PARTNER SERWISU
owlqzhvr
208 209 210 211 212
Elemis
86
Wpisów: 334
Wysłane: 19 listopada 2014 19:47:34 przy kursie: 22,00 zł
Witam wszystkich

Miałem przez chwile zagwozdkę bo kiedy otwierałem ranking steam, to wyświetlało mi że TwoM jest na pierwszym miejscu już od dłuższego czasu. Rozwiązanie znalazłem wpisując w google: steam farcry4. Kiedy próbowałem otworzyć link wyświetlało mi: Przykro nam!
Wystąpił błąd przetwarzania żądania użytkownika:

Produkt jest obecnie niedostępny w twoim regionie. ( przebywam aktualnie w UK) Wygląda na to, że nie wszędzie można dostać tą grę.

Co do wpływu TWoM na rozwój spółki i jej "grupy" - jest on praktycznie nie do oszacowania, a już na pewno nie na jej rozpoznawalność. Osobiście obstawiam, że jeśli kurs nie podbije się do piątkowego zamknięcia jeszcze o parę złotych a TWoM utrzyma się na liście bestsellerów na podium przez weekend, to w poniedziałek będziemy mieli kolejną mocną falę popytu. Czy ktoś z Was dysponuje danymi odnośnie sprzedaży gier w różne dni tygodnia na steam? Mianowicie czy w weekendy sprzedaje się lepiej?

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 19 listopada 2014 20:01:31 przy kursie: 22,00 zł
Elemis:

Danymi sprzedaży nie dysponuje nikt poza samym steam oraz producentem. Takie dane nie są publicznie dostępne. Co do sprzedaży w weekend - intuicyjnie pewnie czujesz, że ludzie w weekend mają więcej czasu więc siadają do komputera i myślą w co by tu pograć w efekcie - kupują gry. Empirycznie to można stwierdzić patrząc na steam charts po ilości osób grających natomiast liczbowo - ile to jest wzrost, jak to wygląda w liczbach bezwzględnych - tego również nie wie nikt poza samym steam.

Elemis
86
Wysłane: 19 listopada 2014 20:09:15 przy kursie: 22,00 zł
Dziękuje @piotrch,

Właśnie też mi się tak wydaję. Że nie ma danych - tyle to wiem. Nie mniej jednak ludzie bardziej doświadczeni ode mnie potrafią więcej wyczytać właśnie z miejsca w rankingu i ze steam charts. @Scarry np. robił tutaj jakieś swoje wizualizacje sprzedaży TWoM metodami porównawczymi. O tego typu informację też mi chodziło. Jeśli chodzi o takie wyliczenia mam też swoje przemyślenia. Jeśli spółce gra zwróciła się po weekendzie, a kosztowała ok. 1.5mln złotych ( w różnych miejscach wyczytywałem przedział 1-2) to nie spadając w rankingach w przyszły weekend zarobi tyle samo( to jest akurat dość prosta matematyka). Pytaniem więc kluczowym jeśli chodzi o próbę ustalania poziomu sprzedaży jest to o ile różnią się proporcje weekendowo - tygodniowe.

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 19 listopada 2014 20:16:13 przy kursie: 22,00 zł
Wracając do wcześniejszych spekulacji o sprzedaży.
Przyszedł mi do głowy jeden pomysł (pewnie pieniek znowu obśmieje statystykę porównawczą). Fakt to ani ta sam kategoria gier ani .... itd
Zerknąłem sobie na sąsiada THOM w rankingu Call of Duty i wyszło mi, że w wersji na PC sprzedał się w pierwszym tygodniu (przynajmniej według tego portalu www.vgchartz.com/weekly/41952/... ) 94,480 szt ceny nie sprawdzałem. To będzie istotne ale trochę mniej.
Według w.w. portalu sprzedaż LoF w 1 tyg wyniosła 87,449 a w drugim 33,755 szt.
Farming Simulator na PC 70,451 cena 29,99E (przy czym sprzedaż tego wcale nie jest coraz mniejsza mimo, że to już 8-tydzień) a miejsce w rankingu dopiero 15.

Czy mając tak mały materiał porównawczy można pogdybać o tym jakie porównywalnie mogły być poziomy sprzedaży w kolejnym 2-gim tygodniu i obecnym dla Call of Duty (chociażby przez analizę porównawczą dla LoF) oraz w 7 i 8 (obecnym) tygodniu dla Farming Simulator 15.
Myślę, że może to dać nam znacznie bardziej przybliżone do realiów możliwe poziomy sprzedaży - niż gdybanie może 70 a może 200k.
W przypadku LoF spadek był wyraźny zakładając nawet tak duży dalszy spadek w przypadku zarówno Call jak i Simulatora - to zakładam :
spadek sprzedaży Call (proporcjonalnie do LoF) w 2 tyg 36500szt a w 3 -cim 25tyś (obecny tylko)
spadek sprzedaży Simulator mniejszy bo .... załóżmy tylko połowę (średnia z 6 tyg to 39000 w tym w poprzednim tygodniu do 8.11 ponad 70tyś !! Przyjmijmy więc średnią. 39tyś
Simulator 39 tyś po 30E 1.170.000E /tydz
Call 25 tyś po 60E 1.500.000E /tydz
Z takiej prostej analizy wynika , że przy jeżeli TWOM jest wyżej od nich to:
wartość sprzedaży aktualna nie może być niższa niż moim zdaniem zaniżona znacznie przeze mnie sprzedaż Call of Duty.
Tak więc 1.500.000 / 19E = 78.947 szt gry co wynosi około 11000 gier w ciągu dnia a gotówkowo wychodzi to 214.000 E/dobę. Wiem, że moje analizy są bardzo przybliżone ale celowo zaniżyłem moim zdaniem zbyt mocno prawdopodobną sprzedaż Call aby szacunki były możliwie konserwatywne. Sprawdziłem kilka razy i wydaje mi się, że mogą być całkiem bliskie prawdy.
Nie zostały tu uwzględnione marże podatki itp ale z wiadomych względów - bo nie to miałem na celu.
Co Scarry o tym myślisz czy także szedłeś podobną drogą ?
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

reggaer
1
Wpisów: 23
Wysłane: 19 listopada 2014 20:21:31 przy kursie: 22,00 zł
Czy ktoś jeszcze śledzi jak szybko przybywa fanów na facebooku, w każdych 10 minutach, kilka nowych osób. Łącznie jest już ponad 10 000~!

PS też jestem zdania, że sprzedaż dopiero się zaczyna :)Dancing

Jakub Kowalski
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 22
Wysłane: 19 listopada 2014 20:26:51 przy kursie: 22,00 zł
Proszę nie używać vgchartz.com do niczego, a już na pewno nie do analiz.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 19 listopada 2014 20:32:58 przy kursie: 22,00 zł
Elemis napisał(a):
Dziękuje @piotrch,

Właśnie też mi się tak wydaję. Że nie ma danych - tyle to wiem. Nie mniej jednak ludzie bardziej doświadczeni ode mnie potrafią więcej wyczytać właśnie z miejsca w rankingu i ze steam charts. @Scarry np. robił tutaj jakieś swoje wizualizacje sprzedaży TWoM metodami porównawczymi. O tego typu informację też mi chodziło. Jeśli chodzi o takie wyliczenia mam też swoje przemyślenia. Jeśli spółce gra zwróciła się po weekendzie, a kosztowała ok. 1.5mln złotych ( w różnych miejscach wyczytywałem przedział 1-2) to nie spadając w rankingach w przyszły weekend zarobi tyle samo( to jest akurat dość prosta matematyka). Pytaniem więc kluczowym jeśli chodzi o próbę ustalania poziomu sprzedaży jest to o ile różnią się proporcje weekendowo - tygodniowe.

Hmm - wydaje mi się że patrzysz zbyt konserwatywnie,... spółka nie podała kiedy konkretnie zwróciły się koszty, czy to był piątek, sobota, czy całe 3 dni. IMHO - to był piatek +sobota max.

Jakub Kowalski napisał(a):
Proszę nie używać vgchartz.com do niczego, a już na pewno nie do analiz.

uważam że przy odpowiedniej ilości danych porównawczych i odrzucając skrajności, da się uśrednić błąd vgachartz do rozsądnej skali.

@baks
coś w tym stylu, ale póki daje mi to przewagę i szybki osąd nad grami, który w sumie rzadko kiedy jest błędny wolę schemat zachować dla siebie ;p ... choć największą przewage daje jednak interpretowanie pierwszych trailerów z gier i pierwszych dostępnych materiałów - co okaże się za pare miesięcy ściemą a co sukcesem. Jeszcze niedawno akcje 11bit leżały za 8-9 zł, choć zorientowani już dawno wiedzieli jak będzie wyglądało TWOM i że to nie może się nie udać.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 19 listopada 2014 20:44

chimpo
32
Wpisów: 590
Wysłane: 19 listopada 2014 20:50:16 przy kursie: 22,00 zł
W przypadku TWOM Vgchartz nie ma najmniejszego przełożenia, bo ten serwis w ogóle nie uwzględnia sprzedaży online w swoich statystykach. Więc zakończmy temat Vgchartz.

Jakub Kowalski
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 22
Wysłane: 19 listopada 2014 20:52:21 przy kursie: 22,00 zł
Scarry napisał(a):
uważam że przy odpowiedniej ilości danych porównawczych i odrzucając skrajności, da się uśrednić błąd vgachartz do rozsądnej skali.

Zakładanie, że przy każdej grze VGChartz popełnia taki sam błąd, jest błędne. Ale proszę się nie krępować, oczywiście.

Elemis
86
Wysłane: 19 listopada 2014 20:55:49 przy kursie: 22,00 zł
Faktem jest, że spółka wysyła komunikaty dość enigmatyczne. Podobnie było z pre - orderami na Games Republic. Kiedy pytano się przedstawicieli spółki jak się sprzedają - odpowiadali : naszym zdaniem dobrze. W wywiadzie z kolei prezes stwierdził, że spodziewał się sukcesu ( może nie na taką skalę ) obserwując zainteresowanie grą. Może to świadczyć o tym że tych pre orderów sprzedało się multum ( i tu znowu kłania się rozwój GR dzięki TWoM). Co za tym idzie analogicznie można dywagować że gra zwróciła się w ciągu weekendu, czytaj w pierwsze 24- 36 godzin sprzedaży. Tak czy inaczej wersją minimum jest półtora miliona przychodu ( teraz już zysku) przez weekend podium ( jeszcze za daleko do świąt, by założyć, że kolejny weekend sprzeda się lepiej) Jeśli przyjąć że w dni nie weekendowe sprzedaje się sporo gorzej ( powiedzmy w proporcji 2.5 weekendu = 4.5 nie weekendu) to i tak nawet konserwatywna prognoza zaczyna się robić nader ciekawa. Poza tym jeśli spółka wytrzyma kolejny weekend na pudle to jest duża szansa że mamy tu do czynienia z ogniem a nie płomieniem i szybko wysokich miejsc nie oddamy. No nic - póki co nie ma co łapać ryb przed siecią.

piotrch
0
Wysłane: 19 listopada 2014 20:56:32 przy kursie: 22,00 zł
Jakkolwiek vgchartz nie ma przełożenia, to myślę, że wyliczenia baksa mogą być całkiem trafne. Wynik moich wyliczeń był podobny, mianowicie 10-15k egzemplarzy na dobę. Oczywiście ryzyko błędu w tego typu spekulacjach jest ogromne, stąd myślę, że wszystkie tego typu cyfry trzeba traktować z dużym przymrużeniem oka.

ChiefMike
0
Wpisów: 575
Wysłane: 19 listopada 2014 21:01:34 przy kursie: 22,00 zł
Gratuluje tym którzy obserwowali spółkę od początku, a jeszcze bardziej tym którzy kupili na początku.

Widzę, ze ulica zaczęła kupować i wszyscy się rzucili na Akcje, czy firma planuje wypłacanie dywidendy ?

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 19 listopada 2014 21:03:45 przy kursie: 22,00 zł
@ChiefMike
żadna firma od softwaru rozrywkowego, z CDP włącznie, nie wypłaca dywidend, tu do pierwszej to 10-15 lat...

przed 11bit najlepsze lata - kasa z TWOM da możliwość równoczesnego rozwijania wielu ambitnych gier, z których każda może sukces TWOm powtórzyć... do tego dochodzi stały rozwój GR. Firma będzie też miała dużo dużo wiecej kasy na 11bit lauchpad i marketing zespołów jakim pomaga.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 19 listopada 2014 21:06

piotrch
0
Wysłane: 19 listopada 2014 21:03:55 przy kursie: 22,00 zł
A jaki widzisz ekonomiczny sens w wypłacie dywidendy?

baks
152
Wysłane: 19 listopada 2014 21:06:00 przy kursie: 22,00 zł
Wszystko się zgadza ale swoje wyliczenia opierałem na analizach porównawczych jak spada sprzedaż w kolejnych tygodniach - bo jak inaczej oszacować gry w różnych stadiach sprzedaży a vghartz służył jako platforma na której można znaleźć przybliżone dane gier za wcześniejsze tygodnie. Nie bardzo wiem jak można znaleźć inne dość wiarygodne dane a tam są co prawda dla pudełek ale – jakiś pogląd dają. Dlatego starałem się o konserwatywne podejście aby były one możliwie realne.
Oczywiście danych za ubiegły i obecny tydzień nie ma i nie będzie jeszcze jakiś czas. A przydałoby się mieć choćby dość przybliżoną orientację.
Nie oczekiwałem, że Scarry poda mi swoją receptę ale cieszy mnie poparcie moich męczarni. Starałem się aby nie wprowadzać nikogo w błąd i zrobić to dość rzetelnie.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że to tylko szkic a obraz może mieć kolor bardziej zielony niż w szkicu ... i na to liczę. Ale człowiek to „zwierzę” które lubi mieć coś widocznego .. Anxious
Moje wyliczenia mogą być nawet o 50-70% niedoszacowane. O przeszacowanie raczej jestem spokojny, że nam nie grozi.

Elemis
86
Wysłane: 19 listopada 2014 21:09:50 przy kursie: 22,00 zł
Póki co przyszła korekta raportu : www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Zapewne niewiele to wniesie aktualnie do sytuacji, ale dla wszystkich niezadowolonych z wersji poprzedniego może to mieć znaczenie

baks
152
Wysłane: 19 listopada 2014 21:10:20 przy kursie: 22,00 zł
ChiefMike napisał(a):
Gratuluje tym którzy obserwowali spółkę od początku, a jeszcze bardziej tym którzy kupili na początku.
Widzę, ze ulica zaczęła kupować i wszyscy się rzucili na Akcje, czy firma planuje wypłacanie dywidendy ?

Było już kiedyś coś takiego, że City Interactive obecnie CIGames nawet wypuściło balona z info o ewentualnej wypłacie dywidendy - i tyle się nacieszyli - choć w kasie mieli wtedy około 70mln.
To nie spółka produkcyjna, że co miesiąc ma nową kasę ze sprzedaży. Po wypłacie dywidendy mogliby zwinąć interes i zwolnić ludzi. Kto tak małą firmę by kredytował do następnej produkcji a cykl jak pokazuje CDR czy CIG trwa czasem nawet ponad 3 lata.

chimpo
32
Wpisów: 590
Wysłane: 19 listopada 2014 21:16:41 przy kursie: 22,00 zł
Spojrzałem na te liczby GR w raporcie i jestem w szoku. Tylko 9 tys $ przychodu za cały kwartał?

ChiefMike
0
Wpisów: 575
Wysłane: 19 listopada 2014 21:21:57 przy kursie: 22,00 zł
piotrch napisał(a):
A jaki widzisz ekonomiczny sens w wypłacie dywidendy?

Taki sens, że fizycznie powoli odzyskuje swoje pieniądze. Nie ma dywidendy to dla mnie jest to czysta gra spekulacyjna pod następne produkcje które, może będą dobre a może nie. Jak mam inaczej odzyskać włożoną w firmę kasę ?

@Piotrch dzięki za pytanie, napisałem posta gdyż chciałem dowiedzieć się co może motywować ludzi do kupowania udziałów teraz, widzę ze jest to euforia.

t0m4s
23
Wpisów: 222
Wysłane: 19 listopada 2014 21:29:54 przy kursie: 22,00 zł
ChiefMike napisał(a):
@Piotrch dzięki za pytanie, napisałem posta gdyż chciałem dowiedzieć się co może motywować ludzi do kupowania udziałów teraz, widzę ze jest to euforia.

To matematyka a nie euforia - bez wzrostu kursu wskaźnik cena zysk byłby (przewidując skalę sukcesu/sprzedaży) dramatycznie mały.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

208 209 210 211 212

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,375 sek.

skriihrh
ngoefkbv
ytybfimm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fmpkfuri
wapuwelp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat