PARTNER SERWISU
chdsqljr
15 16 17 18 19
Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 19 października 2010 07:22:52 przy kursie: 17,20 zł
Pozwolę sobie zebrać kilka informacji jakie Pan Jakub korczak raczył nam udzielić - sami wywnioskujcie co stara nam się przekazać w sposób nieoficjalny (bo oficjalny na raize nie moze bo taka została przyjęta polityka firmy co trzeba uszanować)

"...Testowanie będziemy robić, w każdym z bloków, łącznie dla obu odwiertów. Czyli zadecydujemy o zakresie testów w Bloku L po zakończeniu odwiertu Lempuyang, a w Bloku M - po zakończeniu odwiertu Markisa..."

> Kwestie logistyczne mające na celu redukcję kosztów

"...Do tego pozostaje kwestia wyłonienia wykonawcy, sprowadzenia sprzętu do Brunei (bo tutaj pierwsze testowanie na lądzie od ładnych kilkudziesięciu lat) itd. Od decyzji o wyłonieniu wykonawcy, do zakończenia testów może upłynąć, wedle naszych szacunków, do 6-7 tygodni. Do tego potrzebna będzie chwila na interpretację wyników..."

> odwiert Markisa został ukończony 18 października i z tego wynika, że na początku grudnia powinniśmy mieć wyniki bloku M
odwiert Lempuyang został ukończony 8 października i z tego wynika, że wyniki testów powinny być tuż po połowie listopada
Opóźnienie wiąże się z tym jak pisze Pan Jakub ... "poszło póki co lepiej, niż się spodziewaliśmy - potencjalnie mamy do testowania wszystkie odwierty, które wykonaliśmy..." i dla mnie to jest istotne bo okreslenie poszło lepiej nie ma znaczyc poszło szybciej - szybciej by poszło jakby nie bylo ciśnienia, jakby struktura geologiczna była prosta. Zrobili by wtedy szybki odwiert a okazał by się pusty to wszyscy byśmy dopiero psioczyli na KOV, że to drugi Petrol. A my tutaj coś mamy i to coś potencjalnie interesującego.

Mój komentarz - wczytajcie się dokładnie w to co pisze Pan Jakub a między wierszami doczytacie, że mają co testować czyli znaleźli zasoby ropy i/lub gazu i najprawdopodobniej będą je wydobywać. A czemu tak myślę ? Czy opłacało by sie wydawać miliony na testowanie pustego lub z góry mało interesującego odwiertu? Niby dlaczego KOV zrezygnował ze złóż w Słowenii? Podkreślam, że w samym bloku L w odiwercie Lukut odkryto 10 stref z węglowodorami a w odiwercie Lempuyang 7.

A to, że KOV wstrzymuje sie z oficjalnym komunikatem o odiwertach jest naturalne choć nie ukrywam frustrujące dla nas małych akcjonariuszy. Ale znowu wczytajcie sie raz jeszcze dokładnie co pisze Pan Jakub:

"...Czy nie jest lepiej, że mamy, zamiast jednego odwiertu do testowania potencjalnie nawet wszystkie cztery? Gdyby do testowania był tylko Lukut, a Lempuyang był do niczego, testy faktycznie albo by się już kończyły, albo już byśmy znali ich wyniki. Ale mamy dwa perspektywiczne odwierty. I do tego kolejne dwa w drugim bloku. Co wtedy robi spółka? Myśli, jak najbardziej ekonomicznie zaplanować testowanie..."

czy przypadkiem nie sugeruje nam, że możemy byc spokojni bo odwierty są perpsektywiczne a posiadane zasoby ciekawsze niż początkowo sądzono? To już oceni każdy na własną rękę.

Pozdrawiam.

panikarz
0
Wpisów: 54
Wysłane: 19 października 2010 09:07:57 przy kursie: 16,70 zł
Panie Jakubie, czy podtrzymuje Pan gotowość spotkania się z drobnymi akcjonariuszami. Bo ja chętnie bym się z Panem spotkał.

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 19 października 2010 10:36:43 przy kursie: 16,70 zł
Tylko w jakim celu ?
Teoretycznie wszystko co można było powiedzieć to raczej zostało już powiedziane.
Nie dowiesz się nic więcej co ujrzało światło dzienne w komunikatach.

Wnioskuje że takie spotkanie ma polepszyć twoje samopoczucie i dać ci pewien komfort psychiczny.

Prawda jest taka:
Każda inwestycja niesie ze sobą spore ryzyko i trzeba się z tym pogodzić.

Osobiście liczę że jednak się dokopiemy do ropy naftowej i zarobimy parę groszy, ALE jestem bardzo czujny i w razie jakiegoś złego komunikatu natychmiast wywalę wszystkie akcje.

MaximusMinimus
0
Wpisów: 344
Wysłane: 19 października 2010 11:23:04 przy kursie: 16,70 zł
Mi osobiście podoba się idea podania wyników 4 odwiertów naraz. To plus nowa wycena spółki i dobre wyniki w sprawozdaniu da nam dobry powód do solidnego wzrostu i tylko jeden solidny powód do spekulacji a nie 4 w odstępach miesięcznych.
Ciekawi mnie bardzo tylko jedna rzecz:

W jaki sposób KOV miałby namówić spółki partnerskie tzn. AED i TAP, aby te dwie firmy, akurat w tym samym momencie, wybranym przez KOV zresztą, ujawniły swoje wyniki?

Zaznaczam, że jako moment mam na myśli krótki przedział czasowy. Oczywiście nie jest to pytanie do Pana Prezesa, bo nie mógłby raczej podać nam konkretnej odpowiedzi, raczej takie moje przemyślenie, którym chciałbym się podzielić

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 19 października 2010 12:11:52 przy kursie: 16,70 zł
MaximusMinimus napisał(a):
Mi osobiście podoba się idea podania wyników 4 odwiertów naraz .... tylko jeden solidny powód do spekulacji a nie 4 w odstępach miesięcznych

W jaki sposób KOV miałby namówić spółki partnerskie tzn. AED i TAP, aby te dwie firmy, akurat w tym samym momencie, wybranym przez KOV zresztą, ujawniły swoje wyniki?

Powyższe właśnie dostarcza powodów do szalonej zmienności. Przykładowo za jakiś czas wszyscy się domyślają że wyniki jednego z odwiertów są już znane, ale jeszcze nie podane bo trwają testy kolejnego odwiertu.
Wtedy duży drapieżnik może uderzyć z zakupami, drobnica pomyśli że jest przeciek i wsiądzie do pociągu, wtedy drapieżnik sprzeda i orżnie drobnicę. W okresie oczekiwania na ważną informację może tak być wielokrotnie.

Polityka informacyjna może takie zagrania ułatwiać lub utrudniać. KOV ułatwia.

Z tym trzymaniem tajemnicy przez kilka firm jednocześnie to oczywiście jakiś żart.

Nie ma lepszej polityki informacyjnej niż informowanie bez zwłoki. Czekanie na wyniki kolejnych odwiertów przed podaniem wyników pierwszego jest złym pomysłem.

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 19 października 2010 12:42:31 przy kursie: 16,70 zł
Mi osobiście takie komunikaty jak są teraz się podobają.
Ważne żeby firma dawała je za każdym razem gdy coś robi i coś znajduje.
Dawanie komunikatów na wyrost bez dokładnego sprawdzenia niesie za sobą spore ryzyko, zwłaszcza dla drobnych akcjonariuszy którzy trzymają akcje długoterminowo.

Jestem bardzo zadowolony z tego że przedstawiciel KOV zaszczycił nas swoją obecnością i można z nim porozmawiać.
Akcjonariusze innych spółek mogą tylko o tym pomarzyć.

xp32
0
Wpisów: 63
Wysłane: 19 października 2010 12:47:53 przy kursie: 16,70 zł
MaximusMinimus napisał(a):
...

...

Z tego co było pisane wyżej między innymi przez pana Korczaka to ani TAP ani AED nie będzie robić badań tylko inna firma którą KOV ma wybrać. Wię utrzymanie wyników w tajemnicy będzie znacznie prostsze (przynajmniej ja tak to rozumiem)

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 19 października 2010 13:48:01 przy kursie: 16,70 zł
Szanowni Forumowicze,
Chciałbym sprecyzować o co chodziło mi mówiąc o wspólnym spotkaniu.
Otóż nie, nie przekażę Wam na nim żadnych informacji, jakie nie byłyby publicznie dostępne, a nosiły znamiona 'informacji cenotwórczych'. Bardziej chodzi o podyskutowanie o sposobach komunikacji z rynkiem, znalezienie najlepszej formy itd. Wbrew temu, co twierdzą moi forumowi odwieczni krytycy, spółka nie chowa co lepszych informacji i zostawia je dla wąskiego grona przyjaciół. Działamy w dość skomplikowanej konfiguracji, mamy operatorów, którzy są pierwszorzędnym źródłem informacji, jednocześnie podlegając rygorowi natychmiastowego informowania rynku (Australia). Sam KOV także musi łączyć dwa rygory raportowania - nie wiem, czy pamiętacie, ale mamy status spółki publicznej w Kanadzie.
Chciałbym zatem porozmawiać o Waszych oczekiwaniach (realistycznych), nawiązać jakąś nić porozumienia i wypracować podejście, które mam nadzieję usatysfakcjonuje chociaż część z Was.
Przy okazji możemy 'przejść' przez prezentację KOV, porozmawiać o szczegółach biznesu itd.
Jeśli wyrazicie na takie podejście zgodę, możemy umówić się, na przykład na początek przyszłego tygodnia gdzieś w centrum Warszawy (kawiarnia? żeby nikogo nie stresować biurowym otoczeniem). Tylko proszę, nie róbmy kilku osobnych spotkań, bo nie podołam czasowo.
Pozdrawiam,
Jakub Korczak /KOV/

wachar
2
Wpisów: 124
Wysłane: 19 października 2010 13:57:54 przy kursie: 16,70 zł
podzielam w pełni opinie discopolo o naiwnym traktowaniu możliwości utrzymania w tajemnicy "cząstkowych" wyników. Nie zapominajmy, że informacje o wynikach w Brunei są konsumowane nie tylko na GPW i KOV'ie.
Z drugiej strony spółka parokrotnie informowała o tym, że środki z emisji zabezpieczają realizacje prac eksploracyjnych w perspektywie do IIQ 2011.
Z całym szacunkiem dla redface w realizowanej polityce informacyjnej nie odczuwamy (użyłem liczby mnogiej bo z wielu postów na tym forum ten niedostatek jest odczuwany) tej presji czasowej. Jest to bardziej dziwne, iż z powodów jak wyżej jest możliwy scenariusz w przyszłym roku próby pozyskania nowych kapitałów poprzez nowa emisję. Przyklejenie przysłowiowej łatki spółki spekulacyjnej nie będzie w takim przypadku sprzyjać pozyskaniu dużych instytucjonalnych inwestorów.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 19 października 2010 14:12:41 przy kursie: 16,70 zł
Sprawdziłem w statystykach, że wątek KOVa miał przez ostatnie 30 dni 19,5 tys. unikatowych odsłon. Tyle ludzi otworzyło choć jedną podstronę.
Tylko wczoraj zajrzało ponad 1300 osób.

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 19 października 2010 15:19:55 przy kursie: 16,70 zł
@ Redface

Wielu z nas mieszka daleko od Warszawy. Więc załóżmy że jesteśmy w tej chwili w kawiarni.
Mam kilka pytań:
1.Kiedy podacie wyniki obu odwiertów bloku L? Kiedy bloku M? Chodzi o datę orientacyjną, a nie ścisłą.
2.Czy przed podaniem tych ostatecznych wyników testów będą jeszcze jakieś infa cząstkowe o tych odwiertach?
3.Czy po testach zamówicie audytora dla potwierdzenia zasobów?
4.Czy w przypadku sukcesu geologicznego dalsze finansowanie będzie kredytem czy jednak nową emisją?
5.Czy ewentualne nowe emisje będą z prawem poboru?
6.Co kurs robi poniżej ceny emisyjnej skoro na Ukrainie idzie świetnie, w Brunei nadspodziewanie dobrze, a na giełdzie hossa?
7.Udało się pobrać próbkę ropy z tego 29m słupa ropy? Kiedy się uda? Na czym polega trudność?

Twoja dobra wola robi świetne wrażenie, ale jak dotąd to nie jest idealnie z tą polityką informacyjną. Uważam że po wygłupie pod tytułem "partner dowiercił się do ropy" i słomianym odpale na 2.4 niewiele się da zrobić. Story Petrola też raczej pracy Ci nie ułatwia. Nie mam jakiś konstruktywnych propozycji. Może poza tą żeby wyniki testów odwiertów podawano niezwłocznie po ukończeniu, bez czekania na wynik drugiego.
Edytowany: 19 października 2010 15:21

czaka1
0
Wpisów: 50
Wysłane: 19 października 2010 15:22:08 przy kursie: 16,70 zł
WatchDog napisał(a):
Sprawdziłem w statystykach, że wątek KOVa miał przez ostatnie 30 dni 19,5 tys. unikatowych odsłon. Tyle ludzi otworzyło choć jedną podstronę.
Tylko wczoraj zajrzało ponad 1300 osób.

no tak ale nie wszyscy mają do Warszawy "po drodze"
jesli ktoś robił odsłony ze Szczecina to z całym szacunkiem dla pana Jakuba raczej sie nie stawi....blackeye

at-trader
0
Wpisów: 10
Wysłane: 19 października 2010 15:57:33 przy kursie: 16,70 zł
discopolo napisał(a):
@ Redface

/ciach/
Mam kilka pytań:
/ciach/

Pytania rzeczowe i nurtujące chyba wszystkich.
Dołączam się do nich z naciskiem na pkt. 6 czyli:
"Co kurs robi poniżej ceny emisyjnej skoro na Ukrainie idzie świetnie, w Brunei nadspodziewanie dobrze, a na giełdzie hossa?"
Edytowany: 19 października 2010 15:59

byk
byk
0
Wysłane: 19 października 2010 16:33:56 przy kursie: 16,70 zł
Witam Forumowiczów po raz pierwszy.najważniejsza jest wiadomość kiedy bedą znane wyniki badań bo nie ma jasno napisane.Płyniemy na tym że ktoś wiekszy to wie a ja nie bo inoformacje są nijakie na temat dat i tak np jakbym wiedział że jeszcze długo nie to zagrałbym na spadek tak jak ktoś to zrobił dziś a jak wiadomość ma być na dniach to się nieopłaca i tu właśnie jest mankament.może ktoś odpowie bo na forum zagmatwane.Pozdrawiam

wojteksn
0
Wpisów: 235
Wysłane: 19 października 2010 16:45:01 przy kursie: 16,70 zł
A może zamniast spotykać się w kawiarni czy w kongresowej sali lub gdzie indziej bo miejsc moze zabraknoć - sądząc po ilości wyświetleń, lepiej zebrać nurtujące nas pytania w jeden ciąg i skierować je do @ Redface oczekując na odpowiedz. a spotkanie inwestorów w Polsce przeprowadzimy i zapoznamy się wówczas gdy popijać bedziemy szampany po sukcesie KOV?
nie każdemu po drodze jest stolica

MaximusMinimus
0
Wpisów: 344
Wysłane: 19 października 2010 18:50:48 przy kursie: 16,70 zł
Jest nowy raport z postępu prac na Ukrainie:

www.kulczykoilventures.com/inf...

hazard
0
Wpisów: 86
Wysłane: 19 października 2010 19:30:13 przy kursie: 16,70 zł
Dotychczas każde drobne dobre info (takie jak to) oznaczało dystrybucję i spadek kursu - oczywiście to czysty absurd... ale dotąd tak właśnie było Eh? idąc tym tropem ciekaw jestem czy ktoś tu dziś nie wycelował Angel i pośpieszył się o 1 dzień czy jutro czeka nas powtórka z rozrywki i jeszcze głębszy zjazd?

(gdyby ta cała sytuacja nie była rzeczywista to byłaby nawet dość zabawna)
Edytowany: 19 października 2010 20:33

byk
byk
0
Wysłane: 19 października 2010 20:31:48 przy kursie: 16,70 zł
A ja myślę że to info-poniekąd bardzo dobre może stanowić sygnał kupna ale nie do tego infa ale do już wiadomej potwierdzonej ropy.Obroty wzrosną i nikt się nie przyczepi bo to info sądząc po wykonanych pracach wyglada mi na lekko opóźnione.PozdrawiamBoo hoo! Boo hoo!

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 19 października 2010 20:48:29 przy kursie: 16,70 zł
Sorry że do tego wracam, ale i tak jestem z Łodzi blah5

W podziale geograficznym Analytics wyrzucił nieco mniejszą liczbę. Takie wariacje mu się zdarzają. Oto regionizacja unikatowych odsłon (czyli osób odwiedzających wątek KOVa) w ciągu ostatnich 30 dni

kliknij, aby powiększyć

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 19 października 2010 21:10:04 przy kursie: 16,70 zł
Mam mieszane uczucia co do papieru obecnie, przy 1.8 zastanawialem sie nad wyjsciem, ale słabość komunikacyjna trzyma mnie przy akcjach. Bo jak strzeli ropa (i kurs) a pasażer poza pociągiem? Chyba wielu z drodnych trzyma się kurczowo optymizmu :)
Dzisiaj kolo ~1.7 wisiało pojedyncze zlecenie na ponad 100k papierów, potem jakiś gruby, metodycznie do końca sypał jak zerkałem w listę. Nie wiem nie znam się, dzisiaj czytam w prasie ze fundy akcji w odwrocie - możne ktoś się bawił na kov, ale musiał sprzedać bo weszło mu w widełki do zamknięcia pozycji ze stratą/zyskiem? Te pakiety na pewno nie pomogły w utrzymaniu kursu. Ciekaw jestem zachowania papieru na tle straszącej korekty, dobre info by się baaardzo przydało.

Na stronie tap lecą informacje, aed podaje informacje.
KOV dyplomatycznie nie chce wzniecać entuzjazmu(?), albo słabo to wygląda.
I tak wszyscy wszystko (co dostępne) wiedzą pół dnia wcześniej jak jest jakieś info.

Jak dla mnie patrząc sobie na raporty widzę, że: AED znalazło w Block L gaz raczej ewidentnie i będzie z tego kasa prawdopodobnie. Przy okazji bardzo klarowne dokumenty informacyjnie i wykres nawet mnie laikowi coś nie coś mówi.
www.asx.com.au/asxpdf/20101008...
Kub-gaz ma gaz. Ok czyli coś zarabiamy.

Tap znalazł słup ropy badaniami sejsmicznymi, ale bez próbek ropy, czyli albo nie trafili albo to zamki na (w) piasku.
Ale we wczorajszyzm komunikacie jest intrygujący dla mnie fragment
"has been suspended following installation of 7" production casing"
Czyli mniej więcej wiercenie zostało zawieszone po instalacji 7 calowej obudowy produkcyjnej' - chyba chodzi o ustabilizowanie odwiertu rurami i zalanie ich cementem.
Dla ciekawych en.wikipedia.org/wiki/Oil_well...

Nie wiem czy to standardowa procedura, że obudowuje się pod ekstrakcję każdy odwiert po testach czy tylko perspektywiczne? Może Pan Jakub by odpowiedział na to pytanie?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

15 16 17 18 19

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,365 sek.

pqncupmh
bcbulhjx
jwpvdlqq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
sfywprau
mgiewfdx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat