0 Dołączył: 2009-05-14 Wpisów: 149
Wysłane:
20 listopada 2014 10:29:51
przy kursie: 29,90 zł
Analiza techniczna teraz moim zdaniem nie ma zastosowania. Raczej trzeba próbować oszacować zyski jakie spółka wygeneruje i na podstawie tego porównać 11B do innych spółek. Popatrzcie na same dane z SW. Cena do zysku operacyjnego CDR: 476, Vivid: 31. Cdred już dyskontuje wysokie zyski ze sprzedaży Wiedźmina. To samo robi się na 11B. To 30 zł dzisiaj jest gigantyczne i kapitalizacja wydaje się nieuzasadniona. Ale po zaksięgowaniu tych zysków kapitalizacja nagle wyda się uzasadniona. Współczynniki się obniżą. Mój zdaniem C/Z na poziomie 30-40 dla spółek z tej branży nie jest niczym niezwykłym. Każdy z nas musi sobie teraz zrobić jakieś założenia ile spółka zarobi (np do końca roku) i na tej podstawie policzyć sobie wskaźniki. Moim zdaniem nawet po tym ruchu z 9 zł na obecne 30zł 11B wcale nie jest dużo wyżej wyceniane od konkurencji. I najważniejsze. Jeśli insiderzy nie będę sprzedawali to w obrocie mamy tylko 1,2 mln sztuk akcji. Jeśli ktoś chce teraz wejść w spółkę nie ma za bardzo od kogo kupować. Czyli trzymamy kciuki z wysokie miejsce na liście bestsellerów na steamie (jako wyznacznik trendu dobrej sprzedaży) oraz żeby właściciele firmy nie ulegli pokusie cashowania swoich udziałów w firmie.
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
20 listopada 2014 10:30:53
Nie należy zapominać, że w dużej części wcześniejszą wycenę akcji trzymał na uwięzi jak kotwica straszak w postaci wyjścia OFE (do końca stycznia). Teraz akcjonariusze potraktowali jak przysłowie "baba z wozu koniom lżej". Tak samo z kursem brak obciążeń zagrożenia wywalania przez dużych i mamy dynamikę i płynność o jakiej nawet nie marzył pieniek1. Mam rację ? Co do fundamentów to na forum często był poruszany ten temat, że spółka ma potencjał. Pojawiali się czasem malkontenci ale rzeczywistość przerosła najśmielsze oczekiwania i analizy. Trudno oczekiwać, że następny projekt - który zapowiadano będzie jeszcze lepszy , bo trudno wyobrazić sobie lepszy debiut - powtórzy lub poprawi wynik. Według mnie wystarczy, że się zbliży do niego to już będzie kolejny komercyjny sukces i dalszy wzrost kapitalizacji. Pamiętajmy, że spółka żyje co prawda jak każda z branży IT od produktu do produktu , lecz w portfolio spółki jest cały wachlarz produktów. Cykl wydawniczy nie trwa 3-5 lat. Tutaj w ciągu roku jest wydawanych kilka produktów, więc nie ma tak jak w CDR czy CIG rok tłusty i kilka chudych. Przypomnę, że w samym wrześniu były 3 debiuty - w listopadzie TWOM a na 2015 zapowiedziany jest duży projekt większy niż TWOM. Wiadomo już także o wydaniu TWOM na tablety w 2015 i rozszerzeniach gry nie ma wątpliwości , że w 2015. Poza tym prawdopodobnie w 2015 może się ukazać wersja na konsole. Dla mnie tak szerokie portfolio gwarantuje utrzymanie wysokiego lub może nawet wyższego poziomu przychodów. Powinna rosnąć pozycja GR podobnie jak GOG z CDRed. Może wyskoczyć także jakaś perełka wydawnictwa obcego z launchpad. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
20 listopada 2014 10:46:25
po TWOM 11bit to nie będzie już spółka od kolejnej dobrze opracowanej troche freakowej gry, tylko " TO 11bit od TEGO TWOM" i ich nowa gra... samo z siebie marka dobrego produktu przełoży się na postrzeganie i sprzedaż kolejnych. Mamy gwarantowany efekt synergii, bo teraz każdą ich nową grą od razu zainteresują się najwięksi recenzenci jak TotalBiscuit... samo TWOM ma już zagwarantowany status kultowej gry... bedzie o nim mowa bardzo wiele lat jako produkcie łamiącym konwencje gier, mimo pozornej prostoty. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 20 listopada 2014 10:49
|
|
|
|
0 Dołączył: 2013-02-25 Wpisów: 32
Wysłane:
20 listopada 2014 10:47:31
@Scarry (odpowiadałem na poprzedniego posta, ale widzę, że w międzyczasie przybyło kilka nowych :) ) Pół roku - rok może być długim okresem dla branży gier, ale w szerszej perspektywie to bardzo krótki okres.
W wielu spółkach giełdowych stosowanie C/Z ma sens. Energa będzie za 5 lat sprzedawała tą samą energię, a Wawel mniej więcej te same czekoladki. Te firmy nie muszą co roku wynajdywać zupełnie nowego produktu. Obecną sprzedaż i zyski można w miarę bezpiecznie ekstrapolować w przyszłość.
Wartość 11Bit na razie pozostaje jednak sumą zdarzeń jednorazowych, a nie przewidywalnymi przepływami. Na razie wiadomo tyle, że w produkcji jest "jeszcze jedna gra", do tego dochodzi raczkująca działalność wydawnicza i dystrybucyjna. GamesRepublic próbuje się przebić na bardzo konkurencyjnym i nasyconym rynku. GoG wchodził na niego sześć lat temu i dzięki niespotykanemu podejściu do konsumenta wyrobił sobie świetną markę. Obecnie platforma CDProjektu zalicza się do ścisłej światowej czołówki i zarabia po 8-9mln złotych rocznie. Czy GR ma jakąś niesłychaną przewagę konkurencyjną, która pozwoli mu się nadrobić 6 lat opóźnienia i na stałe wyróżnić na tle konkurencji? Ja (mówię to jako gracz) jeszcze jej nie widzę.
W żadnym razie nie kwestionuję zdolności zespołu - sam pamiętam, jak kiedyś zagrywałem się w świetne Gorky 17. Ale tutaj na zespół, zyski z TWoM i niepewne projekty trzeba postawić grubo ponad 70 milionów złotych. Podjęcie tego ryzyka to już indywidualna kwestia. Dla mnie jest po prostu zdecydowanie za duże.
Edytowany: 20 listopada 2014 10:48
|
|
Wysłane:
20 listopada 2014 10:57:15
@Beagle
Kapitalizacja VIVID 75 milionów. CIG 129 milionów. Po za tym kapitalizacja 11B to 66 milionów (przy kursie 30 zł), nie grubo ponad 70. Moim zdaniem spółka póki co nadgoniła dystans do konkurencji. Teraz zacznie się wycenianie przyszłości: kompetencji zespołu programistów, potencjału stworzenia kolejnych bardzo dobrych tytułów, rozwinięcia GR itd. itp.
Edytowany: 20 listopada 2014 10:58
|
|
0 Dołączył: 2013-02-25 Wpisów: 32
Wysłane:
20 listopada 2014 11:08:59
lewho: inwestowanie w akcje przy założeniu, że nie są warte więcej, niż obecna kapitalizacja, nie ma żadnego sensu. Stąd "grubo powyżej 70 milionów", a nie 66 milionów.
Edytowany: 20 listopada 2014 11:09
|
|
3 Dołączył: 2013-07-17 Wpisów: 163
Wysłane:
20 listopada 2014 11:13:44
Spółkę dostrzegłem dość późno ale na szczęście nie za późno:)
Mam inne przemyślenia...
Widać że konkurować z najlepszymi potrafimy w dziedzinach które nie wymagają wielkich nakładów kapitału, technologii tylko liczą się zdolności i pomysłowość...
Chyba w innych dziedzinach poza grami i oprogramowaniem jeszcze długo nie będziemy mieć marki globalnej, takiej która dotrze do milionów konsumentów na całym świecie...
Również gratuluje Spółce świetnej gry;)
|
|
PREMIUM
2 Dołączył: 2014-04-29 Wpisów: 295
Wysłane:
20 listopada 2014 11:53:07
lewho napisał(a):Analiza techniczna teraz moim zdaniem nie ma zastosowania. Raczej trzeba próbować oszacować zyski jakie spółka wygeneruje i na podstawie tego porównać 11B do innych spółek. Popatrzcie na same dane z SW. Cena do zysku operacyjnego CDR: 476, Vivid: 31. Cdred już dyskontuje wysokie zyski ze sprzedaży Wiedźmina. To samo robi się na 11B. To 30 zł dzisiaj jest gigantyczne i kapitalizacja wydaje się nieuzasadniona. Ale po zaksięgowaniu tych zysków kapitalizacja nagle wyda się uzasadniona. Współczynniki się obniżą. Mój zdaniem C/Z na poziomie 30-40 dla spółek z tej branży nie jest niczym niezwykłym. Każdy z nas musi sobie teraz zrobić jakieś założenia ile spółka zarobi (np do końca roku) i na tej podstawie policzyć sobie wskaźniki. Moim zdaniem nawet po tym ruchu z 9 zł na obecne 30zł 11B wcale nie jest dużo wyżej wyceniane od konkurencji. I najważniejsze. Jeśli insiderzy nie będę sprzedawali to w obrocie mamy tylko 1,2 mln sztuk akcji. Jeśli ktoś chce teraz wejść w spółkę nie ma za bardzo od kogo kupować. Czyli trzymamy kciuki z wysokie miejsce na liście bestsellerów na steamie (jako wyznacznik trendu dobrej sprzedaży) oraz żeby właściciele firmy nie ulegli pokusie cashowania swoich udziałów w firmie. No i właśnie na podstawie vvd możesz się przekonać ze jednak AT, ma większe znaczenie niż rozkminianie fundamentalne.  kliknij, aby powiększyćP.S na CDR tez szykuja sie kolejne nowe lokalne szczyty do zrobienia, w najbliższym czasie.
|
|
Wysłane:
20 listopada 2014 11:54:47
Nie wiem czy było już tutaj pisane ale zdaje się że na stronie społeczności (huba) gry, dane o ilości osób grających są częściej odświeżane niż na steamcharts (1 na godzinę). http://steamcommunity.com/app/282070
Edytowany: 20 listopada 2014 11:56
|
|
Wysłane:
20 listopada 2014 12:02:06
pieniek1 napisał(a):lewho napisał(a):Analiza techniczna teraz moim zdaniem nie ma zastosowania. Raczej trzeba próbować oszacować zyski jakie spółka wygeneruje i na podstawie tego porównać 11B do innych spółek. Popatrzcie na same dane z SW. Cena do zysku operacyjnego CDR: 476, Vivid: 31. Cdred już dyskontuje wysokie zyski ze sprzedaży Wiedźmina. To samo robi się na 11B. To 30 zł dzisiaj jest gigantyczne i kapitalizacja wydaje się nieuzasadniona. Ale po zaksięgowaniu tych zysków kapitalizacja nagle wyda się uzasadniona. Współczynniki się obniżą. Mój zdaniem C/Z na poziomie 30-40 dla spółek z tej branży nie jest niczym niezwykłym. Każdy z nas musi sobie teraz zrobić jakieś założenia ile spółka zarobi (np do końca roku) i na tej podstawie policzyć sobie wskaźniki. Moim zdaniem nawet po tym ruchu z 9 zł na obecne 30zł 11B wcale nie jest dużo wyżej wyceniane od konkurencji. I najważniejsze. Jeśli insiderzy nie będę sprzedawali to w obrocie mamy tylko 1,2 mln sztuk akcji. Jeśli ktoś chce teraz wejść w spółkę nie ma za bardzo od kogo kupować. Czyli trzymamy kciuki z wysokie miejsce na liście bestsellerów na steamie (jako wyznacznik trendu dobrej sprzedaży) oraz żeby właściciele firmy nie ulegli pokusie cashowania swoich udziałów w firmie. No i właśnie na podstawie vvd możesz się przekonać ze jednak AT, ma większe znaczenie niż rozkminianie fundamentalne.  kliknij, aby powiększyćP.S na CDR tez szykuja sie kolejne nowe lokalne szczyty do zrobienia, w najbliższym czasie. Chodzi mi o to, że w momencie kiedy spółka wyznacza nowe historyczne szczyty i robi to nie stałym trendem a "windą" pionowo w górę to analiza techniczna nie ma sensu. Możesz dzięki AT wyznaczyć poziomy gdzie kupić w trakcie korekty a mi chodzi o próbę oszacowania poziomów do których może dojść kurs.
Edytowany: 20 listopada 2014 12:02
|
|
|
|
Wysłane:
20 listopada 2014 12:17:39
Beagle napisał(a):@Scarry W żadnym razie nie kwestionuję zdolności zespołu - sam pamiętam, jak kiedyś zagrywałem się w świetne Gorky 17. Ale tutaj na zespół, zyski z TWoM i niepewne projekty trzeba postawić grubo ponad 70 milionów złotych. Podjęcie tego ryzyka to już indywidualna kwestia. Dla mnie jest po prostu zdecydowanie za duże. Kolego widać wyraźnie, że nie masz pojęcia co dyskontuje rynek - najważniejsze to to, że praktycznie każdy produkt odniósł sukces (na razie tylko konsole nie były hitem) Spółka wprost ascetycznie wyciska z kasy więcej jakości niż się wydaje możliwe. Co powiesz na proporcję kosztów do przychodów pokaż mi drugą podobną spółkę w skali proporcji - ja nie widzę konkurencji. Czy taka spółka może nie odnieść sukcesu. Może ale chyba musiałby się zmienić zarząd. Przypomnę koszt gry to poniżej 2mln zł a zyski netto nie ma wątpliwości przekraczają już poziom gdzieś co najmniej 3-4mln. C/Z zazwyczaj ma sens dla spółek o których mówisz. Kupujących coś, przetwarzających i sprzedających lub pośredniczących jak Energa, PGNiG, Orlen, Lotos. Bo oni mają ciągłą produkcję i ciągły proporcjonalny zbyt. W branży IT duże znaczenie ma tzw kontent (wkład) intelektualny innowacyjny, który jest bardzo trudno mierzalny. Można go wyważyć dopiero po premierze. Zobacz chociażby spektakularne porażki choćby Ubisoftu. Gigant światowy w grach a wypuścił grę która była bardziej niedopracowana niż nasz CIG i nie odniesie oczekiwanego sukcesu. A wydawało się to wręcz pewne. Stąd pewne ryzyko i duża zmienność notowań. Tak jak w przypadku 11bit , nikt nie doceniał przyszłego sukcesu - stąd niskie wyceny przed premierą. Ale tera trudno nawet na dziś zmierzyć skalę potencjalnego sukcesu dlatego wyceny oszalały. Moim zdaniem to jeszcze nie koniec. Może to Ci coś powie ale gra 7 dnień jest na 1 3 a przeważnie na 2 miejscu. Wyprzedza ją tylko murowany faworyt do wygranej FarCry 4, który miał premierę dopiero we wtorek. Wyniki mówią same za siebie bo gra musi się sprzedawać 3 razy liczniej aby dorównać FarCry 4. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
PREMIUM
503 Dołączył: 2011-08-17 Wpisów: 7 284
Wysłane:
20 listopada 2014 12:20:24
Atmosfera w tym wątku żywo przypomina tą z 2006-2007 na rynku A przy okazji zrobiła się mini-hossa chyba na większości producentów gier (rośnie BLO, VVD, CDR etc).
Edytowany: 20 listopada 2014 12:23
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
20 listopada 2014 12:26:01
lewho napisał(a):Chodzi mi o to, że w momencie kiedy spółka wyznacza nowe historyczne szczyty i robi to nie stałym trendem a "windą" pionowo w górę to analiza techniczna nie ma sensu. Możesz dzięki AT wyznaczyć poziomy gdzie kupić w trakcie korekty a mi chodzi o próbę oszacowania poziomów do których może dojść kurs. W szacowaniu poziomów docelowych w takich sytuacjach niezwykle pomocne są zewnętrzne zniesienia Fibo. Tutaj masz przykład - mój post z 7 sierpnia 2013. A potem spójrz na wykres.
Edytowany: 20 listopada 2014 12:26
|
|
Wysłane:
20 listopada 2014 12:36:40
lewho napisał(a): Chodzi mi o to, że w momencie kiedy spółka wyznacza nowe historyczne szczyty i robi to nie stałym trendem a "windą" pionowo w górę to analiza techniczna nie ma sensu. Możesz dzięki AT wyznaczyć poziomy gdzie kupić w trakcie korekty a mi chodzi o próbę oszacowania poziomów do których może dojść kurs.
Zapewniam , że nie da się realnie określić zakresu szczytów - przynajmniej do czasu poznania faktycznych poziomów sprzedaży za pierwszy tydzień (i premierę). Znamy fakty bardzo pobieżnie, jak już Scarry pisał - spółka w komunikacie podała, że nakłady się zwróciły - mówi to tylko, że zarobili w weekend między 1 a 2 mln. Jest to bardzo szeroki zakres do spekulacji. Możliwe, że już w pierwszy dzień zarobili 1 lub 2mln a możliwe, że 1mln zarobili w 3 dzień w niedzielę więc już na samym starcie mamy możliwą 6 krotną różnicę mediany. Tym bardzie niewykonalne jest założenie poziomu kursu jeśli nie możemy wyznaczyć potencjalnego poziomu początkowej sprzedaży. I nie da się wyznaczyć prawdopodobnego dalszego ich przebiegu. Nieco wcześniej w oparciu o dostępne dane sprzedaży sąsiadujących w zestawieniu gier, starałem się wyznaczyć w oparciu o dane sprzedaży wersji pudełkowych (na Steam). Zastosowałem dane porównawcze o spadku w kolejnych tygodniach dla wersji pudełkowych. Z braku innych danych spróbowałem porównać jak to może być w wersjach elektronicznych - przełożenie może być inne ale jakiś pogląd to dało jak to może rzutować na ranking popularności. Z dużym przybliżeniem wyszło mi, że aby utrzymywać się na pozycji wyższej niż Call of Duty i Farm Simulator 2015 musi się sprzedawać za wartość co najmniej 1.500.000Euro tygodniowo. Jakkolwiek błąd może być dość znaczny ale daje choć przybliżony szacunek. Do tego należy wziąć pod uwagę, - że portal porównawczy zaniżał wszystkie Snipery - dodatkowo gra sprzedawana jest na GOG i Games Republic - gra ma także wersje pudełkowe Tych 3 ostatnich nie brałem w ogóle pod uwagę przy szacowaniu minimalnej sprzedaży. Ze względu na brak jakichkolwiek realnych danych porównawczych. Tak więc można przyjąć za konserwatywny wskaźnik 2mln E sprzedaży w ciągu tygodnia z zakładką co najmniej 0,5mln E z weekendu. To ostrożne szacunki. A resztę dośpiewaj sobie sam. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 20 listopada 2014 12:48
|
|
0 Dołączył: 2010-11-10 Wpisów: 808
Wysłane:
20 listopada 2014 12:45:04
krewa napisał(a):lewho napisał(a):Chodzi mi o to, że w momencie kiedy spółka wyznacza nowe historyczne szczyty i robi to nie stałym trendem a "windą" pionowo w górę to analiza techniczna nie ma sensu. Możesz dzięki AT wyznaczyć poziomy gdzie kupić w trakcie korekty a mi chodzi o próbę oszacowania poziomów do których może dojść kurs. W szacowaniu poziomów docelowych w takich sytuacjach niezwykle pomocne są zewnętrzne zniesienia Fibo. Tutaj masz przykład - mój post z 7 sierpnia 2013. A potem spójrz na wykres. krewa: Jeśli można prosić twoje fachowe spojrzenie - co ci wychodzi w przypadku 11 bit?
|
|
Wysłane:
20 listopada 2014 13:13:52
Wojetek napisał(a):Atmosfera w tym wątku żywo przypomina tą z 2006-2007 na rynku A przy okazji zrobiła się mini-hossa chyba na większości producentów gier (rośnie BLO, VVD, CDR etc). odróżnijmy dwie kategorie firm od softuu rozrywkowego te, które naprawdę są profesjonalnie przygotowane do tego co robią: zgrane ekipy, przemyślane produkty, kontrola kosztów, ludzie z ogromnym doświadczeniem branżowym.. kupujesz akcje i czekasz na rosnące prawdopodobieństwo sukcesu: CDprojekt, Vivid Games, 11 bit. Quality over quantity. I z jakości wynika sukces, i wysokie prawdopodobieństwo że sukces nie zostanie przejedzony. pozostałe: firmy, przepraszam za określenie, od domorosłego tłuczenia softu: Bloober Team, Forever, Farm51, NicolasGames czy CIGames. Firmy nie potrafiące stworzyć stabilnych trwałych zespołów, nie kontrolujące kosztów, bujające w obłokach strasznie drogich lub ryzykownych projektów, robionych bez doświadczenia, u nich quantity over quality, brak poważnej kontroli jakości. Sukces jak się trafi jest zawsze na granicy przypadku, wręcz fuksa. Na dodatek jest wysokie prawdopodobieństwo że jest jednorazowy i zostanie przejedzony bo przecież nie wynikł ze zdrowych założeń. porównywanie jednych do drugich jest jak porównywanie solidnego rozwijającego się banku do firmy od parabankowych pożyczek ;). Jedni i drudzy zajmują się finansami. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 20 listopada 2014 13:27
|
|
25 Dołączył: 2009-03-18 Wpisów: 402
Wysłane:
20 listopada 2014 13:27:29
piotrch napisał(a):krewa napisał(a):lewho napisał(a):Chodzi mi o to, że w momencie kiedy spółka wyznacza nowe historyczne szczyty i robi to nie stałym trendem a "windą" pionowo w górę to analiza techniczna nie ma sensu. Możesz dzięki AT wyznaczyć poziomy gdzie kupić w trakcie korekty a mi chodzi o próbę oszacowania poziomów do których może dojść kurs. W szacowaniu poziomów docelowych w takich sytuacjach niezwykle pomocne są zewnętrzne zniesienia Fibo. Tutaj masz przykład - mój post z 7 sierpnia 2013. A potem spójrz na wykres. krewa: Jeśli można prosić twoje fachowe spojrzenie - co ci wychodzi w przypadku 11 bit? moge sie mylic, ale fibo sugeruje w zasadzie okolice 40 i 60 pln ;)
|
|
PREMIUM
2 Dołączył: 2014-04-29 Wpisów: 295
Wysłane:
20 listopada 2014 13:27:37
krewa napisał(a):lewho napisał(a):Chodzi mi o to, że w momencie kiedy spółka wyznacza nowe historyczne szczyty i robi to nie stałym trendem a "windą" pionowo w górę to analiza techniczna nie ma sensu. Możesz dzięki AT wyznaczyć poziomy gdzie kupić w trakcie korekty a mi chodzi o próbę oszacowania poziomów do których może dojść kurs. W szacowaniu poziomów docelowych w takich sytuacjach niezwykle pomocne są zewnętrzne zniesienia Fibo. Tutaj masz przykład - mój post z 7 sierpnia 2013. A potem spójrz na wykres. jesli odniesieniem dla fibo ma byc ta fala w 2012 roku , to krechy proste podobne poziomy pokazuja.( mówie o poziomach hiperbolicznych FIBO) ale zgadzam sie w tym przypadku łamia wszytkie opory jak zapalki na olbrzymim wolumenie tygodniowym, i nie jest pewne czy te wszystkie wyznaczane poziomy docelowe w danym momencie powstrzymaja ruch w gore. Tu najwazniejsza jest to ile spólka zarobi na swoich produktach.Ale strzelanie teraz ile to będzie , i analiza porównawczą fundamentalna jest większą spekulacją niż AT.Bo to nie tylko o TWOM chodzi i nie tylko na PC i nie tylko w TYM tygodniu,miesiącu czy roku.
Edytowany: 20 listopada 2014 13:31
|
|
Wysłane:
20 listopada 2014 13:40:12
Ja myślę, że kurs kilka dni po poznaniu poziomów sprzedaży przez pierwsze 9-10 dni się "w miarę" ustabilizuje ale nie podejmuję się podać poziomu bo na razie to czysta spekulacja. Chyba na giełdzie nie było spółki o podobnym profilu i możliwościach. Hough. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 20 listopada 2014 13:59
|
|
Wysłane:
20 listopada 2014 13:43:07
@baksjakimś odniesieniem jest sukces CDP i Wiedźmina 1. Za ok. 18-20 mln zł (czyli 10 razy więcej niż TWOM) stworzono przebój, który sprzedał się w liczbie 1,8 mln sztuk i pozwolił wywindować wartość firmy do ok miliarda pln (przed premierą W2). * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.