje dowiert poszukiwawczy gazu a ile ropy,czy to jest ta sama kwota??
Zwróćcie uwagę na mapkę do której dałem linka.Podłączenie do ifrastruktury przesyłowej to nie są wielkie pieniądze bo wszystko mamy pod nosem.
A kurs akcji :(
Może jakieś fundy się pakują bo podczas wejścia na giełde KOV były zauroczona PZU i teraz nas robią w bambuko żeby nam zakiszone papiery wyciągnąć z portfela.Akcje przechodzą od nerwowych do cierpliwych :))))))))))))))))))))))

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

167 168 169 170 171

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,283 sek.

vvwcgccf
vtmshjxi
wptvscys
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mtwssmuf
drfzyrqy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat