PARTNER SERWISU
vmzvmtkb
291 292 293 294 295
introverted_investor
0
Wpisów: 79
Wysłane: 10 marca 2015 16:12:37 przy kursie: 73,29 zł
@Frey: przeczytaj (w poprzednim artykule) jak działa ich metoda. Nie ma żadnego dostępu do historycznych danych, skan z danego dnia szacuje stan na ten dzień.

Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 10 marca 2015 16:29:12 przy kursie: 73,29 zł
Nie doczytałem, że nie mają dostępu do historycznych danych. Masz zatem rację wave

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 10 marca 2015 17:11:38 przy kursie: 73,29 zł
introverted_investor napisał(a):
"zakladam [...] do konca roku a nie do końca lutego"

Bardzo ciekawi mnie dlaczego zakładacie że wiecie lepiej od autora artykułu ;)

Ja nie czytałem dokładnie o ich metodzie, a spaczony jestem myśleniem, że "dane na dzień" różnią się od "dane ze stanem wiedzy na dzień" ;).
Natomiast czy dobrze rozumiem, że zgodnie z Twoją metodą na koniec lutego masz niższy wynik TWOM (około 300k kopii) ? Bo z tego wynikałoby, że sprzedaż przez dwa miesiące tego roku wyniosła 1/5 zeszłorocznej (względem 245 tyś za zeszły rok). Można by tę proporcję spróbować odnieść do przychodów za I kwartał 2015 (jeśli nie zaraportują umowy dystrybucyjnej lub pudełek).
Może po raporcie CIG, będzie można zrewidować te 200 tyś Lordsów cyfrowo z początku grudnia.

introverted_investor
0
Wpisów: 79
Wysłane: 10 marca 2015 17:17:31 przy kursie: 73,29 zł
@vladinho: Tak, robię taki skan codziennie i jestem pewien że proporcjonalnie można to porównywać, ale trzeba uwzględnić zmiany w kanałach dystrybucji i cenie w promocji.

Jeśli chodzi o te 20% różnicy to podejrzewam jakiś stały czynnik błędu w moim skanowaniu, ArsTechnica na pewno więcej czasu poświęciła na dopracowanie obróbki danych. Przyjrzę się temu jak będę miał wolne.

pieniek1
PREMIUM
2
Wpisów: 295
Wysłane: 11 marca 2015 08:56:07 przy kursie: 73,29 zł
introverted_investor napisał(a):
"zakladam [...] do konca roku a nie do końca lutego"

Bardzo ciekawi mnie dlaczego zakładacie że wiecie lepiej od autora artykułu ;)

Poptostu twierdze ze producenci wiedzą lepiej ile kopii sprzedali w danym momencie, niż kolesie którzy opracowali bardziej lub mniej dokładną metodologię szacowania sprzedaży.

lewho
0
Wpisów: 149
Wysłane: 12 marca 2015 08:44:25 przy kursie: 71,55 zł
No chyba dzięki ilości sprzedanych kopii można estymować jaki wynik spółka pokaże w najbliższym raporcie. A to przydaje się do różnych wycen. Nie każdy inwestuje tylko na podstawie że "spółka rozwojowa ma przyszłość".

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 12 marca 2015 08:57:31 przy kursie: 71,55 zł
@Steampowers
Cytat:
A tak na prawdę po co wam dokładna ilość sprzedanych kopii? Niech oni koncentrują się na dalszym rozwoju TWOM, dalszym monetyzowaniu niewątplwego sukcesu.

Jedno nie przeszkadza drugiemu, ale ja widzę kilka powodów:
- weryfikacja tez stawianych na forum (lepiej przy kolejnych tytułach chłodno kalkulować sprzedaż). Ja na przykład uległem argumentowi wysokiej cyfrowej sprzedaży, a wygląda na to, że pudełka są archaizmem tylko u nas w kraju.
- generalnie zwiększenie wiedzy o sprzedaży nie tylko w odniesieniu do produktów 11bit. Proponuję taki eksperyment logiczny - czy jak kurs CDP po premierze W3 zacznie spadać, uznasz to jako okazję do średnioterminowej inwestycji ?
- załóżmy, że zarząd jest świetny w firmie trwa sielanka bo odkryto świętego graala biznesu, czy to zwalnia Cię z kontrolowania sytuacji ? Wg mnie pewnych założeń warto pilnować, np. czy sprzedaż TWOM w tym roku faktycznie będzie taka sama jak w zeszłym (większa czy mniejsza nie ma znaczenia ?), bo taka informacja prawdopodobnie jest już w kursie.

tgregor1974
0
Wpisów: 19
Wysłane: 12 marca 2015 15:56:37 przy kursie: 72,77 zł
Graf uważam, że to jak TWOM się sprzedaje jest dalej bardzo istotne, widać to choćby po korealcji kursu i miejsca na steam.
Długo na tym wątku nie pisałem dlatego odniosę się jeszcze do wyników. Przypominam, że mój typ wyniku po IV kwartale to 9,6 mln zł. Także jestem jednym z tych dla który wyniki były miłym zaskoczeniem.
Jednak to co mnie zaskakuje jeszcze bardziej pozywtynie to obecna sprzedaż TWOM i polityka firmy odnośnie tej sprzedaży.
Zerknąłem na steam, TWOM właśnie dobija do 7500 recencji. W ostatni dzień roku tych recencji było 5400 (chyba dobrze pamiętam). Zakładając na koniec marca 8000 recenzji wychodzi na kwartał 2600 recenzji czyli około 50% sprzedaży z 4 kwartału. Biorąc to pod uwagę można liczyć na wynik w okolicy 5 mln zł netto, zakładam w tym wyniku sprzedaż pudełek i pozostałych gier. Myślę, że to jest realne. Idąc dalej, jezeli by przyjąć że TWOM sprzedawłby się tak przez cały rok to mamy 20 ml zysku z tej jednej gry, co dałoby wskaźnik c/z =8 przy obecnej cenie.
Sprzedaż TWOM w pozostałych kwartałach jest na pewno obarczona dużym marginesem błedu, jednak po polityce sprzedażowej firmy widzę, że znają się chłopaki na rzeczy. Timing obniżek, wypuszczania darmowych DLC jest naprawdę perfekcyjny.
Odnosząc to co pisze do kursu, to uważam, że sprzedaż TWOM daje gwarancje że kurs nie pójdzie w dół póki sprzedaż TWOM będzie utrzymywała podobny poziom jak w I kwartale. Każde nowe wydarzenie w postaci: nowego płatnego DLC, debiutu TWOM na tablety czy wreszcie debiutu Industriala będzie okazją do mocnych wzrostów kursu.
Tak więc, moim zdaniem TWOM jest obecnie taką poduszką dla firmy, a wszystko inne trampoliną do dalszych wzrostów.

faraquet
19
Wpisów: 130
Wysłane: 12 marca 2015 18:23:58 przy kursie: 72,77 zł
baks napisał(a):
Myślę, że za kilka lat to kolega zrozumie. Na pewno nie bronię nikomu podejmowania decyzji inwestorskich na podstawie pseudo-statystyki (skanowalnej) ale tak samo nie ładujcie ludzi w balona tym skanowaniem, bo jak się okazuje podawane wyniki (175tyś) się nie sprawdziły tak samo jak nasze oczekiwania 600tyś lub więcej.

@baks w koncu trafiłeś w sedno. Koledzy od skanowania podali wyniki, Ty zawsze mówiłeś o oczekiwaniach... Swoją drogą nie prawdą jest też, że podali wynik bardzo nietrafiony, Introverted 23 grudnia pisał o 200tyś sprzedanych kopiach na samym steam. Dodając do tego najbardziej gorący tydzień plus platformy typu gog uzyskamy ilość, która w zbliżony sposób odpowiada uzyskanym przychodom w IV kwartale.
Reasumując, jaśli kogoś interesuje ilość sprzedanych kopii TWOM w kolejnych miesiącach, myślę że skanowanie kont powinno dać rezultaty, na podstawie których można wyciągnąć jakieś wnioski

Jeszcze cyctat z grudnia:

Introverted_investor napisał(a):

Wysłane: 23 grudnia 2014 16:39:39 przy kursie: 62,00 zł

@Rational: tak. Wg. tych danych liczba posiadaczy TWoM na Steamie lada moment przekroczy 200k.
Edytowany: 12 marca 2015 18:35

pieniek1
PREMIUM
2
Wysłane: 12 marca 2015 18:44:44 przy kursie: 72,77 zł
Po 1 wsze Astronauci podali w połowie grudnia ze ich ETHAN sprzedał sie w 155 k kopiach a on do pięt nie dorasta TWOMowi

Po 2 gie bardziej istotne. Sprzedaż na steamie to prawie 100% przychodów TOWMA, wystarczy zobaczyć ile GR przyniósł przychodu( 40 k EURO za 4 qw) z adnotacją ze była porównywalna jesli chodzi o sprzedaż TWOMa do HUMBLE BUNDLE , a GOG przyniósł znacznie mniejszy dochód z tego tytułu niż GR. czyli inne sklepy (niż STEAM) przyniosły max 500 K PLN przychodu ze sprzedaży TWOM

Także jeśliby sprzedali 200 k to by nie mieli takiego CZYSTEGO przychodu ze spzredaży( po odliczeniu prowizji steama)i nie mieli takiej marzy gdzie zysk ze sprzedaży wyniósł 13 MLN, a więc w metodologi Introverted_investor zysk na sztuce przy sprzedaży 200 k kopi mieliby 65 PLN na sztuce co jest oczywiście niemożliwe przy tej cenie i promocjach jakie zapodawali. CDR szacuje ze będą mieli ok 100 PLN na sztuce W3 anale licza mniej, a jaka jest cena W3??

Także kolega Introverted_investor produkował się mocno ale WYNIKI pokazały że z wyliczeniami BYŁ W TOTALNYM BŁĘDZIE.
Edytowany: 12 marca 2015 18:51

faraquet
19
Wpisów: 130
Wysłane: 12 marca 2015 18:57:02 przy kursie: 72,77 zł
pieniek1 napisał(a):
wystarczy zobaczyć ile GR przyniósł przychodu( 40 k EURO za 4 qw) z adnotacją ze była porównywalna jesli chodzi o sprzedaż TWOMa do HUMBLE BUNDLE , a GOG przyniósł znacznie mniejszy dochód z tego tytułu niż GR. czyli inne sklepy (niż STEAM) przyniosły max 500 K PLN przychodu ze sprzedaży TWOM

Really?? A ta adnotacja to skąd?

Jak dla mnie 200k do 23 się broni, bo zakladam 75k w tygodniu kolejnym promocyjnym + 50k inne platformy i robi się 325 tyś.

pieniek1
PREMIUM
2
Wysłane: 12 marca 2015 20:16:44 przy kursie: 72,77 zł
faraquet napisał(a):
pieniek1 napisał(a):
wystarczy zobaczyć ile GR przyniósł przychodu( 40 k EURO za 4 qw) z adnotacją ze była porównywalna jesli chodzi o sprzedaż TWOMa do HUMBLE BUNDLE , a GOG przyniósł znacznie mniejszy dochód z tego tytułu niż GR. czyli inne sklepy (niż STEAM) przyniosły max 500 K PLN przychodu ze sprzedaży TWOM

Really?? A ta adnotacja to skąd?

Jak dla mnie 200k do 23 się broni, bo zakladam 75k w tygodniu kolejnym promocyjnym + 50k inne platformy i robi się 325 tyś.

twoja opinie jest nie istotna bo liczą się fakty. Sprzedaż na innych platformach nie osiągnęła takiego poziomu bo wynika to z Przychodów GR, a ta adnotacja pochodzi z ICH strony opisując konferencje , ale jak ktoś się wybiórczo interesuje tematem to tak jest.

www.11bitstudios.com/pl/aktual...

kliknij, aby powiększyć

Założenie za w ciagu 3 dni grudnia promocjnych i 7 dni bez promocji TWOM sprzedał się w liczbie 1/3 ilosci poprzednich 5 tygodni jest MOCNO KARKOŁOMNYM założeniem naginającym FAKTY do utworzonej TEZY , tym bardziej ze w 1 weekeend DEBIUTANCKI pokryli KOSZTY produkcji wiec sprzedało sie pewnie z 50 K sztuk ( widac to tez po ilosci graczy jaka byla w listopadzie i do polowy grudnia a jaka w ostatnich 2 tygodniach grudnia). Wiec porównujac 50 K sztuk w 3 dni do 60 K sztuk ethana w MIESIĄC, i potem raportowanie ze ethan w połowie grudnia sprzedał ponad 150 K sztuk , a TWOM tylko 200 K to już tu widać mocną niezgodność( ze wzgledu na pozycjonowanie TWOMa w bestsellerach w stosunku do ethana oraz liczby graczy) która pokazuje JAK BŁĘDNĄ METODOLOGIĄ jest to skanowanie określajace 200 k sprzedanych kopii 20 grudnia.

Edytowany: 12 marca 2015 20:35

rockq
0
Wpisów: 351
Wysłane: 12 marca 2015 23:33:54 przy kursie: 72,77 zł
pieniek1 napisał(a):

Po 2 gie bardziej istotne. Sprzedaż na steamie to prawie 100% przychodów TOWMA, wystarczy zobaczyć ile GR przyniósł przychodu( 40 k EURO za 4 qw) z adnotacją ze była porównywalna jesli chodzi o sprzedaż TWOMa do HUMBLE BUNDLE , a GOG przyniósł znacznie mniejszy dochód z tego tytułu niż GR. czyli inne sklepy (niż STEAM) przyniosły max 500 K PLN przychodu ze sprzedaży TWOM

Tu się mylisz, bo, o ile dobrze pamiętam, to w raporcie, albo na konferencji, było wyraźnie powiedziane, że znajdujące się w raporcie dane o przychodach GR NIE uwzględniają przychodów z TWoM, tylko zostały bezpośrednio zaraportowane w przychodach 11bit.

Po drugie, udział GR w zwrocie kosztów produkcji w pierwszy weekend mógł być dużo większy niż się wielu osobom wydaje, bo za pośrednictwem tego serwisu 11bit prowadził przez dłuższy czas przedpremierową sprzedaż gry, więc mogło się im tam trochę przedpremierowych zamówień nazbierać.

pieniek1 napisał(a):

I tym właśnie się różni twoja sytuacja i ogląd spółki od tych co maja kwity tanio kursowo, bo kapitalizacyjnie 11 bit jest niedoszacowanych wobec innych spółek growych już nie mówiąc o generalnie TECHNOLOGICZNYCH, ale to wiecznie trwać nie będzie, tym bardziej ze po obrotach widać ze tu duży kapitał krąży wokół 11 bit a akcji jest ile jest i szybko raczej ilość akcji się nie zwiększy.

Jest niedoszacowany, ale chyba tylko z perspektywy polskich przeszacowanych spółek growych? Patrzę sobie na wyceny zagranicznych spółek zajmujących się produkcją gier, i przy historycznych rekordach na zagranicznych giełdach, większość z nich ma C/Z w przedziale 5-8. Może więc ten niekończący się boczniak na 11bit nie jest wynikiem "zmowy grubasów", tylko pierwszą oznaką bardziej realistycznego podejścia rynku do wyceny spółek z tej branży? Może ludzie wyciągnęli wnioski z historii CIGa, i już nie mają ochoty na szarże? Dwie nieudane próby sforsowania i utrzymania 80zł zakończyły się niepowodzeniem, mimo że przewaliło się na nich coś koło 160tyś akcji. To chyba daje do myślenia? I chyba dość skutecznie odstrasza potencjalnych kupców? Może czeka nas ta sama wielomiesięczna męczarnia co na CDP?

Edytowany: 12 marca 2015 23:36

Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 13 marca 2015 00:18:32 przy kursie: 72,77 zł
Ten "niekończący się boczniak" na 11bit" trwa ...4 miesiące (miesiąc od wyników)... normalnie dramat... Pray
Nijak ma się ta sytuacja do CDR - gdzie rzeczywiście jest wielomiesięczny boczniak - spowodowany przede wszystkim przekładaniem terminu premiery Wieśka3.
2015 rok będzie dla 11-bit obfitował w wydarzenia, które będą musiały wyrwać kurs z konsolidacji (pytanie tylko w którą stronę to wyrwanie nastąpi). Przy takiej ilości istotnych zdarzeń (premiera na mobilki, industrial, przejście na główny parkiet itd.) wielomiesięczna stagnacja jest mało prawdopodobna.
Z uwagi na nadal świetną sprzedaż TWOM moim zdaniem szansa ruchu istotnego w górę jest znacznie większa niż szansa ruchu istotnego w dół.

tgregor1974 bardzo trafnie zauważył, że
"TWOM jest obecnie taką poduszką dla firmy, a wszystko inne trampoliną do dalszych wzrostów."

pieniek1
PREMIUM
2
Wysłane: 13 marca 2015 01:48:02 przy kursie: 72,77 zł
Frey napisał(a):
Ten "niekończący się boczniak" na 11bit" trwa ...4 miesiące (miesiąc od wyników)... normalnie dramat... Pray
Nijak ma się ta sytuacja do CDR - gdzie rzeczywiście jest wielomiesięczny boczniak - spowodowany przede wszystkim przekładaniem terminu premiery Wieśka3.
2015 rok będzie dla 11-bit obfitował w wydarzenia, które będą musiały wyrwać kurs z konsolidacji (pytanie tylko w którą stronę to wyrwanie nastąpi). Przy takiej ilości istotnych zdarzeń (premiera na mobilki, industrial, przejście na główny parkiet itd.) wielomiesięczna stagnacja jest mało prawdopodobna.
Z uwagi na nadal świetną sprzedaż TWOM moim zdaniem szansa ruchu istotnego w górę jest znacznie większa niż szansa ruchu istotnego w dół.

"TWOM jest obecnie taką poduszką dla firmy, a wszystko inne trampoliną do dalszych wzrostów."

cdr nie konsoliduje się dlatego tak długo że przełożyli premierę ale dlatego ze ma prawie 2 MLD kapitalizacji , urośli pod wiedźmina 3 w oczekiwaniach na wyniki, co skutkuje obecną c/z ponad 400 . Jeśli zarobią te planowane 120 MLn to c/z będzie 15 , tyle ze przez kolejne lata tu nie będzie znaczących premier. I tym się różni obecna c/z 11 bit JUŻ znana JUŻ WLICZANA do kapitalziacji niskiej kapitalizacji od NADZIEI lub jak kto woli założeń wynikowych CDR.

kto nie che niech nie inwestuje, w te szanse i ten przełomowy rok dla 11 bit, tylko się zastanawiam dlaczego sie tu tak produkuja ci sceptycy na forum ogolnie rzecz biorac bardzo nieruchliwym jesli chodzi o ilośc powstawanych nowych postów( wyjątkiem jest 11 bit) , czy nie wiedzą ze przekonanych nie da się przekonać jak np MNIE co do tego ze kapitalizacja i wskazniki powinny być dużo niższe bo komuś własnie taki pogląd pasuje.

P.S chciałbym poznać te standarty c/z na poziomie 5-8 jaki cash flow za sobą niosą jakie maja marże na sprzedaży jakie zadłużenie koszty działalności i najważniejsze POZIOM KAPITALIZACJI itp itd.

Edytowany: 13 marca 2015 01:51

rockq
0
Wpisów: 351
Wysłane: 13 marca 2015 01:48:09 przy kursie: 72,77 zł
Frey napisał(a):

Dla mnie jest męczący, bo daje mi zbyt dużo czasu na rozmyślanie o fundamentach spółki ;) I mam wrażenie, że te przemyślenia coraz lepiej pozwalają mi na zrozumienie potencjalnych kupców, i dlaczego nie garną się do dalszego ciągnięcia kursu.

Z pozytywów jest niewątpliwy sukces TWoM, i chyba(?) świadomość większości ludzi, że spółka jest najbardziej niedoszacowaną spółką gamedevową na polskiej giełdzie (przynajmniej z perspektywy innych spółek z astronomicznymi c/z).

A teraz zakładamy okulary całkowitego pesymisty, i co widzimy?
1) Może TWoM był czystym fuksem? Ludzie go tworzący pracują w gamedevie od ponad 20 lat, a dopiero po raz pierwszy udało im się osiągnąć taki sukces. Może to nie zasługa jakieś fundamentalnej zmiany w jakości ich pracy, tylko wynik "sprzyjących" okoliczności dla tego typu gry w postaci zamieszania na Ukrainie i Bliskim Wschodzie? A jeżeli to był fuks, to czy zakończy się to jak na CIGu?

2) Spółka jest niedoszacowana, ale może tylko z polskiej perspektywy? Na dojrzalszych rynkach spółki gamedevowe mają C/Z w przedziale 5-8. No i dlaczego dwa ataki na 80zł, mimo ogromnych obrotów, zakończyły się klęską?

3) Czy przejście na główny rynek to faktycznie taka dobra sprawa dla kursu? Czytałem kilka opracowań (ostatnio chyba Quercus publikował takie opracowanie) twierdzących że nie, bo wyceny większości spółek przechodzących na główny rynek spadają po takiej operacji.

4) Co z szerszym rynkiem? Wskaźniki wykupienia większości głównych indeksów zbliżają się do poziomów notowanych przy szczycie bańki internetowej, co może sugerować nadchodzenie poważniejszego przesilenia. A jeżeli nadejdzie, to czy spółka będzie w stanie obronić swój kurs, czy poleci z resztą rynku?

5) Czy w ogóle będzie płatne DLC? Czy może wszystkie dodatkowe aktualizacje będą darmowe? A jeżeli będzie płatne DLC, to czy faktycznie spółka zarobi na tym tyle ile myślałem? Bo wyniki DLC War Child nie wyglądają zachęcająco, mimo promocji w mediach i na głównej stronie steam, po tygodniu DLC jest już między 200-250 pozycją steam. Jeżeli ewentualne płatne DLC zachowa się podobnie, to dużej kasy raczej z niego nie będzie.

6) Mobilki. Teoretycznie ciekawy rynek, ALE.
- konkurencja jest ogromna, a pierwsze pozycje na listach bestsellerów są okupowane przez gry F2P których twórcy wydają rocznie na promocje swoich gier dziesiątki, jeśli nie setki milionów dolarów. Jak się przebić w tym tłumie?
- Jaka będzie cena gry? Zbyt niska doprowadzi do kanibalizacji sprzedaży wersji PC, zbyt wysoka może - jak to się już przydarzyło wielu innym twórcom - przyciągnąć watahy wściekłej dzieciarni która uwali ocenę gry tylko dlatego, że święcie wierzą, iż gra nie powinna kosztować więcej niż 99 centów.

7) TWoM. Liczba graczy i dynamika przybywania nowych komentarzy bardzo spadły. Ostatnio te wskaźniki mocno podskoczyły dzięki IGF, wyprzedaży i DLC o którym rozpisywały się media, ale nie oszukujmy się, trend spadkowy znowu jest wyraźny i w perspektywie tygodnia/dwóch znowu spadniemy do poziomów przy których akcjonariusze w panice zaczęli pozbywać się akcji. Czy tym razem zareagują podobnie? A co zrobią gdy dynamika sprzedaży spadnie jeszcze mocniej? Jak będą się zachowywać, gdy gra na trwałe wyleci z pierwszej 100, wracając do niej jedynie podczas wyprzedaży?

8) Czy w raporcie za pierwszy kwartał nie czeka na nas niemiła niespodzianka w postaci znacząco wyższych kosztów pracy, spowodowanych wypłaceniem pracownikom dużych premii za sukces TWoM? Jest to praktykowane w wielu firmach kreatywnych, więc nie można wykluczyć takiego scenariusza w 11bit. Do tego, patrząc na raporty z poprzednich kwartałów, firma szybko traci swój dawny atut w postaci niskich kosztów - z kwartału na kwartał koszty bardzo wyraźnie rosną.

9) Industrial. Na razie niewiele wiemy o tej grze. Według ostatnich wywiadów, informacji i trailera gry możemy się spodziewać najwcześniej we wrześniu. Do tego czasu wiele może się wydarzyć. Zarząd zapowiedział na konferencji, że gra ma ogromny potencjał, ale to samo mówił wcześniej o wszystkich stworzonych przez siebie grach, a te mimo "ogromnego potencjału" generowały zaledwie kilka milionów przychodu i może z milion zysku. Czy wrócimy do tego? Tym bardziej, że nad Industrialem zaczęli pracować jeszcze przed sukcesem TWoM, więc może będzie to sukces na miarę Anomaly a nie TWoM?

10) Industrial i zarząd. No i skoro ta gra ma mieć tak ogromny potencjał, to dlaczego zarząd sprzedawał swoje akcje? Jeżeli faktycznie wierzą w jej potencjał, to te transakcje są zupełnie nielogiczne. Racjonalny inwestor, mający pełny wgląd w sytuację spółki, przy tak dużym potencjale wstrzymałby się ze sprzedażą na kilka miesięcy, by uzyskać znacząco lepszą cenę. Dlaczego postąpili inaczej? I dlaczego przy okazji transakcji nie zastrzegli, że to koniec, i nie planują kolejnych transakcji sprzedaży?

To oczywiście okulary całkowitego pesymisty, ale jak pisałem, ten boczniak daje mi zbyt dużo czasu do rozmyślania o fundamentach ;) Patrząc na kurs, mam wrażenie, że nie jestem jedyny ;)

Edytowany: 13 marca 2015 01:50

pieniek1
PREMIUM
2
Wysłane: 13 marca 2015 09:24:33 przy kursie: 72,20 zł
Chętnie bym zobaczył ta średnia branżową o której wspominasz na zachodzie.

Bo jeśli chodzi o indexy to wygląda to tak

nasdaq p/e 23

spx p/e 20.5

russsell2000( index mniejszych sppółek) p/e 80

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 13 marca 2015 09:25:02 przy kursie: 72,20 zł
Frey napisał(a):

Cytat:
Ten "niekończący się boczniak" na 11bit" trwa ...4 miesiące (miesiąc od wyników)... normalnie dramat...

Ale może potrwać znacznie dłużej. Cechą typową dla ruchów bocznych jest wystawianie na próbę cierpliwości posiadaczy akcji. Takie trendy często kończą się wyprzedażą zniecierpliwionych, podczas której silne ręce spokojnie odbierają od nich pozycje.

Cytat:

tgregor1974 najwyraźniej nie bierze pod uwagę jednego czynnika, owego testu cierpliwości dla posiadaczy, o którym wspomniałem wyżej.
Na 11B całkiem prawdopodobnie wygląda dla mnie za parę(-naście)tygodni korekcyjna fala spadkowa do okolic powiedzmy 50-55 zł, napędzana przez tracących cierpliwość drobnych, widzących swój zakup pod poziomem "lustra wody" i rozczarowanych brakiem wzrostów.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 13 marca 2015 10:37:59 przy kursie: 72,20 zł
pieniek1 napisał(a):
w ciągu tej konsolidacji przeszło akcji za 100 mln PLN, średnia obrotu na sesje wychodzi ponad 1 mln PLN, a ty uważasz ze nagle drobni napędzą jakiś spadek na 50-55 PLN. Chyba przeceniasz drobnych szczególnie tych grających na NC.Angel

Nie wspominając o tym ze jak 3 miechy wytrzymali to i kolejnych parę tygodni tez drobni wytrzymają.Ale rozumiem twoją konsekwencje pisania o 50 PLN od paru miesięcy.

Cieszę się, że rozumiesz, choć jak znam życie, robisz to opacznieAngel (Twoim zdaniem zapewne naganiam na spadki, bo chcę taniej odkupić Angel )

Cóż ja po prostu z doświadczenia wiem, że tego typu ruchy korekcyjne, o których piszę, są normą po takich gigantycznych wzrostach.
A czy ich zapłonem będzie większa korekta na akcjach światowych gigantów sektora w rodzaju EA czy jakiś inny powód, to w sumie sprawa drugorzędna.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 13 marca 2015 12:14:12 przy kursie: 72,20 zł
Obserwuję i tak sobie myślę, że są dwa wg mnie ciekawe momenty, kiedy można w to wejść:

1. Przebicie na trwałe górnego ograniczenia kanału bocznego (jeżeli wybicie będzie prawdziwe to przypuszczam, że po takiej konsolidacji to może być tzw. winda)
2. Dotknięcie EMA30w przez kurs co zostanie poprzedzone zejściem w okolice 55 zł i wyczyszczeniem przy okazji SL.

Bardziej nastawiam się na to drugie. W chwili obecnej walor dla mnie "nudny", mielenie, mielenie, mielenie co pewnie nie dzieje się bez powodu.
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 13 marca 2015 12:15

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

291 292 293 294 295

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,162 sek.

uqwmsaip
cvzemfrx
hileyzqg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wtuyqied
hhywypqp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat