PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
27 kwietnia 2013 10:59:47
przy kursie: 13,40 zł
Janek, masz rację - na SW po staremu. może dlatego, że tutaj ludzie potrafią krytycznie spojrzeć na sytuację. może dlatego, że nie zapominają o jednej z najważniejszych zasad inwestorów - wszelkie wątpliwości rozstrzygać na niekorzyść spółki. spójrz ma moją stopkę a potem odpowiedz sobie - kto tutaj kpi z inwestorów - ja czy władze KOV? spójrz na ostatnią AT spółki i powiedz - co jest u licha grane, skoro tak fantastycznemu komunikatowi o przejęciu spółki towarzyszy dystrybucja akcji? spójrz na komunikat spółki i zobacz kto z dyrektorów Wincośtam będzie miał zagwarantowane miejsce w radzie dyrektorów KOV. następnie wygooglaj sobie nazwisko Iorich, poczytaj o dokonaniach tatusia Vladimira i syna Evgenija. nie chciałbym udziałowcem spółki, która ma związek z człowiekiem mającym olbrzymie doświadczenie w [autocenzura] i transferowaniu zysków.
Edytowany: 27 kwietnia 2013 11:20
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
27 kwietnia 2013 11:02:44
janekduzy napisał(a):No a na SW po staremu. ano jedyny serwis, który 3 lata temu przestrzegał dokładnie przed tym co się stało z KOV (czyli powolny spadek i totalne kiszenie kursu wiele lat) i jedyny serwis, który nie dał się ponieść emocjom naiwniaków naganiającym innych z wycenami po 20 zł za akcje. dzięki Bogu - po staremu * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 27 kwietnia 2013 11:06
|
|
0 Dołączył: 2012-02-21 Wpisów: 124
Wysłane:
27 kwietnia 2013 11:16:18
@Scarry
Widzę, że czujecie się dobrze w swoim towarzystwie. Zapomniałeś wspomnieć, że sytuacja na rynku od dłuższego czasu jest kiepska i 90% spółek jest niżej niż np. w 2011 r. Ale co tam, takie małe niedopatrzenie.
|
|
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
27 kwietnia 2013 12:43:40
Cytat:90% spółek jest niżej niż np. w 2011 r. To nie jest zdanie prawdziwe. Sprawdziłem stopę zwrotu z 332 spółek z GPW przez równo dwa lata. Kursy 40 się nie zmieniły (12% zbioru). Kursy 227 spadły (69% zbioru). Kursy 65 wzrosły (19% zbioru). Rozkład na poniższym histogramie:  kliknij, aby powiększyć
|
|
0 Dołączył: 2012-02-21 Wpisów: 124
Wysłane:
27 kwietnia 2013 12:52:06
No i dobrze 69% spadło, 12% stoi na tym samym poziomie... więc wzrosło 19%, zamiast jak sugerowałem 10%. Sens mojej wypowiedzi jednak podtrzymuję, bo nie chodziło o dokładne liczby, tylko logikę niektórych użytkowników forum.
Swoją drogą, idąc twoim tokiem rozumowania mógłbym napisać, że twoja wypowiedź też mija się z prawdą, bo zależy, który moment roku 2011 przyjąć. SW obiektywne? Proszę...
Edytowany: 27 kwietnia 2013 12:54
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2013 13:03:35
@janekduzy
ale o co Ci chodzi? Kurs KOV spada już 3 lata i wszystko wskazuje że nastepne 3-4 dalej spadać będzie (nie wierzę że ktoś poważny może uważać że biznes z ruskim Patrowiczem jest marzeniem inwestorów fundamentalnych), a jedynym forum który o tym uprzedzał naiwniaków było SW. Stary zamiast podziękować że jeszcze jest takie miejsce w sieci do "zimnego" osądu spółek, inne niz te fora sprawne inaczej typu bankier to marudzisz? * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 27 kwietnia 2013 13:10
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2013 13:04:08
Prawda nie zależy od toku rozumowania, tylko od przeprowadzenia dowodu. Przyjmij taki dzień jaki chcesz i przedstaw swoje obliczenia. Cytat:wzrosło 19%, zamiast jak sugerowałem 10% Zaprzeczasz własnym słowom. Brzmiały następująco: Cytat:90% spółek jest niżej 69% spółek jest niżej. A to jest o 23% mniej (nie pp).
Edytowany: 27 kwietnia 2013 13:07
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 kwietnia 2013 15:41:45
zaklinanie rzeczywistości nie pomoże w osiąganiu wyników. popyt na KOV jest słaby. osobiście byłem zawiedziony tym, co zobaczyłem w lutym - po wybiciu górą z perspektywicznej długiej horyzontalnej formacji kurs KOV po prostu opadł. to świadczy o wybitnej słabości.
powtarzanie papki marketingowej również niewiele pomoże. kreowanie Dr. na poważnego gracza w świecie międzynarodowego biznesu i uzasadnianie tym nieuniknionej zwyżki na KOV jest komiczne. wiemy już jakie korzyści można odnieść z bycia sąsiadem sułtana Brunei, wydarzenia na Bloku M to pokazały. w sumie ja też mam znajomego, który przy każdej możliwej okazji szczyci się sąsiedztwem z panem X. paradoksalnie ten sam pan X ani razu nie wspomniał, że jest sąsiadem mojego znajomego. za obco brzmiącymi nazwami kanadyjskich czy amerykańskich spółek stoją ludzie zza miedzy, o wątpliwej reputacji moralnej i biznesowej. podobnie jest w Nigerii - Monsieurb wie co pisze.
oceńcie bieżącą transakcję - KOV przejmuje spółkę z Kanady po wyższej cenie od rynkowej. ok, ma do tego prawo, tylko jak to się ma do teorii, że tamtejszy rynek potrafi obiektywnie wyceniać spółki z sektora Oil&Gas?
w tej samej transakcji KOV wycenia własne akcje na 1,03 zł. jak to się ma do ubiegłorocznej deklaracji Mioduskiego o tym, że te akcje warte są przynajmniej 5 razu tyle?
kiedy kończą się argumenty, wyznawcy sięgają po broń ostateczną - przecież Kulczyk nie robi tego, by stracić. faktycznie, nie skłonny jestem podejrzewać jego o to. tyle, że on ma zdecydowanie więcej możliwości w czerpaniu zysków ze swoich spółek, aniżeli akcjonariusze KOV. i nie ma obowiązku dzielić się nimi. nie bez powodu w radzie dyrektorów zasiądzie Iorich Jr. na czym jak na czym, ale na transferowaniu zysków ten pan się zna jak mało kto.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-11 Wpisów: 66
Wysłane:
27 kwietnia 2013 18:18:57
Nie wierze... wiekszość użytkowników wnoszących dane, linki, wykresy, pobożne życzenia sobie odeszła i pozostała cała gwardia wspierających się hejterów KOV, która ma czele z redakcją SW przedstawia spółkę w niekorzystnym świetle. Tylko nie mów Krewa, że to tylko pokazywanie zagrożeń. A'propos, Twoja stopka z założenia jest błędna. to jest 2,5 CAD lub 7,555 akcji KOV a nie jak sugerujesz - manipulacja? - 7,555 akcji KOV za 2,5 CAD. Jeżeli akcjonariusze uznają, że chcą oddać swoje akcje za 2,5 CAD to to zrobią, jeżeli uważają, że lepiej miec 7,555 akcji KOV to zamienią. Zawsze przejmowanej spółce jest dawany bonus. Azoty Tarnów dla przykładu? Osuwanie się kursu od 3 lat? Prosze przestańcie. Kurs robi hopki jak jest mowa to ropie i sie osuwa jak są tylko wieści z Ukrainy. Już 2 razy można było z tej spółki wyjść z zyskiem od IPO więc trochę więcej obiektywizmu. Nie będę się już rozpisywał, bo znając życie post zostanie skasowany jako niemerytoryczny, ale nadzieję mieć trzeba.
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2013 18:20:02
PS. Krewa co Ci się nie podobało w ostatnich wynikach? Jak dla mnie Spółka cały czas wskaźnikami idzie do góry...
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 kwietnia 2013 19:04:00
Jasqlek, ostatnie wyniki spółki zaskoczyły mnie pozytywnie, widać znaczne postępy za sprawą rozwoju ukraińskiej spółki. tyle, że ja ich nie komentowałem. ja odniosłem się do kursu, gdyż ten najcelniej odzwierciedla postrzeganie spółki przez rynek. co do wymiany akcji - o ile nie myli mnie pamięć, to ilość akcji podlegająca wymianie za cash jest ograniczona pulą przeznaczonych ta to pieniędzy.
co do redakcji SW, przedstawiającej ponoć spółkę w niekorzystnym świetle... odnoszę wrażenie, że zwolennicy KOV mają strasznie wybiórczą pamieć. ja pamiętam wzmianki, o których nie można powiedzieć, że są tendencyjne. rozumiem, że nie wszyscy mogli je zauważyć/ odnotować, gdyż wtedy masowo przyczyniali się do zwiększenia przychodów innej giełdowej spółki - Hygieniki.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
27 kwietnia 2013 19:11:20
jasqlek napisał(a):a ma czele z redakcją SW przedstawia spółkę w niekorzystnym świetle. Tylko nie mów Krewa, że to tylko pokazywanie zagrożeń.
Czy mógłbyś podać jakiś przykład?
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2013 19:31:28
jasqlek napisał(a):Nie wierze... wiekszość użytkowników wnoszących dane, linki, wykresy, pobożne życzenia sobie odeszła Tacy ludzie nie odchodzą, pomińmy dlaczego. W skrócie, pomylili giełdę z kościołem i zamiast zarabiać, chcą nawracać innych. Zostali zbanowani, dostarczając wcześniej obszernego materiału na ew. procesy karne z tytułu wielokrotnych pomówień. Brak garstki niesamowicie hałasujących osobników jest pomijalny w naszej działalności. Za to jaka ulga dla całej świeckiej reszty.
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2013 19:41:12
jasqlek napisał(a): Osuwanie się kursu od 3 lat? Prosze przestańcie. Kurs robi hopki jak jest mowa to ropie i sie osuwa jak są tylko wieści z Ukrainy. Już 2 razy można było z tej spółki wyjść z zyskiem od IPO więc trochę więcej obiektywizmu. Nie będę się już rozpisywał, bo znając życie post zostanie skasowany jako niemerytoryczny, ale nadzieję mieć trzeba.
Nie bede się rozpisywał ale mam wrażenie że pomyliłeś kompletnie spółki o których piszesz. Kurs KOV 2 razy przez bardzo krótki okres ( bardzo krótki) był chwilę nad kursem IPO i na dodatek był niewiele ponad nim. I to było tylko w mniej więcej pierwszym roku na 3 lata notowań, potem już nie.  kliknij, aby powiększyćchyba mówisz o innej spółce, jeśli uważasz że kurs KOV od IPO idzie w górę 3 lata a nie obsuwa się w dół, to nie wiem już co napisać. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 27 kwietnia 2013 19:46
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 kwietnia 2013 19:44:01
swojej stopki nie uważam za manipulację. mam do czego się odnieść - konkretna kwota i ekwiwalent w akcjach. teraz proponuje rzucić okiem na wykres przejmowanej spółki - ostatnia świeca uwzględnia przejęcie, lecz wciąż znajduje się w kanale spadkowym. na rynku, mającym ponoć olbrzymie doświadczenie w wycenie spółek z sektora O&G.  kliknij, aby powiększyć
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2013 19:47:13
Cytat:Kurs KOV 2 razy przez bardzo krótki okres (bardzo krótki) był chwilę nad kursem IPO Dodaj jeszcze, że przez ten czas przybyło 91 mln szt. akcji (rozwodnienie ponad 23%). WK na akcję spadła zaś z 1,53 zł do 0,79 zł (spółka raportuje w USD, ale podaję w PLN bo akcje są notowane w PLN). ...i znów trudno się pozbyć tego narastającego uczucia niemiłego swędzenia w tylnej części ciała. Przy czym już nie ode mnie zależy, kto zacznie drapać się w głowę, a kto zupełnie gdzieś indziej. Cytat:Twoja stopka z założenia jest błędna. to jest 2,5 CAD lub 7,555 akcji KOV a nie jak sugerujesz - manipulacja? - 7,555 akcji KOV za 2,5 CAD. Jeżeli akcjonariusze uznają, że chcą oddać swoje akcje za 2,5 CAD to to zrobią, jeżeli uważają, że lepiej miec 7,555 akcji KOV to zamienią. Tak jak na giełdzie, jak chcą mieć to kupują, jak nie chcą mieć to sprzedają. Można co najwyżej dyskutować o szerokości spreadu bid-ask. PS. "Cena jest zawsze kwotą pieniężną, co nie wyklucza możliwości zaliczenia na jej poczet świadczeń niepieniężnych. Dopuszczalne jest również określenie ceny poprzez wskazanie podstaw do jej ustalenia (art. 536 Kodeksu cywilnego)." http://pl.wikipedia.org/wiki/Cena_(prawo)
Edytowany: 27 kwietnia 2013 19:53
|
|
38 Dołączył: 2012-07-19 Wpisów: 907
Wysłane:
27 kwietnia 2013 22:21:29
Mam trochę inne podejście do KOV, która nieustannie znajduje się w mojej orbicie zainteresowań. Wątek kanadyjski przypadkowo dobrze wpisuje się w moja ocenę KOV. Otóż na giełdzie w Kanadzie notowanych jest wiele spółek branży wydobywczej, w większości mających dopiero nadzieję na wielkie odkrycie złoża, itp. (złoto, ropa, i temu podobne). Zaliczają się one do tzw. "penny stocks". Jeżeli trafią, takie akcje mogą nagle silnie wystrzelić i przynieść inwestorowi krociowe zyski. Inną możliwością jest przejęcie takiej firmy i wyjście z inwestycji z zyskiem. Z punktu widzenia Kulczyka i jego aktywów, taki rodzaj inwestycji jest tak samo potrzebny, jak inne, generujące wysokie, stałe choć mało spektakularne dochody (to duży skrót myślowy).
W podobny sposób - jako ewentualną okazję - potraktowałem KOV - i czekam. Kto wie, może się uda zarobić na takiej inwestycji, a wielkość strat nie zaciąży istotnie w portfelu. "Odkrycie" złóż wody sodowej w Brunei przed kilku laty i zdarzenia o podobnym charakterze to tylko kolejna okazja uzupełnienia portfela akcji. Takich rozczarowań w grupie "penny stocks" jest na ogół wiele. Ostatnie przejęcie świadczy o zmianie podejścia Kulczyka do tej części jego portfela, co może nieoczekiwanie przybliżyć oczekiwany przeze mnie wyskok. Same wyceny są tu mniej istotne.
Należy jednak odróżnić "penny stocks" od dziesiątek groszowych spółek notowanych na GPW. Większość z nich to pusta spekulacja, bez przyszłości inwestycyjnej lub ostoja dla przegranych spekulantów, mających jeszcze niewielkie nadzieje na odzyskanie straconych środków.
|
|
Wysłane:
28 kwietnia 2013 09:57:21
Scarry napisał(a):jasqlek napisał(a): Osuwanie się kursu od 3 lat? Prosze przestańcie. Kurs robi hopki jak jest mowa to ropie i sie osuwa jak są tylko wieści z Ukrainy. Już 2 razy można było z tej spółki wyjść z zyskiem od IPO więc trochę więcej obiektywizmu. Nie będę się już rozpisywał, bo znając życie post zostanie skasowany jako niemerytoryczny, ale nadzieję mieć trzeba.
Nie bede się rozpisywał ale mam wrażenie że pomyliłeś kompletnie spółki o których piszesz. Kurs KOV 2 razy przez bardzo krótki okres ( bardzo krótki) był chwilę nad kursem IPO i na dodatek był niewiele ponad nim. I to było tylko w mniej więcej pierwszym roku na 3 lata notowań, potem już nie.  kliknij, aby powiększyćchyba mówisz o innej spółce, jeśli uważasz że kurs KOV od IPO idzie w górę 3 lata a nie obsuwa się w dół, to nie wiem już co napisać. Scarry, pokaż mi to osuwanie od tąpnięcia Brunejskiego i kryzysu w 2011. Jak dla mnie Spółka rośnie i stale znajduje się od tamtego czasu w kanale wzrostowym...
|
|
Wysłane:
28 kwietnia 2013 10:02:16
anty_teresa napisał(a):jasqlek napisał(a):a ma czele z redakcją SW przedstawia spółkę w niekorzystnym świetle. Tylko nie mów Krewa, że to tylko pokazywanie zagrożeń.
Czy mógłbyś podać jakiś przykład? Chodzi mi o artykuł po ostatnim zakupie. www.stockwatch.pl/wiadomosci/k...Powiem szczerze, że czytając artykuły na PB czy Parkiecie odniosłem neutralnie pozytywne wrażenie ruchu spółki, czytając SW tylko negatywne.
|
|
Wysłane:
28 kwietnia 2013 10:04:08
krewa napisał(a):swojej stopki nie uważam za manipulację. mam do czego się odnieść - konkretna kwota i ekwiwalent w akcjach. teraz proponuje rzucić okiem na wykres przejmowanej spółki - ostatnia świeca uwzględnia przejęcie, lecz wciąż znajduje się w kanale spadkowym. na rynku, mającym ponoć olbrzymie doświadczenie w wycenie spółek z sektora O&G.  kliknij, aby powiększyć Konkretna kwota ALBO akcje. To nie znaczy, że akcje są warte tyle co proponowana kwota!
|
|