Wracając do wcześniejszych spekulacji o sprzedaży.
Przyszedł mi do głowy jeden pomysł (pewnie pieniek znowu obśmieje statystykę porównawczą). Fakt to ani ta sam kategoria gier ani .... itd
Zerknąłem sobie na sąsiada THOM w rankingu Call of Duty i wyszło mi, że w wersji na PC sprzedał się w pierwszym tygodniu (przynajmniej według tego portalu
www.vgchartz.com/weekly/41952/... ) 94,480 szt ceny nie sprawdzałem. To będzie istotne ale trochę mniej.
Według w.w. portalu sprzedaż LoF w 1 tyg wyniosła 87,449 a w drugim 33,755 szt.
Farming Simulator na PC 70,451 cena 29,99E (przy czym sprzedaż tego wcale nie jest coraz mniejsza mimo, że to już 8-tydzień) a miejsce w rankingu dopiero 15.
Czy mając tak mały materiał porównawczy można pogdybać o tym jakie porównywalnie mogły być poziomy sprzedaży w kolejnym 2-gim tygodniu i obecnym dla Call of Duty (chociażby przez analizę porównawczą dla LoF) oraz w 7 i 8 (obecnym) tygodniu dla Farming Simulator 15.
Myślę, że może to dać nam znacznie bardziej przybliżone do realiów możliwe poziomy sprzedaży - niż gdybanie może 70 a może 200k.
W przypadku LoF spadek był wyraźny zakładając nawet tak duży dalszy spadek w przypadku zarówno Call jak i Simulatora - to zakładam :
spadek sprzedaży Call (proporcjonalnie do LoF) w 2 tyg 36500szt a w 3 -cim 25tyś (obecny tylko)
spadek sprzedaży Simulator mniejszy bo .... załóżmy tylko połowę (średnia z 6 tyg to 39000 w tym w poprzednim tygodniu do 8.11 ponad 70tyś !! Przyjmijmy więc średnią. 39tyś
Simulator 39 tyś po 30E 1.170.000E /tydz
Call 25 tyś po 60E 1.500.000E /tydz
Z takiej prostej analizy wynika , że przy jeżeli TWOM jest wyżej od nich to:
wartość sprzedaży aktualna nie może być niższa niż moim zdaniem zaniżona znacznie przeze mnie sprzedaż Call of Duty.
Tak więc 1.500.000 / 19E = 78.947 szt gry co wynosi około 11000 gier w ciągu dnia a gotówkowo wychodzi to 214.000 E/dobę. Wiem, że moje analizy są bardzo przybliżone ale celowo zaniżyłem moim zdaniem zbyt mocno prawdopodobną sprzedaż Call aby szacunki były możliwie konserwatywne. Sprawdziłem kilka razy i wydaje mi się, że mogą być całkiem bliskie prawdy.
Nie zostały tu uwzględnione marże podatki itp ale z wiadomych względów - bo nie to miałem na celu.
Co Scarry o tym myślisz czy także szedłeś podobną drogą ?
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)