PARTNER SERWISU
qwjkexxi
168 169 170 171 172
kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 20 kwietnia 2011 09:46:30 przy kursie: 18,00 zł
rabbit napisał(a):

[...]
Na mapce (link poniżej) zwróćcie uwagę na koncesja Krutogorovskoye :

ukrainian-energy.com/news/comp...

Na skraju koncesij (to jest chyba północna część) jest zaznaczone złoże ropy naftowej.Jeszcze ciekawszy jest tekst pod obrazkiem;

[...]

Cool down folks - ta koncesja to ten mały żółto-czerwony pypek na mapce a nie duży kontur z zieloną plamką na granicy.

k.

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 20 kwietnia 2011 09:54:28 przy kursie: 18,00 zł
Ostatnio pisali że Ruskie chcieli obalić władze na Ukrainie, jakoby nie wywiązywały się z obietnic, dodając do tego ponurą wizje przyszłości na Białorusi.
Czy nie obawiacie się że może dojść np. do przewrotu na Ukrainie, albo do przejęcia całkowitej władzy przez Rosie.

lancet
0
Wpisów: 188
Wysłane: 20 kwietnia 2011 10:14:59 przy kursie: 18,00 zł
Co Ci dają takie dywagacje, chcesz obniżyć wiarygodność KOV? Ukraina to nie Białoruś. W końcu jesteśmy w Europie. Weż na wstrzymanie. Piszesz dla samego pisania?

kastalto
0
Wysłane: 20 kwietnia 2011 10:19:49 przy kursie: 18,00 zł
lancet napisał(a):
Ci, którzy zgłaszali obawy na tym forum dotyczące sytacji w Syrii. Został ogłoszony potężny pakiet korzystnych reform i sytacja powinna się po tym zdecydowanie poprawić /v.espi/.

Nie wiem skąd czerpiesz te informacje. Z tego co ja wyczytałem to wprawdze znoszą stan wyjątkowy czy tam wojenny który obowiązywał bez przerwy od czterdziestu z hakiem lat (!) ale w dalej trwają masowe protesty z rannymi i ofiarami śmiertelnymi. Temperatura raczej rośnie a nie opada... Nikt już nie chce tam słyszeć o jakichś ograniczonych reformach. Tak myślę...

www.rp.pl/artykul/645672_Rezim...

k.

kastalto
0
Wysłane: 20 kwietnia 2011 10:21:46 przy kursie: 18,00 zł
rabbit napisał(a):
To chyba zależy od wielu czynników ale wystarczy wygooglować i masz :)

www.inig.pl/hercules/reports/t...

Dobry link, dzęki!

k.

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 20 kwietnia 2011 10:28:19 przy kursie: 18,00 zł
Nowe info od AED na ich stronie, ale nie dotyczy naszych wspólnych koncesji.
aedoil.com/downloads/ASX%20Ann...
Piszą już o nim fachowe serwisy:
www.upstreamonline.com/live/ar...
AED szuka teraz wspólnika do prac na Rombebai.

PYTANIE DO REDFACE
Czy może Pan stanowczo zaprzeczyć temu, że AED zostanie staraniem partnerów JV odsunięty od funkcji operatora na bloku L?

PS Popatrzcie, co piszą jankeskie gazety w kwestii wpływu niepokojów politycznych w Syrii na działania spółki:
www.worldtribune.com/worldtrib...
Edytowany: 20 kwietnia 2011 10:35

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 20 kwietnia 2011 10:29:51 przy kursie: 18,00 zł
lancet napisał(a):
Co Ci dają takie dywagacje, chcesz obniżyć wiarygodność KOV? Ukraina to nie Białoruś. W końcu jesteśmy w Europie. Weż na wstrzymanie. Piszesz dla samego pisania?

Od obniżania wiarygodności są inni :)
Ukraina nie jest w pełni wolnym krajem, jest pod ogromnymi wpływami Rosji, czy ci się to podoba czy nie.
Jak widać po rewolucji nie mogli sobie dać rady i dalej nie mogą.
Czynniki polityczne są bardzo istotne i mają duży wpływ na cenę.
Gdyby ich pola były we Francji kurs akcji byłby może dużo wyższy.

Każdy czynnik ma wpływ na cenę waloru i wielcy tego świata to biorą pod uwagę :)

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 20 kwietnia 2011 11:09:16 przy kursie: 18,00 zł
kastalto napisał(a):
rabbit napisał(a):

[...]
Na mapce (link poniżej) zwróćcie uwagę na koncesja Krutogorovskoye :

ukrainian-energy.com/news/comp...

Na skraju koncesij (to jest chyba północna część) jest zaznaczone złoże ropy naftowej.Jeszcze ciekawszy jest tekst pod obrazkiem;

[...]

Cool down folks - ta koncesja to ten mały żółto-czerwony pypek na mapce a nie duży kontur z zieloną plamką na granicy.

k.

Też tak myśłem tylko że na stronie KOV na mapce te koncesje są zaznaczone wszystkie razem jednym konturem,może w miare rozwoju firmy są możliwości przejęcia tych terenów.Ale ja przecież jestem niepoprwnym optymistą.
"Żeby wygrać trzeba grać"

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 20 kwietnia 2011 11:30:06 przy kursie: 18,00 zł
zabapinkfloyd napisał(a):
lancet napisał(a):

Od obniżania wiarygodności są inni :)
Ukraina nie jest w pełni wolnym krajem, jest pod ogromnymi wpływami Rosji, czy ci się to podoba czy nie.
Jak widać po rewolucji nie mogli sobie dać rady i dalej nie mogą.
Czynniki polityczne są bardzo istotne i mają duży wpływ na cenę.
Gdyby ich pola były we Francji kurs akcji byłby może dużo wyższy.

Każdy czynnik ma wpływ na cenę waloru i wielcy tego świata to biorą pod uwagę :)

Uważam że nie masz racji,ale przecież każdy ma swoje zdanie.EBOR nie dał by pożyczki KubGaz gdyby Rosjanie mogli mieć ogromny wpływ na Ukraine.Bliżej im jest do Europy niż do Rosji i idą w tym kierunku.Chociaż są siły polityczne wspierane przez Rosje bo wiedzą jaki potencjał jest w tym kraju a komusistą jest bliżej na wschód niż na zachód.Kto odłączył się od Rosji nie wraca do niej i są kraje mniejsze i biedniejsze ale lepiej im jest w Naszej Europie.
Co do kursu to widzę to trochę inaczej.Gdyby akcje były notowane we Francji to może kurs był by wyżej,na GPW wszyscy widzą Petrolinvest i według nich KOV to następne niespełnione marzenia,lub przekręt żeby wyciągnąć kase od ludzi.Też takie miałem myśli i przez 9 miesięcy nawet nie zerkałem na notowanie.
Zacząłem czytać raporty KOV i szukać w internecie.Internet potwierdził to wszystko co jest w raportach i uważam że to jest PERŁA GPW a kiedy zacząć inwestować w perełką jak nie na początku drogi i trzymać kciuki??
Z czego to ma rosnąć po 10% dziennie?402 miliny akcji po 1.71 a 6 milionów dolarów przychodu?Nie przesadzajmy wszystko przyjdzie z czasem.
"Żeby wygrać trzeba grać"

Gim
Gim
2
Wpisów: 300
Wysłane: 20 kwietnia 2011 14:25:53 przy kursie: 18,00 zł
Zerknijcie na kursy walut:

1 USD 2.74 zł -2.0199
1 EUR 3.96 zł -0.4672
1 CHF 3.06 zł -1.575
1 GBP 4.47 zł -1.5175

Może tu szukać jakiś zależności.

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 20 kwietnia 2011 15:36:59 przy kursie: 18,00 zł
korin napisał(a):
może po prostu do co poniektórych inwestorów w końcu dotarło, że na Ukrainie jest potencjalnie dwa razy tyle gazu co było i możliwości wydobywcze KOV-a znacznie wzrosły.

Na pewno nie Ukraina, w dokumencie rocznym stało
Spółka obecnie nie wypracowuje znaczących zysków w swojej działalności na Ukrainie, a jej przedsięwzięcia naftowo-gazowe w Syrii i Brunei znajdują się na etapie poszukiwawczym.

nawet po paru nowych odwiertach i jeśli EBOR da kasę to nie będzie tu break even pointa
A ropa/gaz z Brunei i Syrii to jak się uda wszystko pewnie ze 2 lata.
Może faktycznie te ploty o Nigerii były czymś więcej?

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 20 kwietnia 2011 16:19:22 przy kursie: 18,00 zł
vilq2108 napisał(a):
Zdenerwuję się bardzo, jeśli okaże się, że to INSIDERZY mieli informację wcześniej. A tyle było mówione o PRZEJRZYSTOŚCI naszej kochanej spółki. salute

Przypomnę może, bo chyba nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę: od chwili zamkniecia okresu obrachunkowego do momentu publikacji sprawozdania finansowego (czyli w obecnej sytuacji od 30/03 do 12/05) insiderzy KOV maja zakaz handlu akcjami spółki. Stadardowa procedura, stosowana przez wszystkie znane mi spółki giełdowe.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

kastalto
0
Wysłane: 20 kwietnia 2011 22:34:09 przy kursie: 18,00 zł
rabbit napisał(a):
@kastalto

Po co na dzisiaj emisja na bieżące poszukiwania.EBOR na Ukraine plus kasa z już działających odwiertów a dojdą kwasowanie i szczelinowania i inne takie tam techniki walki o każdą kroplę gazu.W tym roku jest szansa nawet na 30-40 milinów dolarów z gazu.Jeżeli prace poszukiwawcze pójdą tak dobrze jak opisują w komunikatach to w 2012 roku KOV będzie miał 100 milionów dolarów przychodów (może to jest kwota wzięta z księżyca ale jeżeli bujam w obłokach to nich ktoś policzy wszystkie odwierty,zakładając że będą one w 100% trafione )Bardzo mnie ciekawi takie wyliczenie.W tym roku ma byś 8 to myślę że do 2012 będą wszystkie uruchomione plus to co mamy do tej pory i jeszcze chyba minimum drugie tyle w przyszłym roku.
[...]

Ukraina: Myślę że te szacunki na 2011 wcale nie są wygórowane z tym że taki poziom wydobycia jest do osiągnięcia dopiero w ostatnim kwartale jak co nieco z odwiertów zostanie podłączone do infrastruktury. I to bez szczelinowania! Jak wjedzie w końcu maszyneria do rozsadzania skał to mogą się zacząć dziać naprawdę ciekawe rzeczy. No i możemy zostać zaskoczeni również stopniem przyrostu rezerw bo z tego co rozumiem te cienkie pokłady (których jest kupa) występują chyba na całej powierzchni koncesji O przynajmniej. I są póki co nieruszone. Czyli wszystkie te wyborowane dziury które tam już są potencjalnie będą podlegać szczelinowaniu na niektórych pokładach. Nie zdziwiłbym się gdyby po wyszczelinowaniu kilku pokładów wydobycie skoczyło kilkakrotnie (np 3-4 razy) a i rezerwy też coś w tym stylu. Myślę że Q4/2011 prawdę nam powie i uświadomi perspektywy... Jedyne co mnie zastanawia to koszt działania tej mega aparatury. Pewnie niemały...

k.

kastalto
0
Wysłane: 21 kwietnia 2011 12:21:57 przy kursie: 18,00 zł
Ehhhh, widać już coraz wyraźniej jakie zmiany się szykują. Zakładając że cena OML 42 będzie nawet te 600 mln USD, to stosunek bieżacej i nowej kapitalizacji będzie jak 1:4. Cała wycena spółki będzie bardzo ciążyła ku temu jak dobrze/źle będzie szło w Nigerii. Ukraina z 33% udziału w wycenie (odnoszę się do wyceny BZWBK) spadnie do 8%. Czyli nawet doskonałe wzrosty w tej części biznesu zmniejszą wpływ na wartość całego KOV czterokrotnie po pojawieniu się Nigerii. To samo z Syrią czy Brunei. Co innego jakby Nigeria została włączona do zasobów firmy za 2-3 lata. Wtedy jej udział byłby proporcjonalny do innych biznesów.

Mówiąc krótko, te zasoby firmy, których perspektywy i ryzyka poznaliśmy i w których finansowo uczestniczymy, nagle nie będą miały w całości biznesu większego udziału. Musimy zapoznać się z perspektywami Nigerii - a to nowa koncesja, nowy plan zagospodarowania (kolejne latka lecą) itd. Czyli oddajemy z naszych portfeli proporcjonalnie bliskie perspektywy Ukrainy, Syrii, Brunei a bieżemy nowy wielki udział: odległą niewiadomą - ryzyka i szanse Nigerii. Nie wiadomo też po ile nowe akcje zostaną objęte....

No chyba że udział w KOV w nowym biznesie będzie 10%, wtedy nie mam z tym problemu. Ale nie wydaje mi się żeby tak miało być...

k.

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 21 kwietnia 2011 12:50:56 przy kursie: 18,00 zł
W tych cenach KOV jakie mamy obecnie to taniej wyjdzie chyba kupienie 10-15% KOV niż kupno 10-15% w naszych koncesjach. Może skup to pojawienie się całkowicie nowej instytucji/gracza, który delikatnie zbiera swoje już od jakiegoś czasu. Logiczne jest, że po kilkunastu dniach takiej akcji w końcu skończyli się chętni do sypania i kurs przeszedł pewien punkt zwrotny w tym momencie, ale akcja trwa nadal.

W Syrii mamy uspokojenie nastrojów, a za 4 sesje informacja w sprawie kredytu z EBOR nadejdzie. Może KOV znajdzie silnego partnera w Brunei na udziały AED i/lub TAP?

W każdym bądź razie technicznie rzecz biorąc, wczorajsza sesja to był wysyp sygnałów kupna na systemach trendowych oraz wyjście górą z klina zniżkującego co jest zawsze mile widziane przez rynek. Wyjątkowość sytuacji polega na dzisiejszej śpiącej sesji przed weekendowej, wrócimy do sprawy we wtorek i te 4 dni w przyszłym tygodniu będą dla mnie bardzo ciekawe.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 21 kwietnia 2011 12:54

hazard
0
Wpisów: 86
Wysłane: 21 kwietnia 2011 12:55:55 przy kursie: 18,00 zł
@kastalto

Trochę przesadzasz- pamiętaj o rozkładaniu ryzyka etc. i tego że to ma być JV, jeśli wogle pomysł wypali to zdziwię się jeśli KOV w tym JV będzie miał więcej niż 51%... a biorąc pod uwagę samą logikę rozkładu ryzyka w Aktywach to KOV nie powinien mieć tam udziału większego niż jakieś ~200-240 mln $ (30-40% wartości oferty) a to i tak byłoby dość dużo patrząc na obecna kapitalizacje (~270mln$). Dodatkowo - tak jak przed chwilą wspomniał onochi - kto za to wszystko zapłaci?

Przecież KOV musi znaleźć finansowanie nie tylko na ewentualny nowy wielki projekt - ale także pozyskać kapitał na Syrię i Brunei (+ może na coś jeszcze). Więc biorąc pod uwagę pomysł wejścia na LSE + kredyt z EBOR - mamy na LSE emisję nie wiele mniejszą lub wręcz taką samą jak w zeszłym roku. Zakładając że tak właśnie się stanie, i transakcja wypali - co się stanie z kursem u nas?

del-201504191
0
Wysłane: 21 kwietnia 2011 12:58:30 przy kursie: 18,00 zł
onochi napisał(a):
Widzę, że kolegom umknęła jedna dość ważna kwestia. Kto za to zapłaci? Angel

A kto według Ciebie za to zapłaci? Sądzisz, że emisja na polskim rynku spotka się z oczekiwanym odzewem w stosunku do kosztu jej przeprowadzenia? (na IPO 20% zebranej kasy poszło na doradztwo/animacje)

Gracz dysponujący siedmioma zerami na rachunku z pewnością ma wiarygodne informacje biznesowe na temat planów/perspektyw/możliwości pozyskania finansowania na rynku i gdyby była możliwość zaangażowania się w ten sposób po dobrych cenach to wczoraj nie mielibyśmy wyścigu po akcje w takim zakresie i z takim wolumenem jaki miał miejsce.

KI zmuszone będzie zwiększać kapitalizację na własną rękę albo znaleźć silnego wiarygodnego partnera, który zdejmie część ryzyk, może w formie nowego akcjonariatu KOV? a może w formie dużego udziału w nowych koncesjach ... poczekamy, zobaczymy. Na razie technicznie jest o niebo lepiej niż podczas ostatnich wybić.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 21 kwietnia 2011 12:58:32 przy kursie: 18,00 zł
onochi napisał(a):
Widzę, że kolegom umknęła jedna dość ważna kwestia. Kto za to zapłaci? Angel

Chyba, że scashowali u kogoś część udziałów w Brunei/Syrii do poziomu 25-30%?
edit:
Jako, że ryzyko Syrii (polityka) i Brunei (kończy się czas koncesji poszukiwawczych) rośnie.
W tym momencie polityka dywersyfikacji ryzyka wręcz uprawniałaby do zejścia z udziału.
Edytowany: 21 kwietnia 2011 13:02

del-201504191
0
Wysłane: 21 kwietnia 2011 13:04:27 przy kursie: 18,00 zł
hazard napisał(a):
Zakładając że tak właśnie się stanie, i transakcja wypali - co się stanie z kursem u nas?

Dojrzały rynek wyceni spółkę raczej wyżej niż My. A roboty transakcyjne z Londynu/Nowego Jorku/Toronto pociągną arbitrażem nasz kurs w górę do zachodniego. Z tym, że nie sądzę aby proporcjonalnie tak samo ciągnęli w dół kurs LSE i w górę z GPW spotykając się pośrodku, raczej na 80% w górę GPW a na 20% w dół LSE, tam jest większa płynność.

Wczoraj mieliśmy przykład, główny gracz zbierając akcje może dostał 30% wczorajszego skupu tj. ok. 1% całości KOV ... to jest to o czym pisałem wcześniej wielokrotnie. Skup pakietu ponad 5% na rynku na GPW musi bujnąć kursem o 25-30% w górę i średnia cena zakupu nie jest możliwa poniżej 2,00 PLN w takiej sytuacji, natychmiast dołączą kolejni. Do 2,00 PLN może jest 2-3% do zebrania podczas wjazdu i to wszystko. Duża część akcjonariatu nie chce jednak oddawać udziału i jest faktycznie długoterminowa. Czy 1,7 czy 1,8 czy 1,9 nic u nich nie zmienia.

del-201504191
0
Wysłane: 21 kwietnia 2011 13:12:46 przy kursie: 18,00 zł
Ale mu się nudzi ... najpierw po 1 szt. wprowadzał kilkanaście razy a teraz jednocześnie kupuje i sprzedaje jednym koszykiem ;-). Na przykład kupno 20k i sprzedaż 7-8k itd. itp. Nawet na futach nie wchodzą od dwóch klientów po jednej sekundzie zlecenia normalnie na sesji. To raczej koszyk z jednego rachunku spreparowany. Ktoś obserwuje dzisiaj?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

168 169 170 171 172

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,267 sek.

vteyefwz
sslzyglo
agqchiwc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
aazntale
juspdcbm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat