45 Dołączył: 2015-01-03 Wpisów: 859
Wysłane:
4 grudnia 2015 00:38:30
przy kursie: 67,00 zł
to real boxing 2 przynosił przychody vividowi w październiku, przed premierą ? Przecież publikują dane za ostatni miesiąc...
|
|
115 Dołączył: 2010-01-27 Wpisów: 1 082
Wysłane:
4 grudnia 2015 01:41:47
Masz rację - jest oczywiste, że to dane za listopad. Ich wiarygodność zweryfikuje w jakimś zakresie raport. Z wypowiedzi przedstawicieli spółki (z tego co pamiętam był to wywiad radiowy) wynikało, że rynek smartfonów jest większy od rynku tabletów. Według mnie jest to logiczne - pytanie jak duża jest różnica.
|
|
12 Dołączył: 2009-11-14 Wpisów: 698
Wysłane:
4 grudnia 2015 11:57:11
sensortower.com/ios/us/11-bit-...Sensortower pokazał 100k$ przychodu na IOS i 200k$ przychodu na Android. Dodajmy, że to wynik łączny dla wersji na smartfony i tablety, co oznacza, że na same smartfony te cyferki byłyby sporo niższe. Co do IOS to jest to powiedzmy uczciwie - porażka. Premiera na tablety IOS dała ponad 2 razy więcej przychodu. Jeżeli chodzi o system Android to on tak naprawdę uratował tą premierę. Nie zmienia to jednak faktu, że sumarycznie zarobili mniej niż na premierze na tablety, co dla mnie jest dużym rozczarowaniem biorąc pod uwagę zapowiedzi ze strony przedstawicieli spółki i przede wszystkim ponad dwukrotnie niższą cenę.
|
|
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
4 grudnia 2015 13:06:20
lelo chyba mijasz się z prawdą lub kłamiesz lub mówisz półprawdę cena nie jest 2 razy niższa tylko cena promocyjna Może przypomnijmy, że cena promocyjna na tablety to było 9,99 a teraz 6,99 .... do połowy z 9,99 to chyba jeszcze sporo brakuje celowa manipulacja czy brak wiedzy lub luka w pamięci jakoś zbyt często mijasz się z prawdą - chyba częściej niż inni. Jak wiadomo z powodu dość wysokiej ceny nie sprzeda się dużo na smartfony gdzie sprzęt nie nadaje się do dużych i bardziej skomplikowanych gier. Stąd cena promocyjna niższa - może zerknij sobie, że cena bazowa po promocji jest taka sama. Poza tym z resztą się zgadzam zapewne większość oczekiwała nieco większego przychodu ale jak można się było domyślać po cenie spółce specjalnie nie zależało na gigantycznej sprzedaży. Dlaczego tu zdania są podzielone. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 4 grudnia 2015 13:08
|
|
5 Dołączył: 2015-03-15 Wpisów: 279
Wysłane:
4 grudnia 2015 13:30:13
Porównujesz szacunki SensorTower z wynikami z raportu? Ja nie pamiętam co wskazywał SensorTower w miesiącu premiery na tablety.
|
|
Wysłane:
4 grudnia 2015 13:57:18
@mrJackson naprawdę ciężko zajrzeć kilkanaście stron wcześniej ? www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...Przecież sensortower regularnie podaje wyniki miesięczne, a dyskusja tu była gorąca... z raportu wynikały lepsze dane dla tabletów, ale był problem z liczeniem kopii sprzedanych dla androida w promocji razem z kopią pc i nie wiadomo jak były zakwalifikowane przez serwis. Z raportu wynika, że jako sprzedaż na tablety, z serwisu jako sprzedaż na pc. Przy czym ja wolę porównać dane z tego samego źródła.
Edytowany: 4 grudnia 2015 14:01
|
|
Wysłane:
4 grudnia 2015 14:16:57
No właśnie w sierpniu było tak: lelo-pakero napisał(a):Sensor tower pokazał dla: IOS: 22k pobrań i uwaga $120k przychodu! Prosty rachunek 22k *$10 = $220k Android: 6,9k pobrań i $21k przychodu! Prosty rachunek 6,9k *$10 = $69k
Teraz a teraz mamy 100tys i 200tys $ lelo-pakero napisał(a): Co do IOS to jest to powiedzmy uczciwie - porażka. Premiera na tablety IOS dała ponad 2 razy więcej przychodu. Jeżeli chodzi o system Android to on tak naprawdę uratował tą premierę. Nie zmienia to jednak faktu, że sumarycznie zarobili mniej niż na premierze na tablety, co dla mnie jest dużym rozczarowaniem biorąc pod uwagę zapowiedzi ze strony przedstawicieli spółki i przede wszystkim ponad dwukrotnie niższą cenę.
Więc jak dla mnie zarobili więcej. Należy pamiętać, że Ci którzy kupili wersje na tablety nie musieli kupować jej na telefony. Jak już używamy jednego narzędzia do porównania to się tego trzymajmy. Powinni spokojnie powtórzyć wynik z poprzedniego kwartału.
Edytowany: 4 grudnia 2015 14:17
|
|
Wysłane:
4 grudnia 2015 14:51:26
mrJackson napisał(a):Więc jak dla mnie zarobili więcej. Należy pamiętać, że Ci którzy kupili wersje na tablety nie musieli kupować jej na telefony. Jak już używamy jednego narzędzia do porównania to się tego trzymajmy. Powinni spokojnie powtórzyć wynik z poprzedniego kwartału. . Błąd logiczny. Nie porównujemy przychodu z dwóch miesięcy, a przychód ze smartfonów z tabletami z miesięcy premierowych. W listopadzie trzeba "coś" odjąć bo podano przychód z obydwu źródeł sumarycznie, a interesuje nas część smartfonowa. Jeżeli dane z obu miesięcy są zbliżone, to znaczy, że premiera na smartfony była jednak mniej kasowa. Nie wiadomo ile, ale przychód z tego źródła jest mniejszy. To teraz clue - po co porównywać ? Ano po to, że spodziewano się tu na forum, że ze smartfonów przychód będzie większy, nie o parę tysięcy dolarów, ale o rząd lub wielokrotność. Jeszcze podsumuję mój punkt widzenia - to dobry wynik, jak już Rocq przytaczał premiera np. Don't Starve na smartfony w stosunku do tabletów ogółem wypadła porównywalnie słabiej - wpływ na to miała dobra sprzedaż TWOM na androidzie.
Edytowany: 4 grudnia 2015 14:52
|
|
Wysłane:
4 grudnia 2015 14:58:29
@vladinho chyba nieco pofolgowałeś sobie z tymi oczekiwaniami rząd wielkości to x10 a wielokrotność to x100 x1000 mówiło się o rynku większym nawet 10 razy ale z opinii można wywnioskować, że faktycznie zdecydowana większość zdawała sobie sprawę, że co najwyżej 2-4 krotnie mogą być większe i jeśli fakty się potwierdzą to będzie pewien niedosyt. Jednak większość zdawała sobie sprawę, że cena jest za wysoka na smarty a spółce specjalnie naie zależy aktualnie na obniżaniu ceny. Tak więc chyba przedwczesne jest odtrąbienie klapy.... warto poczekać do końca kwartału. Zobaczmy co wyjdzie z deklaracji Zarządu o najlepszym kwartale w roku ..... dajmy im szanse i nie skazuj ich na porażkę już na rozgrzewce przed meczem ... Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
Wysłane:
4 grudnia 2015 15:44:52
Nie Baks, wielokrotność to 2x, 3x, a "rząd wielkości" to pewien pułap - 'o połowę więcej', 'drugie tyle'. Chociaż też i 10x, ale aż tak oderwany to nie jestem i też tu na forum takich oczekiwań nie było. Do końca kwartału oczywiście, że trzeba poczekać, i zobaczyć co będzie działo się w grudniu, ale po promocji spadek w zestawieniu top grossing jest duży. Zauważ, że nie komentowałem zarządu tylko nasze forum, spółka nie powiedziała nic o tym, czego oczekują po smartfonach, była mowa tylko o większym rynku co zostało zinterpretowane jako oczekiwanie lepszej sprzedaży. Ps. zazwyczaj nie szukam informacji na innych forach, ale kilka dni temu przy okazji natrafiłem, że na podłodze ktoś prognozował kurs po premierach na tablety/smartfony/konsole  - to jest dopiero nagonka
|
|
|
|
Wysłane:
4 grudnia 2015 17:54:02
vladinho napisał(a): To teraz clue - po co porównywać ? Ano po to, że spodziewano się tu na forum, że ze smartfonów przychód będzie większy, nie o parę tysięcy dolarów, ale o rząd lub wielokrotność.
Myśle, że nie ma co w ten sposób patrzeć na rynek mobilny. Jak wspominałem osoby, które zakupiły już wcześniej wersje tabletową nie musiały nic robić by zagrać na telefonach. Kolejną kwestią jest charakterystyka rynku mobilnego, gdzie sprzedaż jest bardziej rozłożona w czasie (oczywiście nie umniejszając znaczenia premiery). Więc może być tak, że wersja na tablety generowała by X przychodów rocznie, a wersja uniwersalna już Y * X gdzie, Y jest > 1.5 i pewnie dużo mniejsze niż 10. Wersja na mobilne to dodatkowe miliony przychodu co roku przez kilka lat. Ile tego dokładnie będzie trudno oszacować ale powinno być mocno zauważalne, koszty powinny się zwrócić conajmniej dziesięciokrotnie a to już przyznacie, że jest bardzo dobry rezultat.
|
|
Wysłane:
4 grudnia 2015 17:59:11
To proszę Cię wyrażaj się precyzyjniej bo przez nieprecyzyjne sformułowania wprowadzasz innych w błąd..... samo słowo ma inne znaczenie niż sobie przyjąłeś cytuje pierwszy przykład z Wiki pl.wikipedia.org/wiki/Rz%C4%85...Rząd wielkości - szacunkowe określenie liczby przybliżające jej wartość częścią całkowitą jej logarytmu dziesiętnego. Zazwyczaj służy do porównywania wielkości, które charakteryzują się wielkoskalową zmiennością, np. w technice czy fizyce. Dwie liczby są tego samego rzędu, jeśli różnią się o czynnik kilka (mniej niż 10). Na przykład ludność Polski i Niemiec jest tego samego rzędu (38 i 82 mln), podczas gdy ludność Rosji i Luksemburga nie (140 mln i 490 tys.). Jeśli człowiek ma 2 metry wzrostu, a mrówka 4 milimetry długości, to wzrost człowieka jest o 3 rzędy wielkości większy od długości mrówki: tak więc rząd wielkości to krotność o rząd większa czyli x10 a kilka rzędów to jak podałem x100, x1000 ... tak więc bądźmy precyzyjni i stosujmy ogólnie przyjęte krotności dla liczb. Nie żebym się wymądrzał ale ja tak to odebrałem jako "ścisłowiec" i gość od spraw technicznych... tutaj jednak zgodzę się z @mrJackson bo możliwość grania na 2 typach sprzętu to wartość dodana i jak pokazała spółka na rynku mobilnym tak samo jak na Steam można grę sprzedawać znacznie dłużej niż tylko na premierze i spółka wyciągnie z gry kilka razy więcej pieniędzy niż to co zarobiła z premiery. Odnoszę wrażenie, że jest to trochę zamierzone rozkładanie przychodów w czasie .... bo gdzie tak na prawdę się firmie spieszy. Kasy mają aż za nadto na aktualne potrzeby spółki. Nie są w stanie szybko w racjonalny sposób spożytkować tej kasy na dzień dzisiejszy. Gdyby chcieli wycisnąć wszystko co się da to przy poziomie dodatkowych 10-15 mln pojawiłoby się silne parcie na dywidendę i rozdane pieniądze. A tak spółka spokojnie buduje zaplecze pod kolejne produkcje. Kiedy mają ochotę zrobią promocję i znów trochę kasy spływa. Jest kwartał na plusie .... jest okazja do premii i zadowolenia akcjonariuszy. Tak to działa. Najważniejsze aby z roku na rok przychody i zyski były większe. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 4 grudnia 2015 18:07
|
|
Wysłane:
4 grudnia 2015 18:17:39
Chyba nie będę niepoprawny jeśli zacytuję odpowiedź na pytanie z forum Dzień dobry Najbliższe działanie związane z przeprowadzką na GPW to publikacja prospektu emisyjnego (będzie dostępny na naszej stronie) co nastąpi w poniedziałek 7 grudnia w samo południe :) Niezwłocznie potem DM BOŚ w naszym imieniu złoży wniosek, o który Pan pyta, do GPW. Mogę zdradzić, że już kilka dni temu "zarezerwowaliśmy" na GPW termin debiutu. Nie mogę go jednak ujawnić przed oficjalnym potwierdzeniem. Podtrzymujemy jednak, że w tym roku nasze akcje pojawią się na głównym parkiecie. Pozdrawiamy. Stawiam na 21.12 choć może będzie to kilka dni wcześniej. Nie sądzę jednak aby we wniosku był termin krótszy niż 7 dni bardziej elegancko wyglądałby 14 dni. Choć spółka lubi zaskakiwać ..... i możemy się dowiedzieć "dziś rano" spółka zadebiutowała.... To żart oczywiście. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
Wysłane:
4 grudnia 2015 23:21:56
baks napisał(a):lelo chyba mijasz się z prawdą lub kłamiesz lub mówisz półprawdę cena nie jest 2 razy niższa tylko cena promocyjna Może przypomnijmy, że cena promocyjna na tablety to było 9,99 a teraz 6,99 .... do połowy z 9,99 to chyba jeszcze sporo brakuje celowa manipulacja czy brak wiedzy lub luka w pamięci Przestań imputować innym rzeczy, których nigdy nie powiedzieli. Przecież napisałem porównanie premierowych miesięcy!, a nie obecnej ceny. Naucz się czytać ze zrozumieniem. Chyba zapominasz, manipulujesz lub masz lukę w pamięci, ale w miesiącu premiery na tablety cena na Android i IOS wynosiła 9,99$ tylko przez pierwszy tydzień, a w drugim tygodniu było to 15$. Tymczasem w premierowym miesiącu na smartfony, cena na Androida (który odpowiadał za aż 2/3 przychodów, czyli zdecydowaną większość) była obniżona do 6,99$ całe dwa tygodnie, czyli do końca premierowego miesiąca. Właśnie dlatego podkreśliłem tę ponad dwa razy niższą cenę, bo można w ciemno założyć, że gdyby cena na Androida wróciła do 15$ po tygodniu to zamiast 200k$ przychodu byłoby coś w granicach 100-130k$ przychodu. Stąd mój zawód wynikiem, bo wiem, że gdyby nie przedłużyli tej promocji to byłoby naprawdę kiepsko. mrJackson napisał(a):No właśnie w sierpniu było tak: lelo-pakero napisał(a):Sensor tower pokazał dla: IOS: 22k pobrań i uwaga $120k przychodu! Prosty rachunek 22k *$10 = $220k Android: 6,9k pobrań i $21k przychodu! Prosty rachunek 6,9k *$10 = $69k
Teraz a teraz mamy 100tys i 200tys $ Więc jak dla mnie zarobili więcej. Należy pamiętać, że Ci którzy kupili wersje na tablety nie musieli kupować jej na telefony. Jak już używamy jednego narzędzia do porównania to się tego trzymajmy. Powinni spokojnie powtórzyć wynik z poprzedniego kwartału. Zapominasz, że grube kilkadziesiąt tysięcy $ z tych 300k$ to wynik tabletów, które też miały obniżoną cenę. Właśnie dlatego zakładam, że zarobili na samych smartfonach mniej niż na tabletach. Ale załóżmy nawet, że zarobili tyle samo... To może niech pierwszy podniesie rękę i wklei swój post osoba, która zakładała, że przychód ze smartfonów nie będzie większy niż z tabletów... Cisza? Pewnie dlatego, że większość z nas szacowała minimalną sprzedaż na smartfony 2-3 razy większą niż na tablety. Takie są fakty, więc śmieszą mnie takie wpisy jak baksa, że większość oczekiwała "nieco większego przychodu"...
|
|
Wysłane:
5 grudnia 2015 00:22:06
Ja raczej nie zakładałem większej różnicy niż 2 razy większa sprzedaż - bo dla mnie taki smart nawet z ekranem 5 czy 5,5" nie nadaje się do grania no może w grę taką jak jakiś pindball to może można przez chwilę popykać. Stąd dziwił mnie taki pęd do grania ..... ale ja jestem już z "innej epoki". Choć na nieco większą sprzedaż choć te 50% to liczyłem. Prawdę mówiąc nie znamy tak na prawdę rzeczywistych przychodów a tym bardziej proporcji choć przytaczane dane mogą być dość sensowne. Tyle, że spora część posiadaczy smartów zainteresowanych TWOM miała już wersje albo na PC albo na tablet. Należy założyć, że teraz telefon (co najmniej jeden) ma każdy. Co innego przejście z małego ekranu na większy np ze smarta na PC lub konsolę. TWOM jednak zdecydowanie jest grą na większy ekran. Widziałem grę na smartfon, tablet a na PC i konsoli grałem i mi najbardziej pasowała gra na konsoli choć na PC grałem dużo dłużej. Konsola tylko na targach w Poznaniu. Zastanawia mnie ilu z już posiadających TWOM zechce zagrać na konsoli. Jak widzę spełnia się scenariusz jaki zakładałem z prezentacją Industriala - choć terminy nieco są przesunięte. Prezentację zakładałem na przełom lutego/marca a będzie chyba w kwietniu. Podobnie będzie chyba z premierą uważałem, że może być w sierpniu ale w takim przypadku może się pojawić we wrześniu. Czy też macie podobne odczucia po ostatnim komunikacie w tej sprawie ? Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
Wysłane:
5 grudnia 2015 14:17:26
baks napisał(a): Jak widzę spełnia się scenariusz jaki zakładałem z prezentacją Industriala - choć terminy nieco są przesunięte. Prezentację zakładałem na przełom lutego/marca a będzie chyba w kwietniu. Podobnie będzie chyba z premierą uważałem, że może być w sierpniu ale w takim przypadku może się pojawić we wrześniu. Czy też macie podobne odczucia po ostatnim komunikacie w tej sprawie ?
Pisałem kilka miesięcy temu, że najbardziej prawdopodobna opcja to, że zrobią tak jak z TWOM. Trailer z zapowiedzią (bez gameplaya) w okolicach marca, pierwsze materiały z gry (może demo) na E3 w czerwcu, premiera w okolicach listopada.
|
|
Wysłane:
5 grudnia 2015 16:36:58
No scenariusza z TWOM nikt poważny nie wykluczy - mimo zapowiedzi sprzed kilku miesięcy o przełomie 2/3 kwartał nie można być pewnym, że plany się nie zmieniły. Myślę, że wpływ na to może mieć w pewnym stopniu przebieg premiery konsol - choć chyba bardzo ograniczony. Ja osobiście byłbym zdanie aby dopracowali wszystko perfekcyjnie a sam termin jest po trochu drugorzędny. Pamiętajmy W3 i LoF - jakość jest ważniejsza od terminu..... Co do kursu to takie dywagacje tylko u wróżki..... ale nie chcąc całkiem ignorować powiedziałbym tak jeśli GIG20 będzie w takim tempie zdążał do poziomu z dna kryzysu to dolnej cyfry nie można wykluczyć. Aktualnie nie wiem czy ktoś potrafi podać jakąś gwarantowaną barierę której nie przekroczy WIG20. Na pewno wielu takich będzie co spróbują ale nikt nie zagwarantuje tego. Jeśli kroki sterujących gospodarką są tak nieobliczalne i mogą doprowadzić do paniki na rynku a wtedy żadna spółka nie utrzyma aktualnych kursów - nawet najlepsza.... Już w tej chwili widać, że zagranica mocno zredukowała pozycje - co widać po kursach zresztą dzieje się to od paru miesięcy a tak na prawdę od 2011 (OFE). Ot cała prawda - może analitycy mają jeszcze coś mądrzejszego do powiedzenia, bo ja mam ograniczoną wiedzę w tym zakresie. Bardziej kieruję się doświadczeniem. Ale takiej sytuacji jaka się zapowiada nie sięgam pamięcią chyba, że lat 90-tych (AWS). Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
Wysłane:
7 grudnia 2015 17:15:49
przy kursie: 68,88 zł
Przebrnął ktoś przez cały prospekt ..... ja miałem już dość po 80 stronach .... Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
0 Dołączył: 2014-11-28 Wpisów: 49
Wysłane:
7 grudnia 2015 17:18:08
Przebrnąć przebrnąłem, ale nic ciekawego nie znalazłem. Ktoś mądrzejszy musi się wypowiedzieć, bo jak dla mnie same dość oczywiste rzeczy.
Z ciekawostek - ponownie pojawia się termin grudniowy jako termin przejścia.
|
|
Wysłane:
7 grudnia 2015 19:39:02
Termin grudniowy potwierdzał już IRM na forum .. (stawiam 14 lub 21 grudnia) .... więc to nie jest tajemnicą. Nie powinno być w prospekcie jakiś mega sensacji. Ale zastanawiałem się czy nie ma tam jakiś przecieków o nowych produkcjach tych "nieznanych"... Z tych 2 terminów bardziej chyba pasuje 21-go ponieważ kilka dni potrwa akceptacja terminu a sądzę, że spółka raczej nie będzie informować "jutro debiut" tylko chyba poda to z kilku (np. 7-mio) dniowym wyprzedzeniem - a poniedziałek to całkiem dobry dzień na premierę .... no chyba, że Zarząd za taki uważa piątek - chyba nie miałbym nic przeciw Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 7 grudnia 2015 19:42
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.