addison napisał(a):wygląda na to, że w okolicach PP czy PDA będzie można kupić ganta w okolicach ceny nowej emisji, może 5-10% wyżej. Emisja 1 nowa za 5 starych nie pomaga w zejściu do 15, ale jak ktoś jest zdeterminowany oddać a chyba ktoś mocno oddaje.
Co do fundamentów, anty-teresa, możesz coś podać skoro analizowałeś?
także uważam, że część gruntów przepłacili bezpowrotnie(np. Poznań), ale głęboko nigdy nie analizowałem.
W wycenach wychodzi faktycznie niedowartościowane, ale jest kłopot z analizowaniem GNT.
Jako spółka publiczna powinna być transparętna. Jak wprowadzano GNT FIZ byłem pełen obaw o mozliwość wpływania na wyniki. Spółki z.o.o. nawet konsolidowane mogą ubarwiać wyniki. Zawiniete w fundusz jeszcze bardziej zaciemnia obraz. Do pewnego momentu miało to uzasadnienie podatkowe. Fajnie że odwlekało się moment podatkowy, ale utracono na przejżystości struktury firmy. Taki myk można robić jeśli ma się biznes dla siebie. Ja jako potencjalny inwestor chciałbym mieć możliwość kopletnego wglądu w finanse spółki, a takiego wydaje mi się, że nie mam. Obecnie nie widzę uzasadnienia dla Fizu. Moment podatkowy się odwlekł, bo zmienił się MSR.
No i tu jest kolejny problem tylko, że dla branży a nie GNT. W zasadzie nie da się sięgnąć historią wstecz, bo dane zostały zweryfikowane tylko rok wstecz i dla jednego oraz 3 kwartalów... więc wychwycenie niuansów jest niemożliwe.
Prawie do każdego rocznego i półrocznego 3 grosze wtrąca rewident. A to o źle ujęte akcje programów motywacyjnych, a to o przeszacowanie... itd.
GNT ma dłuuuuuuugą listę wyłączeń, z "dobrych praktyk", za długa. Można powiedzieć, że stosuje mniej niż wyklucza :)
Mniejszych grzeszków jest więcej, ale już tak nie rażą, bo to niestety w "standardzie" naszych spółek. Jak wynik ujemny to na WK a jak dodatni to na RZiS. Tk być nie powinno.
Z tych względów w moim mniemaniu nie da się wycenić obiektywnie spółki, bo stosowane dyskonta na niepweność informacyjną są za duże. Wydaje się iż nie jestem w ocenie odosobniony, bo instytucji w akcjonariacie nie ma...
Z tego co prezentowała wartość wewnętrzna jest dużo wyższa od kursu. W marcu wyceniałem na 15, ale przy zupełnie innym makro. Teraz znacząco więcej, ale przy braku moliwości weryfikacji liczb w sprawozdaniach wyceny są niemiarodajne i nie będę publikował. Przed zmianą MSRa można było szacować po przepływach ile faktycznie zarabiali, ile inwestowali i ile kosztował lewar, ale teraz ze względu na zmianę zasad rachunkowości się nie da.