PARTNER SERWISU
yjmkmufj
57 58 59 60 61
del-20130531
0
Wpisów: 757
Wysłane: 28 stycznia 2010 21:45:56 przy kursie: 17,81 zł
diR napisał(a):
MACD zdaje się zarysował lekko dołek sygnału sprzedaj... RSI bardzo nisko.. technicznie to powinno odbić a i fundamentalnie trudno mówić o spadkach w okolice 15 zł ,bo jakby to sie miało do ceny emisji ? ;)

a musi mieć?. Po odcięciu pp na ponarze ludzie brali to po 5 zeta. Teraz prosto z rynku można dużo taniej więc i gant może mieć podobnie zwłaszcza że otoczenie zewnętrzne nie sprzyja

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 28 stycznia 2010 21:48:17 przy kursie: 17,81 zł
na stooqu jak to sobie wyrysowałem to między 17,65 - 17 są trzy linie wsparcia,
- z minimów kwiecień, lipiec 2009
- z minimów październik, listopad 2008 luty 2009
- zniesienie 50%

wykres

kusi mnie żeby coś kupić, ale jak cały rynek będzie spadał to wsparcia nie pomogą i kurs poleci niżej.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 28 stycznia 2010 23:07:18 przy kursie: 17,81 zł
najgorsze jest to że od kursu odcięto TK PP,
ale jeśli kurs spadnie <15
to nikt przecież tego TK PP nie przyklei.

to jedna z wad emisji z PP.

czy więc można uwzględniać odcięcie PP w kursie jak to czyni stooq?
tak, ale tylko wtedy gdy kurs nie spadnie <15
Edytowany: 28 stycznia 2010 23:08

0
Wpisów: 354
Wysłane: 28 stycznia 2010 23:36:49 przy kursie: 17,81 zł
Edytowany: 28 stycznia 2010 23:42

polmoney
9
Wpisów: 365
Wysłane: 29 stycznia 2010 00:17:02 przy kursie: 17,81 zł
A od wczoraj w Krakowie na Olszy przybyły 3 kolejne sprzedane mieszkania.

Oj ktoś na papierze grubo pogrywa, bo nie da się tego spadku wytłumaczyć brakiem sprzedaży mieszkań (moje wcześniejsze posty).

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 29 stycznia 2010 00:17:03 przy kursie: 17,81 zł
pop napisał(a):
bB86 napisał(a):
Kamil napisał(a):

Widziałem koło nowego roku wywiad z osobą zarządzającą funduszami Avivy Commercial Union. Pytano go o branże w które inwestują a których się wystrzegają. Wśród tych drugich na pierwszym miejscu wymienił deweloperkę, dalej branżę budowlaną.

Cudowna rekomendacja kupna.

Też tak uważam.To,że fundusze nie miały Ganta,to świadczy o ich "jakości" zarządzania,bo jakkolwiek nie narzekać na obecny kurs,to przecież od lutego można było ugrać niezle pieniądze zarówno trzymając akcje,a jeszcze lepiej umiejętnie nimi grając.W funduszach na ogół siedzi stado baranów,których wypadkową inwestycji jest chyba rzut kostką...3some

Chyba jesteś nieco niesprawiedliwy i przerysowujesz sytuację. Jeszcze więcej można było ugrać na KGH i do tego skosić 10% dywidendę. Walor bardziej płynny. Dlaczego mieliby wybrać Ganta?
Problem jest też w wielkość portfela. Jak sie ma stówę czy dwie do inwestowanie, to podzielisz to na partie i w zasadzie możesz wejść w każdy papier. Jak masz 100 banieczek to w najbardziej niedowartościowane spółki już się nie załadujesz. Podczas wejścia jesteś w stanie znieść owe niedowartościowanie. Z wyjściem też jest problem.
Inna sprawa, że w wielu prospektach emisyjnych są podane cele inwestycyjne. Jednym z punktów prawie zawsze jest dążenie do minimalizacji ryzyka. Wejście w sektor, który był jednym z bardziej ryzykownych fundamentalnie mogłoby być odebrane jako niestosowanie się do prospektu.
Fundusze raczej nie grywają technicznie właśnie przez duży wpływ transakcji na rynek. Jeśli już korzystają to raczej ze strategii średnio i długoterminowych. Ja także uważam, że w wielu wypadkach działanie instytucji jest nieuzasadnione, ale trzeba także spojrzeć na sprawy z ich punktu widzenia.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 29 stycznia 2010 10:26:20 przy kursie: 18,22 zł
anty_teresa napisał(a):
pop napisał(a):
bB86 napisał(a):
Kamil napisał(a):

Widziałem koło nowego roku wywiad z osobą zarządzającą funduszami Avivy Commercial Union. Pytano go o branże w które inwestują a których się wystrzegają. Wśród tych drugich na pierwszym miejscu wymienił deweloperkę, dalej branżę budowlaną.

Też tak uważam.To,że fundusze nie miały Ganta,to świadczy o ich "jakości" zarządzania,bo jakkolwiek nie narzekać na obecny kurs,to przecież od lutego można było ugrać niezle pieniądze zarówno trzymając akcje,a jeszcze lepiej umiejętnie nimi grając.W funduszach na ogół siedzi stado baranów,których wypadkową inwestycji jest chyba rzut kostką...3some

Chyba jesteś nieco niesprawiedliwy i przerysowujesz sytuację. Jeszcze więcej można było ugrać na KGH i do tego skosić 10% dywidendę. Walor bardziej płynny. Dlaczego mieliby wybrać Ganta?
Problem jest też w wielkość portfela. Jak sie ma stówę czy dwie do inwestowanie, to podzielisz to na partie i w zasadzie możesz wejść w każdy papier. Jak masz 100 banieczek to w najbardziej niedowartościowane spółki już się nie załadujesz. Podczas wejścia jesteś w stanie znieść owe niedowartościowanie. Z wyjściem też jest problem.
Inna sprawa, że w wielu prospektach emisyjnych są podane cele inwestycyjne. Jednym z punktów prawie zawsze jest dążenie do minimalizacji ryzyka. Wejście w sektor, który był jednym z bardziej ryzykownych fundamentalnie mogłoby być odebrane jako niestosowanie się do prospektu.
Fundusze raczej nie grywają technicznie właśnie przez duży wpływ transakcji na rynek. Jeśli już korzystają to raczej ze strategii średnio i długoterminowych. Ja także uważam, że w wielu wypadkach działanie instytucji jest nieuzasadnione, ale trzeba także spojrzeć na sprawy z ich punktu widzenia.

Nieco zaskakuje mnie ta obrona funduszy.Na KGHM rzeczywiście trochę więcej można było zarobić jeśli liczysz od dołka do szczytu,choć przecież od dolka do szczytu na Gancie jest też sporo,bo kilkaset procent,więc to nie jest mało i pominięcie takiego papieru było dużym błędem.A fundusze wcale nie inwestują bezpiecznie,bo zwróć uwagę jak duże było zaangażowanie w taką egzotykę jak Techmex,Sygnity,Bioton,mało płynny Mercor,czy nawet niezłą,ale mocno taniejącą Hydrobudowę.Zobacz ile wzrósł Wig20,a ile "zarobiły"fundusze w czasie ostatniej b.dużej fali wzrostowej...Przecież wielu nawet zupełnie niedoświadczonych inwestorów zarobiło więcej niż ci "wyszkoleni specjaliści",których tak zachwalają naganiacze z funduszy.Ja mialem od takich naganiaczy sporo telefonów z namówieniem na inwestycje i nawet lubię z nimi rozmawiać trochę dla przekory,bo zaraz zadam im kilka gaszących pytań,po których najpierw mają lekkie zakłopotanie,potem się troszkę denerwują,jeszcze później informują,że akurat tego nie mieli na szkoleniu,a na końcu zrezygnowani mówią,że muszą zapytac swego kierownika,bo wie więcej na ten temat...-Szkoda gadać...

pop
pop
0
Wysłane: 29 stycznia 2010 10:48:35 przy kursie: 18,22 zł
mkk napisał(a):
Ostatnie istotne wsparcie jeszcze trzyma - czerwona linia poniżej - choć długo to może nie potrwać... Mamy jednak istotne inne wsparcie fundamentalne :) Zatwierdzony prospekt emisyjny z prawem poboru po 15 zł. To zwykle działa. Zakładam więc pewne wyhamowanie za chwilę, tym bardziej, że spółka jest technicznie potwornie wyprzedana.
A potem? Potem Gant dalej będzie miał ciężko. Paradoksalnie wystarczy popatrzeć na relacje z Davos na Bloombergu ;) To tylko częściowy żart.

kliknij, aby powiększyć

Linia obrony póki co działa.Jedynie te małe obroty wskazują,że wiekszość przybrała pozycję wyczekującą,jedni boją się kupować,a inni boją się sprzedać na lokalnym dołku i zostać na peronie,w razie odjazdu pociągu.Czekamy na przeciągnięcie liny...

tumpli
0
Wpisów: 113
Wysłane: 29 stycznia 2010 11:13:52 przy kursie: 18,22 zł
SirHoe napisał(a):
na stooqu jak to sobie wyrysowałem to między 17,65 - 17 są trzy linie wsparcia
wykres

Hehe... dobre. Wczoraj wyrysowałem sobie dokładnie o samo...
Co do RSI to zdecydowanie się zgadzam. Tak nisko był praktycznie tylko dwa razy: raz na ogólnorynkowej zwale i drugi raz przed odpałem::
1. 2008-07-07: 14,28
2. 2008-10-24: 15,54
Moim zdaniem po zakończeniu emisji powinno kroczyć teraz na jakieś 30zł. Potem albo krótka korekta albo dalej na północ.
Jeśli "spółdzielnia" się zgodzi oczywiscie blackeye

emzeta76
0
Wpisów: 37
Wysłane: 29 stycznia 2010 11:47:21 przy kursie: 18,22 zł
Nie tak szybko panowie. Jedna sesja to za malo aby powiedziec ze pojdzie do gory. Jak na razie wolumen jest stanowczo za maly.

FrancisMaxford
0
Wpisów: 36
Wysłane: 29 stycznia 2010 12:44:38 przy kursie: 18,22 zł
I tak się skończy na minusie :P

FrancisMaxford
0
Wpisów: 36
Wysłane: 29 stycznia 2010 12:49:02 przy kursie: 18,22 zł
Ale tak bardziej obiektywnie, chciałbym zwrócić uwagę na to, że wszystkie indeksy idą w dół więc co do wolumenu nie przyczepiałbym się puki co, potrzebnych jest kilka dni chociaż minimalnie zielonego WIGu i 4-6 zielonych % w skali tygodnia i tłum uwierzy, że najgorsze już za nami...

Moja opinia oczywiście

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 29 stycznia 2010 15:01:57 przy kursie: 18,22 zł
pop napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
pop napisał(a):
bB86 napisał(a):
Kamil napisał(a):

Nieco zaskakuje mnie ta obrona funduszy.Na KGHM rzeczywiście trochę więcej można było zarobić jeśli liczysz od dołka do szczytu,choć przecież od dolka do szczytu na Gancie jest też sporo,bo kilkaset procent,więc to nie jest mało i pominięcie takiego papieru było dużym błędem.A fundusze wcale nie inwestują bezpiecznie,bo zwróć uwagę jak duże było zaangażowanie w taką egzotykę jak Techmex,Sygnity,Bioton,mało płynny Mercor,czy nawet niezłą,ale mocno taniejącą Hydrobudowę.Zobacz ile wzrósł Wig20,a ile "zarobiły"fundusze w czasie ostatniej b.dużej fali wzrostowej...Przecież wielu nawet zupełnie niedoświadczonych inwestorów zarobiło więcej niż ci "wyszkoleni specjaliści",których tak zachwalają naganiacze z funduszy.Ja mialem od takich naganiaczy sporo telefonów z namówieniem na inwestycje i nawet lubię z nimi rozmawiać trochę dla przekory,bo zaraz zadam im kilka gaszących pytań,po których najpierw mają lekkie zakłopotanie,potem się troszkę denerwują,jeszcze później informują,że akurat tego nie mieli na szkoleniu,a na końcu zrezygnowani mówią,że muszą zapytac swego kierownika,bo wie więcej na ten temat...-Szkoda gadać...

Pop, dwie sprawy
Po pierwsze trzeba oddzielić kwestię zarządzania od dystrybucji. O tej ostatniej mam jak najgorsze zdanie, Natomiast zarądzanie jest trudniejsze im większe środki są do dyspozycji. Czasem mają też łatwiej vide członkowie zarządów i RN. To należy uwzględnić oceniając instytucje. SGN, czy HBP mogą dać w długim terminie wyniki lepsze od Wig. To wszystko kwestia horyzontu.
Generalnie zgoda, że zarządzane są częściej słabo niż dobrze, ale trochę w mojej opinii przesadziłeś z gradacją oceny. Ty podałeś GNT jako ocenę instytucji, a z tym argumentem się nie zgadzam. Był LTS, KGH, BZW, ING spółki PŁYNNE, w których fundy są zakopane.

pop
pop
0
Wysłane: 29 stycznia 2010 15:35:42 przy kursie: 18,22 zł
B.ważne jest dzisiejsze zamknięcie.Na chwilę obecną mamy "tory kolejowe",ale ważne,by tak było na koniec sesji...

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 29 stycznia 2010 15:58:27 przy kursie: 18,22 zł
dzisiejszy wolumen to (na obecna chwile) nieco mniej niz polowa wczorajszego - interesujace.
co przyniesie 1 lutego? Think
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

tumpli
0
Wysłane: 29 stycznia 2010 16:08:48 przy kursie: 18,22 zł
siekoo napisał(a):
...co przyniesie 1 lutego? Think

Zaiste ciekawe. Wydaje się, że wczoraj się lekko obkupili. Dzisiaj okruszki. Mój scenariusz jest jak wyżej. Ciekawe, czy się pomyliłem. Dzisiaj zarzuciłem temat i majstrowałem na KGHM- jak śpiewał Perfect- było wesoło :)
Co do innych- zerknijcie na PND- jaka przyczajka.. hehe tam też chhyba będzie wesoło za moment
Edytowany: 29 stycznia 2010 16:24

DishierGody
0
Wpisów: 14
Wysłane: 29 stycznia 2010 16:09:11 przy kursie: 18,22 zł
a ja wam mowie ze po 17.80 juz nie kupicie king

tumpli
0
Wysłane: 29 stycznia 2010 16:19:25 przy kursie: 18,22 zł
DishierGody napisał(a):
a ja wam mowie ze po 17.80 juz nie kupicie king

Kto chciał to już kupił...
16.30; 2,3 green na vol 1700K; jest OK. jakaś ciuchcia.. czy cuś..? Shhh
Edytowany: 29 stycznia 2010 16:33

pop
pop
0
Wysłane: 29 stycznia 2010 16:25:00 przy kursie: 18,22 zł
No i mamy formację torów kolejowych,zwłaszcza,że powstała ona po wielu czarnych świecach...

maaniek
0
Wpisów: 9
Wysłane: 29 stycznia 2010 17:41:26 przy kursie: 18,22 zł
Dosyć ładnie to wygląda na świecowym tygodniowym.Zadziałała linia wsparcia z dołka 31.10.08 i 20.02.09 i ładny młotek powstał.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

57 58 59 60 61

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,459 sek.

kxhgbehv
dopbcccn
knkxdepn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gzlxoybf
yttdwtuj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat