krishic napisał(a):Patrze sobie na prognozy i zastanawia mnie jedna rzecz tzn "zmiana stanu produktow"
W teorii spolka wytwarza produkt on idzie na magazyn i ksieguje go sie pod ta pozycja ew. sprzedaje sie produkt z magazynu i ksieguje sie z minusem.
W przypadku 11bit ze zwzgledu na specyfike spolki jej produkty beda niematerialne i w nieskonczonej ilosci kopii ale jednoczesnie zadna gra obecnie nie jest ukonczona wiec jak rozumiem pod ta pozycja sa po prostu ksiegowane koszty jakos przypisane do tworzonej gry i to owe koszty tworza produkt/przychody zmniejszajace strate spolki? Np jest na 30.06 436 tys pln kapitalu wlasnego czy zawiera sie w tym 135 tys pln zmiany produktow?
Teraz kwestia podatkow tzn za 2010r nie ma problemu jest prognozowana strata, ale na rok 2011 przychody ze sprzedazy beda juz na poziomie kosztow dzialalnosci operacyjnej, a po dodatniu zmiany stanow produktow powstanie zysk i podatek do zaplacenia defakto od poniesionych kosztow. Jesli "na magazynie" jest gra od ktorej zaplacimy podatek przed sprzedaza to co z tym podatkiem jesli gra sie nie sprzeda w odpowiedniej ilosci do pokrycia kosztow do niej przypisanych?
Wszystko zalezy od ceny emisyjnej nowych akcji...
Poniewaz spolka istnieje od niedawa, a wlasciwie to niewiadomo czy cos jeszcze wyprodukowala, duzo tutaj niewiadomych... Z
Byc moze kadra menadzerow ma doswiadczenie (choc mi osobiscie gry przez nich wydane nie przypadly do gustu), ale tutaj na tym poziomie zaawansowania liczylbym bardziej na doswiadczenie deweloperskie inzynierow [twierdze tak jako czlowiek zwiazany z branza deweloperska od strony deweloperskiej oraz SIT,BOX testow], wszczegolnosc ze nieznamy skladu i doswiadczenia osob technicznych zaangazowanych w produkty.
Produkt bedzie dystrybulowany droga elektroniczna wiec masa formalnosc menadzerskich niebedzie.
Wazne jest czy spolka zamierza pokazac swoje osiagniecia jeszcze przed rozpoczeciem zapisow...
Ps. Rozwodnienie kapitalu tez nie jest dobra strona tej spolki.
[to moje osobiste odczucia na temat tej spolki - zachecam do dyskusji takze czlonka zarzadu]