PARTNER SERWISU
tyfnnibj
114 115 116 117 118

Kiedy szczyt hossy?

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 14 sierpnia 2011 19:55:46
Mądre cięcia budżetowe, ograniczanie możliwości zarabiania spekulantom (do roboty kurna, a nie rynki uwalać i na kontraktach terminowych zarabiać na nowe wille blackeye) - jeżeli to wszystko będzie wdrażane z determinacją, mamy szansę na kontynuację hossy.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

DarthUnreal
0
Wpisów: 228
Wysłane: 14 sierpnia 2011 20:28:09
krewa napisał(a):

@Darth,
a nie przeszkadza Tobie sytuacja, w której Gruby ma pusty portfel akcji, sporo gotówki, dostęp do informacji, otwiera L-ki i zaczyna zakupy? myślę, że nie ;) czyli postępowanie Grubego, przynoszące Tobie korzyść jest cacy, natomiast przynoszące Tobie straty jest be?

Przecież to jest to samo co z tymi krótkimi.Czyli przeszkadza. Nie ma S-ek i L-ek to nie ma aż takich możliwości manipulacji. Na FW20 i inne wypaczenia było mnóstwo narzekania na forum. Jak się zrobiło odbicie w 2009 r. to dyskusje przycichły. Jakby było z 50 grubasów grających przeciwko sobie to w miarę może i by była zdrowa sytuacja. Ale jak jest 2 grubasów i jeden drugiego może zjeść na śniadanie, a reszta rynku to jakieś pchełki to jest to badziewne rozwiązanie dla takiego trzeciorzędnego rynku jak nasz.

Frog
13
Wysłane: 14 sierpnia 2011 20:50:28
Cytat:
Na FW20 i inne wypaczenia było mnóstwo narzekania na forum. Jak się zrobiło odbicie w 2009 r. to dyskusje przycichły

Pamiętam. Pisałem tutaj znane z innych for hasło, będące parodią reklamy z TV: "kontrakty - powinni tego zabronić". Dyskusja była żywa jak dzisiaj blackeye
Follow me on Twitter

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 14 sierpnia 2011 21:41:18
Ja kompletnie nie rozumiem narzekania. To jest chyba tak, że jak spada i są straty to zaraz szuka się winnych. A winny jest najczęściej sam zainteresowany Angel

Jest jak jest i trzeba to zaakceptować, a jak się nie podoba to wynocha na lokaty Angel To czy są kontrakty czy nie nie ma moim zdaniem większego znaczenia dla tych co inwestują fundamentalnie i długoterminowo, bo to jest dla nich szum. A jak ktoś jest technikiem z krótszym horyzontem, to trzeba uwzględnić w strategii jednego grubego, dwóch chudszych, trzy wiedźmy i całą resztę Angel

GPW to prowincjonalna giełda bananowa i zawsze będziemy wrażliwi na przypływ oraz wycofanie kapitału zagranicznego. A reszta jest w rękach GRUBYCH tego świata. Z resztą spójrzcie na indeksy, który najwięcej zyskał? To właśnie efekt działania kapitału zagranicznego Angel
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 14 sierpnia 2011 21:41

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 14 sierpnia 2011 22:00:49
Dobrze powiedziane, szczególnie to mi się podoba:
Kod:
A jak ktoś jest technikiem z krótszym horyzontem, to trzeba uwzględnić w strategii jednego grubego, dwóch chudszych, trzy wiedźmy i całą resztę
thumbright
Spółki to nie są żadne perełki, to najzwyklejszy towar którym tu się handluje. Najlepiej to wychodzi, kiedy się człowiek nie związuje ekocjonalnie ze swoja inwestycją i postępuje zgodnie z założaniami jakie sobie na początku postawił.
Jeżeli uważa że jego spółka jest na tyle mocna, że nie podlega prawom grawitacji, to może się bardzo zdziwić - później jest płacz, nerwy i szukanie winnych. Angel

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 15 sierpnia 2011 00:10:23
To ostatnie zdanie jest najważniejszą lekcją, jaką wyniosłem z dwóch lat na GPW. Nie żadne "tnij straty, pozwól zyskom rosnąć", tylko właśnie to. Nie ma bezpiecznych spółek - perełek.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 15 sierpnia 2011 00:45:09
Frog napisał(a):
Mądre cięcia budżetowe, ograniczanie możliwości zarabiania spekulantom (do roboty kurna, a nie rynki uwalać i na kontraktach terminowych zarabiać na nowe wille blackeye) - jeżeli to wszystko będzie wdrażane z determinacją, mamy szansę na kontynuację hossy.

To pobożne zyczenie może sie spełnic na jakis czas, ale uważam że nie ma szans na spełnienie go długofalowo. Doszedlem do przekonania że świat finansów przekroczył juz punkt bez powrotu i teraz juz tylko wielka wojna lub wielkie bankructwo może to wyczyścić. Pozostaje kwestia czasu.
Obligacje państwowe państw moga sie jeszcze sprzedawac, bo każdy kupujący ma nadzieje że zanim to gruchnie to zdazy je spieniężyć.
My jako Polska tez już przekroczyliśmy dopuszczalne limity zadłużenia, tylko wielkim prywatyzacjom i zabiegom kreatywnej księgowości rządu zawdzięczamy że powaga długu jest zamaskowana.
Więc widze to tak że okręt tonie a orkiestra gra.
Straciłem wiare w pewnośc inwestycji w tej sytuacji i raczej poczekam z boku.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 15 sierpnia 2011 14:58:13
Ups...

15.08. Nowy Jork (PAP/Bloomberg) - Indeks aktywności wytwórczej w stanie Nowy Jork niespodziewanie spadł w sierpniu 2011 r. do minus 7,72 pkt z minus 3,76 pkt w poprzednim miesiącu - podała w poniedziałek nowojorska Rezerwa Federalna (Central Bank of New York).
To już trzeci z kolei miesiąc spadku tego wskaźnika.

Analitycy spodziewali się, że indeks wyniesie w sierpniu 0,0 pkt.

Wartość indeksu aktywności wytwórczej powyżej zera wskazuje na rozwój w tym sektorze.

Indeks ostatnio kurczył się przez kolejne trzy miesiące w okresie kwiecień-czerwiec 2009 r., podczas ostatniej recesji.(PAP)

http://stooq.pl/n/?f=498736

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 15 sierpnia 2011 15:18:20
tak ale ta zła wiadomość została skontrowana bardzo dobrą o minimalnym spadku PKB Japonii po tsunamii, na co dobrze zareagowały giełdy całego Dalekiego Wschódu. Równiez trochę drobnych info dzisiaj okazało się całkiem OK (sprzedaż nowych samochodów w Kanadzie).

@mathu
wiem że grając technicznie obstawiłeś spadek ropy... ale obawiam się że i BOVESPA dzisiaj niexle rośnie (start +1,6% co jest naprawdę mocnym wynikiem) i sama ropa równiez.

btw:
DAX na plusie, EUR na ładnym plusie (obstawiałem na wzrost DAXa mnożonego przez kurs euro) Angel
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 15 sierpnia 2011 15:20

mankomaniak
0
Wpisów: 572
Wysłane: 15 sierpnia 2011 15:46:09
Taurus80 napisał(a):

O ile automatyczne systemy mi nie przeszkadzaja to krotka sprzedaz BAARDZO tyle mowimy o wolnym rynku, kapitalizmie, prawie podazy i popytu a krotka sprzedaz przeczy tym prawom.
Jak moze istniec prawo popytu i podazy skoro zakluca sie caly mechanizm kompletna bzdura jaka jest sprzedaz czegos czego sie nie posiada??

Co ciekawe tylko na rynkach finansowych jest mozliwosc takiej gry, jezeli jest to takie dobre i pozyteczne wprowadzmy ta sprzedaz we wszystkich aspektach naszego zycia.
Sprzedajmy chleb nie posiadajac go, albo mieszkanie, dom dzilke itd
W zamian damy gwarancje ze ktos kto od nas kupi cos czego nie mamy MOZE dostanie to cos w przyszlosci Angel Ciekawe czy znalzlby sie jakis debil ktory kupil by obietnice ze moze kiedys dostanie chleb!! Think

Nie oszukujmy sie rynki finansowe powinny przjsc glebokie reformy!
Oczywiscie poszczegolne gieldy we wszystkich krajach beda baardzo przeciwne calkowitemu zlikwidowaniu krotkiej sprzedazy z prostego powodu ich zyski spadna :)
Tak samo bedzie sie mialo jakby ktokolwiek w koncu doszedl do wniosku ze puste kontrakty na surowce to kompletna glupota lobby finansowe i spekulacyjne zrobi wszystko aby nikt nie zlikwidowal tego badziewia.

Taurusku kochany lubiący rzucać epitetami, jak się ustosunkujesz do wypowiedzi opennetpr:
Cytat:
Sprzedaż czegoś czego się nie ma jest zjawiskiem dość powszechnym i często występującym w przyrodzie. Nie tylko na rynkach finansowych istnieje możliwość takiej gry, jak pisałem to zjawisko częste i ułatwiające obrót towarowy. Znalazł by się taki debil który kupił by obietnicę że może dostanie kiedyś chleb, myślę że nawet parę tysięcy bochenków chleba. Cena ma znaczenie, wiele od niej zależy. Gdyby sprzedawać tylko to co się ma, chyba nie ruszylibyśmy ze średniowiecza. Chyba spokojnie mogę założyć, że w dużej mierze postęp technologiczny został uzyskany dzięki sprzedaży czegoś czego się nie miało, ale przynajmniej myślało się, że będzie się miało. Przykładowo, często kupuje się dom od developera, dom którego jeszcze nie ma, ba nawet często są mgliste plany tego domu. Przecież go nie ma, ale czy to znaczy, że nie można go sprzedać ? Można. On przecież będzie. Co prawda ryzyko jest zawsze, że go nie będzie, ale ktoś kto kupuje taki dom, zakładam, że z tym ryzykiem się liczy. Jak to się mówi "wiedziały gały co brały".

A ode mnie Taurusku tylko tyle na temat krótkiej sprzedaży: pożyczkodawca sprzedaje na wolnym rynku czasową możliwość (usługę) operowania ryzykownym instrumentem w postaci pożyczki. Pożyczkobiorca płaci za tę usługę pieniądze w wys. określonego procentu. Ponieważ usługa jest czasowa, to musi ją zwrócić właścicielowi w pewnym momencie - a co w tym czasie będzie robił z nią jest nieistotne dla właściciela.

Twoje zapędy do reformowania rynku tylko świadczą o ambicjach socjalizowania państwa i wpływania na decyzje uczestników rynku. To rynek stworzył wszystkie instrumenty finansowe (bo tak chciał) i on ponosi odpowiedzialność za - np. krach. Mylisz w ogóle Taurusku spekulacje z inwestycjami. Podstawą inwestycji są dywidendy, a te są niezależne od gierek spekulantów. Tak było i będzie zawsze. Ty jednak (wraz z więkoszością pseudoinwestorkiego podwórka) tego nie rozumiesz i dlatego pozostaje Ci tylko AT.
Co cię nie zabije, to cię udziwni

[**usunięto zakazaną treść**]

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 15 sierpnia 2011 16:31:31
Scarry napisał(a):
tak ale ta zła wiadomość została skontrowana bardzo dobrą o minimalnym spadku PKB Japonii po tsunamii, na co dobrze zareagowały giełdy całego Dalekiego Wschódu. Równiez trochę drobnych info dzisiaj okazało się całkiem OK (sprzedaż nowych samochodów w Kanadzie).

@mathu
wiem że grając technicznie obstawiłeś spadek ropy... ale obawiam się że i BOVESPA dzisiaj niexle rośnie (start +1,6% co jest naprawdę mocnym wynikiem) i sama ropa równiez.

btw:
DAX na plusie, EUR na ładnym plusie (obstawiałem na wzrost DAXa mnożonego przez kurs euro) Angel

spokojnie, bez euforii. za chwilę zawracamy na południe, a Bovespa zrobiła na chwilę obecną maksa w tej korekcie spadków. teraz zapraszam indeksy na dół ;)

dlaczego tak? bo AT, bo AF. czy coś się zmieniło przez weekend? czy znaleźli lekarstwo na niewypłacalność rządów? to tylko zwykła korekta spadków. nie czas na zakupy

Horyzont
0
Wpisów: 86
Wysłane: 15 sierpnia 2011 16:44:28
Manko, sorki, ale mimo spokojnego świątecznego nastroju, nie da się spokojnie czytać Twoich wpisów. Nie chodzi tu o treść (każdy ma prawo do własnych przekonań), ale stylu w jaki to robisz. Kontrowersyjne wypowiedzi są dobre, pobudzają do dyskusji, ale styl jest nie mniej ważny, przynajmniej na tym forum. Uwierz mi, że nie jetem w tym odbiorze osamotniona.
Zdejmij ten ciasnawy smurfowy strój milicjanta, bo wraz z nim przejmujesz nieprzyjemne cechy i "pałujesz" innych milusińskich uczestników forum, a to jest zabronione (przeczytaj regulamin).
Zasady, które warto poznać i stosować: Zasady dobrosąsiedzkie SW

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 15 sierpnia 2011 17:31:03
uwaga: jutro rano (8:00) info wstępne (preliminary) o niemieckim kwartalnym PKB. Wszystkich zapraszam po 8:01 do zajrzenia na forexfactory. To info najprawdopodobniej ustawia nam giełdowy wtorek w całej Europie a także kurs EUR wobec PLN i Franka. Prognozowana "neutralna" wartość "+0,5%"

...a niech tylko krzyżaki coś zepsują... przestane inwestować w dax-a :P
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 15 sierpnia 2011 17:37

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 15 sierpnia 2011 17:35:48
Scarry napisał(a):

btw:

No niestety poszli wyżej, niż przewidywałem. Ale nie składam broni, bo korekta kiedyś się skończy. SP500 doszedł idealnie do oporu na 1200 (to był maks, jaki miałem w głowie) i zawrócił. Czyżby to dziś?
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

wujek_staszek
0
Wpisów: 792
Wysłane: 15 sierpnia 2011 18:25:46
Na razie jest to skromniutki ruch powrotny do wybitego oporu. Myśle, że walka rozegra sie na 1250 na SP i 6500 na DAX.
Większość ma w głowie ostatnią bessę i czeka teraz na ruch w kierunku tegorocznych minimów. Wszędzie o tym słyszę i czytam. Zaryzykuje stwierdzenie, że takiego ruchu nie będzie a jeśli już to nie będzie on tak głęboki jak sie wszyscy spodziewają.
Albo my ich, albo oni Was.

fidelio77
0
Wysłane: 15 sierpnia 2011 19:00:44
@wujek_staszek
"Wszędzie o tym słyszę i czytam"

To jest niepokojące właśnie, wszyscy czekają na ruch powrotny w kierunku ostatnich minimów. Dlatego jestem coraz bardziej sceptycznie nastawiony do tego scenariusza.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 15 sierpnia 2011 19:04:35
Z tym powrotem i pogłębieniem dołka w krótkim terminie myslę podobnie. To zbyt oczywiste i zbyt wielu na to czeka. Z drugiej strony dwa dni optymizmu wystarczyły by szukać analogi do roku 1988 na co chyba większość również zaczyna liczyć - zapominając o obowiązujacym trendzie. Think Chodz kto wie, wszystko jest mozliwe.
Również podobnie oceniam zasięg korekty na S&P, widze ten opór lekko powyżej 1250, natomiast problemy z ropą blackeye mogą pojawić się dopiero w oklicach 91 $.

Frog
13
Wysłane: 15 sierpnia 2011 19:13:18
Wiara, że giełda odzwierciedla stan gospodarki, oraz niektóre ciekawe informacje płynące z mediów nastrajają mnie byczo. Recesji uniknąć się raczej nie da, ale spadki generalnie trwają już długo (w stosunku do wcześniejszych wzrostów) i w dużej mierze zdyskontowały osłabienie gospodarki.
Z kolei ogrom potrzebnej pracy, determinacji i wyrzeczeń potrzebny do naprawienia gospodarki budzi we mnie niedźwiedzia.
Follow me on Twitter

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 15 sierpnia 2011 19:49:38
mocny jest Wasz optymizm, 1250 ;) osobiście obstawiam, że dzisiejsze 1200 to maks. na edku dzisiejsze wybicie górą z konsolidacji, uważam za fałszywe i pociągnie to za sobą giełdy i surowce

fidelio77
0
Wysłane: 15 sierpnia 2011 21:23:34
@serpico

Opór na 1200 już trzeszczy.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

114 115 116 117 118

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,278 sek.

wjdwnobi
eagxqqdt
vngobpfc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
yozfteik
kpgjutqn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat