krewa napisał(a):Cytat:Chore jest negowanie sprzedaży przez Zarządy spółek. To tacy sami ludzie jak my.
Nie, baks, to nie są tacy sami jak my. To są ludzie, którzy mogą przyznać
sobie akcje w ramach PM i objąć je po znacznie niższej cenie.
Masz rację ale to pewnego rodzaju dodatkowa premia za założenie firmy.
Choć ubolewam, że nie ma dywidendy. Jednak jako długoletni inwestor nie mogę narzekać.
PM to jeden z całkiem rozsądnych form zachęt dla pracowników.
Już nie raz było to dyskutowane i raczej jest konsensus, że to dobre rozwiązanie aby przywiązać ludzi do dłuższego powiązania ze spółką.
Jak chciałbyś związać najlepszych ludzi ze spółką. Najzdolniejsi wyciągani byliby najzdolniejsi propozycjami lepszych zarobków. Przykłady w innych firmach z innych branż ... słynne podkupienie przez Intela Pana Raja Koduriego z AMD wiceprezesa autora świetnych procesorów i grafiki.
Tak samo szefowie zespołów czy producenci w spółkach growych. PM daje szansę znacznie wyższych zarobków po wypełnieniu kontraktów. Dziwne by było gdyby Zarząd nie przwidział dla siebie dodatkowej "premii" za wykonanie planu.
Jak można sprawdzić zbyt niski plan nie został zaakceptowany i spółka musiała podwyższyć założenia PM. Mi nieco nie podoba się, że ludzie dostają sporą pulę akcji nawet przy braku spełnienia założeń. W planie jest wskaźnik progresywności. Ja bym to skonstruował nieco inaczej.
Próg minimalny wykoannia.
Jednak PM zakłada kilkukrotny wzrost przychodów to chyba jest kluczowe. Niektórzy nie chcą tego zauważyć ale to nie mój problem. Spółka rozwijała się za wolno dla mnie - jednak ostatnio dużo się zmieniło na lepsze. Chyba można sobie życzyć aby reszta branży dorównała w rozwoju.
Ja akceptuję takie bonusy .... choć wolałbym dywidendę - jednak rozumiem to, że to jeszcze nie ten etap. Jednak w latach 2025-26 będę już oczekiwał dzielenia się częścią tortu z inwestorami. Uważam, że 25% zysku z ubiegłego roku byłoby właściwym wskaźnikiem.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)