PARTNER SERWISU
rstfsgki
58 59 60 61 62
DishierGody
0
Wpisów: 14
Wysłane: 29 stycznia 2010 20:53:09 przy kursie: 18,22 zł
Jeszcze musimy zapelnic luke z 25.01 na 26.01
to bedzie najleprzym sygnalem zakupu

mir_oslaw
0
Wpisów: 106
Wysłane: 30 stycznia 2010 12:02:34 przy kursie: 18,22 zł
Sprzedajcie i odkupcie po 16.
Od marca bedziecie mieć owoce :-)

3citrony
2
Wpisów: 243
Wysłane: 30 stycznia 2010 14:34:56 przy kursie: 18,22 zł
Siema! Podliczyłem wolumen na ostatnim wybiciu w góre tj. w dniach od 2.10.2009 do 17.11.2009 i wynosił wol. 3 414 419 akcji, oraz jak zaczął potem spadać od 18.11.2009 do 29.01.2010 i wynosił wol. 2 919 908 akcji. Spekulując tylko 494 511 akcji nie zmieniło właściciela co stanowi 7,8% akcji na wzroście i spadku razem. Więc przeszło 90% akcji zmieniło właściciela. Myślę, że na gancie między chcącymi kupić tanio, a tymi którzy po sporych spadkach stracili troche zaufanie do spółki toczy się wojna psychologiczna, można by ją dostrzec chociażby po zainteresowaniu spółką na samym StockWatch'u oraz po korekcie ceny akcji. A przecież wszystkich innych jeszcze inwestorów mamy, że hoho. Biorąc pod uwagę fakt, że nie wszyscy wywalali akcje, tylko są osoby, które przetrzymały najgorsze, oraz jak już ktoś wcześniej pisał mamy obecnie utworzoną formacje torów kolejowych zwiastujących odwrócenie trendu pozwala to z podniesioną głową patrzeć posiadaczom akcji w przyszłość. Ponadto wskaźniki w większości są mocno wychłodzone i dają spore pole do popisów pod wzrosty, należy się jednak wystrzegać fałszywych sygnałów, bo w trendzie spadkowym wskaźniki takie jak RSI często zawodzą przy sygnale kupna, od którego już jesteśmy bardzo blisko po ostatniej białej świeczce(niestety na małym obrocie). Jest też małe "ale" albo może i wielkie, bo rynek niekoniecznie będzie chciał sprzyjać wzrostom akcji w najbliższym okresie, zwłaszcza po negatywnym zakończeniu sesji w USA. Pozostaje obserwować i podejmować słuszne decyzje, a czy ganta będzie stać by pociągnąć wbrew ogólno przyjętemu trendowi pewnie przekonamy się lada dzień. Może to rynek spłata nam psikusa, bo jak wszyscy coś zwiastują, to często jest na odwrót, czego dowodem jest chociażby ostatnia sesja u nas, która niespodziewanie zakończyła się na plusach. Osobiście trzymam kciuki za posiadaczy akcji ganta i życzę by odwrócenie trendu zostało poparte jakimś znaczącym sygnałem.salute

mir_oslaw
0
Wysłane: 30 stycznia 2010 18:09:50 przy kursie: 18,22 zł
POPWTÓRZĘ, SPRZEDAJCIE. ODKUPCIE W POŁOWIE LUTEGO PO 16XX

polmoney
9
Wpisów: 365
Wysłane: 30 stycznia 2010 18:15:33 przy kursie: 18,22 zł
mir_oslaw napisał(a):
POPWTÓRZĘ, SPRZEDAJCIE. ODKUPCIE W POŁOWIE LUTEGO PO 16XX

Po tym jak sam sprzedałeś, tak Ci się punkt widzenia zmienił?

mir_oslaw
0
Wysłane: 30 stycznia 2010 18:29:11 przy kursie: 18,22 zł
NIE KUMAM TYCH SCENARIUSZ, JESZCZE RAZ POWTORZE 16 OD HALF LUTEGO. PROGRESS

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 30 stycznia 2010 18:31:50 przy kursie: 18,22 zł
mir_oslaw
dwie nieśmiałe prośby:
1. uzasadnij, dlaczego wg Ciebie kurs w połowie lutego miałby osiągnąć 16 zł.
2. nie krzycz.

markuz12
0
Wpisów: 354
Wysłane: 30 stycznia 2010 18:55:40 przy kursie: 18,22 zł
mir_oslaw
dorzuce 3 prosbe,w sumie ja ponowie
mozesz podzielic sie z nami swoja wycena spolek deweloerskich wycena Ganta ??
pozdrawiam

mir_oslaw
0
Wysłane: 30 stycznia 2010 19:10:02 przy kursie: 18,22 zł
SŁUCHAJ MAM DYSTANS I RESPEKT. Zacząłem na kontraktach i mam swaiadomosc ze tej ceny ponizej nie przebije. W mojej ocenie ta spółka jest warta lekko ponad 130. Ale to jest moja wycena ... itd.

Od marca coś ruszy teraz, niewielie, spadnie.... Z powodów USA

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 30 stycznia 2010 19:17:53 przy kursie: 18,22 zł
mir_oslaw napisał(a):
SŁUCHAJ MAM DYSTANS I RESPEKT. Zacząłem na kontraktach i mam swaiadomosc ze tej ceny ponizej nie przebije. W mojej ocenie ta spółka jest warta lekko ponad 130. Ale to jest moja wycena ... itd.

Mirosław... Ponowię swoją prośbę po raz trzeci...
To ile jest warta według Ciebie mnie osobiście mniej interesuje, jak to w jaki sposób do tego doszedłeś, jakie czynniki i gdzie uwzględniłeś. Napisałeś, że sporządziłeś ANALIZĘ i my chcielibyśmy ją poznać... Nie wynik, ale analizę.
Jeśli możesz to ją opublikuj, jeśli nie chcesz to się na nią nie powołuj...

markuz12
0
Wysłane: 30 stycznia 2010 19:24:26 przy kursie: 18,22 zł
mir_oslaw napisał(a):

Mir_oslaw dziekuje Ci za odpowiedz, choc troche inaczej wyobazalem sobie Twoja wycene niesmialo liczylem na jakas wykladnie ....a tu piekne okragle ale jakze samotne, nieprzyprawione, bez ziemniakow bez surowki bez przystawki..i pierwszego dania...bez deseru.. 130..wciaz glodny jestem ..
pozdrawiam

mir_oslaw
0
Wysłane: 30 stycznia 2010 19:31:39 przy kursie: 18,22 zł
Pisałem wam wczesniej, ze moge podesłać na emaila. No cóż metodoloia jest ksziążkowa (lektura, która kupiłem)
Z drugiej strony czy nie przemawia do was ponad 4 złoty na kacje w 3 kwartałach.
To, że ruszy od marca to już też globzlna alaliza rynku.

Mi nie zależy, zeby reklamować, mam 5000 PP
I mam sporo S na futures :-)

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 30 stycznia 2010 20:17:38 przy kursie: 18,22 zł
mir_oslaw napisał(a):
Pisałem wam wczesniej, ze moge podesłać na emaila. No cóż metodoloia jest ksziążkowa (lektura, która kupiłem)
Z drugiej strony czy nie przemawia do was ponad 4 złoty na kacje w 3 kwartałach.

A nie możesz CTRL+C CTRL+V i wrzucić na forum?

FrancisMaxford
0
Wpisów: 36
Wysłane: 30 stycznia 2010 20:41:29 przy kursie: 18,22 zł
GANT: Zawarcie znaczącej umowy
Spis treści:
1. RAPORT

2. MESSAGE (ENGLISH VERSION)

3. INFORMACJE O PODMIOCIE

4. PODPISY OSÓB REPREZENTUJĄCYCH SPÓŁKĘ

KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
RAPORT UNI - PL nr 5 / 2010
Data sporządzenia: 2010-01-30
Skrócona nazwa emitenta
GANT
Temat
Zawarcie znaczącej umowy
Rynek oficjalnych notowań giełdowych - podstawa prawna
Inny rynek regulowany - podstawa prawna
§ 5 ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim
Treść raportu:
Na podstawie § 5 ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim, Zarząd Spółki GANT DEVELOPMENT S.A. informuje, iż w dniu 29 stycznia 2010 r. GANT PM 99 Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością SOKOŁOWSKA S.K.A. z siedzibą we Wrocławiu, zależna od Emitenta, podpisała z bankiem Raiffeisen Bank Polska S.A. z siedzibą w Warszawie aneks do umowy kredytu z dnia 26 września 2007 r., na mocy, którego zwiększono kwotę udzielonego kredytu do kwoty 150.000.000 zł to jest o kwotę 45.000.000 zł i przedłużono termin ostatecznej spłaty kredytu do dnia 30 grudnia 2011 r. Dodatkowe środki zostaną przeznaczone na sfinansowanie kosztów budowy kompleksu mieszkalno – usługowego usytuowanego przy ul. Sokołowskiej w Warszawie.
Warunki kredytu nie odbiegają od powszechnie stosowanych dla tego typu umów.
Podanie niniejszej informacji do wiadomości publicznej uzasadnione jest faktem, iż wartość aneksu przekracza 10% kapitałów własnych Emitenta.

Płynie z tego jakaś wartość?

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 30 stycznia 2010 21:11:25 przy kursie: 18,22 zł
No dobra, podyskutujmy zatem. Może wreszcie ktoś zmusi mnie do zrewidowania jakichś moich poglądów :) Lubię dyskutować z merytorycznymi sceptykami. ;)

anty_teresa napisał(a):

Spółki z.o.o. nawet konsolidowane mogą ubarwiać wyniki. Zawiniete w fundusz jeszcze bardziej zaciemnia obraz. Obecnie nie widzę uzasadnienia dla Fizu. Moment podatkowy się odwlekł, bo zmienił się MSR.
(to jest właściwie główny punkt, który można wycisnąć z Twojego posta, ale jestem ciekaw - sugerujesz złą wolę ze strony spółki - jakie masz ku temu przesłanki? bo zbyt wczesne księgowanie zysków swego czasu czy brak pewnych praktyk to nie jest oszustwo per se)

więc wychwycenie niuansów jest niemożliwe. (jakich?)
Prawie do każdego rocznego i półrocznego 3 grosze wtrąca rewident.
(już bez przesady, główną sprawą było mimo wszystko to, że za szybko GNTowi chciało się rozpoznawać zysk, teraz niech robią to porządnie i tyle. Z drugiej strony, z moich dotychczasowych doświadczeń wynika, że mało który rewident naprawdę rzetelnie wykonuje swoją robotę. A jeśli GNT ma nad sobą porządnego i (!) niezależnego obserwatora, to tym lepiej.)

GNT ma dłuuuuuuugą listę wyłączeń, z "dobrych praktyk", za długa. Można powiedzieć, że stosuje mniej niż wyklucza :)
(Której ważnej nie stosuje? Szczerze mówiąc nawet się temu nie przyglądałem, ale nie przywołuj braku website'u po ang. czy takich rzeczy, patrząc na ostatnie komunikaty ;) )

Jak wynik ujemny to na WK a jak dodatni to na RZiS. Tk być nie powinno. (przykład z GNTa poproszę?)
Z tych względów w moim mniemaniu nie da się wycenić obiektywnie spółki, bo stosowane dyskonta na niepweność informacyjną są za duże. Wydaje się iż nie jestem w ocenie odosobniony, bo instytucji w akcjonariacie nie ma...
(łączenie FIZu czy braku jakichś dobrych praktyk z brakiem funduszy to spekulacja szyta bardzo cienkimi nićmi.. sam jestem ciekaw czemu ich nie ma, chociaż akurat moje zdanie na temat "bystrości" inwestorów instytucjonalnych jest skrajnie negatywne)
W marcu wyceniałem na 15, ale przy zupełnie innym makro.
(nie wiedziałem, że makro a) tak drastycznie może wpływać na wycenę wewnętrzną, która z natury powinna uwzględniać termin wieloletni b) albo że makro owe, czy perspektywy makra tak drastycznie się zmieniły przez te parę miesięcy - chyba nie zakładałeś, że posucha na rynku deweloperskim będzie trwać latami??)

Teraz znacząco więcej, ale przy braku moliwości weryfikacji liczb w sprawozdaniach wyceny są niemiarodajne i nie będę publikował. Przed zmianą MSRa można było szacować po przepływach ile faktycznie zarabiali, ile inwestowali i ile kosztował lewar, ale teraz ze względu na zmianę zasad rachunkowości się nie da.

Nie mam polskiego wykształcenia, więc z ciekawością poczytam, w których konkretnie pozycjach RZiS albo rachunku przepływów FIZ pozwala na niemiarodajne raportowanie liczb, nieweryfikowalne przez Ernst&Young. ;)

A teraz do konkretów, czyli wyceny. Wyjdźmy z całkiem konserwatywnego scenariusza, patrząc na wyniki Ganta w latach '05-'08 i kosmiczny wzrost kapitałów własnych firmy w całym ostatnim cyklu koniunkturalnym. Nawet nie przypiszę specjalnej wartości do "potencjału wzrostu".

Załóżmy zatem te minimalne 1000zł zysku na metrze (fakt, to nie rynek dewelopera, nie ma co myśleć o 2k, baza gruntów nie jest też najtańsza, z drugiej strony koszty budowlane wyraźnie spadły) i około 1000 sprzedanych mieszkań, jak nie w '10 , to w '11;
lub nieco więcej na metrze - 1300-1500zł, bliżej tej standardowej 20% marży, ale mniej mieszkań, dajmy na to 700.
Średnia wielkość mieszkania dla ułatwienia obliczeń niech będzie te 50m2.
Liczby te wałkowaliśmy już wielokrotnie na Parkiecie, mniej więcej tego typu wielkości słyszałem też od Feliksa w różnych wywiadach na CNBC.
Patrząc na realizacje GNTa w '07-'08 nie wydają się to jakieś wygórowane oczekiwania, powtarzam, jak nie na 2010 to na 2011.
Otrzymujemy wtedy średni, konserwatywny potencjał GNTa w okolicy 50mln rocznego zysku (powtarzam, bez uwzględniania wzrostu w latach 2012+, one-offów z przeszacowań, etc.)

Na niewygórowanych C/Z (12-15), daje to 600-750mln, dzielone na 19,5 mln akcji, daje to wycenę "zupełnie nierozwijającego się Ganta" na poziomie 30-40zł.

Zauważmy jednak, że
a) rynek mieszkaniowy nadal w PL musi rosnąć, nie ma innej opcji, średnioterminowo pomaga Rodzina na Swoim
b) zakładając rzetelność wyników oraz obecnej wielkości kapitałów własnych, GNT w ostatnich latach był naprawdę efektywny, realizując wysokie marże w porównaniu do rynku i rosnąć dużo szybciej od tegoż rynku, co powinno świadczyć o sprawności operacyjnej firmy
c) bessa i 2010 rok będzie sprzyjał upadłościom wielu małych deweloperów - czyszczenie rynku (konkurentów) zdecydowanie pomoże w dłuższej perspektywie

Zatem mimo wszystko należałoby dodać do wspomnianej wyżej wartości premię za potencjał i możliwości wzrostu. Bardzo konserwatywnie, 25%, tak - nieco arbitralnie, ale założę się, że jeśli naszkicowałbym nawet umiarkowany wzrost FCF, to przy obecnym niewysokim i potencjalnie stabilnym koszcie kredytu (rosnące stopy procentowe ale poluźniona polityka i marże banków) i marżach GNTa mniejszych niż w '06-'08 to i tak te 25% byłoby malutkie.

W sumie - 750-950mln, ergo około 40-50zł na C/Z 12-15. A w końcu czy ROE na poziomie 15%+ i zyski w okolicy 75-100mln to musi być taki problem w okolicy roku 2012? Zobaczymy..

Ja jestem optymistą zarówno co do potencjału Polski, jak i tej spółki, teraz chętnie wysłucham głosów sceptyków..

P.S. Niech nikt mi nie liczy, czy użyłem w tym poście słowo konserwatywnie częściej niż premier "zaufanie" w swoim expose ;-)

• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 30 stycznia 2010 21:41:31 przy kursie: 18,22 zł
To i ja dorzucę swoje 5 groszy. Obowiązuje przyspieszony trend spadkowy. Pokonanie 18,35 będzie wstępnym sygnałem K, uformowanie kanału wzrostowego po pokonaniu przyspieszonego trendu spadkowego będzie sygnałem do poważniejszego zaangażowania.

polmoney
9
Wpisów: 365
Wysłane: 30 stycznia 2010 21:44:32 przy kursie: 18,22 zł
FrancisMaxford napisał(a):

Płynie z tego jakaś wartość?

Może jedynie taka, że wkrótce rozpoczną inwestycję.

Wloczykij
0
Wpisów: 584
Wysłane: 30 stycznia 2010 23:38:17 przy kursie: 18,22 zł
Ponizej komentarz z DI BRE do obecnej sytuacji na Gancie. Nie wydają rekomendacji dla tej spółki ale często piszą coś ciekawego. Analizują ten sektor jako całość bo wydają rekomendacje dla np. Polnordu, JW Construction czy Dom Development.

"KNF zatwierdził prospekt emisyjny
KNF zatwierdził prospekt emisyjny, który ma pozwolić Gantowi na emisję 3,06 mln nowych akcji po cenie 15 PLN za sztukę. Ostatnim dniem notowania akcji z prawem poboru był 4 stycznia".

"Zapisy na nowe akcje będą przyjmowane w dniach 11-17 lutego. Sądzimy, że akcje Ganta po ostatnich spadkach są atrakcyjne w średnim terminie. Faktem jest, że sporo gruntów zostało
zakupione przez spółkę po zbyt wygórowanych cenach. Dodatkowo, oczekiwania co do cen
mieszkań, które mają być na nich wybudowane mogą być nierealne. W dodatku, relatywnie
drogie grunty spółki mają lepszy status (pozwolenia na budowę, warunki zabudowy). W
efekcie, w 2010 roku Gant rozpocznie głównie inwestycje na drogich gruntach, relatywnie
nisko marżowe.
Rezultatem tego będzie relatywnie słaby wynik w 2011 roku (P/E około 14,5).
Po pozbyciu się drogich gruntów (zostanie jedynie drogi grunt pod kolejne etapy
Sokołowskiej), Gant uwolni spore zasoby gotówki, kolejne projekty będą też powstawały na
tańszych działkach (w efekcie, wyniki spółki w 2012 roku znacznie się poprawią). Pomijając
słabe P/E 2011, spółka cały czas notowana jest z głębokim dyskontem do wartości
księgowej (P/BV obecne = 0,52, P/BV 2011 <0,5), które w długim okresie nie jest uzasadnione
(spółka będzie w ciągu kilku najbliższych lat dążyła do P/BV = 1). Czynnikiem ryzyka
pozostaje wysokie LTV na kredycie pod grunt przy ulicy Sokołowskiej."

Źródlo:
i.wp.pl/a/dibre/kbiezacy/kompo...

P.S. Prosze Forumowiczy o pisanie tylko jeśli mamy coś twórczego do dodania. Wątek Ganta za bardzo się rozrósł ilościowo a to zniechęca do poszukiwania tych pojedyńczych wartosciowych wypowiedzi.

Dodam, że myślę o kupnie akcji po ok 15 zl do czego potrzebne pewnie bedzie pogłebienie korekty na szerokim rynku. Taki scenariusz jest mysle dosc prawdopodobny.

Sądzę, że bliskość emisji z PP z ceną 15 zl będzie wspieralo cenę powyzej 15 zl. Jednak po emisji, tak ustanowione wsparcie straci częściowo rację bytu.

Tak więc w horyzoncie kilkumiesięcznym mogą być dosć spore ruchy na Gancie, może z przedziału 15-20 zł. Zysk ładny ale jeśli kupimy odpowiednio tanio.
Nikt by nie pamiętał o dobrym Samarytaninie, gdyby miał tylko dobre intencje. By przejść do historii, musiał mieć też pieniądze. — Margaret Thatcher

markuz12
0
Wysłane: 31 stycznia 2010 00:36:54 przy kursie: 18,22 zł
mir_oslaw napisał(a):

zatem bardzo prosze wrzuc mi na maila podanego w stockwatch, probowalem napisac na Twego ale wiadomosc nie doszla

mir_oslaw
0
Wysłane: 31 stycznia 2010 02:17:49 przy kursie: 18,22 zł
Do mnie jest mir_oslaw@wp.pl

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

58 59 60 61 62

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,413 sek.

jilhgmxh
hkofmlds
daoaqvxe
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ackcsgyu
jauzmbuv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat