PARTNER SERWISU
yhdkxehs
11 12 13 14 15
Drizzt
PREMIUM
53
Wpisów: 218
Wysłane: 9 maja 2021 00:22:25 przy kursie: 17,30 zł
1ketjoW, ale odpowiedz proszę na pytanie: czy sprawdziłeś, czy faktycznie jest takie pytanie zadane do SN, czy tylko wyczytałeś to z publikacji w internecie :>?

Jeśli chodzi Ci o informację jaka wyniknie z decyzji SN, to chyba warto sprawdzić, czy zostało zadane pytanie dotyczące tej informacji nieprawdaż?

Powyższe informacje są prywatnymi opiniami autora i nie stanowią rekomendacji inwestycyjnych w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dn. 19.10.2005. Autor nie ponosi odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte na ich podstawie.
Edytowany: 9 maja 2021 00:23

Drizzt
PREMIUM
53
Wysłane: 9 maja 2021 00:25:03 przy kursie: 17,30 zł
1ketjoW napisał(a):

Ja na logikę widzę możliwość, że SN w decyzji może powiedzieć, że wynagrodzenie jest należne zgodnie z ustaleniami umowy kredytowej, bo obydwie strony na takie wynagrodzenie się zgodziły. Nie wiem tylko jak to uzasadnią de jure.

To by potwierdzało, że nie czytałeś pytania. Zgadłem :>?
Powyższe informacje są prywatnymi opiniami autora i nie stanowią rekomendacji inwestycyjnych w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dn. 19.10.2005. Autor nie ponosi odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte na ich podstawie.
Edytowany: 9 maja 2021 00:28

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 9 maja 2021 00:32:24 przy kursie: 17,30 zł
Nie ukrywałem tego i nie ukrywam, że nie czytałem pytania i że opierałem się na publikacjach. Podobnie jak tego, że nie jestem prawnikiem. Tak swoją wiedzę opieram na publikacjach ale staram się poznać opinie obydwu stron.

Drizzt
PREMIUM
53
Wysłane: 9 maja 2021 00:38:32 przy kursie: 17,30 zł
No więc widzisz. I tak powstaje półprawda i tak zostałeś zmanipulowany ;) Wkleję Ci pytanie:

"Czy, jeżeli w przypadku nieważności lub bezskuteczności umowy kredytowej którejkolwiek ze stron przysługuje roszczenie o zwrot świadczenia spełnionego w wykonaniu takiej umowy, strona ta może również żądać wynagrodzenia z tytułu korzystania z jej środków pieniężnych przez drugą stronę?"

I tutaj taki mały paradoks, bo pytanie nie dotyczy banków. Dotyczy którejkolwiek ze stron, której przysługuje roszczenie - czyli obydwu stron w przypadku teorii 2K. I teraz zobacz: gdyby wbrew prawu SN orzekł, że

"tak! mimo, że nie ma to oparcia w prawie, to przysługuje to roszczenie"

To jaki byłby tego skutek?

Ano w internecie wyczytasz, że banki mogłyby pozywać frankowiczów o odsetki za wypłacony kapitał.

A czy wyczytałeś gdzieś, że frankowicze mogliby pozywać banki za odsetki od zapłaconych rat? Nie? Ciekawe czemu...

Paradoks polega też na tym, że większość frankowiczów ma sytuację, w której spłacili więcej kredytu niż zaciągnęli. W wypadku wzajemnego pozywania o odsetki, wychodziłoby to na lekki minus, na zero, ale w przypadku większość frankowiczów na ich korzyść.

I nagle okazuje się, że to czego się obawiamy, albo nie istnieje, albo jest dla nas korzystne ;)
Edytowany: 9 maja 2021 00:45

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 9 maja 2021 01:05:07 przy kursie: 17,30 zł
Nie czuje się zmanipulowany. Raczej jak osoba mająca więcej informacji. Dzięki za to.

Załóżmy, że SN uzna wynagrodzenie banku za korzystanie z kapitału za zasadne według stawki LIBOR+ marża na jaką zgodziły się strony w umowie kredytowej.

Kredytodawca spłacał to wynagrodzenie w uzgodnionej kwocie zgodnie z postanowieniami umowy kredytowej, do momentu unieważnienia umowy.
W tej sytuacji po jego stronie nie powstaje więc żadne roszczenie w części odsetkowej spłacanej raty kredytu, bo spłacone odsetki będą równe wynagrodzeniu banku za korzystanie z kapitału.

Natomiast zgadzam się, że po stronie kapitałowej spłacanej raty kredytu takie roszczenie powstaje. Tylko czy nie będzie tak, że jak kredytobiorca uzna że ma roszczenie w części kapitałowej spłacanej raty, to bank będzie mógł uznać, że do spłat kredytu w części kapitałowej nie dochodziło, bo umowa została unieważniona. Zyska więc prawo do naliczania wyższych odsetek od niespłacanej części kapitałowej raty.

Ponadto jak obydwaj wiemy na początku raty kredytu składają się głównie z części odsetkowej, a dopiero pod koniec umowy kredytowej kredytodawca spłacając ratę spłaca głównie część kapitałową kredytu.

Dla mnie sprawa nie jest tak jednoznaczna jak ją przedstawiasz.

Edytowany: 9 maja 2021 01:15

Drizzt
PREMIUM
53
Wysłane: 9 maja 2021 01:15:02 przy kursie: 17,30 zł
1ketjoW wybacz, ale przedstawiłeś mi teraz taki stos absurdów (pod kątem prawnym), że pasuję bez podejmowania dalszej dyskusji, poczekaj na wyrok i wtedy się upewnisz ;).

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 9 maja 2021 01:22:29 przy kursie: 17,30 zł
Tak jak napisałem. Nie jestem prawnikiem.

Zrobiłem pewne założenie co do wynagrodzenia za bezumowne korzystanie z kapitału i wykazałem na jego podstawie że dodatkowe wynagrodzenie po stronie kredytobiorcy nic mu nie daje. Oczywiście przy założeniu, że będzie dodatkowe wynagrodzenie. To jest kluczowa kwestia, co do której SN się nie wypowiedział. Czy to się trzyma prawnie kupy czy nie, nie wiem. Tak jak pisałem kilka razy nie jestem prawnikiem. Zdaje się że Ty za to jesteś.

Jeden z prawników jakich znam powiedział mi kiedyś:

"Wyroki Boskie i sądów w Polsce są niezbadane."

Trzymam się tej zasady i nie przesądzam niczego enumeratywnie w kwestiach prawnych jakie są w sądzie.
Edytowany: 9 maja 2021 01:23

Petronas
4
Wpisów: 56
Wysłane: 9 maja 2021 11:15:07 przy kursie: 17,30 zł
Koncepcja o wynagrodzeniu za korzystanie z kapitału odwołuje się do regulacji art. 224 kc oraz 405 kc.
Przy art. 224 kc kredytobiorcę chroni dobra wiara (do momentu podniesienia zarzutu nieważności umowy) a le podstawowa kwestia to taka, że kredytobiorca nie ma rzeczy (pieniędzy) którą miałby zwracać bo zamienił je na nieruchomość.
Natomiast art. 405 kc stanowi "Kto bez podstawy prawnej uzyskał korzyść majątkową kosztem innej osoby, obowiązany jest do wydania korzyści w naturze, a gdyby to nie było możliwe, do zwrotu jej wartości."
Art.405 kc to bardzo ogólna regulacja i można do niego wrzucać różnego rodzaju konkretne sytuacje w których zachodzą przesunięcia majątkowe - wzbogacenie po jednej stronie i zubożenie po drugiej itp.
Przy ocenie roszczenia o wynagrodzenia za korzystnie z kapitału należałoby wziąć pod uwagę szereg czynników, przy czym części w skali makro ale odniesionych zawsze do konkretnej sytuacji. Na przykład zubożenie banku nie będzie z reguły odpowiadało wzbogaceniu klienta. Dla banku pieniądz jest tańszy niż dla klienta.Ponadto wartość ewentualnego wzbogacenia (innego niż otrzymana nominalna wartość kapitału) byłaby uzależniona od tego co zrobi klient z otrzymanymi środkami - czy kupi nieruchomość po dobrej cenie, czy przepłaci, co się stało z zakupionym mieszkaniem itp. Nawet nie chce mi się tu wypisywać możliwych sytuacji które należałoby badać co do ich zasadności w konkretnym postępowaniu. Moim zdaniem dowodowo w konkretnym procesie nie będzie to do udźwigięcia ze strony banku.
Jestem ciekawy co odpowie SN na zadane pytanie ale mam wątpliwości co do tego że stanowczo i jednoznacznie wypowie się że wynagrodzenie się nie należy. Nie wykluczy przecież bankom i ich klientom możliwości powoływania się na regulację art. 405 kc.

Petronas
4
Wysłane: 9 maja 2021 11:17:11 przy kursie: 17,30 zł
Natomiast co do rożnicowania oceny kwoty wypłaconej przez bank i kwoty wpłaconej przez klienta tytułem rat, uważam że nie ma znaczenia to że w oparciu o postanowienia umowy kredytu klient spłacał w znacznej części odsetki. (a bank wypłacał kapitał) Istotne tu raczej będą nominalne wartości. Przecież umowa będzie nieważna.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 9 maja 2021 18:39:52 przy kursie: 17,30 zł
Petronas.

Jak widzisz kwestię wynagrodzenia za korzystanie z kapitału uwględniając ustawę o kredycie konsumenckim oraz fakt że banki są organizacjami zaufania publicznego.

Amphibious
6
Wpisów: 495
Wysłane: 9 maja 2021 21:19:31 przy kursie: 17,30 zł
We wtorek na 100 % definitywnie odejdzie w zapomnienie straszak banków czyli wynagrodzenie za korzystanie z kapitału , to będzie wyjaśnione jednoznacznie , to była ostatnia deska ratunku dla banków , to było coś czym powstrzymywali lawinę pozwów chociaż ona powoli zaczeła już ruszać . Do wtorku !!!! wave
Water=70% Land=30% Its a Divers World !!!

Petronas
4
Wysłane: 9 maja 2021 22:28:00 przy kursie: 17,30 zł
odpowiadając na pytanie 1ketjoW - do kredytów mieszkaniowych zabezpieczonych hipoteką nie stosuje się ustawy o kredycie konsumenckim (dalej ukk) tylko ustawę o kredycie hipotecznym (...).
Wyjątek dotyczyć może kredytów wskazanych w art. 3 ust. 1a ukk tj. poniżej 255 tys zł lub ich równowartości (przy kredytach w walucie obcej), bez zabezpieczenia hipotecznego i z przeznaczeniem na remont domu lub mieszkania a nie ich nabycie.

Natomiast kwestia związane z określaniem banków jako instytucji zaufania publicznego (czyli kwestia pozaprawne) może mieć znaczenie tylko wówczas gdy przepis prawa się do niej odwołuje a więc np. do zasad słuszności, zasad współżycia społecznego. itp.
W art. 405 i nast kc nie ma tych tzw. klauzul generalnych.
Natomiast jest taka klauzula przy przepisie o nadużycia prawa (art. 5 kc).
Nie chcę tu dokonywać pobieżnych analiz co do możliwych kierunków argumentacji.
Ale przy klauzuli zasad współżycia społecznego funkcjonuje taka zasada że może się na zasady powoływać ten podmiot których ich sam nie narusza. A tutaj ewidentnie banki naruszają te zasady np. poprzez wprowadzenie do wzorców umownych niedozwolonych klauzul umownych.

Petronas
4
Wysłane: 9 maja 2021 22:41:06 przy kursie: 17,30 zł
Natomiast ostatnie zachowanie kursu jest trochę niepokojące.
Oczywiście w krótkim odstępie czasu trudno zachowanie kursu przewidywać.
Ale spadek o 20% przy neutralnym orzeczeniu TSUe a potem wzrost o 10-15% przy niekorzystnym orzeczeniu SN zniechęca do papieru.
Jak nie da się zrozumieć zachowania papieru to chyba trzeba poczekać spokojnie na uspokojenie

Seneca
3
Wpisów: 47
Wysłane: 9 maja 2021 22:47:37 przy kursie: 17,30 zł
Ale spadek o 20% przy neutralnym orzeczeniu TSUe a potem wzrost o 10-15% przy niekorzystnym orzeczeniu SN zniechęca do papieru.

możesz prosze rozwinąc, co dokładnie masz na myśli pisząc o niekorzystnym orzeczeniu SN? Z tego co czytam, nie ma tam nic co uderzałoby we frankowiczów. Odeszło w niepamięc jedynie absurdalne wyobrażenie skrajnych frankistów :) o darmowych kredytach. Dla VOTUM (i klientów VOT) nic nie zmienia się na niekorzyść.
Edytowany: 9 maja 2021 22:51

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 9 maja 2021 23:29:13 przy kursie: 17,30 zł
Petronas napisał(a):
odpowiadając na pytanie 1ketjoW - do kredytów mieszkaniowych zabezpieczonych hipoteką nie stosuje się ustawy o kredycie konsumenckim (dalej ukk) tylko ustawę o kredycie hipotecznym (...).
Wyjątek dotyczyć może kredytów wskazanych w art. 3 ust. 1a ukk tj. poniżej 255 tys zł lub ich równowartości (przy kredytach w walucie obcej), bez zabezpieczenia hipotecznego i z przeznaczeniem na remont domu lub mieszkania a nie ich nabycie.

Natomiast kwestia związane z określaniem banków jako instytucji zaufania publicznego (czyli kwestia pozaprawne) może mieć znaczenie tylko wówczas gdy przepis prawa się do niej odwołuje a więc np. do zasad słuszności, zasad współżycia społecznego. itp.
W art. 405 i nast kc nie ma tych tzw. klauzul generalnych.
Natomiast jest taka klauzula przy przepisie o nadużycia prawa (art. 5 kc).
Nie chcę tu dokonywać pobieżnych analiz co do możliwych kierunków argumentacji.
Ale przy klauzuli zasad współżycia społecznego funkcjonuje taka zasada że może się na zasady powoływać ten podmiot których ich sam nie narusza. A tutaj ewidentnie banki naruszają te zasady np. poprzez wprowadzenie do wzorców umownych niedozwolonych klauzul umownych.

Jak masz stosować ustawę o kredycie hipotecznym do umowy kredytowej która jest nieważna?

Ja rozumiem, że bank dochodząc roszczenia o wynagrodzenia twierdzi, że de jure udzielił kredytu. Skoro nie jest to kredyt hipoteczny bo umowa tego kredytu została unieważniona w związku z klauzulami abuzywnymi to mamy do czynienia z kredytem konsumenckim.
Edytowany: 9 maja 2021 23:43

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 10 maja 2021 09:23:18 przy kursie: 18,04 zł
Moderator:
Usunięto treść niezgodną z regulaminem

Prawdę powiedziawszy nie rozumiem Was prawników i tego jak komplikujecie sprawy.

Przykład.

Kwestia ewentualnego wynagrodzenia za korzystanie z kapitału. Nie rozumiem dlaczego to wynagrodzenie nie może być ustalone przez sąd na bazie oprocentowania z unieważnionej umowy kredytowej. Uważam, że umowa w tym punkcie była jasna dla stron. Strony umowy potwierdziły to oświadczeniem woli. Każda ze stron zaakceptowała wysokość stawki oprocentowania. Wy idziecie jednak w poniższe dywagacje. Dla mnie zupełnie bezsensu. To że umowa została unieważniona z innego powodu moim zdaniem nie powinno oznaczać, że określając to dodatkowe wynagrodzenie sąd nie może korzystać z pewnych ustaleń stron, których one nie kwestionują. Nawet jeżeli umowa została unieważniona. Tak jak pisałem. Nie jestem prawnikiem i nie muszę rozumieć Waszej logiki.

Cytat:

Przy ocenie roszczenia o wynagrodzenia za korzystnie z kapitału należałoby wziąć pod uwagę szereg czynników, przy czym części w skali makro ale odniesionych zawsze do konkretnej sytuacji. Na przykład zubożenie banku nie będzie z reguły odpowiadało wzbogaceniu klienta. Dla banku pieniądz jest tańszy niż dla klienta.Ponadto wartość ewentualnego wzbogacenia (innego niż otrzymana nominalna wartość kapitału) byłaby uzależniona od tego co zrobi klient z otrzymanymi środkami - czy kupi nieruchomość po dobrej cenie, czy przepłaci, co się stało z zakupionym mieszkaniem itp.
Edytowany: 10 maja 2021 12:40

Drizzt
PREMIUM
53
Wysłane: 10 maja 2021 10:30:40 przy kursie: 18,04 zł
1ketjoW napisał(a):

Kwestia ewentualnego wynagrodzenia za korzystanie z kapitału. Nie rozumiem dlaczego to wynagrodzenie nie może być ustalone przez sąd na bazie oprocentowania z unieważnionej umowy kredytowej. Uważam, że umowa w tym punkcie była jasna dla stron. Strony umowy potwierdziły to oświadczeniem woli. Każda ze stron zaakceptowała wysokość stawki oprocentowania. Wy idziecie jednak w poniższe dywagacje. Dla mnie zupełnie bezsensu. To że umowa została unieważniona z innego powodu moim zdaniem nie powinno oznaczać, że określając to dodatkowe wynagrodzenie sąd nie może korzystać z pewnych ustaleń stron, których one nie kwestionują. Nawet jeżeli umowa została unieważniona. Tak jak pisałem. Nie jestem prawnikiem i nie muszę rozumieć Waszej logiki.

Tylko wiesz, sądy nie biorą pod uwagę tego co Tobie się wydaje, że być powinno, tylko biorą pod uwagę przepisy prawa w myśl przyjętych norm interpretacyjnych.

Moderator:
Edytowany: 10 maja 2021 12:31

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 10 maja 2021 11:00:35 przy kursie: 18,04 zł
Cytat:
Tylko wiesz, sądy nie biorą pod uwagę tego co Tobie się wydaje, że być powinno, tylko biorą pod uwagę przepisy prawa w myśl przyjętych norm

Przepisy prawa według przyjętych norm.
Moderator:

Przykład.

Mnie dziwi trzymanie się rzymskiej zasady: Ignorantia iuris nocet - nieznajomość prawa szkodzi. Za czasów rzymskich prawo pewno było spisane na 100-200 papirusach. Dziś gdy mamy drukarnie nie ma prawnika, który przeczytałby aktualne wersje obowiązujących aktów prawnych. Zasada/norma (jak wolisz) jednak nadal obowiązuje. Dla mnie to jest dopiero numer.thumbright literary ficta.

Dla mnie wy stawiacie sprawy na głowie. Zamiast zastanowić się jaki jest sprawiedliwy wyrok i do tego dostosować wykładnie przepisów, robicie dokładnie odwrotnie. Wychodzą z tego takie kwiatki, że szkoda gadać. Wyrok w sprawie sędziego, który na stacji ukradł 50,00 zł. Uzasadnienie w sktócie. Jest roztargnioną osobą i przez pomyłkę wziął nie swoją kasę. Dla mnie w takim razie nie powinien być sędzią i sądzić bo w roztargnieniu wyda jeszcze "zły wyrok" itd.

Wracają do sprawy wynagrodzenia za korzystanie z kapitału. Sprawa jest tak oczywista i jasna że aż SN musi się w tej sprawie wypowiedzieć, bo cała armia prawników nie jest wstanie tego zrobić tj. ustalić jaki jest stan prawny - takie normy prawne są jasne i oczywiste.

Moderator:

Edytowany: 10 maja 2021 12:33

Amphibious
6
Wpisów: 495
Wysłane: 11 maja 2021 08:27:15 przy kursie: 18,04 zł
Ogłoszenie wyroku transmitowane przez telewizję o gdz 10:00

Posiedzenie składu całej Izby Cywilnej dla rozpoznania wniosku Pierwszego Prezesa Sądu Najwyższego z dnia 29 stycznia 2021 r. o rozstrzygnięcie rozbieżności w wykładni przepisów prawa występujących w orzecznictwie sądów powszechnych i Sądu Najwyższego, dotyczących kredytów indeksowanych i denominowanych w walutach obcych, wyznaczono na dzień 11 maja 2021 r. na godz. 10.00.

Sprawa została skierowana na posiedzenie niejawne, jednak ze względu na ogromne zainteresowanie opinii publicznej oraz mediów Pierwszy Prezes SN może zarządzić publiczne ogłoszenie orzeczenia.

Transmisja z ogłoszenia orzeczenia przeprowadzona będzie przez Telewizję Polską, która udostępni również sygnał telewizyjny zainteresowanym mediom. Poniżej przekazujemy parametry do odbioru sygnału bezpłatnie, bez konieczności umieszczania logo, na podstawie sześcioletniej nieograniczonej terytorialnie licencji, bez możliwości udzielania dalszych sublicencji.

www.sn.pl/aktualnosci/SitePage...
Water=70% Land=30% Its a Divers World !!!

Petronas
4
Wysłane: 11 maja 2021 18:36:21 przy kursie: 17,88 zł
To mamy już drugi bank który ma w najbliższym czasie podjąć decyzje co do systemowego wdrożenia ugód

"...Bank Millennium jest optymistycznie nastawiony do szans realizacji propozycji przewodniczącego KNF w sprawie oferowania ugód dotyczących kredytów walutowych i ocenia, że decyzję w tej sprawie bank podejmie w sierpniu-wrześniu - poinformował prezes banku Joao Bras Jorge..."

www.bankier.pl/wiadomosc/B-Mil...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE votum

11 12 13 14 15

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,324 sek.

wnnjfzzf
gaftluzf
blnurvaf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jrgdmtbm
yqmjohcs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat