0 Dołączył: 2009-01-28 Wpisów: 14
Wysłane:
5 lutego 2009 17:18:58
przy kursie: 4,70 zł
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
5 lutego 2009 17:39:37
Raport jest jak malowanie, szczególnie wyniki, ale danych jest tak mało, że nie ma tego jak skomentować oprócz tego, że jest. Dwa małe zgrzyty: 1. Nie zgadza się wyliczenie zysku netto: zysk brutto minus podatek daje inną kwotę niż zysk netto. Brak wyjaśnień, brak szczegółów. Różnie może z tym być, ale się nie zgadza. 2. Wykorzystanie środków z emisji: 2,8 mln na budowę CMSa i 1 mln zł na budowę portalu społecznościowego. Hmmm... akurat wiem ile co kosztuje w biznesie netowym ;) I chciałbym mieć 20% tych kwot na rozwój SW, a wystrzeliłbym go w kosmos. Drogo jak diabli.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-08 Wpisów: 598
Wysłane:
5 lutego 2009 18:06:06
piękne wyniczki. potwierdzają dobrą pozycję spółki i kierunek rozwoju,tak trzymac wskazniki całkiem calkiem patrząc na wyszystkie firmy, natomiast jesliby porównać do branży internetowej tylko to juz tanizna. a dodajać do tego przewidywaną dynamikę na 2009 rok to mozna myslec o jednym tylko.
c/z po całym 2008roku i przy dzisiejszej cenie wynosi 10,00 c/wk wynosi 1,21
zadziwiająca jest tylko zbieznosć dzisiejszego zamkniecia 4,70 z zyskiem przypadajacym na jedna akcje 0,47 zł taki przypadek idealnie 10 !!! to sie nazywa mieć szczęście.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
5 lutego 2009 18:46:48
Watchdog,a co powiesz na te dane zawarte w poniższych załącznikach? mojeinwestycje.interia.pl/news...Polecam każdemu przejrzenie załączników,można się dowiedzieć więcej...
|
|
Wysłane:
5 lutego 2009 19:38:50
Właśnie to napisałem wyżej. Dużo wody, mało treści, ogólnie uspokajający szum dla akcjonariuszy. Nie podoba mi się to co napisałem: te dane są ciut "za dobre". I mają drobne błędy obliczeniowe.
|
|
Wysłane:
5 lutego 2009 23:11:40
bez urazy ale czegoś nie rozumiem. spółka wypełniłą prognozy ale z twojej opinii wynika tak jakby wyniki były "podkrecone" tak nie wprost ale jednak sugerujesz... jęsli tak uwazasz to napisz wprost co i gdzie wg ciebie jest podkrecone albo nieprawdziwe. to byłaby celna i potrzebna akcjonariuszom przyszłym i obecnym Spółki.
martwi Cie coś to podziel sie z innymi... a nie pisz w tym stylu a przynajmniej TY nie powinienes tak pisać bez argumentów, nie wypada.
przeczytałem troche raportów róznych społek i ten nie odbiega w sumie od wiekszości jest nawet prostszy w zrozumieniu dla akcjonariuszy.
co do natomiast kosztów obługi informatycznej Oponeo to powiem co nieco, bo akurat obecnie w firmie gdzie pracuje stalismy przed dylematem czy wybrac firmę mniejszą, dopiero startującą własciwie do wiekszych projektów a przez to firmę duzo tansza bo chcąca zaistnieć , zdobyć referencje czy uznana juz na rynku firme która na 100% da rade a jesliby nawet nie to bedzie w stanie pokryc koszty szkód i kar umownych wynikajacych z opoznienia. i my tez uznalismy ze wolimy wiecej zapłącić a mieć pewność otrzymania usługi albo conajmniej jej dobrego zabezpieczenia finansowego. nie chcielismy byc polem doswiadczalnym . chco oferta była naprawde wyjatkowo konkurencyjna cenowo bo ok. 50% tansza. ale cóz czasami nie warto ryzykować. i tak to własnie tłumacze te mozliwe wysokie wg ciebie koszty w OPoneo.. bez urazy ale tam chodzi o wiekszą skale działalności niz w tym portalu.. wiec i ryzyko finansowe zwiazane z niepowodzeniem jest duzo wieksze. im mnijesza firma tym bardziej "garazowo" mozesz robic coś... liczyl sie pewnie tez czas realizacji projektu . itd.
|
|
Wysłane:
5 lutego 2009 23:22:10
Te większe koszty obsługi informatycznej mogą mieć związek z uruchomieniem od kilku dni portalu w Niemczech http://www.oponeo.de ,jeśli w następnych kwartałach mają być jakieś profity z tego tytułu,to na razie trzeba wydać na systemy informatyczne.Ale podobno "koszty już są poniesione",a sprzedaż na rynkach zagranicznych ma być zyskowna od razu-tak przynajmniej zapowiedział Prezes Topolewski w wywiadzie telew. w TVNCNBC z dnia 24 października-można odsłuchać w internecie.
|
|
Wysłane:
5 lutego 2009 23:25:26
Nie chcę sprawiać wrażenia, że daję coś do zrozumienia. Treść raportu jest nie do podważenia, wszystko OK. Błędy - konkretnie błąd z wyliczeniem zysku brutto, zysku netto, podatku - można uznać za zwykłą pomyłkę pisarską. I pewnie tak jest. Dla spokoju puszczę maila do spółki.
|
|
Wysłane:
5 lutego 2009 23:33:10
[ 2. Wykorzystanie środków z emisji: 2,8 mln na budowę CMSa i 1 mln zł na budowę portalu społecznościowego. Hmmm... akurat wiem ile co kosztuje w biznesie netowym ;) I chciałbym mieć 20% tych kwot na rozwój SW, a wystrzeliłbym go w kosmos. Drogo jak diabli.[/quote] zgrabnie ominięte.
|
|
Wysłane:
5 lutego 2009 23:33:57
WatchDog napisał(a):Właśnie to napisałem wyżej. Dużo wody, mało treści, ogólnie uspokajający szum dla akcjonariuszy. Nie podoba mi się to co napisałem: te dane są ciut "za dobre". . :-)
|
|
|
|
Wysłane:
5 lutego 2009 23:37:37
Pogadamy po audycie.
|
|
Wysłane:
5 lutego 2009 23:54:39
juz ciebie nie bede meczył.
oprócz kilku rzeczy innych natrafiłem na jedną fajną rzecz.. możliwe marże do uzyskania u niemców.. polecam porównanie CEN tych samych opon w polsce i niemczech.. to jest kosmos , cena niemiecka jest DUZO drozsża nawet biorac pod uwage wyzsze koszty sprzedazy i konieczność podzielenia sie z dostawcami w niemczech to OPoneo bedzie tam miało marze miodzio
polecam porównanie KOSMOS
|
|
Wysłane:
5 lutego 2009 23:57:55
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
6 lutego 2009 08:18:31
Nie bardzo rozumiem czemu tak się koledzy zachwycają wynikami... Fajnie, że wzgędem 4q 2007 odnotowali wzrost sprzedaży o 10%, ale tu pozytywy się kończą... Marża spadła... zysk ze sprzedaży mniejszy... Na wynik wpływa też, żę coś sprzedali... To 1mln n z 2,2 zysku netto... Odejmując zarobili 1,2 mln rok temu zysku było 3,5mln... Spadek zysków o ponad 60%... Czy to takie super? Rozumiem, że w wyniku osłabiania złotego wzrosły koszty i nie chcieli ich bezpośrednio przenieść na klientów... Warto także zauważyć iż wartości niematerialne i prawne to 1/5 Wk... c/wk będzie zatem większe niż wspomniane 1,6... raczej koło 2... Oczywiście pamiętam o rozwoju sieci za granicą, ale czy taki model biznesowy sprawdzi się u konserwatywnych Niemców? Dla mnie nie jest to wprost zwielokrotnienie sprzedaży
|
|
Wysłane:
6 lutego 2009 11:48:37
przy kursie: 4,80 zł
anty_teresa napisał(a):Nie bardzo rozumiem czemu tak się koledzy zachwycają wynikami... Fajnie, że wzgędem 4q 2007 odnotowali wzrost sprzedaży o 10%, ale tu pozytywy się kończą... Marża spadła... zysk ze sprzedaży mniejszy... Na wynik wpływa też, żę coś sprzedali... To 1mln n z 2,2 zysku netto... Odejmując zarobili 1,2 mln rok temu zysku było 3,5mln... Spadek zysków o ponad 60%... Czy to takie super? Rozumiem, że w wyniku osłabiania złotego wzrosły koszty i nie chcieli ich bezpośrednio przenieść na klientów... Warto także zauważyć iż wartości niematerialne i prawne to 1/5 Wk... c/wk będzie zatem większe niż wspomniane 1,6... raczej koło 2... Oczywiście pamiętam o rozwoju sieci za granicą, ale czy taki model biznesowy sprawdzi się u konserwatywnych Niemców? Dla mnie nie jest to wprost zwielokrotnienie sprzedaży Oj antyteresa,niektóre rzeczy,albo stanowią pół prawdy,albo pozytyw(jak choćby wskaźnik C/WK) sugerujesz jako negatyw.. W IVkw.2007 mieli przycody finans. w wys.1,082mln-o tym też trzeba wspomnieć,a nie tylko wymieniać kwotę 3,5mln(zamieszczam link: www.oponeo.pl/files/docs/rapor...) Poza tym wskaźnik C/WK może wynosić nawet -tak jak sugerujesz -czyli około 2,tylko zobacz ile wynoszą takie wskaźniki innych firm z e-commerce w Polsce ,a zwłaszcza za granicą,gdzie już trudniej o tak intensywny rozwój jak w zacofanej w tym segmencie Polsce.Podpowiem tylko,że na Zachodzie wskaźniki te są o kilkaset procent wyższe,a w czasach hossy internetowej niejedna firma e-commerce miała wskaźnik pow.100!,a w USA często ponad 1000! Więc poproszę o jakiś link z informacją,że jakakolwiek firma internetowa ma C/WK niższe od Oponeo.pl... P.S.Na GPW są owszem branże,które mają ów wskaźnik niższy(np.developerka,czy przemysł ciężki),tylko ,że wartość rynkowa dzisiaj takich aktywów (np.nowych budynków lub działek nabytych rok temu)jest na ogół niższa,niż firmy podają w bilansach wg wartości księgowej(nabycia),NIE MOŻNA TEŻ KAŻDEJ Z BRANŻ OCENIAĆ JEDNĄ MIARĄ!-Inny potencjał wzrostu ma developerka,chemia,odzieżówka ,farmaceutyki,a inny e-commerce... Ja nie wiem,czy dobrą inwestycją jest kupowanie tej firmy na najbl.dni,czy tygodnie.Wiem inną rzecz-e-commerce w Polsce i na świecie rozwija się najszybciej,nie ma branży,która globalnie ma aż taki przyrost rok do roku..Zagrożenia są i będą,ale jedynie co do tempa rozwoju i dotyczą przede wszystkim tych,co nie mają własnego kapitału,natomiast reszta branż ma zmartwienie,by spowolnienie u nich było jak najmniejsze.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-08 Wpisów: 477
Wysłane:
6 lutego 2009 12:18:11
Ja krótko - zlepię wypowiedź z tego co koledzy powiedzieli wcześniej :) Dla mnie ważne są dwa wątki. Pierwszy to ten, że wyniki są ewidentnie poprawione przez sprzedaż "czegoś" - to nie jest działalność operacyjna, i tego nie można nie uwzględniać w ocenie. A drugi wątek dotyczy e-commerce. Prawdą jest, że to branża która ma zupełnie inne perspektywy wzrostu od deweloperów, banków i producentów profili aluminiowych. Ale prawdą jest też, że to tajemna magia, w której prawdziwych czarodziejów nie ma zbyt wielu. Nawet, jak coś dobrze żarło, to potem to i tak szlag trafiał dość szybko. I odwrotnie też :) Na dowód tego poczytajcie sobie w wolnej chwili to http://ecommerce.blox.pl - fajne, bo pokazuje, że e-commerce to ciężki kawałek chleba. Za adres tego serwisu dziękuję WatchDogowi - on znalazł gdzieś w czeluściach internetu :) Jeden z fajniejszych tekstów jest o fajkach ecommerce.blox.pl/2007/01/Silv...
Edytowany: 6 lutego 2009 12:18
|
|
PREMIUM
Wysłane:
6 lutego 2009 12:59:20
Cytat:Oj antyteresa,niektóre rzeczy,albo stanowią pół prawdy,albo pozytyw(jak choćby wskaźnik C/WK) sugerujesz jako negatyw.. W IVkw.2007 mieli przycody finans. w wys.1,082mln-o tym też trzeba wspomnieć,a nie tylko wymieniać kwotę 3,5mln(zamieszczam link: www.oponeo.pl/files/docs/rapor...) Dla mnie liczby są prawdziwe, a niepół prawdziwe. Interpretacja może być różna. Błędna, dobra, opbiektywna życzeniowa... Wspomniałem o tym, że coś sprzedali z czego wygenerował się przychód finansowy... i należe to odjąć od zysku netto, aby wiedziec jak rozwija się core business Cytat: Poza tym wskaźnik C/WK może wynosić nawet -tak jak sugerujesz -czyli około 2,tylko zobacz ile wynoszą takie wskaźniki innych firm z e-commerce w Polsce ,a zwłaszcza za granicą,gdzie już trudniej o tak intensywny rozwój jak w zacofanej w tym segmencie Polsce.Podpowiem tylko,że na Zachodzie wskaźniki te są o kilkaset procent wyższe,a w czasach hossy internetowej niejedna firma e-commerce miała wskaźnik pow.100!,a w USA często ponad 1000! Więc poproszę o jakiś link z informacją,że jakakolwiek firma internetowa ma C/WK niższe od Oponeo.pl...
Ja nie sugeruję wk... Trzeba realnie patrzeć na to co jest w bilansach i ile jest warte. Owszem może zasugerowałem iż jest to dużo i nie odnisłem tego do specyficznego rynku netowego. Racja. Natomiast dla mnie nawet to nie jest istotne, bo liczy się dla mnie zdolność do generowania zysku. Nie odniosłeś się do podanego przeze mnie spadku zysków, a to w mojej ocenie jest ważniejsze niż cwk... i inne wskaźniki. Cytat: P.S.Na GPW są owszem branże,które mają ów wskaźnik niższy(np.developerka,czy przemysł ciężki),tylko ,że wartość rynkowa dzisiaj takich aktywów (np.nowych budynków lub działek nabytych rok temu)jest na ogół niższa,niż firmy podają w bilansach wg wartości księgowej(nabycia),NIE MOŻNA TEŻ KAŻDEJ Z BRANŻ OCENIAĆ JEDNĄ MIARĄ!-Inny potencjał wzrostu ma developerka,chemia,odzieżówka ,farmaceutyki,a inny e-commerce...
Nie do końca jest tak iż te budynki działki czy cokolwiek ma teraz mniejszą wartość. Wszystko zależy od stadartów rachunkowości-MSR. Są firmy ktłóre raportują w wartości godziwej- im spada wartość i takie co w cenach/kosztach nabycia... -tym także spada, ale wartość godziwa/rynkowa jest znacznie większa. Cytat: Ja nie wiem,czy dobrą inwestycją jest kupowanie tej firmy na najbl.dni,czy tygodnie.Wiem inną rzecz-e-commerce w Polsce i na świecie rozwija się najszybciej,nie ma branży,która globalnie ma aż taki przyrost rok do roku..Zagrożenia są i będą,ale jedynie co do tempa rozwoju i dotyczą przede wszystkim tych,co nie mają własnego kapitału,natomiast reszta branż ma zmartwienie,by spowolnienie u nich było jak najmniejsze.
Dla mnie także jest jasne że ten kanał sprzedaży będzie bardzo ważny i cały czas zyskuje na znaczeniu. Spowolnienie dotknie także ten sektor, bo zmniejsza się konsumpcja. PS: Nie było moim celem zdyskredytowanie papieru, ja jedynie nie rozumiem Waszej oceny raportu. Dla mnie nie zachwyca, ale tego należało się spodziewać i prawdopodobnie było w cenach. Szansą i zagrożeniem jest ekspansja, tu pełna zgoda.
|
|
Wysłane:
6 lutego 2009 14:39:18
Antyteresa,nie odniosłem się do samych wyników,bo nie raz odnosiłem się wcześniej w poprzednich postach,gdy znaliśmy już wstępne dane.Ja nie byłem akurat zadowolony,choć doceniam też wygenerowanie zysków w dużo trudniejszych warunkach dla firmy,niz to miało miejsce rok wcześniej.Zgadzam się z Tobą,że najważniejsza jest zdolność generowania zysków.Jest wiele metod wycen sektora e-commerce-to nie tylko wskaźnik P/E,C/WK,dochodzi jeszcze wskaźnik ceny rynkowej do wartości przychodów-na ogół wycena rynkowa dla takich firm jest kilku(czasem kilkunastokrotnie)większa od wartości przychodów,dla Oponeo ten wskaźnik wynosi....0,7...Więc nawet,gdyby firma generowała symboliczny zysk lub nawet stratę,to wycena jest daleka od konkurencji... Podsumowując,ja akurat nie należę do entuzjastów raportu,ale jakikolwiek przyjmiemy wskaźnik wyceny akcji,to każdy z nich jest znacząco(nawet kilkukrotnie) niższy od innych firm z e-commerce,może właśnie dlatego PKOBP dało wycenę docelową aż tak odbiegającą od obecnej.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
6 lutego 2009 14:49:27
pop napisał(a):Antyteresa,nie odniosłem się do samych wyników,bo nie raz odnosiłem się wcześniej w poprzednich postach,gdy znaliśmy już wstępne dane.Ja nie byłem akurat zadowolony,choć doceniam też wygenerowanie zysków w dużo trudniejszych warunkach dla firmy,niz to miało miejsce rok wcześniej.Zgadzam się z Tobą,że najważniejsza jest zdolność generowania zysków.Jest wiele metod wycen sektora e-commerce-to nie tylko wskaźnik P/E,C/WK,dochodzi jeszcze wskaźnik ceny rynkowej do wartości przychodów-na ogół wycena rynkowa dla takich firm jest kilku(czasem kilkunastokrotnie)większa od wartości przychodów,dla Oponeo ten wskaźnik wynosi....0,7...Więc nawet,gdyby firma generowała symboliczny zysk lub nawet stratę,to wycena jest daleka od konkurencji... Podsumowując,ja akurat nie należę do entuzjastów raportu,ale jakikolwiek przyjmiemy wskaźnik wyceny akcji,to każdy z nich jest znacząco(nawet kilkukrotnie) niższy od innych firm z e-commerce,może właśnie dlatego PKOBP dało wycenę docelową aż tak odbiegającą od obecnej. Pop, ja pisząc o nizrozumieniu kwesti oceny raportu nie odnosiłem się do Ciebie... raczej do WD i Magnata... Nie oceniam spółki a raport.
|
|
Wysłane:
6 lutego 2009 16:29:47
Słuchajcie, z mojego punktu widzenia, ten raport można omówić, ale nie da się go ocenić. Skrótowy i lakoniczny. Przyrzekam, że wrócę do tematu bardzo solidnie po zamknięciu roku. Będzie co czytać! - bo teraz mamy tylko kilka liczb i trochę ogólników. Dla mnie osobiście - za mało. Gdybym był bankiem mającym udzielić kredytu, zadawałbym jeszcze kilka-kilkanaście pytań. Ale nie jestem.
|
|