PARTNER SERWISU
rlfncmjj
112 113 114 115 116

Kiedy szczyt hossy?

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 12 sierpnia 2011 16:34:00
k201244 napisał(a):
stooq.pl/q/?s=^bvp&c=1d&am...

ano pokazuja pokazuja,
i dzisiejsze wzrosty skasowane w ciagu 30 min:)

to popatrz że akurat odbija ...
wszystkie pozostałe indeksy amerykańskie, w tym SP500 są na plusie

wujek_staszek napisał(a):
To w reakcji na miczigeny, które musiały byc złe po takich cudach jakie działy sie w USA. Murzynki sie przestraszyły, że im ojczyzna bankrutuje i im nastroje spadły. Jeszcze pare dni temu na takie dane indeks poleciałby ze 100pkt w dół. Jak rynki te złe dane oleją to znaczy że lecimy wyżej.

dokładnie
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 12 sierpnia 2011 16:37

Scarry
193
Wysłane: 12 sierpnia 2011 16:52:15
BOVESPA na plusie....
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 12 sierpnia 2011 17:02:03
Może i na plusie, ale przebili linię trendu krótkoterminowego.

kliknij, aby powiększyć

Nie wnikam już, czy to klin, czy kanał. Pocałowali od dołu i znowu na minus.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

wujek_staszek
0
Wpisów: 792
Wysłane: 12 sierpnia 2011 17:37:24
Teraz już tylko zostało czekać do wtorku, a tam danych że ho ho.
Pogodnego weekendu życzę!
Albo my ich, albo oni Was.

Scarry
193
Wysłane: 12 sierpnia 2011 17:39:27
ej no... postawiłem na wzrosty i mają być wzrosty... Dancing (a postanowiłem zaryzykować)

anwyway - amerykańskie giełdy zachowują sie umiarkowanie pozytywnie, jak zobaczyłem taką reakcję na info o nastrojach wśród murzynków to ja tam zdecydowałem się ostro obstawić rozwiązanie pozytywne do wtorku :)

---

edit:
BOVESPA na plusie, wszystkie indeksy amerykańskie na rosnącym plusie... :)
Edytowany: 12 sierpnia 2011 17:49

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 12 sierpnia 2011 18:08:14
korekta ma się ku końcowi. 1200 na s&p i jazda w dół. nie podejrzewam, by w usa zakończyli wyżej niż -1%. okolice 1250, oczywiście wybronione, to sensowne zakończenie na s&p. nie pojawiło się nic, żaden news, co dałoby pozytywny impuls

mathu
0
Wysłane: 12 sierpnia 2011 20:34:40
Ropa wychodzi z tego klina, którego męczę od dwóch dni, momentalnie zmiana znaku z +0.5% na -0.5%...

EDIT: już -0.74% na crude i -0.3% na brent, a cały dzień próbowali się przepchnąć przez lukę z poniedziałku w okolicach +1%.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 12 sierpnia 2011 20:35

krzem78
0
Wpisów: 197
Wysłane: 12 sierpnia 2011 21:14:02
@mathu imho za szybko aby mówić o powrocie do spadków na ropie, to zaledwie jedna świeczka na m30 o konkretniejszym ruchu w dół. Co prawda domknięcie luki i odwrót jest jakimś argumentem, ale co najwyżej do przetrzymania pozycji jak w Twoim przypadku a nie do wejścia w pozycję krótką.
Swoją drogą czy ktoś mi wyjaśni, dlaczego większość forumowiczów w niskich cenach surowców upatruje szansę na hossę w dłuższym terminie, a przecież korelacja ceny ropy i indeksów jest zgodna.
Fundamentalnie wydaje się to być uzasadnione, ale wykres pokazuje co innego...
stooq.pl/q/?s=cl.f&d=20110...
Moja rzeczywistość subiektywna - to wszystko to, co istnieje. Rzeczywistość obiektywna to twór syntetyczny dotyczący hipotetycznej uniwersalizacji licznych rzeczywistości subiektywnych. Philip Dick.
Edytowany: 12 sierpnia 2011 21:18

Scarry
193
Wysłane: 12 sierpnia 2011 23:59:46
Inwestorzy na zakupach...

Cytat:
We wtorek będziemy musieli zareagować na dwie zakończone sesje na Wall Street, a co za tym idzie należy się szykować na spore zmiany cen. Mimo ewidentnego przesilenia na rynku i rozpoczęcia korekty zwyżkowej, ryzyko pozostania z akcjami na dłuższy weekend należy oceniać jako wysokie. W związku z tym, jeśli światowe giełdy do wtorku będą zachowywać się przyzwoicie, inwestorzy posiadający polskie aktywa na pierwszej sesji nowego tygodnia powinni zostać sowicie wynagrodzeni za podjęcie tego ryzyka"- podumował Kaczmarek.

wave

mathu
0
Wysłane: 13 sierpnia 2011 02:21:56
krzem78 napisał(a):
@mathu imho za szybko aby mówić o powrocie do spadków na ropie, to zaledwie jedna świeczka na m30 o konkretniejszym ruchu w dół. Co prawda domknięcie luki i odwrót jest jakimś argumentem, ale co najwyżej do przetrzymania pozycji jak w Twoim przypadku a nie do wejścia w pozycję krótką.

Zobaczymy, ja tam widzę coraz bardziej zwężający się klin (a raczej rodzinę klinów), ten najwęższy już padł, ale jak mówię - zobaczymy. W szerszym obrazie widać takie górki, ewentualnie mogłaby podjechać jeszcze sporo do góry, ale IMHO to musiałoby oznaczać powrót do nowych szczytów na giełdach, a w to w tak krótkim terminie zupełnie nie wierzę. Zachowanie ropy po flash crashu potwierdza moje przewidywania.

A w ogóle to RCSCRAOPEN wzięty na kilka lat, mógłby się okazać inwestycją życia, bo kto wie, czy jakiś wstrząs na rynku surowców (alternatywne źródło energii, albo uniemożliwienie spekulacji cenowej) nie spowoduje powrotu do poziomu 10 dolarów?

krzem78 napisał(a):

Swoją drogą czy ktoś mi wyjaśni, dlaczego większość forumowiczów w niskich cenach surowców upatruje szansę na hossę w dłuższym terminie, a przecież korelacja ceny ropy i indeksów jest zgodna.
Fundamentalnie wydaje się to być uzasadnione, ale wykres pokazuje co innego...
stooq.pl/q/?s=cl.f&d=20110...

Bo droga ropa nic nie daje! Kompletnie nic. Zarabiają na niej wyłącznie szejkowie. Dla wszystkich innych oznacza to zwiększone koszty transportu, a transport to podstawa gospodarki. Tak samo jak wysokie ceny prądu zabiłyby gospodarkę.

Piszesz o korelacji, ale ta korelacja dotyczy tylko XXI wieku, wcześniej ropa była w trendzie bocznym.

Więcej - z rok temu zwracałem na forum uwagę, jak nagle, na poczatku XXI w., ceny surowców zaczynają iść do góry, a SP500, który wcześniej rósł praktycznie nieprzerwanie w górę, wchodzi w trend boczny, którego trzecią górkę zrobiliśmy w tym roku. Moim zdaniem właśnie ten wzrost cen surowców zatrzymał dalszy wzrost na giełdach.

Scarry napisał(a):
Inwestorzy na zakupach...

Cytat:
We wtorek będziemy musieli zareagować na dwie zakończone sesje na Wall Street, a co za tym idzie należy się szykować na spore zmiany cen. Mimo ewidentnego przesilenia na rynku i rozpoczęcia korekty zwyżkowej, ryzyko pozostania z akcjami na dłuższy weekend należy oceniać jako wysokie. W związku z tym, jeśli światowe giełdy do wtorku będą zachowywać się przyzwoicie, inwestorzy posiadający polskie aktywa na pierwszej sesji nowego tygodnia powinni zostać sowicie wynagrodzeni za podjęcie tego ryzyka"- podumował Kaczmarek.

wave

Co za głupora, a w jakiż to sposób mają zostać wynagrodzeni? Że jak USA wzrosną, to GPW otworzy się z luką? A gdyby u nas w poniedziałek była sesja, to zostaliby mniej wynagrodzeni? A może Sobolewski da im po batoniku za odwagę?

A tymczasem mamy nowy wyciek:

wiadomosci.onet.pl/swiat/znacz...
Edytowany: 13 sierpnia 2011 02:27

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 13 sierpnia 2011 10:41:43
Mathu - ja wykres ropy widzę na mój dosyć prymitywny sposób.
Długoterminowo - mamy niedźwiedzie klimaty. Wsparcie padło i tylko patrzeć czy któreś z fibo zadziała na tyle mocno by to wybicie nazwać w przyszłości głęboką korektą, czy też nie zadziała i mamy besse. I mimo że widac tu jakieś ostatnie odbicie w którym jeszcze trochę do oporu brakuje ten wykres to parada niedźwiedzi.

kliknij, aby powiększyć

Zupełnie inaczej się sprawy mają gdy spojrzymy na ten wykres krótkoterminowo

kliknij, aby powiększyć

Mamy tu wybicie z trendu spadkowaego i wykreślanie wyższczych górek i dołków.
Podsumowując - istotniejszy jest trend wyższego rzędu, a więc spadkowy, ale krótkotrwale mamy jeszcze dosyć sporo miejsca by podciągnąć wyżej.

mathu
0
Wysłane: 13 sierpnia 2011 11:05:01
Tyle że mnie interesuje SC.F, a tam jak by nie patrzeć i nie rysować, zawsze wychodzą kliny w klinach:

kliknij, aby powiększyć

Scarry
193
Wysłane: 13 sierpnia 2011 11:06:25
@mathu
a tak zacytowałem bo poprawiło mi humor na wieczór king ... ja jestem przekonany że w skali 2 czy 3 lat to jestesmy w bessie, odbicie może być teraz na miesiące (może na tygodnie) ale świat pogrąży się w recesji (ja serio wierzę w to co Peter Schiff mówi)... za dużo dramatycznych punktów zwrotnych (z punktu widzenia ekonomii) już zaszło.

nie do konca była to głupota bo we wtorek, jeśli DAX i SP500 zachowa się ok w poniedziałek, to nasi gracze najprawdopobniej zareagują nadreaktywnie, przesadzając ze skalą byczych zachowań, więc bonus faktycznie będzie.

hm... faktycznie ten papier na spadek ropy może być genialną inwestycją na emeryturę.. jeśli ropa wróci do cen sprzed bańki surowcowej to zarobi się na nim więcej niż złoto czy jakakolwiek klasyczna inwestycja Think , tu mogą być tysiące procent potencjalnie.

hm... rzecz do poważnego rozważenia

jeszcze jedno: AT swoje, ale psychologia graczy swoje.. zauważcie że na giełdach zaczął przeważać krótkoterminowy trend do odrobienia strat lub kupienia "przecenionych" walorów. Nie można ignorować psychologii masy inwestorów (w sumie pokrywa się to z tym krótkoterminowym AT Buldiego)
Edytowany: 13 sierpnia 2011 11:09

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 13 sierpnia 2011 13:01:42
Dla światowej ekonomii nadchodzi "niebezpieczny czas"

Cytat:
Szef Banku Światowego ostrzega, że dla światowej ekonomii nadchodzi "niebezpieczny czas". Według Roberta Zoellicka, globalna gospodarka jest teraz "we wczesnym okresie nowych zawirowań".

Zaczęło się oswajanie społeczeństwa, że będzie ciężko...
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 13 sierpnia 2011 13:11:09
na naszych blu czipach małe obroty jak na jakieś poważniejsze odbicie Think mam wrazenie ze bedzie jeszcze jeden zjazd zanim sie sytuacja ustabilizuje.
EEX

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 13 sierpnia 2011 20:01:14
Scarry napisał(a):
@mathu
psychologii masy inwestorów (w sumie pokrywa się to z tym krótkoterminowym AT Buldiego)

Błędne założenie. Masa nie ma znaczenia, znaczenie ma kapitał, którego większośc moze byc skupiona w kilku podmiotach i to one zdecyduja. Masa moze sobie skoczyc.

Takze wyciaganie wnioskow z masowosci/powszechnosci zachowan niekoniecznie ma sens.

enforces
0
Wpisów: 1 506
Wysłane: 13 sierpnia 2011 23:10:06
te kliny to jedna z możliwości. jest jeszcze diament na dołku który jak zostanie potwierdzony oznacza... no wiecie co. Ogólnie rzecz biorąc aby go potwierdzić w poniedziałek musimy zamknąć się na plusie.

buldi
0
Wysłane: 13 sierpnia 2011 23:21:36
Mam przeczucie że poniedziałkowe zamknięcię nie zmieni obrazu naszego rynku. Angel

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 14 sierpnia 2011 10:15:18
Świat uświadomił sobie, że druga fala kryzysu jest nie do uniknięcia. Gospodarki zwalniają, problemy z zadłużeniem narastają, firmy płacą swoje zobowiązania/otrzymują należności z opóźnieniami (tutaj artykuł)
Na szczęście tym razem instytucje tworzące reguły zaczynają drobne, powolne ruchy w dobrym kierunku: zakaz krótkiej sprzedaży czy znaczące ograniczenie możliwości korzystania z automatycznych systemów transakcyjnych
Mam nadzieję, że za tymi decyzjami pójdą dalsze zmiany w systemie finansowym. Giełdy powinny być miejscem wyceny spółek, a nie kasynem w którym jak wiemy rzadko wygrywa ktoś inny niż właściciel kasyna.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

buldi
0
Wysłane: 14 sierpnia 2011 10:34:52
Spadkom nie jest winna krótka sprzedaż czy automatyczne systemy, to tylko szukanie kozła ofiarnego którgo trzeba zarżnąć by uspokoić rządny krwi lud po tym co się stało. Angel

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

112 113 114 115 116

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,449 sek.

jwyxpnfr
qdgyiudt
rhfrujbl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eoyccnye
xdjdvapl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat