PARTNER SERWISU
ayhdkwmp
42 43 44 45 46

Kiedy szczyt hossy?

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 3 sierpnia 2011 22:55:37
w temacie qe2 wybrane pozycje z bilansów amerykańskich banków:
Selected Assets and Liabilities of Commercial Banks in the United States

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 3 sierpnia 2011 23:00:58
pop napisał(a):
Oj mila...
To dosyć śmieszne,że próbujesz podważać decyzję szefa Banku Centralnego USA...
Przecież nie masz lepszych kwalifikacji od niego...
W Stanach zdają sobie sprawę z wszelkich zagrożeń i wad produkcji dolarów,ale widocznie takie wyjście było najlepsze od innych...
Wystarczy,że w Polsce taki lepper podważał decyzje Balcerowicza,a sam nic nie reprezentuje...3some

Pop, poproszę o rzeczowe argumenty - bo póki co to dostrzegam jedynie coraz większe dawki złośliwości...

Ja popieram wolny rynek i kapitalizm a Ty mnie przyrównujesz do socjalisty Leppera - rozróżniasz kapitalizm od socjalizmu? wolny rynek od interwencjonizmu? Angel

od kiedy dodruk pieniędzy jest dobry dla gospodarki?? dodruk powoduje jedynie wzrost cen towarów i usług - czyli de facto dostosowanie się cen towarów do nowej ilości pieniądza. Jeśli ilość towarów na rynku nie zmieniła się natomiast wzrosła ilość pieniądza to jasna sprawa że tej samej ilości towaru przypisana będzie zwiększona ilość pieniądza.

Może wyjaśnię na prostym przykładzie:
Nasz rynek składa się z 10 sztuk plecaków i 1000 zł w pieniądzu.
czyli nasze towary (plecaki) są w sumie warte 1000 zł zgodnie z zasadą że pieniądz ma pokrycie w towarze. Z prostej matematyki wychodzi że jeden plecak kosztuje 100 zł.
Następnie w ciągu kilku sekund dodrukowujesz kolejne 1000 zł czyli masz dwukrotnie więcej pieniędzy - teraz na naszym rynku jest ich już 2000 zł. Są to oczywiście puste pieniądze bez pokrycia gdyż ilość towaru pozostaje bez zmian (tak właśnie działa Ben). Czy ten magiczny zabieg pomógł gospodarce? oczywiście że nie. Jedynie co osiągnąłeś to to, że na naszym rynku 10-ciu plecakom odpowiada kwota 2000 zł, czyli jednemu plecakowi odpowiada kwota 200 zł. To jest właśnie efekt uboczny dodruku pustego pieniądza. Cena towaru zawsze będzie ściśle skorelowana z jego ilością na rynku :)

Każdy kto zna podstawy ekonomii wie że Ben tak naprawdę szkodzi gospodarce a już najbardziej szkodzi przeciętnemu amerykaninowi - bo dodrukiem wywołuje wzrost cen. NA dodruku korzysta ten kto jako pierwszy dostanie te pieniądze i wprowadzi je na rynek kupując jakieś dobra... Ci którzy nie dostaną ani centa z dodrukowanych pieniędzy tylko tracą - ponieważ za posiadane pieniądze kupią w efekcie mniej towaru (bo przecież ceny w międzyczasie wzrosły).
pozdrawiam i zachęcam do logicznej argumentacji zamiast emocjonalnej retoryki.

A co do samego Ben'a : czy to że jest wykształcony oznacza że zawsze będzie podejmował dobre decyzje? Z resztą samo pojęcie "dobre" decyzje jest mocno wieloznaczne - dla kogo dobre?

Czy nasz premier Tusk mając wybór albo podnieść podatki albo ciąć wydatki dobrze zrobił wybierając to pierwsze rozwiązanie? Oczywiście że źle zrobił - bo zmusza społeczeństwo do płacenia za błędy swoje (i swoich poprzedników). A przecież trudno Panu Tuskowi odmówić inteligencji - ale przecież to wcale nie znaczy że dzieki temu będzie podejmował właściwe decyzje.

Polityka dodruku pieniędzy i zadłużania państwa zawsze doprowadzi do kryzysu. Dodruk pieniądza to jedynie odsuwanie w czasie krachu - im dłużej będzie to trwać tym krach będzie dotkliwiej odczuwany.
Edytowany: 3 sierpnia 2011 23:04

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 3 sierpnia 2011 23:03:30
mila napisał(a):

Z tą małą różnicą że dywidenda będzie lub nie - złoto mam zawsze.

Przecież nikt bułek za złoto nie kupi... musi je najpierw spieniężyć, żeby coś zjeść. Więc "duzi" zajęli już wcześniej pozycje na złocie teraz muszą je komuś opchnąć - jak to zrobić? Spowodować tapnięcia na giełdach i wmówić, że złoto to pewna inwestycja: kupujcie bo giełda leci w dół i stracicie, jedynym rozwiązaniem jest złoto (bo mamy go dużo i dużo możemy wam sprzedać, kto pierwszy i da więcej tym lepiej). Sprzedadzą złoto i ktoś stwierdzi, że już brak głupków którzy dadzą za złoto (które i tak muszą spieniężyć, żeby coś zjeść) nie wiadmomo jaką kasę to objawią następną prawdę: akcje są tanie! Kupujcie akcje bo to złoty interes (szczególnie wtedy kiedy złoto kupowało się na maxach)... I tak w koło macieju - a niektórzy prowizji od zakupów nie płacą (lub płacą naprawdę śmiesznie mała) tylko ją zgarniają i mają z tego niezły pieniądz bez żadnego praktycznie ryzyka, głupie 0,25 do 0,39% od kwot które sie przewalają na rynku: w tą i z powrotem.
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

cad_man
0
Wysłane: 3 sierpnia 2011 23:09:42
mankomaniak napisał(a):

Taak, bo wartość oczekiwana gry na giełdzie jest zerowa (indeksy w długim okresie stoją w miejscu). Człowieku, do książek, a nie na forum siedzisz.

Czy na pewno jest zerowa? Pisał o tym chyba Elder, że doliczając prowizję od sprzedającego i kupującego wcale nie jest zerowa tylko ujemna... Bo wszelkie zawieruchy na rynku sprawiają, że ktoś na tym zarabia - i nie ważne czy spada czy rośnie... A jak się ślimaczy to trzeba pchnąć "inwestorów" w jedną lub druga stronę żeby obroty rosły bo kasy się mało wyciąga z prowizji...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

mankomaniak
0
Wpisów: 572
Wysłane: 3 sierpnia 2011 23:14:03
mila napisał(a):

Polityka dodruku pieniędzy państwa zawsze doprowadzi do kryzysu.

Pustych pieniedzy, a nie tylko pieniędzy. Nie rozumiesz dobrze tematu, a zabierasz ciągle w nim głos. Ilość pieniędzy nie może być stała, bo PKB rośnie. Rozumiesz to, że PKB rośnie? Wiem, że mówię jak do dziecka, ale na dziesiątki sposobów tłumaczył Ci to już debet, to niczego nie zrozumiałeś i nie wyniosłeś z tego co powiedział. I na dodatek zmieniasz temat. Który - powtarzam da Ciebie - był wałkowany na okrągło.
Co cię nie zabije, to cię udziwni

[**usunięto zakazaną treść**]

mankomaniak
0
Wysłane: 3 sierpnia 2011 23:16:34
cad_man napisał(a):
mankomaniak napisał(a):

Taak, bo wartość oczekiwana gry na giełdzie jest zerowa (indeksy w długim okresie stoją w miejscu). Człowieku, do książek, a nie na forum siedzisz.

Czy na pewno jest zerowa? Pisał o tym chyba Elder, że doliczając prowizję od sprzedającego i kupującego wcale nie jest zerowa tylko ujemna... Bo wszelkie zawieruchy na rynku sprawiają, że ktoś na tym zarabia - i nie ważne czy spada czy rośnie... A jak się ślimaczy to trzeba pchnąć "inwestorów" w jedną lub druga stronę żeby obroty rosły bo kasy się mało wyciąga z prowizji...

Elder to idiota który nie zna teorii ekonomii. I czytaj ze zrozumieniem w pełnym kontekście ironiczno-mankomaniackim.

cad_man
0
Wysłane: 3 sierpnia 2011 23:26:55
mankomaniak napisał(a):
Elder to idiota który nie zna teorii ekonomii

Niech będzie i idiotą wg Ciebie, nie studiowałem ekonomii ale chcę się zapytać o jedną rzecz: jaka ustawa reguluje drukowanie banknotów Narodowego Banku Polskiego? A może regulują to jakieś przepisy międzynarodowe? I w jaki sposób to jest uregulowane (tzn jest jakiś wzór na ilość banknotów w obiegu czy coś podobnego)? Jak jeszcze napiszesz jaka wartość tych banknotów jest obecnie w obiegu to byłbym bardzo wdzięczny...

zjk
zjk
0
Wpisów: 925
Wysłane: 3 sierpnia 2011 23:31:00
Polecam:

www.nbp.pl/home.aspx?f=/akty_p...

Nie bez znaczenia jest brak pewnych regulacji, które pozostają w kwestii Bankierów. NBP ma prawo emisji środków pieniężnych, niema natomiast ograniczę ile możne a ile niemożne. Gdyby chciało mogłoby drukować bez końca. Ma jednak dbać o cel inflacyjny, a dodruk pieniądza bez pokrycia w gospodarce spowodowałby szybki wzrost stopy inflacyjne.

Obecna cecha banków, po odejściu od standardu złota, jest możliwość tworzenia pieniądza praktycznie z powietrza a jego wartość oparta jest głownie o wzajemnie powiązania oraz zaufanie do jednostki.
Edytowany: 3 sierpnia 2011 23:38

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 3 sierpnia 2011 23:44:52
mankomaniak napisał(a):
mila napisał(a):

Oj pop - z całym szacunkiem:) Na giełdzie jeden zarabia, drugi traci

Mankozłośliwiec jaki jest każdy widzi, ale nie bym się z Nim całkowicie nie zgadzał lub negował każde jego słowo.

W tak prosty sposób się to nie bilansuje.
Po za inwestorami z których jedni tracą a inni zarabiają w tym procederze uczestniczą równiez spółki które ten kapitał trwonią bądź pomnażają.
Dla prostego przykładu proponuje odjąc od obecnej wartości księgowej spółek Pana Krauzego, koszt pozyskanego we wszystkich emisjach kapitału. Róznica między wynikiem a obecną średnią kapitalizacją to nadzieje nieświadomych inwestorów.

Ten przykład nie jest odosobniony, gdyz najprościej kasę pozyskać na giełdzie od takich jak my naiwnych orzeszków, więc wiele, a ośmiele się na stwierdzenie nawet większość spółek idzie właśnie tym śladem.

Oczywiście nie wszystkie i te własnie powinny być celem łowów prawdziwego inwestora.

Najbardziej mnie męczy to, że na dzisiaj to o czym napisałem wyżej wogóle nie zajmuje uwagi nadzoru naszej giełdy z Panem Ludwikiem na czele.

Panowie są obecnie zajęci liczeniem wpływów z nowych emisji a My - Inwestorzy robimy za tło.

Tak to zazwyczaj bywa zanim coś pier......

Edytowany: 3 sierpnia 2011 23:48

cad_man
0
Wysłane: 3 sierpnia 2011 23:48:59
@zjk - dzięki za link! salute

natomiast co do tego:
zjk napisał(a):
Obecna cecha banków, po odejściu od standardu złota, jest możliwość tworzenia pieniądza praktycznie z powietrza a jego wartość oparta jest głownie o wzajemnie powiązania oraz zaufanie do jednostki.

To dla mnie wynika chyba jedno: kto pierwszy dodrukuje ten wygra ( w krańcowym szaleństwie nowoczesnej ekonomii Anxious )

A wiadomo ile my Polacy wydrukwalismy tych banknotów tzn. jaka wielkość w pln? Tzn. jeśli dobrze rozumiem: ile jesteśmy warci jako cały kraj?

USAńcy skończyli sesję na lekkich plusach:
Dow +0.25%
Nasdaq +0.89%
S & P 500 +0.50%
a jutro co u nas?
Edytowany: 3 sierpnia 2011 23:54

mila
0
Wysłane: 3 sierpnia 2011 23:49:30
mankomaniak napisał(a):
mila napisał(a):

Polityka dodruku pieniędzy państwa zawsze doprowadzi do kryzysu.

Pustych pieniedzy, a nie tylko pieniędzy. Nie rozumiesz dobrze tematu, a zabierasz ciągle w nim głos. Ilość pieniędzy nie może być stała, bo PKB rośnie. Rozumiesz to, że PKB rośnie? Wiem, że mówię jak do dziecka, ale na dziesiątki sposobów tłumaczył Ci to już debet, to niczego nie zrozumiałeś i nie wyniosłeś z tego co powiedział. I na dodatek zmieniasz temat. Który - powtarzam da Ciebie - był wałkowany na okrągło.

Cały czas mam na myśli puste pieniądze.

Manko, Pieniądz ma służyć łatwej wymianie dóbr (to takie usprawnienie barteru) - ale zdaje się nie chcesz tego zrozumieć :)
Nie ma znaczenia jego początkowa ilość (ona oczywiście będzie się z czasem zmieniać, ale im mniejsze będą te zmiany tym lepiej).

P.S. Czy mi się tylko wydaje czy jesteś zwolennikiem Keynsa... któremu to zawdzięczamy współczesne kryzysy budżetowe państw (vide interwencjonizm, masowe zadłużanie się państw, itd)?

mila
0
Wysłane: 3 sierpnia 2011 23:59:54
mankomaniak napisał(a):
mila napisał(a):

Oj pop - z całym szacunkiem:) Na giełdzie jeden zarabia, drugi traci

Manko, najpierw przeczytaj czego dokładnie dotyczyła moja odpowiedź a dopiero potem zabieraj głos - inaczej stracisz resztki powagi u osób które czytują Twoje komentarze. Kompletnie się nie wstrzeliłeś z tematem. pozdr.

Edytowany: 4 sierpnia 2011 00:01

mankomaniak
0
Wysłane: 4 sierpnia 2011 00:04:00
Poczytaj tu na temat:

wyborcza.pl/1,76842,6767377,Ki...

Keynes nie ma tu wiele do rzeczy. A jeśli chodzi o niego, to mówił, że ludźmi kierują instynkty cchciwość i strach. Kiedy za dużo chciwości, to podwyższają (sami!) swoje ceny. Rosną koszty i wynagrodzenia. Powstaje spirala cenowa. Kiedy okazuje się, że ludzie przesadzili, bo nie mają tyle pieniędzy na zakupy i inwestycje, spada popyt i powstaje załamanie. Teraz rządzi strach, ceny maleją, koszty spadają, spada zatrudnienie i rośnie bezrobocie. Powstaje spirala deflacyjna. Kiedy okazuje, że ludzie przesadzili, bo mają nadwyżki pieniędzy wtedy rośnie popyt i gospodarka wchodzi w fazę prosperity.

Ta teoria wskazuje, że kryzysy były i będą, bo ludzie mają swoją nieracjonalną naturę. Rządy i banki centralne mogą łagodzić te wahania swoją polityką. Ale ich polityka może być błędna. I dopiero wtedy masz rację. Jakby nic nie robili, to i tak mielibyśmy cykle koniunkturalne.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 4 sierpnia 2011 00:11:44
Keynes + Wyborcza - uratują świat. d'oh!
Czyli robmy dalej to co robimy a będzie dobrze.

mankomaniak
0
Wysłane: 4 sierpnia 2011 00:12:03
mila napisał(a):
inaczej stracisz resztki powagi u osób które czytują Twoje komentarze. Kompletnie się nie wstrzeliłeś z tematem. pozdr.

Ja już na tym forum straciłem te resztki powagi u osób, więc w zasadzie mogę pisać i mówić co mi się podoba (to jest wolność) -> do pewnego stopnia.

Edytowany: 4 sierpnia 2011 00:12

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 4 sierpnia 2011 00:41:22
A tak w ogóle to... przedwczoraj Bioton dotknął 10 gr 3some Nadchodzi nowa epoka.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 4 sierpnia 2011 00:41

mila
0
Wysłane: 4 sierpnia 2011 00:49:55
cad_man napisał(a):
mila napisał(a):

Z tą małą różnicą że dywidenda będzie lub nie - złoto mam zawsze.

Przecież nikt bułek za złoto nie kupi... musi je najpierw spieniężyć, żeby coś zjeść.

Nie bardzo rozumiem skąd u Ciebie taka wiara w pieniądz fiducjarny?
szczerze mówiac gdybym miał piekarnie to wolałbym abyś za bułki płacił mi złotem. king

sebastian_1972
0
Wpisów: 60
Wysłane: 4 sierpnia 2011 12:55:23
No i jednak panika trwa. Ale co ciekawe kilka spółek, co do których sugerowano, kupowac jak jest okazja (na spadkach) ożyło.
Z ciekawości spytam bo nie wiem. Wie któryś z Szanowych Dyskutantów czy JSW jest w WIGu podstawowym( sądzę że tak)? Jeśli tak to ile w nim waży procentowo?

empel
0
Wpisów: 242
Wysłane: 4 sierpnia 2011 12:56:42
Po południu zwrot kursu na północ?
pb.pl/a/2011/08/04/Analitycy_j...

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 4 sierpnia 2011 13:14:21
I myślisz że skup obligacji pomoże gospodarkom?
To by była kolejna dawka naroktyku dla narkomana na głodzie. Zdrowe wzrosty na giełdach wrócą, jak system się wyleczy. Nie mam nic przeciwko wzrostom, wręcz przeciwnie - jakoś mi z nimi po drodze. Ale spójrzmy na fakty. Gospodarka siada. Stymulusy dadzą kapitał bankom na dalsze spekulacje na towarach, ale państwa długów dzięki temu nie spłacą.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

42 43 44 45 46

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,541 sek.

gtbpqemz
bgnvqgoy
lupvtfet
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hjvldphi
damuerrt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat