PARTNER SERWISU
ezzndabl
33 34 35 36 37

Kiedy szczyt hossy?

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 18 lipca 2011 23:42:40
anty_teresa napisał(a):
Według mnie to możliwy scenariusz:

www.stockwatch.pl/artykuly/pos...

Bardzo fajnie to opisałeś.
Sam się zastanawiam jaki scenariusz jest obecnie bardziej prawdopodobny?
Gdyby w grę wchodził boczniak jadowity - niedługo lub nawet już - należało by zacząć pakowanko do woreczka, natomiast skutki pakowania na początku bessy.....?
Mam wiele wątpliwości mimo że taki ze mnie niedźwiedź.blackeye
Z jednej strony tak jak napisałeś porównując wartości C/WK i C/Z jest wciąż zbyt tanio by rozpocząć grobowego walca.
Taniość jednak to pojęcie względne.
Na rynku tanio może być (niezależnie od poziomu wskaźników) w chwili gdy rysują się jakieś perspektywy, natomiast to co serwują nam serwisy informacyjne może doprowadzić do depresji najbardziej uśmiechniętego byka.
Wpadliśmy chyba w kryzysowy korkociąg, który z przejściowego staje się coraz bardziej strukturalny.
Do dzisiaj nie znaleziono jego rozwiązania, a działania jakie są podejmowane uspakajają jedynie chwilowo rynki pogrążając dodatkowo swoimi kosztami głębie prawdziwych przyczyn zapaści.
Brzegu na tym czarnym ocenie nie widu.
Z drugiej strony - jak Sieko pisze - w realu sam widzę że coś drgnęło.
Jest lepiej niż dwa lata temu. Firmy zaczynają egzystować w miarę "normalnie", tylko co w przypadku kiedy banki znów poprzykecają kurki? Ile dużych firm jest w stanie dzisiaj zbudować dalszy wzrost na organiczny - niezlewarowany sposób?
Anty - rozwaliłeś mit indeksu.
I słusznie bo WIG a jeszcze bardziej WIG20 to tylko pomysł człowieka który kiedyś wymyślił jak to wagowo ująć i tak się przyjęło.
Dla jasności indeks cenowy też nie jest wg mnie dobrym rozwiązaniem. Uważam wręcz że wagi jak nie kapitalizacji to obrotów powinny być uwzględniane ale zapewne obecna forma WIGów daleka jest od zobrazowania rzeczystej sytuacji na rynku.
Innymi słowy sam jestem w rozterkach.
Próbując wypośrodkować - wychodzi mi że obecnie rynki zasługują na długotrwałego boczniaka w trakcie którego w przypływie emocji możemy obserwować różne różniste odchylenia indeksów generujące mnóstwo fałszywych sygnałów.
Jednak na tak skrajnie pozytywne emocje jak pod koniec ubiegłej hossy jest wg mnie znacznie za wcześnie. Rynki ( a szczególnie nasz ) wciąż dojrzewają i wydaje mi się, że wraz z przypływem nowych, młodszych i mądrzejszych inwestorów bedą w najbliższej przyszłości dyskontować coraz mniej, a tym samym być coraz bliżej realnych wycen.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 19 lipca 2011 01:02:09
Buldi,

Co się stanie tego nie wie nikt...
W końcu o Grecji Irlandii, czy Portugalii i Włochach wiadomo od dawna. Podobnie o stosunkowo wysokim zadłużeniu Japonii i USA. To nic nowego... Myślisz, że duzi gracze nie zdyskontowali tych problemów? Strach jest normalnym uczuciem w czasie hossy, ale bać się należy jak strachu nie ma...
Na takie euforyczne wzrosty jest jeszcze za wcześnie, tutaj pełna zgoda. Nowe pokolenie musi się czegoś dorobić i wejść z kapitałem. Nie pomaga przy tym duża podaż nowych akcji ze SP. Nie ma reklam w TV, sprzątaczki nie gadają. To nie ma kasy w funduszach i wzrostów na maluchach.

Za hossą, jest jeszcze nadal więcej argumentów. Co prawda nie sprawdzałem ostatnio jak to się kształtuje, ale dużo pieniędzy jest nadal w bankach. Jak te wszystkie QE poszłyby w rynek to powinniśmy mieć na świecie sporą inflację, a na razie jest cały czas umiarkowana.
Pisał o tym Trystero:
Te pieniądze muszą wcześniej czy później gdzieś się podziać. W obligacjach chyba tego trzymać nie będą. Zostają albo drogie surowce, albo relatywnie tanie akcje.

Jakoś większość źle odebrała wystąpienie BB, bo nie będzie na razie QE3, ale przecież sugerował on, że nie będzie w obecnej sytuacji, kiedy poprawia się w gospodarce. Jeśli ta będzie się ślimaczyć nie wykluczam QE3. Jak nie będzie to wrócimy do normalnej sytuacji, gdy akcje rosną, bo poprawiają wyniki i perspektywa się poprawia.

Gdyby rozważyć cykliczność to powinna się pojawić na jakiś czas bessa, ale nie taka krwista. Pisałem kiedyś o tym. Tyle tylko, że to wszystko jest lekko zachwiane właśnie przez pompowanie pieniędzy.Drogie surowce na razie tym gospodarkom tak bardzo nie dokuczają. To sugerowałoby spowolnienie, ale to spowolnienie chyba jest już w cenach. Może rynek niedźwiedzia już się kończy, a może potrwa jeszcze rok, tego nie wie nikt. Każdy scenariusz jest możliwy, ale ja jestem lekko optymistyczny, a z akcjami zrobię to co każe system niezależnie od tego co mi się wydaje, przynajmniej w głównym portfelu.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 19 lipca 2011 15:21:08
Cytat:
[19-07-2011 14:09] Wyniki Goldman Sachs w drugim kwartale gorsze od oczekiwań

19.07. Warszawa (PAP) - Wyniki banku Goldman Sachs w drugim kwartale 2011 roku okazały się gorsze od oczekiwań analityków.
Zysk netto Goldman Sachs wzrósł w drugim kwartale rok do roku o 77 proc. i wyniósł 1,09 mld USD, czyli 1,85 USD na akcję. Analitycy spodziewali się, że zysk netto banku w tym okresie wyniesie 2,30 USD na akcję. (PAP)

(za serwisem PAP z programu NOL3)

efekt był natychmiastowy, dolar mocno nam zleciał.. ale co ciekawe pociągnął za sobą kurs złota a ten z kolei kurs srebra. Po paru godzinach sytuacja na rynku uspokoiła się i rynek odrabia straty....
dzisiejszy wodospad na dolarze :), srebro, złoto
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 19 lipca 2011 15:22

Scarry
193
Wysłane: 19 lipca 2011 21:27:56
Obama szaleje

Cytat:
Barack Obama hails 'progress' as debt deadline nears

czytam i nie mogę uwierzyć... co oni wyprawiają?! puke_l

kurs surowców zwariowały na noc
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.

empel
0
Wpisów: 242
Wysłane: 21 lipca 2011 14:17:03
Warto przeczytać do czego dążą obecnie rządy:

http://stooq.com/n/?f=489335

Ich konkluzja o zakupie akcji jest zbyt generalna - zależy w którym momencie zostały zakupione i sprzedane...

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 21 lipca 2011 16:14:59
Czekali czekali, już cholera ich brała że nie ma powodów do wzrostów. To sobie znaleźli i rośnie:

USA. Indeks wskaźników wyprzedzających - Conference Board (czerwiec): +0,3% (prognoza +0,2%)
USA: Indeks FED z Filadelfii (lipiec) 3,2 (prog. 2)

A i Grecja już niestraszna:

Cytat:
Wczoraj wydawało się, że Grecja ma jeszcze szansę na uniknięcie bankructwa, przynajmniej w tym roku. Dzisiaj z kolei pierwsze informacje ze szczytu eurogrupy wskazują, że Ateny już teraz mogą zostać zmuszone do selektywnej niewypłacalności. Rynki w obliczu tej informacji zachowały się nadzwyczaj stabilnie.

Bankructwo Grecji już rynkom nie straszne
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum
Edytowany: 21 lipca 2011 16:15

empel
0
Wpisów: 242
Wysłane: 22 lipca 2011 11:02:36
Nie wiem czy znacie diagram kołowy z instytutu IFO - wciąż jesteśmy w hossie, a problemy zadłużeniowe dopiero przed nami...

IFO July 2011

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 22 lipca 2011 16:06:40
Jakie problemy zadłużeniowe?
Przecież wczoraj przyczyna całego zła, którą był kryzys grecki przestała istnieć.
Nasz Pan Minister wyraźnie o tym wspomniał
Cytat:

"Uważam, że problem grecki jako taki jest już rozwiązany i zrobiono kilka bardzo ważnych kroków w kierunku rozwiązania szerszego problemu strefy euro" - dodał. Wśród tych kroków wymienił m.in. bardzo znaczące obniżenie stóp procentowych od środków pomocowych dla Grecji, Irlandii i Portugalii.

Mało tego
Cytat:
"To była nasza inicjatywa, którą zgłaszaliśmy na forach wewnętrznych unijnych od około dziewięciu miesięcy" - podkreślił.

tu całość

Za jednym strzałem rozwiązano też problem drożejącego franka bo teraz się musi tendencja odwrócić.

Teraz to sie dopiero nasza gospodarka rozbuja.

Po prostu sielanka.

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 22 lipca 2011 16:07

Scarry
193
Wysłane: 23 lipca 2011 10:32:28
Niesamowite ale wygląda na to że Amerykanie nie potrafią sie dogadać.....

www.bbc.co.uk/news/world-us-ca...

Cytat:
Republican House Speaker John Boehner has walked away from crunch debt ceiling talks at the White House with US President Barack Obama.

Mr Obama said Mr Boehner had rejected an "extraordinarily fair deal" that would have included $650bn (£400bn) of cuts to entitlement programmes.

jeśli do poniedziałku nic się nie zmieni to ceny surowców (głównie metali szlachetnych - złota, srebra, platyny, palladu) oszaleją a giełdy spadną tak jak w najgorszej bessie.
Edytowany: 23 lipca 2011 10:34

Frog
13
Wysłane: 23 lipca 2011 10:41:52
W bessie najgorsze jest nie to, że spada szybko i dużo, ale że bez przerwy spada i że trwa to bardzo długo. Pamiętam sesję -3,5% na WIG20 w roku 2006, podczas kumulacji hossy millenium. Brak zgody na podniesienie limitu zadłużenia zapewne spowoduje spadki, ale raczej do bessy nie doprowadzi. Po kilku sesjach rynki się uświadomią sobie, że to wyjdzie gospodarce na zdrowie w dłuższym okresie.
Follow me on Twitter

Zarkan
0
Wpisów: 145
Wysłane: 23 lipca 2011 12:26:00
Naprawdę sądzisz Frog że ewentualna niewypłacalność USA może nie spowodować bessy? Niby mają czas do 2 sierpnia na podjęcie decyzji, ale wraz ze zbliżaniem się terminu/wiadomości że nie potrafią się ze Sobą porozumieć może spowodować coraz większe spadki z sesji na sesje. Zobaczymy jak zareaguje rynek w poniedziałek, ale póki co nie ma co się przejmować i obserwować rynek oraz cieszyć się weekendem

Frog
13
Wysłane: 23 lipca 2011 12:36:15
USA technicznie już są bankrutem. Obniżenie im ratingu przez agencje spowoduje jedynie odzwierciedlenie rzeczywistego faktu.
Moim zdaniem w dłuższym okresie będzie to moment odwrotny do giełdowego powiedzenia "sell on good news", czyli "buy on bad news".
Follow me on Twitter

marhabal
0
Wpisów: 116
Wysłane: 23 lipca 2011 13:11:30
Wierzycie w te bajki że się nie dogadają? Osobiście uważam, że ten teatr jeszcze potrwa maksymalnie długo. Dziennikarze będą latać z kamerami i mikrofonami od jednego kongresmena do drugiego. Takiej darmowej reklamy nie odupszczą ani demokraci ani republikanie. W ekstemalnym przypadku wyjdzie Barck i powie że dla dobra świata i USA zmniejszy wydatki Pentagonu o 2 biliony i na dwa dni będzie euforia jak po Grecji. Potem każdy przeliczy i powie moment ale te 2 biliony to w skali 10 lat czyli podnieśli dług ale ani nie podnieśli podatków (triumf republikanów) ani nie zmniejszyli w zasadzie wydatków (triumf demokratów).

Zarkan
0
Wpisów: 145
Wysłane: 23 lipca 2011 13:19:15
Marhabal 2 sierpnia kończy im się możliwość obsługi długu. Wiec to niewiele czasu. Chociaż jakby na to nie patrzeć oszczędzać już zaczęli np. poprzez zakończenie programu lotów w kosmos. Chociaż twoja wersja też jest mocno prawdopodobna w różnych wariantach. Mimo wszystko niemożna lekceważyć każdej możliwości, nawet niewypłacalności.

marhabal
0
Wpisów: 116
Wysłane: 23 lipca 2011 14:12:56
Nie traktuje tego powaznie i z tego co widac rynki chyba tez nie. Dla mnie jest to poczatek kamapni wyborczej w stanach w ktorej jedni i drudzy chca pokazac jak twardo bronia swoich idealow. Dodatkowo ma byc show gdzie w telewizjach na zoltych paskach ma leciec "jest krok do porozumienia", "negocjacje zerwane" itp. Potem nadejdzie 27 lipca albo zeby byla wieksza dramaturgia 2 sierpnia i wtedy przesuna date o kilka dni i bedzie wielki happy end. To Obama ma najwiecej do starcenia bo on jest prezydentem i on ponosi odpowiedzialnosc. Jak wyjdzie z tego zadyma na caly swiat to nie bedzie ze nie myslalem ze takie beda konsekwencje. Bedzie skonczony i on i demokraci i wizerunek USA. Logicznie o co jest to bicie piany? Demokraci chca troche przyciac wydatki i podniesc podatki a republikanie chca mocniej przyciac wydatki i nie podnosic podatkow. Wybor Obama ma taki albo sie zgodzi ewentualnie cos wynegocjuje i mocniej przytna wydatki tak jak chca republikanie i bedzie podniesienie limitu albo nie bedzie podniesienia limitu i bedzie ciecie wydatkow na maksa i nie zla zadyma. Czyli tak czy tak bedzie tak jak chca republikanie. Wybor lezy tylko w wersji jaka bedzie albo light (podniesienie limitu) albo na ostro i co popadnie.

Scarry
193
Wysłane: 24 lipca 2011 13:06:31
na BBC business znalazłem świetne zobrazowanie wzrostu deficytu USA i kto się do niego jak przyłożył (demokraci i republikanie)

kliknij, aby powiększyć

za:BBC

hm... ewidentnie za Clintona zduszono deficyt i wyglądało że brakuje roku-dwóch i USA zacznie go zmniejszać. Reagan jest o tyle usprawiedliwiony że przez wzrost swojego deficytu napędził zbrojenia i doprowadził do upadku ekonomicznego ZSRR. Nic moim zdaniem nie usprawiedliwia potężnego zadłużania Busha i Obamy. Ten ostatni bije w tym jakieś chore rekordy.
Edytowany: 24 lipca 2011 13:07

Scarry
193
Wysłane: 24 lipca 2011 13:23:19
Jestem właśnie po lekturze pakietu informacyjnego jaki mi Aliorek serwuje, "Prognozy wyników i raporty sektorowe" - cytować go nie mogę bo zastrzeżenia Ipopemy są że poufne itd, ale wnioski są takie:

wkrótce w górę mają iść ostro:
- banki
- chemia (to pod te informacje Synthos tak wypalił, warunki makro dla producentów kauczuku zapowiadają nowe rekordy zysku netto)
- energetyka
- paliwa/gaz

niejasne są:
- metale/górnictwo (zapowiedź rozczarowywujących wyników spółek węglowych)
- IT i telekomunikacja

słabo:
- budownictwo
- deweloperka
- sprzedaż detaliczna
- dystrybucja

ogólnie prognozy są ostrożnie pozytywne
Edytowany: 24 lipca 2011 13:29

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 24 lipca 2011 14:02:01
Scarry,gdybyś doszedł do takich wniosków sam,to może bym i zwrócił uwagę,bo może warto,ale skoro serwuje Ci je Aliorek.
Z całym szacunem to Ci mówię,bank jak chce sprzedać ,w swoim lub cudzym imieniu,to Ci wystawi taką rekomendację,że sam Buffett chciałby kupić,a prawda jest zgoła odmienna. Ubierają na samej górce.
"Fortuna favet fortibus"

Scarry
193
Wysłane: 24 lipca 2011 14:12:03
@szooler
o histerycznych reakcjach rynku i wahaniach inwestorów pisałem niedawno w swojej kronice tu na stockwatchu. Doskonale sobie zdaję sprawę z bardzo napiętej linii nakręcania hossy, której praktycznie nie ma. Mnie nie ubiorą :) SL kroczący na 5% i tyle. Nie ubrali mnie na bessie, nie ubiorą teraz ;). Jak sie robi gorąco przeskakuje w surowce.

Ale zgadzam się że analitycy DM zbyt często patrzą na wyniki firm odrywając prognozy od ogólnej sytuacji światowej gospodarki i polityki.
Edytowany: 24 lipca 2011 14:17

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 24 lipca 2011 23:27:23
Scarry,świetnie,że wkleiłeś ten chart przedstawiający przyrost deficytu USA.
No i do rzeczy,miał być deal do godziny 10 wieczora w sprawie podniesienia limitu długu.Niestety,nie ma porozumienia.
No i kto bardziej winien?Republikanie nie zgadzają się na jakąkolwiek podwyżkę podatków(podatki w Stanach płacą głównie bogaci?),Demokraci z utracjuszem Obamą(jeśli zasugerować się wklejonym przez Scarry'ego wykresem) chcą nie tylko cięć w wydatkach,ale i polikwidowania ulg dla wielkich korporacji,które notabene dają pracę,ale za granicą(bo tam głównie zarabiają) i zwiększenia obciążeń fiskalnych(więcej rządu).W ostatnich dniach obie partie okopały się po drugiej stronie barykady,i usztywniły stanowiska.Republikanie proponują krótkoterminową ugodę zapewniającą finansowanie rządu Obamy przez następny rok.Sam prezydent,jak i jego stronnictwo odrzucili tą propozycję,argumentując,że potrzeba dać sygnał światowym rynkom stabilności rządu federalnego. W tym celu Demokraci żądają zapewnienia finansowania poza rok 2013,tak,żeby Obama się nie musiał martwić,skąd wziąść,albo komu zabrać.Żeby Kongres zdążył uchwalić podniesienie limitu przed defaultem(2 sierpnia),w poniedziałek powinnien być w gotowy projekt,a najpóźniej w środę powinien być przegłosowany.Nie ma umowy,negocjacje zamarły.Obama coś tam powie,ale co to zmieni?
Smutne to.
p.s
Radzę pilnie obserwować otwarcie rynków azjatyckich,to będzie pierwszy probierz reakcji na newsa. "Nie do pomyślenia staje się możliwe"Sick
p.s W kolokwialnym języku leszcza z Bankiera,itp to oznacza zwałę.
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 24 lipca 2011 23:44

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

33 34 35 36 37

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,284 sek.

kxdlcrvt
penaxonk
keynozry
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
krmvstbd
qrxakswg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat