PARTNER SERWISU
iepocmie
784 785 786 787 788
baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 5 kwietnia 2023 12:35:34 przy kursie: 649,00 zł
krewa napisał(a):
Cytat:
Chore jest negowanie sprzedaży przez Zarządy spółek. To tacy sami ludzie jak my.

Nie, baks, to nie są tacy sami jak my. To są ludzie, którzy mogą przyznać sobie akcje w ramach PM i objąć je po znacznie niższej cenie.

Masz rację ale to pewnego rodzaju dodatkowa premia za założenie firmy.
Choć ubolewam, że nie ma dywidendy. Jednak jako długoletni inwestor nie mogę narzekać.
PM to jeden z całkiem rozsądnych form zachęt dla pracowników.
Już nie raz było to dyskutowane i raczej jest konsensus, że to dobre rozwiązanie aby przywiązać ludzi do dłuższego powiązania ze spółką.
Jak chciałbyś związać najlepszych ludzi ze spółką. Najzdolniejsi wyciągani byliby najzdolniejsi propozycjami lepszych zarobków. Przykłady w innych firmach z innych branż ... słynne podkupienie przez Intela Pana Raja Koduriego z AMD wiceprezesa autora świetnych procesorów i grafiki.
Tak samo szefowie zespołów czy producenci w spółkach growych. PM daje szansę znacznie wyższych zarobków po wypełnieniu kontraktów. Dziwne by było gdyby Zarząd nie przwidział dla siebie dodatkowej "premii" za wykonanie planu.
Jak można sprawdzić zbyt niski plan nie został zaakceptowany i spółka musiała podwyższyć założenia PM. Mi nieco nie podoba się, że ludzie dostają sporą pulę akcji nawet przy braku spełnienia założeń. W planie jest wskaźnik progresywności. Ja bym to skonstruował nieco inaczej.
Próg minimalny wykoannia.
Jednak PM zakłada kilkukrotny wzrost przychodów to chyba jest kluczowe. Niektórzy nie chcą tego zauważyć ale to nie mój problem. Spółka rozwijała się za wolno dla mnie - jednak ostatnio dużo się zmieniło na lepsze. Chyba można sobie życzyć aby reszta branży dorównała w rozwoju.

Ja akceptuję takie bonusy .... choć wolałbym dywidendę - jednak rozumiem to, że to jeszcze nie ten etap. Jednak w latach 2025-26 będę już oczekiwał dzielenia się częścią tortu z inwestorami. Uważam, że 25% zysku z ubiegłego roku byłoby właściwym wskaźnikiem.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

sledzik007
54
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 442
Wysłane: 5 kwietnia 2023 13:36:08 przy kursie: 649,00 zł
Co do materiału podrzuconego przez Topfacet to bardzo dobre opinie o Thaumaturg jednak jest jeszcze niedokończony ( np brakuje mimiki postaci). Zachwyca praca kamery oraz mamy rozbudowane dialogi. Ogólnie wrażenia są na plus. Recenzenci jednak nie spodziewają się debiutu w tym roku.

O niezwyciężonym za dużo nie mówią . Jest ciekawszy niż to co otrzymaliśmy na wcześniejszych materiałach.

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 5 kwietnia 2023 15:53:19 przy kursie: 649,00 zł
Zapomniałeś wspomnieć, że pada tam także informacja o tym, że gra jest obecnie bardziej dopracowana niż pokazywane demo.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 5 kwietnia 2023 17:21:28 przy kursie: 649,00 zł
baks napisał(a):
Masz rację ale...

Po co był cały ten słowotok? W zupełności wystarczyłyby pierwsze dwa słowa. Pozwól, że zacytuję siebie sprzed 3 lat, może to pozwoli Tobie lepiej zrozumieć w czym ja widzę problem.

krewa napisał(a):
Naprawdę nie dostrzegasz niczego nieetycznego w fakcie, że akcjonariusze Brzostek, Miechowski, Marszał, i Drozdowski postanawiają dodatkowo wynagrodzić członków zarządu Brzostka, Miechowskiego, Marszała i Drozdowskiego za wykonanie pracy, która jest przecież i bez tego opłacana?
Powtórzę - PM jest ok dla pracowników, dla wynajętego zarządu, ale nie dla zarządu będącego akcjonariuszem. I nieważne, że tak postępują inni - w mojej ocenie jest to nieetyczne.

No bo w sposób naturalny nasuwa się pytanie - a jeżeli PM nie zostanie uchwalony, to co, Panowie Brzostek, Miechowski, Marszał, i Drozdowski będą kłaść lachę na pracę?

baks
152
Wysłane: 5 kwietnia 2023 18:24:26 przy kursie: 649,00 zł
Oczywiście się z Tobą zgadzam bo nie da się inaczej. Ale wszyscy są zadowoleni bo PM i tak jest lepszy niż poprzednia wersja.
Szczerze mówiąc ja i tak jestem zadowolony z tego jak spółka się rozwija i przymykam oko na ten fakt "bezczelnego dojenia kasy" bo i tak puki co jest o niebo lepiej niż na liderze barnży.
Owszem akceptacja byłaby jeszcze większa gdyby płacili dywidendę.
Tyle, że na razie wielu długoterminowych rozumie, że bez kasy na inwestycje spółka stanie i zacznie się zwijać.
Jest to więc swoista zgoda z musu.
Nie sądzę aby po P8 spółka wymigała się od wypłacania dywidendy.
Sądzę, że wtedy może stanąć warunek dywidenda za poparcie kolejnego PM w wersji tak jak piszesz bez premii dla Zarządu. Ja zdaję sobie sprawę, że yo będzie czas najwyższy na zmiany.
Myślę, że Zarząd także zdaje sobie lub zda sobie kiedyś sprawę z konieczności takich zmian.
Jak wiesz zapewne ja nie narzekam na zwrot z inwestycji i do czasu aż nie będzie gorzej tacy jak ja nie będą bardzo narzekać. Co innego szukający szybkiego zarobku .... tu i teraz. Tyle, że tacy krzyczą dużo bo mają mało kapitału "a duże oczekiwania".

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 5 kwietnia 2023 19:04:53 przy kursie: 649,00 zł
Bartas_Gda napisał(a):
krewa napisał(a):
Cytat:
Chore jest negowanie sprzedaży przez Zarządy spółek. To tacy sami ludzie jak my.

Nie, baks, to nie są tacy sami jak my. To są ludzie, którzy mogą przyznać sobie akcje w ramach PM i objąć je po znacznie niższej cenie.

krewa kto by nie sprzedawał, niezależnie ile akcji, jak często by gra nie była przesuwana i jakby długo nie trwała jej produkcja to w przypadku 11B dla @baksa wszystko znajdzie racjonalne wytłumaczenie Whistle

a tak na poważnie ja zawsze negatywnie traktuję sprzedaż akcji przez osoby powiązane ze spółką (każdą) tym bardzie CEO i byłego CEO. Taka sprzedaż oczywiście nie musi mieć żadnego przełożenia na kurs a tym bardziej na wyniki i wcale nie musi być zapowiedzą jakiś negatywnych następstw.

to i ja wrzucę swoje 3 grosze..na tym popularnym wątku..

czy sprzedaż akcji przez osoby zarządzające jest zła? co do zasady tak... i zwykle stanowi lampkę ostrzegawczą dla innych ale jest jedno ale... mianowicie trzeba brać pod uwagę skalę tej wyprzedaży w stosunku do posiadanego pakietu..( tutaj to właściwie nieistotne ilości do pakietów będących w rękach sprzedających)

dla mnie gorsze są programy motywacyjne dla zarządu absurdalnych rozmiarów w stosunku do całkowitych zysków spółki..

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

baks
152
Wysłane: 6 kwietnia 2023 00:19:10 przy kursie: 649,00 zł
bankrucik napisał(a):

to i ja wrzucę swoje 3 grosze..na tym popularnym wątku..

czy sprzedaż akcji przez osoby zarządzające jest zła? co do zasady tak... i zwykle stanowi lampkę ostrzegawczą dla innych ale jest jedno ale... mianowicie trzeba brać pod uwagę skalę tej wyprzedaży w stosunku do posiadanego pakietu..( tutaj to właściwie nieistotne ilości do pakietów będących w rękach sprzedających)

dla mnie gorsze są programy motywacyjne dla zarządu absurdalnych rozmiarów w stosunku do całkowitych zysków spółki..

Co do zasady pełna zgoda.
Tylko nie podałeś sposobu jak inaczej zatrzymać najlepszych pracowników ?
Krytykować łatwo ale powiedz jak zapewniłbyś produkcję ?
Przeszkoliłeś pracowników a ktoś oferuje im wyższe pensje ... bo przecież za friko ma gotowych do pracy ludzi.
Najwyraźniej brak wyobraźni - może warto założyć sobie spółki w branży przetrwać 2-3 lata a później cwaniakować.
Sami eksperci "spadochroniarze" wpadają na spółki najlepiej wiedzą jak prowadzić biznes i pouczają innych. To nasza cecha narodowa, że znamy się na wszystkim. Ale wpisy porównujące spółki o kompletnie różnych strategiach i w różnym cyklu produkcji są do bani i świadczą o braku podstaw wiedzy lub chęci wprowadzenia innych w błąd. Krytyka spółki wskazana ale realna a nie wydumana.
Są spółki które głównie zajmują się produkcją akcji ale spółki które chcą coś osiągnąć muszą mieć zapewnioną załogę aby osiągnąć założone cele.

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 6 kwietnia 2023 00:42:43 przy kursie: 649,00 zł
ja piszę o zarządach a ty o pracownikach których przeszkolono...
do wycieczek personalnych się nie odnoszę... najlepiej świadczą o piszącym

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com
Edytowany: 6 kwietnia 2023 00:43

Bergman
87
Wpisów: 202
Wysłane: 6 kwietnia 2023 09:03:07 przy kursie: 644,00 zł
@baks

Niesamowite argumenty, zupełnie niesamowite. Ja proponuję byś wynurzył głowę z 11bit i spojrzał szerzej na rynek, szczególnie do USA, gdzie standardowo spółki skupują akcje z rynku, wypłacając najczęściej również dywidendę. Pracownicy później zwykle dostają te akcje od spółki w ramach bonusów albo mają możliwość odkupu po znacznie niższych cenach. Kurs na tym nie cierpi i wszystko jest jasne i przejrzyste. Skup akcji odbywa się właśnie po to by nie robić akcji rodem z bazaru, gdzie ktoś wyprzedaje pośrednikowi po 6xx by odkupić po 1xx i potencjalnie huknąć tym później w rynek. Ale nawet na polskim parkecie są spółki z sektora, które te programy robią po prostu lepiej. W USA takie potworki jakie wymyśla 11bit nie przechodzą (tam jest inna kultura i nikomu do głowy by nie przyszedł taki pomysł), a więc z całą pewnością można wnioskować, że nie będzie to spółka, która popchnie polską giełdę ku wyższym standardom. Patrząc na akcjonariuszy i uwielbienie jakim spółka się cieszy zakładam, że obecny standard raczej będzie zachowany.

MODERATOR
80
Wpisów: 211
Wysłane: 6 kwietnia 2023 09:41:32 przy kursie: 644,00 zł
baks napisał(a):
Najwyraźniej brak wyobraźni - może warto założyć sobie spółki w branży przetrwać 2-3 lata a później cwaniakować.
Sami eksperci "spadochroniarze" wpadają na spółki najlepiej wiedzą jak prowadzić biznes i pouczają innych.

baks napisał(a):
Rozumiem, że masz niewielką wiedzę o programowaniu ale ja...

baks napisał(a):
Czytasz ze zrozumieniem czata i inne wypowiedzi ..?

baks napisał(a):
Wszystko wskazuje, że albo pogubiłeś się inwestycyjnie albo jak paru innych uważasz, że...

@baks, kategoryczna prośba o powściągliwość w ocenianiu użytkowników forum i o zaprzestanie wycieczek personalnych.

topfacet
178
Wysłane: 6 kwietnia 2023 12:14:30 przy kursie: 644,00 zł
Moim zdaniem (co wielokrotnie tu już podkreślałem) zarząd powinien być wyłączony z PM. A pomysł ze skupem akcji zamiast emitowania nowych oceniam pozytywnie. Pytanie tylko czy byłyby $ na skup i dywidendę, bo chyba wszyscy akcjonariusze tej dywidendy oczekują.

topfacet
178
Wysłane: 6 kwietnia 2023 13:28:57 przy kursie: 644,00 zł
Pojawia się więcej recenzji prasowych po GDC, to akurat mamy Thaumaturga:

gamingtrend.com/feature/previe...

baks
152
Wysłane: 11 kwietnia 2023 10:56:54 przy kursie: 622,00 zł
topfacet napisał(a):
Moim zdaniem (co wielokrotnie tu już podkreślałem) zarząd powinien być wyłączony z PM. A pomysł ze skupem akcji zamiast emitowania nowych oceniam pozytywnie. Pytanie tylko czy byłyby $ na skup i dywidendę, bo chyba wszyscy akcjonariusze tej dywidendy oczekują.

Ja dotychczas akceptowałem udział Zarządu. Jednak nadszedł czas aby w kolejnym PM zmienić ten stan rzeczy. Jeśli już to PM powinien być zdecydowanie progresywny. Jeśli jakiś udział Zarządu w przydziale akcji to tylko za wykonanie ponad plan. Obecny jest zbyt mało wymagający dla Zarządu. Zdecydowanie powinny być progi im więcej nadwykonania tym większy % dla Zarządu.

Dywidenda do 2026 mało realne chyba, że FP2 lub inna gra mocno podciągnie ranking sprzedaży.
Jednak nie widzę możliwości aby od 2026 spółka nie dzieliła się zyskiem w proporcji 25%.
Pytanie kiedy spółka chce skupować i na pewno nie będzie windować ceny akcji przed skupem.

hal80
PREMIUM
27
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 95
Wysłane: 11 kwietnia 2023 11:53:38 przy kursie: 622,00 zł
Uważam że dywidenda przy spółkach gamingowych jest bez sensu. Oczywiscie, dla Zarządu jest to spory zastrzyk finansowy ale z punktu widzenia Akcjonariuszy już lepszy byłby skup akcji lub przeznaczenie tych środków na inwestycje. Po prostu stopa dywidendy będzie za niska. Wystarczy sobie policzyć.

topfacet
178
Wysłane: 11 kwietnia 2023 12:02:43 przy kursie: 622,00 zł
A jaka dywidenda byłaby dla Ciebie atrakcyjna przy zysku netto 100 mln rocznie i cenie obecnej cenie akcji ?

baks
152
Wysłane: 11 kwietnia 2023 12:39:11 przy kursie: 622,00 zł
Przedział 10zł do 2% czyli 10 do 14zł to byłaby bomba. To dałoby jednak 30-40mln czyli oskubało kapitał na inwestycje.
Choć na początek dobre byłoby nawet 3-4zł powiedzmy w 2026 za rok poprzedni.
Spółki nie oskubalibyśmy z funduszy na inwestycje.
Liczę, że w 2025 powinno być więcej niż 100mln zysku o ile nie będzie większych wtop z 2-3 grami.

topfacet
178
Wysłane: 11 kwietnia 2023 13:14:39 przy kursie: 622,00 zł
W aktualnej rekomendacji DM BOŚ zakłada dywidendę 20,80 na akcje w 24 roku.

baks
152
Wysłane: 11 kwietnia 2023 13:23:16 przy kursie: 622,00 zł
Ja nawet nie marzę o tym. Nie zapominajmy, że spółka do 2026 będzie wciąż zwiększać mocno inwestycje a wynik obciążą także PM i skup akcji pod rozliczenie PM.
Aktualne byłoby większa dywidenda i wcześniej ale raczej nie ulega wątpliwości, że plany wydawnicze racezj nie zmieszczą się zgodnie z założeniami - miały być wszystkie gry w 2024. Teraz raczej to mało prawdopodobne. W związku z powyższym szczyt przychodów wypadnie na przełomie 2025/26 lub rok później.
Tak mi wychodzi, że dywidenda w 2025 bardzo realna i będę mocno naciskał na taki scenariusz. Wcześniej zadowoli mnie 3-4 zł z opcją wzrostu w latach kolejnych.
Myślę, że trzeba na spółce wymóc ewentualną partycypację w zyskach.
Ewentualny PM dla Zarządu ale i wypłata dywidendy.
To ewentualny dobry konsensus.
Przynajmniej według mnie.

topfacet
178
Wysłane: 11 kwietnia 2023 22:52:18 przy kursie: 622,00 zł
Nowa rekomendacja od DM MBank - podnosi CD 9M do 677 pln i zaleca trzymanie akcji 11BS.

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 12 kwietnia 2023 02:41:31 przy kursie: 622,00 zł
Bergman napisał(a):
Skup akcji odbywa się właśnie po to by nie robić akcji rodem z bazaru, gdzie ktoś wyprzedaje pośrednikowi po 6xx by odkupić po 1xx i potencjalnie huknąć tym później w rynek..

Przecież w efekcie mamy to samo spółka ogłasza skup po wyższej cenie co powoduje redukcję na poziomie 95% lub więcej bo duzi inwestorzy, Przezesi i Zarząd zgłaszaja do skupu cale swoje pakiety, akcje odkupione potem sprzedawane z dyskontem podobnie jak w 11Bit. Duzi maja premię którą dowolonie dysponują.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

784 785 786 787 788

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,159 sek.

miewirle
upgxwphb
xzwsppnk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fzcxwdwd
juwuuwlp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat