PARTNER SERWISU
thtyxazt
39 40 41 42 43

Kiedy szczyt hossy?

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 3 sierpnia 2011 17:02:22
to kiedy ten tytułowy szczyt hossy? był?

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 3 sierpnia 2011 17:02:57
skoro już wszyscy piszą, że problemem jest USA, to która gospodarka przejmie stery "nad notowaniami"? Bo ja widzę, że problemy Europy nie wpływały zbytnio na notowania w USA, a zniżkujące notowania w USA wpływają na Europę... Czy kiedyś dojdzie do tego, że notowania w innch krajach wyzwolą się od tego co w Stanach? Kto miałby teraz się stać popytobiorcą przemysowym i usługowym a tym samym świeżym motorem wzrostów? Chiny?
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

sebastian_1972
0
Wpisów: 60
Wysłane: 3 sierpnia 2011 17:05:50
W radio już wyjaśnili. Troche mniej reagowaliśmy na spadki w stosunku do innych giełd i dlatego teraz sie wyrównało...
Co Wy na to?

A tak na marginesie co powie teraz rząd i najmądrzejszy minister Jan vel Vincetn o skutkach ograniczenia środków w OFE?
A najciekawsze jak będą wygladały emerytury z OFE ...

cod_man
Chiny ... za 20 30 lat może. Takie pytanie padło na spotkaniu w Barcelonie (w czerwcu jakoś?) czy chiny mogą przejąć role istatnego gracza rynków swiatowych. I po zastanowieniu uznano, że kiedyś tak.

A poważnie jak już pisałem to Stany kupują w Chinach. A mamy rynek klienta więc rządzi USA ;). W Chinach sprzedasz miliard par butów z zyskiem 0,5 USD to masz 500 mln zysku. W stanach sprzedaż 100 milionów par z zyskiem 10 dolarów i masz miliard. Dlatego moim zdaniem jeszcze nie czas na Chiny, Indie i Brazylię. Jeszcze powtarzam.

Edytowany: 3 sierpnia 2011 17:15

maobab
0
Wpisów: 221
Wysłane: 3 sierpnia 2011 17:10:11
Jak dla mnie to głupie tłumaczenie, że mniej zareagowaliśmy na spadki bo jakby nie patrzeć to wig u nas dużo mniej urósł od ostatniej bessy niż indeksy w USA.
A tak swoją drogą to powiedzcie mi czy my (Polska) jest naprawdę tak zależna od USA żeby ich kłopoty tak bardzo się u nas odbijały. Nie wydaję mi się aby ich banki miału u nas tak dużo aktywów.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 3 sierpnia 2011 17:12:07
Jakby ofe inwestowaly nadal na starych zasadach to na dzien dzisiejszy twoja potencjalna emerytura mialaby mniejsza wartosc niz tydzien temu wave

Jak juz wszyscy uwierzyli w besse?? Jakos przynajmniej od miesiaca mi conieco nie gralo salute

To sa poczatki jezeli by mialo sie zrealizowac czego oczekuje w najgorszym wariancie to w finale beda dni gdzie gieldy beda zamykane ze wzgledu na wielkosc spadkow :(

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 3 sierpnia 2011 17:21:55
maobab napisał(a):
Jak dla mnie to głupie tłumaczenie, że mniej zareagowaliśmy na spadki bo jakby nie patrzeć to wig u nas dużo mniej urósł od ostatniej bessy niż indeksy w USA.
A tak swoją drogą to powiedzcie mi czy my (Polska) jest naprawdę tak zależna od USA żeby ich kłopoty tak bardzo się u nas odbijały. Nie wydaję mi się aby ich banki miału u nas tak dużo aktywów.

oczywiście, że nie jestesmy aż tak zalezni - tym bardziej gospodarczo. Niemniej jednak ktoś zaczął wychodzić z akcji, ktos inny widząc to spanikował i dolał oliwy do ognia. Efekt domina. Szczrze mówiąc jestem trochę zaskoczony skalą spadków.
Zachowanie inwestorów na "maluchach" (gdzie przecież nie ma dużych graczy) uświadcza mnie w przekonaniu że jest to panika tłumu.
Edytowany: 3 sierpnia 2011 17:24

empel
0
Wpisów: 242
Wysłane: 3 sierpnia 2011 17:31:24
maobab napisał(a):

Myślę, że powinieneś jeszcze doedukowac się do kolejnych inwestycji giełdowych. Nie jest to złośliwe, a jedynie dobra rada.

Vox
Vox
297
Wysłane: 3 sierpnia 2011 17:31:58
Cytat:
Jak juz wszyscy uwierzyli w besse?? Jakos przynajmniej od miesiaca mi conieco nie gralo

wyglada na to ze idziemy na dno. ciekawe czy np. zejdziemy do 2000 na wig20?

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 3 sierpnia 2011 17:36:08
maobab napisał(a):

ja tam nic nie chce sugerować ale multum takich stwierdzeń słyszałem w 2007 i 2008 blackeye
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "

empel
0
Wpisów: 242
Wysłane: 3 sierpnia 2011 17:39:49
Teraz to trzeba czekac na Bena Bernanke i jego pomysły stymulacji gospodarki inne niż QE3, o których ostatnio wspominał.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 3 sierpnia 2011 17:41:27
@maobab / @mila

owszem jestesmy w 90% zależni i polska giełda naśladuje zachowanie giełd zachodnich (nowojorskiej konkretnie). Ponieważ jednak u nas dominuje zachodni (i trochę rodzimego) kapitał spekulacyjny, inwestujący krótko lub średnioterminowo, to nasza giełda jest wysoce nadreaktywna (zarówno w dół jak i w górę) bo musi wyprzedzać zachowania większego kapitału nowojorskiego, jaki spekulanci naśladują w transakcjach.

Polska to tzw emerging market, którymi to kapitały spekulacyjne z całego świata zawsze interesują się najbardziej (w 2010 modna była spekulacja na giełdzie tureckiej, podobnej do naszej).

Nie pamiętacie już jak potwornie poleciał w górę kurs paru euro-złoty gdy GoldmanSachs bawił się spekulacją polską walutą ?
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 3 sierpnia 2011 17:45

Vox
Vox
297
Wysłane: 3 sierpnia 2011 17:47:06
Chinczycy też dolewają oliwy do ognia

Cytat:
Chińska agencja ratingowa Dagong Global Credit Rating zmieniła perspektywę polskiego długu ze stabilnej na negatywną.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 3 sierpnia 2011 17:54:57
@Vox. Dla kontrastu:

Cytat:
03.08. Warszawa (PAP) - Agencja Standard&Poor's potwierdziła rating dla Polski, wspierany konkurencyjną i silną gospodarką, oraz pozostawiła perspektywę ratingu stabilną - podała agencja w komunikacie.

LINK
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

sebastian_1972
0
Wysłane: 3 sierpnia 2011 17:55:30
To akurat może być kara za Covex (budowniczowie autostrady) - czyli znowu wina ministra Grabarczyka :)

I tu wracamy do pytania o możliwą przyszłą rolę Chin i juana w gospodarce światowej. Przecież tam gospodarka wolonorynkowa jest politycznie regulowana. Kurs waluty również. To jakim cudem juan miałby zastapic dolara? No chyba że wszedzie bedą rządzić żółci bracia...

mila
0
Wysłane: 3 sierpnia 2011 18:32:21
Scarry napisał(a):
@maobab / @mila

owszem jestesmy w 90% zależni i polska giełda naśladuje zachowanie giełd zachodnich (nowojorskiej konkretnie). Ponieważ jednak u nas dominuje zachodni (i trochę rodzimego) kapitał spekulacyjny, inwestujący krótko lub średnioterminowo, to nasza giełda jest wysoce nadreaktywna (zarówno w dół jak i w górę) bo musi wyprzedzać zachowania większego kapitału nowojorskiego, jaki spekulanci naśladują w transakcjach.

Polska to tzw emerging market, którymi to kapitały spekulacyjne z całego świata zawsze interesują się najbardziej (w 2010 modna była spekulacja na giełdzie tureckiej, podobnej do naszej).

Nie pamiętacie już jak potwornie poleciał w górę kurs paru euro-złoty gdy GoldmanSachs bawił się spekulacją polską walutą ?

Scarry, ale maobab pisał o wpływie kłopotów amerykańskiej gospodarki na nasz rynek. I tutaj aż tak wielkiego przełożenia nie ma.
To o czym Ty piszesz to spekulacyjna zabawa kilku amerykańskich instytucji finansowych - to że te instytucje mogą wywołać bessę lub hossę to się zgadzam, ale trudno zaliczyć mi ich zabawy naszą czy inną giełdą do szeroko pojętej amerykańskiej gospodarki (tym bardziej że zazwyczaj posługuja się pustym drukowanym pieniądzem - tak to i ja potrafiłbym grać). pozdrawiam.

Edit: Ja póki co nie sprzedałem żadnego pakietu akcji - natomiast jutro spróbuję dokupić co nieco - gotówki mało, ale w moim mniemaniu ceny są nader atrakcyjne aby nie spróbować powiększyć stanu posiadania. Pozostaje kwestia doboru spółek....
Edytowany: 3 sierpnia 2011 18:42

sebastian_1972
0
Wysłane: 3 sierpnia 2011 18:39:42
scaremu chodziło prawdopodobnie o szerszy kontekst.
Motorem wzrostow gospodarki światowej jest nadal w najwiekszym stopniu USA.
Skoro - administracja ma wydawać mniej,
gospodarka rozwija się wolniej,
rynek pracy nie zachwyca,
to globalne perspektywy dla eksporterów sa słabsze:
Niemcy, Japonia, Chiny, Indie itd.
Ich spowolnienie eksportowe może z kolei spowodowac spadki cen surowców (bo po co im tyle zapasów).
Ale to chyba jest nadzieja dla giełdy. Skoro nie ma perspektyw wzrostu cen surowców (bo gospodarka zwalnia), a franki juz sie kończą, to w co inwestować? W papiery dłużne państw ... tylko których.
I pozostają dobre fundamentalnie spółki giełdowe.
Może to nie jest zły scenariusz?

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 3 sierpnia 2011 18:46:03
Czemu zagranica nie wychodzi z PLN?
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

mila
0
Wysłane: 3 sierpnia 2011 18:56:46
sebastian_1972 napisał(a):
Motorem wzrostow gospodarki światowej jest nadal w najwiekszym stopniu USA.
Skoro - administracja ma wydawać mniej,
gospodarka rozwija się wolniej
,
rynek pracy nie zachwyca,

To co piszesz tylko potwierdza jak fatalnie kończą się wszelkie ingerencje państwa w gospodarkę.
Ale jesli dzięki temu skończy się era pseudoekonomistów spod znaku Keynsa to jestem skłonny ponieść ofiarę by w końcu powrócił prawdziwy wolny rynek.

Vae Victis ! Boo hoo!
Edytowany: 3 sierpnia 2011 18:58

sebastian_1972
0
Wysłane: 3 sierpnia 2011 19:03:46
mathu
bo rynek nie dośc płynny i kursy walut wysokie (wiec zysk mniejszy).
bo przecież trzeba tu wrócic i kupić co dobre i tanie?
nie wiem ale tak sobie myśle.

mila
co do czystego wolnego rynku to byłbym ostrożny.
Gdyby nie interwencje to bylibyśmy w spadkach od 2008 roku prawdopodobnie?

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 3 sierpnia 2011 19:08:33
Bo rynek nie dość płynny? Co za głupoty... Jak zagranica się zwija, to spienięża akcje i wymienia kasę na USD i EUR. A teraz - nic. Zero reakcji, jakby oni nic nie sprzedawali.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

39 40 41 42 43

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,217 sek.

gsricnju
qijcwlpr
wltfxgoz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hyfhwxjy
lwkloylg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat