zagrałem 3 podejścia, w sumie 16h
niesamowicie nastrojowa do samego końca
pierwszą grę poznawczą zagrałem 7 dni (gry), drugą 25, trzecią skończyłem.
wady:
1. dla mnie za mała customizacja konfliktu
2. zdecydowanie za krotka kurcze ;p mogłbym grać długo dłużej ;p - miałem cichą nadzieję że to będzie rok gry a nie 1.5 miesiąca....
3. chaotyczna i słabo kontrolowalna walka, ale jak rozumiem taka miała być, w końcu to walki cywili.
4. mimo wszystko dla doświadczonego gracza w strategiach i rpgach (35 lat doświadczenia ;p) gra nie jest wyzwaniem. Ale też jak rozumiem, to targetem są młodsi gracze a przy ogólnym zdebilnieniu społeczeństwa za trudna gra by być nie mogła.
tutaj miniwada - brak regulowanego poziomu trudności. Np regulacji zdarzeń losowych - śniegu, temperatury, przesuwania się jednostek wojska i blokowania dzielnic poszczególnych czy zapadalności na choroby itd.
5. dla freaków - trochę za malo steamowych osiągnięć, w dwa dni osiągnąłem 13 z 20. Wiem że niektórych to rajcuje, mnie nie, ale tak zauważam ;)
średnia ocen z Metacritics całkowicie pokrywa się z moimi odczuciami. Wyszedł im doskonały produkt. Może nie epicki, ale bardzo dobry. Zarobią na nim mnóstwo kasy. Jako gracz nie żałuje chwili czasu przy grze ani wydanej kasy. Na pewno jest to produkt o którym będą mówić gracze nawet za parę lat.
PS.
uważam że gra nie nadaje się na konsole... bez myszki i systemu point'n'click nie wyobrażam jej sobie, bo sterowanie myszką jest esencją gry (chyba że mnie 11bit naprawdę zaskoczy). Pozostaje tylko PC i od biedy tablety.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD