PARTNER SERWISU
vredjcvg
4 5 6 7 8
magnat
0
Wpisów: 598
Wysłane: 24 stycznia 2009 03:07:21 przy kursie: 5,60 zł
nie wiem czemu twierdzisz ze słabe.... z wywaidu z prezesem Oponeo wynika ze nie odwołują prgnoz.... natomiast słaba zima nie pozwoliła im wyjśc ponad plan...

ja zrozumiałem ze prognoże wykonali....natomiast nei dali rady wyjsc powyzej..

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 24 stycznia 2009 15:45:52 przy kursie: 5,60 zł
Rok wcześniej zarobili w IV kwartale 3,8mln lub (po korekcie w dół wyniku rocznego o 400tys.pln) 3,4mln,a teraz wynika z wywiadu,że mogli zarobić 2,3mln,to dla mnie osobiście jest to poniżej oczekiwań.Ja liczyłem jednak na ok.5mln,ale kurs spadał b.mocno już od długiego czasu i byc może -skoro w dniu ogłoszenia tej nienajlepszej informacji kurs ostro poszedł do góry-rynek już ten wynik zdyskontował dużo wczesniej i nastąpiło zebranie akcji ,tak też się często zdarza.No chyba,że inni obawiali się strat,a wynik na plusie ich zadowolił
Jak zauważyliście z moich wczesniejszych postów wskazuję zarówno na dobre,jak i na złe strony Oponeo,uważam,że tak lepiej,a decyzja inwestycyjna,to już sprawa indywidualna każdego z nas.Więc dla równowagi moich poglądów o Spółce dodam,że z drugiej strony wynik roczny z pewnością zły nie jest,choć od super firm zawsze są większe wymagania i oczekiwania zysków,trzeba też dodać,że jest jedną z nielicznych firm,które na 2009rok planuja dalsze zwiększanie przychodów i zysków,w czym niewątpliwie pomoże wprowadzenie juz w marcu nowej usługi(odbiór zamówionych opon w zakładach wulkanizacyjnych,takim udogodnieniem dla klientów firma może wręcz zmiażdżyć konkurencję) oraz wreszcie ekspansja zagraniczna(na razie w 3 państwach,a docelowo -wg prospektu-nawet w 12-u...!)

Starpol
0
Wpisów: -6
Wysłane: 24 stycznia 2009 16:29:34 przy kursie: 5,60 zł
Czas na dokładną analizę wyniku za IV kwartał przyjdzie po dniu 5 lutego. Jest wiele jeszcze niewiadomych Np. wpływ na wynik IV kw. 2007r. miały przychody finansowe w kwocie 1,082 mln zł. Dla przykładu przychody finansowe w III kw. 2008r. wyniosły tylko 179 tys. zł. Dalej, wpływ na wynik ostatniego kwartału prawdopodobnie miał też mniej korzystny kurs EUR/PLN. Może z ciekawości warto porównać średni kurs PLN/EUR z IV kw. 2008r. vs. IV kw. 2007r.

pop
pop
0
Wysłane: 24 stycznia 2009 19:21:47 przy kursie: 5,60 zł
Masz rację z tymi przychodami finansowymi,pewnie doszły też koszty wzrostu zatrudnienia w związku ze sprzedażą zagraniczną,ale w przyszłości powinno to przynieść większe zyski,zwłaszcza,że-ku mojemu zdziwieniu-sprzedaz zagr.ma byc zyskowna od początku działalności,gdyż ponoć "zdecydowana wiekszość kosztów została poniesiona w II półroczu 2008"...
Z pewnością tego typu firma powinna być interesująca dla długoterminowych inwestorów instytucjonalnych,którzy lubią spółki,które co roku pomnażają przychody i zyski.
Ale,pomijając moje niezadowolenie z wyników,to wskaźnikowo spółka jest tania,wiele firm e-commerce-nawet na rozwiniętych już rynkach zagranicznych-ma P/E nawet kilkukrotnie(!)wyższe,a przecież w Polsce rynek ten dopiero wchodzi w fazę intensywnego rozwoju...
W dodatku,Prezes Topolewski wygląda na człowieka,który wie co robi,z resztą historia rozwoju firmy jest tego najlepszym przykładem.Podoba mi się też ta jego powściągliwość w prognozach oficjalnych.Widać,że liczy na więcej,ale tylko nieoficjalnie,natomiast oficjalne prognozy są dosyć zachowawcze...
W tym tygodniu będzie wywiad z Prezesem Oponeo w TVNCNBC,polecam...

Starpol
0
Wysłane: 25 stycznia 2009 07:49:05 przy kursie: 5,60 zł
Też spodobała mi się powściągliwość co do prognoz na 2009r. Zwiększa to wiarygodność spółki. Zresztą nic nie można im w tym temacie zarzucić. Swoje prognozy jak dotąd wykonywali. Gdyby ewentualnie prognoza na ten rok się ukazała, miałaby niewątpliwie dużą wartość. Kiedy skalkulowali swoją prognozę na 2008, wzieli pod uwagę mniej korzystny rozwój wypadków w IV kwartale. A przecież, kalkulowali ją w momencie, kiedy panowały na rynku dużo lepsze nastroje. Wydaje mi się, że tego rodzaju podejście raczej wzmacnia reputację spółki, i każe z większą uwagą przysłuchiwać się temu co mają do powiedzenia w tym roku.

pop
pop
0
Wysłane: 25 stycznia 2009 11:42:06 przy kursie: 5,60 zł
Mówiąc o "powściągliwości prognoz"-miałem na myśli rok 2008.Prognoza na ów rok powstała w 2007roku.
Na 2009 rok z wywiadów telewizyjnych oraz z Pulsu Biznesu mozna dowiedzieć się,że na na 2009 rok ma być "co najmniej kilkudziesięcioprocentowy wzrost przychodów i zysków",w Pulsie Biznesu padło nawet zdanie,że ok.100%-owe wzrosty mozliwe są nawet jeszcze przez kilka lat,aż do nasycenia rynku w Polsce oraz w związku z ekspansją na wielu(wg prospektu docelowo 12-u) rynkach zagranicznych.Ale w związku z wszechobecnym kryzysem trzeba założyć,że kilkudziesięcio procent.wzrost byłby zadowalający...W końcu inne firmy martwią się,by spadki zysków były mozliwie najmniejsze...

magnat
0
Wysłane: 25 stycznia 2009 12:45:09 przy kursie: 5,60 zł
nawet jeśli zysk w IV kwartale 2008 jest niższy od tego z IV kwartału 2007 to trzeba pamietac o:
- bardzo słabej zimie ( jest szansa ze cześc odrobią w I kwartale 2009 - nawet jesli klienci nie kupią zimowych to beda musieli szybciej kupić letnie opony bo wieksze przebiegi na nich zrobili nie wymienijac)
- braku zysków finansowych z lokat - pienaidze zotały zainwestowane i zaczna pracowac
- kosztach ekspansji zagranicznej
- kosztach nowych witryn
- kosztach zwiekszenia zatrudnienia
- nowych inwestycjach
- itd..

chciałbym zeby kazda firma na giełdzie miała taką dynamikę zysków i przychodów..
wolalbym tez zeby nie sprzedawali udzialów w swojej spolce zaleznej..
obecny kurs wg mnie jest idealnym czasem na zakupy patrzać przez pryzmat wskazników i przyszłych zysków...

a lider dysponujący kapitałem z kryzysu wyjdzie wzmocniony...plajtnie duzo firm "garażowych" i małych ze wzgledu na brak dostepu do finansowania

pop
pop
0
Wysłane: 25 stycznia 2009 15:36:50 przy kursie: 5,60 zł
Zgadzam się niemal ze wszystkim napisanym powyżej,nie rozumiem jedynie jednego zdania:"wolalbym tez zeby nie sprzedawali udzialów w swojej spolce zaleznej.."-Czemu tak myślisz,skoro wykazanie zysku (w dodatku bardzo przyzwoitego ) z takiej operacji finansowej może przecież mocno podbić notowania akcji,a inwestorom giełdowym głównie o to chodzi...
A I kwartał jest szansa,że będzie dobry ze względu na styczniowy mróz na pocz.miesiąca....

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 25 stycznia 2009 22:39:54 przy kursie: 5,60 zł
Mam wątpliwośc co do efektywności Oponeo w przyszłości. Oni nie produkują opon. Firmy produkujące w Polsce opony są w rękach światowych potentatów. Oni też mogą bezpośrednio sprzedwać swoje wyroby przez internet. I to nie tylko te produkowane w Polsce. A daleki wschód póki co mocno drożeje ze względu na kurs dolara. Zamiast przyznawać duże rabaty swojemu największemu odbiorcy, taniej jest stworzyć własną sprzedaż. To tylko uwaga na temat, że fundusze lubią takie rosnące spólki, a nie dotyczy kursu ani dzisiejszego, ani w bliskiej przyszłości.

magnat
0
Wysłane: 26 stycznia 2009 00:00:38 przy kursie: 5,60 zł
pop napisał(a):
Zgadzam się niemal ze wszystkim napisanym powyżej,nie rozumiem jedynie jednego zdania:"wolalbym tez zeby nie sprzedawali udzialów w swojej spolce zaleznej.."-Czemu tak myślisz,skoro wykazanie zysku (w dodatku bardzo przyzwoitego ) z takiej operacji finansowej może przecież mocno podbić notowania akcji,a inwestorom giełdowym głównie o to chodzi...
A I kwartał jest szansa,że będzie dobry ze względu na styczniowy mróz na pocz.miesiąca....

patrze długoterminowo na Oponeo dlatego
oceniam ze ta firma mzoe pomagac w sprzedazy opon i inych produktów, po drugie.. jak sie skonczy kryzys.. to mogą to sprzedać duzo lepiej teraz mimo wszystko nei czas.... a po trzecie nie widzę sensu sprzedawać firmy zeby zsykać gotówke..a jednocześnie wypłacać dywidende... + dodatkowo mysle ze Oponeo generuje wystarczającą gotówke

pop
pop
0
Wysłane: 26 stycznia 2009 09:25:12 przy kursie: 5,60 zł
lajkonik napisał(a):
Mam wątpliwośc co do efektywności Oponeo w przyszłości. Oni nie produkują opon. Firmy produkujące w Polsce opony są w rękach światowych potentatów. Oni też mogą bezpośrednio sprzedwać swoje wyroby przez internet. I to nie tylko te produkowane w Polsce. A daleki wschód póki co mocno drożeje ze względu na kurs dolara. Zamiast przyznawać duże rabaty swojemu największemu odbiorcy, taniej jest stworzyć własną sprzedaż. To tylko uwaga na temat, że fundusze lubią takie rosnące spólki, a nie dotyczy kursu ani dzisiejszego, ani w bliskiej przyszłości.

Nie ma takiego przypadku na świecie,żeby producent opon sprzedawał opony przez internet,bo yo o tyle się nikomu nie opołaca,że sprzedaż detal. tylko jednego producenta-to za małe kwoty przychodu...Dla przykładu podam,że Oponeo spzedaje opony aż 111 producentów opon...
Edytowany: 26 stycznia 2009 11:28

pop
pop
0
Wysłane: 26 stycznia 2009 12:40:01 przy kursie: 5,60 zł
Ważne!
Przed kilkunastoma minutami zakończył się wywiad z Prezesem Oponeo w TVNCNBC.Zapowiedział w nim zwłaszcza jedną ważną rzecz -"przychody mają wzrosnąć przynajmniej o kilkadziesiąt procent".W liczbach przychody mają wynieść "sto-kilkadziesięt mln,z czego ok.30 % ma pochodzić ze sprzedaży zagranicznej.Wyniki sprzedaży zagranicznej (na razie z 3 państw)mają być widoczne w II kwartale.
Nie przewiduja spadku marż,więc -wg mojej opinii-można w podobnym zakresie oczekiwać podobnej wielkości wzrostu zysku netto.W ciągu 2 miesięcy ma się rozstrzygnąć sprawa sprzedaży Autocentrum.pl

lajkonik
0
Wysłane: 26 stycznia 2009 14:20:21 przy kursie: 5,60 zł
pop napisał(a):
Nie ma takiego przypadku na świecie,żeby producent opon sprzedawał opony przez internet,bo yo o tyle się nikomu nie opołaca,że sprzedaż detal. tylko jednego producenta-to za małe kwoty przychodu...Dla przykładu podam,że Oponeo spzedaje opony aż 111 producentów opon...

No tak, ale w dobie kryzysu wyliczenie się zmienia. Czy wg Ciebie jest w ogóle na świecie 111 producentów opon, czy może jednak tylko kilku, którzy sprzedają pod różnymi markami ? Wg mnie to drugie. Sam sobie przeczysz, że nikomu się nie opłaca sprzedawać opon przez internet. A Oponeo ? bom Na poważnie myślę, że im silniejszy będzie w ogóle handel internetowy tym większa jego część będzie przypadać na bezpośrednich wytwórców, choćby za pośrednictwem spółek zależnych, a nie niezależnych dystrybutorów. To moja opinia i przekonanie na przyszłość i nie dotyczy tylko opon. Mogę się mylić, ale dla mnie to naturalna kolej rzeczy w przyszłości.
Edytowany: 26 stycznia 2009 14:36

pop
pop
0
Wysłane: 26 stycznia 2009 14:50:08 przy kursie: 5,60 zł
Do Lajkonika!
Przeczytaj jeszcze raz mój wcześniejszy post.Pisząc wczesniej,"że nikomu się nie opłaca sprzeadwać opon przez internet"-miałem na mysli wyłacznie producentów opon,a nie sklepy internetowe,więc sobie nie przeczę.Coś w tym musi być,skoro żaden z producentów jednak nie zdecydował się na ten kanał sprzedaży.Producenci wolą sprzedawać towar hurtowniom i sklepom internetowym.Pisząc o 111 producentach wziąłem dane z prospektu emis.Oponeo,wszystkich producentów jest więcej,ale po kilka (czasem kilkanaście ) z nich ma jednego ,głównego właściciela.Ale to nie jest akurat istotne dla kursu Oponeo,tu najważniejsze są zyski i możliwość ich powiększania...

lajkonik
0
Wysłane: 26 stycznia 2009 19:01:36 przy kursie: 5,60 zł
pop napisał(a):
Do Lajkonika!
Przeczytaj jeszcze raz mój wcześniejszy post.Pisząc wczesniej,"że nikomu się nie opłaca sprzeadwać opon przez internet"-miałem na mysli wyłacznie producentów opon,a nie sklepy internetowe,więc sobie nie przeczę..

Zrozumiałem, zrozumiałem, to było łapanie za słówka. Zresztą starałem się, żeby to ironię było widać wklejając emotionka. Może nie najlepszego.
Ale jest w tym też pewna prawda. Dlaczego niezależny sprzedawca internetowy towarów, które łatwo wybrać z katalogu, ma mieć taniej niż wytwórca ? To, że jeszcze polscy sprzedawcy tego nie robią, nie znaczy, że nie zaczną. Wiesz, jeżeli jeden właściciel ma kilka fabryk i kilka czy kilkanaście marek to wcześniej czy póżniej w to wejdzie. Dla klienta zaletą pośrednika jest możliwość porównania różnych wyrobów na jednej stronie. Ale od czego Ceneo czy Skąpiec ? W produkcji opon Polska i bliskie okolice są bardzo mocne, dlatego mam wątpliwości co do skali jaką może osiągnąć Oponeo - obroty. Jaki może być ich maksymalny udział w rynku ? Ot co. Bo fundusze lubią firmy dynamicznie się rozwijające, ale i mające perspektywy zagarnięcia bardzo dużego rynku. Nie zapominaj, że na końcu nie liczy się liczba kliknięć na stronę tylko ilość sprzedanych opon i marża.

magnat
0
Wysłane: 27 stycznia 2009 00:07:14 przy kursie: 5,60 zł
duze problemy ma sklep sirius.pl..... prawdopodobnie upada...( inna branża ale tez sklep internetowy i to pokazuje tendencje) dzieje sie dokładnie to co pisałem kryzys wyczyści z rynku firmy bez dostepu do kapitału...... skorzystają tylko najwieksi z zapleczem finansowym.. i mocną marka... nie da sie iść tylko na pierwszych miejscach na porównywarce bo to droga donikąć tzn do bankructwa... a do tego jeszcze ta afera z lipnymi sklepami kuszącymi cena.....

idealny czas dla Oponeo.... kasę mają, dochodowi są... na kryzysie padnie konkurencja...

beatnik
0
Wpisów: 14
Wysłane: 28 stycznia 2009 19:39:57 przy kursie: 5,17 zł
najlepszy wątek o oponeo.pl w polskim necie, krótko a rzeczowo. Dużo się dowiedziałem, mam nadzieje że to wyjdzie na dobre:D.
Według mnie bardzo dobra firma handlowa, a w dzisiejszych czasach firmy produkcyjne dostają po dupie. A firmy handlowe, jeszcze te co są tanie mają dobrze, szczególnie na rynku e-commerce. Każdy chce kupować tanio, a opony to wydatek rzędu 600-1500zł za komplet jak można zaoszczędzić 100-500zł to każdy Polak będzie chciał.

pop
pop
0
Wysłane: 29 stycznia 2009 00:26:59 przy kursie: 5,17 zł
Witamy nowego forumowicza!
W imieniu wszystkich,którzy tu się wypowiadali o Oponeo-dzięki za komplement z tym"najlepszym forum o Oponeo".W ogóle to zauważyłem tu fajną rzecz.Otóż jak zacząłem tu coś pisać o Oponeo,to liczba wyświetleń wynosiła ok.1800,a dziś-ledwie 1,5mies.później- liczba ta zbliża się niemal do...6000bom .Tu spotkasz się zarówno z pozytywami,jak i negatywami o tej Firmie,bez nagonki na kupno,czy sprzedaż.Tutaj należą się naprawdę duże słowa uznania dla WatchDoga za to,że dokłada starań,by to forum giełdowe było na jak najlepszym poziomie kulturalnym,a jedynie konkretne,rzeczowe informacje,a każdy decyduje jak z nich skorzystać.
Powiem tak,ja należę do fanów e-commers,a do Oponeo tym bardziej,że z branży internetowej jest jak by nie patrzeć po prostu najtańsze,ale tu na tym forum chyba jednak najbardziej wyraziłem swoje niezadowolenie z wyników za IVkwartał,ale niewykluczone,że owe wyniki mogą być już w cenie,gdyż kurs b.mocno spadał od kilku miesięcy,a z chwilą podania (nieoficjalnych oczywiście )wyników zaczęły się silne wzrosty...-I bądź tu człowieku mądry...
Nadzieje na dobry wynik w I kwartale są spore,gdyż mają już uzasadnienie w wykresach wejść na stronę opony.com na http://www.alexa.com i tu rzeczywiście gołym okiem widać,że liczba wejść znacznie większa niż rok wcześniej,choć ja osobiście bardziej liczę na dodatk.zysk ze sprzedaży Autocentrum.pl ,choc też nie wiadomo w którym kwartale byłby zaksięgowany...
Polecam wszystkim obejrzenie na str.internetowej TVNCNBC wywiadu z Prezesem Oponeo z dnia 26 stycznia,dziś jeszcze nie było tego wywiadu w wyszukiwarce tej stacji,ale lada dzień powinien się pojawić.Generalnie można się spodziewać w tym roku wzrostu przychodów o kilkadziesiąt procent (zdecydowanie więcej niż 20%-jak ktoś wcześniej napisał), zysk -tu zastrzegam,że wg mojego zdania-powinien wzrosnąć nie mniej,niż o 50% w wersji bardzo konserwatywnej,z uwagi na to,że ze sprzedaży zagran.ma być tzw."zysk prowizyjny",nie doliczyłem jeszcze ewentualnych kwot za sprzedaż Autocentrum.
Podsumowując ja liczę na ok.110-120mln przychodów w kraju(nie jest to suma zbyt wygórowana uwzględniająca kryzys,skoro Spółka przez lata miała 100%-owe wzrosty przychodów,jedynie w zeszłym roku ze względu na katastrofalną zimę miała tylko 45%wzrostu przychodów ) i ok.30-35mln ze sprzed.zagranicznej(dane na podstawie wywiadu z TVNCNBC ,gdzie padło zdanie,że ok.30% przychodów ma być z zagranicy) ,choć oficjalnie tych przychodów nie będziemy widzieć z uwagi na system prowizyjny.Zresztą w owym wywiadzie padło też określenie,że w tym roku Spółka spodziewa się "stu-kilkudziesięciu mln przychodów".Zagrożenie też jest-nie tyle wysoki kurs euro,co jego nieustające wahania i trudność z ustalaniem marży,ale Prezes świetnie uniezależnie firmę od kursów walut poprzez wchodzenie na rynki zagraniczne,to z pewnością niezłe posunięcie,choć pewnie łatwo nie będzie-przynajmniej rynek niem.ma sporą konkurencję,tam pchają się "wszyscy wielcy" z branży internetowej,ale tu nadzieja w b.dobrych kontaktach Oponeo z najtańszymi hurtowniami na Zachodzie...Ale pożyjemy-zobaczymy...

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 29 stycznia 2009 00:39:43 przy kursie: 5,17 zł
Może już jutro da sygnał kupna.Warunek,zamknięcie powyżej 5.4 ;)
"Fortuna favet fortibus"

Starpol
0
Wysłane: 29 stycznia 2009 07:12:39 przy kursie: 5,17 zł
cube007 napisał(a):
Przy okazji mojego pierwszego postu witam serdecznie wszystkich stockwatcherow!

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Wartosci liczbowych nie ma, ale trend widac :)

Myślę, że powinniśmy kontynuować naszą analizę oglądalności witryn Oponeo. Ponieważ zaczęliśmy od obrazka na google trends, warto byłoby do niego powrócić po zakończeniu stycznia. Tak, żeby porównać styczeń 2008 vs. styczeń 2009. Być może też dobrym pomysłem byłoby cykliczne powracanie (np. co miesiąć) do tych samych wykresów. Uzyskalibyśmy "ciągłość porównawczą", a także możliwość weryfikacji/rewizji poprzednich wniosków, do których doszliśmy, analizując wcześniejsze wykresy.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE oponeo.pl

4 5 6 7 8

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,503 sek.

ovcuosoo
qhkzpcne
ycymzcgu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xwwxzeiy
panhwegg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat