0 Dołączył: 2008-10-04 Wpisów: 572
Wysłane:
19 sierpnia 2011 21:55:08
siekoo napisał(a):poza tym troche Ci sie kolejnosc pomylila - wzrosly ceny, to i wynagrodzenia wzrosly. niby szczegol, co nie? To znaczy, że ja nie umiem czytać jak BYK... Retailers Raise Prices to Offset U.S. Labor CostsProszę o kolejną dawkę konfabulacji, nonsensu i piramidalnego przekręcania faktów. Co cię nie zabije, to cię udziwni
[**usunięto zakazaną treść**]
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
19 sierpnia 2011 21:56:59
mankomaniak napisał(a):siekoo napisał(a):linkartykul dla mankomaniaka, czyli 'inflacja - jaka to fajna sprawa' No i jaki problem bo nie rozumiem, czemu rzygasz?? Wzrosły wynagordzenia, to i ceny wzrosły. Aha. Żeby niektórzy nie pomyśleli, że mankomaniak skapitulował, bo siedzi cicho. Otóż nie, nie tylko nie skapitulował, ale i umocnił się we własnym przekonaniu, że będzie bessowcom sprzedawał na szczycie. Jak to powiedział Joker (Batman: Mroczny Rycerz), co cię nie zabije, to cię udziwni. Ja ma takie male pytanie bo jestem glupi i ciezko mi zrozumiec. Mianowicie w jaki sposob beda rosly pensje przy stagflacji ?? To jest najgorszy mozliwy scenariusz a w takim wypadku rosnie inflacja przy ujemnym PKB co skutkuje zmniejsajaca sie iloscia miejsc pracy. Jestem ciekaw jaka masz recepte aby temu przeciwdzialac bo narazie to sie dowiedzialem ze inflacja jest pozytywna bo rosna pensje czy odwrotnie w tym wypadku i tak to nie ma znaczenia.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
19 sierpnia 2011 21:57:22
@mankomaniak,
Nie rozumiem stwierdzenia: będę sprzedawał bessowcom na szczycie.
To nie logiczne. Bo skoro głosimy bessę to nie kupujemy, bo jest za drogo. Czyli chcesz nas przeczekać ? Tylko, że zanim tak się stanie możemy zmienić obóz. I co wtedy ?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
19 sierpnia 2011 21:58:10
manko, a jak to jest w prawdziwym swiecie? dostajesz podwyzke, a potem rosna ceny, czy najpierw rosna ceny, w wyniku czego dostajesz po jakims czasie podwyzke? Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
19 sierpnia 2011 21:59:48
thonk napisał(a):Zamkną się powyżej 1150. Stawiam 10 do 1  , ale mam nadzieję że nikt Cie na PM nie męczył o ten zakład ;p  kliknij, aby powiększyći przy okazji: srebro +5,2% .. to jest szokujący wzrost, wygląda na to że po złocie spekulanci mają nowy surowiec do ucieczki kapiału z giełd. Ja bym stawiał na to srebro. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 19 sierpnia 2011 22:05
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
19 sierpnia 2011 22:01:19
digital_world napisał(a):Jesteś! =) A ja myślałem, że Cię zbanowali. Taki mały OT.
A co do gospodarki Japonii to ich dług ma w większości charakter wewnętrzny. Jeśli się mylę to wyprowadźcie mnie z błędu. Więc może inwestycje w Jena nie były by takie złe? też tak słyszałem, ale z ciekawości sprawdziłem. Faktycznie w rękach zagranicy znajduje się raptem ok 5%.  kliknij, aby powiększyćps. widzę że amerykanie znowu ubrali u nas w akcje, cwaniaczki zawsze na początku robią zmyły
Edytowany: 19 sierpnia 2011 22:02
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2011 22:05:44
siekoo napisał(a):manko, a jak to jest w prawdziwym swiecie? dostajesz podwyzke, a potem rosna ceny, czy najpierw rosna ceny, w wyniku czego dostajesz po jakims czasie podwyzke? Stanę tu w obronie Manka. Generalnie w prawdziwym świecie jest tak jak piszesz. Ale potem to już koło się kręci i nikt nie wie co było pierwsze  . No i zamkneliśmy na minusach. Jednak media powinny odpuścić nagonkę. Czyli czeka nas powolne opadanie.
|
|
0 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 745
Wysłane:
19 sierpnia 2011 22:05:57
Ciekawe dane dot. zachowan indeksu S&P500 po odczycie indeksu FED ponizej -30, polecam: ifutures.pl/download/file.php?...
Edytowany: 19 sierpnia 2011 22:06
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
19 sierpnia 2011 22:07:15
Zycze wszystkim udanego weekendu i wypoczynku  Bedzie to zapewne ciezki weekend i dla posiadajacych akcje i dla golasow kazdy musi sie pozadnie przygotowac mentalnie do nowego tygodnia bo mysle ze juz w poniedzialek najpozniej we wtorek niobedzie sie bez testowania 1070 na f.S&P i 2100 na w20  Ciezko to sobie dzisiaj wyobrazic -7% na indexach w trakcie sesji ale patrzac na ostatnie dni jest to wykonalne  I na koniec dla pocieszenia ktos blefuje dzien zakonczony na wzrostach ropy,miedzi, zlota,srebra i platyny jakies anomalia  a i jeszcze na bananie  ciekawe kto bladzi i udupi w przyslym tygodniu.
|
|
43 Dołączył: 2009-04-14 Wpisów: 603
Wysłane:
19 sierpnia 2011 22:08:15
fidelio77 napisał(a):serpico napisał(a):nie wiem, kto z Was miał przyjemność oglądać prof. G. Kołodkę w TVN24 o 19.30, ale wg mnie był rewelacyjny. jedna z jego tez, z którymi się zgadzam: "na rynkach jest bardzo mocny kapitał spekulacyjny i to co się dzieje na giełdach jest oderwane od rzeczywistości."
fakt, kiedyś giełdy odzwierciedlały realną gospodarkę.
jednak te 1130 na s&p zdaje się być kluczowe na chwilę obecną. wczoraj bronili, dzisiaj bronią, no ciekawe......
Oglądałem, wypowiadał się w podobnym tonie co Kuczyński, że jesteśmy w okresie przejściowym, bo neoliberalny kapitalizm się sypie. naczytali się taleba i teraz gadają sami nie wiedząc za bardzo co chcą powiedzieć w nadziei że ktoś ich za 2,3 lata uzna za wizjonerów ....moim zdaniem żadna sztuka to tak jak by nie powiedziec nic
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-10-19 Wpisów: 12
Wysłane:
19 sierpnia 2011 22:09:00
No cóż. Jest ryzyko jest zabawa. Nie wybronili 200 sesyjnej na tygodniowym. Wygląda coraz bardziej niedźwiedzio. Ale jest jeszcze mała iskierka nadziei. Przyszły tydzień wskaże ostatecznie kierunek
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2011 22:09:22
Taurus80 napisał(a):Ja ma takie male pytanie bo jestem glupi i ciezko mi zrozumiec. Mianowicie w jaki sposob beda rosly pensje przy stagflacji ?? To jest najgorszy mozliwy scenariusz a w takim wypadku rosnie inflacja przy ujemnym PKB co skutkuje zmniejsajaca sie iloscia miejsc pracy.
Jestem ciekaw jaka masz recepte aby temu przeciwdzialac bo narazie to sie dowiedzialem ze inflacja jest pozytywna bo rosna pensje czy odwrotnie w tym wypadku i tak to nie ma znaczenia. Stagflacja jest zawsze jedynie okresem przejściowym pomiędzy rozkwitem a recesją. Ceny nie zdążą po prostu jeszcze wyhamować, a produkcja już spada. To nigdy nie jest ciągły stan, bo gospodarka i tak wróci do równowagi. Trudno się spodziewać nagłego obniżenia cen, gdy np. surowce jeszcze idą w górę. A na razie inflacja 3,5 , a gospodarka wolniej rośnie, więc raczej mamy stan normalny (pogorszenie, bo niska inflacja), a nie żadną stagflację, Taurusku. Więc należy raczej dążyć do wzrostu produkcji ze strony państwa, czego ceną będzie inflacja - bo to fajna sprawa. Co cię nie zabije, to cię udziwni
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2011 22:13:53
Scarry napisał(a):srebro +5,2%[/b][/color][/b] .. to jest szokujący wzrost, wygląda na to że po złocie spekulanci mają nowy surowiec do ucieczki kapiału z giełd. Ja bym stawiał na to srebro. Nie zapominaj, że jesteś już tylko ok 15% od szczytu z kwietnia. Wtedy ze szczytu zjechaliśmy w tydzień prawie 40% !!!!!!!!!! Srebro jako lokata prawdziwie dużych majątków jest nieporęczne  . A srebro nie fizyczne to teraz już tylko czyst  a spekuła na dzień, dwa.
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
19 sierpnia 2011 22:13:55
a wyniku czego wzrosly wynagrodzenia? pracodawca z dobrego serca zaczal placic wiecej, niz dotychczas? czy tez nagle pracownikom podwyzszyly sie kwalifikacje? Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2011 22:14:26
bernie napisał(a):fidelio77 napisał(a):serpico napisał(a):nie wiem, kto z Was miał przyjemność oglądać prof. G. Kołodkę w TVN24 o 19.30, ale wg mnie był rewelacyjny. jedna z jego tez, z którymi się zgadzam: "na rynkach jest bardzo mocny kapitał spekulacyjny i to co się dzieje na giełdach jest oderwane od rzeczywistości."
fakt, kiedyś giełdy odzwierciedlały realną gospodarkę.
jednak te 1130 na s&p zdaje się być kluczowe na chwilę obecną. wczoraj bronili, dzisiaj bronią, no ciekawe......
Oglądałem, wypowiadał się w podobnym tonie co Kuczyński, że jesteśmy w okresie przejściowym, bo neoliberalny kapitalizm się sypie. naczytali się taleba i teraz gadają sami nie wiedząc za bardzo co chcą powiedzieć w nadziei że ktoś ich za 2,3 lata uzna za wizjonerów ....moim zdaniem żadna sztuka to tak jak by nie powiedziec nic No nie bardzo, reszta analityków postrzega to jednak jako klasyczną koretkę/bessę/you name it.
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2011 22:15:12
lajkonik napisał(a):@mankomaniak,
Nie rozumiem stwierdzenia: będę sprzedawał bessowcom na szczycie.
To nie logiczne. Bo skoro głosimy bessę to nie kupujemy, bo jest za drogo. Czyli chcesz nas przeczekać ? Tylko, że zanim tak się stanie możemy zmienić obóz. I co wtedy ? A co mnie obchodzi co Wy myślicie i co głosicie? Ja rozumiem, że macie taką zdolność, że jak powiecie: bessa! to ona się pojawi, a jak krzykniecie: hossa! to ta pierwsza zniknie. Ja tej zdolność istotnie nie mam, dlatego mój sposób rozumowania był zbyt mało logiczny. Co cię nie zabije, to cię udziwni
|
|
43 Dołączył: 2009-04-14 Wpisów: 603
Wysłane:
19 sierpnia 2011 22:17:24
ostatnio sporo czasu ogladałem nasze rodzime cnbc, 90% zapraszanych gości czy zarządzających czy analityków wypowiada się zgodnie z panującym w danym dniu nastroju na rynkach.To jest smutne... btw dla mnie klasyczna korekta a klasyczna bessa to dwie różne rzeczy
Edytowany: 19 sierpnia 2011 22:18
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
19 sierpnia 2011 22:18:52
mathu napisał(a):Widzę że wszyscy już widzą hossę, no fajnie. A nie widzicie, że USA nie potrafią nawet dojść do osiągniętego wczoraj dna? Potwierdzają opory na 1140-1150 i chyba pojadą w dół. Dajecie się nabierać jak nie powiem kto... Pozostaje mi przypomnieć posta, na załączonym obrazku widać ES.F i naszego wigusia dwadzieścia. Strzałeczka oznacza moment wysłania powyższego tekstu.  kliknij, aby powiększyćŻyczę powodzenia w poniedziałek, jest co wyrównywać. DAX też wrócił na dzienne minima, a przypominam, że tam urwało się już denko. Wszystkie byki, tak aktywne koło 16:00, gdzieś poznikały. Nikt nie chce skomentować sesji? The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 19 sierpnia 2011 22:19
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
19 sierpnia 2011 22:19:00
lajkonik napisał(a):Scarry napisał(a):srebro +5,2%[/b][/color][/b] .. to jest szokujący wzrost, wygląda na to że po złocie spekulanci mają nowy surowiec do ucieczki kapiału z giełd. Ja bym stawiał na to srebro. Nie zapominaj, że jesteś już tylko ok 15% od szczytu z kwietnia. Wtedy ze szczytu zjechaliśmy w tydzień prawie 40% !!!!!!!!!! Srebro jako lokata prawdziwie dużych majątków jest nieporęczne  . A srebro nie fizyczne to teraz już tylko czyst  a spekuła na dzień, dwa. no tak.. ale nie dawało mi to spokoju gdzie sie podział kapitał z giełd, wygląda na to że po złocie i franku teraz sreberko jakiś czas może robić za top alternatywe dla przeczekania bessy. Zobaczymy czy się potwierdzi w poniedziałek, dzisiaj dało zarobić nadspodziewanie. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2011 22:24:47
@bernie "ostatnio sporo czasu ogladałem nasze rodzime cnbc, 90% zapraszanych gości czy zarządzających czy analityków wypowiada się zgodnie z panującym w danym dniu nastroju na rynkach.To jest smutne..."
To trochę wynika z formuły zadawanych pytań typu: dlaczego DZIS spada/rośnie.
"btw dla mnie klasyczna korekta a klasyczna bessa to dwie różne rzeczy"
Dla mnie też, nie zrozumieliśmy się. Chodziło mi o to, że wśród analityków panują różne poglądy na temat tego co się dzieje, jedni widzą korektę, inni widzą bessę, natomiast Kuczyński wyróznia się tym, że widzi w tym efekt strukturalnego kryzysu całego systemu.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.